Hirdetés
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Bár zajlik a CES, de nézzünk pár pletykát az új iPhone-ok kapcsán is
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CES 2026: A Hohem kompakt SSD-je telefonos USB-elosztó is
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
chatran
őstag
Kábé egy hete kezdett furán működni a gépem. P-35-DS3-as lap, e8400, GTX460. Tuning nincs. Normál állapotban a bekapcsolás után ad egy csippanó hangot majd bekapcsol a monitor és megy a boot. De mostanában elég gyakran előfordul, hogy bekapcsolás után nem csippan és nem kapcsolja be a monitort. Sípoló hangot sem ad ki. Olyan is előfordult már, hogy bejött a kép, de boot előtt lefagyott. Volt, hogy sípoló hangot is kiadott indításnál, bár ez ritka.
Most ott tartok, hogy csak hibernálom a gépet, nem merem kikapcsolni. A lap kb 4 éves. Mi lehet a probléma? Alaplap, processzor, mem, vagy vidikártya? -
jano_77
nagyúr
megcsináltam a FAT32-es formázást egy 2GB-os pendrive-on, majd felmásoltam rá az INNEN letöltött F14-es verziójú zip file-t kicsomagolva persze. (3db file-t tartalmaz)
ezután alapra állítottam aBIOS-t, majd újra indítottam és F8, de nem látja a pendrive meghajtót. Floppy A és Floppy B! egyik sem a pendrive, amire a file-okat másoltam.ilyenkor mi a teendő, mit rontottam el esetleg? szerintem semmit, de hátha.

-
jano_77
nagyúr
BIOS-t hogyan tudom frissíteni?

-
ruti
Közösségépítő
válasz
jano_77
üzenetére
először is ollie mester cikkét ajánlom a memóriacímzés megértéséhez
másodszor: ha fentiek alapján rászántad magad a 64 bites rendszerre váltásra, és megvan a 4 GB ram,
akkor vannak lehetőségeid ezekkel jól gazdálkodni - attól függően, milyen programokat használsz (netezés-játék-vegyes-videóvágás-stb...)a konfigod (nem tudom, aktuális?) alapján nem játszol nagy gépigényes játékokkal,
ezért a 4 gigából lecsíphetsz nyugodtan:kicsi a belső háttértárad, amin a rendszer van, nincs SSD-t, tehát a memória egyes területét kellene felhasználnod virtuális szupergyors drive-ként, aminek az elérési sebessége (írás-olvasási műveletek) sokszorosa (!) a merevlemezed elérésének!
egy (alapfunkciókra) ingyenes program (pl. Dataram Ramdisk) feltelepítésével a RAM általad meghatározott méretű területét elkülönítheted, minden bootolás után egy külön meghajtóként fogod látni, amire igény szerint kihelyezhetsz gyakran elérendő adatokat, amiket amúgy csak a HDD szorgos kerregése árán tudsz elérni
pl. böngésződ ideiglenes fájljait - azaz a böngésző cache-t (jelentősen gyorsul a böngészés)
TEMP könytárat - ideiglenes fájlokkal végzett műveletek begyorsulnak, pl. prg telepítések isvirtuális memória (swap file = pagefile) is ide rakható, de erre van nálad más módszer:
mivel nincs igényed virtuális memóriára, a windowsban ezt ki lehet kapcsolnod, vagy minimalizálnod kell, és a win nem fogja létrehozni a felesleges swap file-t a vinyódon!
(ezzel 4 GB tárhelyet megspórolsz, és az oprdsz-t rákényszeríted, hogy a fizikai memóriával dolgozzon! - ha már ennyi van belőle...)na ez hosszú lett, eddigiek érthetők?
-
ruti
Közösségépítő
válasz
jano_77
üzenetére
win7x64: igen, érdemes felrakni, nem különbözik a mindennapi használata az x86-tól (32 bitestől), kezelné mind a 4 giga ramot, már ezért megéri...
ha úgy ítéled meg, hogy a memória, amit a VGA-dra elbuknál a 32 bites rendszernél (pl. 1 GB), nem fog hiányozni, akkor is tegyél fel 64 bitest, legfeljebb csinálj az újonnan megnyert részéből (nem az egészből!) ramdisk-et, és dobd ki rá pl. a böngésző cache-t vagy a TEMP-et
és máris gyorsulni fogsz -
jano_77
nagyúr
válasz
pmheros
üzenetére
Pfúúú....sajnos keveset értettem abból, amit leírtál, de azért nagyon köszönöm.
Mindenesetre azt igen, hogy nem érdemes 4GB-os RAM-ot venni.
Ha jól tudom és emlékszem, akkor a mostani 2x1GB Super Talent ramjaim is pöckölhtőek valamelyest. Elképzelhető, hogy elegendő lenne akkor vennem még 2x1GB ST ramot és inkább venni egy erősebb procit?Amúgy megnéztem az ajánlott procis fórumot, de márciusi az utolsó hozzászólás. :-(
Nem nagyon pörög, nem tudom mikor kapok ott választ.

Nézegetek most a neten DDR2-rs ram tesztet és ott pl azt írták, hogy általában nem a ram a szűk keresztmetszet, hanem sokkal inkább a proci és/vagy videókártya.
Azt írták, hogy a DDR2-800MHz-es ram teljesen megfelelő.Windows-al kapcsolatosan a 64bit-es rendszer miben jobb, érdemes felrakni, ha mondjuk a 4GB lenne a max a gépben?
-
pmheros
őstag
válasz
jano_77
üzenetére
-ahogy korábban is írták, nincs érzékelhető különbség a 800 és az 1066 -os ramok között, így a 800 -asok mellé felesleges 1066 -osokat venni.
-4gb -os DDR2 ram az a nagyon ritka kategória, vagy ha találsz is méregdrága lesz. Általában 2x2 -es kittet nézik árlistában 4gb -osnak
-javasolt 4db tök egyforma 2GB 800 -as modul vásárlása, és akkor nem fog érni semmilyen meglepetés
-4GB rendszermemória felett indokolt a 64bites oprendszer. Egyrészt mert 32 bites rendszernél az össz címezhető memória lesz 4GB (tehát a vga -d 1 gigás akkor már annyival kevesebb a használható mem.mennyiség. Vagyis már csak 3) , valamint 1 alkalmazáshoz max 2GB -ot tud rendelni 32 bites rendszer.
-
jano_77
nagyúr
válasz
Pancsermeste
üzenetére
Még 1 kérdésem lenne a RAM-ot illetően:
Jelenleg van ugye 2x1GB 800MHz-es Super Talent. Van még 2 slot.
Elegendő, ha veszek bele mondjuk még 2db 2GB-os 800MHz-t és akkor az már 6GB vagy ezeket vegyem ki és inkább vegyek 2x4GB 1066MHz-es RAMokat?
Lehet keverni, együtt használni a 800 illetve 1066MHz-es RAM-okat? Bocs, ha nagy marhaság a kérdés.

-
Pancsermeste
őstag
válasz
jano_77
üzenetére
Nincs tapasztalatom E2200 procival, de azt hiszem nem FSB bajnok, ezért is relative magas a szorzója. Úgy saccolom, hogy talán a 300MHz FSB mehet neki, pl. 9-es szorzóval. Talán 10-es szorzót is bírhatja, vagyis 3GHz-et, de ezt a proci topikjában biztosan meg tudják mondani. Minden esetre nem a lap fog FSB limitet okozni.
-
jano_77
nagyúr
válasz
Pancsermeste
üzenetére
És szerinted a procimat lehetne húzni illetve milyen FSB-t lehetne belőni neki?
2-3 hozzászólással korábban láthatod a procim típusát.Amúgy nagyon köszi a válaszokat, segítséget!
-
Pancsermeste
őstag
válasz
jano_77
üzenetére
Úgy van, ahogy Jorus kolléga mondja!
Gyárilag magasabb órajelű RAM-ok irreálisan drágák, így én 1066MHz-es RAM-ot ajánlanék.
Kingmax vagy Kingston bőven megfelel. 8GB-nál amúgy se nagyon tudnád húzni, de nincs is sok jelentősége a mindennapos használat során nem veszel észre különbséget (pl. 1000 vagy 1100MHz között).
Először úgyis a proci órajelet kell belőni, és az adott FSB-hez a megfelelő memória szorzót kiválasztani. Én pl. 500MHz FSB-t használok, ahhoz pedig csak a 2x memória szorzót tudom választani, így az 1066MHz-es memóriáim csak 1000MHz-en mennek. -
-
jano_77
nagyúr
Sziasztok.
Egy kis segítségre lenne szükségem.
Az alábbi konfigom van jelenleg:
Gigabyte GA-P35-DS3, Intel Dual Core E2200, HD2900Pro 512MB, 2x1GB ST DDR2-800MHz, 250GB Seagate Barracuda, FSP BlueStorm II. 500W, ASUS DRW-1814BL
amihez szeretnék több (6 v. 8GB) RAM-ot.
Tudnátok ajánlani megbízható, jó ramot, ami kompatibilis is az alaplappal?
Illetve egy erősebb, nem túl drága procit is esetleg. Árat ne kérdezzetek, mert magam sem tudom. Ha vmi jót - általatok annak tartott - darabot meg lehet elfogadható áron szerezni, akkor lehet, hogy beruháznék. Alapból nem terveztem, csak a memória bővítést.Köszönöm a segítségeket.
-
JaniS
senior tag
Elnézést, egy gyors kérdés: P35C-DS3R az alaplap, átmenetileg fel kellene rá dugni egy 3TB-os vinyót másolni (WD30EZRS), fog működni vele?
JaniS
-
Pöttön
őstag
válasz
proci985
üzenetére
Köszi a tanácsot!

Nem tudom majd még gondolkozom rajta.
Igazából AMD téren nem vagyok jártas az utolsó AMD konfigom S939-es volt azóta nem informálódtam e téren.
Mondjuk begyembe van most az LGA 775 az előző proci se volt túl hajtva meg semmi és egyik napról a másikra kipurcant.
Viszont 15000Ft-ból (E6400+táp) működő képessé tudnám szerelni a gépet.De annak még feltétlen utána járok hogy mennyivel lenne gyorsabb egy adott AMD konfig.

Azt tudom hogy a DDR3 ramok sokkal olcsóbbak mint a DDR2-k. -
Pöttön
őstag
Sziasztok!
Az egyik gépembe (Gigabyte EP35-DS3R\Core 2 Duo E8400\Corsair Dominator TWIN2X2048-8500C5D DDR2 1066Mhz CL5\HD4850 512 Mb\FSP 700W táp\WesternDigital 160Gb)
Úgy néz ki kinyiffant a táp meg a proci
A tápot azt szerzek újat az nem gond.
A procinál lenne az a kérdésem hogy ez a lap mennyire tuning barát?
Mert nem szeretnék most már 20k-t áldozni egy 3ghz-s E8400-ra inkább vennék egy tuning barát e6400 -at és azt huznám fel 3 ghz-re.
Ez lehetséges?
Mik a vélemények erröl a lapról,mennyire tuning barát ? :
Gigabyte EP35-DS3R
Azért kérdem mert amíg működött nem nagyon nézelődtem a biosába most meg proci hiányába nem tudom meg nézni hogy engedi e a tuningot...Segítséget előre is köszi!

Szerk: Közben utána néztem és úgy néz ki hogy tuning barát mert a másik tulhajtott gépemben is p35-ös csipszettel szerelt alaplap van meg a gyárto oldalán feltüntetik az OC 1600 Mhz fsb-t.
-
Sziasztok,
Van egy Gigabyte p35DS4 lapom. Ma szerztem bele egy Q8300-as procit, időnként megfagyott.
Most kikapcsoltam az órajel csökkentést, stabilnak tűnik. Másnak is volt ilyn gondja?András
-
taxi
aktív tag
Sziasztok!
Rég nem jártam erre. Van egy P35 DS3 alaplapom és olyan gondom van, hogy az optikai kimenetnél, alkalmanként megszűnik a jel. Most arra gondoltam, hogy koax kábellel viszem át a hangot az erősítőre, de mielőtt vásárolnék, megkérdezném tőletek hogy mi lehet a jelenség oka, illetve mekkora az esélye annak, hogy az spdif csatinál is hasonló probléma lesz? -
Sziasztok!
Gigabyte P35DS4-es (rev 2.1) lapban minden gond nélkül megy egy Q8300-as proci?
leírás szerint F6-os BIOStól támogatott, de valakinek van-e saját tapasztalata? -
Biga123
addikt
válasz
killer1203
üzenetére
Egyik havernál volt olyan ,hogy ha rá volt dugva a lapra egy vezeték nélküli bill/egér akkor csinálta ezt , lehúztuk azóta megy..
De minimális hardware configgal próbáld hátha ,értem ezalatt mindent kiveszel/lehúzol ami nem feltétlenül szükséges (1 ram stb) .. ha elindul egyesével vissza.. esetleg próbáld másik táppal is , nem is sípol? van rajta speaker? -
válasz
killer1203
üzenetére
Ha a POST sem fut le, akkor jó eséllyel lehet a lap a hibás.
-
killer1203
senior tag
Sziasztok!
Tegnap este kaptam egy kékhalált azóta nem indul a gép akármit csinálok, már mindent kiszedtem belőle és újra összeraktam. Bekapcsolom ventillátorok elindulnak és utána újra indul a gép. Valakinek valami ötlet hogy mi adta meg magát ?

-
Pancsermeste
őstag
válasz
Everlost
üzenetére
És közben nem ír ki semmi hibaüzenetet, csak hirtelen újraindul?
Én azt még megpróbálnám, hogy kiszednék a gépből mindent, majd asztalon csak az alaplap, proci, egy RAM, VGA, HDD - próba. Ha így se OK, akkor HDD is leszed, helyette CD meghajtó, és boot lemezről indít... ,ha így se OK, akkor CD meghajtó is leszed, USB-s bootolható oprendszer próba.
No, meg próbálnék bele egy másik tápot is, esetleg VGA-t. -
Everlost
csendes tag
válasz
Pancsermeste
üzenetére
Na sikerűlt F5-re rakni de ugyanaz a történet
Nem jut tovább de látszik ,hogy tovább menne ,de újra kezdi

-
Everlost
csendes tag
válasz
Pancsermeste
üzenetére
áááááááááá a fenébe de mindent jól csináltam ,csak az avast nem engedte kicsomagolni
Nem is figyeltem!Ki kapcsoltam az avastot és kibontotta.Köszönöm

-
Everlost
csendes tag
válasz
Pancsermeste
üzenetére
Most leszedtema totalCommandert és azt írja hogy nem tömörített fájl
-
Everlost
csendes tag
válasz
Pancsermeste
üzenetére
Nem bizony ,mert netudtam kicsomagolni.Nem volt lehetőség rá pedig van Winrar
Igen ,amúgy minden vissza állt

-
Pancsermeste
őstag
Még egy (pár) kérdés:
Amikor Cmos Cleart csináltál, akkor a bios beállítások default-ra álltak vissza? Pl. a dátum/óra visszaállt? (tehát újra be kell állítani a pontos dátumot/időt?)
Sz.j leírása alapján Q-flash-ben le tudod menteni pendire a biost? Ha igen, akkor azt a mentett file-t már látja? -
sz.j
nagyúr
-
Everlost
csendes tag
válasz
Pancsermeste
üzenetére
igen rá tetem d viszont ugy látja hogy hdd-1-0 és azon belül semmi nem is meri fel a furmátumot akkor most hogyan továb mert én már nem értem

-
Everlost
csendes tag
válasz
Pancsermeste
üzenetére
Az addig okés!Csak nem látom afájlt a biosban amikor megnyítom a Q-flasht
-
Everlost
csendes tag
válasz
Pancsermeste
üzenetére
Akkor meg tudod nekem mondani,hogy csináljam ezt a konvertálos dolgot és mivel?És akkor letőltőm az F5-öst!És az lessz a vége

-
Pancsermeste
őstag
válasz
Everlost
üzenetére
Hát, én úgy látom, az F6 a legújabb bios... tehát nincs sok értelme lecserélni., de ha végképp nincs már más ötleted és nem garis a lap, akkor akár nekem is ajándékozhatod
, vagy próbáld meg mondjuk az F5-öt rárakni. De ha attól megjavulna, akkor az F6-al is jó lesz aztán. -
Everlost
csendes tag
válasz
Pancsermeste
üzenetére
Értem akkor ne is probálkozzak azzal se.Akkor kuka a lap mert már nincs türelmem hozzá!Annyí mindent megpróbáltam

-
Everlost
csendes tag
Hogy tudok pendriver-ra FAT32 rendszerű biost rakni?Letőltőttem az új biost de valami féle konvertálásról olvastam,de nem tudom mivel konvertáljam át FAT32-re!És akkor helyre rakná a biost!Most F6-os van rajta és egy E2180 proci van benne aminek F2 kel ,és az is meg van csak itt akadtam el (konvertáljam át)
-
Everlost
csendes tag
válasz
Pancsermeste
üzenetére
aszt sem csinálja

-
Thrawnad
senior tag
válasz
Everlost
üzenetére
Mikor megvettem az enyém is így kezdte de azt megoldotta a CMOS reset

Figy, a biosok egyrészét nem üti ki ha kiveszed az elemet.
Viszont ami tuti kiüti: Kiveszed az elemet kikapcsolt 220 ból kihúzott állapotban természetesen, majd az elem csatlakozó két pólusát rövidre zárod egy fémdarabbal.
Én az elemmel szoktam. Ez egy nagyon régi trükk. (még a 486-osokon jöttünk rá
)
Én ezetleg a ramokat is megpucolnám. Illetve mindent kiszednék a lapról. Kártya, drive-ok stb. És megnézni mit csinál, majd egyenként visszadugni. Ilyet akár egy hibás DVD meghajtó is okozhat. A deszka meg védi magát és ujraindul.
Thrawnad -
Pancsermeste
őstag
válasz
Everlost
üzenetére
Ha beteszel egy bootolható CD-t vagy DVD-t, akkor arról se indul?
Tehát pl. egy Win telepítőlemez, ha megfelelően be van állítva a boot sorrend, akkor ugye valahogy úgy indulna, hogy kiírja: boot from atapi cd-rom... meg hogy Press Any Key to Continue.... vagy valami ilyesmi... Nos, már ezt se csinálja? -
pmheros
őstag
válasz
Everlost
üzenetére
a tápod meggyőző
de ilyen nevű prociról még nem halottam ? támogatott típus ez ennél a lapnál ? az hogy a lap 775 -ös foglalatú, az még nem azt jelenti hogy bármilyen régi 775 -ös cpu -t megfelelően kezel.mod
cpu kompatibilitás a lapodhoz: 2,53 -asoknál nincs támogatott Bios verzió -
pmheros
őstag
válasz
Everlost
üzenetére
milyen procit váltottál milyenre ?
lehet hogy betöltésnél a nagyobb proci áramfelvétele meghaladja azt amit a tápod le bír adni.
Milyen márkájú és mekkora tápod van ?továbbra is tartom azt hogy rosszak a beállításaid, meddig volt kivéve az az elem ? és ugye teljesen áramtalanítva volt arra az időre, ez utóbbi nagyon fontos
ramok mekkora sebességűek ?
-
Everlost
csendes tag
-
pmheros
őstag
válasz
Everlost
üzenetére
a CMOS -ban tárolódik a bios.
A legegyszerűbb módja az alapbeállítások visszaállításának hogy áramtalanítod a gépet, majd a cmos clear feliratú tüskéket a megfelelő pozícióban zárod.
Ettől egyszerűbb ha kiveszed a lapból az elemet 1-2percre (áramtalanított gépnél)Az új cpu okozta helytelen beállítások miatt képtelen felállni az op.rendszered, ezért kell minden alapra állítani
-
Everlost
csendes tag
válasz
Pancsermeste
üzenetére
CMOS Clear???Azt nem nagyon tudom miféle progi ,de sehogy nem jutok el az op-ig
-
Everlost
csendes tag
válasz
pmheros
üzenetére
Amikor elindítom a gépet a sokásos nemoria tszt meg ilyenek!Lát mindent ,winyot és meghajtót is!És mindeggyik féle procit is amit csak támogatni tud.A Win7 betőltése már csak egy sőtét képernyő és előről kezdi az egészet!
A boot-t meg arra értem hogy semmit ,azaz újra telepíteni se tudom mert ,úgyanazt csinálja akkor is csak tesztek és újra és újra -
-
Everlost
csendes tag
Sziasztok van egy olyan problémám,hogy nem indul az alaplapom csak biosig.....Azóta csinálja amiota procit cseréltem benne!Semilyen procival nem indul el ,már mindent meg probáltam.Az alaplap: Gigabyte GA-EP35-DS4(Csak biosig jutok és minden procit lát))De telepíteni se lehet újra!Kérem segítsen valaki

-
00roli00
aktív tag
válasz
littlemole
üzenetére
Nekem bios legújabb /vagy 3 éves
/, ssd fél éve került a gépbe. Nem is filóztam ilyeneken....berak,install, go csont nélkül. -
Thrawnad
senior tag
Nem tudja valaki miért sípol bekapcsoláskor a gép? Kb 4-5 mp hosszú folyamatos sípolás.
Megy minden rendesen, de egy kicsit idegel.
Thrawnad -
ruti
Közösségépítő
válasz
littlemole
üzenetére
semmi gond az SSD-vel, így általánosságban
aztán a konkrét típus mindig okozhat meglepetéseket, de ne így legyen
Új hozzászólás Aktív témák
- Okos Otthon / Smart Home
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Óra topik
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Gumi és felni topik
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- További aktív témák...
- Crucial Pro 64GB (2x32GB) DDR5 6400MHz CL40 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Kingstone Fury DDR5 16GB 6000Mhz 2x8GB
- G.SKILL Trident Z5 RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 - XMP - 99 hó garancia
- G.SKILL Trident Z RGB 64GB (2x32GB) DDR5 6000MHz CL30 - XMP - 99 hó garancia
- Kingston FURY Beast 64GB (2x32GB) DDR5 6400MHz CL32 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- TomTom Go 5200 with Wi-Fi navigáció / 12 hó jótállás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S20 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

De minimális hardware configgal próbáld hátha ,értem ezalatt mindent kiveszel/lehúzol ami nem feltétlenül szükséges (1 ram stb) .. ha elindul egyesével vissza.. esetleg próbáld másik táppal is , nem is sípol? van rajta speaker?

, vagy próbáld meg mondjuk az F5-öt rárakni. De ha attól megjavulna, akkor az F6-al is jó lesz aztán.