Hirdetés
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- Milyen okostelefont vegyek?
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- One mobilszolgáltatások
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- Vivo X200 FE – fenséges méret
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Trifold, Pebble, Bosch, AI, AI, meg AI - CES 0. nap
Új hozzászólás Aktív témák
-
JaniS
senior tag
Elnézést, egy gyors kérdés: P35C-DS3R az alaplap, átmenetileg fel kellene rá dugni egy 3TB-os vinyót másolni (WD30EZRS), fog működni vele?
JaniS
-
-
JaniS
senior tag
válasz
Fortissimus
üzenetére
Valami ott nem OK, ha tönkrementek a memóriák, akármilyen típusúak is voltak... Nem feszelte(d) túl őket véletlenül? (Nálam Kingston-ok vannak benne, sokat nem lehet róluk írni, szvsz a leírt teljesítményüket hozzák, de nem többet és relatíve drágák voltak. Asszem valami mást vennék, ha most kellene, de ezt a gépet már nem fejlesztem.)
-
JaniS
senior tag
válasz
Fortissimus
üzenetére
Nekem nincs, de már többször leírták itt, hogy nincs túl sok haszna a DDR3-nak ebben a lapban a DDR2-höz képest... Persze ha valamiért éppen azt akarsz venni, az más kérdés, de teljesítmény miatt felesleges.
-
JaniS
senior tag
válasz
Zenador
üzenetére
Notebooknál már csináltam az utólagos SATA módba váltást, mert a DVD meghajtója is SATA-s volt és az XP-t emiatt csak IDE módban lehetett telepíteni (külső meghajtó nélkül és floppy nélkül persze). Ott működött, de valóban volt kockázata.
Nincs ötletem, hogy miért nem sikerült a floppyról beolvasott driverrel sem a telepítés. -
JaniS
senior tag
válasz
Zenador
üzenetére
Nálam egy HD501LJ ment XP alatt is SATA módban. Az ICH9R-re kötötted vagy a Gigára, megfelelő drivert próbáltad az XP telepítése közben megadni neki? Egyébként telepítés után is át lehet állítani SATA módba, van erről valahol pontos leírás... (A leírás nélkül ne próbáld meg, mert újratelepítés lehet a dologból.)
Hangkártya kérdésedhez nem tudok szólni, nem volt Audigy-m, csak egy SB16 Live!, az is működött gond nélkül.
JaniS
-
JaniS
senior tag
válasz
CyberJedi
üzenetére
Gondolom azt tesztelted, hogy stabil-e a géped (pl. jónéhány óra prime, nincs-e véletlenül hibás memóriád stb.).
Ha esetleg használnál (gondolom használsz) valamilyen boot managert (pl. System Commander), akkor meg tudnád adni, hogy az egyes oprendszerek mely partíciókat lássák és melyeket ne. Mivel az említett program az elrejtést úgy oldja meg, hogy a partíciós táblában az azonosítóját állítja át az elrejteni kívánt partíciónak, ezért függetlenül attól, hogy mi okozza a problémát, annak meg kellene szűnnie, mert hozzá sem férne egyik oprendszer a másik partíció fájlrendszeréhez. (Persze ez csak akkor jó neked, ha nem akarsz köztük adatokat mozgatni.)
Szerintem ha ezek után is problémáid lennének, akkor az inkább hardver.
JaniS
(Az öli egymást SZVSZ marhaság
. Természetesen ahhoz, hogy ez működjön nem árt ha az oprendszerek szeparáltan lettek telepítve, mert különben a boot fájlok mind az aktív partíción lesznek.) -
JaniS
senior tag
válasz
Dillon
üzenetére
Írták a fórumon, hogy ilyen lap ment 500-as FSB-n és felette is. 400 felett nálad mindenképpen a memóriák is húzva lesznek, így szerintem tőlük függ, hogy mit bírnak. Talán tágabb időzítésekkel még elmegy, Ettől függetlenül persze lehet a lap és/vagy a proci is FSB wall-os.
Az F14 úgy tudom a rev. 1.x-hez van, azt nem kellene feltenni rá.
A CPUZ eredmény nem rossz, a videokártyádhoz meg elég is.
Szerintem.

-
JaniS
senior tag
válasz
Sziszifeca
üzenetére
De, zavarják egymást, vagy DDR2, vagy DDR3.

Komolyabban, a memóriavezérlője annyira nem jó ennek a combonak, alacsonyabb FSB-t fogsz vele elérni, mint egy DDR2-essel. -
JaniS
senior tag
Ebbe most csak belekotyogok: a Prime akárhányszor lefut alatt mit értessz? Tuningolás tesztelése közben nekem simán volt olyan, hogy 2 óra után hibázott először a Prime. Ezért a végleges beállítást legalább 8 órai futtatással néztem. (Ha meg közben egy-két WinRAR tesztet is nyomtam, akkor hamarabb sikerült kiakasztani, ha nem volt stabil.)
JaniS
-
JaniS
senior tag
Valszeg csak akkor derül ki, ha már megjelentek és valaki leteszteli őket. Egy GPU-s kártyáknál nem volt észrevehető a hatása, két GPU-s kártyáknál viszont már kifut a sávszélből. Lásd pl. [link] Ettől függetlenül nem mondom azt, hogy nem lehet meglenni egy GTX295-tel vagy 4870X2-vel egy P35-ben, nem ideális, de nem olyan vészes. Ahogy előttem mondták, majd kiderül mennyi kell nekik.
JaniS
-
JaniS
senior tag
válasz
semetka
üzenetére
Ezt csak akkor fogod megtudni, ha kipróbálod. Viszont nagy valséggel nehézségeid támadnának a 4 modullal, részben a combo miatt is. A DDR3-at felejtsd el, felesleges, nem tudja kihasználni a Core2Duo az előnyeit. Ha szintetikus tesztekre gyúrsz, akkor értem az időzítések miatti aggodalmad
, egyébként (pl. játékok esetén) nem.JaniS
-
JaniS
senior tag
válasz
Bálint85
üzenetére
Éppen írtam feljebb egy kollégának, hogy ez a "Virtual Dual BIOS" helyreállító funkciója lenne, vagyis a BIOS egy image képében a HDD-n található és elvileg ha kifekszik a BIOS (pl. rosszul sikerült frissítéskor), akkor onnét visszatölti. Mondjuk ez nála nem működött. Ha pusztán ezért akarnád feltenni, akkor szerintem nem érdemes. Ha van valami egyéb bajod a hardverrel, akkor frissíts BIOS-t, vagy ha húzod, mert ott szokott számítani melyik van rajta (nem az E-s jelű, de ugyanilyen az alaplapom, 1.x rev.)
JaniS
-
JaniS
senior tag
válasz
hfrankee
üzenetére
Szerintem a BIOS frissítés volt hibás, azért nincs POST. Mivel ennek a lapnak nincs dual BIOS-a, csak Virtual Dual BIOS, ezért nagy valséggel a BIOS chip külső írása lesz a megoldás, vannak akik foglalkoznak vele. (A Virtual Dual BIOS a vinyón hozza létre a BIOS image fájlt, de ha tudta volna, már visszaolvasta volna...)
JaniS
-
JaniS
senior tag
Bocsesz, write-only módban voltam, írtad.
-
JaniS
senior tag
Az én értelmezésem a fentiek szerint az, hogy P35-ös lapnál a dual-GPU-s kártyák nagy felbontáson szenvedhetnek a PCIE1.x kisebb sávszéle miatt, azonban a szintetikus tesztek eredményei (3DMark, Vantage, FurMark) nem feltétlenül jelennek meg a játékokban, valamint a teljesítmény esése erősen játékfüggő. A "csupán felére esik vissza a kártya teljesítménye" kijelentést kicsit túlzónak érzem. De a probléma valóban létezik és ez érdekes, mert annak a idején a PCIE2.0 megjelenésekor is tartotta magát az a hit, hogy úgysem fogja kihasználni semmi azt a sávszélt.
JaniS
-
JaniS
senior tag
válasz
Laraxior
üzenetére
Ez elvi jelentőségű (3DMark) vagy a gyakorlatban is lényeges? (Vagyis konkrétan a 3DMark eredmény kevésbé érdekel, mint az, hogy amivel játszom, az rendesen fusson.)
Kérdem azért, mert pl. a Crysis 1920x1200-ban max. beállításokkal 2xFSAA mellett is kb. 30 fps-t produkál (konfig az adataimnál).
JaniS
-
JaniS
senior tag
válasz
simii16
üzenetére
Vicces kérdés... ahogy a neve is sugallja, a chipsetben: az első P965 + ICH8, a másik meg P35 + ICH9. De mondhatnám úgy is, hogy az előző a régebbi, az utóbbi az újabb, de messze nem a legújabb (P45, X38, X48). A részletes különbséget megtalálod a Gigabyte honlapján, ha rákeresel a két modellre.
JaniS
-
JaniS
senior tag
válasz
ProEvoFan
üzenetére
Abban én nem tudlak teljesen biztosan megerősíteni, hogy nem lesz baja, de nálam egy P35C-DS3R hasonló hőfokok mellett már két éve működik... A dióda ha jól sejtem valahol a déli híd környékén méri a hőmérsékletet, nyilván lényegesebb élettartam szempontjából mondjuk, hogy a FET-ek mennyire melegek. Persze a hűtés csak javíthat a dolgon.
JaniS
-
JaniS
senior tag
Ha nem szempont a tuning és esetleg ki is tudod használni még jobban a négy mag előnyeit (szoftverek), akkor talán jobb választás a 6600. Nálam az döntött annak idején a 6850-es javára, hogy játékoknak mindegy volt a 2 vagy 4 mag, húzni meg nagyon lehetett és talán olcsóbb is volt, bár erre már nem emlékszem pontosan...
JaniS
-
JaniS
senior tag
Ha valahol olcsón jutsz éppen hozzájuk, akkor OK, de pl. az E6850 helyett az E8xxx sorozatból is választhatnál (pl. E8400). Árban ugyanott vagy alatta kellene lennie, oc-ban meg jobb a kisebb csíkszélesség miatt. De mondom, nem tudom a hátterét a kérdésednek, így a kettő közül azt válaszd, amire szükséged van (4 mag, gyengébb oc, 2 mag erősebb oc).
JaniS
-
JaniS
senior tag
válasz
polonic
üzenetére
Több modul általában több problémát is fog okozni. Egy 2GB-s modult hozzáadva nem lesz dual-channel, ez gondolom egyértelmű miért. Ha az egyik 1GB-sat cseréled ki a 2GB-sra, úgy sem. Ha 2db 2GB-s van még pluszban, úgy van esély rá. De 6GB-hoz már mindenképpen 64 bites oprendszert kell használni, különben meg sem tudja címezni.
Ha nagyon kell a 4GB memória, akkor inkább 2x2GB és az 1GB-sak kikerülnek belőle. Vagy megvárod az 1GB-s modulokat és úgy 4x1GB-t használsz, de itt számíts arra, hogy nehezebb lesz belőni őket, lásd. az első mondatomat.
(Volt itt olyan kolléga, aki a dual-channel-t feláldozta a bővítés során és a tesztek szerint nem lett lényegesen lassabb tőle.)
De biztos mond még neked más is okosabbakat.
JaniS
-
JaniS
senior tag
Nálam a memóriának nem kellett plusz feszt adni, csak az MCH-nak. Gorni azt mondta erről és feltehetőleg úgy is van, hogy a videokártya (akkor 8800GTX) nagyon befűt az északi hídnak. A mostani meg még inkább, de nem kellett tovább emelni a +0.2V-nál. Másrészt több fórumon olvasható, hogy a combo lap miatt a memóriavezérlő kicsit érzékenyebb, mint a nem C-s alaplapoknál, ezt látni egyébként az FSB emelésénél is. Inkább Prime95-öt használj a CPU-memória-északi híd stabilitásának tesztelésére, mint a 3DMark-ot. Nálam ha nem stabil, akkor leggyakrabban max. félóra-1 órán belül dob egy kék képernyőt vagy restartol. A stabilitását kb. 8 óráig teszteltem ki annak idején, mivel azonban hiba nélkül megy minden (pl. Crysis), ezért valszeg az is.
Ha nem boldogulsz így, akkor az időzítéseket is vehetnéd lazábbra...
JaniS
-
-
JaniS
senior tag
válasz
Vasinger!
üzenetére
Ha a hűtőbordái is elférnének a proci hűtőjétől, akkor belemenne és kezelné is. Viszont ha jól tudom csak 1333MHz-re tudnád beállítani, persze húzott FSB-vel emelhetnéd, de DDR3-ban ez a hivatalos támogatás (nincs annyi FSB/RAM divider, mint DDR2 esetén). Többek szerint viszont felesleges ebbe a lapba DDR3. (De majd megmondják a hozzáértőbbek.)
JaniS
-
JaniS
senior tag
válasz
tgulyas
üzenetére
Tényleg rohadt helytelenül írsz, már-már érthetetlen, de legalább röhögtem egy jót a DDR2-nén, biztos a DDR2 felesége...
Valszeg azért van, amiért egy Prime95 is kifagyna, nem stabil a géped a DDR3-mal. Feszültségek, időzítés, ezeket kellene megnézegetni. Egyébként sajnos ez a lap semmivel sem lesz jobb a DDR3-tól. A combo volta miatt meg eléggé tud kényeskedni a memória vezérlője, FSB-ben nem egy tuningbajnok. Ettől függetlenül jó, én szeretem.
JaniS
-
-
JaniS
senior tag
Örömmel látom, hogy ez a fórum még mindig él és Gorni is itt van.

Memória bővítést tervezgetek, de nem tudom mi lenne jobb... P35C-DS3R, jelenleg 2x1GB Kingston Hyperx 1066MHz van benne, 5-5-5-15 időzítésekkel 2.1V-on és az MCH-nak +0.1V adva, konfigról többi az adataimnál. 4GB-ig szeretném bővíteni, 32 bites windowst használok.
1. Visszaolvasva azt láttam, hogy DDR3-at nem érdemes ebbe az alaplapba venni. Ez így van továbbra is? (Ahogy elnéztem, hivatalosan csak az 1333MHz-est támogatja amúgy is, meg DDR3-nál kavar valamit a szorzókkal ez a lap, kevesebb opció van, mint DDR2-nél.)
2. Ha veszek még egy pontosan ugyanilyen párt (elég olcsó), lehet gondom azzal, hogy 1066MHz-en már nem fognak menni vagy nem bírják a jelzett időzítéseket? Overclock szempontjából úgy tudom rosszabb, ha mindegyik slot foglalt, ez így van? MCH-n aktív hűtés van, tehát ha feszt kell emelni, az még beleférhet.
3. Vagy vegyek 2x2GB valami jobb DDR2-t és adjam el a mostani párt?
Overclock csak mérsékelten szempont, 4GB RAM-nál többet ebbe a gépbe már nem tervezek pakolni. 3D-s teljesítmény fontos, de ahhoz videokártya lesz cserélve. Nem ebbe a topicba tartozik, de egy GTX280-at (295-öt?) kihajtana ez a konfig?
JaniS
-
JaniS
senior tag
Pl. Gorni tanácsára vettem ilyet én is. Egy Zalman FanMate2-vel van leszabályozva 2600-ra, nem hallani. Vinyók hangosabbak... Vedd meg nyugodtan, szuper kis cucc.
Nekem előtte a passzív bordával stabilitási gondjaim voltak, de az oka mélyebben (a 8800GTX-ben) volt keresendő.JaniS
-
JaniS
senior tag
válasz
qw78er89
üzenetére
Én is Gornitól érdeklődtem Extreme Spirit II ügyben és bármennyire is furcsa, nálam nem felesleges. Mert hogy a 8800GTX úgy alágyújtott a passzív chipset hűtésnek, hogy instabil lett tőle a rendszer (ja, meg szellőzés nem elégséges volta). Le van szabályozva egy Zalman potival, nem hallani (nem őt hallani
)JaniS
Ja, SB-re nem mintha odaférne nálam, de érthető okok miatt

-
JaniS
senior tag
F5 BIOS a Gigabyte honlapján a P35C-DS3R-hez.
- Support Intel 45nm Yorkfield CPUJaniS
-
JaniS
senior tag
válasz
Skynet258
üzenetére
Majd Gorni megmondja neked, amit akar, én a review-k alapján azt tudom, hogy semmivel sem tuningolható kevésbé, mint a nem hibrid párja. Akár Gorni oldalán nézed meg a tuning eredményeket, akár máshol. Árban meg szinte ugyanannyi, tehát nagyon nagy fejfájást nem kell, hogy okozzon a kollégának, hogy melyiket vegye. Természetesen, hogy mi lesz akkor, mikorra a DDR3 már elterjedt lesz az más kérdés.
-
-
JaniS
senior tag
Jó reggelt minden korán kelőnek.

Gorni, a Big Typhoon és az Extreme Spirit II teszi a dolgát, a gép teljesen OK!
Sokat segített a honlapod is.
Egy kérdésem van még:
A proc gyári hűtőjének 4 pines csatija van, a Big Typhoonnak 3. A 4. pin arra való, hogy a sebességet szabályozd pl. Speedfannel? Jelen pillanatban a proc hőmérséklete szerint változtatja a fordulatszámot, ez teljesen OK. Azonban ha az Extreme Spirit II-t a másik alaplap által szabályozható csatira kötném, akkor ott minek a függvényében szabályozna (úgy tudom az a másik, amelyet a lap tud automatikusan szabályozni? (Nem azért kérdem, mint ha így nem lenne jó.)JaniS
Aggregátor: Bocs, én kevertem össze!
-
JaniS
senior tag
válasz
Gorneck
üzenetére
Sikerült stabillá tenni, vagy legalábbis stabilabbá

MCH fesz +0.1V, NB-re venti került, Orthos 5 órát ment 5-ös priorban és nem hibázott. (Sőt kedvenc raros tesztem alatt sem rontott el semmit
) Megnéztem tüzetesebben az oldaladon az Extreme Spirit II helyigényét, mégis elfér a 8800GTX bordájától, úgy hogy beruházok egyre (tesztek szerint is tényleg jó).
Nem gondoltam volna, hogy ennyire felfűti a kártya a NB bordáját, de úgy látszik ez van, ezen meg lehet segíteni.

JaniS
-
JaniS
senior tag
válasz
Gorneck
üzenetére
Ha véletlenül beférne egy ilyen extreme spirit 2, akkor gondolom úgy lenne érdemes raknom, hogy a proc felől szívjon, mert fordítva éppen a videokártya bordáiról szedné le a meleget? NB borda leszedéséhez van valami trükk? Azt írod problémamentes volt.
Asszem először megnézem, hogy tényleg az MCH fesszel lehet-e segíteni rajta a gagyi hűtőmmel, aztán ha ez a megoldás, akkor beszerzek valami hasonlót.Még egy buta kérdés: úgy gondolom eddigiek alapján, hogy a mem-ek jók, a proc feltételezem igen (nem láttam még csak binárisan működőt: vagy igen, vagy nem), szóval északi híd, vagyis inkább memória vezérlő, ami nem bírja az iramot (333, nagy rohanás...). Az MCH feszt értem, de az FSB fesz a setupban mire jó?
JaniS
-
JaniS
senior tag
válasz
Gorneck
üzenetére
Megnéztem, szépnek szép, csak kizárt, hogy elférjen nálam. Jelenleg egy pici (~3-4 centis) ventit fogattam fel gumikkal, elég pazar kinézete van, viszont legalább istentelenül hangos
Szóval nem akarom így hagyni. A +0.2V MCH feszt ritkán szokták ráadni, még tuning mellett is, ahogy nézegettem. Mindegy, legalább van ötletem arra, hogy merrefelé keresgessek.JaniS
-
JaniS
senior tag
válasz
Gorneck
üzenetére
Csak sikerült előbbre jutnom...
Memtest átment 800MHz-en, 1066MHz-en, 1-1 éjszaka alatt, most megy 1066MHz-en 5-5-5-16-os időzítések mellett (Kingston 5-5-5-15-öt garantál, de már kevesebbel is beérném). Szóval memóriák jóknak tűnnek, +0.2V nekik persze. Csináltam Orthos rövid FFT tesztet, ami elvileg a procit nyúzza mem-et kevésbé, kb. 2 órát bírta, aztán hiba. Nem röhögni
: általam kreált Orthos blend + Winrar teszt percek alatt hibázott. Emeltem MCI feszt +0.1V-ot, több mint 20 perc alatt feküdt el, mindezt többször mérve. Szóval van itt valami összefüggés. NB bordát megtapogattam közben, állatira meleg, ráadásul a 8800GTX alsó bordája éppen alatta van. Kezdek bizakodni, hogy csak túlmelegszik. Applikáltam egy pici ventit az NB-re, egyelőre még nem volt időm így kipróbálni, kidőltem éjfélkor.Kérdések: NB-re (P35C-DS3R) van valami értelmes aktív hűtés, ami el is fér (videokártya miatt kevés a hely)? +0.2V MCH okozhat galibát, kipróbálhatom? Ha így stabil lenne, akkor nem hiszem, hogy FSB-t annyira emelgethetném (nem mintha akartam volna tuningolni éppen most, csak bosszantó, hogy alapbeállításokkal már MCH feszt kell emelni). Köszi eddigi tanácsaidat is.
JaniS
-
JaniS
senior tag
válasz
Gorneck
üzenetére
Tegnap átnéztem a gépet még egyszer, akksit kivettem pár percre. Utána az alapbeállításokkal egész éjszaka Memtest86+ futott rajta, 10-szer ért körbe reggelre, hibát nem jelzett. Elindítottam az Orthost meg a Winrar-ral egy nagyméretű archív tesztjét, perceken belül hiba
Amit eddig megfigyeltem: Orthos magában elmegy kb. 1-2 órát, de következetesen hibát jelez. Magoktól nem függ, hol egyiken, hol másikon. Ha Orthos mellett a Winrarral is tesztelek közben, akkor gyakorlatilag percek alatt meghal az Orthos (ahogy írtam, erre véletlenül jöttem rá a CRC hibákból, pedig az archív jó volt). Ja, Orthosból kipróbáltam régebbi verziót is, detto.Proci feszültség elvileg 1.33750V lenne, most normalon van, ez terhelés hatására a legutóbbi Everest béta vagy a CPUZ szerint is leesik 1.280-1.296V-ra. A nagy vdrop miatt próbáltam több feszt adva is, egészen elmentem odáig, hogy terhelés alatt is 1.34V volt, de semmit nem használt, sőt, érzésem szerint mintha csak rosszabb lett volna tőle.
Már tényleg nem tudom mit csináljak

Lehet a proci rossz?
Alaplap? Minden garis, de azt sem tudom eldönteni minek van baja? (Lehet nem marad más keresni valakit, aki hajlandó letesztelni a saját gépén az alkatrészeket.)JaniS
-
JaniS
senior tag
válasz
Gorneck
üzenetére
Megnéztem külön-külön a modulokkal, mindegyikkel hibázik az Orthos ill. fagyogat is.
Proci feszen emelgettem kicsit, de az sem segített. Asszem szétszedem, csinálok egy resetet, aztán újrakezdem a kínlódást... Ja, MCH fesz +0.1V is kipróbálva, nem volt változás.Gondolom az, hogy egyszerre mindkét memória modul hibás legyen nem valószínű. Esetleg inkompatibilitási gond a Kingstonnal?
Utána olvasok.JaniS
-
JaniS
senior tag
válasz
Gorneck
üzenetére
OK, este megnézem, utána kipróbálom külön-külön is, hátha valamelyik hibás.
Jó eséllyel ez RAM hiba? Prochoz nem nyúltam, de ott meg azt látom, hogy vdroppol erősen, lehet esetleg procnak kevés a kakaó? Ami volt idáig: fagyás (még az egér is), kék képernyő majd azonnali restart. Mindez csak erős terhelés alatt. Ezek inkább RAMra utalnak, vagy nem ilyen egyértelmű?Köszi a tanácsokat, ha nem bánnád, még kérdeznélek a tesztek után.
JaniS
-
JaniS
senior tag
Van nekem egy problémám, P35C-DS3R, F2 BIOS, E6850 gyári hűtővel, KHX8500D2K2. Winrarral történő kicsomagolás közben vettem észre, hogy CRC hibákat jelez ill. ki is fagyott többször, reprodukálhatóan, eddig 1066MHz-en használva a RAM-okat. (Volt már előtte is egy-két restart vagy fagyás, ritkán, terhelés alatt.) Érdekes, hogy Orthos elég sokáig nem jelez hibát (20-30 perc), viszont ha a winrarral közben elkezdek tesztelni valami méretes archívot, akkor nagyon gyorsan lehal. Most levettem mindent alapra, memóriákat 800MHz-re, időzítések az SPD szerintiek (5-5-5-16). Többi adat a BIOS-ból:
Robust - Auto
CPU Clock Ratio - 9x
CPU Host CC. - Disabled
CPU Host Fr. - 333MHz
PCI Exp. - Auto
CIA2 - Disabled
Perf. Ench. - Standard
Sys.Mem.Multi - Auto
Mem. Freq. - 800 - 800
High Speed DRAM DLL Sett. - Option1
Mem timings - Auto
System Voltage C. - Manual
DDR2/DDR3 Over Voltage +0.2V (bár 800-on a gyári érték 1.8V, de ugyanaz a szitu akkor is)
A többi feszültség mind: Normal
CPU Voltage 1,33750VA probléma az, hogy Orthos így sem stabil. 1-es priorban kb. 2 órát bírta, 10-esben 1 óra múlva jelzett hibát. Nincs ötletem, hogy mit kellene állítani rajta. Ezek nagyon alapbeállítások, mégsem megy hibátlanul. Megtapogattam a RAMokat teszt közben, forróak voltaka kezemnek. Ja, winrarral így OK a teszt. Azt sem tudom eldönteni, hogy ez hw hiba, vagy csak bénán állítgattam be valamit...
JaniS
-
JaniS
senior tag
válasz
tgulyas
üzenetére
Bocs, nem értem teljesen a kérdésedet sem...
Szóval csak annyit tanácsoltam, hogy szedd le a Gigabyte honlapjáról a friss drivereket (meghajtóprogramokat), nem sok semmi: chipset, audio, LAN, vinyódhoz SATA - hogy majd telepíteni tudd az XP-t, amelyek egyébként rajta vannak az alaplaphoz mellékelt CD-n is, de itt többeknek baja volt a régebbi verziókkal. Szívesen segítek, csak ne tőmondatokban kérdezz
JaniS
-
-
JaniS
senior tag
válasz
tgulyas
üzenetére

Erre majd megmondják azok a választ, akik futtatnak olyan alkalmazásokat is, amelyek képesek kihasználni a két mag előnyeit. Mivel tömörítőn kívül jelenleg én más ilyet nem használok (vagy nem tudok róla...), ezért nem hiszem, hogy általános használatnál bármi különbség lenne. Nézd meg a PH!-s teszteket erről, nagyon jók! Persze nem tudom, Te mire használod a gépet, így lehet nálad az általános használat teljesen mást jelent (video tömörítés, CAD stb.
)
JaniS -
JaniS
senior tag
válasz
tgulyas
üzenetére
Nos, ha nem tuningolsz, akkor semmi bajod sem lehet vele. Alapon szépen megy, kevéssé melegszik még a gyári hűtővel is. Gyári hűtő egyáltalán nem zajos, főleg ha hagyod a lapot, hogy leszabályozza, nálam 900-1000 rpm-en szokott pörögni idle. Egyetlen bajom (na ez igazából nem annyira az
) volt vele, amit feljebb írtam, hogy mintha időnként nem érdekelné a proci hőfoka és nem indítja el a ventit (de ez lehet az alaplap problémája, vagy kontakthiba a ventinél, nemtom, hétvégén majd megnézem). Ha kikapcsolom a leszabályozását, akkor 1800-as fordulatszámon megy, úgy határozottan hallani. Mivel azonban egy 8800GTX is ott van, ezért a fő zajforrás nem ő terhelés alatt 
JaniS -
JaniS
senior tag
válasz
tgulyas
üzenetére
Mivel alapon jár mindenki (CPU, RAM, VGA), ezért oc-ról nem tudok beszámolni, még nem próbáltam. Nézz be a Nagy C2D topicba, ott vannak aztán igen szépen telejsítő E6850-ek még léggel is. (Vízről meg kompiról már nem is beszélek, ott 4 ill. 5GHz fölött vannak.)
JaniS
[Szerkesztve] -
JaniS
senior tag
válasz
Gorneck
üzenetére
Igen, engedélyezve vannak, nem csodálkozom

Ami meglep és asszem itt mér rosszul valami, hogy a core hőmérséklet 82 fok volt az ominózus esetben, míg a procira csak valami 30 körülit írt ki az Everest, a venti meg álldogált. Kezdtem attól félni, hogy leolvad az egész (jó tudom ez nem következik be, de idáig AMD-k voltak és ott nem szerettem az ilyesmit). Vagy lehet normális esetben (helyes mért értékek esetén) ekkora eltérés core és cpu hőmérséklet között...?
JaniS -
JaniS
senior tag
válasz
IreN!CuS
üzenetére
Azt sejtem, hogy nem mér egyformán az Everest meg az EasyTune, sőt amikkel még próbálkoztam azok is össze-vissza mértek. Csak ez furcsa, arra gyanakodnék, hogy kontakthibás lehet a venti, hogy időnként nem indul el, viszont smart fan control method disabled mellett mindig sikerül neki...
Gorni: megnézem, F4-et úgyis vissza akartam pakolni.
JaniS
[Szerkesztve] -
JaniS
senior tag
Problémám akadt...
P35C-DS3R alaplap és C2D proci a gyári hűtőjével, a venti a CPU_FAN-re kötve, a smart fan control method és a mode is auto-n. Bekapcsolva a gépet, értelemszerűen egy darabig nem pörög fel a venti, majd ahogy kezd melegedni a CPU szépen növekszik a fordulatszáma, kb. 900-1000-ig. Néhány restart és bios-ban való hosszabb mászkálás után viszont azt csinálja, hogy nem indítja el a ventit. Procimag már 82 fokon járt, mikor inkább lelőttem. Ránéztem a proci hőmérsékletre is Everesttel, az meg valami egészen gagyi alacsony értéket mutatott (utolsó beta Everest), ami magyarázhatta volna, hogy miért nem pörgött. De nagyjából lehetetlennek tűnt, hogy a mag 82 fokos, a proc meg alatta 50-nel. Ha a smart fan control method-t disable-re rakom, akkor felpörög a venti 1800-ig és még nem volt olyan, hogy nem indult volna el. Most ilyenkor mi lehet a gáz?
Amúgy is nagyon furcsállom, hogy a CPU hőmérséklet ír 26 fokot, a magokra meg 40-et, miközben a szobában van vagy 25 fok. Nem jól méricskél? F2 BIOS.
JaniS -
JaniS
senior tag
Persze tegnap nem bírtam már megnézni a pontos MIT beállításokat, mert majd leírnám Gorninak, ő biztos vágja, hogy mit nem állítottam be jól.. Azt nem merném állítani, hogy az F4-essel bármi baj lenne, sokkal inkább az én hibám, hogy nem bírtam stabillá tenni (éjszaka, idegesen, az a legrosszabb helyzet erre). Az is csak utána esett le, hogy alapból más benne a TRD érték.
A RAM-ok rendben vannak, mennek szépen 1066MHz-en, de húzni egyelőre nem akartam őket, lehet mennének feljebb. Majd ha lesz víz, akkor kipróbálom
Ja, elvileg 2.2V-on (2.14 körül valójában Everest szerint), 5-5-5-15-ös időzítésen.
Köszi a linket, meglesem...
Ja, látom is. Ha esetleg számít valamit, az enyéimen van hűtőborda...
JaniS
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
JaniS
senior tag
Köszi a válaszokat!
Akkor a RAID-es beállítás miatt nem aggódom egyelőre.
RAM kapja az előírt 2.2V-ot, helyesebben a lap által a +0.2V-ra előállított 2.14V-ot. MIT pontos beállítást otthonról tudok írni, most munkahelyen ülök.
(Megpróbálva visszaemlékezni az álmatlan éjszakára, amit ezzel töltöttem: először az F2-es BIOS volt fent, és a performance level nevű menüpont Turbo-n volt. Ekkor minden OK volt. Majd az F4-es BIOS alatt szintén így hagytam, erre terhelésre elkezdett hibázni az Orthos, meg egyébként játékok is vagy lefagytak, vagy elszálltak, vagy kivágtak az asztalra. Azt már nem tudom próbáltam-e Standard-en, asszem igen és mivel ott is problémás volt, ezért visszaraktam az F2-t. Kissé ideges lettem, mikor alapbeállítások mellett hibázott. Azt jól gondolom, hogy a procinak nem tetszhetett valami, vagy ennél bonyolultabb?)
JaniS -
JaniS
senior tag
Van itt két dolog, amit nem vágok (P35C-DS3R)...
1. Vinyó WD32000AAKS (SATAII), telepítéskor RAID/AHCI-t állítottam be a BIOS-ban és a ''native command queueing'' is engedélyezve van. Most láttam csak, hogy van lejjebb ez a ''Onboard SATA/IDE CTRL Mode'', ami jelenleg IDE-re van állítva. Ez micsoda? Ezt is inkább RAID/IDE-re kellene állítani? (A vinyó jelenleg egyedül van, de majd lesz társa, ezért a RAID. Nem a Gigabyte-os SATA vezérlőt használom.)
2. Kezdetben mindenki alapon (E6850 3GHz-en, KHX8500D2K2 1066MHz-en), F2-es BIOS-szal, Orthos stabil. F4-es BIOS után instabil lett. Én más különbséget nem láttam, csak azt, hogy az F2-es TRD-re 7-et állít alapból, az F4-es meg 6-ot. Lehet ez az oka? (Nem próbáltam ki F4-n lejjebb venni, mert az F2 újraírása után rendeződött a dolog, csak érdekelne az oka.)
JaniS -
JaniS
senior tag
Köszi szépen!
A CPUIdle-t még az előző gépemben AMD proc mellett használtam, bár ott a proci melegebb volt amúgy is, a hűtés meg gyengébb, szóval nem volt olyan forrófejű tőle, ha éppen idle volt... de ez inkább csak engem nyugtatott meg. Core2Duo most van először, sőt egyáltalán Inteles procim már rég nem volt, nem igazán voltam képben. De amúgy is langyoska csak. (Persze kapásból azt hittem, hogy a BIOS mutat hülyeségeket, mert a system jóval melegebb, mint a proc, de ahogy írtad valszeg a SB meg a 8800GTX ontja rá a hőt.)
JaniS -
JaniS
senior tag
Van egy gyanúm, hogy FAQ jellegű dolgot fogok kérdezni, bár az előző részt már átrágtam egyszer, csak az régen volt. Szóval bocs, előre is.
1. Hol van a P35C-DS3R-n az alaplapi hőérzékelő dióda? Szeretném megnézni mi fűti fel annyira szerencsétlent. (Gondolom a 8800GTX.)
2. Bootolásnál lehet valamit tenni, hogy a SATA RAID/AHCI BIOS (vagy hasonló) részen hamarabb túljusson? Annyira nem zavar, tegye csak a pöttyöket, csak hátha én nem állítottam be valamit jól.
3. Előző (jó régi) gépen még a Motherboard Monitort használtam a hőmérséklet, feszek, ventik figyelésére. Van valami hasonló, amely ki is írja a tálcára a kiválasztott értékeket és logolni is tudja? Olyasmire gondolok, mint amit az Everest csinál.
4. Ez nem alaplapos kérdés... Van értelme CPUIdle-t használni Core2Duo-nál? Eddig főleg AMD procik voltak, azoknál idle-ben volt értelme.
JaniS
Új hozzászólás Aktív témák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Parfüm topik
- OLED TV topic
- Milyen egeret válasszak?
- Autós topik
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Warhammer 40.000
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Kingston FURY Beast 32GB (1x32) DDR5 6000MHz CL36 - XMP/EXPO - 99 hó garancia
- Kingston FURY Beast 32GB (1x32GB) DDR5 5200MHz CL40 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- CRUCIAL 32GB (2x16GB) Pro OC DDR5 6400MHz CL32 WHITE - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Kingston FURY Beast 32GB (1x32GB) DDR5 6000MHz CL36 - WHITE - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Corsair VENGEANCE 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Dell 14 Latitude 5430 FHD IPS i7-1255U vPro 4.7Ghz 10mag 16GB 256GB Intel Iris XE Win11 LTE Garancia
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max Black Titanium Titán stílus, 5 optikai zoom 256 GB- Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

. Természetesen ahhoz, hogy ez működjön nem árt ha az oprendszerek szeparáltan lettek telepítve, mert különben a boot fájlok mind az aktív partíción lesznek.)

Sokat segített a honlapod is. 
Szóval nem akarom így hagyni. A +0.2V MCH feszt ritkán szokták ráadni, még tuning mellett is, ahogy nézegettem. Mindegy, legalább van ötletem arra, hogy merrefelé keresgessek.
Memtest átment 800MHz-en, 1066MHz-en, 1-1 éjszaka alatt, most megy 1066MHz-en 5-5-5-16-os időzítések mellett (Kingston 5-5-5-15-öt garantál, de már kevesebbel is beérném). Szóval memóriák jóknak tűnnek, +0.2V nekik persze. Csináltam Orthos rövid FFT tesztet, ami elvileg a procit nyúzza mem-et kevésbé, kb. 2 órát bírta, aztán hiba. Nem röhögni
: általam kreált Orthos blend + Winrar teszt percek alatt hibázott. Emeltem MCI feszt +0.1V-ot, több mint 20 perc alatt feküdt el, mindezt többször mérve. Szóval van itt valami összefüggés. NB bordát megtapogattam közben, állatira meleg, ráadásul a 8800GTX alsó bordája éppen alatta van. Kezdek bizakodni, hogy csak túlmelegszik. Applikáltam egy pici ventit az NB-re, egyelőre még nem volt időm így kipróbálni, kidőltem éjfélkor.
Amit eddig megfigyeltem: Orthos magában elmegy kb. 1-2 órát, de következetesen hibát jelez. Magoktól nem függ, hol egyiken, hol másikon. Ha Orthos mellett a Winrarral is tesztelek közben, akkor gyakorlatilag percek alatt meghal az Orthos (ahogy írtam, erre véletlenül jöttem rá a CRC hibákból, pedig az archív jó volt). Ja, Orthosból kipróbáltam régebbi verziót is, detto.

Alaplap? Minden garis, de azt sem tudom eldönteni minek van baja? (Lehet nem marad más keresni valakit, aki hajlandó letesztelni a saját gépén az alkatrészeket.)