Hirdetés
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Google Pixel topik
- Akkor most mekkora lesz az az akku?
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Apple Watch
Új hozzászólás Aktív témák
-
mistake767
csendes tag
válasz
axlfsi
üzenetére
Én is LOQ tulaj vagyok.
Tegnap a Windows update feldobta, hogy van új firmware a laposhoz. (speciális - választható frissítés)
Én pedig megbíztam a windowsban, hogy tudja ezt kezelni
Feltelepült, újraindítás után a bitlocker avval fogadott, hogy valaki belenyúlt a gépbe és addig ő bizony nem enged tovább, amíg meg nem adom a 23ezer karakterből álló biztonsági azonosítót.
Azt javasolta lépjek be a Microsoft fiókomba és nézzem meg ott a kódot.
...
Szerencsére volt kéznél másik gép, amin gondoltam be tudok lépni a Microsoft fiókomba, csak éppen a kétlépcsős azonosításhoz cseszett megküldeni az e-mailt.
Miután lehiggadtam, sikerült rábíztatnom a Microsoftot, hogy sms-ben is küldheti a kódot és így végül a laptopon is megnyugtatnom a bitlockert.
(hozzáteszem, nem én választottam a bitlockert - új win11 telepítésnél alapból felmegy)Már csak annyi kellett, hogy bejelentkezéskor 10 percig bizonygassam, hogy nem vagyok robot, mire végre eljutottam a windows asztalig.
Én nem vettem észre a biosban új funkciót, de biztos érdemes volt telepíteni, mert most új LOQ logo van gépindításkor
-
mistake767
csendes tag
válasz
Chiller
üzenetére
Köszi a szolid javítást - akkor úgy fogalmaznék, hogy a tesztekben játékok esetén többnyire az intel vezet egy kicsivel. De játékok esetén úgyis a videókártya a fontosabb hozzávaló.
Amikor szembejön egy-egy post, hogy a kedvenc játékaim ~25 éves évfordulójukat ünneplik, akkor olyan öregnek érzem magam
-
mistake767
csendes tag
válasz
marco0007
üzenetére
Nézőpont kérdése.
A játékok többsége nincs többszálas feldolgozásra optimalizálva, egyszálas teljesítményben pedig az intel erősebb.
Cserébe sokkal forrófejűbb.
A ryzennek jobb az energiagazdálkodása, így bár picit lassabb lehet játékokban, de jobb akku időt és alacsonyabb hőfokokat produkál. Az alacsonyabb hő, pedig kevesebb ventillátor zaj és ez nekem elsődleges szempont volt. (meg talán a gép élettartamának is jó, ha nem 100 fokon rotyognak benn az alkatrészek)
Meg én ilyen koca játékos vagyok - sokszor quiet profilon futtatom a (pár éves) játékaim, mert úgy is megvan a 100+ fps
-
mistake767
csendes tag
válasz
Sajtgalamb89
üzenetére
Érdekes - fiamnak egy régebbi Legion 5 (nem Pro és nem is LOQ) van (4800H+1660Ti), de az is gond nélkül megy az Nvidia app-al...
Lehet, hogy a pro ilyen finnyás
-
mistake767
csendes tag
válasz
marco0007
üzenetére
Pont ugyanilyen van nekem is.
Windows update - Nvidia app - Lenovo Legion Space
Ez utóbbi váltotta a sokat emlegetett Vantage programot, ezzel lehet programozni a pl. a billentyűzet villágítást.De amúgy elég zárt rendszer - nem tudod alulfeszelni a ryzent, a ventillátor működésbe is csak minimálisan lehet belenyúlni, de nem is fontos.
Elég kompakt rendszert csinált a Lenovo - használd a 3 alap beállítást (csendes-kiegyensúlyozott - teljesítményközpontú) és rendben van.Fire and forget

-
mistake767
csendes tag
válasz
Ubul86
üzenetére
G-helper tudtommal Asus gépekhez van,
Lenovonál Legion Toolkit, ami hasonló.
De a saját programjában a Legion Spaceben is lehet állítgani, hogy milyen hőmérséklet mellett milyen fordulatszámon menjen a venti. De hiába állítom be, hogy 34 fok alatt kapcsolja ki a ventiket - most is 33 fokos, mégis 1600-as fordulaton pörög...
Ha átváltok Quiet profilba, akkor változatlan a hőfok és a fordulatszám is.
Szóval gyanítom hiába húzom nullára a csúszkát akkor sem megy bizonyos fordulatszám alá (kivéve mikor magától kapcsol ki
)peet05:
Teljesen mindegy, hogy Quiet/Balanced vagy custom profileban használom a gépet, ha nincs terhelés és lemennek a hőfokok, akkor elkezdi lekapcsolgatni majd vissza a ventillátorokat.Ráadásul nem találtam olyan scenariot, hogy hopp - ha ez történik, akkor indul a ventillátor kapcsolgatás. Szóval nem tudom csak úgy kattintásra reprodukálni. Egyszercsak elkezdi.
Ez még napközben csak hagyján, észre se veszem utca zaja mellett. De múltkor éjjel néztem izgalmas thillert. Képzelheted - csend, főhős bújik, hallani a lélegzetvételt is ...és akkor elkezdi a laptop mellettem, hogy brrrr-...-brrrr-...-brrr-...
wanted5 - igen, minden driver fenn van és naprakészen tartom őket
-
mistake767
csendes tag
válasz
KillHates
üzenetére
Köszönöm mindenkinek a válaszokat.
Így már értem miért kapcsolgat fel-le a GPU (wake status hőm. lekérdezés miatt).
Szerencsére a hűtőpad szoftver nélkül is működik, és mivel úgysem lehet a szoftverével a minimum szint alá lassítani, így aztán nincs igazi relevanciája a program használatának.
Nélküle pedig kikapcsolva marad a GPU, mert szerintem jó dolog az optimus
RMM felvetésére is reagálva - a folyamatos ventillátor hang valóban jobb, mint a ki-be kapcsolgató venti hangja, de még szokni kell a változást.
Hűteni azonban valóban jól hűt.
Néztem videót erről a Marvo Atlas 43-asról - valóban jó, hogy akár 300-ig lassítható, de a videós arról panaszkodott, hogy van egy zavaró "HUMM" hangja a ventinek - hogy ez mindre igaz, vagy csak ő fogott ki egy hibás példányt az nem derült ki.
Meg az csak élőben derülne ki, hogy lassú fordulat mellett hűt-e annyira, hogy a laptop saját ventillátorai kikapcsoljanak.
Mondjuk ezen nem kell most gondolkoznom, mert elfogyott az Alzában
(esetleg elmegyek KillHateshez pasztáztatni és kipróbáljuk az ő példányát
)Egyébként nem a hőmérséklet miatt indultam el a hűtőpad felé, hanem mert a Lenovo Space program sem engedi egy minimum szint alá tekerni a ventiket és hiába játszottam a custom mode beállításaival, meg fan curve cseszegetésével, az alap problémát nem oldotta meg. A lenovo mérnökei így huzalozták be a gépet és kész
Ez a 30 fok pont az a határ, amikor ki-be kapcsolgat a venti."Régi" szép idők mikor a Lenovo Fan Control programmal teljesen egyedileg lehetett a fordulatszámot állítgani (előző Legion gépem 800-as fordulatszám mellett sem főzte le magát és mégis teljesen hangtalan volt...).
-
mistake767
csendes tag
Sziasztok - jöttem mesélni!
Van nekem ez a Lenovo LOQ 15AHP10 laptopom (AMD CPU, 5060 GPU).
Már írtam régebben, hogy van egy olyan problémám, hogy mikor nincs terhelés alatt a gép, mert mondjuk csak netezek és a CPU ilyen 30 fok közelében chillezik, akkor azt csinálja a gép, hogy leállítja a ventillátorait, majd elindítja, majd megint leállítja és újra elindítja és ezt csinálja percekig - majd elfárad és visszaáll alapállapotba mikor is mennek a ventillátorok (bár lassan).
Ez két okból zavart - egyrészt este, környezeti zajok nélkül nagyon zavaró a folytonos leállás-felpörgés, másrészt nem hiszem, hogy ez hosszú távon egészséges a ventillároknak.
Kitartó keresés után láttam, hogy nem vagyok egyedül a problémával - megoldás nincs rá, Lenovos mérnökök szerint ez a normális beállítás...Namost ilyen könnyen nem adom fel - berendeltem egy Flydigi BS2 Pro hűtőpadot, ami ma megérkezett.
Ha a lehető leglassabb sebességre állítom is, a CPU kb 5 fokkal hűvösebb (26C) és így a laptop saját ventillátorai kikapcsolva maradnak.
A hűtőpad ventillátorának hangja viszont szubjektív megítélés alapján kicsit hangosabb, mint a laptop sajátjai...Felraktam a hozzá tartozó programot, hátha azzal az alap 1300-as fordulatról kicsit lejjebb tekerhetem. Hát ilyen opciót nem találtam benne, viszont a kis kínai program jól belepiszkál a GPU működésébe !
Aki hybrid üzemmódban használja a laptopot tudja, hogy pl Lenovo Toolkittel dinamikusan deaktiválni lehet az Nvidia GPU-t. Amíg nincs rá szükség teljesen kikapcsolja, de ha indítasz valami játékot azonnal bekapcsol.
Amíg aktív volt a Flydigi programja (vagyis inkább a hozzá kapcsolódó háttér szolgáltatás) a GPU folyamatosan ki-be kapcsolgatott és a core illetve a memory clock 0 és 20e között ugrált.Szóval míg a kiinduló problémát megoldottam, kaptam helyette mást
Töröltem a programot és alapjáraton használom a hűtőpadot. Így normálisan működik a GPU és az alacsony hőmérséklet miatt a laptop saját ventillátorai kikapcsolva maradnak.
Eddig a mese - most két kérdés:
akinek van ilyen, vagy BS1-es hűtőpadja - találtatok rá programot, amivel lassítani lehetne a ventillátort (1300 helyett olyan 800-on már jó lenne)
illetve nálatok nem okozott problémát a Flydigi Space Station programja? -
mistake767
csendes tag
válasz
arcsi84
üzenetére
Lenovo honlapján menj a garancia kiterjesztése menüre - vagy azt hiszem vantage szofverből is át lehet ugyanide keveredni. Fog kérni az űrlap egy csomó adatot, ami a számlán szerepel, majd be fogja kérni a számla másolatot is. Sima telóval készített fényképet is elfogad. AI összehasonlítja a számláról beolvasott számokat az általad megadottal. Nekem 1-2 órán belül elfogadták és utána már a vantageben is a vásárlás napjától számított 3 év látszott. (kb fél évet nyertem így
) -
mistake767
csendes tag
válasz
peet05
üzenetére
Ez az LOQ annyira budget kategória, hogy ez a bios-ra is igaz - tényleg csak a legalapabb beállításokra korlátozódik a felhasználó beleszólása.
Sem olyanok, mint amit felsoroltál, sem hasonló funkciójú kapcsoló nincs benne.Ugyanez igaz a Vantage programra is. Helyesen felismeri a gépet - pl látja a warranty állapotát is, - de az a tab, ahol a felhasználási profilok között lehetne szoftveresen váltani hiányzik (quiet-balanced-performance),(és a billentyűzet világítás konfigurálás is nuku).
Pedig minden szükséges driver, service, program, frissítés, stb- fel van telepítve.Elhiszem, hogy nehéz elhinni, de tényleg nincs a Vantage-ben.
Nem user error - találtam redditen hozzászólásokat, hogy bizonyos típusoknál egyszer csak egy lenovos frissítés után eltűnt a lehetőség.A Lenovo Legion Toolkit viszont gyönyörűen ad hozzáférést ezekhez a beállításokhoz, de sajnos egyedi ventillátor profilozásra nem ad lehetőséget - így nem tudom kiküszöbölni a leálló-újrainduló ventillátor problémát.
Na és a billentyűzet világítást ez sem kezeliNem baj, gugli a barátom, sikerült feltúrni a LegionSpace programot (pont úgy néz ki - azt tudja, mint amit a Vantage-nek kéne...) - ez már kezeli a billentyűzet világítást, szoftveresen tud váltani a 3 teljesítmény mód között, sőt van benne lehetőség egyedi teljesítmény mód létrehozására is.
(UV-t ugyan nem lehet a Ryzenen állítani, de igazából a hőfokokkal nincs is problémám - játékok alatt sem megy fel kényelmetlen kategóriába)
Azonban azt vettem észre, hogy hiába állítok be egyedi ventillátor curve-t kb leszarja és a lenovo által meghatározott értékeket használja.
Sajnálom egyébként, mert a laptop teljesítménye tényleg jó - főleg ezért az árért. A teljes értékű optimus abszolút nyerő nálam (most is usb-c porton van rádugva monitor és az nvidia kártyát lekapcsolta magától, de ha játékot indítok, akkor aktív lesz), csak erre a ventillátor dologra kéne valamit kitalálni

Remélem idővel előrukkol a community valami LegionFanControl szerű dologgal.
Szóljatok majd!
-
mistake767
csendes tag
Sziasztok!
BF akcióban vásároltam egy Lenovo LOQ 15AHP10 (Ryzen7 250, RTX5060) gépet.
Alapvetően elégedett vagyok a géppel, parádés a teljesítménye (mert 1660-ról váltottam
), csak egy dolog van, ami nem sikerült megoldanom:
Ha quiet-csendes üzemmódba váltom a profilt, és nincs terhelés, mert csak windowsban vagyok, akkor az optimus kikapcsolja az Nvidia kártyát, a hőfokok 32-35 körül állnak és a ventillátor(ok) lelassulnak 1100-as fordulatra. Ez még egy abszolút halk, nem zavaró surrogás. Ami viszont zavaró, hogy időnként fogja magát és teljesen leállítja a ventillátort, majd ismét elindítja 1100-on és ezt így ismételgeti hosszú időn keresztül, pár másodperces szakaszokban. Ez a leállás-elindítás viszont engem tökre zavar
Nem hinném, hogy hardver hiba, mert nagyobb profilban - pl balanced - nem csinálja.Vantage-et, Lenovo Toolkit-et, LegionSpace programokat próbáltam. Mindent szépen jeleznek (hőfok, fordulat, processzor kihasználtság, stb), de állítani csak a 3 gyári profil között lehet velük váltogatni. (LegionSpace-ben ugyan van user template, de a ventillátort, abban is csak korlátozottan lehet szabályozni, ami a fenti problémát nem oldja meg).
Sajnos a LegionFanControl amit eddig használtam, nem támogatja ezt a típust
Tudtok ajánlani esetleg valami ventillátor vezérlő programot, ami eddig elkerülte a figyelmem?
A másik kérdésem pedig, hogy általában külső perifériákkal használom a gépet. Ehhez szeretnék venni egy USB-C hubot - arra lennének a perifériák kötve. A gép elvileg támogatja az usb-c töltést, de a redditen azt olvastam, hogy tök lutri, hogy hubon keresztül működik-e az usb-c töltés. Hub-tól, kábeltől, töltőtől is függhet.
Van itt aki használ ílyen módon Lenovo gépet?
Megtenné, hogy megírja a hub és a töltő pontos típusát, amivel megy az usb-c töltés?Köszönöm.
-
mistake767
csendes tag
Sziasztok!
Kinéztem egy ilyen gépet: https://radium.hu/catalog/product/view/id/81588
Szerintetek ebben az árkategóriában van jobb ajánlat?
(Ryzen és min 5060)
Esetleg van ennek a szériának (LOQ) ismert gondja?
Köszönöm. -
mistake767
csendes tag
válasz
Muerte
üzenetére
"Elégtelen hűtés,rengeteg alaplap döglés jellemzi őket." - ennyire leadtak a minőségből???
Nekem az AW valahogy a prémium kategóriát képviselte (a fejemben
), ezért is lett bakancslistás tétel...
Jó, akkor nyúljunk bele a top polcba - de nem találtam magyar boltot, ahol forgalmaznák. -
mistake767
csendes tag
Sziasztok!
Mennyiért lehet most egy potens alienware laptopot vásárolni?
(nem a toptop polcra gondolok, de azért ne is a "legalja")
Melyik magyarországi cég vagy eladó foglalkozik vele?
Van esetleg valami ismert hibája az új szériáknak, ami miatt érdemes várni?
Köszi! -
mistake767
csendes tag
válasz
Juhaszatti
üzenetére
Mindenkinek köszönöm szépen a válaszokat.
Szerintem is jó ez a rádiumos ajánlat (és még 0% THM is van),
továbbítottam a nagymamának megfontolásra. -
mistake767
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget kérünk a választáshoz.
Nagymama keres 10 éves unokának belépő szintű laptopot karácsonyra.1. Mikor lenne esedékes a vásárlás? - Most (karácsonyig).
2. A gépre szánt összeg forintban? - max. 200.000
3. Felhasználás? - általános (internet, tanulás, kompromisszumokkal pici játék)
4. Ha játékra is használnád, akkor milyen játékokra, milyen felbontáson, milyen részletességgel? - fogalmam sincs ez a korosztály mivel játszik, de tisztában vagyok vele, hogy ezért a pénzért nem lehet csodát várni (de azért egy 1660 vagy 3050 csak jobb mint az integrált)
5. Kijelző mérete, felbontása, fényes vagy matt, TN vagy IPS? - nem prioritás, de azért ne a legalja
6. Mennyit lesz hordozva a gép? Használnád-e utazás közben is? - nem lesz hordozva
7. Operációs rendszer? (Windows, Linux, semmi, legyen Win7 támogatás, stb.) - ezt megoldom
8. Tárhely mérete és típusa (HDD és/vagy SSD), memória (RAM) mennyisége? - 500 Gb SSD, 16Gb ram (ha nem fér bele, akkor majd bővitem később)
9. Egyéb kívánság, speciális igények? (pl. soros port, HDMI, stb…) -
10. Csak új gép jöhet szóba vagy használt is? (utóbbiak is vannak számlával és garanciával) - lehet használt isKöszönjük szépen a tippeket.
-
mistake767
csendes tag
Sziasztok!
Ismerős nagymama keres a 10 éves unokájának laptopot max. 150e forint értékben.
Engem kérdezett én pedig tőletek kérnék tanácsot.
Ahogy nézegettem ebből a keretből egy használt Asus jön ki 1660-nal, de egyrészt nem tudom a mai 10 évesek mit játszanak és arra elég-e a 1660, vagy keressek már 3050-et, másrészt melyik az az Asus Tuf széria, amiben már normális a kijelző?
(memória bővítést későbbiekben, illetve szoftvereket meg tudom oldani)
Köszönöm. -
mistake767
csendes tag
Bakker - nem feltétlenül akartam most laptopot venni, de elültettétek a bogarat a fülemben ezzel az emagos akcióval, meg a 0%-os THM-mel...
Próbáltam összefoglalni magamban az eddig itt olvasottak alapján, mire van szükségem és mik a lehetőségek, de sok kérdésem van, amik megválaszolásával segíthetnétek a választásban.
Ár: ~6-800e körül van a lélektani határ.
Videókártya: 4060-asról azt írtátok a sávszélesség csökkentésével túlságosan lebutították a kártyát, a 4090 pedig túl drága a kedvemhez.
4080-asból van occó? 4070-el mekkora teljesítményt vesztek egy 4080-hoz képest?
(nem játszom kompetitív játékokkal és elviselem ha nem ultra minden beállítás
)Processzor: Intel vs Amd - azt olvastam az intel eléggé forrófejű manapság és ezen csak hellyel-közzel lehet javítani. Most egy Amd4800H-val ellátott Legiont használok, ami alapvető felhasználás közben, 800-as fordulatszámra korlátozott ventikkel némán, 40 fokos hőmérsékleten chillezik (gyári pasztával) - ezt a csendet nem szeretném elengedni - ilyen szempontból melyik típus az ajánlott ?
Mivel 95%-ban külső perifériákkal használom a gépet, így kijelző, billentyűzet kiosztás teljesen másodlagos. Op rendszert tudok venni külön és a memóriát is tudom magam bővíteni (ha van a gépben erre lehetőség).
A külső billentyűzet miatt nem feltétlenül zavar, ha műanyag a ház - vigyázok rá, de mivel naponta ingáztatom otthon-munkahely között, azért nem lenne jó, ha fél év után elengedne a zsanér (ha van olyan ebben az árkategóriában, amiről ismert ilyen hiba).(még egy apróság: a Legionhöz van 2db tápom, így azt nem kell cipelnem - ez, valamint a mostani laptopommal tapasztaltak alapján jó véleménnyel vagyok a szériáról, de azért a 1660-as sorozat óta sokat változhatott a minőség, így ár-teljesítmény-minőség mentén válthatok másra).
A felsoroltak alapján tudtok ajánlani egy-két típust?
Köszönöm előre is a segítséget.
-
mistake767
csendes tag
válasz
Csupati
üzenetére
Jelenleg egy régi Aten KVM switchet használok oly módon, hogy 1 (!) db monitor van rákötve VGA csatolón+ egér-billentyű 2 usb portján,
a másik oldalon pedig a HP laptop szintén VGA+2 usb,
a Legion pedig VGA-HDMI átalakító +2 usb - ez bele egy TypeC hub és az a laptopba.a második monitor pedig DP kábellel a HP-hoz, de az csak ahhoz.
Én olyan megoldást keresek, ami mindkét monitort (+usb) lekezeli (és az se lenne hátrány, ha nem kéne a jelet vga szintre butítani).
-
mistake767
csendes tag
-
mistake767
csendes tag
Sziasztok!
Van 2 monitorom (HP P24 G4) ezeken van VGA, HDMI és DP csatoló.
Van egy Lenovo Legion laptopom - erre HDMI és Type-C portokon keresztül lehet monitort rákötni, valamint van egy HP Probook 650 G2 laptopom dokkolóban, amin van VGA és DP csatoló.
Van olyan KVM switch, amire mindkét laptopot és mindkét monitort rá tudom kötni lehetőleg minél kevesebb átalakítóval?Másik kérdésem, hogy még régebben láttam itt, valaki linkelt egy olyan kis cuccot, amit rá lehet ragasztani a laptop aljára és a kis kihajtható lábaival megemelni a laptop hátulját, hogy több levegőt kapjon - lábakat becsukva pedig mehet a táskába.
(igen tudom, a "kupakos" trükköt, most is úgy van megemelve, csak szeretnék valami profibb megoldást, ami elegánsabb az irodában
)Ha valaki tudna adni 1-2 linket, ahol ezeket meg tudom rendelni, azt nagyon megköszönöm.
-
mistake767
csendes tag
válasz
nggabi
üzenetére
Köszi az ajánlást, de csak Type-c jöhet szóba a hub funkció miatt.
Ezen a kábelen bekötve 240Hz-et tud a monitor (27", qhd, 10bit) és működnek a monitor usb portjára kötött eszközök is (még a külső hdd is).
(a hangszóróit valóban nem használom, mert van bt "normális" hangszóróm
)KillHates - köszi a tippet.
-
mistake767
csendes tag
Sziasztok!
Lenovo Legion 5 15ARH05H laptoppal rendelkezem, aminek Type C portjára kötve használok egy ACER NITRO XV272UXBMIIPRUZX monitort.
Type-C - Type-C kábellal vannak összekötve, amit a monitorhoz mellékeltek.
(a monitor usb-hubként is üzemel - a bill., egér, stb erre vannak kötve)Szeretnék vásárolni egy új kábelt, de elbizonytalanodtam a típus rengetegben (usb3-3.1-3.2-4-TB-gen1-gen2-stb) és nem szeretnék olyanba belenyúlni, hogy valami olyan szipiszupi kábelt rendelek, ami nem kompatibilis visszafele.
Milyen az a kábel, ami kompatibilis a laptopommal és megy rajta kép és adat is elérhető maximális sebességgel?Köszönöm az eligazítást.
u.i.: bocs, ha nem ez a legmegfelelőbb fórumszoba, de itt van élet és tudom, hogy sokaknak van Legion laptopja a látogatók között.
-
mistake767
csendes tag
válasz
Monyos
üzenetére
Én ezt a Lenovo Legion Toolkitet használom Vantage helyett - mindent tud amit az is, pl a hybrid mód kapcsolgatását. Ez utóbbit én nem váltogatom, mert saját tesztjeim alapján nem lett gyorsabb, ha csak az nvidia aktív, de akkuidőben azért jelentős különbség van és Windows alatt bőven elég az integrált amd is.
Ezen kívül registryben tiltottam a Turbo Boostot hasonló okokból.
Valamint a Custom Resolution Utility segítségével engedélyeztem a beépített kijelzőn a 60Hz frissítés beállítását (alapból csak a 144Hz volt elérhető).
Ezekkel mind növeltem az akku alatti működés idejét.Több mint egy éves a gép, de még az eredeti pasztázás van rajta és Windowsban 800-as fordulaton tartja a ventiket a Legion Fan Control, mert sosem éri el a beállított 45 fokos küszöböt. (játékban sem megy sokkal feljebb, de nem is játszom AAA címekkel...)
Néhány hónapja váltottam Win11-re, de én a csendes kisebbséghez tartozom (?), mert sosem tapasztaltam azokat a problémákat és hibákat, amiket itt és a win11 fórumban sorolnak. Fő verziófrissítésnél várok kb egy hetet, de eddig (lekopogom) minden ok, a játékok teljesítményével sincs gondom.
-
mistake767
csendes tag
válasz
cs.zs.
üzenetére
Használtam én is a Vantage programot, de egyrészt régebbi tipusú legion laptopomhoz már régóta nincs frissítés, másrészt zavart, hogy 10-12 processt futtat a háttérben feleslegesen, harmadrészt a win11 már mindent felismer, ezért kerestem alternatívát.
Ezt találtam: https://github.com/BartoszCichecki/LenovoLegionToolkit/releases/tag/2.5.0
Ugyanazokat be lehet állítani vele mint Vantage-el, de nem fut a háttérben, ki is kapcsolhatod, akkor is megjegyzi a gép a beállításokat (pl. 60%-os tárolási mód). -
mistake767
csendes tag
válasz
Pakmara
üzenetére
Szia!
Ebben a videóban (https://youtu.be/gn3VkZwraw4) mutatott kulcsot kell hozzáadni a registryhez, hogy az energiagazdálkodási lehetőségek között megjelenjen egy arra vonatkozó opció, hogy a windows hogyan kezelje a turbo boostot.
Én ezt letiltottam, mert az általam játszott játékok nem igénylik.
Eredmény:
előtte: a proci hőmérséklete 60 és 85 fok között ugrált, a ventik "veszettül" pörögtek,
utána: 55 fok fölé nem megy a hőmérséklet, pedig a ventik le vannak szabályozva 1200-as fordulatra (Legion Fan Control).
Az általam játszott játékokban nem vettem észre sebesség csökkenést.Egy próbát megér.
-
mistake767
csendes tag
Sziasztok!
Sima Legion 5 -ös laptopom van (15ARH05H, Ryzen 7 4800H, GTX1660Ti) -
Win10-Gépház-Kijelző-színprofilnál az szerepel, hogy "Lenovo Ideapad LCD Monitor".
A neten nem találtam információt arról, hogy ez helyes beállítás-e, és letölthető színprofilt sem találtam ehhez a kijelzőhöz (HWinfo szerint: AU Optronics [Unknown Model: AUOB78D]
AUO B156HAN09.2). Azt ugyan látom, hogy az 5 Prohoz már van segédprogram több színprofillal, de azt nem engedte letölteni (mivel nem Pro gépem van).
Van esetleg itt olyan, akinek ugyanilyen gépe van, és megnézné nála mi látszik a gépházban?
Vagy ez ilyen kb mindegy kategóriás beállítás?
A másik kérdésem is ide kapcsolódik - tervezem venni hozzá egy normális monitort - majd a kapcsolódó fórumban rá is kérdezek, ha aktuális lesz, de - hogy maximálisan élvezhessem a laptop nyújtotta teljesítményt milyen monitort keressek? Tudja ez a kártya a G-sync /Freesync-et ? (feleslegesen drága monitort nem akarok venni, ha a kártya úgysem támogatja a funkciót..)
Köszönöm.
-
mistake767
csendes tag
Sziasztok!
Hosszas "vergődés" után - az itt olvasottak alapján (főleg gago1975
ajánlása alapján) megrendeltem a Digiprime-tól ezt a Legion 5-öst.
(múlt héten vettem, akkor még 4ezerrel drágább volt... -_-)Ebben már a nagyobb akku van (80Wh),
az SSD: SKHynix_HFM512GDHNI-87A0B,
a memória pedig 2x8GB Kingston, 1Rx8 PC4-3200AA-SA2-11, 2 oldalas (oldalanként 4-4 SKhynix chip).
Ha jól olvastam az eddig leírtakat, akkor ez a jobb kategóriás memóriák közé tartozik - nem érdemes cserélnem.Az eddigi tapasztalataim:
az összeszerelés minősége példás (alig bírtam szétszedni, mikor kíváncsi voltam a belsejére
),
a játékaim (Path of Exile és Satisfactory) Ultra beállítással futnak,
több órányi játék alatt sem sikerült 68 °C fok fölé hajtani sem a proci sem a videóchip hőmérsékletét, pedig klíma nélkül elég cudar a szoba hőmérséklete.Az egyetlen negatívum, amit megemlíthetek, hogy a beépített 3 üzemmód kiválasztásán kívül semmi ráhatásom nincs a ventillátorok sebességére (sőt a sebességüket se tudom monitorozni), pedig éjszakai fórumozáshoz simán halkítanám ha lehetne

(nem hangos a laptop a silent üzemmódban egyébként - csak én vagyok ilyen bogaras - az asztali PC-m például teljesen ventillátor nélkül raktam össze pedig az egy Intel Core i5-3570K).
A Bios is nagyon fapados.Nincs valami alternatív Bios ehhez a típushoz, ami több beállítással rendelkezik a memória kezelésben, és esetleg a ventillátorok manuális kezelését is lehetővé teszi ?
-
mistake767
csendes tag
Sziasztok!
Visszaolvastam pár oldalnyi hsz-t itt is és a milyen notebookot vegyek topicban is, hogy átfogóbb képet kaphassak a jelenlegi helyzetről, de a tényleges választásban, illetve jelölt ajánlásban szeretném a segítségeteket kérni.
(1) Mikor lenne esedékes a vásárlás? A napokban.
(2) A gépre szánt összeg forintban? 350000-400000 forint körül.
(8) Tárhely mérete és típusa (HDD és/vagy SSD), memória (RAM) mennyisége?
Tisztában vagyok vele, hogy ez az összeg belépő szintre elég, de egyrészt nincs szükségem erőműre, másrészt informatikában dolgozom, így a memóriát, háttértárat tudom később cserélni, ezért inkább a bővítés lehetősége legyen meg.
(3) Felhasználás? Jellemzően alapvető irodai programok, böngészőben pár oldal megnyitva, film-sorozat, illetve esténként játék.
(4) Ha játékra is használnád, akkor milyen játékokra, milyen felbontáson, milyen részletességgel? Path of Exile (Diablo klón), ha értelmes lesz a remake, akkor Diablo 2 Resurrected, majd Diablo 4, Satisfactory (first person factory builder).
(6) Mennyit lesz hordozva a gép? Használnád-e utazás közben is? Naponta hordozom munkahely és otthon között, de táskában hordom és utazás közben nem használom.
(5) Kijelző mérete, felbontása, fényes vagy matt, TN vagy IPS? Mindkét helyen van külön monitor-billentyű-egér rádugva, így nem fontos preferencia a kijelző mérete, minősége (max valami sorozat megy rajta alapzajnak, vagy egy-egy weblap).
(7) Operációs rendszer? NO-OS - Ezt megoldom.
(9) Egyéb kívánság, speciális igények? (pl. soros port, HDMI, stb…)
Az idő nagy részében Windowsban dolgozom, így szeretném, ha ezalatt minél csendesebb lenne a masina. Illetve az irodában nem hátrány, ha szolidabb a megjelenése
(10) Csak új gép jöhet szóba vagy használt is? Inkább új.
Ahogy kivettem az eddig olvasottakból ezen az árszinten a Dell G5 illetve a Lenovo Legion 5 mozog, mindkettő szimpatikus, talán a Dell esetében könyebb a garanciális ügyintézés, de a konkrét típus (árbarát konfiguráció, Intel vs Amd), kereskedő kiválasztásában segítsetek kérlek.Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A topikban hirdetni TILOS!
- MacBook Pro 14" M3 Pro /11C/14C/18GB/1024GB/ 100% Akku / 2027.12-ig garancia
- Macbook Pro 14" M1 Pro - 2022 gyártás, 10 GPU, 14 CPU, 32 GB / 1 TERA - garancia (102)
- Asus 15.6,core i3 5005(4x2,0Ghz)IntelHD VGA,8-16GB RAM,SSD,,Win.11,Jó akku
- MacBook Pro 15 A1707 (2017) asztroszürke és Apple Magic Mouse A1296 Olvasd el figyelmesen kérlek
- ÚJ - MACBOOK PRO 16" M5 MAX 18C CPU / 32C GPU / 36 GB RAM / 2TB + 3 ÉV APPLE Care PLUS + ÁFÁ-s
- HP EliteBook 655 G10 15" Ryzen 5 PRO 7530U 32GB RAM Garancia 2028.02.27.
- 27% - ASUS TUF VG249Q3R Gaming IPS Monitor! 180Hz / 1ms / 1920x1080 / FreeSync
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- MacBook Pro védőfóliák 14" 16"
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest