Hirdetés
- Mobil flották
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 14 5G - jól sikerült az alapmodell
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Yettel topik
-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
A feketéhez kell virág föld is.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
kmarci25
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Hűha! Talán a mindenttudó kenyeres füzetemben van, otthon utánanézek (ha nem felejtem el). Egyébként asszem Bertinet recept.
bugizozi: köszi!
-
bugizozi
őstag
-
Ez nem a fogyókúrás topik!
Térjünk vissza az eredeti témára.
-
arcsin
senior tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
A linket a routerben tiltom a háztartásból Mielőtt a párom kitalálja hogy süssek ilyet. (Épp fogyózom
) -
Ance
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Asszem ebben egyetértünk. Nem véletlenül nem álltam még neki.
Viszont imádnám, mondjuk kicsit több sóval. -
Ance
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ohhh, most kár volt mondanod. Megint eszembe jutott, ha egyszer egy nap alatt felszednék 5-10 kilót, akkor nekiállok ennek:
Most lehet nem bírom ki és tényleg nekilátok a héten.
Biztos a teás is finom, de az nekem túl egészséges.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
doktorok,
matcha-s brownie-val próbálkozott már valaki? (google be van kötve, de nekem expert user kellene)
-
jansky1
senior tag
válasz
TheProb
üzenetére
Ezeknél az apró pikkelyes nem hazai halaknál nem tudom beválik-e, de én pl pontyot elég sokszor pucolok, ezzel a módszerrel, igaz én előbb a belsőséget kiveszem. Konyhában is nyugodtan végezhető nem repül sehova a pikkely.
A lazacnál azt vettem észre, hogy nagyon lazán illeszkednek a pikkelyek a pontyhoz képest, ha csak óvatosan húzom a kést, akkor is lejön az összes, nem pattog el. -
válasz
TheProb
üzenetére
Nálunk sokszor vendég a bőrös lazac... Én késsel pikkelyezem. Előtte kifejezetten megélezem a kést és a mosogatóban csinálom. Valóban repkednek a pikkelyek...de így kevésbé lesz minden olyan mintha az asztalon csinálnám. Én alapvetően abban láttam a megoldást, hogy a megfelelő szögben tartva egyenletes és hosszú mozdulatokkal kaparom le. Karácsonykor az egyetlen darabból álló 70dkg-os lazacfilével 5-10 perc alatt végeztem...takarítással együtt.
-
TheProb
veterán
Pikkelyezésre van amúgy valakinek bevált best-practise valakinek?
Imádom bőrösen a halat (e.g.: lazac, pisztráng), de szenvedés lepikkelyezni őket. Egyfelől iszonyat mocskos meló, másfelől nem is túl hatékony. Legalábbis én a kés hegyével/élével szoktam kapargatni, de nem ez tűnik a leghatékonyabb megoldásnak...Neten láttam, hogy söröskupakból csinálnak valami tool-t például. De egy fokkal szofisztikáltabb megoldás jobb lenne.
Ilyet vagy ilyesmit próbált már valaki?
-
válasz
TheProb
üzenetére
Ahogy írták idő és engeriga spórolás. Sütő 3kW ez 1.2kW. Ebben a kaja kész 30 perc alatt 2-3 főre. A sütő mire bemelegszik mire kész 5x annyi áramot megeszik mint ez. Kipróbáltuk egyik nap. Fél óra alatt minden elkészült. Nem volt minden tiszta olaj. Beraktad, kivetted végén elmostad. Bruttó 60 perc evéssel, ivással (+ kis alvással
) -
Ance
őstag
válasz
TheProb
üzenetére
A Tefal Actifry 350 fokos levegőt keringet abban a kis térben, ami gyorsabb sütést eredményez és magasabb hőfokút, mint a sütő. Az ugye kevergeti is a cuccot, ha akarod. Mi csirkemájat pl. ilyenbe sütünk, mert nem puffog sütés közben és gyorsan kész lesz.
Egyébként ha már sütő, hátha valaki tud tanácsot adni: érik nálunk a sütőcsere és olyat keresek, ami 300 fok vagy afelett tud sütni. Használ valaki ilyet? Köszi.
-
kmarci25
veterán
Gondolkodunk rajta egy ideje. 3 ok miatt nem vettem (még
):
- nem tudnánk igazából kiahsználni, ritkán sütünk csak így "natúran".
- egy sütésre viszont azt gondolom, hogy kicsi a kapacitása (pl. sült krumpliból mennyi fér bele?).
- plusz egy konyhai izé, amit valahova el kell tenni, ha nem használjuk.
(A kenyérsütés miatt összevásárolt cuccaim elég sok helyet elfoglalnak, de mindegyik kell(het néha)
-
Banggoodon akciós a fritőz. Rendeltem egyet 1 hete, tegnap este már használtuk. Bővebben később tudok írni, eddig jó. Édes burgonya és egy kis tenger gyümölcse készült el benne, illetve 2 szelet Aldis lazac.
-
TheProb
veterán
Ha ilyen macera, akkor tényleg elengedem a csirkét.

Bár a comb elvileg mérföldekkel jobb sous vide "alapanyag"Kacsát már csináltam. A mell ott sem lett 100%-os, viszont a comb iszonyat jól sikerült. Bár valami 12 óráig volt bent, ha legközelebb csinálom, akkor kicsit kevesebbet hagyom bent, mert már-már túlfőtt.
Számomra amúgy a hal a sláger. Leginkább a lazac, de a pisztráng is fasza.
Illetve svéd húsgolyókat is így csinálom. -
Ance
őstag
válasz
TheProb
üzenetére
Üdv. Igen, de bonyisabb a szokásosnál.
A csirkemellet először 8%-os sóoldatba kell áztatni 9 órán keresztül, majd sima vízbe áttenni 1 órára, szárazra törlöd és úgy megy a zacskóba. Mellé én borsikafüvet szoktam tenni és vajat, továbbá fokhagyma granulátumot. Csábító lenne a fokhagyma, de a szuvidnál nem szabad használni, mert a hosszú hőkezelés hatására megkeseredhet.1 órát szoktam 65 fokon, utána vaslábas tűzforróra hevítve és körbepirítom benne.
A szuvid könyv egyébként 60 fokot ír és 1 órát a 3,5 cm vastag csirkemellre. Fűszerként olivaolajat és kakukkfüvet, de nekem csak sima vákuumozó gépem van, amivel csak szilád halmazállapotú zsiradékkal lehet vákuumozni. Ezért használom a vajat.
Egyébként vicces, mert most megnéztem az egyetlen csirkemelles receptet a könyvben, ott már 69 C-t ír. Mondjuk a 60 eléggé kevés is szerintem.
Alapvetően a szuvid nem nagyon foglalkozik csirkével. Szerintem főleg a szalmonella miatt kockázatos az alacsony hőfokon készítés és ezért. Meg nem is olyan jó.
Én inkább a kacsa, vagy libamellet ajánlom. A zsír nélkül készítenéd, akkor előre le kell húzni a bőrét, összekockázni és mellé rakni zsiradékként a zacsiba. Utána lehet nélküle pirítani. -
#5843 kovacsen222
Az első és az utolsó sütés.
#5844 kmarci25
Egyébként, kezdetben nagyon elégedett voltam a kővel, de egy idő után már kevésbé tűnt jónak... Az alja tényleg semminek nem akart megsülni, és mivel ugye lentről nem adja le jól a hőt, ezért nem is emelkednek olyan szépen sem a kenyerek, sem a pizza.
"Az érdekelne még hogy hány fokos a hűtőd?"
Mostanában 4 fokra van állítva.Köszönöm szépen!
Igen, kézzel szoktam nyújtani.
Pont, ahogy leírtad.
-
kmarci25
veterán
válasz
krizmo_
üzenetére
A samottkő nekem is nagy csalódás volt sajnos. Hiába melegítettem akár 1,5 órán keresztül is, nem sült meg rajta rendesen semmi.
Az érdekelne még hogy hány fokos a hűtőd? Olvastam és tapasztalat szerint is, nagyjából 3 fok alatt minden megáll a tésztában, így ha elég hideg van, hosszú ideig nyújtható a pihentetés. -
Pizza teszt:
4 nap, 2 sütésimód, 1 tészta...
Recept:
- 1kg liszt (500g Barilla pizza Manitoba, 500g KBL100, Manitoba, BL80 vegyesen)
- 300 g kovász (100% hidros)
- 650 ml víz
- 2 ek olíva olaj
- 25 g só1. nap (csütörtök):
Az előző este feletetett kovászból bedagasztottam a tésztát. 1 óra fermentálás után adtam hozzá az olajat és a sót, ezt követően 2szer hajtogattam 40 percenként, majd 6db 320 gramos buci formájába mentek a hűtőbe.2. nap(péntek):
Kivettem 2 bucit, és a pulton hagytam őket 2-3 órát kelni. Majd megcsináltam az alapot:Erre jött rá a paradicsomszósz, fűszerek, sajt, csirkemell felvágott, póréhagyma, koktélparadicsom.
250 fokra előmelegített sütőben ~ 10 perc alatt megsült. Vaslapon sült, és fentre került( kb. 10 cm-re a felső fűtőszáltól. Ropogós külső, levegős belső lett a végeredmény, szépen egyenletesen megsült:
3. nap(szombat):
Ma is kivettem 2 bucit, és a pulton hagytam őket 2-3 órát kelni. Ment rá paradicsomszósz, fűszerek, sajt, kukorica, lilahagyma. 250 fokra előmelegített sütőben ~ 10 perc alatt megsült. Sütőkövön sült, szintén fentre került( kb. 10 cm-re a felső fűtőszáltól).
Az alja szinte egyáltalán nem sült meg, inkább csak száradt, kicsit csalódás volt az előző napi pizzahoz képest. Nem sikerült egyenletesen megsülnie:4.nap(szombat):
Kivettem a maradék 2 bucit, szintén a pulton hagytam őket 2-3 órát kelni. Ment rá paradicsomszósz, fűszerek, sajt, kukorica, hagyma, kápiapaprika, koktélparadicsom.
250 fokra előmelegített sütőben ~ 10 perc alatt megsült. Ismét vaslapon sült, szintén fentre került( kb. 10 cm-re a felső fűtőszáltól).
Az eredmény olyan volt, mint az első nap, szépen egyenletesen megsült, kívül ropogós, belül kellően szellős:A kísérlet célja az volt, hogy kiderüljön:
1. Min jobb sütni, vaslapon vagy sütőkövön?
A vaslap és a sütőkő is 1 órán át volt 250 fokos sütőbe átmelegítve.
A vaslap bizonyult a jobb választásnak, sokkal jobb lett a végeredmény, ahogy fent is említettem sütőkővel nem igazán sült meg az alja, és nem is lett olyan szellős a tészta.2. Hogyan viselkedik a több napos tészta, ill. milyen az íze?
- Az első nap volt a legkezelhetőbb a tészta, aztán kicsit nehezebb volt vele bánni, de nagy különbséget összességében nem vettem észre.
- Az íze csak a sütőkövön való sütésnél változott, feltételezem az egyenletlen sülés miatt, valamint az is sokat rontott rajta, hogy nem volt meg az a ropogós textúrája.
Azt gondoltam esetleg amiatt lehet, hogy a tészta már állt, de nem, mert a 3. sütés ismét nagyon jó lett.
- Igyekztem mindhárom alkalommal azonos körülményeket biztosítani a tésztáknak, hogy releváns legyen a kísérlet.
- Azt hittem, hogy a 4. napon már megsavanyodik a tészta, és nem lehet majd jó pizzat készíteni belőle, de szerencsére tévedtem, mert egy kicsit sem volt savanyú, tehát ezzel a módszerrel napokig eltartható a tészta.Általában mindig teszek rá bazsalikomot is, de most nem sikerült szerezni, de így is nagyon finom lett a végeredmény, a tészta annyira jó lett, hogy simám is elenném.
Kicsit elnagyoltam a leírást, de ha van bármi kérdés szívesen válaszolok rá.
-
kmarci25
veterán
válasz
krizmo_
üzenetére
Igen, azt el is felejtettem írni, hogy túlkelés is lehet, amiatt is összeeshet a szerkezet. Melyik malom? Én korábban azt gondoltam, hogy kb mindegy melyik lisztet használom, aztán kíváncsiságból vettem pár "prémium" lisztet (Wessex, pásztói, Garat) és (legalábbis esetemben) erősen érezhető a különbség. Kicsit kevesebb víz, ha nem segít, akkor alacsonyabb hőfok és/vagy kevesebb élesztő, kovász.
kovacsen222 #5839: én általában 20-30% kovászt használok. 30% ehhez a lisztmennyiséghez 140 g körül van. Nem tudom mennyi a 3 púpos evőkanál súlyra, de szerintem kb ennyi. Ilyen kovászmennyiséggel első kelesztés 4-5 óra (szobahőn), második kelesztés formában 1/2-1 óra vagy 10-12 óra hűtőben.
Ha e mellé még dobsz 15 g élesztőt is, akkor szerintem simán túlkel. -
törölt tag
válasz
kmarci25
üzenetére
BL55, BL112, BL200
ne kérdezd miért...
nagyon szépen megkel, és míg a bl55, bl80, rl190-es saját keveréket használtam - gyönyörű volt. nagyon nagyon keveset zsugorodott, olyan volt (alakra) mint a bolti formás...

de belül ....
a teljes kiőrlésű liszt miatt természetesen kap sikért is, és zömmel kovásszal készül...azért zömmel, mert 15 gr élesztő is van benne...
-
kmarci25
veterán
válasz
üzenetére
Igen, valószínűleg a víz, vagy egyszerűen alacsony a liszt gluténtartalma. Sütés közben összeesik, nincs elég ereje a gluténhálónak megtartania a súlyt. Ha nem gépben csinálnád, akkor azt mondanám, hogy kelesztés közben hajtogass rajta egyet-kettőt, hogy feszesebb legyen a forma, de gondolom a gép miatt erre nincs lehetőség. Milyen liszt egyébként?
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
Ehető csirkét (mellet) sikerült már sous-vide-olnia valakinek? Különböző halakat, oldalast, tarját, stb-t már mind sikerrel csináltam, viszont csirkéből még csak ehetetlen szarokat sikerült craftolnom.
Ha valaki már sikerrel járt, akkor tudna tanácsot adni, hogy hány fokon és mennyi ideig főzte a húst? -
I02S3F
addikt
Sziasztok! Mik a vélemények? Előző este, előre van értelme elkészíteni a rántottát?
-
kmarci25
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Úgy kezdődött, hogy vettünk két közepes céklát, hogy sütök vele kenyeret. Aztán a kenyérhez sok lett, maradt belőle. Almát meg a zabkekszhez vettünk, abból is maradt, így jött a saláta.
Egyébként semmi extra. Cékla, alma, majonéz. De ez a három szerintem verhetetlen együtt. -
kmarci25
veterán
Ma készült:
- sült céklás kenyér,
- almás cékla saláta, házi majonézzel,
- zabos süti. -
kemotox
addikt
válasz
MrSealRD
üzenetére
Na látod megy ez köpködés nélkül is, normális konkrét példákkal. És igen, pont ezért voltam kíváncsi. Mert nem a kedvenceim, ezért nem követem őket, szóval nem értesülök ilyen dolgokról. De simán kinézem belőlük.
Gondolom azt hitted, hogy csak kötözködöm, mert személyes sértésnek vettem, hogy a "kedvenceim" szapuljátok, de valójában te csináltad ugyanezt pepitában, ezzel, hogy egyből így letámadtál. -
válasz
kemotox
üzenetére
Csak az a problémám ahogy ezt itt néhányan elkezdtétek kezelni...Kb meghazudtoljátok valaki közvetlen tapasztalatát. Miért olyan hihetetlen, hogy a SK-n rossz receptek IS vannak? De nem elírásról beszélek. Simán rossz...
Igazad van kezeljük külön. Másolást miért nehéz elhinni? Aki rendszeresen olvas Ramsay, Jamie Oliver, és még nagyon sok YT-on elérhető embertől receptet annak előbb utóbb visszaköszönnek ezek az ismerős ételek egész kicsi módosításokkal...ami sokszor erőltetett. Ezt senki nem fogja megjegyezni, hogy a Wellington receptben Ramsay gesztenyét használt, Zé meg diót... Ráadásul Ramsay kiemeli, hogy kérgelés után kell mustárral körbekenni a húst. Zé meg fullba lesz.rja. Feltekerés előtt keni le... És ha választanom kell akkor inkább Ramsay módszere, még úgy is, hogy kifejezetten nem kedvelem a stílusát. -
Mély levegő! Ne személyeskedjetek, innen már nagyon csúnya veszekedésbe is átfordulhat a dolog, és az nem lenne túl jó.

Előveszem az ostort!
-
Digitalpimp
senior tag
Ez a "copyzás" sajnos az egész interneten tetten érhető, bármilyen témában. Tök mindegy, hogy mit keresek, de kivétel nélkül az első 20-30 találat szinte szóról-szóra ugyanaz, 1-2 szó különbséggel. Főleg mikor nagy bőszen a semmi infót, vagy a hülyeséget másolják egymástól. Erről is elmondható, hogy régen jobb volt...
-
kemotox
addikt
válasz
MrSealRD
üzenetére
Azta, mivel bántottalak meg ennyire?
Tuti nekem szántad ezt a személyeskedést? Mert én hozzád sem szóltam
Mint említettem is, nem lista kell, hanem egy-két példa. (1 és 2 ha így jobban érted) Nem kötekedésből, csak mert kíváncsi vagyok. Ezt a rutinosság témát meg végképp nem értem hogy kell idekeverni, teljesen irreleváns. A másolásos dologra lettem volna kíváncsi, nem arra, hogy jók-e a receptek, vagy nem. Vegyél már vissza légyszi, elhiszem, hogy frusztrált vagy valami miatt, de nem kell gyökérnek lenni. -
válasz
kemotox
üzenetére
Komolyan mondom legközelebb belefutok egy ilyenbe beírom ide, hogy legyen mit csámcsogni... Szerinted bárki is listát vezet ilyesmiről? Nem. Egyszerűen leírja az oldalt, hogy hulladék és megy máshová.
De nem mindenki hétvégi vajaskenyér főző mint mondjuk te...Ne gondold, hogy mindenki Benke Laci bácsi Lominici csúcsánál ragadt le...
Van aki tudatosan főz 1-2 évtizede. Képzeld, hogy van az az ember aki ránéz a receptre és van annyi rutinja, hogy megmondja, ez b+ sz.r lesz... akármilyen masnit kötsz rá.
És nem az a lényeg, hogy 1 vagy 2 csipet sót teszel bele... mert az senkit nem érdekel a végén, de mondjuk amikor azt látom, hogy egy fél bokor rozmaringot dobnak bele, ott nagy kérdőjeleket látok, hogy lesz ez ehető... -
válasz
kemotox
üzenetére
Ott van pl. a korábban említett kovászos téma is, el tudod olvasni itt a topikban már volt róla szó.
Keress rá! 
De szerintem maradjunk kellemes társalgásnál, ahogy eddig...

#5808 Ance
Nem vagyok előítéletes, sőt elismertem, hogy vannak jó receptjeik is, amiket átvettek, csak nem említik meg, hogy kiktől... -
Mit soroljak
Elkezdtem írni, de inkább elengedem, mert nem gondolom, hogy tovább kellene ezt a szálat vinni...A megjelent könyvük azt tartalmazza, ami neten is megtalálható, abból az anyagból dolgoztak, ami tudjuk honnan van...
Nem tartom valószínűnek, hogy olyan nagy szerepük lenne abban, ha egy magyar főz, hiszen nagyon sok recept, videóanyag elérhető már magyarul... És sok főzőcsatorna is van már, szintén magyarul.
De mindegy, te főzz tőlük, nekem nem muszáj kedvelnem őket...
-
Ance
őstag
válasz
krizmo_
üzenetére
Mondjuk sok példát nem soroltál, honnan, mit loptak. Szerintem igen sokat tettek azért, hogy páran elkezdjenek főzni az országban. Hibák mindenhol vannak persze.
A most megjelent tésztakönyvük pl. eléggé egyedi és nagyon jó.
Csak a süteményeknél kell szerintem pontosnak lennie egy receptnek, a más recepteknél ez nem így van. Aki ilyet vár el, az informatikus gondolom.
Ő süssön sütit. 
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Szeretném megcáfolni az SK ellenzőket!

Mi kifejezetten szeretjük, mert az egyszerű alap ételekbe mindig visz egy olyan kis csavart, amitől egy kicsit jobb, másabb lesz, és amit én _egyszerű_ ember biztos nem tennék meg, mert nem jut eszembe.
Íme néhány recept amit kb havonta-kethavonta tuti eszünk:A legcuccosabb lasagne
Mennyi és milyen híg besamelt önt hozzá, és tényleg milyen jó leszZé-féle rakott kel
Őrölt köményt tesz a pörkölt alapba, nem nagy valami de mégis annyival másabb lesz mint egy sima pörköltes rakott kaja.Lencsefőzelék
Lencsefőzeléket úgy kezdeni hogy cukrot karamellizálunk
és tényleg jó a végeredményCrumble
Nagyon egyszerű, finom desszert és könnyen lehet belőle hozzáadott cukor nélküli verziót is készíteni.Nem mondom hogy minden receptje tökéletes sőt... ebbe a Lasagne-be se teszünk annyi besamelt és bort amennyit ír, mert nekünk sok. Először általában kipróbáljuk úgy ahogy írja, majd ha valami nem tetszik legközelebb már módosítunk rajta.
Nem vagyunk pro főzőcskéző emberek így az ilyen kis apró változtatások már feldobják a mi étkezéseinket
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD off topik: VGA, CPU, APU és minden, ami AMD
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- EAFC 26
- Tesla topik
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen autót vegyek?
- Apple asztali gépek
- Mobil flották
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- Új DELL Inspiron 14 (5435)/AMD RYZEN 7-7730U/16GB/512 SSD/14"/FHD/IPS/Garancia
- Lenovo ThinkPad T15 Gen 2 i5-1135G7 16GB Ram 256 GB SSD FHD IPS Garancia
- Lenovo L14 Ryzen 5 4500U Refurbished - Garancia!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4143
- AKCIÓ! MSI B650 R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070Ti 16GB LIAN LI LANCOOL 207 ADATA 850W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
:

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Térjünk vissza az eredeti témára.

(Ezekkel a literekkel nem vagyok képben, én grammban számolok.

Elkezdtem írni, de inkább elengedem, mert nem gondolom, hogy tovább kellene ezt a szálat vinni...
Ő süssön sütit.