- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- MIUI / HyperOS topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Redmi Note 7 - nota bene
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KMT
addikt
válasz
fecaga21 #8440 üzenetére
Mindenképpen a teljeskiőrlésű szeleteltet, viszont figyelni kell rá, hogy csak a sarkait szabad megenni, mert csak annak megfelelő a felület - térfogat aránya, csak ott van annyi héj, ami optimális makrotápanyag és rostfelhasználást biztosít. A közepét max a madarak ehetik!!!4
-
Sirandrish
legenda
válasz
fecaga21 #8409 üzenetére
Ezt hosszútávon nem lehet csinálni.
Amint picit lazítasz a gyeplőn (és fogsz, ezt garantálom), több fog visszajönni mint amennyi lement.
Értem én hogy 2 hét múlva ki akarsz fetrengeni a strandra, és most 10 nap alatt akarod leadni amit 2 év alatt felszedtél, de ez nem így működik.
Lehet próbálkozni, és "majd én megmutatom" mentalitással fejjel menni a falnak, de ha nem akarod hogy az egészséged rovására menjen, akkor ezt a "diétát" marha gyorsan hagyd abba..
Olvasgass..csak itt kaptál már millió tanácsot, fogadj meg 1-2t közülük.. -
KMT
addikt
válasz
fecaga21 #8396 üzenetére
Nem tudom, hogy tényleg komolyan kérdezed-e. Trollkodásnak elég gyenge. De ha komolyan, akkor jobb lenne, ha értelmeznéd és hasznosítanád azt, amit írnak neked. Megpróbálom tömören leírni, utoljára:
- A súlyod alakulása szempontjából mindegy, hogy mit eszel, azt az befolyásolja, hogy mennyit (kalória). A közérzet, egészség és jóllakottságérzet miatt érdemes döntő részt feldolgozatlan ételeket enni (=ami kb. úgy néz ki a tányérodon, mint a természetben, élő formájában.). De big mac-kel is lehet fogyni, csak kiszúrsz magaddal.
- Ha ruhában akarsz jobban kinézni ÉS nincsenek sportcéljaid, akkor mindegy, mit mozogsz, vagy hogy mozogsz-e. Természetesen az aerob edzés segít picit a kalóriaégetésben, de kevesebbet, mint gondolnád. De az izommennyiség fenntartására nem alkalmas, sőt, "káros" lehet. Ha az első mondat nem igaz rád, a konditeremben a helyed, súlyok alatt. (A súlyzós edzés egyébként mentálisan és metabolikusan is a fogyásban és megtartásában előnyt jelentene.)
- Hogyan fogyj: Töltsd le pl. a yazio-t és vigyél fel bele (pontosan!) _minden_ olyat ételt, italt, ami a gyomrodba kerül. Kezdetben célozz meg napi 1500-2000 kalóriát. Ne ilyen tartományt, hanem egy pontos értéket a kettő között, +-50 kalória. Ezt tartsd minden nap legalább két hétig. Közben naponta ébredés és wc után mérd és naplózd a tömeged is. Heti 1-2 és/vagy nem reggeli mérés nem lesz elég pontos. Ha a kívánt értékben csökken a tömeged, akkor jól találtad el a kalóriát. Ha nem, akkor állíts rajta, apránként (50-100 kcal). 0,5-1 kg-ot fogyj hetente. Felviheted a yazio-ba a mozgásokat is, de ne edd meg, amit elégettél, legfeljebb a felét-harmadát annak, amit ír. (Ezt fel lehet fogni jutalomnak.)
A makrók tekintetében lehetsz rugalmas, de minimum 100g fehérjét vigyél be minden nap. Ha izommegtartás/építés is cél, akkor minimum 150g-ot. A zsír ne legyen a kalóriabevitel 20%-a alatt és 50%-a felett.
(Hosszabb idejű valós fogyás után csinálj "refeed"-et, illetve diétaszünetet. De ez egy későbbi téma.)Véleményem szerint ennél működőképesebb (természetes) módszer nem lesz. És "kezdőként" ezt az erőfeszítést, tanulást nem fogod tudni megspórolni. Később majd jobban fog menni szemre és érzésre is.
Konkrét kaját véleményezésre ne posztolj, majd inkább az eredményekről számolj be. -
sNk77
aktív tag
válasz
fecaga21 #8382 üzenetére
Sokan pár hét alatt szeretnének lefogyni, de azt nem veszik számításba, hogy évek alatt híztak el szép lassan. Főleg akkor akarnak lefogyni gyorsan amikor jön a jó idő, bírják is 2-3 hétig majd "megbolondulnak" mert nem bírják szénhidrát nélkül. Nincsenek hozzászokva ehhez az állapothoz. Szerintem ami a legfontosabb, hogy magad miatt csináld, és ne mások miatt.
Mindenki más, mást szeret. Amit írtál később, hogy mit reggeliztél az hidd el kevés, hacsak nem vagy 60kg és 50-re szeretnél lemenni. Próbálj meg kalóriadeficitben jókat enni úgy, hogy ne őrülj meg mellette és az edzés is menjen. Ahelyett, hogy képeket töltesz fel ide termékekről, nézd meg mennyi fehérje, szénhidrát, zsír van benne és számolgasd ki magadnak, hogy miből mennyit ehetsz.
Amit én szoktam reggelizni, hátha neked is bejön: 70-100g zabpehely vízzel (ajánlom a crownfield aprószeműt, lidl-ben kapható és olcsó is), 1 adag sciteces fehérje(a piros), fél-1 banán, 1 kocka 90-95%-os étcsoki beletördelve még. Vagy 3 tojásos rántotta csirkemell kockákkal kis tejföllel, puffasztott rizs mellé vagy 4 tojás csirkemell nélkül. És egy kocka 90-95%-os étcsoki.
-
woodworm
veterán
válasz
fecaga21 #8389 üzenetére
Az a 3kg kb. a glikogén raktár és az általa megkötött víz kiürülése, nem valódi fogyás.
Rizs helyett inkább barna rizs vagy bulgur. Ha étrendet vagy recepteket keresel, akkor tudom ajánlani a cukrosoknak összeállított mintákat. Egy 180 grammos étrend kb. napi 1600-1800 kalória. -
Di Natale
senior tag
válasz
fecaga21 #8387 üzenetére
Nagyon rosszul csinálod. Ezeket hol olvastad? Próbálj meg olyan ételeket enni, amit majd "örökre" követni fogsz. Szerintem te se gondoltad komolyan, hogy reggelire hungarocellt és egy darab főtt tojást fogsz enni.
Személyes példát írok: Gyerekkorom kedvenc kajája a kukoricapehely, szétáztatva tejjel. Én így ettem a müzlit. Azóta áttértem a zabkására, ami sokkal egészségesebb és laktatóbb. Ráadásul a saját ízlésed szerint variálhatod az ízeket.
Zabkása recept / Zabpehely hulladékmentesen? -
woodworm
veterán
válasz
fecaga21 #8384 üzenetére
"Mai reggelim is egy db főtt tojás 2 uborkával, és egy fél virsli volt"
Ez egy uzsi mennyiségű étel, reggelire kb. a duplája kellene, és öt étkezéssel számolva még akkor is 1800 kcal alatt vagy naponta."Meg igyekszem kerülni a cukros, és szénhidrátos ételeket.ételeket" "ebédre pedig gyümölcs leves rizzsel meg zöldségekkel"
A gyümölcsleves rizzsel, az cukros szénhidrátos étel, mellé a zöldség biztosan jól mutat papíron, de nem valami harmonikus. -
Sirandrish
legenda
válasz
fecaga21 #8382 üzenetére
" látványosan szeretnék fogyni az elkövetkezendő 2 hétben"
Bícsbádi? Az se baj ha utána visszajön? Mert ilyen két hét alatt gyors leadok 10 kilót téma akkor működik, ha kb semmit sem eszel, és 99%ban később vissza is jön, amikor rászabadul a szervezeted a kajára, aka jojo effektus. Arról nem is beszélve hogy a szervezeted annyira nem like-olja az ilyesfajta megmozdulásaidat.. -
interstate76
addikt
válasz
fecaga21 #8361 üzenetére
Többször is volt már szó a topikban a kalóriaszámláló programokról, minimális erőfeszítést igényel a használatuk és nagyon komoly a hozzáadott értékük, pláne akkor, ha valaki - hozzád hasonlóan - bizonytalan abban, hogy mit egyen.
2 fenntartásom van a kalóriaszámlálással kapcsolatban:
1. Már írtam róla, hogy nem veszi figyelembe a glikémiás indexet. Nagyon nem mindegy, hogy fehér vagy lenmaglisztből készült zsemlét majszolsz, ugyanis utóbbi energiatartalmának felhasználására sokkal több időd van, kalóriatartalmuk pedig kb. azonos, ezért sem a kalóriabázis, sem a Yazio nem tesz köztük különbséget. Pedig a fehér lisztből készült zsemle fel nem használt szénhidrát-tartalma már javában épül be a zsípárnákba, amikor a lenmaglisztből készített hasonló élelmiszerrel bevitt energiát még javában égeted.
2. Kalóriatartalom ide, kalóriatartalom oda, óriási különbség van a különféle élelmiszerek szervezetre gyakorolt hatása között. Én pl. a foci EB kezdete óta napi egy meccset biztos megnézek, de előfordult már olyan nap is, hogy kettőt. Ez olyan 3 sört és 100g szotyit, azaz közel 1000 kalóriát jelent pluszban, naponta, ahhoz a mennyiséghez képest, amivel tartom a súlyom. Ergo híznom kellene, a súlyom mégis változatlan. Tegyük oda ezen tény mellé, hogy szoktam házilag pizzát készíteni (200g kelt tésztát nyújtok ki vékonyra, dobok rá pl. 150g bolognai szószt és 30-40g sajtot), az is kb. 1000 kalória. Senki ne mondja nekem, hogy ha az EB kezdete óta minden este betoltam volna egy ilyen pizzát, akkor nem ugrott volna fel némi túlsúly, mert nem hiszem el. Továbbmegyek: ha ezt háromszor eljátszanám, már biztosan látszana a mérlegen a hatása. Nem oda akarok kilyukadni, hogy lehet inni és olajos magvakat zabálni nyugodtan
, mert az hülyeség, csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy mankónak megfelelő a kalóriaszámlálás, de nagyon nem mindenható.
Végigolvastam, amit írtam, és az jön le belőle, mintha le akarnálak beszélni a kalóriaszámlálásról, pedig erről szó sincs! Csináld, nagyon sokat tud segíteni, márcsak amiatt is, mert ha odafigyelsz rá, hogy hol tartasz adott napon, akkor fegyelmezettebb leszel. Én is használom a Yaziot, szuper kis program és gyakorlatilag minden élelmiszer benne van.
-
válasz
fecaga21 #8355 üzenetére
Nekem ez a vacsora nagyon "diétásnak" tűnik, és szinte biztos nem fogod tudni megismételni mindennap.
Ugyanez szerintem a másnapi terved is. Azon kívül, hogy csak szénhidrát az egész, valószínüleg kevés is. (bár nem tudom mekkora az a keksz zacskó.).
Szerintem jobban járnál, ha "normális" ételeket ennél, reggelire, ebédre, vacsorára, köztük ha szükséges, kisebb nasik(gyümölcs, magvak, joghurt, akár ilyen abonett (2-3 db) valami feltéttel, zöldséggel...)
Javaslom, hogy tényleg próbáld ki mondjuk a Yaziot, illetve előtte nézd meg egy TDEE kalkulátorral, hogy egyáltalán mi lenne jó irány számodra.
https://tdeecalculator.net/
Itt beirod a korod, súlyt, magasságot, majd kiírja a jelenlegi állapotodba a napi kalóriaszükségletet, lejjebb tekerve pedig a makrótápanyagot (szénhidrát, fehérje, zsír). Itt ha a "cutting" fülre átnyomsz, akkor már fogyászhoz szükséges értékeket dobja -500 kalóriával számolva naponta. Azért ez az érték nem szentírás, de irányadónak jó lehet. Ennek a követéséhez jó pl. a Yazio, de ez pepecselős, számolgatós, viszont működik ha becsületesen csinálod.
Szerintem ezzel elég jól meg lehet tanulni, milyen étel jó neked, mi nem.Ha nem akarsz számolgatni, akkor viszont lehet nem kéne ilyen drasztikus váltás étekzésbe (feltételezem ez a mostani nagy váltás). Ha már a cukros üdítőket elhagyod (és nem pótolod semmivel) plusz elkezdtél valamit mozogni, már jó az irány, ha kitartasz.
Mozgásról annyit, hogy írta korábban a kolléga a súlyzós edzést futás helyett, én azt mondom akkor már mindkettőt, nem árt ha van tüdőkapacitás is.
Súlyzós edzéstől nem kell megijedni, és nem egyből a "terembe" járásra kell gondolni. Otthon is végezhető kézi súlyzóval, saját testtel, gumiszalaggal ezerféle gyakorlat van.
-
interstate76
addikt
válasz
fecaga21 #8355 üzenetére
Egy kérdés: milyen magas vagy a 93 kg-od mellé? Azért nagyon nem mindegy, hogy mekkora súlyfeleslegből próbálsz fogyni.
A másik, ami a hsz-eidet olvasgatva eszembe jutott: sztem nincs olyan, hogy mit szabad és mit nem. Pizzából jobban mértéket kell tartani, mint pulykamellsonkából és abonettből, de lehet enni mindent.
-
KMT
addikt
válasz
fecaga21 #8347 üzenetére
Ahogy írták, kb bármit ehetsz, ha az elég kevés.
Ha segíteni akarsz magadon, akkor olyat eszel, amivel könnyebb fogyni. Ez alatt nem a fogyás ütemét értem, hanem hogy adott kalória mennyire telít. Segítségedre van a térfogat (zöldségek), a rostosabb ételek, a több fehérje és a kevesebb zsír. Kapni néhol light virslit, néha mehet az is. Hasonlóan, a light tejtermékek a barátaid, hiszen sokkal jobb a zsír-fehérje aránya.
A fogyás az elején lesz a leggyorsabb (1-2 kg), de az csak elengedett víz lesz sajnos. Utána kell a kitartás. Ha pedig megy le a súlyod folyamatosan majd, akkor időnként érdemes megszakítani a diétát (1 hét szintentartás 1-2 hónap diéta után), különben mentálisan nehéz lesz. Ha sokat "csalsz" és alig fogysz, ez kevésbé érvényes.
Nem futni kell, hanem súlyzós edzést csinálni, hogy maradjon izom.#8348 Dyraxx
A gyors eredmény veszik el a leggyorsabban.
Ha megvan, szedd, ahogy javasolja a gyártó, vagy - ha szerepel ott - akkor ahogy az examine.com írja. Utána ne költs ilyenekre, marginális a hasznuk. Aminek van valós haszna: fehérje, kreatin, talán citrulin-malát, no meg persze ésszel a koffein se árthat; egészségre: vitaminok, ásványi anyagok, omega-3. -
válasz
fecaga21 #8350 üzenetére
Olyan ételeket válassz, amiket szeretsz, hogy hosszútávon se menjen el az egésztől a kedved. Ha szeretsz/tudsz sütni-főzni az a legjobb (vagy van, aki főz rád
), egyszerűen csak a szokásos (magyar konyhára elég jellemző) összetevőket érdemes lecserélni, vagy egyszerűen kihagyni.
Pl. panírozott húsok helyett, grillezett, sütőben sültek legyenek, Klasszikus köretek helyett, mást választani, nekem a bulgur,basmati rízs ami bevált, mellé párolt zöldség. Zabpehely nálunk mindennap fogy, ez általában zabkásaként készül, gyümölccsel, magvakkal, néha ledaráljuk lisztként és ebből mondjuk palacsintát sütünk. Bolti gyümölcsös (cukros) joghurt helyett, te magad bekeversz gyümölcsöt natúr joghurtba. Ha "kenyeres" vagy és nem tudnád elhagyni érdemes kipróbálni más, nem fehér lisztből készült fajtát.Nehéz konkrétumot írni, tényleg bármit ehetsz a bevitt mennyiség a meg az alapanyagok a lényeg, aztán abból mi lesz a végén, már "mindegy".
Fehér liszt, cukros dolgok elkerülése javasolt, nyilván teljesen kizárni nehéz.
A topikban is többször szóba kerültek a különböző kalóriaszámláló programok (Yazio,Kalóriabázis), ha van ehhez affinitásod lehet érdemes ránézni azokra is. Yazioba ráadásul kb. végtelen mennyiségű recept, ötlet is van magyarul, amikkel valószínűleg nem is lehet mellélőni.
Másik gondolat, hogy próbáld meg úgy csinálni, hogy ne csak egy múló hóbort legyen, hanem hosszabb távon (örökké
) kitartson a lendület. Időszakos diétáknak sosincs jó vége. Persze ebbe belejönni hosszú folyamat, de megéri és rájössz, hogy igazából tényleg nem kell semmiről lemondani.
-
válasz
fecaga21 #8347 üzenetére
Enni gyakorlatilag bármit lehet, a lényeg hogy megfelelő kalóriadeficitbe legyél, meg optimális legyen makróbevitel. Főtt tojás remek, de mint a legtöbb dologban a mérték lényeges, szerintem 2-3 db-nál naponta nem biztos, hogy érdemes többet enni. Írtam hogy bármit lehet enni, de a virsli nem biztos, hogy a legjobb választás, persze nem tudom milyet szoktál enni, bár a virslik nem arról híresek, hogy minőségi alapanyagokból készülnek. Alapszabály nagyjából annyi, hogy minél kevesebb feldolgozott étel legyen az étrendedbe.
Illetve, ha 1 hónap alatt dobnád le az 5 kilót is gyors lenne szerintem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- DELL Precision 7730 i5-8400H Quadro P3200 32GB 1000GB FHD 17 1 év garancia
- LG 32GR93U-B - 32" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest