Hirdetés
- iPhone topik
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Yettel topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Garmin topik
- Májusban már megérkezhet a Xiaomi 17T
Új hozzászólás Aktív témák
-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Szevam
üzenetére
lehet kezdődő cukorbetegség is, de akár IR is... de nem a vércukorszint az egyetlen, ami miatt megszédülhetsz... lehet vérnyomás-esés is... (igen, a hipotenzió is hasonló tüneteket produlál mint a hipoglikémia) aminek sok oka lehet szintén... pl mondjuk a dehidratáció

a pulzus nagyon számít... persze, ha jó a állóképességed és tudsz zone2ben futni konstans, akkor nyugodtan (nekem pl esélytelen... meg amúgy sem vagyok az izületeim ellensége)
de... (egy bizonyos szintig) minél hosszabb a mozgás, annál jobb a zsírmobilizáció és annál hosszabb a neat... tehát alapvetően nem a megtett táv a lényeg, hanem a mozgás időtartama. -
válasz
Szevam
üzenetére
"gyengeség fog el" Nem vagy esetleg cukorbeteg? Én inzulinrezisztens lettem, de gyengeség nincs; viszont kezeletlen cukorbetegeknél tudtommal előfordul szédülés, gyengeség, extrém fáradékonyság.
A maradékokkal én is hasonlóan szívok. Nincs szívem kaját kidobni.Szerintem lehet összefüggés az alacsonyabb nyugalmi pulzus (nem csinálsz semmit, ülsz, pulzust mérsz), és az alacsonyabb BMR között. Egy motor is kevesebbet fogyaszt, ha nem pörgetik annyira.
Szinefrin nálam egyáltalán nem hatott, ha Fehérvár közelében laksz, vagy bárki a topikból, viheti is a dobozom maradékát ingyen, a 180 tablettából úgy 50-60 hiányzik, volt, hogy 8-at szedtem be, de nem lett tőle kicsivel se jobb az edzésem, és fogyni se fogytam. Szóval szerintem nettó pénzkidobás ez a cucc. Esetleg placebo hatás előfordulhat egyeseknél, nem tudom.
L-karintin viszont nálam is hat valamennyire, de az árát az se éri meg. Kreatin egyszer, először nagyon jó volt (súlyzós edzés mellé), aztán másodjára meg már semmit se ért; harmadjára pedig -jól megtolva az adagot- enyhe fejfájás és gyakori hasmenés minden pozitív hatás nélkül.
Koffeint nagy mennyiségben fogyasztunk feleségemmel mindketten, az valamennyire hat, illetve a kávénak szerintem fájdalomcsökkentő hatása is van, legalábbis sokszor direkt azért főzök le egy adagot, hogy csökkenjen az izomlázam, izomfájdalmam. Ha ez csak placebo, akkor is hat, akkor is segít.
tisn: Igen, a metabolikus adaptáció nálam nagyon játszik. Eddig úgy 20 évet biztosan diétáztam már összesen, de talán többet is. Mindenféle diétával. A testem azonnal reagál a kalóriadeficitre, és belassítja az anyagcserém a béka segge alá.
És igen, a pulzusom alacsonysága részben biztosan a futás következménye. Az viszont hasznos megfigyelés, hogy mikor letol az ember gyors tempóban egy számára már megterhelő távot, másnap lőttek az alacsony nyugalmi pulzusnak, a szokásoshoz képest 10-15-tel lesz magasabb, nálam legalábbis ez a helyzet. És azt is megtanultam már, hogy a futásra se igaz, hogy lehet minden nap tolni, ha sokan azt is hiszik. (Már persze ha már nem teljesen kezdő az ember -van egy értékelhető táv-, és átlagos a genetikája.) Napi 15 km például szerintem már egészségtelenül sok a legtöbb ember számára, vagyis hosszú távon többet árt, mint használ. Heti 1-2 nap pihenés mindenképpen jót tesz, ha sok hardcore futónál a regeneráló futás is megszokott kifejezés. (Kicsivel lassabban, és/vagy kicsivel kevesebbet futnak, de átlag Béla attól is kiköpné a tüdejét, szétfutná a lábát.)
Nagyon profik csinálnak csak olyanokat, hogy heti hét nap futás, és abból kettő "csak" ilyen "regeneráló" 15-20 km; betegek.
Ultramaratonista edzését olvastam egyszer, volt benne egy hétre 3 darab maratoni táv. 
És igen, nálam is alap, hogy ha nem diétázom éppen, akkor nincs számolás, és rögtön sokkal több energiát is viszek be a kelleténél.
Majd most... -csak előbb legyen végre 71 kiló.K1LLMy53Lf: A sok gyaloglással az az egyetlen baj, hogy rengeteg idő. Elméletileg egyszerűbb lenne kevesebbet enni.
-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Szevam
üzenetére
nyugalmi pulzus kérdésed észre sem vettem. én sétáltam pár hónapot, napi 3km-rel kezdve, de zone3ban... 2-3 hónap alatt felmentem 6-8km-es sétákra... (illetve volt mellette fitnesz edzés heti 2-3x 45perc) nekem ez nagyon sokat erősített. most már csak zone2ben sétálok, mivel zsírégetés az elsődleges
-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Szevam
üzenetére
Érdekes, mert a karnitin regeneráló hatása nagyon minimális, meg általában nincs hiánya az embernek belőle, így sokaknál "hatástalan".
Amúgy ha állóképesség stb a cél (ugyebár a zsírégetést kérdezted) akkor: kreatin, beta-alanin (ez a kettő feltöltős, nem akkut cucc), illetve citrullin (meg persze a koffein)Amúgy a legegyszerűbb energia felhasználás fokozás: öltözz be jobban... Ha melegebben tartod a tested, akkor magasabb lesz a pulzusod, ezáltal nő az energiafelhasználás. (Hozzáteszem zone2re ez nem ideális, kivétel, ha mondjuk túl magas az állóképességed és nehezen viszed fel zone2be a pulzusod)
Persze az extra hidratálásra azért figyelj.
-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Szevam
üzenetére
koffein... azon felül esetleg l-karnitin, de az valami konstans mozgáshoz, nem hiit/interval cuccokhoz (így pl súlyzós edzéshez is felesleges)... tehát pl zone2es séta, futás, bicaj... ezen kívül max a szinefrin, aminek van minimális értelme... többit nyugodtan kukázd...
@Fred23: rövid idő alatt nagy energiaégetéshez szimplán 2es típusú izomrostok kellenek, ami automatikusan kialakul, ha olyan jellegű mozgásformát választasz.
-
válasz
Szevam
üzenetére
Mi a baj a deficiteddel? Éhes maradsz nagyon? Nálam az most a legfőbb probléma. Annyira éhes vagyok, hogy gyakran nem bírom tartani a deficitem. (Pedig nem is durva deficit, lassan szeretek/szoktam fogyni, havi 2 kiló kürül; de most valamiért nem megy.)
Váltok majd egy olyan multivitaminra, amiben a B-komplex rész nem olyan erős, meg kihasználom az inzulinérzékenység napi ritmusát úgy, hogy a legtöbbet 12-14h között egyem, különösen pedig ch-ból, illetve próbálok többet mozogni lassan. Meg többet inni, több rostot bevinni, és elhagyni a cukrot és a tejszínt napi 2-3 kávéból.Meg persze több önfegyelem, ez a legfontosabb.
-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Szevam
üzenetére
ha tiszta szteviát használtál, akkor valószínűleg túl sokat, mert akkor érzed keserűnek, ha 4x édes stb (eritrit+sztevia keverék), akkor rossz márkát (balancefood-é pl xar).
vilgain ketchupja enyhén édes csak, de nekem olyan szempontból nem ízlik, hogy natúr (nincs igazán benne fűszer, vagy legalábbis én nem éreztem benne), de egyí próbát megérhet, ha gondolod. de persze ezc sak egy ötlet
a deficit milyen időintervallumban nem teljesült? megvolt a 3 hét?
@tisn: hogy tud elbukni egy nap délután1kor? megettél 1 kg brassóit?
-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Szevam
üzenetére
amúgy ha valóban a kenyéren akarsz vágni kcalt, akkor pl jó alternatíva az eden premium ch-csökkentett kenyér lisztkeveréke, amit otthon vízzel és kis sóval összekeverve ~1óra alatt ki lehet sütni. és nem azért a ch-csökkentett, mert abban kevesebb a ch, hanem mert szvsz az a legfinomabb a kenyerei közül. ez egy nagyon finom, egészséges kenyér ~120kcal/100g az energiatartalma a kész kenyérnek, ha jól emlékszem. (és emellett nagyon alacsony a GI-je)
-
Dorien
veterán
válasz
Szevam
üzenetére
Valami kenyérpótlót kellene vennem.

Kenyérpótló zöldséget, ja.
Diéta alatt a komplett kenyér-péksütemény sort nagy ívben ki kell kerülni, úgy hogy rá se nézel. Ez messze az egyik leghatásosabb trükk, hidd el...
Persze ugyanezt kell tenni a süteményes-kekszes-csokis-cukros-jégkrémes sorokkal is. Mondjuk azok engem sosem hoztak lázba, de a friss péksütemény, pizza, az próbára tesz. -
Dorien
veterán
válasz
Szevam
üzenetére
Kenyérkét a diétában nyugodtan el lehet hagyni. Helyette mondjuk egy fél kígyóuborka vagy néhány szem cherry paradicsom, vagy akár mindkettő...
A virsli sem ideális, érdemesebb valami csirkemellet, halat vagy ha mást nem, akkor pl. szeletelt fokhagymás csirkemell sonkát választani - ez utóbbinak még íze is van és nem kell vele bajlódni. Mondjuk amikor ~10 éve fix 8 órában keményen masszőrködtem, akkor egy adag kínai kaja ebéd + meló után virslis rántotta, kígyóuborka diétával csak úgy olvadtak rólam a kilók... Nyilván izomzat, erőnlét megtartása szempontjából nem volt éppen ideális, de qrvára működött.

-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Szevam
üzenetére
Virsli helyett válassz normális húsfélét...
Nekem pl a reggelim: 90-100g bajor rozskenyér vagy kovászos cipó, 25g vaj, 2 szelet pikok pure csirkemell szalámi, 2 szelet prosciutto crudo, 10g globus majonéz, 100-150g uborka/retek/paprika. És ez kb 600kcal (és ez is csak azért ennyi, mert cukor miatt ésszel kell elosztanom a napi zsírt, mert amúgy 15g vaj bőven elég lenne a szendóba, tehát 500kcal körül megállna és szvsz sokkal nagyobb volumenű cucc, mint amit te írtál... Pedig ez is extra energiadús)Szerk: ketchupot nem írtad melyik, de én javaslom az aldi sajátmárkás, cukormentes cuccát (vagy ha nagy ketchupevő, mint én, akkor Allegro-ról tudok egy nagyon finom cuccot, ami ráadásul olcsó)
-
Szevam
senior tag
válasz
Szevam
üzenetére
Újraszámoltam a TDEE-met, most már nem kalkulátorral, hanem manuálisan kiszámoltam a BMR-t és megszoroztam 1,2-vel hogy a TDEE kijöjjön: 1614,3 kcal. Így hónap végére l*f*szt nem fogytam, sőt híztam 0,1 kg-ot
. Persze, mert 1500-ra volt beállítva, és néha túlettem. Most már látom mit jelent a yoyo effekt.Ezen módosítok:
- Most droppolom 1400-ra, így a deficit 214,3 kcal lesz. Hátha ér valamit.
- Mérem naponta és hónap végén majd kiszámolom a kiszámolni valót K1LLMy53Lf tanácsára.
- Igyekszem "mikromozgásokat" beletenni a mindennapokba. Chatgpt-vel megbeszélve vannak olyan plank gyakorlatok, amik észrevétlenek az íróasztalnál
. pl lábemelés és tartás 20-30 mp-ig. stb (igen ki lehet röhögni
).
- Kollégákkal is beszéltem akik szintén fogyóznak, ők is azt javasolják, hogy ne vonjam meg a ch-t nagyon, mert baj lehet, így is kevés a beállított érték.
- 2l sima vizet meg kell innom minden nap, ezen felül ami folyadék van az csak jó. (Korábban ez volt a mondás: ha éhes vagy igyál, és ha még akkor is éhes vagy akkor egyél)Ami felháborít:
2 szál virsli + 1,5 szeletke kenyér (60g összesen) kis ketchuppal majdnem 500 kcal. Pazarlás!!!4!!!
Jelenleg azt eszem, ami megtalálható a hűtőben, csak ha mindenből kicsit eszek, akkor meg ott marad és megromlik....
Ha letelik a hónap beszámolok, hogy értem-e el ezzel bármit

-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Szevam
üzenetére
ch-t (pontosabban glükózt) a szervezeted szükség esetén tud zsírból (ketózis, de csakis a trigliceridekből, teljes ketózis esetén a tárolt zsír ~10%ából glüzóz lesz) és/vagy fehérjéből (glükoneogenezis, az aminosavak nagy része használható, ~1,6-1,7g fehérjéből lesz 1g ch) előállítani. alapvetően a szervezetednek, ha nincs semmi edzés stb, ~120-140g ch-ra van szüksége, ha ez alatt vagy, akkor másik makróból fogja előállítani, de amennyiben nagy a vágás, akkor mielőtt ilyenhez nyúlna a szervezet, megpróbál spórolni (ezért van pl h ketogén diétánál a full ketoadaptáció ~2hét, és az elvileg relatív szenvedős)
két nap között pár kg eltérés teljesen normális, szimpla vízvisszatartás, ami lehet ch, só, kortizol stb miatt... (ezért mondtam, h minél nagyobb az átlagolt intervallum, annál pontosabb a becslés a deficiteddel kapcsolatban)
én azt szoktam mondani, hogyha sem a súlyodban, sem a haskörfogatban nincs csökkentés 3 hét alatt, akkor lehet azt mondani, hogy szinte biztos nincs deficit és akkor érdemes felülvizsgálni a rendszert. ez egy hosszú maraton/türelemjáték

-
Dorien
veterán
válasz
Szevam
üzenetére
Tejből minél zsírszegényebb (van néhol 0,1%-os is), capuccino édeskével, az üdítőkből meg megint az energiamenteseket érdemes venni. Ha gyümölcs kell, akkor át kell szokni a valódi gyümölcsökre. Pl. alma, banán, málna - ezek ésszel fogyaszthatók, a bennük lévő cukrot csak fokozatosan tudja felhasználni a szervezet, nincs akkora inzulinreakció.
Kajánál szerintem a csirkemell, tonhal, konyhakész sali, zöldségek, zsírszegény joghurt a legjobb alap. Ezekből kb. korlátlan mennyiség fogyasztható... Esetleg főtt krumpli, az jól tömít, sokáig elveszi az éhséget.
-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Szevam
üzenetére
semmi hímsoviniszta dolog, szimplán nőknek alacsonyabb az energiaigénye.
a magasság/súly csak egy szimpla tipp volt (illetve egy indirekt infó, hha ettől nagyon eltérsz, akkor lehet érdemes lenne felülvizsgálni azt a tdee-t
)fogyás napi 250es deficittel heti ~20-25dkg, tehát havi ~1kg.
amúgy van egy relatív egyszerű módja, h megtudd valóban jók-e az értékek: vezesd a súlyod 2 vagy 4 hétig (napi méréssel)... 2 hét esetén az első és a második átlagának a különbségét (4 hét esetén értelemszerűen az 1-2 ill 3-4 átlagainak különbsége kell) szorozd meg 1000el (4hetes intervallum esetén 500al)... ennyi volt az adott 2 (vagy 4) héten az átlagos deficited 1 napra levetítve.
persze ez azért nem a legbiztosabb módszer, mivel a ch, só stb miatti vízvisszatartás nagy mértékben bele tud zavarni, de azért egy egész jó közelítő értéket lehet kapni belőle. -
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
Szevam
üzenetére
Amúgy nem is muszáj lesétálni. (Akkor tedd csak, ha ez jól esik, ne muszájból/"büntetésből/kármentésként stb) Ahogy Dorien is leírta a példával: az egészséges fogyókúra lényege, hogy hosszútávon tartható legyen, ez nem sprint, és így bele kell tudni férnie lazább időszakoknak is. Én is erre próbáltam célozni, hogy nem szabad túlgörcsölni, nem szabad, hogy a lazítás is görcsös legyen. Engedd el magad, élvezd, ne az legyen, hogy már kaja közben bűntudatod van és azon pörögsz, hogy miképp fogod ezt "helyrehozni". A rossz evési szokásokat általánosságban kell elhagyni (egyél normális tempóban, rágd meg jól az ételt, fogyassz bőségesen folyadékot evés közben is, ha végeztél az adaggal, igyál egyet, várj pár percet, hogy valóban kell-e még a kaja, vagy csak a szemed kívánja vagy épp a fűszerezés stb miatt kívánod)
-
Dorien
veterán
Én ilyen hideg időben a szinten tartásnak is örülök. Keveredjek ki ebből a rohadt nyákos köhögésből, meg jöjjenek a 15-20 fokok és lesz itt súlycsökkenés. Muszáj még ezeket a mentolos / eukaliptuszos cukorkákat szopogatnom, már konkrétan okádnék az édes ízüktől.
Most meg mézes, kakukkfüves, gyömbéres kamillatea van műsoron... Blááh! -
Dorien
veterán
A bukásig edzés (training to failure) az valami ilyesmi: [link]
Annyira kifárasztani az izmot, hogy az utolsó ismétléseket már képtelen vagy kivitelezni. Itt még feles, erőltetett ismétlésekkel, illetve a negatív szakaszok lassításával lehet játszani. Meg persze lehet csökkenteni is a súlyt és azzal tovább fárasztani, sokkolni az izmot. Ilyenkor történik a legtöbb mikrosérülés, ergo a regenerációs szakaszban így érhető el a legnagyobb izomtömeg növekedés. Ez az edzésmódszer (HIT, HIIT - High Intensity Training) viszont a központi idegrendszert is fárasztja, lehet látni, hogy a fazon lába szinte begörcsöl a végén az erőlködéstől. Ezért szoktak még bukás előtt eggyel vagy kettővel megállni sokan. (RIR1, RIR2 - Reps in Reserve) A RIR0 az izombukás. -
-
A szerintem a burger king tablazata alapján számolj, mert a kalóriabazisra lehet hogy rosszul számolt az aki létrehozta ott a terméket. Ha csak king salata volt es egy hús akkor az a 452 kalória vonatkozik rád. Persze ha csak ennyi volt és nem küldted meg öntettel vagy még egy hússal vagy egyébbel.
-
Akkor az biztos élőflórás lett.
Volt, hogy éjszakás műszak után piacon vettem előflórás joghurtot, reggel a kába fejemmel a hűtő helyett a szekrénybe tettem. Délután felkeltem mondom reggelinek jó lesz és akkor vettem észre a problémát, mondom bányja kánya, így biztos több menne a "kultúra".
-
K1LLMy53Lf
őstag
a burgerking szvsz szemét... ahogy a meki is... mondjuk nekem nem is ízlik egyik sem, még az extrahiper burger-eik sem szerencsére...
ugyanakkor hamburgert néha szoktam enni normálisabb helyekről... október vége óta (azóta vagyok deficites diétán és számolom yazio-val) ettem 3-4 alkalommal... ahogy pizzát is kb ennyiszer... extra tortillát is... sőt... múlt héten betoltam a lidl-ben kapható deluxe banoffe ízű, alkoholos, fél kilós sütit, 4-5 napra elosztva. még élek, a súlyom köszöni, jól van
(és amúgy 1es cukorbeteg vagyok, van cgm-em, a vércukrom is okés volt, nem spike-olt extrémen)mindezzel csak azt akarom mondani, h lehet ennyi junk food-ot, mértékkel... és ha még belefér TDEE-ig, akkor még jobb (ha, esetleg még deficitben is tudsz maradni adott nap, akkor meg extrán jó)
@Narxis: a yazio AI-kalóriaszámlálót teszteltem pár egyszerű kaján, részletes leírást adva neki... két szóval tudom jellemezni: rakás s**r

ha arra hagyatkozol, nagyon mellé fogsz menni.(a tanácsai meg szvsz irritálóak, olykor nettó hülyeség, márcsak azért is, mert nem a teljes egészet nézi, hanem adott pillanatban megevett dolgot... a legrosszabb, h nem opcionális, ahogy a motiválónak szánt animációi is... én pl emiatt nem fogok hosszabbítani előfizut, hanem váltok majd, ha lejár az 1 év. ez persze egyéni dolog, szimpla megjegyzés)
-
Én egyelőre ezt a Yazio-t telepítettem és kipróbáltam ebéddel ami saláta volt grillezett csirkemellel kockákra vágva. Simán felismerte a csicseriborsót, kaliforniai paprikát, spenótot, lilahagymát benne és a grillezett csirkét
Egy tányérra kiszedve fényképeztem le és azt írta 313 kcal, szénhidrát 19g, fehérje 34g, zsír 9gA répát nem ismerte fel mert vékonyra volt szelve benne szerintem. Ezt még tesztelgetem de jó lenne ha nagyjából eltalálná az értékeket.
Sajnos nem bírtam ki és ettem egy kis sport szeletet, ez is benne volt az adatbázisában és azt tanácsolta legközelebb inkább gyümölcsöt vagy magokat egyek, pl. mandula de mértékkel.
-
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ryzen 7 9850X3D // Számla // Garancia //
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Super 6GB Rampage SHIVA DeepCool 400W
- Vállalom Xiaomi Okoskamerák szoftveres javíttását
- Samsung Galaxy S20 Ultra / 12/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3818
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ultramaratonista edzését olvastam egyszer, volt benne egy hétre 3 darab maratoni táv. 
Majd most... -csak előbb legyen végre 71 kiló.

Persze ugyanezt kell tenni a süteményes-kekszes-csokis-cukros-jégkrémes sorokkal is. Mondjuk azok engem sosem hoztak lázba, de a friss péksütemény, pizza, az próbára tesz.

Aztán ez az állandó éhség zavar
Most meg mézes, kakukkfüves, gyömbéres kamillatea van műsoron... Blááh!
Egy tányérra kiszedve fényképeztem le és azt írta 313 kcal, szénhidrát 19g, fehérje 34g, zsír 9g