- iPhone topik
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Fotók, videók mobillal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
Új hozzászólás Aktív témák
-
csendes
addikt
válasz
body007 #4681 üzenetére
Már megy, azt hiszem, hogy a ~/.config/dconf/user törlése oldotta meg a dolgot, utána feljött a gnome-shell kezdeti beállítás. Végülis, lehet, hogy egyszerűbb lett volna újratelepíteni, mint fedupolni
. Még mindig jöönek abrt üzenetek belépés után, hogy éppen melyik programmal van gond, de alakul ez..
-
csendes
addikt
válasz
body007 #4678 üzenetére
Az egyik user-nél már megy a gnome-shell, igyekeztem mindent törölni, aztán mate alatt elindítottam a gnome-tweak-tool-t, minden extension-t letiltottam, minden alapbeállításra, autostart-ból is csak Certificate and Key storage maradt. Utána ment a gnome-shell. Tényleg gyors lett. A gnome-wayland is gyors, csak már előfordult, hogy ablakok egy részében nem tudok klikkelni, például bezárni az ablakot, szóval felejtős. Viszont ennél a user-nél mate alatt vannak fure dolgok. Pl. a caja (mate filemanager) felső menüből (File Edit View Go Bookmarks Help), csak a "File" létszik, a többi nem, de ha az üres helyére kattintok, a menü azért feljön. A másik usernél ez jó, tehát valamit törölni kellene, de mit?
Illetve a mate "Theme" beállításnál csupa kérdőjellel jelennek meg a témák, a másik usernél ez is jó. A másik usernél viszont még nem megy a gnome-shell (Ooops! Something has gone wrong...)
-
válasz
body007 #4515 üzenetére
Na felélesztettem a rendszert, már innen írok
Szóval (ha olvasná olyan noob mint én és nem fejből csinálná a dolgot) leírom pár mondatban:
1. boot in live mode
2. e2fsck -C0 -p -f -v /dev/sda3 kísérletre javasolta rendszer a -b 32768 kapcsoló használatát először.
3. ne ellenkezzünk: e2fsck -b 32768 a végére érdemes -y-t biggyeszteni
4. na most jöhet a 2.es pont
5. már engedte mount-olni a root fájlrendszert mount /dev/sda3 /mnt
5.1 ls /mnt jé megvannak a fájljaim...
6. vacilláltam, h kell-e grub reinstall, én nem nyomtam
7. reboot(#4518) csendes: utána kérdezek milyen konfigba volt, nálam nem megy
-
csendes
addikt
válasz
body007 #4515 üzenetére
UEFI van a gépen és EFI secure boot-ot használsz. A Fedora partíció megsérült. Próbálkozz megjavítani [link], ha nem megy formázd újra, de akkor minden adat elveszik róla.
A RAM-ok frekvenciát tekintve lefelé kompatibiisek, az nem lehetett gond. Más típust egyrészt nem is lehet betenni a foglalatba (pl. DDR2-t DDR3 fogalatba), másrészt a BIOS/UEFI hangjelzést ad és nem indul el, ha nem ismeri fel a RAM modult. Vagy a RAM volt hibás vagy az UEFI bugos vagy valami tuning miatt mondta be az unalmast vagy.
-
Tim82
félisten
válasz
body007 #4492 üzenetére
Nincs állandóan, de 80-90%-ban igen. Ha töltőn van, azért kb. egy hónapba telne a leesés 86%-ról 50-re.
whbear: ha Thinkpad-ed van, szerintem érdemes. Viszont valószínűleg csak hétvégén lesz időm és energiám összeszedni pár dolgot a témában, addig türelmedet kérem.
Iscariah: *szerintem* teljesen felesleges kivenni az akkut, nélküle általában visszaveszi a teljesítményt hálózatról működve, valamint az akku arra van, hogy használjuk, nem arra, hogy a polcon tároljuk. A saját példám az, hogy 2011-2014 között T60-at használtam (csak januárban váltottam le T500-ra), egy 9 cellás Panasonic gyártmányú akkuval, ami nálam két és fél év alatt kb. 5-7%-ot romlott. Még mindig 2-3 óra közötti valós üzemidővel (wifivel, nem minimumra vett fényerővel) bírt az akku eladáskor. Én két dologra ügyeltem: be volt állítva az említett 50-86%-os -tól -ig küszöb és legrosszabb esetben is három havonta egyszer lemerítettem az akkut úgy 10-15%-ig.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
body007 #4492 üzenetére
A PH!-n volt egy cikk a múltkor, pont notebookok akksijáról, ahol azt írják, hogy az az ideális, ha 30%-ig engedjük csak lemerülni, és 80%-ig töltjük fel. Így lehet sokáig tartani az akksi élettartamát.
Amúgy ha folyamatosan hálózaton van a gép, akkor én kivenném az akkut a helyéről.
-
ViZion
félisten
válasz
body007 #4339 üzenetére
+1
Igazán bicskanyitogatóan gusztustalan amit MS művel, tényleg. 2014-es modellek legtöbbjénél (Asus, HP, Toshiba, ezekkel találkozom, de lehet másnál is) ha ott is a legacy, de "nem működik", még w7 telepítés sem megy bios frissítés nélkül. Persze a gyárból véletlenül hiányos biossal jött ki. Mint az okostévék, amik jelentenek "anyucinak", persze véletlenül... jah, lehet frissíteni -és akkor nem látod, h jelentMocskos ...nemíromlemertkibannolnak... banda mindegyik. Persze megértem, hiszen értünk teszik, nem igaz?
-
Vladi
nagyúr
válasz
body007 #4321 üzenetére
yumex
Van, de félhivatalos tárolóból jelenleg nem tudtam feltenni, csak ilyen 3rd party helyről.- rpmfusion
Najó ez így nagyon tág. Annyi tároló van, hogy belefúlsz. Mi kellene konkrétan?- gnome 3.xx
Van, default fallback módban. De visszakapcsolható.Olyan, mint egy fedora 19/20 hibrid.
-
Vladi
nagyúr
válasz
body007 #4318 üzenetére
Elvileg igen, most ezt szeretném kideríteni hosszú távú használattal.
Egyébként régebben még 2007 táján volt itt is gond az nvidia driver. Frissült a kernel és utána még előfordult, hogy kicsit várni kellett az új driverre. Megnézem.Megnéztem, elvileg az elrepós nvidia driver minden kernelhez igazodik a sorozatban. Tehát ha frissül a kernel nem kell kernel modult frissíteni hozzá. Jah.
-
válasz
body007 #4303 üzenetére
hdsentinel kimenet:
HDD Device 2: /dev/sdc
HDD Model ID : PQI MLC 32GB SSD
HDD Serial No: ?
HDD Revision : Dev
HDD Size : 30559 MB
Interface : SCSI
Temperature : Unknown °C
Highest Temp.: Unknown °C
Health : Unknown %
Performance : Unknown %
Power on time:
Est. lifetime:Lehet rá kellene kötni a sata portra - csak hova? ez egy noti... - és úgy megnézni?
-
csendes
addikt
válasz
body007 #4296 üzenetére
Először megnézném hdsentinel-lel, illetve gsmartcontrol-lal (smartmontools). Ezek a HDD/SSD SMART önellenőrző képességét használják ki; időnként tévedhetnek, ha ez nem egészen szabványos. Ha itt rosszak az értékek, akkor ennyi (ma már 20 ezer körül van 120 GB-os SSD, de filmekhez elég sima HDD). Ha jók, akkor kicserélném az USB kábelt, másik USB csatlakozóba dugnám, a külsö dobozból kivenném és visszatenném, stb.
Ha jól láttam, ez az SSD a TRIM-et nem támogatja, tehát kicsit hamarabb használódik el: [link]. Viszonylag kisméretű SSD, ez is rövidebb élettartamot jelent. Próbáld meg, hogy max. 75%-ot vagy kevesebbet használsz a tárolókapacitásból.
Általában filmek tárolásához, lejátszásához nem érdemes SSD-t használni, ehhez egy sima (akár 5400 rpm) HDD gazdaságosabb.
Általános linux beállítások SSD-hez: [link] -
csendes
addikt
válasz
body007 #4222 üzenetére
És ha csak simán nyomsz neki suspend-et (Alt-ot lenyomva a Leállítás gomb)? Ha ez nem megy, akkor "systemctl suspend"-re mit válaszol? Ha ezek nem mennek, akkor próbálj másik kernel verziót (downgrade/upgrade). Ha ez sem segít, akkor a BIOS-sal lehet valami gondja a kernelnek, rá kell keresni a hardverre.
Ha ezek működnek és a gnome-shellben be van állítva, hogy elaludjon bizonyos idő után, akkor az egyik extension nem engedi működni, például valamelyik inhibit. -
rokefeller
senior tag
válasz
body007 #4196 üzenetére
Addig nem akarom kivenni, míg nincs egy keret a helyére. Egykézzel ha hurcolom a gépet, pont ott fogok rá, nem akarom hogy törjön vagy deformálódjon
Viszont a BIOS-ban a security fülön le lehetett tiltani. Azóta kussol, áram sem nagyon van benne, eject sem működik. Tökéletes :-)
-
csendes
addikt
válasz
body007 #4066 üzenetére
Akkor nézd meg először, hogy jó fülön állítottad-e be az időzített altatást (hálózat/akku). Lehet, hogy az "Inhibit Applet" véletlenül be lett kapcsolva, vagy valamelyik futó alkalmazás vagy extension nem engedi elaludni. Nézd meg, hogy aktív-e a gnome-power-manager. Ha egyik se és sok időd van, akkor menj végig ezen a listán [link] és jelentsd.
-
Tamás9x
őstag
válasz
body007 #4071 üzenetére
ÖÖÖ sajna nem :S ez "pados" teszt processzor volt már ilyen a kezemben, át kell variálni a hűtést hogy belemenjen. [link]
A pados széria olcsóbb, de több vele a macera mintha + 5000ft-ért megvennénk a normált (azért pados, mert integrált lapokra ment macbook-lenovo szériákba, de gyárban ragadt így valahogy értékesíteni kellett)
-
Tamás9x
őstag
válasz
body007 #4068 üzenetére
Nyíregyháza-végállomás
(Toldi)
Win7 alól Clevox7200-as notin fejleszteni(ez itthoni gép) Illetve ha úton vagyok akkor rá tudjak nézni weblapra, hogy mit szúrtak el az alfejlesztők, ilyenkor nem lenne jó, ha megfeküdne gép miközben betölt egy oldalt
Tehát inkább ellenőrizgetni szeretném webfelületét. -
Shrike7973
senior tag
válasz
body007 #4021 üzenetére
Egy darabig Debianra tértem át.
Használnék én Fedora-t, csak az RPM Fusion-ben levő Nvidia driver nem jó a gépemhez.
Nem rég vettem egy felsőkategóriás HP Elitebook 8560w notebook-ot. Ebben egy Nvidia Quadro 1000m van, nem rossz. Az új Tomb Raider-t viszi natívan high beállítások mellett.
Fél éve van meg a gép, azóta ilyen Nvidia driverek voltak: 304.88, 310, 313, 319. 304.88 és 310-el semmi gond. Azóta egyetlen kiadással sem megy a képernyő fényerősségének beállítása. Páran sírnak miatta Nvidia developer fórumon, van bug report, de kb. ennyit találtam csak. Semmi hack megoldás...
Nem értem, hogy lehet így elintézni valamit, hogy egy darabig hibátlan egy driver-ben valami, aztán meg elrontják. Vagy az én kártyám már nem olyan mainstream, hogy támogassák?Annak örülnék, ha lenne RPM Fusionban választási lehetőség, hogy nekem a 304.88 kell, nem az új, ami most a repóban van (319.32 van, ugye?). De úgy látom, csak egy van. OpenSuSe is így működik. Kár.
Debian viszont nagyon jól megy a gépemen, hibátlan, és nem is kell aggódjak jó darabig azon, hogy fel kell rakni az új kiadást
.
-
BoB
veterán
válasz
body007 #4012 üzenetére
Itt látható mivel foglalkoznak mostanában.
-
csendes
addikt
válasz
body007 #4010 üzenetére
Olyan témát érdemes mate alatt választani, aminek van gtk-2.0 és gtk-3.0 változata is (a /user/share/themes alatt vannak a témák, és legyen gtk-2.0 és gtk-3.0 alkönyvtár is). Aminek nincs gtk-3.0 változata, ott van a szörnyű kinézet mate alatt. Alapból a Clearlooks-Phenix-et érdemes kipróbálni (= régi clearlooks), de vannak vadabb témák is, például a Blackmate.
-
csendes
addikt
-
csendes
addikt
válasz
body007 #3999 üzenetére
Csak akkor fagy néhány másodpercre, amikor indítás után először a bal felső sarokba viszem az egeret, akkor generálhat valami gyorsítótárat a szép hullámokhoz. Nálam integrált intel videó van. De inkább mate megy nálam, az nekem egyszerűbb. Nem lehet, hogy valamelyik extension okozza? Próbáld meg egyenként letiltani.
-
-
-
ViZion
félisten
válasz
body007 #3955 üzenetére
beszótá'
Amúgy jah, AMD powwa!
De 17 működött frankón, az új VGA-val is, majd egyszer csak nem. Mostanra már rohadtul fárasztó... 18 friss installal is ez van. Szvsz GS (Gnome Shell az idősebbek kedvéért...) nálam a scriptelhetőség és alakíthatóság miatt tetszett, de sok jelentősége nincs, mert kb. gnome2 kinézet + gs felugrók voltak.
Agyalok a Peppermint OS telepítésen, Lubuntu származék, gyors nagyon. De megnézem a Fedora Spineket is, valami könnyű dolgot... Mit ajánlotok?
-
gtamate2
veterán
-
-
kovaax
őstag
válasz
body007 #3914 üzenetére
Valószínű amúgy, hogy az nvidiaval is kínlódás lenne, mert a modeset bug független a drivertől nálam. Úgyhogy végül is betekertem nomodeset mellé a vesa drivert, oszt csókolom. Az xorg.conf-val szoptam rendesen, pedig annak idején még xfree86-os időkben kézzel csináltam mindig, de hát mikor volt már az, elkényelmesedtem nagyon...
-
rokefeller
senior tag
válasz
body007 #3844 üzenetére
Ha megvan a partíció kialakítás, akkor szerintem a formázást, meg a /home békénhagyását meg tudja csinálni. Nekem viszont üres volt a terület, és kellett spéci mount paraméter. Szerintem neked nem kell előre elkészíteni semmit. Azért a /home-ról csinálnék backupot, mert sosem lehet tudni :-)
-
rokefeller
senior tag
válasz
body007 #3841 üzenetére
Nem ismert bug, hanem ismert feature. Újraírják az anacondát, teljes új felület van, és a storage kezelés részét is teljesen újraírják, szóval sejthető hogy bugos. Ezért is van a nagy csúszás, ez nem fért bele egy kiadási ciklusba. De egyébként én azért csináltam kézzel, mert pont akkor olvasgattam tesztett compressed btrfs-ről, és mivel nem "production" a linuxom jelenleg, ezért bevállaltam, kipróbáltam. Ezt viszont még nem tudja az úgy partícionáló (nem lehet mount paramétert átadni neki, márpedig én a telepítést is compressed-re akartam tenni).
Szóval liveCD-be, azon a Gparteddel megcsinálod a kiosztást, és a telepítőben csak a mount pointokat adod meg. Ha akarsz valami extra mount paramétert csinálni, akkor a partíciók megadása után next, és még az istall után mount -o remount akármivel újramountolod, és hasít is.
Egyébként eléggé stabil a cucc, nekem annyi problémám volt vele, hogy az optimus miatt néha kiakadt, letiltottam a nouveou-t teljesen, csak az intelt használom, és így semmi baja nincs. Az első release utáni frissítésre viszont kiváncsi leszek, mert december vége óta alig volt update, gondolom ezek beesnek majd az első két hétben :-)
-
bpx
őstag
-
ViZion
félisten
-
csendes
addikt
válasz
body007 #3764 üzenetére
Néhánynak van beállítási lehetősége, de a legtöbbnek nincs. Viszont szabad a forráskód, ~/.local/share/gnome-shell/extensions/ alatt lehet módosítani a .js (javascript) és .css (cascaded stylesheet) állományokat. Van egy kiterjesztés arra, hogy a dátum és idő középről a jobboldalra kerüljön, annak a forráskódját érdemes átnézni: [link]
-
ViZion
félisten
válasz
body007 #3761 üzenetére
A "teljes levett fényerővel indul a rendszer"-ből arra gondoltam, h már bios post alatt is.
Pontosan mi a gép konfig? Zárt ati meghajtó van-e telepítve? Ha igen, próbáld aticonfig --acpi-service=off ez kellhet.Neten rákeresve ez Fedora bug... sajna "ultimate" megoldás nem volt, csak olyan ami néhol működött. Egyik ilyen a grub-ban a linux kezdetű sor végére odaírni:
acpi_backlight=vendor acpi_osi=linux
ezt a grubba lépve is megteheted, vagy root-ként a /boot/grub2/grub.cfg-t átírva. Ha működik, akkor arra figyelj, h grub frissítés vagy kernel update után újra meg kell csinálni.
Remélem segített valamelyik. -
szeva000
addikt
válasz
body007 #3677 üzenetére
Nekem meg érdekes módon a HD4850-el tökéletesen megy minden...
Érdekesség képpen egy LG 42"-os led és egy 24"-os monitoron egyszerre.
sőőőt a legnagyobb gondom,hogy a HDMI-t nem tudom lelőni,mindig kézzel kell beállítanom a xonar sztereó kimenetét.Restart után mindig visszaáll a HDMI-re
Én a VLC playert használom csak. -
rokefeller
senior tag
-
ViZion
félisten
válasz
body007 #3673 üzenetére
Hááát, azt kell mondjam a HD4770-es karim nagyon jó. Ezzel a fogyasztással veri a 5xxx és 6xxx karik nagy részét kb. 25000 Ft-ig, amik gyorsabbak azok meg dupláját fogyasztják és már 25 k felett vannak árban. nV kártyák durván sokat kajálnak, mondjuk nem játszom egész nap, de uhh... ilyen 180 W-os radiátor nem kell...
Ráadásul amióta néztem még emelkedtek is az árak... fain. Munkatársm kifaggatom, mert 6850-ét akarta kisebbre, hátha megegyezünk
Köszi a segítséget!Vladi: az jó link? már vagy 2 órát elvett az életemből, és lehet hogy végül Playstationt veszek...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Antivírus szoftverek, VPN
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Quadro FX 570 eladó
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest