- Fotók, videók mobillal
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- MIUI / HyperOS topik
- Yettel topik
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- LG V30 - vezércsel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tim82
félisten
Adott egy Thinkpad R61 (Intel Core 2 Duo T7500, alaplapi Intel GM965 chipset és GMA X3100 integrált GPU, 4 GB RAM, SSD), melyre egy Fedora 26 van telepítve (Gnome 3-mal).
A gond az, hogy ha a noti fedelét lecsukom és kb. fél óránál hosszabb ideig marad sleep-ben, utána nem hajlandó feléledni a rendszer, sem a kijelzőfelnyitásra, sem mondjuk a bekapcsológomb rövidebb megnyomására vagy mondjuk az Fn + F4 billentyűkombinációra (ami Thinkpad-eken amúgy a sleep-be küldésre, illetve onnan történő felébresztésre használatos).
Ez pontosabban annyit tesz, hogy "ébresztéskor" a BT led ilyenkor visszakapcsol, meg kialszik a sleep-et jelképező led, de nem pörög fel a venti, a kijelző nem kapcsol vissza, nincs semmi HDD/SSD aktivitás sem. Ilyenkor csak a teljes ki, majd visszakapcsolás segít.
Mit érdemes megnéznem, hogy miért nem hajlandó rendesen kezelni a Fedora a sleep-et ezen a gépen?
-
Tim82
félisten
válasz
csendes #6055 üzenetére
Kissé nevetséges ez a fajta korlátozás - CentOS 7 alatt ugyanis működött mindenféle trükközés nélkül, még akár root jelszó megadása helyett is az ujjlenyomat megadása. Persze, nyilván kikapcsolhatnám a keyringet is...
Köszönöm, akkor elkönyvelem nem megoldható problémának.
-
Tim82
félisten
Fedora 25 Workstation (Gnome 3) alatt hogyan lehet beállítani, hogy ha a notebook ujjlenyomatolvasójával jelentkezek be a rendszer elindulásakor, akkor a keyring ne kérje még külön a jelszavamat is?
-
Tim82
félisten
válasz
csendes #5975 üzenetére
Ha nem jön össze, legrosszabb esetben letöltöm a GOG.com oldaláról a Windows-os telepítőt és futtatom PlayOnLinuxszal, de azért ha már van natív Linux verzió, jobban szeretném azt használni. (Kb. ezért is vettem meg az Enhanced Editiont anno.)
Linuxos játékváltozatoknál egyébként úgy általában csak Ubuntut meg Linux Mint-et írják, mint amin tesztelt az adott játék.
Még valami: van jelentősége, melyik mappából megnyitott terminálban adom meg az ldconfig parancsot? (Tehát mondjuk a játék könyvtárában kellene?)
-
Tim82
félisten
Sonja privátban adott tanácsára
megnéztem, hogy ezeket hiányolja összesen:
[tim@localhost game]$ ldd BaldursGate
linux-gate.so.1 (0xf778b000)
libjson.so.0 => not found
libopenal.so.1 => /lib/libopenal.so.1 (0xf76ca000)
libGL.so.1 => /lib/libGL.so.1 (0xf7668000)
libpthread.so.0 => /lib/libpthread.so.0 (0xf764b000)
librt.so.1 => /lib/librt.so.1 (0xf7641000)
libssl.so.1.0.0 => not found
libcrypto.so.1.0.0 => not found
libexpat.so.1 => /lib/libexpat.so.1 (0xf7618000)
libX11.so.6 => /lib/libX11.so.6 (0xf74d8000)
libdl.so.2 => /lib/libdl.so.2 (0xf74d3000)
libstdc++.so.6 => /lib/libstdc++.so.6 (0xf734c000)
libm.so.6 => /lib/libm.so.6 (0xf72f5000)
libgcc_s.so.1 => /lib/libgcc_s.so.1 (0xf72d7000)
libc.so.6 => /lib/libc.so.6 (0xf70fc000)
libGLX.so.0 => /lib/libGLX.so.0 (0xf70da000)
libXext.so.6 => /lib/libXext.so.6 (0xf70c6000)
libGLdispatch.so.0 => /lib/libGLdispatch.so.0 (0xf7068000)
/lib/ld-linux.so.2 (0x56571000)
libxcb.so.1 => /lib/libxcb.so.1 (0xf703c000)
libXau.so.6 => /lib/libXau.so.6 (0xf7038000) -
Tim82
félisten
Fedora 25 x64 alatt szeretném a Baldur's Gate Enhanced Edition (GOG.com-os) Linux változatát futtatni, de ezzel akad el:
[tim@localhost Baldurs Gate Enhanced Edition]$ ./start.sh
Running Baldur's Gate Enhanced Edition
./BaldursGate: error while loading shared libraries: libjson.so.0: cannot open shared object file: No such file or directoryArchLinuxos workaround-ot találtam rá [link], de ezt nem igazán tudom hasznosítani.
Kissé vaktában lövöldözök, hogy pontosan mit is hiányol, az összes elérhető idevágónak tűnő csomagot telepítettem már.
$ dnf list libjson
*Az utolsó metaadat lejárati ellenőrzés ennyi ideje volt: 0:07:04, ekkor: Wed Apr 12 23:27:12 2017.
Telepített csomagok
libjson-rpc-cpp-client.i686 0.7.0-1.fc25 @updates
libjson-rpc-cpp-client.x86_64 0.7.0-1.fc25 @updates
libjson-rpc-cpp-common.i686 0.7.0-1.fc25 @updates
libjson-rpc-cpp-common.x86_64 0.7.0-1.fc25 @updates
libjson-rpc-cpp-devel.i686 0.7.0-1.fc25 @updates
libjson-rpc-cpp-devel.x86_64 0.7.0-1.fc25 @updates
libjson-rpc-cpp-server.i686 0.7.0-1.fc25 @updates
libjson-rpc-cpp-server.x86_64 0.7.0-1.fc25 @updates
libjson-rpc-cpp-stub.i686 0.7.0-1.fc25 @updates
libjson-rpc-cpp-stub.x86_64 0.7.0-1.fc25 @updates
libjson-rpc-cpp-tools.i686 0.7.0-1.fc25 @updates
libjson-rpc-cpp-tools.x86_64 0.7.0-1.fc25 @updates -
Tim82
félisten
Vagy olyanok rakták össze, akik tudják is, hogy mit csinálnak.
Engem is meglep, hogy mai szemmel kifejezetten gyenge, lassan 10 éves gépen (Thinkpad R61: Core 2 Duo T7500 (2,2 GHz, 4 MB L2 cache), 4 GB DDR2 RAM, 120 GB SSD, integrált Intel GMA X3100) elég jól elkaristolgat a Fedora 25 / Gnome 3 kombó.
-
Tim82
félisten
Biztosan én nem vágom a poént kezdő Fedora-használóként, kifejted?
Szerintem leírtam: hardveres hangerőszabályozó gombok, meg OSD főleg. TLP-t, tp-smapi-t nyilván be tudok lőni majd, nem is ezzel van gond. Kicsit fura nekem, hogy a jóval régebbi kernelre épülő CentOS 7 egy újabb Thinkpad-en (X201) anno bármilyen állítgatás nélkül kezelte a hangerőszabályozó gombokat, meg volt OSD is némításra, hangerő- és fényerőállításra is alapból, míg az újabb Fedora 23 egy régebbi Thinkpad-en (R52) ezt nem tudja magától.
Ja igen, XFCE-vel és Mate-vel néztem. A konfig: Pentium M 2,13 GHz (2. generációs, van PAE), 2 GB RAM, 40 GB IDE vinyó (ehelyett lesz 32 GB SSD), Atheros AR5416 mini PCI wifi, Intel GMA 900 videóvezérlő + 1400*1050 felbontású kijelző.
-
Tim82
félisten
Sziasztok!
Fedora 23 32 bit esetén hogyan lehetne telepíteni az Epel tárolót? Úgy néz ki, mintha csak 64 bites csomagokhoz lenne meg, 32 bites Fedorához nincsen Epel?
Más: milyen csomag és melyik tárolóból kellene ahhoz, hogy Thinkpad-specifikus dolgok (mint pl. a hardveres hangerőszabályozó gombok) és az OSD működjön?
Előre is köszönöm.
-
Tim82
félisten
Én gyakorlatilag olyanokkal állítottam benne, hogy beállítottam pl. azt, hogy alapesetben csak wifivel boot-oljon a noti, WWAN, BT legyen kikapcsolva (nem letiltva). Belőttem, hogy akár akkuról, akár hálózatról adaptív/kiegyensúlyozott ("ondemand") mód legyen az alapértelmezett. Nagyon jól el lehetne játszani még különféle perifériák letiltásával (lehet pl. USB portokat letiltani az energiatakarékosság jegyében). Ennek azért én nem látom egyelőre értelmét, szóval ennyire nem szórakoztam vele.
Amit tök jól lehet automatizálni benne, azok a vezetéknélküli dolgok. Nálam ez úgy néz ki, hogy automatikusan lekapcsolja a wifit és a WWAN-t, ha bedugok egy ethernet kábelt. Ha bekapcsolom a WWAN-t és mobilnetet használok, akkor lelövi a wifit. Ha wifin csatlakozom hálózatra, lelövi a WWAN-t. (Nem mintha ethernetet gyakran használnék - utoljára az új UPC-s modem konfigurálása miatt dugtam ethernet kábelt a notiba.)
TLP-n, egészen pontosan a konfigurációs fájlján (/etc/default könyvtárba teszi magát, természetesen tlp néven
) keresztül tudom beállítani a Thinkpad-specifikus akkumenedzsmentes dolgokat: ez a már említett, százalékban megadható -tól -ig töltést takarja leginkább - ehhez kellett nekem a tp_smapi csomag kiegészítésként, aminek Vladi a megmondhatója, hogy ütköztem némi nehézségbe CentOS 7 alatt a telepítésével. (Hozzáteszem, vagy tíz éve tudnak ilyen akkumenedzsmentet a Thinkpad-ek, legalábbis Windows vonalon, de ahogy utánaolvastam, vagy 6-8 éve létezik a tp_smapi is.)
Gyakorlatilag mindent az említett konfigurációs fájlban érdemes mókolni, amúgy a body007 linkelte leírást használtam én is, de maga a konfigfájl is teljesen felhasználóbarát módon van megoldva, minden opciónál rövid, de érthető magyarázattal, szóval egyszerű a dolog.
-
Tim82
félisten
válasz
body007 #4492 üzenetére
Nincs állandóan, de 80-90%-ban igen. Ha töltőn van, azért kb. egy hónapba telne a leesés 86%-ról 50-re.
whbear: ha Thinkpad-ed van, szerintem érdemes. Viszont valószínűleg csak hétvégén lesz időm és energiám összeszedni pár dolgot a témában, addig türelmedet kérem.
Iscariah: *szerintem* teljesen felesleges kivenni az akkut, nélküle általában visszaveszi a teljesítményt hálózatról működve, valamint az akku arra van, hogy használjuk, nem arra, hogy a polcon tároljuk. A saját példám az, hogy 2011-2014 között T60-at használtam (csak januárban váltottam le T500-ra), egy 9 cellás Panasonic gyártmányú akkuval, ami nálam két és fél év alatt kb. 5-7%-ot romlott. Még mindig 2-3 óra közötti valós üzemidővel (wifivel, nem minimumra vett fényerővel) bírt az akku eladáskor. Én két dologra ügyeltem: be volt állítva az említett 50-86%-os -tól -ig küszöb és legrosszabb esetben is három havonta egyszer lemerítettem az akkut úgy 10-15%-ig.
-
Tim82
félisten
Alapesetben fel kellene töltenie 99%-ra vagy 100%-ra, ez Win-en is így megy (régebben 100-ra, mostanában inkább 95-99% közöttire engedi az OS/illetve alapértelmezett energiamenedzsment beállítások tölteni az akkut).
De tudomásom szerint nem annyira jó az akkunak az állandó 90% fölötti töltöttség (leginkább azért, mert melegszik az akku, ami csökkentheti kicsit az élettartamot). Én ezért szoktam úgy belőni, hogy 50% alá süllyedve kezdjen el tölteni, 86%-ig.
Egyébként csatlakozom: 1%-nak nincs jelentősége.
-
Tim82
félisten
Amit én használok, az Thinkpad-specifikus csomag
és nem vagyok benne biztos, hogy amúgy ezt a problémát megoldaná (márminthogy 99 helyett 100%-ra töltsön fel az akku).Illetve de, megoldaná: tlp és tp_smapi csomagok kellenek, akkor a tlp-ben van valami olyan parancs, aminek kiadásával 100%-ra tölti az akkut. De ez sajnos tényleg Thinkpad-only megoldás.
-
Tim82
félisten
válasz
Dhampir #4397 üzenetére
Nem játszom a "lejáratásodra", legfeljebb mulattat, amikor némi alappal következetlennek találom ebben a témában a megnyilvánulásaidat és ezt ki is mondom. Másrészt meg gratulálok, hogy számodra az, hogy leírok létező, elég kellemetlen bug-okat és leírom, hogy ezek javítása azért talán jogos elvárás egy népszerű és komoly fejlesztői bázissal rendelkező mainstream disztróval szemben, főleg hónapok alatt, az "köpködés" afelé a disztró felé, amelynek irányába szemlátomást igencsak elfogult vagy. A személyeskedésedet, "cimbora", meg tartsd meg házon belül.
Egyébként igen, benne van a pakliban, hogy ha a CentOS nem válik be, akkor nyilván nem amellett fogok lehorgonyozni. Ezt szemlátomást kárörömmel várod. Jószándékodat ezúton is köszönöm.
-
Tim82
félisten
válasz
Dhampir #4393 üzenetére
Miért is mutassak fel én, ha én nem állítottam semmi olyasfélét, hogy van ilyen?
(Deja vu-m van, ilyen kör már volt köztünk ugyanilyen szereposztásban, csak másik topikban.)
Mindenesetre egy "komolyabban fejlesztett 'ipari' disztró"-hoz (idézet megint csak tőled, Ubuntu vs CentOS/Fedora összehasonlításban írtad az előbbiről) képest eléggé kínos, hogy hónapokig benne maradnak ilyen bug-ok és nem is tűnik úgy, hogy foglalkoznának vele, ugyanis egyik sem új bug, két-három hónapja jelentek meg. Azért ilyen látványos hibákat ennyi idő alatt illett volna kijavítani. Nekem ez egy elég komoly ok, hogy elpártoljak az Ubuntu-vonaltól. Mindenki hibázhat, nem is erről van szó, de talán meg kellene oldaniuk ezeket.
Azért jó lenne, ha észrevennéd, hogy a "kacsintósszmájli" azért van ott, mert nem komolyan veendő zrikálás volt tőlem. (Hozzáteszem, hogy most sem kell halálosan a szívedre venni, "cimbora".)
Amúgy a Kubuntu mentségére legyen mondva, sosem láttam még összeomlani, de pl. a "frissítés után a rendszer nem hajlandó észlelni az egérkattintást"-bug igencsak kellemetlen.
-
Tim82
félisten
válasz
Shrike7973 #4385 üzenetére
Május óta használok Kubuntut (14.04 LTS), eddig a következők vannak:
- Conky, Docky időnként duplán-triplán kezd el magától futni (Conky bekapcsolás után, Docky altatásból ébresztés után, így ilyenkor azzal szórakozom, hogy kilövöm a KDE feladatkezelőjében a felesleges extra folyamatokat) -> oké, ez lehet az adott alkalmazások vagy a KDE nem disztróspecifikus bugja
- a Kubuntu saját grafikus szoftverközpontja (Muon) minden harmadik indításkor nem omlik össze
- ha a Muon frissítéskezelője feldob rendszer- és biztonsági frissítéseket, azok telepítése után minden második alkalommal nem hajlandó a Kubuntu az egérkattintásokat érzékelni (sem egér, sem a noti saját touchpad-je/trackpoint gombjai részéről), csak teljes kikapcsolás segít (amit persze gombbal tudok megtenni, mert a leállítómenüre sem tudok kattintani)
- a KDE tálcáján gyakran ott ragadnak a már bezárt programok, amik nem is mindig hajlandóak eltűnni az asztal frissítésével
- nagyobb rendszerfrissítések után önkényesen felülbírálja az olyan beállításomat, hogy boot-nál/ébresztésnél jelszót kérjen a rendszer - mindig újra be kell állítanom (nem használom a KDEWallet-et, de azért egy ilyen alapvető biztonsági beállítást ne üssön ki már egy rendszerfrissítés!).A gép egy Lenovo Thinkpad R61 notebook (Core 2 Duo T9300, 6 GB RAM, Intel GMA X3100, 120 GB SSD).
Alapvetően türelmes ember vagyok, de mostanában lett elegem, belakott rendszer ide vagy oda - át fogok állni ezen a gépen a CentOS-ra és vissza se nézek a Kubuntura inkább.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 128GB , Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest