- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- One mobilszolgáltatások
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Csúcstámadó és kompakt tablet is érkezett a Xiaomitól
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Claude Leon
senior tag
válasz
body007 #5163 üzenetére
Ha van rpmfusion függőséged a kernelhez, érdemes frissítés előtt megnézned ott is, mi a helyzet.
Mivel totál más tároló, miért is volna mindenben naprakész a fedora tárolóival, ráadásul közös a RH/centosokkal.(jártam már hasonlóan én is, aztán kereshettem hozzávaló kernelverziót
)
-
Claude Leon
senior tag
Nagyjából, de milyen szinten érted a hozzáillesztést?
(apró bosszantás, ha bedugok pendrájvot, felurik az ablakocska, de ott nincs mire kattintanom, külön elő kell vennem a caját, de amennyire emléxem, kezdetben ez működött, az xfce mellételepítés kavart be)
Mintha néztem volna a 64bites is, de az trehányabbnak tűnt.Rá kéne már állnom az openboxra, de valahogy nincs lelkierőm utánanézni az alaposabb felforgatásának, pedig néhány text haxolásával egész alakítható.
-
Claude Leon
senior tag
32bit/MATE
-
Claude Leon
senior tag
19-ben hogyan tudon a naplózást visszafogni?
Nics egy éves a dolog, de már 1GB a journal, ebből a bináris egybedologból pedig nem tudok egyszerűen szelektálni. -
Claude Leon
senior tag
20-as fedorára csak azért nem tértem át, mert használok nfs mountokat, és ott már fstabból nem csatolja az init (gondolom, a systemd másképp áll a dologhoz), de 21-re már feltehetőleg befrissítek (vagy inkább újat rakok, aztán, ha mindent elrendeztem vele, akkor állok át, /home külön partíció)
-
Claude Leon
senior tag
A többivel nincs is baj, sőt jobb kerneleket forgatnak a repóba, de a csomagfüggőségeik teljesen elszakadtak a redhat vonaltól, úgyhogy ha nagyon hiányzik valami, hiába találsz róla rpm-et máshonnét, csak forgatni kell helyben.
Fedora kernelek pedig mind mások.
Pl. 19-es fedorát használok, az kijött 3.9-en, aztán ahogy megjelent, 11-re fissítettem a memóriaswap miatt, de ez valami észvesztően lomha, a 13-as jó fürge volt, amíg a swapot nem méreteztem át, azután bootolás közben elakadt. Akkor leszedtem, de a repóban már csak 14 van, ami bugos, így muszáj kivárnom a 11 lomhaságát. -
Claude Leon
senior tag
-
Claude Leon
senior tag
Ugyan fedorát használok, de ebben a tekintetben semmi tapasztalatom, sem ssd-m
Összesen 2 alkalommal telepítettem, először a 19-et, azután a 20-at, óvatosan másik partícióra, amit azóta sem használok, mert az erőteljes systemd-sedés már meghaladta a tűréshatáromat.
(init, nfs csatolás fstabból)
Természetesen ezek mindegyike mate-spin lett, erősen avuló hardverű laposom, és a megrögzött szokásaim következtében, gnome-kde verziók live indulását türelmetlül végigvártam, aztán sürgősen gyakoroltam a dd használatát az ezekre áldozott, extented pendrájv partíción. -
Claude Leon
senior tag
válasz
Claude Leon #4186 üzenetére
Vagy kipróbáljam így?
(mennyivel egyszerűbb volt a világ a systemd előtt...)
-
Claude Leon
senior tag
Jól beszoptam egy vinyócserét.
Partíciókat dd-vel átküldtem, grubot beleinstalláltam, aztán csak elakadt a boot, amikor az új vinyóra ráakadt.
Kénytelen voltam felrakni egy újabbat (az előző 19 volt), mert épp az volt kéznél, elkezdtem beállítgatni, de az fstab-ban beállított nfs-ekre mount helyett hibát dobott, hogy nem talál hálózati csatlakozást.
Jó, persze, hogy a wifi nem túl fürge kapcsolatteremtésben, de ha már a background opciót ott virít minden sorban, legalább figyelembe vehetné, néhány rápróbálás erejéig.Szerencsére googlizással eljutottam a dracutig, úgyhogy elindult a régi 19-es, amit ezek után nem fogok 20-ra frissíteni.
(más kérdés, hogy amennyire utánaolvastam, nem nagyon értek egyet ezzel az initrd dologgal, de ezt már muszáj benyelni) -
-
Claude Leon
senior tag
Nem tudom, mennyire teszteltétek eddig a memóriatömörítéses swappelést, de én rákényszerültem a maradandóan 1,5GB memóriám mellett. (3.11.7-es kernellel)
A zram drive-os megoldást preferáltam volna, a könnyebb követhetősége miatt, de a bogarak elszabadulása miatt egyelőre mellőzésére kényszerülök.
Arra mégsem vetemednék, hogy a swappinesst úgy állítsam, hogy ami egyszer kiswappelődött, az maradjon is ott, mert a zram felszabadításakor (pl. becsukom a rókát) meglepetésszerűen megáll az élet.A zswap viszon egész használhatónak tűnik, igaz kell mellé minimális swap partíció, ha nagyon hirtelen telítődne a memória, mert kissé lomhán reagál, de legalább megy.
Viccesek vele a memóriahasználati púpok, ahogy a rendszer apránként zsugorítja a már befoglalt helyet, már ha lehetősége van a szerényebb tömörítési metódusával. -
Claude Leon
senior tag
Az elfajzott böngészési szokásaimhoz mindenképp kell, ezt fájdalommentesebbre remélem, mint diszken intézni
(100 akárhány fül, ugyan csak 20-30 aktív, de rendszeresen belefutok valami memóriaigényesebb oldalba, és nem szívesen csukom-nyitom csak ezért a rókát, nem beszélve arról, hogy a swapbe is bele tud ez-az ragadni, mivel a swappinessel még nem kezdtem játszani, igaz is 100-ra állítva jól letesztelhetém)
Épp elég lesz ez, mivel csak 400MB-t használtam eleve, inkább csak indikátornak. 4G rammal én sem vacakolnék swap partícióval.
-
Claude Leon
senior tag
válasz
csendes #4087 üzenetére
Akkor a tapasztalataimból kifolyóllag a 3.11.7-ben sincs patch.
Szóval azt mondod ezzel, hogy eddig is ment nálam, csak épp nem adódott swappelni valója.
Akkor majd megpróbálom követni, hogyan oszlanak el a dolgok a 2 között.(azon azért meglepődtem, hogy már a 2.6.37 óta van egyszerű lehetőség a zramba swappelni, de ha a zswapot nem tolják a képembe a hírek között, még mindig semmit sem tudnék az egészről)
-
Claude Leon
senior tag
válasz
csendes #4085 üzenetére
3.11-es, friss.
De hiába indítottam zswap.enabled=1-el, nem tudom, hol kéne, hogy látsszon, hogy megy.
Aztán persze a /sys/mod...parameter/enabled-be sem tudtam 1-et írni, visszabeszélt, hogy olyan file nincs (max_pool_percent volt, írható, olvasható).
Így beüzemeltem a zramot
(időközben eltűnt, de eszembe jutott, hogy pár napja a legfrisebb a kernel, és a kmod-staging frissítést nem küldtem utána, így előkerült).Majd lesem, ha esetleg mégis megy a zswap, hogyan húzzák ki a szőnyeget egymás alól
ViZion:A mate egy szerény köztes állapot szerintem, induláskor 160MB alatt marad, kb. mint az xfce.
Nagyon hozzászoktam a 2-es gnome-hoz, ha ez nem volna, vacillálnom kéne az openbox és xfce között, az lxde valahogy nem jön be. -
Claude Leon
senior tag
válasz
csendes #4082 üzenetére
Köszönöm!
Akkor, ha hozzájutok, tesztelem azt a pánikot, az első 2 linket még megtaláltam, aztán elvesztem a találatokban, pedig ott a lényeg, 1,5G memórián nem hiszem, hogy lassítana.(közben találtam más megközelítést, lehet, hogy ez lesz az igazi)
-
Claude Leon
senior tag
Sziasztok.
Zswappel próbálkozott már valaki?
(arra találtam leírást, hogy bekapcsolni, de paraméterezésre semmit)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Házimozi belépő szinten
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Formula-1 humoros
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- PlayStation 5
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- PlayStation 3
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Garancia!
- Apple iPhone 14 128Gb Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- AKCIÓ! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest