-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Declare
őstag
válasz
Delila_1 #31860 üzenetére
Kesz es szuper!!! (ez ilyenkor megirva mindig annyira egyszerünek es logikusnak latszik....
)
Köszönöm! A következö 2 napi munkamat segitettel/segitettetek meggyorsitani es könnyebbe tenni! (meg valszeg kesöbbi hasonlo feladataimnal is ujra elökerül)
Majd esetleg meg ha erre a kodra ra tudsz nezni valamikor:
If Range("H" & Selection.Row).Value = "p" Then Range("F" & Selection.Row).Value = Application.Sum(Range("F" & Selection.Row - 1, Cells(Range("H" & Selection.Row).EntireColumn.Find(what:="p", LookIn:=xlValues, SearchDirection:=xlPrevious, lookat:=xlWhole).Row, "F")))
Fferi50 segitett multkor ebben (irta le ezt nekem), szuperül müködik, csak annyi a bajom vele, hogy ez a szumma erteket kiirja a cellaknak (azaz szamkent ott az ertek amit összead). Ezt kellene ugy modositani, hogy ne szam erteket irja ki, hanem magat a szumma függvenyt.
Ez is jo most egyelöre, csak kesöbbi tovabbfejlesztgeteshez lenne szüksegem erre a modositasra.
-
Declare
őstag
válasz
Delila_1 #31857 üzenetére
Köszönöm!
Viszont ez igy nekem nem igazan jo, hogy eger kattintasokra indul.
Olyat talaltam, hogy ilyen egyedi toolbarba lehet berakni egyedi gombot, ami mögött egy makro van (tehat fent ahol pl a mentes ikon van, oda egy sajat ikon). Elvileg a gomb resze mar megy, csak a makro nem.
Szoval csak a makro kellene, hogy all egy sorban valahol a kijelöles es ott lefuttatom a makrot. (amit irtam, beszur, masol, kepletet illeszt be....). Amit leirtam tegnap, az lenne egy makro, de azt picit atalkakitva több ilyen jellegü kis makrot szeretnek kesziteni.
Csak sajna ez nem megy, hogy valahol all a kijelöles, es akkor attol felfele/lefele szurjon be, a beszurt sorba ide meg oda irjon ezt meg azt
-
DeFranco
nagyúr
válasz
Delila_1 #31837 üzenetére
nagyon köszönöm
az érdekelt volna első körben, hogy ezt függvénnyel meg lehet-e oldani (van-e olyan függvény, ami egy logikai feltételnek (pl. <>0 vagy NEM(ÜRES) ) megfelelő cellát keres amíg meg nem találja, majd annak megadja valamilyen hivatkozását)
második körben ha ez nem, akkor jön a makró amit írtál, köszönöm még egyszer
@bsasa1: köszi ez a "favágó" módszer megvolt, de nyilván valami elegáns keresőfüggvényes megoldást kerestem volna
@Delila_1: köszönöm még egyszer.
-
PeLa87
aktív tag
-
-
lenkei83
tag
válasz
Delila_1 #31765 üzenetére
Jaa oké. Ezt így értem. A kérdés arra irányult, hogy ha nincs password akkor a userinterface..True sem működik? A gondom az, hogy a kódban amit lentebb bemásoltam,ott van a userinterface True, és ennek ellenére sem frissül magától a fül.
Van egy ilyenem:
Private Sub Workbook_Open()
Dim ws As Worksheet
Application.EnableEvents = False
Application.ScreenUpdating = False
For Each ws In Worksheets
ws.unprotect
Next
Munka2.AutoFilterMode = False
Munka3.AutoFilterMode = False
Munka2.Range("A5:Y" & Munka2.Range("A5").End(xlDown).Row).AutoFilter
Munka3.Range("A1:D" & Munka2.Range("A1").End(xlDown).Row).AutoFilter
Range("year").Locked = False
Range("month").Locked = False
For Each ws In Worksheets
ws.protect UserInterfaceOnly:=True, AllowFormattingCells:=True, AllowFiltering:=True, DrawingObjects:=True, contents:=True ', AllowUsingPivotTables:=True
Next
Application.EnableEvents = True
Application.ScreenUpdating = True
UserForm10.Show
End SubMajd egy ilyenem a frissítendő munkalapon, ahol egy sima pivot van:
Private Sub Worksheet_Activate()
Application.ScreenUpdating = False
ThisWorkbook.RefreshAll
Application.ScreenUpdating = True
End SubEbben az összefüggésben merü fel az a gond, hogy ha zárolva van a munkalap akkor nem frissül a pivot.
-
-
rozsa89
újonc
válasz
Delila_1 #31597 üzenetére
Szia Delila!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
Nagyon örülök neki!!!
Sajnos nem volt időm előbb fellépni.
Annyit szeretnék kérdezni ezzel kapcsolatban, hogy ilyeneket hol és melyik könyvből, vagy honlapról érdemes tanulni. Sajnos hiába látom a képletet, attól még nem értem. Szeretném megérteni, hogy legközelebb egyedül is menjen és tudjam, hogy mit miért. Már ha nem gond.Még egyszer nagyon szépen köszönöm!
Üdvözlettel: rozsa
-
vigyori78
őstag
válasz
Delila_1 #31596 üzenetére
Köszönöm a segítséget, még annyi kérdésem lenne, az nem megoldható, hogy beleírtam a cellába és rámentek akkor megint jelszót kérjen?
Most ha rákattintok a cellára akkor kéri a jelszót beírom amit akarok rámentek de utána védelem nélkül marad az adott cella míg nincs bezárva addig bárki beleírhat a cellába.
-
d.bali
csendes tag
válasz
Delila_1 #31120 üzenetére
Szia Delila_1!
1x már segítettél egy nagyot és van egy további probléma, amit valószínűleg az excel korlátja gátol.
Anno meg csináltam az általad használt névkezelőt:
"Felveszel a névkezelőben egy új nevet, a név legyen számolás, a hivatkozás pedig =KIÉRTÉKEL(Munka1!A1)."Ez azóta is szuperül üzemel mind addig, amíg az egyenlet karakter hossza nem lesz 256-nál több. Ez esetben ugyanis ez a beépített makró meghal!
Van esetleg valamilyen megoldás erre?
Ha nem, akkor marad a lokálisan felülírás úgyis csak elenyésző számban fordul elő!Köszi a választ!
-
-
spe88
senior tag
válasz
Delila_1 #31517 üzenetére
Azt hiszem, már is előjött egy lehetséges programhiba!
Szóval, az adott oszlopban, ha az utolsó sorba (sorokba) is kellene írnia makrónak egyest, akkor azt nem találja meg, hiszen nincs kitöltve, a tartományban nincs benne. Valahogy úgy kellene csekkoltatni, hogy mekkora tartományban keresse meg az üres cellákat, hogy a fejlécben egy másik nevű oszlopra keres és abban keresné meg az első üres cellát és akkor az már biztos, hogy jó lesz, mert abban oszlopban mindenhol van érték az első üres celláig.
Ezt, hogy oldanád meg? Csak most tanulgatom ezt az egészet, de nem egyszerű.
-
teacherhajni
újonc
válasz
Delila_1 #31478 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm! Ez kézzel több órás munka volt eddig
Sub Kepek()
Dim Kepneve As String, utvonal As String, sor As Long
Dim usor As Long
Dim file As Stringutvonal = "C:\Users\Public\Pictures\Sample Pictures\"
usor = Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).RowFor sor = 1 To usor
Kepneve = Cells(sor, "A") & ".jpg"
If Cells(sor, "A") = "" Then GoTo Tovabb
file = Dir(utvonal & Kepneve)
If file = "" Then GoTo Tovabb
With ActiveSheet.Pictures.Insert(utvonal & Kepneve)
.Left = Columns(4).Left
.Top = Rows(sor).Top
.Select
Selection.ShapeRange.LockAspectRatio = msoTrue
Selection.ShapeRange.Height = 120
End With
If Kepneve = "" Then GoTo Tovabb
Rows(sor).RowHeight = 130Tovabb:
Next
End Sub -
teacherhajni
újonc
válasz
Delila_1 #31476 üzenetére
Köszönöm!
Picit módosítottam, most ez fut:Sub Kepek()
Dim Kepneve As String, utvonal As String, sor As Longutvonal = "C:\Users\Public\Pictures\Sample Pictures\"
sor = 1Do While Cells(sor, "A") <> ""
Kepneve = Cells(sor, "A") & ".jpg"With ActiveSheet.Pictures.Insert(utvonal & Kepneve)
.Left = Columns(4).Left
.Top = Rows(sor).Top
.Select
Selection.ShapeRange.LockAspectRatio = msoTrue
Selection.ShapeRange.Height = 120End With
Rows(sor).RowHeight = 130
sor = sor + 1Loop
End Sub
Annyival próbáltam kiegészíteni, hogy
- ha a cikkszám nincs kitöltve, akkor ugorjon a következő sor A cellájára, és ne keressen képet
- ha nem találja az adott fájlnevű képet, akkor is ugorjon a következő sor A cellájára, és ne akadjon le.
A logikát sejtem, hogy hogy kell megcsinálni, csak a parancsokat nem... -
teacherhajni
újonc
válasz
Delila_1 #11105 üzenetére
Kedves Felhasználók!
Problémám a következő: Van egy több száz soros xls-em különböző termékekkel. Ezekhez a termékekhez kellene a fotójukat hozzárendelnem, lehetőleg automatizálva. Arra találtam itt megoldást 2011-es hozzászólásokban, hogy ez makrókkal megoldható, próbálkoztam is, nagyjából működik (makrók terén nagyon kezdő vagyok, kb. 1 napja ismerkedem velük főleg az itteni tippek alapján). Alapvetően az automatizálás résszel van problémám, hogy ugorjon át a következő sorban lévő cellára.Tehát pl. C:\Users\Public\Pictures\Sample Pictures mappában van minden termék képe összegyűjtve, a termék cikkszáma Tulipán (pl. A2 cellába beírva), a kép neve emiatt Tulipán.jpg, akkor pl. a D2 cellába illessze be a képét. Utána pedig haladjon tovább az A oszlopban lévő többi cikkszám alapján. A beillesztett képek legyenek pl. 4 cm magasak, tartsák meg a méretarányt, helyeződjenek át a cellával, de a méret maradjon, és legyen pl. 160 px magas a sor, ahova bekerült a kép (ez a formázás rész a makró rögzítés funkcióval már megy). És az még fontos, hogy ha az xls-t elküldöm emailen, akkor ne keresgélje a mappát, ahol a képeket megtalálta, hanem az xls-hez csatolva legyenek a képek.
Ja, és 2003-as excelem van itthon, az irodában meg még régibb...Előre is köszönöm!
-
Ferenc.
tag
válasz
Delila_1 #31376 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm! Ez volt a megoldás! Eltűnt a szaggatott vonal, ezzel azok az objektumok is, miután megcsináltam ezt:
"Ctrl+g-re bejön az Ugrás ablak, ahol rákattintasz az Irányított gombra. A feljövő ablakban bejelölöd az Objektumokat, OK, majd a Delete billentyűvel egyszerre kitörlöd mindet."
Most már minden rendben van! Lényegesen fel is gyorsult az excel, mert annyi objektum volt ebben a táblában, hogy belassult már az office is.
-
-
Exportlaptop
csendes tag
válasz
Delila_1 #31266 üzenetére
Köszönöm a választ és bocsi az amatőr kérdésért.
Lenne itt még egy kérdés ha van időtök.
Van egy hosszú terméklistám A-M oszlopig.
Az "I" oszlopban van a termékkód.
Van egy másik excelem, melyben csak termékkódok vannak A oszlopban. Legtöbbjük megtalálható az első excelben, vannak benne újak is, amelyek nem találhatók meg benne (ezekre nincs szükségem jelenleg), nekem azok az első listában szereplő termékkódok kellenek, melyek hiányoznak a második excel táblázatból.
Tehát tulajdonképpen nekem az első excelből törlendő termékek kódja kellene egy listába.
Hogyan oldhatom meg?
Nem győzöm köszönni az időtök! -
atish15
aktív tag
válasz
Delila_1 #31280 üzenetére
Ez nem függvény. Azt hiszem olyan névvel szerepelt egy gomb hogy számolás a mutatott érték szerint. Találtam erről egy szöveget
Pontosság: Egy számítás pontosságának mérőszáma. Az Excel 15 számjegy pontossággal végzi a számításokat. A számítások pontosságát ugyanakkor módosíthatja, hogy az Excel a képletek újraszámításakor a tárolt érték helyett a jelzett értéket vegye figyelembe.
De ezt nem találom a 2010-ben.
-
atish15
aktív tag
válasz
Delila_1 #31278 üzenetére
Talán kicsit bonyolultan fogalmaztam meg. Leegyszerűsítve arról van szó, hogy alapműveletek esetében pl két cellát ha összeszorzunk úgy, hogy mindkét cellában lévő érték 2 tizedesig látható, vagyis a cellaformázásnál szám formátum van 2 tizedesig. De ez nem teljesen pontos mert vannak olyan számok amiben még van jegy csak nem látható és ha két táblázatot szeretnék összehasonlítani, mivel a szorzandó cellák között tizedesekben eltérés van,az eredmény sem lesz pontosan egyenlő. Elvileg van vagy volt a régebbi excelben olyan, hogy ha a cellában 20,15 látszik akkor azzal számol és nem a 20,1556262-el.
-
Bazs-
tag
válasz
Delila_1 #31208 üzenetére
Nagyon köszönöm. Működik, de még egy picit kellene rajt módosítani, ha megoldható.
Most a beolvasott jelenléti ívet, mindig az első üres sortól teszi az előző jelenléti alá. Valahogy meg lehet azt csinálni, hogy fixen például 50 soronként tegye be a következő jelenlétit ?
Tehát az első jelenléti 1-49 sor, második 50-99, harmadik 100-149, stb. (Jelenlétiből nyugodtan beolvasható 50 sor, mert az utolsó néhány hónaptól függően úgyis üres )Köszönöm előre is.
-
róland
veterán
válasz
Delila_1 #31067 üzenetére
Jó az ötlet, viszont nem tudom megmondani, hogy hányféle érvényesítés lesz.
Jelenleg 1+10 csoport van, az első csoportban azon beosztások vannak, amelyek mindenkinél szerepelnek (SZN, SZk, SZG, BE, JJ, HT, X), a további 10-ből pedig bármennyi választható bárkihez (lehet, hogy csak 1, de akár mind a 10 csoport is szerepelhet adott személynél).
-
róland
veterán
válasz
Delila_1 #31064 üzenetére
Egy munkabeosztás tervezőről van szó. Több munkafüzet van összekapcsolva. Az egyik különálló munkafüzetben kerül meghatározásra, hogy adott személy milyen beosztásokban dolgozhat (és ehhez milyen konkrét munkabeosztások lehetnek nála). (Jelenleg 70 elemből áll a teljes munkabeosztás lista, amiből az egyes személyeknél egyedileg meghatározott részlista van.)
Mostanáig annyira jutottam, hogy a mintában jelzett névsorba beírt személyhez tartozó munkabeosztásokat a csatolt munkafüzetből kikeresi a rendszer és az így nyert 70 cella széles listából lehet választani. A probléma az, hogy a választólistában az üres cellák is megjelennek.
Az adott sorhoz tartozó érvényesítési adatok (70 cella hosszban) jó pár cellával eltolva az adott sorban találhatóak. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Delila_1 #31033 üzenetére
Szia!
Nekem ez "sikeredett" mostanra:
Sub szuroget()
Dim sh1 As Worksheet, sh2 As Worksheet, usor As Integer, xx As Integer, szuro As Range, cel As Range, szurni As Range
Set sh1 = ActiveSheet
Set szuro = sh1.Range("BB1:BB2")
Set szurni = sh1.Cells(1).CurrentRegion
szuro.Clear
szuro.Cells(1, 0).Clear
szurni.Columns("Q").AdvancedFilter Action:=xlFilterCopy, criteriarange:=sh1.Range("Q1"), copytorange:=szuro.Cells(1, 0), unique:=True
szuro.Cells(1).Value = szuro.Cells(1, 0).Value
usor = szuro.Cells(1, 0).End(xlDown).Row
For xx = 2 To usor
szuro.Cells(2).Value = szuro.Cells(xx, 0).Value
On Error Resume Next
Set sh2 = Sheets(szuro.Cells(2).Value)
If Err <> 0 Then
Set sh2 = Sheets.Add(after:=Sheets(Sheets.Count))
sh2.Name = szuro.Cells(2).Value
Else
sh2.UsedRange.Clear
End If
Set cel = sh2.Range("A1")
szurni.AdvancedFilter Action:=xlFilterCopy, criteriarange:=szuro, copytorange:=cel, unique:=False
Next
sh1.Activate
End SubÜdv.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Delila_1 #31031 üzenetére
Szia!
"A specszűréshez minden lapon kritérium tartományt és címsort kellene előre felvenni."
Ezt egyáltalán nem kell megcsinálni. Elég, ha makróval a "szétbontandó" munkalapon csinálunk egy kritérium tartományt. Kiszedjük az egyedi ÁFA kulcsokat, azokat egyesével beírjuk (ciklusban) a kritériumtartomány megfelelő helyére. Ha kell, adunk hozzá új lapot, majd erre a lapra leszűrjük az adatokat.
Ha már minden ÁFA kulcshoz van munkalapunk, akkor a szűrést lehet csinálni végig az eredeti munkalapon maradva.Üdv.
-
Bazs-
tag
válasz
Delila_1 #31012 üzenetére
Föccer és Delila_1 köszönöm mindkettőtöknek.
Az a gond, hogy a költséghelyek száma száz felett van, valamint a végeredménynek kötött formátumban kell lenni. Ezért akarok időt spórolni azzal, hogy havonta ne manuálisan kelljen elkészíteni a kért kimutatást, hanem képletezve.
Egyik fülre bemásolnám a kinyert adatokat :Majd egy másik fülön ilyen eredmény kellene:
Gondom az, hogy az adott költséghelyhez tartozó létszám folyamatosan változik, valamint nagyjából munkavállalónkén 40-50 különböző típusú adat van, amit összegezni kell. A változó létszám miatt az összegző sor mindig máshova kerül és ezt nem tudom megoldani képlettel.
Valamilyen ötlet ?Köszi előre is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest