Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • azopi74

    addikt

    válasz róland #27486 üzenetére

    Jó, hát én nem "általános" használatban gondolkozok, hanem vállalati használatban, ez talán szakmai ártalom ...

    Általános használatra szerintem az ingyenes Windows 10-es Excel universal app is (de még az androidos és ios-es excel és az Excel Online is) elég jó.
    A szeparátor pedig még Excel-en belül is változó lehet beállítástól függően ;) .

    Nem kifejezetten csak a makróprogramozásra gondolok, amikor az Excel felsőbbrendűségéről beszélek.
    Bár jelenleg az is egy igen fontos tényező, rengeteg nagyvállalatnál legacy makrós megoldások százai vannak használatban, és annak ellenére, hogy 90%-uk kiváltható lenne mai eszközökkel makrómentes megoldásra, de ez mint jelentős idő és pénz.
    Igaz, a VBA sírját már jó ideje ássa a MS, és mindegy egyes verzióval közelebb kerülünk ahhoz, hogy lapátra kerüljön, mert egyre ritkábban kell hozzányúlni, de a fent említett okokból még sokáig megmarad, csak az van, hogy egyszerűen nem fejleszti tovább a MS (az az igazság, hogy már egy jó ideje befagyaszotta a fejlesztését, 2003 óta a VBA gyakorlatilag változatlan), és próbálja kiváltani, és fokozatosan átterelni a fejlesztőket a modernebb eszközök irányába

    Inkább olyan, vállalati alkalmazás során nélkülözhetetlen forró feature-ökre gondolok, mint Data Model, PowerPivot (Excel 2013 óta beintegrálva, 2010-hez ingyenes add-in) in PowerQuery (2010-hez és 13-hoz add-in-ként elérhető, Excel 2016-ba végre beintegrálva, sőt, maximálisan programozható), stb... És ezek folyamatosan fejlődnek, szinte havonta új feature-ökkel gazdagodva.
    De említhetném akár a jó öreg legacy MS Query-t is (bár PowerQuery-hez képest kicsit őskövületként hat), ha vállalati alkalmazásról beszélünk. De az alap dolgok is ezerszer kulturáltabban vannak megoldva, mint az "alternatívákban". Más alkalmazási területeken (szövegszerkesztés, prezentáció) nem olyan széles a szakadék, mert tényleg eléggé jól felzárkózott a konkurencia a MS Office-hoz, de táblázatkezelés esetében én úgy érzem, hogy egyre inkább behozhatatlan az Excel előnye, és minden egyes új verzióval tovább nyílik az olló, és a lemaradás egyre durvább.
    Ennek persze nem örülök, mert egy kis verseny nem ártana a piacon, de jelenleg esély sincs arra, hogy valamelyik konkurens szoftver akár csak az Excel lába ujja közelébe érjen.

Új hozzászólás Aktív témák