Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Patice

    Topikgazda

    válasz SunMount3r #52486 üzenetére

    Azt aláírom, hogy egyértelmű a különbség - állóképen.
    Hogy ezt a valóságban, mozgóképen, TV képernyő méreteknél mennyire érzékelném, az számomra kérdéses. Vászonnál már lehet jobban kijönne a különbség.

    Azt nem is írtam, hogy pontosan sosem lesz olyan, mint a "gyári" megoldás. Csak azt akartam kihangsúlyozni, hogy a gyakorlatban ennnek - szerintem - nincs igazán akkora jelentősége, mint itt a fórumban.

    A HDR kezelés is összetett kérdés. Nemrég olvastam talán az egyik LibreELEC fórumon, hogy Windows10-nél is talán most a 2018 öszi update alkalmával jött csak a Microsoft saját megoldása, ami miatt a Win-es Kodi (és amúgy bármilyen más lejátszó program) nem tudta normálisan kiküldeni a HDR metaadatokat.
    Hasonló a helyzet ugye Linuxon is, de ott a hardverek és driver szintjén van elmaradás, amíg pl. az Intel nem adja ki az IGP-ihez a Linux drivereket (igen, rajtuk múlik, hogy csinálnak-e. vagy sem), addig a fejlesztők itt is meg vannak lőve. AMD APU-król nincs infóm, hogy ott az AMD ad-e támogatást Linuxra.
    Amlogic vonal ebből a szempontból érdekes, mivel ott képbe jön az Android. Szintén ezen a LibreELEC fórumon olvastam, hogy az Amlogic procis boxokra hekkelt LibreELEC és CoreELEC az android amúgy zárt szoftveres megoldását ültette át a szoftverükbe, hogy a HDR metaadat továbbítás megoldott legyen. Csak mivel zárt a megoldás, ezért nem tudnak rajta fejleszteni, hibákat javítani, stb. Az Android meg ugye a Google-é és franc se tudja, hogy a Gugli mit akar, vagy akar-e egyáltalán ezzel foglalkozni.

    Ezek miatt fakadtam ki tegnap, hogy csesszék meg, hogy itt nem tudnak előrébb lépni, megegyezni, szabványokat létrehozni. Persze vannak szabványok (HDR10, HLG, DV), csak ugye mindenkinek megvan a sajátja és egyik sem kompatibilis a másikkal. Ahogy lenni szokott.

    Ezek után meg nem csodálkozom azon, hogy a médialejátszók, vagy a TV-kbe épített darabok is vagy tudják egyiket-másikat, vagy nem.

    Így legyünk okosak az aktuális médialejátszó, vagy PC kiválasztásakor. Mindegyiknél lesz kompromisszum, nincs tökéletes megoldás sehol sem.

    Én inkább kötöttem egy olcsó kompromisszumot az S905x procival, és majd meglátom mi lesz pár év múlva.

    Eladó: TP-Link 24-es switch, Xbox 360, Daewoo Matiz

Új hozzászólás Aktív témák