- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- iPhone topik
- Milyen GPS-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
peterszky
őstag
Nem tudom, nekem a német az ördög nyelve
Tanítottak 4 évig, most talán be tudnék mutatkozni, de lehet már azt sem, annyit megjegyeztem, hogyan kell mondani ezt: Németül nem beszélek, csak angolul és magyarul
Azok a $ߡ˘+!" névelők meg barátaik az őrületbe kergettek. Mondjuk a gimis angol tanári kar is, szóval én anno 10. osztály után fogtam magamat és egy barátommal elmentünk BME-re egy nyári intenzív tanfolyamra, vége után 2 héttel vizsga aztán zsebben a papír. Művelni úgy ahogy sikerül (film, játék, fórumok, néha élőben is, ausztrál rokonság).
-
skoda12
aktív tag
Némettel kezdtem, de már megbántam. 3 nagy problémám van vele:
- Angol hasznosabb nála. Ahol beszélnek németül, ott angolul is.
- Kezdőnyelvnek nehéz, kb magyarral van egy szinten szvsz.
- Képtelenség tanórán kívül szinten tartani, mert nem tudod hol használni Magyarországon.Ha újrakezdhetném az életemet elsőre angolt tanulnék utána meg spanyolt. Spanyolt sem lehet MO-n gyakorolni, de legalább az is könnyű, és többen beszélik, mint németet.
bbazsy: Summer school azért marad ki, mert a honlapján azt írták, hogy angolul megy majd az oktatás. Írásban majdnem mindent megértek, de nem voltam biztos, hogy szóban tudtam volna követni az előadásokat. Persze TDK-t azért csinálom.
-
skoda12
aktív tag
50-60 órából tuti nem lesz nyelvvizsga. Egyébként milyen nyelv? Én úgy kb 100 óra után nyomtam le németből középfokot, de egy nagyon jó magántanárnál és emellett még legalább a kétszeresét foglalkoztam vele otthon. Kb nulláról indultam. Angollal gyorsabban lehet haladni, mert könnyű a nyelvtan, de szókincset itt is fel kell szedni és 60 óra elég kevésnek tűnik ehhez.
-
-
bbazsy
őstag
-
bbazsy
őstag
ezt nem ismerem, de picit műanyagosnak tűnik elsőre.
igazából csak annyi a lényeg, h felül legyen hálós, alul meg ha lehet akkor bőr, az ilyen műanyagos cuccok nagyon rossz érzetűek.fehérváriba v a budaörsibe megyek jövő csüt / péntek, ha akkor lesz ott készleten, akkor szólj, hozok.
-
bbazsy
őstag
jaja, megyünk balcsit körbetekerni meg EFOTTra, mind2 sátoros móka.
kéne venni sajátot, mert tervbe van véve sziklamászás, stbstb, ahova szintén jól jöhet, ha van. sátrat ilyen 16 körül néztem 3 személyest (ennél sokkal olcsóbbat nem is találtam, ami egy picit is stabilnak tűnik
), hálózsák meg a 10 fokos emberibb, az 5-6.
nem vagyok fázós, de szeretem a meleget
szal elvagyok egy szál boxerben is nyáron (anélkül is), de ha van rajtam 2 takaró, az se zavar
univerziális alvó vagyok
-
proof88
addikt
jaja drága volt
műszálból is többféle van... anno kaptam anyukámtól egy olyat, véletlenszerűen vette, az is biciklis... nem szeretem, mert egyrészt büdös leszek benne, másrészt viszket a hátam a melegben benne, stb... akkor már inkább pamut póló, abban is megizzadok, de nem leszek olyan büdös és a hátam sem viszket
télen még nagyobb szerepe van ezeknek, hogy hogyan találod meg az optimális öltözéket biciklire. olyankor tud nagyon sokat segíteni a tisztességes műszálas ruha, amiben nem fázol meg, jól érzed magad, de elpárologtatja az izzadságot, tényleg jó, viszont nagyon drága... de aki télen nyomja keményen, annak nagyon megéri és fílingje is van, hogy 0 fok alatt vagy kinn, de kabát sincs rajtad, csak egy póló és egy dzseki... és mentem így be egyetemre és örültem, hogy nem kell ruhatáraznom se, büdös sem vagyok... a hátam izzadt volt, de nem éreztem...
ha ezek a ruhák sokkal olcsóbbak lennének, senkinek nem lenne szüksége kabátra télen sem... -
proof88
addikt
Nálam 106/64 volt pénteken, amikor nyafogtam, pulzusra mán nem emlékszem...
de ahhoz is lusta voltam, hogy kávét igyak vagy ilyesmi...
energiaitalt én is szoktam, de ritkán, mondjuk van amikor heti 3-szor, de van olyan hét, amikor egyáltalán nem... mondjuk a 250 ml-es red bullból 2 kell, hogy igazán érezzem a hatást, de éjszaka olyankor gondolkodni is tudok utána, az elmém is tisztul tőle... viszont ha kimegy a szervezetemből, akkor reggel hullaság van és 3.-at már nem szoktam lenyomni, van akinek megfájdul tőle a feje vagy nem tom, sok embert instabillá tesz, ha 1 nap alatt 2-nél többet iszik, persze van aki egy nap megiszik 1 litert is, de úgy gondolom abból, amit eddig olvastam, hogy rendszeres fogyasztás hosszú távon bajt okoz... ezért sem élek vele túl gyakran... mondjuk most megkívántam, szóval ma lenyomok egyet, múlt héten úgysem ittam és most is nyomott vagyok, pedig iszogatom a teámat...mondjuk én régen is ilyen voltam... a rendszeres cangázás, meg amióta csinálom a 100fekvőtámasz(.hu)-t, hát a több mozgástól nem leszek jobban... pontosabban jó edzeni meg mozogni, de a nap többi részében uolyan nyomi vagyok...
ja egyébként sok tea nem hülyít be kicsit titeket? én múltkor 1 liter után már folyton vigyorogtam este CS közben, pedig minden nap ugyanazon a szerveren játszok, de már azon vigyorogtam, ha megláttam egy embert...
-
proof88
addikt
én is szenvedek ettől... mondjuk van olyan napon, amikor melegebb van és csak szenvedek, olyankor alacsonyabb is kicsit a vérnyomásom, néha megmérjük... most viszont hűvösebb van, mégis nyomott vagyok... hiába van egy csomó tennivaló, nehezen jutok 1-ről a 2-re...
szerk.: most már én is teázok... egyébként megpróbálom rászoktatni magam a több ivásra, múlt hét óta jegyzetelem h mennyit iszok naponta... a cél az, hol 2.5l felett legyen minden nap.
-
peterszky
őstag
-
proof88
addikt
Nah, értelek, arra tényleg felesleges
bbazsy: mindkettőt a biciklin hordom, az u-tartó elég jó, fel kell csavarozni és masszív, több, mint 1 éve megvan és nincs baja, a lakat meg a zárral lakatolva van rajta, tehát nem fog leesni véletlenül se!
a láncot a homlokcső és a felső cső keresztezésénél, máshol zavar... arra azért figyelek, hogy a fékbowden-t ne feszítse feleslegesen... -
proof88
addikt
más az azért, ha havonta beleraksz a gépbe 1000-1500 km-t, egyből kijön, hogy mi meddig állja a strapát...
én nem magyarázom magamnak, vehettem volna olcsóbbat is... ha strapálja a gépet az ember, akkor az el fog romlani egy idő után... azért az is szép, amikor haverom gyerekkorunkban 25-ért kapott mountain bike-ot... versenyezni akartunk, startnál ránehezedett a pedálra és letörött, és ez kb 5. használatnál volt...
ugyanez van az ugrabugra bicóknál is, ha masszívan ugrabugráznál egy olcsóval, akkor az törne, van rá példa...tanyán azért nem raknak bele annyit, vagy ha igen, akkor lassan, ott a felnőttek lassan tekernek és óvatosan, a gyerekek őrülnek csak, de ha naponta is bicikliznek, akkor sem nagy távokat.
én is vettem volna olcsóbbért is, de tudom hogy masszívan akarok rászokni, akkor költeni kell, különben drágább lesz a sok csere meg az idegeskedés...
-
proof88
addikt
ja értem
ehh hát sajnos a bicikli is drága dolog, ha tartósat akar az ember... enyém 60 volt, mikor vettem, dehát duplafalú felni meg tisztességes váz, ilyenek alap dolgok, egyébként törni fognak...
csak azt viszik, ami hülyén van lekötve... láttam én u-lakattal vékony drótkerítéshez is lakatolva bringát.
ennyit ér a gerinclakat
meg kresz-táblás oszlopban nem szabad bízni...
a tuti a gázcsőhöz lakatolás, azt nem fogják szétszedni, bár vigyázni kell, vannak csövek melyekben ártalmatlan internet-kábelek menneka lényeg az, hogy NE gerinc- vagy sodrony legyen... u-lakatra szavazok, egy 5-6 ezres már jónak számít... csak nehezebb vele lakatolni, viszont a lánc meg nehezebb...
láncból és lakatból is ABUS vagy Kryptonite márkák javallottak.
esetleg még jó ötlet lehet lánc és u-lakat helyett az ABUS Bordo...
mondjuk én egy u-lakatot hordok és egy láncot, u-lakattal a hátsó kereket a vázzal valami tereptárgyhoz, lánccal pedig első kereket a vázhoz, ill. ha van, akkor azokat is tereptárgyhoz... egy lakat esetén a hátsó kereket kell a vázzal tereptárgyhoz, mert azt még vihetik, ha a teljes bicót nem tudják... a hátsó 3-szögön belül kell lakatolni...
egy jó minőségű, 5-6 ezres u-lakat nem fél perc, és ilyennel nem fognak leállni vacakolni, ha 5 méterrel arrébb bárhol találsz sodronnyal lekötött bringát... egyszer egyébként rámszólt déli épületnél a portás, hogy a tárolóba rakjuk, mert lopják, de mondtam neki h tudok róla, de egyrészt nincs időm mindig oda menni a tárolóba, mert akkor kések, másrészt a x-plus-szal meg a chainsafe-fel lezárt biciklit viszik el, ha ott van mellette 30 másik, amit könnyebb elvinni... abban meg bízok, hogy a portás megvédi az egyetem kapuját, ha azt akarnák szétszedni. -
proof88
addikt
-
proof88
addikt
De miért állítod a talajhoz?
Nekem klipszből csak a műanyag része van fenn, a fűző vagy micsoda nincs, nekem elég ez is, csak figyelnem kell, hogy amikor elindulok, akkor jól rakjam be a másik lábam is, elég rossz érzés, amikor a pirosnál elindulsz és nem tudod berakni a lábad -
proof88
addikt
jah semmit sem érnek... a hátsók jók, mert látnak, de az elsőkkel nem sokat lehet látni sajnos...
a használható lámpák biciklire sajnos 10 felett kezdődnek... én mondjuk beáldoztam 45-öt rá, igaz nekem ez hobbim, amire költök, olcsóbban csak úgy tudnék kijönni, ha magam építenék lámpát, vagy megkérnék egy hozzáértőt, hogy csináljon...
viszont ez jó erős, és szerencsére sárgás a fénye az elődjével szemben... meg nagyjából jó a szöge is...
ugyebár ezeknél az is számít, hogy mekkora szögben szórják a fényt, meg a szín is számít, mert egy erős, de kék lámpával éjszaka nem olyan jó, mint sárgás színűvel, az kontrasztosabb képet ad (Neked).
Cateye HL530 asszem egy jó lámpa, de asszem pár hónap után lötyögni fog a rögzítője, akár el is törik... tavaly 12 körül volt asszem, viszont 20 körül már kaphatóak voltak az új generációs lámpáik, amik elég jók...
nézni kell konkurenciát is, Sigma pro lámpákat is csinál, meg általában vannak a gyártók web oldalain összehasonlító képek, hogy melyik lámpa hogy világít távolra, meg lehet nézni.
Talán csak erről a két gyártóról tudok, akik durvább lámpákat is csinálnak, a többi gyártótól még nem láttam erősebbeket.
Ja és persze sosem az számít, hogy hány db led van a lámpában... azért mondom a ledest a halogén izzóssal szemben, mert az viszont zabálja az elemet/akksit.
mondjuk én vettem egy fejlámpát is, mert az mégiscsak fenn van... jobban lát minden közlekedő, fényvisszaverő mellénnyel kombinálva már éjszaka sem mondhatja senki, hogy láthatatlan vagyok. 10 körül volt, ennek is 3 fokozata van, legerősebbel azért még látok is előre valamennyire, meg arra világít, amerre nézel... de alapvetően arra van, hogy mások lássanak engem. fel van hekkelve a sisakra, mondjuk nagyon hidegben elsötétül, asszem az elemek miatt lehet talán?egyébként tavaly egyszer megesett velem, hogy kb 25-ös sebességnél nem láttam egy fa ágát és beletrafáltam a fejemmel, szerencsére csak a sisak koppant, de az hátrébb is tolódott a fejemen... pedig előre néztem basszus, elhagyatott hely, este, ugrattam le a járdáról (ilyet tilos csinálni, csak akkor lehet, ha megbizonyosodtál róla, hogy NINCS autó a közelben) egy fa mellett és bumm... baj nem történt. mondjuk akkor még se fejlámpa, se erős lámpa nem volt, csak egy olcsóbb...
-
bbazsy
őstag
nem szoktam, most már szinte sose. felesleges, főleg nyáron, csak izzadok bele. tudok magamra vigyázni + 90% járdán / biciklisúton közlekedek + általában éjjel.. sisaknak városban sok értelmét nem látom, ha nem 8 és 4 körül szeretsz tekerni. ésszel kell, na.
ha hegyekbe meg mittomén hova jársz, akkor rakj, oda én is szoktam.
télen szoktam rakni, mert egyrészt csúszik >> kiszámíthatatlan (és csak első fékem van ezer éve, de az brutál), másrészt hideg van és fázik
ahhoz, h feltekerj a szigetre, menj 2 kört és haza, ahhoz nincs értelme. (én útvonalam általában albertfalva, árpád híd, pesti rakpart, hősök tere, + sétálóutcák ( ráday és társai, ahoz lehet nézni az embereket. ja, deák a legjobb
)
amúgy pont azért jöttem be, h esetleg ha megyünk nyáron balcsi körre, akkor érdekel-e valakit
-
bbazsy
őstag
ne önts rá étolajat, azzal inkább főzz. lehet benne olyan anyag, ami a tömítéseket szétcseszi (már ha még megvannak).
autós körökben jártas vagy, kérdezz esetleg ott utána, meg olcsón meg akarod úszni. bár igazából nemtom milyen állapotban van a cucc, ha nagyon gáz, akkor annyira mind1 mit teszel rá. de mondjuk akkor is ilyen wd40 v akármi preferáltabb.
gumiizét le is tudod szedni addig, meg alá is befújhatsz..
-
bbazsy
őstag
akkor lehet leadni, ha megvan abszolutóriumod (minden tárgyad kész) és jelentkezel államvizsgára.
és igen, államvizsgán lesz a védés, azzal indul. de a védés része annyira ugye nem gáz, ha tényleg Te írtad, max kötekednek picit, de általában azt a jegyet kapod, amit a témavezetőd ajánl. max lehúzzák, ha valamire nem tudsz válaszolni / belekérdezgetnek, h mit miért csináltál.
-
Mawyx
őstag
És ez? Spire Gigapod VIII 3,5" külső mobil rack SATA ezüst (SP166SU-SL) Csak annyi, hogy az ember winyói nem az asztalon fexenek a papírkupac alatt, hanem ebben a "tok"ban? Ssoe érek rá beszerelni, a gép oldalát jóég tudja mikor láttam, csak asztalra rkaom a winyókat és a kábelt bedugom...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Még egy?? Thermaltake N0003USE 3,5" külső mobil rack MAX4 eSATA és USB combo
Ez már olyat tud, hogy satás winyót bele, aztán azt usb-n plug&play-ként nyomkodhatom mente közben is a gépbe? -
proof88
addikt
sík terep is segít, ha sokat tekersz, ill. otthoni guggolások, meg nem árt, ha a szíved is hozzászokik... néhány hét alatt rendszeres edzéssel bele lehet jönni, csak tarts pihenő napokat is és tekerés közben legyen nálad esetleg szőlőcukor vagy ilyesmi, mert váratlanul rád jöhet olyan, hogy lemegy a vércukrod, mert nem ettél rendesen vagy ilyesmi... és az nagyon ciki, ha az utcán jön rád, leszállsz, elkezded lelakatolni a cangát, leülsz 10 percre, aztán szerencsédre a sarkon van egy bolt, ahol vehetsz utánpótlást magadnak... igazából nekem fél év alatt egyszer volt ilyenem, meg is lepődtem rajta, váratlanul jött, de megeshet...
szőlőcukor gyorsan felszívódik, ha gond van, de alapvetően jól kell étkezni és persze sokat inni. -
bbazsy
őstag
lol
igen, tekerj sokatvagy keress kisebb dombot. ööömondjuk buda nyugati része fele, v mittomén. mindent lehet fejleszteni, csak akarni kell.
igen, 7 évet csináltam 'versenyszerűen', zeneiskolában.. középiskola kimaradt, aztán most megint újra
hangokat tanulni meg akár wikiről, ez ne legyen már XXI. században kifogás
de könyvem is van sztem, ha kell. -
skoda12
aktív tag
Most végzem a tárgyat. Az EA-t Pataki és Szűgyi tartja felváltva. Gyakból nekünk csak Dévaihoz lehetett jelentkezni. Mindhárman jól oktatnak, bármilyen kérdésre válaszolnak. Gyakra nem kell bejárni, mert nem írnak katalógust. A félév során van egy beadanó, A-soknak opcionális, nem számít a jegybe, B és C-seknek kötelező lesz. Ezenkívül csak egyetlen vizsgán kérik számon az anyagot. A vizsga 4 órás, 1 óra beugró 10 kérdés >50%-ra, és 3 óra kódolás. A beugró húzósnak néz ki, EA-n sok apróság is elhangzott, amit majd számonkérnek. A kódolós résznél megadnak egy main.cpp-t, és meg kell hozzá írni a header és más forrásfájlokat, hogy a main működjön. Általában valami sablon osztály, meg pár operátor túlterhelés.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Dell Latitude E7450 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged