- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Mobil flották
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Vivo V50 5G - új is, nem is
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
-
Mobilarena
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Aktív témák
-
dchard
veterán
válasz
TeeJay #79452 üzenetére
Ha az uplink lassul, az 110% hogy torrent és/vagy szerver üzemeltetés (nem otthoni NAS, hanem hosting pénzért). Nincs semmilyen más forgalom ami tartósan megkajálná az uplinket, főleg úgy, hogy közben a torlódásra sokkal érzékenyebb DL meg jól működik.
Az meg, hogy esetleg 5-10 évvel ezelőtt hogy építkeztek nem jelenti azt, hogy most is így van. Ha igaz lenne a 32 lépcsőház egy porton elmélet, most aztán végképp fossá torlódná magát a DL, de a mérésediből nem ez látszik. Nagy terhelés alatt FTTB-n inkább a buta lépcsőházi switch-ek fogják megadni magukat és dobálni a csomagokat.
-
dchard
veterán
válasz
TeeJay #79442 üzenetére
Biztos lehetsz benne, hogy nagy OLT-ket használnak, mivel az fajlagosan a legolcsóbb, főleg a kerületet kiszolgáló OLT-nél. Átviteltechnikából meg minden OLT uplink port ezer éve 10gigás, tehát a legrosszabb esetben is van 4x10giga egy OLT-ben, de a nagyobb 16U-s darabokban talán alap a 2x4 port, ezt most meg kéne nézni. CWDM mux-ot nagyon olcsó és gyors bővíteni, de nem is nagyon éri meg mondjuk fél kapacitással kiépíteni, mert pár száz eurót tudsz megspórolni vele.
-
dchard
veterán
válasz
TeeJay #79438 üzenetére
"de az OLT meg csak pár gigabites gerincen lóg"
A kérdésedre a válasz rajta van a képen, amit beraktál a Hua OLT-ről: Nx10gigán lógnak az OLT-k, jellemzően CWDM-en több hullámhosszon. Ha megfigyeled, nem véletlen, hogy 8-10 csatornás CWDM rendszerek vannak mostmár olcsón, és pont 8-10 port van a jellemző OLT kiépítésekben. Tekintve, hogy az OLT lokációk nagyon sok előfizető (néhány esetben több kerület) forgalmát szolgálják ki, ezért nehéz elképzelni, hogy ezen spórolna a digi, hogy csak 2-3 hullmáhosszat épít ki. A CWDM mux ott van, a port kártyát kifizette, maximum a két SFP+ modul árát spórolja meg.
És tekintve, hogy a gerinc (helyesen felhordó hálózat vagy access, ugye az OLT előtti rész sehogy nem nevezhető gerincnek) mindig szimmetrikus, míg a GPON nem az, ezért nem túl valószínű, hogy felhordó hálózati limitáció okozza ezt a jelenséget, ha lefelé állításod szerint megvan a sebesség.
-
válasz
TeeJay #79438 üzenetére
felfelé sima hétköznap/hétvégén is 60-70megabitre leesik csúcsidőben, fura módon tegnap szintén tudott 60-70megabitet tehát abban nem volt lassulás nálunk semmi
ha semmi lassulás nem lenne, akkor nem 60-70 lenne a feltöltés, hanem kicsivel 300 fölött. csak azt már kénytelen voltál megszokni, mert úgy adódott, hogy a ház/környék vonalán van másik torrenthuszár is.
-
-
mpo
veterán
válasz
TeeJay #79405 üzenetére
Szerintem jelen helyzetben még a max 32-es osztású GPON is karcosan hozná a garantált minimumot ha 32-ből 30-an lógnak a neten egyidőben otthon
és ugye ez csak egy port egy OLT kártyán ahol lehet 8 vagy 16port is összesen és OLT-ben lehet 16-18 ilyen kártya is egymás mellettLerajzolnád?
OLT kártya az OLT-ben, nem értem?
[link] -
dchard
veterán
válasz
TeeJay #79405 üzenetére
Erre senki nem fog bővíteni, arra viszont jó ez az egész, hogy kikísérletezzék az optimális QoS beállításokat, amivel értelmes lassulás mellett de csomagdobás vagy a késleltetés látványos megugrása nélkül még ki lehet szolgálni az igényeket.
Az mondjuk érdekelne, hogy FTTB-n ahol egy sima ONT-t megy bridge-ben egy komplett lépcsőház egy buta switch mögött, ott vajon hogy oldják meg az értelmes QoS-t? Az itteni FTTB-s pocsék szar (10-20megabit alatti) mérésekből arra következtetek, hogy sehogy, simán dobálják a csomagokat azt kész.
-
herdsman12
őstag
válasz
TeeJay #79232 üzenetére
Ja, meg páran elfelejtettek csatlakozni a #netorrentezz (legalább most) kihíváshoz.
-
adika4444
addikt
válasz
TeeJay #79123 üzenetére
Nem tudom, hogy ez most nagyobb-e mint egy karácsonyi vagy négynapos ünnepbeli forgalom, mert a 80-as ping tényleg brutális. A 10--13 maximum (tegnap ilyen volt), az a terhelt DIGI hálózaton sajnos már teljesen megszokott, ahogy a kifelé irányokba (minden ami nem DIGI speed test) max. 500 Mbps sebesség is.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
TeeJay #79123 üzenetére
A főnököm már pedzegeti....
Leáll a gyártás ha karantént rendelnek el.
Lehet érdemes kicsit "bespájzolni" tartós élelmiszerből és tisztálkodási szerekből. Aztán majd csak kihúzzuk....lényeg , hogy áram , NET , enni és innivaló legyen. Akkor simán elvagyok a 4 fal között hetekig -
XFishboneHUN
senior tag
válasz
TeeJay #78774 üzenetére
Milyen gépen mérsz?
Egy ASUS Zenbook 15 UX562FD-vel mértem kábelen. A gigabitet tudja a hálókártyája.
Milyen antivirust használsz?
Avast
Speedtest alkalmazásban vagy parancssorban mértél ugye? Böngészős mérés lutri manapság
Speedteseten néztem egyelőre. De mégnézem parancssorban is akkor. -
pw12345
aktív tag
válasz
TeeJay #78442 üzenetére
Az jött le a hozzászólásból, hogy azt hiszem hű, de jó lesz nekem (nem kell őket bemutatni, senyvedtem náluk 20-30 évig),
meg marha nagy happy vagyok a fejlemények miatt?
(Amúgy, ha végigolvasnád, T már FTTH, ezen osztanak marha gálánsan 120-160-as sebességeket, 60/20 garantáltakkal, meg mindenféle
trösztösödési mókával a Voda is erre a hálózatra áll át két ütemben. De ez engem nem boldogít. Milyen lesz majd ezeknek a fantasztikus terabites csomagoknak a feltöltése, garantáltja, forgalmi korlátja, meg az árképzése a beszopató időszak vége után.)
Elvileg örülnöm kellene, hogy milyen jó piaci verseny lesz, körbeudvarol a jobbnál jobb ajánlatokkal a sok-soook szolgáltató, egy túrót.Elvileg van itt nálam 6 szolgáltató, bőség zavara. Jobban átnézve, mindjárt csak kettő (lehet jövőre már csak 1 Császári és Királyi Távközlési zrt.) DIGI=Invitel + T=Flip=
UPC=Voda. Szuppper! Sőt Hiper nyet!
Persze, tudom, aki 20/10-es Tanyatel szopórolleren ül, az irigyli a nyomoromat. Ez az egy, ami boldogít.Ahogy alább olvasom az kiváló lesz, hogy mire eljut ide a H, addigra csak 100-as aljzat marad. Ideállít nekem a tag bughalmaz dobozokkal kábelezni, hogy B100-ról H100-ra átkötne, egy laza anyázással szerződést bontok.
-
Novver
senior tag
válasz
TeeJay #78445 üzenetére
(#78444) MasterMark / (#78445) TeeJay
Érthető magyarázat, de nem kéne felajánlaniuk a lehetőséget alapból legalább, csak megmondani hogy figyi, van persze 500-as opció is, de nincs kint helyszínen eszköz, így várni kell még egy kicsit?
Simán elfogadtam volna és örültem volna hogy megoldják.Mindenesetre bemegyek ma az Árkádba és feldobom már ott a lehetőséget, és ha továbbra is ehhez ragaszkodnak akkor megkötöm és beszélek majd a szerelővel.
Van amúgy egyéb korlátja az 500-as csomagnak (az ezresről lemondtam a hálózatfejlesztésig, meg elvagyok az 500-assal is), vagy valóban csak ez lehetett a probléma hogy ők látták gépen az ügyfélszolgálaton mikor megadtam a címet, hogy nincs több hely a "nagy netnek" és csak a 100-as csomagokat tolják?
-
Novver
senior tag
válasz
TeeJay #78442 üzenetére
Délután voltam bent Diginél megkötni a szerződést az új lakásba ahol az előző tulajnak 1000 csomag volt.
Tudom hogy most már nem engedik FTTB infrastruktúrára az 1000-est, viszont legnagyobb megdöbbenésemre viszont azt mondta az ügyintéző hogy nemhogy az 1000-est, de az 500-as csomagot sem tudják oda most kötni, csak a 100-ast.
Mondom parancsolsz?
-Biztos? Ezerszázalék hogy csak a 100-as megvalósítható? A weboldalatokon a cím alapján FTTB-re írja a 100 és 500-as csomagot is.
-Igen.Mondtam a nagy papírozás közben hogy ácsi, akkor sztornó az egész, előtte utánanézek hogy mik még a lehetőségeim, mert a jelenlegi régi paneles 1000-csomaghoz képest egy új építésű lakóparkban ne csinálják már hogy legalább az 500-as net nem elérhető.
Mondta hogy zajlik a hálózatfejlesztés és nem tudja megmondani mikor épül ott is ki az FTTH. Ez oké, fair, nyilván fingja nincs róla nem is kötözködtem vele, nem volt min.
A véleményetek érdekel viszont. Tényleg nem lehetséges már FTTB-n sem az 500?
A weboldal szerint a 100 és 500 csomag is elérhető FTTB-n ha beírom a keresőbe a címet.
Nézegettem más szolgáltatókat is de siralmas a helyzet. -
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
TeeJay #77401 üzenetére
Igazából a WPA2-PSK/AES is törhető,csak egy mezei home vagy gamer kategóriás laptoppal kicsit nagyon sokáig tart,de van az a spec konfig(ami nincs minden háztartásban) amin pár óra alatt vagy akár percek alatt megfejti a jelszót,de egy ilyen konfig nem 3-4szár ezerbe kerül. De mivel ilyen spec konfiggal nem rendelkezik mindenki és 24óra alatt esély nincs rá, így ezért mondják biztonságosnak.
A visszafejtés ideje függ a jelszó hozzától és összetételétől. Minél bonyolultabb és koplexebb annál tovább tart,azaz egy nagyon egyszerű jelszó: "abcd1234" ez már elég a WPA2-nek, ez percek alatt törhető kategória, de egy ilyen jelszó " `:maY3\{!@L8}W># " napokba,hetekbe beletellhet egy home-os géppel -
viktorhu
veterán
válasz
TeeJay #77247 üzenetére
De ez tényleg irreleváns vita a kérdező szempontjából. Én is wifin használom a laptopot, a gyakorlatban fölösleges macerának tartom a kábelt, ha ritkán szükség van a nagyobb sebességre, akkor ott a desktop, vagy usb3 adapterrel bedugom a laptopot. Hogy erre a hozzászólásra válaszoljak, teljesen mindegy, hogy wifin vagy kábelen csatlakozom.
De értelemszerűen nem wifin mérem a netem sávszélességét, ha arra vagyok kíváncsi, hogy mit kapok a szolgáltatótól.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
TeeJay #77215 üzenetére
mostani uj notik mar olyan laposak, hogy a UTP csati magasabb lenne, mint a gep maga, ezert sem kerul ra
meg azt lehet nezni statisztikaban, hogy a UTP-t eleve mennyire hasznaljak notin, ugy sacckb 98%-ban nem, es Wifi-n mennekugyanezert nincs mar 4-5 USB port sem a notikon, mert a legtobb juzernek 1 vagy 0 USB van hasznalva, az az 1 is max egy alkalmi pendrive vagy egy wireless eger miatt
akkor meg miknek rakjanak ra 4+ kivezetest?
akinek kell a tobb megis, az hasznal USBhub-t hozza -
Geth
veterán
válasz
TeeJay #76434 üzenetére
Unicast and anycast address format
routing prefix: 48 (or more) bits
subnet id: 16 (or fewer) bits
interface identifier: 64 bitsEbből az első sort adja a digi prefix delegationnel.
Mivel jelenleg /64-est ad, kiszámolható, hogy kerek 0 bit marad a subnet id-ra, ergó egyetlen subnetet lehet normálisan kezelni.Ha kisebb prefixet adna, akkor tudnál létrehozni különböző subnet id-val alhálózatokat, pl. privát LAN, vendég LAN, stb.
-
sfdrakex
nagyúr
válasz
TeeJay #76249 üzenetére
Adják ezt a gyors netet, pedig nekem eddig sok volt a 100as is, de akkor adjanak rendes eszközt, amivel wifin a 3210es nokiám is viszi a gigabitet. Nehogymááá nekem kelljen új routert venni.
Nem győzöm majd fizetni a villanyt és még routerre is költsek? Átmegyek inkább a Thez.
-
válasz
TeeJay #76036 üzenetére
mert olcsóbb a ZTE mint a huawei+CATV konverter
"Picsába". Erre előbb is rájöhettek volna... (Ugye a korábbi "hisztijeim" a két eszköz kapcsán.
)
(#76032) Cyberslider:
gondolom a T is belenyúlhat a saját eszközeibe ha szükséges, milyen károm származik ebből?Szerintem nem sok. Itt inkább arról van szó, hogy nem te vagy a "hálózat korlátlan ura". Engem nem nyomaszt, hogy "csak" a user felhasználóval tudok belépni. Mint írtam is, egyedül a DynDNS-t hiányol(tam)lom, de arra is volt alternatív megoldás.
Persze nyilván nem állíthatom, hogy mindenkinek megfelelő a szolgáltatói ONT, de ha nincsenek nagy elvárások, akkor felesleges a saját router. (Nálam pl. egy TP-Link 1043 V2 van pluszban, de csak switchnek és AP-nak.)
(#76050) TeeJay
Ahogy olvastam román fórumon elég fapados ONT remélem azért gigás torrent alatt nem fekszik meg
Erre azért gondolom odafigyeltek. -
BPéter1984
tag
válasz
TeeJay #75723 üzenetére
Érdemes lehet erről az asus RT-AC1200G+-ról az AC85P-re váltani vagy elég a kisebb ?
Mennyivel lenne jobb mint a mostani , miben lehetne érezni az előnyét ?
Van egy nas pc ami egyfolytában megy és sok torrentet futtat , a többi az átlagos felhasználás , laptop , pc , mobil. -
-
CirrMee
addikt
válasz
TeeJay #75649 üzenetére
Ringyóz saját irtója? Ilyet sem hallottam még. Az meg pláne röhejes lenne, mert elvileg a böngésző többet zabál. Plusz a böngészőn akkor is jól mér, ha nyócmillió lap mellé nyitok újat a méréshez, az app meg magában futtatva sz@r.
Az előző posztom után is mértem, lefelé csak 350 megát tévedett...
-
robeszka74
újonc
válasz
TeeJay #75617 üzenetére
Igen, helyesen volt a kábel WAN (kék) portba, majd a LAN (sárga) portból a laptophoz. A név és a jelszó is helyesen volt megadva. A hálózati kártyát nem kellene előtte letiltani, majd engedélyezni? Pár perc múlva csatlakoztatni újból a routert? Ezt a fentebb lévő hozzászólásból szűrtem le.?
-
modern
aktív tag
válasz
TeeJay #75613 üzenetére
Ha a modemet kozvetlenul a gepre csatlakoztatom akkor nagyon lassu a net (tobb percig kapcsolodik neha eredmenytelenul)
Ha csinalok ilyen pppoe kapcsolatot akkor csatlakozas utan a win10 feldobja a VPN "ablakot" a gephazban ott fogalmam sincs mit kell valasztani.
Ha bezarom es semmit nem csinalok akkor sikertelen a kapcsolodas -
modern
aktív tag
válasz
TeeJay #75607 üzenetére
Hú srácok várjatok ennyire nem vagyok pro
mi az az ont?
Közben rájöttem hogy ez a modem. nem tudom milyen módban van :/ hogy lehet megnézni?
1 szerelő volt, vmi gépet kötött rá azzal ment. Igazából net van de csak úgy látom ha közbeiktatok egy saját routert. nem kell a router nekem de enélkül jelenleg nincs netem. -
Cr00py
senior tag
válasz
TeeJay #75461 üzenetére
Nálam:
1 <1 ms <1 ms <1 ms 192.168.1.1
2 <1 ms <1 ms <1 ms 10.0.0.1
3 * * * Request timed out.
4 4 ms 3 ms 3 ms xe-1-2-2.cr02.budapest.digicable.hu [78.131.3.184]
5 6 ms 5 ms 5 ms 94.21.3.177
6 4 ms 4 ms 4 ms te-1-229.deninet.hu [217.113.61.229]
7 6 ms 5 ms 5 ms deninet.iszt.hu [217.113.61.234]
8 5 ms 5 ms 5 ms bix.hu [193.239.149.210]1 1 ms <1 ms <1 ms 192.168.1.1
2 1 ms 1 ms <1 ms 10.0.0.1
3 * * * Request timed out.
4 6 ms 6 ms 7 ms 78.131.3.182
5 6 ms 5 ms 5 ms te-0-0-0-2.xr01.budapest.digicable.hu [94.21.3.69]
6 6 ms 5 ms 6 ms as15169.peering.digicable.hu [94.21.255.2]
7 8 ms 8 ms 8 ms 74.125.242.225
8 6 ms 5 ms 6 ms 216.239.35.185
9 7 ms 6 ms 6 ms dns.google [8.8.8.8]
Debreceni vagyok, gondolom ezért a magasabb ping. Mondjuk a speedtest is 4-6ms itt. Alá még nem ment soha. -
Aktív témák
Hirdetés
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- ASUS ROG Ally
- Formula-1 humoros
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Philips LCD és LED TV-k
- Mobil flották
- Steam Deck
- TCL LCD és LED TV-k
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- További aktív témák...
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- Egyedi PC összeszerelés Tökéletes színséma, prémium kábelmenedzsment, alkatrészfestés!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- OLCSÓ MONITOROK
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest