- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
Kirlog
csendes tag
Amúgy mikor már olvastam amit írtál sejtettem, hogy megint én vagyok a hülye, de inkább megnéztem itthon. Hazudhatnék itt, de inkább leírom ,hogy nevessetek egy jót. Mert úgy látszik én vagyok a fórum bolondja. Szóval amit írtál, abból azt veszem ki, hogy a mellékelt képen amin mutatok csavarra. Csak akkor kéne a finommozgatónak működnie ha azzal a csavarral befikszálom?
Mert nekem már gyárilag úgy volt, hogy ment a finommozgatás anélkül is, hogy azt ott megszoríttam volna, amivel ugye lezárom a tengely kézi mozgatását. Ezért mikor a + kenés után nem ment, megijedtem és mint írtam megcsináltam ,hogy megint forgassa anélkül is 80-90%-ban. Mert ha most azzal lezárom, akkor úgy néz ki, hogy jó. (Attól függetlenül is elbasztam a kenést, mert lezárással sem volt tökéletes, emlékszem próbálgattam, csak nem tudtam akkor, hogy az erre lenne kitalálva)
Összegezve, jól gondolom, hogy megint oltári nagy bolondot csináltam magamból a fórumon?
-
Kirlog
csendes tag
Itt amit pirosan bekereteztem ugye azt forgatja ugye a lilán bekeretezett rész. (elnézést hogy nem tudom jól megfogalmazni, nem értek a lovakhoz) és a fogaskerekes pirosan bekeretezett alkatrész forog, de amin a fokok vannak előtte az nem, így mag a a tubus sem.Így magát a tubust nem forgatja meg, hiába látom hogy a kis kerék maga elforog amin forgat az állító.
De akkor ebből szétszedés lesz. Aztán remélhetem ,hogy nem teszek nagyobb kárt benne.
-
popey37
addikt
ez a megoldás a 120/1000 akromátomban van, mert nincs értelme egy 70.000 forintos tubusra 60.000 forintos kihuzatot tenni. a cél az volt ezzel a betéttel, hogy a kihuzat kókadását megszüntessem, ez a betét jó a 120/600-ba is ami Cray Tyler-nek van.
nincs benne semmi kókánylás, barkácsolás: ez egy egyszerű gyűrű ami méretre van esztergálva és bele van téve a kihuzat belsejébe..én csak azt mondom, ha meg lehet valamit olcsón úszni akkor nem kell súlyos tízezreket kidobni az ablakon.
-
Pénzem semmi
Műszaki érzékem sincs (semennyi), ezért van, hogy esetleg tartózkodom a barkácsolástól. Pl. hetek óta győzködöm magam, hogy az EQ3-at szétszedjem és újrakenjem. Úgy vagyok ezekkel, hogy ha minden rendben megy, akkor meg tudom csinálni. De ha adódik valami váratlan, mondjuk elkottázok valamit, akkor meg vagyok lőve, mert megjavítani biztos nem fogom tudni
-
popey37
addikt
az én 120-as kihuzatom atomstabil, huzodzkodni szoktam rajta.
viccet félretéve: százados pontosságú a betét ami megvezeti a kihuzat csövét 7 centi hosszan. szerinted kókad?
nem 4 csapágy tartja egy-egy ponton hanem egy 7 centis hosszú henger ami mindin pontján tartja a csövet. -
-
A BTC-s termékkel az a bajom, hogy ha az a kép ott valid, akkor annak a rögzítő gyűrűje pont ugyanolyan gyámoltalannak tűnik, mint a mostani fogasléces kihuzaton. Ami az astroshopban van, az viszont kellően masszívnak tűnik (itt vannak róla jobb képek, elég gusztusos darab). Neked SW crayfordod van?
-
Refraktorhoz csak a BTC-ben találtam. Vagy marad az astroshop, de amit ott adnak, az 1:10-es áttétellel is fel van szerelve (amire nekem nem biztos, hogy állatira nagy szükségem van), és ennek megfelelően őrületesen drága is.
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
-
-
-
-
Jó csak érted, felnőttként azért rájövünk mind hamar, hogy hosszú távon olcsóbb ám elsőre megvenni a jobbat. Most ha fostos lesz a Castell zenit, eladom kis bukóval, majd rendelek Lacertát, (vagy akár Televue-t, mindegy, csak példa), a sztori végén drágább lett az egész, mintha egyből a jobbat vettem volna. Így próbálok nézni mindent.
-
-
Ez a Castell vajon mennyivel rosszabb ennél a Lacerta modellnél? Mindkettő dielektrikus és 99% reflexiójú.
-
Valahogy így, igen. Meg hát ja, amúgy sem egy olcsó hobbi ez. Bár mindent csak egyszer kell megvenni, semmi nem romlik el, vagy jár le. Ha vigyázok a dolgaimra, akkor szerintem évtizedekig lehet használni mindent.
Fejleszteni mindig lehetne mit, de én húztam egy határt minden komponensnél. Pl tubust biztos nem veszek, amíg a 120/600 működik, mert ez nekem tökéletes, tudásban és méretben is. Az EQ3 is faszán bírja, esetleg az alu lábat cserélném acélra, de messze nem létszükséglet. Oklit sem nagyon cserélek, ha meglesz a 2"-os szett (ott lesz egy húzós tétel, a bolygászós 5mm körüli 2"-os okli, azt százas alatt nem úszom meg...). -
-
-
-
popey37
addikt
no, megoldódott a kihuzat csavaros átalakitása szorítógyűrűsre. a Stabi.hu-n átalakitják a két kihuzatvéget, gyűrűsre. az ára 5k. összesen.
van itthon két 2"-os toldatom amit már nm használok, mert van korrektorom, igy nem kell toldó. abból kiveszem a gyürüket és a kihuzatvégbe meg beletesszük. ennyi. kemény 5k magyar forintért meglesz, amit a boltokban 30k-ért kinálnak.érdemes körülnézni, rendeltem még egy tápos zöldlézert, valamint egy világítós oklitálcát is.
-
-
EQ3:
Annyira nem passzentos ez sem. A zöld gyűrű (nemtom mi a neve) szépen lötyög, csak a kép kedvéért toltam a helyére ütközésig. Mondjuk nem nagyon használom semmire.
Viszont, hogy jót is mondjak a gyárilag a tubushoz kapott kiegészítőkről: a red dotos keresőtávcső teljesen jól használható. Sajnos minden észleléskor párhuzamosítanom kell, és nem nagyon van semmi 500m-re tőlem (ház van szembe), így valami jó fényes csillaggal szoktam megoldani. Az is jobb, mint a semmi.
-
popey37
addikt
általában ha szettet vagy csomagot veszel van benne zenit, kereső meg 1 db. 2"okli. bár az okli külön 7500ft. nem nagy durranás.
elvileg az a 30-40k felár nem sok, de, ha azt vesszük, hogy a tubus a boltnak max felébe kerül, akkor már nem is olyan jó. persze a vevőnek csábító, és a zenit meg a kereső még használható is.ez olyan mint amikor csak tubust veszel x forintért, ha meg csomagban veszed mechanikával együtt, a mechanikáért alig kérnek valamit.
-
-
Olvastam pár oldallal korábban, hogy belefutottál ebbe. Pont ezért megtartanám az 1,25"-ös amici prizmát is.
Ma megjött a 20-as Lacerta SWA okli, egyenlőre nincs felhő, így lehet ma ki is tudom próbálni.
Megérkeztek továbbá a táskák a 120/600-as tubushoz és az EQ3-hoz. Na ezektől viszont nagyon nem vagyok meghatódva.
A tubushoz való táska elég ványadt, párnázás szinte nincs, egyáltalán nem érzem benne védve a távcsövet. Bezzeg a zipzárak bazi nagyok meg erősek, csak tudnám minek. A tubus gyári doboza is elég gyámoltalan, de abban legalább volt a tubus körül habszivacs (vagy mi az).
Az EQ3-hoz rendelt táska még nagyobb csalódás. Ez a kép úgy kamu, ahogy van. Az EQ3 fejet a tripod mellé téve nem lehet összehúzni a táskát. A tripod is ippeghogy befér, feszül minden varrás és zipzár, biztos tartós lesz így. Fizikailag képtelenség mellé besuvasztani a fejet is. Továbbá nem bírtam felfedezni sehol a 2cm-es szivacs bélést, amit emleget a leírás a BTC site-on. Így most vehetek egy külön táskát a fejnek is, újabb 25 rugó (csak alu kofferokat találtam).
Ez így eléggé csalódást keltő.
-
-
2"-os a kihuzatom, de gyárilag 1 1/4-es amici prizmával és bárium csodákkal adták. Illetve most nincs pénzem 2 colos rendszerre váltani, ezért is vettem egy alsó-közép kategóriás 1 1/4-es oklit. Ezzel kibírom, amíg nem jön össze a forrás egy 2" zenit + 2db 2" jó minőségű okli készletre.
Utána se kell kukázni az 1 1/4-es oklit, mert a kinézett 2"-os Castell zenittükörhöz van adapter. -
A 25mm-es báriummal mélyegeztem eddig, ami 52 fokos. A Lacerta meg 70 lesz. Ez 34%-kal nagyobb látómező. Arra számítok (a szebb kép mellett), hogy így könnyebben találok meg objektumokat.
Viszont upgradeltem a binoklit: eddig csak egy 6x18-as kínai csoda állt a rendelkezésemre, amit látva apósom megszánt egy 20x32-essel. Segítség ez is, de kell majd egy rendes 10x50-es valami.
És már tök rutinosan állok pólusra, ami egyébként amennyire fostam tőle az elején, annyira röhejesen egyszerű valójában (átnézek a lukon, azt ha ott középen van a polaris, akkó' jó).
-
-
popey37
addikt
nekem a btc-vel volt gondom, bementem hozzájuk, mert a makszutovnál nem volt ami kellett.
3 eladó volt a boltban, mindhárom egyetlen vevőnak nyalta a seggét, gondolom bevásárolt rendesen. belépéskor hangos köszönésre sem reagáltak. vártam a pultnál vagy 10 percig, rám se bagóztak. megköszöntem kifelé jövet a segítséget és eljöttem. azóta még csak a környéken sem jártam. Éder Ivánt ismerem személyesen, nekem valahogy nem szimpi.amugy a két bolt egykutya árukészlet terén, szerintem együtt is rendelnek hogy kevesebb legyen a költég.
-
popey37
addikt
jelenleg ott tartok, hogy a 72/420-hoz megvan minden ami a fotozáshoz kell: tubus, 600D, uhc szürő, reduktor-korrektor, meg minden.
a 120/1000-hez most vettem egy herschel prizmát ND0,3-as szürővel,
talán elmondhatom, hogy komplett a felszerelés.
most hazamegyek és megcsinálom az elektronikát egy dobozba, megjöttek a cuccok hozzá.
5 kimenetes varázsdobozt csinálok, 4 különböző feszültséggel. 2x 12v, 1x8v, ezek amire most szükségem van, a másik kettő meg tartalék. a fesz minden ágon külön állítható, saját voltmérővel és kapcsolóval.
már elegem van a sok madzagból, tápból átalakítóból. ezzel egyben lesz minden.esetleg később veszek egy az goto-t a kamionba.
-
popey37
addikt
az a baj, hogy a belső fogaskerék, amihez az orsó csatlakozik, nem egy méret. az orsó kicsit kisebb fogazattal van csinálva, igy bárhogyan állítod lesz minimális holtjáték.
akkor lenne teljesen jó, ha a két rész teljesen passzolna hézag nélkül. de az kivitelezhetetlen.
azért kenik bele azt a ragacsos szart, hogy ez eltünjön, el is tünik, látszólag, de amugy ott van csak nem veszed észre. ha meg kitakaritod, akkor már egyenesen látszik a holtjáték.
nekem régebbi fajta a mechanikám, talán kicsit pontosabb a megmunkálása. -
popey37
addikt
hidd el , mindenki igy veszi mega boltból. csak van akinek megfelel a gyári összerakás, mert még egyetlen egy mechanikát sem szedett szét és nem tudja mi van belül.
a fotósok kivétel nélkül szétszedik és kimossák belőle azt a kinai ragacsot ami eltünteti a holtjátékot. nekem NEQ-5-öm van, de pontosan be lehetett állitani a holtjáték mentességet.
a videóban az a hülye orosz csak problémázik, holott a 4 állítócsavarral és a feszítővel tök jól be lehet állitani. csak az ürgének lövése nincs hogyan müködik egy csigaorsó. -
66zio
aktív tag
Amikor este elindultam még tiszta volt az ég. Fél kettőig voltam de eléggé hirtelen felhős lett. Szerencsére a két kiszemelt égitestre volt időm.
Csodálatosak, még így a nem teljesen megfelelő látási viszonyok és a Hold mellett is. A Szaturnusszal kezdtük. Már a legkisebb nagyítással is jó volt, de igazán élvezetes a 10mm-es okulárral volt. Sárgább volt, mint vártam én szürkébbre számítottam, de ezen kívűl az amire vártam. Még azt is látni, hogy a gyűrűt épp a bolygó melyik része takarja ki.Utána következett a Jupiter. Ezt tudtam, hogy látni fogom de mégis furcsa volt, hogy mennyire láthatóak a holdjai. Maga a Jupiter túlságosan fényes volt. Viszont így is lehetett látni két sávját is legalább. Ezzel lehet valamit csinálni, hogy több részlet jöjjön elő?
Utána egy pillanatra rá tudtunk nézni Marsra meg a Holdra de akkor már nagyon sok felhő volt, úgyhogy hazajöttünk. Kicsit kapkodósra sikerült, de első élménynek nagyon jó volt így is. Legközelebb jobbam felkészülök, mit kell jobban megfigyelni, Jupiter mely holdjai látszódnak stb, mert most láttam mellette közel három holdat, de távolabb is láttam valamit amit nem tudtam eldönteni, hogy a holdja-e vagy csak egy halványabb csillag. -
popey37
addikt
hát az az igazság, hogy a 2" oklik elég ritka darabok és inkább nagyobb méretben kaphatók. én pl. még nem láttam 20mm alatti 2" oklit.
a nagy nagyitáshoz meg nem kell nagy látómező, mert kettősőzni, bolygózni szoktak nagy nagyítással, ide elég az 1,25 is. a mélyégre kell a nagy látómező meg a kis nagyításamugy amicibe még nem is láttam 2"-os verziót.
-
popey37
addikt
az a baj ezekkel az oldalakkal, hogy regisztráció nélkül nem tudsz vásárolni , én meg nem adom ki az adataimat semmilyen ismeretlen weboldalnak. az ebay az más, ott védve van minden, de ezek az ismeretlen szarok ki tudja milyen adathalász scripteket használnak. én szinte minden bankügyletemet neten intézem, ott van minden adatom, nem lenne kellemes, ha lenulláznák a bankszámlámat.
-
popey37
addikt
el. mert rájöttem, hogy nem igazán tudom használni, amugy is csak azért vettem meg mert ennyiért vétek lett volna kihagyni. ha elmegy, akkor a másik 3 okli és a tubus ingyen jött.
bolygózni van 3-4-5mm-es oklim meg barlowom, mélyégre ott a 40mm celestron. a 7-15-23 pont az a méret ami nekem felesleges.
teszek hozzá kicsit és megvan az asi178 kamera. de majd csak szeptemberben, persze ha lesz valami jó hazsnált arra lecsapok.
most van fenn egy ED 100/900-as, ha elvinnék a 120-as lencsést megvenném és utána leállnék a tubusvásárlással. -
popey37
addikt
jó húzos az ára. egy kis fémgyűrűért ennyit elkérni, rablók. de lehet megrendelem, meglátom mit válaszolnak hétfőn a BTC-ből. ha van itthon akkor inkább itt veszem meg.
igazából a click lock-os verzióra fáj a fogam. csak húzós az ára. és most ha még ezt is megveszem az asszony kiherél nyaralás előtt. -
popey37
addikt
annak a gyűrűnek a cseréjén már én is filóztam, az okulárrögzítés miatt, a szorító bilincs sokkal stabilabb mint a két csavar és nem cseszi szét az okli oldalát. de egyenlőre nem találtam olyat ami jó lenne, ugyanis a kihuzat csöve kivül menetes, az adapternek belül kellene a menet de olyat még nem találtam.
-
popey37
addikt
az biztos, hogy a 2" zenitnek jóval hosszabb a fényútja. ezt ki lehetne küszöbölni azzal, hogy a tubus végéből 1-1,5 cm-t levágunk. de én biztosan nem fogom nyiszálni. viszont igy meg használhatatlan a 2" okli ebben a tubusban. de oda se neki.
bár lehet lemetéltetem azt a 2 centit. baja nem lesz, a többi oklival kicsit kijjebb lesz a fokusz.
fotozásnál meg mindegy, mert a korrektort úgy állítom be ahogy akarom. kedden érkezik a herschel prizmával együtt. hozza a postás.simán féláron vettem, sőt a korrektorhoz még adaptert is kapok.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Ritkaság! Hibátlan Prémium felsőkategóriás LGA 1700 Alaplap! Asus Rog Strix Maximus Hero Z790 Wi-Fi
- Surface Laptop 7 Business edition - Intel Core ultra 5 236V energiahatékonyabb az intelnél! -olvass
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Lenovo, Dell, HP, Panasonic Getac üzleti és ütésálló katonai laptopok + Ipad 6-13. gneráció
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest