Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kirlog
csendes tag
válasz
Cray Tyler #2295 üzenetére
Wow, ez nagyon jó oklinak tűnik. Én most csak egy 7mm-es Planetary-t rendeltem. Meg egy kis EQ1 óragépet, meg táskát a tubusomhoz. Így végre kikerülhet a karton dobozából amiben jött, csak már megy tönkre utaztatás miatt a doboz. Elvileg ma érkezik meg a csomag. Ha szép lesz az idő este, megyek is kipróbálni.
Viszont tegnap olvastam vissza topikot egy darabig, és láttam, hogy Gilice tér közelében laksz. Meglepődtem, mert én arra járok el minden nap munkába menet, jövet. Kicsi a világ
-
Kirlog
csendes tag
Szia, én is elég kezdő vagyok, így ha hülyeséget mondok, majd valaki kijavít engem remélem.
Igazából számolgatni kell okliknál. Ugye 650-es fókusszal a mostani oklik 26x-os (650/25=26), illetve 65x-ös (650/65=65) nagyítást adnak. Ezek szerintem jók mélyégezésre (minőségtől eltekintve), mivel ott sok esetben elég nagy kiterjedésű objektumokról beszélünk. Pl.: Nekem kb 40x-es a legkissebb nagyításom a nagy fókusz miatt, és van pár csillaghalmaz ami már nem fér bele rendesen a képbe. Bolygózáshoz viszont kellhet a nagyobb nagyítás.
Nagyításról azt írják az interneten a nálam okosabbak, hogy elméletben az optika átmérőjének a kétszerese a max amit ajánlanak (nálad ez ugye 260x-os). Viszont azt is írják, hogy 250 fölé nem érdemes menni a légköri zavarok miatt.Ha barlow-val nézzük,akkor így én olyan 7mm-es vagy 6mm-es körüli oklit vennék a helyedben barlowból meg 2x-est. Így 7mm es pl. 93x os nagyítást adna alapból, barlow-val meg 186x-ost (6-osnál meg ugye ez a szám 108x és 216x-os) . Vagy ha 2,5x-3x barlowot veszel akkor ehhez igazítva lehet számolgatni.
Viszont a barlow rontja a kép minőségét, így lehet jobban jársz egy 5 vagy 4mm-essel. Azokkal már elég jó nagyítást kapsz bolygókhoz is és szerintem képminőség is jobb lesz barlow nélkül. Ugyanis nagyobb nagyítás nem feltétlen hoz elő több részletet a bólygókon (főleg barlow-val).
Az okli meg a barlow fajtának meg kb csak a pénztácád szab határt. Érdemes lehet használtan is nézelődni, jó cuccokat szoktak árulni.Viszont mielőtt bele vágsz az okli vásárlásba azért várd még valaki más tanácsát is aki nálam jobban vágja a témát, meg érdemes neten nézelődni (a 2 boltnak amit vegyszer linkelt vannak jó cikkei okulár összeállítástól kezdve sok minden hasznos dologig.). Illetve a többiek nyugodtan javítsanak ki, vagy egészítsék ki amit írtam.
-
Kirlog
csendes tag
válasz
Cray Tyler #2202 üzenetére
Ovális, nagyobb folt. Pesten egyszer "véletlenül" megtaláltam. Kerestem, de rossz helyen, aztán végül meglett. Először nem voltam benne biztos, hogy az az mire meglett (bár akkor pocsék volt a seeing, szaturnuszt is alig tudtam élesre állítani. De utólag rájöttem, hogy az volt az Most ahhoz képest, hát nem akarok hazudni, én így emékszem de szerintem olyan 1,2-1,5x nagyobb volt. Nagyon szép volt, egyből kitünt, hogy az az Androméda. Nem tudom, hogy csak a sötétebb ég miatt, vagy a jó seeing is közre játszott. Bolygókon vettem észre igazán milyen tiszta volt az ég. Nagyon éles szép képet adott még az alap barium okulárom is a Szaturnuszról. Meg is lepődtem, hogy tud ilyet is.
-
Kirlog
csendes tag
válasz
Cray Tyler #2186 üzenetére
BIzony, én észlelek. Most pedig épp szüleimnél vagyok hétvégén (Dunaföldvár), ahol pesthez képest olyan csodás az ég, hogy elmondani nem lehet. És fejlődök is. Már pár fényesebb objektumot sikerült megtalálnom (Gyűrűs köd, Bagoly halmaz, Androméda, Perszeusz ikerhalmaz, Fiastyúk stb.) Így egyre több a siker élmény.
-
-
Kirlog
csendes tag
Amúgy mikor már olvastam amit írtál sejtettem, hogy megint én vagyok a hülye, de inkább megnéztem itthon. Hazudhatnék itt, de inkább leírom ,hogy nevessetek egy jót. Mert úgy látszik én vagyok a fórum bolondja. Szóval amit írtál, abból azt veszem ki, hogy a mellékelt képen amin mutatok csavarra. Csak akkor kéne a finommozgatónak működnie ha azzal a csavarral befikszálom?
Mert nekem már gyárilag úgy volt, hogy ment a finommozgatás anélkül is, hogy azt ott megszoríttam volna, amivel ugye lezárom a tengely kézi mozgatását. Ezért mikor a + kenés után nem ment, megijedtem és mint írtam megcsináltam ,hogy megint forgassa anélkül is 80-90%-ban. Mert ha most azzal lezárom, akkor úgy néz ki, hogy jó. (Attól függetlenül is elbasztam a kenést, mert lezárással sem volt tökéletes, emlékszem próbálgattam, csak nem tudtam akkor, hogy az erre lenne kitalálva)
Összegezve, jól gondolom, hogy megint oltári nagy bolondot csináltam magamból a fórumon?
-
Kirlog
csendes tag
Rendben, köszönöm szépen a segítséget.
Igazából mióta megpróbáltam "javítani" így szétszedés nélkül 1x tudtam észlelni vele akkor mondom 90%-ban működött, nem volt zavaró. Azóta nem volt jó ég hozzá vagy ha volt ég akkor időm nem volt kimenni. Még tesztelgetem, hogy mennyire sikerült megoldanom szétszedés nélkül, de ha nagyon gatya, akkor szétkapom.
-
Kirlog
csendes tag
Itt amit pirosan bekereteztem ugye azt forgatja ugye a lilán bekeretezett rész. (elnézést hogy nem tudom jól megfogalmazni, nem értek a lovakhoz) és a fogaskerekes pirosan bekeretezett alkatrész forog, de amin a fokok vannak előtte az nem, így mag a a tubus sem.Így magát a tubust nem forgatja meg, hiába látom hogy a kis kerék maga elforog amin forgat az állító.
De akkor ebből szétszedés lesz. Aztán remélhetem ,hogy nem teszek nagyobb kárt benne.
-
Kirlog
csendes tag
Van itt olyan aki szét szokta szedni, vagy szedett már szét EQ mechanikát? A kis EQ1 mechanikámat ici picit elbasztam. Elkezdett szorulni a rekta tengely "finom" állítója (remélem jó tengelyt írtam, ez az amelyikkel követem pólusra állást követően az objektumokat.) Így gondoltam egy kis kenés kell neki, viszont olyan jól sikerült, hogy ezután az állító fogaskerék "elforgott" és nem forgatta a tubust. Kompenzáltam egy kis tisztítóval, meg dugókulccsal húztam a tengelyen, és most hát 90%-os. De van amikor még mindig elforog bizonyos pozícióban. Ezt szétszedés nélkül próbáltam, de lehet nem úszom meg. Vagy mit tanácsoltok? Húzzak még rajta, vagy szedjem szét és tisztítás, újra kenés? Ha szét kell szedni, van amire figyelni kell, mert nagyon el lehet b*szni? Tudom kis gagyi EQ1 mégse akarom teljesen tönkre tenni. Boltba kellet volna vissza vinnem, de annyira nem járok arra felé, hogy ezért nem akarok/tam szabit kivenni.
-
Kirlog
csendes tag
Nem tudom ki írta az összefoglalót, de nagyon jó lett.
-
Kirlog
csendes tag
Köszönöm szépen a válaszokat. Néztem én is a 7mm-es Skypanorama-t. Lehet gyűjtögetek még és akkor megpróbálom azt megvenni.
-
Kirlog
csendes tag
Pár hete, mióta megvan a távcsövem azóta olvasgatom ezt a fórumot, meglepődtem, hogy hirtelen megugrottak a hsz-ek.
Viszont amiért írok. Olyan segítséget, véleményt szeretnék kérni, hogy SW 90/1250 MC-m gyári okulárjai (10mm és 25mm) nem a legjobb minőségűek. Szeretnék vásárolni közeljövőben egy jobbat. Elvileg ajánlott maximális nagyítás 180x-os lehet. Így gondoltam ahelyett, hogy a 10mm-est cserélem jobb minőségűre, inkább veszek egy 7mm-est amivel kimaxolnám a nagyítást.
Első kérdésem, hogy jó ötlet ilyet venni, vagy inkább cseréljem jobbra a meglévőt? Azért kérdezem, mert nem tudom átlag légköri viszonyok mellett hányszor tudnám kihasználni a 180x-os nagyítást.
Második kérdésem, hogy milyet ajánlanátok? Amit néztem az SW Planetary [link] / WA Plössl (Planetary II) [link] (17 ezer ft körül vannak). Nem tudom ennél drágábbat érdemes-e venni. Mivel távcsövem kb 75 ezer ft-ért vettem, így kicsit túlzásnak éreznék 30-40 ezres okulárt venni hozzá. Vagy rosszul gondolom? Nem tudom hosszú távon megérné-e egy jobbra befektetni.
Mi a véleményetek?u.i.: Elnézést, hogy mindig kisregényt írok.
-
Kirlog
csendes tag
Hozzám ez a hely nagyon közel van, de csepelről se vészes: [XX. Kerület Gubacsipuszta] (Ha jól csináltam linken megtudod nézni az általam bejelölt részét.
36, vagy 35-ös busz kórháznál letesz, bkv-val is könnyen oda lehet menni csepelről. Viszont, mivel eléggé gyér idő van, én eddig csak nappal jutottam oda ki. A Dél pesti kórház után van egy utca balra, ahol van egy Dallas nevű benzinkút is, ott továbbmész és be lehet menni a rétre. Hatalmas üres rész. Mikor én voltam akkor volt vágva a gaz, így rendezettnek tűnik, nem tudom milyen időközönként rakják rendbe. Fák szegélyezik, de elég nagy terület így középre besétálva szerintem egész jól be lehet látni az eget, viszont a fák takarják a közvetlen fényforrásokat. Legalábbis nappal úgy tűnt. Most hétvégén akartam megnézni jobban a helyet este is, de persze most is esőt írnak egész hétvégére, így nyilván felhő is lesz, de majd meglátom.
Arra a kérdésre, meg, hogy érdemes e keresni, hát elvileg augusztustól már csak távcsővel lehet megtalálni, szerintem most hétvégén még látszódnia kellene, ha megfelelőek a körülmények de nem vagyok benne 100%-ig biztos. Viszont az időjárás közbeszólhat, hisz ahogy írtam most is borús esős hétvége lesz.
-
Kirlog
csendes tag
válasz
Cray Tyler #1904 üzenetére
Igen, viszonylag jól sikerült a pólusra állás. Még mikor vásároltam néztem pár youtube videót, hogy hogyan működnek az EQ állványok. Elég sokáig sikerült képben tartani a bolygókat, néha kellett korrigálni, de kezdésnek egész jónak mondanám.
Mélyeget még nem próbáltam, egyelőre. Örültem, hogy sikerült könnyen megtalálni a két bolygót. Holdat szeretném majd megfigyelni, de most "nappal együtt" mozog ha jól tudom. Augusztustól viszont már lehet este nézegetni ha jól emlékszem. Mélyéghez meg jobban bele kell ássam magam. Jelenleg van 32, 25, meg 10-es okulárom (Bár a 25, meg 10 es a gyári adott, ami minőségben elmarad a vásárolt 32-höz képest, látszik a különbség, majd cserélem később). 90/1250-es MC hez ez ugye 39x, 50x, és 125x nagyítást tud. De meg kell nézzem milyen nagyítással érdemes mélyeget nézni, vagy mit tudok egyáltalán ezekkel nézni. meg kérdés, hogy pestről mennyire tudom ezeket megfigyelni fényszennyezés miatt.
Szóval most még elején több energiát kell fordítanom a tanulási részre/folyamatra, mint a tényleges észlelésre. -
Kirlog
csendes tag
válasz
Cray Tyler #1833 üzenetére
Eddig nem írtam, mert kb 1 nap volt amikor nem volt totál felhős az ég, akkor meg nem tudtam menni észlelni. Amikor mentem akkor meg az elég nagy kudarc volt, a megfelelő hely keresése, meg a felhők miatt. Hétvégén viszont ki tudtam próbálni a távcsövet. Sikerült megfigyelnem a Jupitert, 2 holdjával, valamint a Szaturnuszt. A Neowise viszont csak haloványan látszott, mert a horizonthoz közel eléggé világos volt. Feleségem vette észre, szabad szemmel nem is látszott igazán, csak he nem közvetlenül ránéztél, hanem mellé. Távcsőben észrevehetőbb volt. Összességében így első igazi észlelésnek mondhatni pozitív élmény volt. Főleg a legelső próbálkozás után. Első próbánál is Jupiter meg Szturnusz volt a cél, viszint mire lett egy kevésbé rossz hely, meg össze raktam a távcsövet addigra jöttek a felhők.
-
Kirlog
csendes tag
Sziasztok, tudom, elég béna kérdés, de remélem tud valaki segíteni. Vásároltam egy kis 90/1250 MC távcsömeg EQ1 mechanikával. Most próbálnám össze rakni, próbálom a pólus magasságot fikszálni, (útmutató szerint kiegyensúlyozásnál 15-30 fok közé kellene tenni) viszont a távcső, valamint az ellensúly lehúzza 0-ba MInd1, hogy 15, 30, 50 fokra állítom. Nem tudom annyira megszorítani, hogy megtartsa. MIt csinálhatok rosszúl? Már próbáltam mindent, de megőrjít.Szerk.: Ok, megvan, én vagyok a h*lye, vegyétek semmisnek a kérdést.
Új hozzászólás Aktív témák
- BMW E39 540i - V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- Puremate PM505 aktív szénszűrős ionizáló levegőtisztító
- EZVIZ CS-C3TN okosotthoni kamera 1080P 2.8MM
- EZVIZ C3 C3W Pro (4MP) CS-C3W Smart Home Kamera
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- 2 TB-os Kingston NV3 M.2 SSD - 6000 MB/s olvasás
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest