Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4155 üzenetére
jó ötlet, nekem is van pár elfekvő cuccom otthon. majd körülnézek, mondjuk tubusom pont nincs, de egy kezdőt lehet venni hozzá 30k körül. meglátjuk.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4151 üzenetére
igy már értem, a távoli cél egy 120-as apo. hűű
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4151 üzenetére
egy semi apo szürőm van ha kell, 1,25-ös. nekem már nincs rá szükségem az ED-hez.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4148 üzenetére
bakker kifizeted a két szüröért a tubusod dupláját, megéri?
annyit szerintem nem hoz a konyhára. bár ki kellene probálni.
vizuálisan tuti nem hoz annyit, talán fotozáskor. de az más opció -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4143 üzenetére
mindkettő, akkor nem nyúlsz mellé.
-
4580693
senior tag
válasz
Cray Tyler #4121 üzenetére
F6-os műszerben szép nagy látómezőt ad. Az 1,25"-es okli is ugyanakkora nagyítást és látómezőt ad?
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4121 üzenetére
és ha a sky panoráma okli gumirozott részét középen megtekered, akkor kijjebb jön a teteje, igy nem kened összea lencsét.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4114 üzenetére
persze, a méretet megkérdezed és annyi. nekem a 100/900-ra 96,5mm átmérőjű kell, ez megy a 120-ra is tehát kompatibilis.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #4110 üzenetére
Nem volt vele éles a kép. De még a látómező közepe tájékán se. Az is lehet hibás darab volt, mert mások általában dicsérik. 🤔 Emlékszem hogy egy kisebb nyílt halmazt néztem vele, és fú de nem volt jó
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #4095 üzenetére
Érdekes, nekem a 7mm-es nem jött be, el is adtam. Lehet a 4-esnek jobb a képe. Vagy kisebb fényerejű távcsövekkel jó.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4096 üzenetére
ezt itthon megveszed kb. 60-80k-ért. anyi mitha kintről rendelnéd. a vám és áfa borsos, mert nem csak a termék árát nézik, hanem a postaköltséget is beleszámítják. az angol posta meg nem olcsó
[link]
ez a btc-ben 86k. kintről sem olcsóbb. a 160 font az kb 60k plusz az áfa 27%, a vámot nem tudom, de 3-7% biztosan van, a posta 15k tuti, máris 100k-nál jársz.
60k az ára+15k posta, és ebből számold az áfát-27% és a vámot.amugy nem is értem, az akromátra akarod?
én most vettem egy 1:10 crayfordot a btc-ben 50k-ért az ED-re, hibátlan.
[link]
ilyet. 4 csapágyas, a kihuzat meg se moccan és jusztírozható. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4087 üzenetére
az a lenyeg, ha meg van irva a nagykonyvben, hogy beadjuk a kulcsot, az ellen nem lehet vedekezni
.
ha meg az, hogy meg elunk 100 evet, az ellen sem tudunk mit tenni. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #3995 üzenetére
a sok csere-berével végre eljutottam egy olyan tubushoz, ami vizuálisan és fotografikusan kielégíti az igényeimet. ennél feljebb nem szándékozom lépni.
a 120-ast azért passzoltam el, mert blendézve 100-on használtam, két 100-as meg minek?
a 72-ről meg elég nagy lépés felfelé a 100mm fotozás szempontjából.
/ nem mellékesen a 100k-ért anno megvásárolt szettből a 3 drága oklim még mindig megvan, mellé jött 260k zsozsó, igazán nem volt rossz üzlet anno./most a mechanika csereberén gondolkodom: AZ-EQ5 goto csere HEQ-5 PRO goto-ra/ lusz esik még egy kis zsé is hozzá. a héten eldől lessz e belőle valami.
a 100/900-on kihuzatcsere, meg egy photoline 0,79x reduktor-korrektor.
és be is fejeztem a vásárolgatásokat. -
4580693
senior tag
válasz
Cray Tyler #3995 üzenetére
Nekem 2003. óta ugyan az a távcsövem.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #3988 üzenetére
e
nem szóltam, minek? az én baromságom volt, miért nem vigyéztam jobban.
/ meg különben is megvettea 120/1000 tubust. igy az ED csak 50k-ba került. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #3985 üzenetére
biztosan jobb mint a 120-as, ugyanis ez ED.
bár most van egy "kis" gondom vele. ugyhogy lehet kidobtam az árát az ablakon.
takaritás közben kitekeredett a lencséket tartó gyűrű és kiesett a kezembe a 2 lencse, persze a légrést tartó kis lapok is kiestek a lencsék közül. most ott tartok, hogy keresek valaki hozzáértőt aki össze tudja rakni, mert nekem nem sikerült.tehát lehet kuka lesz az új szerzemény kiprobálás nélkül.
a lencsetakaritás meg muszály volt, mert olyan koszos volt, hogy nem lehetetett átlátni rajta szinte.
szóval megszivtam rendesen. ez van. -
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #3662 üzenetére
Az a régi Philips webkamera anno nagyon jó képminőséget adott (ezt olvastam pár éve). A jelenlegi QHY viszont egy 60-70.000 Ft-os dedikáltan asztro kamera.
Sokkal jobbnak kellene lennie. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #3656 üzenetére
igy van, sok a sárga és nem tudok rájönni hogyan vegyek vissza belőle. a kamerának tuti van valami beállitása, csak még nem találtam meg.
probáltam 4 rögzitő progit is, mindegyikben ilyen alapból és nem tudom hol lehet állitani.
nappal viszont tök élethű szinek vannak, ezért csak éjjel tudom probálgatni. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #3647 üzenetére
-
tzimash
őstag
válasz
Cray Tyler #3545 üzenetére
Ok, rögzítsük. Ettől függetlenül még tiltom ahol lehet. PH kivétel persze.
Bocs nem tudtam, hogy érintett vagy
-
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #3556 üzenetére
Tudat alatt is kőkeményen hat az emberre a reklám. Folytonos megerősítést kap az ember egy adott termékről, már csak akkor is, ha nézi, de nem látja' a szeme sarkából. Mint mikor a moziban be-be tettek 1-1 hamburgeres képkockát a többi közé.
-
4580693
senior tag
válasz
Cray Tyler #3553 üzenetére
Hát, a TMB tripletem mellett annyira nem hoz lázba.
Viszont ha most jön egy olcsó és jó binóbenéző, akkor annak azért lefekszem. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #3550 üzenetére
hát nem fogok rákeresni a vitarára, mert nem az én autotipusom, ugyanugy a többi sem amit az arcomba tolnak. olyan horror árakon kinálják az új autókat, hogy meg sem fordul a fejemben még egyszer új autót venni.
miért lennék befolyásolható? valami gyenge jellemű embert rá lehet beszélni mindenre szinte, de én még életemben nem éreztem késztetést arra, hogy a tv-ben látott reklám hatására rohantam a boltba vásárolni. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #3545 üzenetére
a reklámmal nincs bajom, csak akkor, ha oldalanként 100x a pofámba tolják.
a sok gyártó-forgalmazó meg idiota, mert a sok reklámra költött pénz tuti nem jön vissza a reklámok utján szerzett vásárló körből.
pl. az rtl-en egy 15 másodperces reklám főműsoridőben 30 milla/leadás, és ezt egy film alatt letolják a torkodon 4-5 alkalommal.
ráadásul olyan reklámok: hüvelygomba, lábgomba, stb..
erre pont nem vagyok kiváncsi.
a neten szintén zenész: az oldal még be sem töltött, de a reklám már ott virit, sőt, mostanában már az a divat, hogy megnyitsz egy oldalt és először egy reklámfelület jelenik meg, ahhoz hogy eljuss a keresett oldalhoz, klikkelned kell.
és ezeket semmilyen reklámblokkoló nem képes kiszürni. sajnos. -
4580693
senior tag
válasz
Cray Tyler #3319 üzenetére
A telefonomban ennyi volt. Van még elfekvőben valahol, meg a Messier-album végén is vannak jegyzeteim. Majd sort kerítek rájuk, illetve, ha időközben lesz észlelésem, megosztom veletek.
Amúgy mi történt? Meghalt a topik?
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #3319 üzenetére
örüljetek, hogy csak most jött a veseekő, én már 25 éve szenvedek vele, kétszer mütöttek, de tiz évenként előjön és akkor honapokig szenvedés mig kijön.
amugy hazaértem.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #3286 üzenetére
mozgatni mozgat mindkettő, de el kell dönteni, hogy a fotózás vagy a nézelődés a fontosabb.
nagyon kevés időm van kitelepülni,: egyrészt keveset vagyok otthon, másrészt amikor otthon vagyok mindig szar az idő. ha mégsem akkor meg inkább fotózok.
igy a nagy lencsésem csak áll és porosodik, nem használja senki, ha lenne még egy mechanikám, akkor más lenne a helyzet, de nincs. azért döntöttem úgy, hogy eladom, hátha valaki nagyobb hasznát veszi és használja, mint én.
de egyenlőre az érdeklődő pár kérdés után eltünt az éterben. -
4580693
senior tag
válasz
Cray Tyler #3251 üzenetére
Mondjuk itt. És én egy binoklit javasolnék első műszernek. Egy 7x50-es vagy 10x50-est.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #3101 üzenetére
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #3105 üzenetére
ez csak ED, douplet nem triplet lencses, ezert ennyi az ara.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #3105 üzenetére
Az egyik FPL-53 -as üveg, nem lehet szar, klasszikus ED összeállítás. A Tripletekhez meg minimum egy lottó 4 -es kell
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #3068 üzenetére
igen, a 4 mm-es. nagyon jó. venni akarok még mellé egy 7mm-t is.
-
4580693
senior tag
válasz
Cray Tyler #3064 üzenetére
Most van fent a btc apróbam egy 2x tv barlow. 49 ezer, de lehet, hogy pár ezrest le lehetne alkudni.
Itt pedig egy jó kis okuláros cikk Bancsán Gábortól, aki az egyik legjobb tesztelő. [link]
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #3064 üzenetére
Ha én most vennék fókusznyújtót, nem hagyományos barlowot vennék. Sokkal olcsóbb mint a TV, de hasonló lencse felépítéssel pl. a Lacerta extender.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #3058 üzenetére
a kuka hogy jon ide?
-
tzimash
őstag
válasz
Cray Tyler #3050 üzenetére
A kolléga bizonyára úgy értette a kérdést, hogy vett-e valaki közülünk valami szerkentyűt
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #3043 üzenetére
Kicsit örültem, hogy felpörgött a topik, de látván a hitvitát, ami lassan átment egyfajta laza egoista arculatba, kicsit csalódtam. Elképzelhető, hogy rosszul jöttek át a dolgok, írásban sajnos nem lehet a reakciókat lefogalmazni.
Sajnos, vagy nem sajnos ez egy olyan hobbi, ami folyamatos tanulást és tapasztalást igényel. Amiért egyáltalán nem mindegy, hogyan közelítjük, vagy szólítjuk meg a témát, pláne a másik embert.
Jómagam is tapasztalatlan vagyok, pláne, hogy közel 1 éve nem nyúltam a cucchoz (sajnos ebbe a járvány is erősen besegített), de igyekszem kellő alázattal figyelni a többieket és elővenni a már tanultakat. Sajnos gyorsan felejtek dolgokat, néha muszáj ráfrissítenem az emlékezetemre, hogy ne kövessem el a régi hibákat és tudjam pl. hogyan kell kiszámítani a szükséges dolgokat.
Nálam "hullámokban" jön, van, mikor egyáltalán nincs gyomrom a csillagászathoz, viszont van, mikor elkap a gépszíj. Ezért nem leszek soha amolyan megszállott és naprakészebb másoknál. És ennek nem is adok hangot.
Nem szabadna elkövetni olyan hibákat, hogy valaki kihagy a számításból lényeges dolgokat és mantrázza a sajátját és X vs X vita alakuljon ki. Ez egy full kezdőnek nagyon félrevezető információ lehet, főleg annak, aki csak read only. Szerintem nem minden a matematikai képlet, mindenképpen a mögötte lévő tapasztalat is a mérvadó, de itt is minden helyzet függő, ki, mire használja a felszerelését, és ki, hogy lát a szemével.
Amúgy pont ezért lenne szép és érdekes ez a topik, mert szinte megtalálható minden felhasználói réteg, nem nagyon van két egyforma felszerelés.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #3043 üzenetére
Cray, igazad van, sajnos nem vagyok elég alázatos. Konok vagyok és fújom az igazam, ez egy jellemhibám, amin javítani kell.
De még az optika témára visszatérve Kovisoft: ezekből sokat tanulok, de hozzátenném a következőt. Ha van egy észlelő, akinek van X típusú, Y átmérőjű távcsöve, és úgy érzi többre vágyik, szeretne halványabb objektumokat is látni, vagy több részletet bennük, akkor mi javasolt neki?
Ugyan akkora apertúrájú eszközt venni, csak minőségibb optikával?
Vagy nagyobb apertúrájú eszközt?A válasz szerintem az utóbbi. Még akkor is, ha optikai színvonalban visszalépés, pl refraktor --> reflektor. Apertúrát gyakorlatilag bármeddig növelheted, de az optikai minőségnek lesz egy felső határa. Az utóbbi növelésének határhasznossága nem az igazi.
Ezért mondják, hogy aperture is king. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #3008 üzenetére
elkérném szivesen a tubusod a hétvégére, de nem teszem.
azzal lehetne igazán összevetni az F5-ös newtont. azonos fényerő mellett.
hát majd leközelebb hozzád megyünk. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2934 üzenetére
ahogy elnézem, mindenki marad otthon.
ez igy szokott lenni: nagyobb a füst mint a láng.
párszor már probáltam szervezkedni egy közös észlelést, eddig még sosem jött össze.
azt hittem most összejön, tévedtem, nem is erőlködök. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #2920 üzenetére
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2920 üzenetére
én nem akarom lehuzni egyik itthoni egyesületet sem, de vannak rossz tapasztalataim a szállás terén: mivel nem sokan használják, kicsit leamortizált minden, legalábbis ahol én voltam ott ez volt a tapasztalat./ plusz bogarak ezerrel: pók, poloska/ ugye a ritkán használt épületekbe előszeretettel költöznek be a rovarok.
szóval én ha lehet maradnék a hortobágyi mellett.
amugy zárva van: Az MCSE Csillagtanya jelenleg zárva tart,
-
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #2908 üzenetére
Senior buli. Mi nem mehetünk.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #2874 üzenetére
Sajnos a 34% kitakarás biztos ront a kontraszton. Bár az én 24% kitakarású newtonomnak is pokoli éles a képe, szóval ki tudja. 😏
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #2871 üzenetére
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2871 üzenetére
hát bele lehet esni, de ha rám halgatsz akkor HEQ-5 alá nem adod. az később egy 200-as tükröst is simán elvisz. használtba ki lehet fogni, akkor már javitgatni sem kel, mert az előző tulaj megcsinálta. fotomasina egy canon 600D bőven elég, használtba 50k körül.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2864 üzenetére
látod, ezért jó, ha az embernek két játékszere van: a 72-es fotos, a 120/1000 meg bolygós.
a barlowtól ne félj, a 120-as lencse elég nagy, hogy legyen elég fényed, nekem a Q-Turret 2,25x van, néha beletolom a 120/1000-be= 2250mm fokusz, ebbe egy 10mm-es okli, ez még kényelmes betekintéssel bír és nosza jöhetnek a bolygók. de szoktam merészebb is lenni, ha a légkör engedi: 4mm-es lacerta plusz barlow lencse tagja, igy 1,6 a szorzó, több részlet nem lesz de nagyobb az objektum. kár, hogy ritkán enged ekkora nagyítást a légkör.
a szinezésre meg két opció van: egy Baader semi apo szűrő, meg egy ADC korrektor.
lehet, hogy a korrektorral a színi hibát is ki tudod küszöbölni, bár a 120/600 a 2,25x barlowwal már kevésbé szinez, ha leblendézed 80-ra szinte APO, kis túlzással, de egy ED-vel pariban van.
nekem ugye könnyű, mert alap 1000mm a fokusz: F8,3, ha blendézem 80-ra, akkor már F12,5, de van 60-as blendém is. amugy a 120-as lencse közepe szinte tökéletes, a 60-as blendével penge a képe: F16.6 -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #2867 üzenetére
Apertura a lencse- / tukoratmero.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Még 1 dolog, ez már szerkesztési időn kívül jutott eszembe. Ne csak annyit írj hogy 600-as tubus, jó lenne tudni ilyenkor az apertúrát. Pl egy 200-as apertúrával egy 600 fókusztávolságú távcső is kiváló lehet bolygókhoz, max kell hozzá egy 2x barlow. (Nem mintha létezne ilyen
)
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Marssal kapcsolatban a tanulság az hogy túl messze van most. 2022 második felében lesz olyan közelségben hogy érdemes legyen nézni.
Én szombat éjjel voltam kint, de rossz volt a láthatóság, 80% fölötti páratartalom volt.
De M3, M5 lenyűgözően szépek voltak.Több meteort is láttam. Egyiket akkor mikor épp az M51-et néztem és áthúzott a látómező közepén.
Láttuk a 10 + 50 starlink libasort is kétszer. Látványos és ijesztő volt.
Az binokulárjaink gyakorlatilag befagytak, semmit nem láttunk velük. 😂
+1: megnéztük a Merkúrt. 😎 Nyilván semmi érdekes nem látszott belőle és a horizont közelében volt, de a sok légkör miatt szivárvány színben pompázott. 🌈
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #2849 üzenetére
Észlelés 2021.05.03-án
Budapestről 1 óra autótútra kimentünk a kunságba valami tanyák közé.
Szinte minden összejött amit terveztem.
Először is, kerestem egy ránézésre vízszintes helyet, első próbálkozásra tökéletes lett.Aztán lézerrel ellenőriztem a kollimációt, és a még a főtükörhöz se kellett nyúlni! Lol, ez 2 vak szerencse egymás után.
Ennyi szerencse után már illett egy kis balszerencse is, kb este 11-ig elég sűrű felhős ég volt fölöttünk.
Időkép radar, felhőtérkép, appok szerint makulátlan tiszta égbolt kellett volna legyen, ehelyett retek felhők. De végülis eltakarodtak.
Kb ugyanaddig az egy tanyánál órási parti volt, ment a gumiégetés, meg a világítás rohadt erős lámpákkal. Ezeknek a tanyasiaknak nincs jobb dolguk, minden este kint b%sszák a rezet... De aztán ők is megszűntek.
Végül csak mi maradtunk talpon és a nagyon szép tiszta égbolt. Ezalatt a következők történtek:
- szinte véletlenül, egyből megtaláltam az M51-et
- amíg szakadozott a felhőzet és random cirkáltam az égen, 3 smudge-ot találtam, amik valamilyen mélyégobjektumok, de olyan helyeken amiből nem készültem, így fogalmam sincs mik voltak.Talán egyiknek nem volt fényes központja, a többi biztos galaxis volt.
- megnéztük a Mizar kettőscsillagot, ez is könnyen megvolt
- megtaláltam az M81, M82-t
- véletlenül rábukkantam a Cor Caroli kettőcsillagra
- Gamma Leo kettőscsillagot megnéztük
- megtaláltam az M95, M96, M105 galaxisokat, ezek elég halványak voltak a többihez képest. volt a környezetükben pár másik is
- meglett az M65, M66, 3628 galaxis trió, ezek jobban látszódtak mint az előbbiek
- újra megkerestem az M51-et. nem könnyű közvetlen a zenitnél irányítani, de nem lehetetlenMindet először 40x-ben néztük a 30-as nagylátószögű 2"-es okulárral. Iszonyat jó azzal nézni, egész látóteret kitölti, teljesen planetárium élményt ad. És mennyi csillagot mutat, te jó ég!
Több dologra rápróbáltunk 100x nagyítással, érezhetően kicsit rosszabb a Plössl okulár minősége mint a másiké, de a nagyítás miatt így is többet mutattak a galaxisok.
A Gamma Leót megnéztem 200x-ben is, mert annyira közel vannak egymáshoz, hogy csak ekkor látszott igazán jól hogy valóban 2 csillag. 200x-nél már bezavart kicsit a légkör, de még jó volt, 300x szerintem sok lett volna tegnap. Azt az okulárt elő se készítettem.A célpontok közül egyedül az M3üat nem sikerült megkeresni, ahhoz még több tapasztalat kell. Szívesen néztem volna meg nyílt-, vagy gömbhalmazokat, de majd legközelebb.
A binokulár a távcső mellé nagyon jó vétel volt. Brutális látvány az égbolt azzal is. És ketten meg pláne jobb volt vele, mert mindkettőnknek mindig volt mit nézni.
1 körül kezdtünk pakolni, nagyon elégedetten távoztunk. 😎
Legközelebb még sötétebb helyre akarok menni, tudtok valamit ajánlani 1 órára BP-től?
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #2847 üzenetére
Oké. 😎
Meg kevesebb és könnyebb célpontokat írtam fel. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #2844 üzenetére
Örülök hogyha a beszámoló hasznos volt, más kezdőknek érdekes lehet, hogy milyen egy első észlelés.
Vettem egy binoklit, csodásan éles a képe. Tök jó lesz, remélem tényleg segít majd a tájékozódásban, meg arra is jó hogy amikor megyek valakivel, egyszerre ketten tudunk nézni.
Hétfőn nagyon szép felhőtlen idő lesz, megyek is észlelni egy második körre. 1 óra autóút déli irányban, a kunságban vannak bortle class 3 helyek. Hold se lesz, nagyon várom!
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2832 üzenetére
ráadásul nekem dupla a mechanika: EQ és AZ is. amelyiket akarom.
amugy sosem értettem a dobsonosokat: inkább vesz egy nagy tubust egy gyenge mechanikával, már ha a zsámolyt annak lehet nevezni és lökdösi, de az akkor sem lesz soha olyan mint egy EQ, pláne nem egy GOTO.
plusz a zsámolyt nem igazán lehet fejleszteni, megvan oszt kész, az esetleges kiegészítők meg annyiba kerülnek hozzá, hogy akkor már inkább elsőre egy EQ goto.
mit érsz egy 300-as tubussal, ha 4-500x-os nagyításon nem birod használni, mert lökdösni kell, hogy a bolygó látómezőben maradjon?
ezt sosem tudtam megérteni. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Cray Tyler #2804 üzenetére
No para, felőlem mindenki azt csinál amit akar egészen addig míg nem kerül be az aurámba. Akkor aztán szigorú vagyok.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Cray Tyler #2802 üzenetére
Leleményes nép a magyar.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #2775 üzenetére
-
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #2761 üzenetére
Világos.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #2758 üzenetére
Pont nemrég olvastam távcsövek kapcsán arról, hogy senkinek se jusson eszébe lenspennel ekkora lencséket, tükröket tisztítani. Eddig én max. objektív tisztításra használtam.
Oppenheimer (#2751)
Igen, onnan hiányzik néhány csavar.vegyszer (#2748)
Én is támogatom a távcsőépítést/fejlesztést. Minimum szóban (vagy írásban). -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #2758 üzenetére
Azta, mik vannak! Ezt is elmentem.
En elsokorben arra gondoltam, hogy ilyen suritett levegofujo cuccal majd lefujom, ehhez szet se kene szedni. Csak jo dolesszogben kell tartani a palackot, hogy a hajtogaz ne jojjon ki belole kozben.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #2733 üzenetére
Köszi! Csillagatlasz Kistávcsövekhez (Vizi Péter) már elolvastam, meg lapozgatom az atlaszokat benne. Ehhez képest mivel más amit linkeltél?
Hmm tartalomjegyzék alapján nagyon hasznos, megrendelem.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #2731 üzenetére
Én is örülök az itteni tanácsoknak, bár annak is hogy beyolóztam tegnap a 200-as newtont. Ezzel örökké elleszek.
Hozzátenném hogy a 2714-es hsz-t elmentettem, mert ebből fogok kiindulni amikor rájövök hogy szar a látómezőm és kicsi a pupillatávolság.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #2718 üzenetére
Írok majd, persze nem akarom szétfloodolni a fórumot, de a tapasztalataim az elején le fogom írni
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Cray Tyler #2697 üzenetére
EU-s szabályozást vezetnek be nálunk is, nem itthoni találmány. Az egész EU akart fellépni a kínai importtal szemben ezzel.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2690 üzenetére
hát, hirdetem, de még megvan. pedig jó cucc, fullra feltuningolva és adok hozzá egy rakás kiegészítőt.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #2682 üzenetére
Cray Tyler (és popey37)
Jó cucc. Ha unión kívülről rendel valaki, akkor azt azonnal tegye meg, mert június 1-től automatikusan mindent áfa fog terhelni, nem csak a 22 euró feletti cuccokat. (Persze ez egyébként is drágább, célszerű a tagállamokból megvásárolni, ha talál a z ember.)
A kiegészítő-tartókonzol leginkább esztergályos munka (esetleg 3D nyomtatós) és abban nem vagyok otthon. Én Ebay-ről rendeltem. Nekem fontos volt, hogy 1 csavarral is rögzíthető legyen.Oppenheimer
Stellarium, Stellarium Plus, SkyEye, Sky Map. -
popey37
addikt
válasz
[link]
sasold csak meg, igaz kinából jön, de anit angolból vennél az is kinai.és van rajta keresőtartó is. -
popey37
addikt
válasz
profi cucc, de probáld meg az ebayról az unióból megrendelni, olcsóbbra jön ki: nem lesz rajta áfa meg vám.
viszont a papucs az nekem is jól jönne: vettem egy M-gent és kaptam mellé egy vezető tubust, ami a gyári papucsba illeszkedik, így a lézeres keresőmnek nem maradt hely. kéne egy nekem is.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #2675 üzenetére
Szóljál, ha kell valami!
Most fejlesztek egy merőben új Bahtinov maszkot. (Na jó, nem én találtam fel, de ki kell találni hozzá "néhány ezt, meg azt". Már teszteltem, elég jónak bizonyul.)Én is elpakolok nagyjából mindent, mert nagyon ritkán észlelek, de ha naponta nyomnám, akkor együtt becipelném a melléképületbe és letakarnám.
Newton esetén általában elegendő a főtükröt belövöldözni', ha a kihuzat rendben van, akkor olyan nem nagy ügy a jusztírozás.
Erről jut eszembe, hogy ehhez is gyártottam "targetet". Amikor barlow és lézer segítségével kollimálunk, akkor kell egy kis "célzóberendezés" (gyakorlatilag egy egyszerű célpont, vékony anyagból). Ez is elég jó lett, ha valakit érdekel. Filléres dolog és piszok jól működik.
Lencsésnél is van jusztírozás, de az nagyon ritka - ahogy vegyszer is írta -, csak megjegyzés szintjén említendő.Oppenheimer
Ha kényelmetlen a keresőtávcső használata, akkor ajánlott a lézer (meg egyébként is). Ha érdekel, kifejtjük.
A másik, hogy igen, ki tudod számolni a nagyítást, látómezőt stb., vagy megnézed Stellariumban. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2669 üzenetére
én mindent szétszedek: tubus a kofferba, okulárok megint koffer, mellé a drótok, szűrők, mechanika álványról le, dobozába, 3 láb hordláda.
kitelepülésnél kb. 30-40 perc mire összerakok mindent.
ha fotozni megyek az egy óra mire mindent beállitok: vizszint, polus, betanitás, polár aligment, M-gen, fotomasina, flat-dark készítés.
szóval nem egyszerű, és valami mindig otthon marad.
husvétkor pl. a 600D dummy akku tápját hagytam otthon, az akku 1 órát birt. persze csak akkor vettem észre, amikor már minden össze volt állítva. köpködtem is rendesen.
ráadásul az AZ-EQ5 nem egyszerű mechanika: a polustávcső nem a mechanikában van, hanem mellette egy tartón. szóval nem egyszerű az élet. -
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #2669 üzenetére
Én is hasonlóan hozzád, csak a tubust pakolom el a kofferébe + a tartozékait. Az okulároknak is külön kis koffer, oszt csókolom. A mechanika marad, ahhoz nem nyúlok, max. a sípcsontom nem örül neki, mikor éjjel hív a természet.
Megvan ennek is a varázsa, én szeretek bíbelődni, összerakni, beállítani a cuccot. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #2661 üzenetére
Jöhetnek Google maps pinek ide a fórumba!
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #2651 üzenetére
Majd utánajárok ennek, köszönöm a tippet. És végülis ez lett, feladtam a rendelést: [link]
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #2636 üzenetére
Mi a baj a newtonnal? Miért mondod hogy csak nyomokban tartalmaz némi lencsét?
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #2632 üzenetére
Jaja én egy állványról csúsztam le, a fene se gondolta volna, h ilyen drágulás lesz.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2588 üzenetére
semmi. marad a 72-es es jon melle egy mgen. es innentol nem kell semmi csak a tubus mechanika dslr.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #2588 üzenetére
Búvárszemüveg.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #2583 üzenetére
Persze, jól.
Cray, félre ne érts!
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2584 üzenetére
én, ha vizuzok a 120-al, minden alkalommal visszatérek a már máskor megnézett objektumokhoz és az a tapasztalatom, hogy minél többször nézed, annál több részletet látsz.
azért félreértés ne essék, én is ismerem az eget úgy nagyjából: csillagképek, szabad szemes látnivalók stb.., de ha fotozok akkor goto, gyorsabban megtalálja mint és és pontosan beállitja középre, pl vannak olyan célpontok is amiket szabad szemmel nem is lehet látni, pláne a 72mm-es tubusommal. hát erre való a goto meg a sok szoftver.
itt lényegében arról volt szó, hogy a facén egy tag bele akart kezdeni a fotozásba és megkérdezte, milyen felszerelést vegyen. na erre jött a válasz: először ismerd meg az eget.
erre irtam a kis szösszenetemet.amúgy a tarjáni táborban általában a messier katalógust végig szoktam észlelni: nagy kihivás mert van pár amit igen keresgélni kell, na ott nincs goto, csak szabadszem meg térkép.
általában a 101 objektumból 80 körül szoktam megtalálni, a többi mindig elbujik. -
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #2411 üzenetére
A LED lámpák elleni szűrőt könnyű beszerezni. Lehajolsz értük.
A csúzli sem rossz.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2350 üzenetére
akár ma este is, ki kell használni a jó időt.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2350 üzenetére
ezzel ne foglalkozz, van autóm beférsz simán.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #2334 üzenetére
"Fejlesztés-szagot" érzek, meg sodrófa jelenlétet.
*Mindenki*
Egyik ismerősöm kérdezi, hogy tudok-e neki segíteni.
Idézem.
"Esetleg van abban jártasságod, hogy hogyan kell leszedni az adaptereket? Múltkor miután meglett az ASI (183MM Pro), a Pentaxos M48-as adaptert is alig bírtuk leszedni a távcső végéről.
Most pedig kipróbáltam a flattenerrel is a távcsövet, és a zwo m48-m42 adaptert nem bírom róla leszedni egyszerűen, és félek attól, hogy a menetet megsértem."Szerintem nem kellene ennyire passzosnak lennie, talán a festék miatt van. A lényeg, hogy találkoztatok-e már ilyennel, van-e tippetek.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #2334 üzenetére
Hát igen. Nekem szerencsém volt a seeingel, nagyon szépen kivehető volt a jupiter sávjai + a holdjai. 130x és 84x -es nagyításon is. Színezést ugye nem tapasztaltam.
Még a párom álla is leesett, élőben még sosem látta így. Igaz, kicsit tanítanom kellett, hogyan nézzen a cső végébe és a fókuszálást is.Először azt hitte a holdat látja, de miután azt is megmutattam neki, ...halkan egy úristen
A saturnus már nehezebb dió volt, de simán kivehető volt, hogy az bizony az
No igen, itt jönnek elő a hiányosságok, stabilitás, tengelyek és fókusz. Sejtettem amúgy, hogy a gyári mechanikával lesznek gondjaid, én még nem találkoztam olyannal, ami rendesen működött volna, kihozva a kereskedésből.
Még a szanaszét nyálazott EQ3-5 mount sem tökéletes és a konstrukciójánál fogva soha is nem lesz az.A 4mm UWA nálam is érik, lehet még a héten megrendelem.
-
válasz
Cray Tyler #2332 üzenetére
Azért gondoltam erre, mert ezt hagyományos távcsövezésre is lehetne használni (madarakat figyelek főként).
Egyébként tényleg láttam is, hogy ennyiért már van teleszkóp is. -
Kirlog
csendes tag
válasz
Cray Tyler #2295 üzenetére
Wow, ez nagyon jó oklinak tűnik. Én most csak egy 7mm-es Planetary-t rendeltem. Meg egy kis EQ1 óragépet, meg táskát a tubusomhoz. Így végre kikerülhet a karton dobozából amiben jött, csak már megy tönkre utaztatás miatt a doboz. Elvileg ma érkezik meg a csomag. Ha szép lesz az idő este, megyek is kipróbálni.
Viszont tegnap olvastam vissza topikot egy darabig, és láttam, hogy Gilice tér közelében laksz. Meglepődtem, mert én arra járok el minden nap munkába menet, jövet. Kicsi a világ
-
kovisoft
őstag
válasz
Annyi még, hogy a Lacertának 82 fokos a látómezője, ugye? A báriumnak meg mennyi: 40 fok? Tehát amellett, hogy 2,5x akkora lesz a nagyításod, alig valamivel kisebb lesz csak az égi látómező, amit befog. Ha jól számolom, a bárium 40 ívperces égterületet mutat a távcsövedben, a Lacerta pedig 33 ívpercet.
-
vegyszer
addikt
válasz
Jól. Igen.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #2268 üzenetére
Benne lesz.
Ott kezdjük majd, hogy "a fiúknak ....-jük van a lányoknak pedig ....-juk".Bár a mai világban...
-
kovisoft
őstag
válasz
Cray Tyler #2268 üzenetére
A refraktor csak annyit jelent, hogy lencsés távcső, tehát az ED apo is refraktor. Az akromátra vagy akromatikus távcsőre gondoltál, nem?
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #2226 üzenetére
Mekkorát tervezel venni? Az én esetemben, az elméleti határon már nagyon nehéz befókuszálni, még CF -al is. 3,2mm (131x), igaz sok függ a seeingtől is.
Nálad mivel nem ED -ről van szó, én egy 4mm -est vennék kezdetnek
(ami nem plössl vagy ortho)
-
Kirlog
csendes tag
válasz
Cray Tyler #2202 üzenetére
Ovális, nagyobb folt. Pesten egyszer "véletlenül" megtaláltam. Kerestem, de rossz helyen, aztán végül meglett. Először nem voltam benne biztos, hogy az az mire meglett (bár akkor pocsék volt a seeing, szaturnuszt is alig tudtam élesre állítani. De utólag rájöttem, hogy az volt az Most ahhoz képest, hát nem akarok hazudni, én így emékszem de szerintem olyan 1,2-1,5x nagyobb volt. Nagyon szép volt, egyből kitünt, hogy az az Androméda. Nem tudom, hogy csak a sötétebb ég miatt, vagy a jó seeing is közre játszott. Bolygókon vettem észre igazán milyen tiszta volt az ég. Nagyon éles szép képet adott még az alap barium okulárom is a Szaturnuszról. Meg is lepődtem, hogy tud ilyet is.
-
Kirlog
csendes tag
válasz
Cray Tyler #2186 üzenetére
BIzony, én észlelek. Most pedig épp szüleimnél vagyok hétvégén (Dunaföldvár), ahol pesthez képest olyan csodás az ég, hogy elmondani nem lehet. És fejlődök is. Már pár fényesebb objektumot sikerült megtalálnom (Gyűrűs köd, Bagoly halmaz, Androméda, Perszeusz ikerhalmaz, Fiastyúk stb.) Így egyre több a siker élmény.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #2186 üzenetére
Bizony ám, én kint észlelek a strandon, észlelem a csajokat
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2157 üzenetére
ezek a kiegészítők kellettek, mert ha gyengébb minőségűt veszel, az összes hiba összeadódik: az akromát alapból szinez, ha veszel bele egy gyengébb oklit ami szintén színez, akkor hatványozottan fogod látni, tehát nem csak simán összeadódik, valamint a leképezése sem tökéletes egy olcsó oklinak.
a zenit meg azért kell, hogy ne veszíts a fénygyüjtő képességből, valamint szerintem kontrasztosabb a kép a 99%-os zenittel.és a legfontosabb: ha később fejlesztesz tubust, a kiegészítőket nem kell lecserélni, ellentétben a gyengébb minőségűekkel, amiket muszály, mert lerontják a jobb tubus teljesítményét.
szóval nem volt felesleges kiadás. -
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #2149 üzenetére
Ha nem vagy biztos benne, akkor ne tedd, habár annyira nem bonyolult szerkezet, inkább a "finomhangolás" az, ami sok türelmet igényel.
Ami a lényeg, hogy tisztán, következetesen kell dolgozni, a megfelelő szerszámokkal és kenőanyaggal. Az EQ3 -at kétszer-háromszor kaptam szét, mert kisérleteztem a kenőanyagokkal. Már csukott szemmel is összeraktam volna
Az EQ5 már komplexebb, de nem bonyolultabb szerkezet. A megmunkálása az elődjéhez hasonlóan, szar. Sajnos nem lehet a finommozgatásért felelős csigákat holtjáték nélkül belőni (a tengelyeket viszont igen). Lehet a lítium bázisú zsír sem a legjobb erre a célra. De ez van, ezt kell szeretni, fotózni úgysem fogok vele, minden másra meg jó ahogy van. Legalábbis sokkal jobb, mint ahogy a gyárból kijött, tele forgáccsal, ragasztóval és zéró szisztematikával meghúzott csavarokkal. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2139 üzenetére
viszont a fogasléc jobb mint a crayford, e fogak miatt nincs megcsuszásveszély nagyobb súlynál. a fogak jobban megtartják. amit linkeltem betét kb. crayfordot csinál a kihuzatból fogasléccel.
a bresser ferdefogazásu kihuzata is sokkal jobb mint a crayford. a harmadik dolog mg nem biztos, hogy megéri egy akromátot egy 60 ezres kihuzattal párositani, ha van olcsóbb megoldás ami legalább olyan jó. még hétvégén itthon vagyok ,ha pesten laksz szivesen átugrok megmutatom a kihuzatát a 120-nak. úgy könnyebb lesz dönteni. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2139 üzenetére
60 körül van a crayford ára, nem érdemes kintről venni, ott is drága
a 120/600-hoz a 96,5mm átmérőjű kell. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2128 üzenetére
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #2134 üzenetére
Ha berakod a kosárba akkor továbblépve meglátod, mert vételárfüggő. A legutóbbi rendelésem 5EUR körül volt. A CF 17EUR körül van. Azt viszont nem tudom mekkora összeghatár felett van nálunk + vám. Angliai a bolt ugyan, de már nem eu tagok.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Kuponkunyeráló
- Formula-1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Linux felhasználók OFF topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- 12 GB-os RTX 4070Ti - garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3058
- Bezámítás! HP Victus 16-D0655NG Gamer notebook - i5 10400H 16GB DDR4 512GB+1TB SSD RTX 3060 6GB W11
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest