Hirdetés
- Google Pixel topik
- Várhatóan ez a négy iPhone már nem telepítheti az iOS 27-et
- Yettel topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
Solymi81
aktív tag
válasz
üzenetére
Köszönöm szépen, így már ment.
Az miért van, hogy ha Binance Lite-ban nézem az ETC/EUR-t, ott teljesen más EUR értéket mutat mint mondjuk a Bin. Pro-ban az ETC/BUSD alatt átkonvertált EUR érték?
Illetve azt ol tudom beállítani, hogyha a Proban eladni akarok, akkor mutassa, hogy mennyi lenne az eladott coin értéke? azt nem találtam meg.
Ha gondolod válaszolhatsz privátban is, hogy ilyen kezdő témákkal ne szemeteljem a fórumot
-
törölt tag
Ethereum Classic 3x .
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
htc07 remélem ez remek termék.

-
Solymi81
aktív tag
válasz
üzenetére
Hűha, már az elején elakadtam, hogy váltsam át BUSD-re.

Nem enged EUR-BUSD konverziót csak EUR->BTC, stb.
A többi onnantól megvan.Gondolom akkor eladásnál is így kellene eljárnom ha már van coin, akkor BUSD-ben kérni.
Az miért van, hogy vannak vételi limitek megadva és többet már nem engedélyez? Ahhoz adni/venni kellene, hogy nőjön?Remélem hétvégén lesz időm nekiülni olvasgatni, hogy mi ez a pool, farm, stake, mert úgy látom azzal (is) érdemes foglalkozni.
-
Solymi81
aktív tag
Sziasztok,
Tudom, hogy kellene videókat néznem, de Binance Lite-nál miért van az, hogy vennék X EUR-ért Y áron coint, erre amikor venném, akkor Y+10-ért adja darabját.
Binance Pro-n meg nem találok mondjuk ETC/EUR párost illetve nemtom, hogy ott hogyan megy a trade, mert bonyesznek tűnik
Főleg mivel nem akarok kölcsön felvenni. -
Prien
addikt
Lejárt időkeretes vásárlásnál mikorra jön vissza a pénz Visára? Binance-on failed a tranzakció, de a pénzt meg levonta vásárláskor.
(Lassú volt a Smartbank
) -
Tonyo
őstag
Melyik a jobb út visszaváltásnál Panthernél?
1. Panther - >BNB->Binancen pedig BNB-USD vagy EUR
2. Panther ->BUSD -Binancen pedig BUSD-USD vagy EUR -
htc07
addikt
válasz
üzenetére
Érdekelne, ha már ilyen jól rám cáfoltál, hogy pontosan milyen tényezők befolyásoltak abban, hogy befektess ebbe a remek termékbe?
Mert hogy haszna nem sok van, csak a bitcoin forkja.
Én az alapján választok, hogy mi az, amiben látok fantáziát, miben különbözik a többitől, milyen hozzáadott értéke lehet. Ezért teszi ki a portfólióm javarészét a THETA, és az ADA, de vannak egyebek is.
Biztosan velem van a gond, de komolyan érdekel, hogy miből lett az a következtetés, hogy pár hónapon belül ez 3x áron fog forogni. Ismerve a történetét a BCH-nak (én itt voltam már akkor is, amikor forkolták).
-
szabi__memo
nagyúr
Még idén jöhetnek a kriptok az amerikai bankok százaihoz, a cnbc híre szerint
-
nort_on
senior tag
válasz
nort_on
üzenetére
Panther szépen megy, tegnap óta csinált egy egészséges majdnem 30%-t.

Telegram csoportban olvastam egy jót a sok mém, meg to the moon között, tegnap este számoltam is egyet.
Szóval azt néztem meg, hogy a farmolt PANTHER-t mibe érdemes betenni. Leginkább valami másik token-be (BNB vagy BUSD), mert ki tudja mi lesz vele, de legyünk optimisták és használjuk ki a kamatoskamat előnyét.

A pool és a farm kamat között kb 3.35-szeres különbség van, így jobban megérheti a farm-ba visszapörgetni a pénzt. Aktuális árakkal számolva (PANTHER illetve PANTHER-BNB LP), meg a -5%-kal, meg a gas fee-vel ez jött ki.
1. Naponta 1-szer a farmolt panther megy a poolba. A folyamat: pool-1x compound, farm-1x harvest >1x stake a poolba, ez 3x -5% a mozgatott pénzre, meg 3x gas fee
2. Naponta 1-szer a farmolt panther megy vissza a farmra. A folyamat: farm: 1x harvest, 1x a farmolt panther fele swap BNB-re, 1x liquidity BNB+panther, 1x stake vissza a farmra, ez 4x -5% a mozgatott pénzre, meg 4x gas fee
Számokban a következő jött ki (5 naponta a + hozam-kerekítve, első a pool, második a farm):
5: 35% / 35%
10: 68% / 75%
15: 105% / 126%
20: 145% / 195%A farm szépen elhúz, hosszabb távon még jobban. Ebben nincs benne a lehetséges árfolyamemelkedés, illetve a kamatok idővel csökkeni fognak, de feltételezzük hogy marad a 3-szeres különbség a farm javára.
Az árfolyam hogyan befolyásolja a dolgokat, pl ha a panther 10x-et csinál, akkor gondolom a PANTHER-BNB LP csak 5x-et mivel felesben vannak, szóval PANTHER-t vagy PANTHER-BNB LP-t érdemesebb gyűjteni? Lehet érdemesebb mégiscsak a PANTHER-t, mert abban nagyobb potenciál van többszörözésre?
Ilyesmit szoktatok számolni?
A gyakorlatban hogy csináljátok? 1-es vagy 2-es opció?Illetve a farmon számolni kell egy lehetséges impermanent loss kockázattal!
Bocs, ha hosszú lett és köszi az észrevételeket!

-
Lmh
őstag
Sziasztok!
Binance-re probalok utalni eurot Revolutrol. Fomenuben kuldes - jobb felso sarokban plusz jel - szamla adatai - cèget valasztom - cimzett bankjanak orszaga micsoda? - penznem eur - bemásolpm a szamlaszamot amit kaptam a binanceben - Vállalatnèv - Binance - cimzett hozzaadasa es ennyi gondolom.
Binanceben kapott reference kodot nem kell sehova irni??
eloszor pici osszeget utalok, aztan megy a nagyobb gondolom ugyanezekkel a mentett adatokkal

-
golya87
őstag
Az az előnye, ami a hátránya. Nincs nagyon határ, csak robog a szekér. Most épp az úton, de volt már, hogy a szakadékba tartott (khmm MtGox).
Én is végigültem két stabil pénzes turnust, működött, jött az ígért pénzt.
Most kipróbáltam egy két hetes shitcoinos stake-es lekötést, csak 20% feletti APY-vel, már az első pár nap után magasan az árfolyamnövekedés hozott igazán és nem a stake.
Öcsém most a vasárnapi Doge runnal zaklat, hogy vegyek kutyapengőt... (Ilony megy a Fábryba haknizni.) -
Resike
tag
Én hosszabb távon a BCH-ban látok potenciált, többnyire mindig a többi húzó-coin mögött laggol, pár hónapon belül simán lehet 5-6k is, ha kitart a bika. És a május mindig húzóhónap.
Persze most ne vegyen senki, esetleg egy nagyobb dip után. -
-
Furcsallom, azt ETCrol nem beszel senki. Az elmult honapban meg10xezte az erteket. Mit gondoltok rola. Jo befektetes lehet?
-
Prien
addikt
Binance kártyája van valakinek? Érdemes vele foglalkozni relatíve kis összegű kereskedésekkel vagy elég a sima Visa kártya is?
-
csoki9019
csendes tag
Sziasztok!
Kezdő vagyok, Binance al gondolkoztam kirpóbálni a crypto befektetést.
Kérdésem az lenne, hogy hogyan kell utánna adózni.Alap elméletem az lenne, hogy Revolutrol SEPA-val beutalok EUR-t és withdraw is Revolutra utalással történne (EUR SEPA). (Gondolom így a leggazdaságosabb, vagy tévednék?)
Ha pl BTC/EUR vagy ETH/EUR ért veszek coin-t majd eladom ugyan ugy EUR-ért akkor itt is T+2 settelment date EUR/HUF árfolyammal kell számolnom bevalláshoz?
Vagy itt is van olyan mint trading212-őn, hogy hiába EUR ért vásárlok bizonyos amerikai részvényt, átváltja EUR/USD-t fű alatt és adóbevallásban ott már USD/HUF árfolyammal kell számolni.Illetve mi van akkor ha EUR-ból USDT vagy BUSD hasonlót veszek és azzal kereskedek?
Eladáskor stable coint kapok vissza ekkor hogy számolok tényleges nyereséget? Nem kell mert még nem fiat pénz, majd ha a BUSD/EUR ra váltom, akkor kell csak T+2 EUR/HUF árfolyammal számolni?
Vagy amennyi BUSD-t kaptam érte azt azonnal BUSD/EUR/HUF árfolyamon számolom. Mert ha később váltanám át addigra a BUSD és HUF közöt árfolyamnyereség is növelné a hasznomat az után meg nem fontos adózni?Köszönöm a segítséget.
-
nort_on
senior tag
Maximálisan értelek, nekem sem itt van a pénzem, mert nem ismerem még igazából, hogy többet merjek betenni. :)
Pl most nagyon megy az ETH, hamarosan 5k lehet, de 8-10k is mondanak. Lehet, hogy nem így lesz.
De ha igen? :)Ez egy más világ, más lehetőségekkel, és mindenki azt választ belőle, ami a számára megfelelő.
-
vzozo
senior tag
válasz
nort_on
üzenetére
Visszaolvastam, épp arra a hozzászólásra reagáltam.

rendes coin-nal kell stake-elni.
Amikor kb. minden ATH-n van, persze át lehet váltani a fiatot coinra. Kérdés, hogy érdemes-e.
Viszont az EUR az EUR marad, én abban kapom a fizum. A .10%-os lekötéshez képest már a 3-4% is nagyságrendi ugrás, nem szabad kapzsinak lenni. -
törölt tag
május 11.-én indul a UFARM stake, reward: $UFARM + $ORO + $COOK + $UDO + $UMB
BSC chain alapú $UFARM tokennel indul majd. -
Krethx
aktív tag
Ahogy én Steak-elek:
1. BUSD-t kiutaltam Binance-ről a Smart Chain-re. (Minimális fee.)
2. Kiválasztottam a Pool-t azon belül a BUSD-t. Itt az Approve Contract-ra levon Network fee-nek. $0.21
3. Hozzáadom a BUSD. A betett BUSD összegnek elveszi a 4%-át. Deposit fee.
4. Vársz és termeli a Panther tokent.
5. Harvest. Érdemes majd egyben kivenni.A teljes BUSD-t pedig egyben visszateheted majd a Smart Chain-re.
-
Krethx
aktív tag
Igen rányomtam. Pontosan én sem tudom. De van amikor kevesebbet ír. Nekem Nagyából ugyan annyit ír. Most 0.80. (Egyszer vettem már ki.) Én nem váltogattam. BUSD-t kiutaltam a Smart Chain-re. Aztán azt Stake-eltetem.
A PANTHER-BUSD nekem nem tiszta. Mivel BUSD-ből veszed a Panther-t. Vagyis engem oda irányít. kép 1 - kép 2
-
nort_on
senior tag
Ami nekem volt ma reggel, kerekített összegekkel, farmon 29, harvest után 27.7, berakva a pool-ba 26.3. Ezek lépésenként -5%. Az eredetileg a pool-ban lévő mennyiség nem változott, tehát nem az összesből jön le az 5%.
Ezeken felül van még a tranzakciós díj is, ez ebben az esetben kb 0.9 USD volt kétszer.
Szóval óvatosan a nyomkodással, mert drága. Főleg kis összegnél.
-
Tonyo
őstag
"ha pedig a Harvest-et nyomsz tehát kiveszed a nyereséget (8 óránként lehet.) akkor fizetsz $0.XX-et"
Ez biztos? (mondjuk nyilvan rányomtál, én még nem)
Azt olvastam, hogy minden tranzakció 5 % sarc, csak ugye nem írja le, hogy ilyenkor mi képzi az alapot. Brakott token+ nyereség vagy csak a nyereség?!Én csak kis összeggel farmolok, mert nekem nem szimpatikus, hogy előtte össze vissaz kell váltogatnom, úgy, hogy azt se tudom, hogy 1 Panther-BUSD token mennyi ért.
-
Krethx
aktív tag
Ha a Pool-ban Stake-elsz a betett összegből levon 4%-ot. (Deposit Fee) Ha pedig a Harvest-et nyomsz tehát kiveszed a nyereséget (8 óránként lehet.) akkor fizetsz $0.XX-et. (Amit BNB-ből von le.) Én összegyűjtögetek pár tokent és egyben veszem ki. Így majd csak egyszer nyomok Harvest-et. A Compound-ot nem próbáltam. Mivel én BUSD-t Stake-elek.
-
ÁrPi2
senior tag
Én nemrég kezdtem de fontolgatásaim során arra jutottam hogy a Savings / flexible alatt talán a BTC-re kínált 1,2 "estimated annual yield" jobb ajánlat lehet mint ugyanitt az EUR(3,21) vagy GBP(5) százalékai. (Különösen éves vagy hosszabb távú "HODL"-ereknek)
DE a kriptó-kereskedés vagy akár a sima "golden-mém" azaz "Buy-and-hodl" mellett a mellékvizeken hajókázva a FIAT deviza (eur,gbp) fialtatás sem egy elvetendő lehetőség.
Mi itt a fórumon a véleményetek erről?
-
Tonyo
őstag
Egy dolog nem tiszta. Ha panther poolban stakelek egy összeget abból levon 5%-ot, ez ok. Ha harvestelek vagy compoundolok, akkor a teljes stakelt coin 5 %-át húzza le, vagy csak a termelt coinokból?
-
válasz
feketedini
üzenetére
drága a bnb ezért a baj hogy a minimum összeg is nagyon magas.
-
nort_on
senior tag
válasz
HoppMaster
üzenetére
Bocs, félreértettem, azt hittem a táblzatra gondolsz.
PantherSwap-ben vagyok benne egy kis apróval. Én alapvetően konzervatív befektető vagyok, de szeretek kipróbálni új dolgokat, mert kíváncsi vagyok és érdekel, hogy mi van mögött, hogyan működik. Ez egy jó oldal, itt elég sokat meg lehet tudni a DeFi témáról, meg futó Dapps-ekről.
A magasabb hozam magasabb kockázattal is jár. Ez van, a tőkepiac már csak ilyen.

A DeFi meg a kriptón belül is a magas kockázati kategóriába tartozik, szóval csak saját felelősségre! DYOR

-
nort_on
senior tag
válasz
feketedini
üzenetére
Szerintem nyiss egy ingyenes Revolut-ot, ott jó árfolyamon tudsz váltani eurót, ingyen utalsz SEPA-n Binance-be, és nincs minimum összeg sem.
A kártya az mindezek ellentéte (sz@r árfolyam, 2% díj, stb).
-
feketedini
tag
Sziasztok! Binance-n láttam, hogy bankkártyás vásárlásnál 4600 Ft a minimum összeg amiért vehetsz kriptovalutát. A többi váltón mik a legalsó limitek kártyás vásárlásnál? Melyik váltón lehet kis összegű tranzakcióval (is) vásárolni? (pl. 2-3 ezer Ft) Coinbase-n lehet, de ott ugye kb. 1 eur a minimum díj. Többi váltón mik a limitek?
-
nort_on
senior tag
válasz
HoppMaster
üzenetére
Annyira azért nem vagyok bátor

-
nort_on
senior tag
Ez nem tudom, hogy volt-e már, spanyol srácok készítették egy jó kis pool-ozós kalkulátort.

-
vzozo
senior tag
válasz
golya87
üzenetére
Most jutottam el én is idáig (Binance / Savings), és tényleg érdekelne, hogy mi a buktató.
Először random coinokat dobott fel, de aztán lejjebb görgetve EUR-ra 3.21% éves kamatot ígér, ami azért jó 30x akkora, mint amit egy jobb (!) tagesgeld számla kínál.
Nyilván egy bank biztosabb bef. védelmi szempontból, de egyébként mi a best practice? Az éppen nem kereskedett coint / pénzt érdemes betenni fialtatni?
-
atee_13
őstag
coinbase en változott a sepa befizetés? nagy lelkesen töltenék fel lovét erre a depositra kattintva csak a bankadatok jönnek, nem tudok nevet összeget írni mint eddig.
-
-
Laurh
aktív tag
Erről a ZEFI-ről hallott már valaki? Ez is egész szépen hoz, ahogy nézem.
-
Tonyo
őstag
Hülye kérdés: PANTHER-BUSD LP-t hogy lehet majd visszaváltani?
-
Prien
addikt
Nagyot megy a DOGE, kezdek félni.
-
-
Krethx
aktív tag
pantherswap-ba én is beszálltam. BUSD-t Stake-elek.
-
törölt tag
válasz
Solymi81
üzenetére
Csak megérzés, elég sok véres vasárnap van mostanában. Mikor tódul bele a pénz a piacba utána jön egy korrekció.
Ami azért jó, mert ha van fölös mani akkor lehet vásárolni.Tanácsot nem akarok adni, ha nem napi szinten kereskedsz akkor mindegy mikor veszel, úgyis feljebb megy majd.
De jobban esik a vásárlás mikor minden piros.Ahogy nézem ma is piros sok minden.

A Doge meg ATHn bazz.
-
Solymi81
aktív tag
Ennek a farmolásnak hol lehet utánaolvasni, hogy pontosan micsoda, mik a rizikói, mire való, stb?
Illetve FPSTunker, hogy érted azt, hogy vörös vasárnap lesz? AZ jót vagy rosszat jelent?
Várjak még addig, hátha bezuhan a BTC meg az ETH?
-
-
nort_on
senior tag
válasz
nort_on
üzenetére
És bekerült a rendes píz is! Jessz!!
Nagyon brutál ahogy termel! És napi 1x compound.
Hogy lehet majd kiszedni belőle? Gondolom Harvest, és akkor kerül vissza a tárcába. Ezt most még nem próbálnám ki.
Ezek kb meddig szoktak futni ilyen magas kamattal? Mennyi idő után érdemes kivenni? Vagy ez változó?
-
nort_on
senior tag
válasz
bobalazs
üzenetére
Farmoláskor ezt mutatja (elvileg van 0.2558 PANTHER-BNB LP token), nem max-ot adtam hozzá, kevesebbet sem engedett

A tárcámban ezek vannak (nem kéne benne lennie a PANTHER-BNB LP tokennek is? Mit kellene hozzáadni, hogy látható legyen?)
A panther vétel és a staking elsőre ment (az már termel is), de a farmoláskor ezeket a hibakódokat dobta vagy 3-4-szer (ez a kevés pénz (BNB) miatt van, vagy hogy a tárcában nem látszik a token vagy valami más?)
Warning! Error encountered during contract execution [execution reverted]
Warning! Error encountered during contract execution [out of gas]Igen, láttam a díjakat, de gondoltam először kipróbálom kicsiben, mivel még sosem csináltam ilyet, és ha sikerül végig vinni, csak akkor tolok bele rendes pénzt.

Köszönöm!

-
-
nort_on
senior tag
válasz
bobalazs
üzenetére
Staking-be rendes összeget tettem, de gondoltam a farmolást is kipróbálom a maradékkal kicsiben, hogy egyáltalán technikailag meg tudom-e csinálni.
Most már PANTHER-BNB LP Token-t sikerült venni, de a deposit-nál pending confirmation van már vagy 5 perce, nem tudom az normális-e?
-
-
Resike
tag
válasz
nort_on
üzenetére
Szerintem nem sikerült az LP vétel mert akkor egy ilyen CAKE-LP lenne a tárcádba (nem írták ár PANTHER-re a nagy copy-paste-ben), és valószínűleg azért nem sikerült mert túl kevés BNB-d van.
Egyszer az LP vétel kerül 0.0012 BNB-be, majd azt berakni a farmba is valamennyi talán 0.0001 BNB, és akkor még kellene valamennyi BNB ami ugye maga megy bele a poolba. -
nort_on
senior tag
Elvileg azt írta, hogy teljesült a contract (a PANTHER 0.1 és BNB 0.000502286 áthelyezése a pool-ba) de itt mégis nulla van:
És maradt még BNB és PANTHER is a wallet-ben. Illetve a BNB az Binace Chain Native Token-ként van.
Lehet, hogy külön kéne hogy valamennyi "rendes" BNB is legyen még a tárcában?
Köszi!

-
nort_on
senior tag
válasz
bobalazs
üzenetére
Ez megvolt, kis összeggel, PANTHER 0.1 és BNB 0.000502286 (ezt automatikusan adta be).
Binance Smart Change Network szerint a contract completed.Your Liquidity > Connect to a wallet to view your liquidity, ez is üres, itt gondolom látnom kellene a pool-t, amihez csatlakoztam?
Aztán Deposit PANTHER-BNB LP Tokens de csak ez jelenik meg: 0 PANTHER-BNB LP Available
Túl kicsi az összeg? Vagy az a baj, hogy nem egyforma arányban van a Panther meg a BNB?
Köszi!

-
Agyrák666
aktív tag
válasz
üzenetére
Ugy vagyok vele, hogy amig a btc nem kerul legalabb 60k fole, es nem marad ott tartosan, addig ez nekem tul nagy kockazat.
Barmikor lefordulhat. Sot, igazabol arra is van esely, hogy most 58k-ig pattant, es a kovetkezo megallo 50 alatt lesz. Sokan varnak mar egy 40-50-60 szazalekos korrekciot.
-
-
nort_on
senior tag
Az imént vettem PANTHER-BNB LP v2 token-t, de nem jelenik meg sehol, hogyan tudok ezzel farmolni? Ezt hogyan tudom hozzáadni a Trust Wallet / Binance Chain Wallet-hez? A panther-t sikerült, azzal megy is a staking-hez, de kipróbálnám a farmolást is.
Köszi!
-
törölt tag
Van egy olyan érzésem, hogy vörös vasárnap lesz.

-
varmi2
nagyúr
Most úgy emelkedik az eth mint ahogy a btc szokott kitörni.....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Kriptovaluta adásvétel a topikban tilos!
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kuponkunyeráló
- Google Pixel topik
- Várhatóan ez a négy iPhone már nem telepítheti az iOS 27-et
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Android játékok topikja
- Robotporszívók
- Yettel topik
- További aktív témák...
- GIGABYTE GeForce RTX 2080 Ti TURBO OC 11GB GDDR6 (GV-N208TTURBO OC-11GC) Videokártya
- ThinkPad P1 Gen6 16" 4K+ OLED érintő i7-13700H RTX 2000 Ada 32GB 1TB NVMe ujjolv gar
- Lenovo Thinkstation P320 MT,E3-1220 v6,32GB DDR4,256GB SSD,Quadro P2000 5GB VGA,WIN11
- SAMSUNG 980 500GB M.2 NVME PCI-E 3.0 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- PlayStation 5 Slim Digital Edition
- Csere-Beszámítás! Playstation 5 Lemezes kiadás!
- Samsung Odyssey G7 S28BG702EP IPS Monitor! 3840x2160 / 144Hz / 1ms / FreeSync / G-Sync
- LENOVO X380 Yoga 360 touch - 13,3" FHD - i5 8250U, 8GB RAM, SSD, jó akku, - számla, 6 hó gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone XS Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3997
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
)

PantherSwap-ben vagyok benne egy kis apróval. Én alapvetően konzervatív befektető vagyok, de szeretek kipróbálni új dolgokat, mert kíváncsi vagyok és érdekel, hogy mi van mögött, hogyan működik.