- Megvan, milyen chipet használ a Pura 80 Ultra
- Google Pixel topik
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- HMD Fusion - öltöztetnéd megint
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Második bétánál jár a One UI 8
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsolti.22
senior tag
válasz
FecoGee #12106 üzenetére
A kardiót én nem sűrűn csinálom, pedig kellene edzeni a szívet is (minél erősebb, annál ritkábban ver nyugalmi állapotban). Nem is olyan rég voltam életemben először futópadon, de az elsőre elég vad volt. Ha már futás: gyógytornán említette a gyógytornász, amikor a lúdtalpról kérdeztem, hogy létezik olyan, hogy mezítlábas futás, amikor cipő nélkül vagy ötujjas cipőben futsz. Elvileg először nagyon fáj, mert a lábizmok a futócipő tartása miatt nem dolgoznak, míg ennél a mezítlábas futásnál jól dolgoztatva vannak. Ha belegondolunk abba, hogy a futócipők előtt is éltek emberek, akkor akár lehet is benne valami. Amit még olvastam róla, hogy eleinte nagyon gyorsan ne akarj futni és a technika lényege, hogy lábfejre érkezel, majd utána a sarkadra. Elég hülyén néz ki, de egy próbát megér.
-
denko
senior tag
válasz
FecoGee #12110 üzenetére
hát elvileg igen.
Első terv az volt hogy Novemberben adják ki ha jól emlékszem. De az egész vonal ugy csuszik ahogy kell, meg a scolarshipeshek is később kezdtek mint kellet volna nekik.De majd meglássuk.
Először gondoltam sima secura ráfekszem de szerintem azt nem élvezném annyira és megunnám. -
válasz
FecoGee #12084 üzenetére
hát a v4 WB nagyon jó, csak sajnos nem teljes. Brian nagyon jól magyaráz, a feladatok is rendben vannak, de sajnos nincs full scale lab... Azt ígérték, hogy frissítik majd a v4-et, de hónapok óta nem történik semmi. Pedig még lenne téma amiről nem ártana video és feladatok mellé. Főleg a multicast van eléggé elfelejtve úgy látom.
Megvan a v3-as WB is, azt még nem néztem át, elvileg abban van full scale lab. Majd sort kerítek arra is.
Karácsony alkalmából adott az INE 50db tokent rack bérléshez, de elnézve a topológiát meg az eszközöket, semmivel sem több mint amit unetlab-ban is össze lehet rakni.
Igaz, az itthoni unetlab-ban nem szabad mindenhol CSR-t használni (3G RAM / router), legtöbbször elég egy sima 7200-es spservices image-el (256-384MB RAM). Az INE-nél meg mindenhol CSR van... Felesleges memóriapazarlás. -
kowika87
tag
válasz
FecoGee #12075 üzenetére
Oszinten, nem sokat. Megcsinaltam a Nabrik fele Gap between CCNP CCIE workbookot meg par sajat labot de az inkabb csak a technologia megertese miatt.
Probalom az elmeletet bevinni most mert nekem az a gyengem es eleg sok idod vesz el. En nem merem az idot ugy mit Te, de kb eddig 250 ora ment bele a writtenbe. 9 konyv, INE, IPExpert videok.
Egy egy orat buszozok a munkaba es vegig videokat nezek. Annyi trukkot alkalmazok hogy 1.5x sebessegre gyorsitom a videot igy 2 ora alatt 3 ora anyagot tudok megnezni. Ez meg az a pont amit kenyelmesen ertek (UK elet elonye), de folyamatos figyelest igenyel. Amit nem tiszta azt felirom es munka kozben ha van idom kiguglizom. Hetvegente valtozo, altalaban napi 4 ora tanulas +1-2 ora lab.
A labra mar elkezdtem tervezni az idobeosztast de meg nem latom a veget, most a writtenen van a focus.
-
kowika87
tag
válasz
FecoGee #12065 üzenetére
BUEK Mindenkinek,
2016.
- Kikoltozes kulfoldre
- 2 munkahelyvaltas
- 2 + Cert beszerzese (nem Cisco)2017:
- Februar CCIE R&S Written
- LAB.
- 2. LAB?Sikerult elhelyezzkednem egy Gold partnernel aki nyomatja a treningeket es a vizsgakat. Bootcamp remelhetoleg osszejon
A written felkeszules eddig jol alakul bar meg van par fekete topic ( IS-IS, MPLS na es persze Evolving bulls**t) -
válasz
FecoGee #12065 üzenetére
lassan BUEK mindenkinek.
2016: szakmailag OK. Volt sok siker.
2017 terv: ccie-sp irasbeli februarig. Huzos lesz. Aztan lab valamikor... na az meg huzosabb lesz. Csak legyen ido felkeszulni... melo utan estenkent mar 3-4 ora tanulas (lab/stream/olvasas) utan teljesen lemerul az ember... huzos ez igy. Ha nyernek a lotton akkor mehetne a napi 12 ora, de igy... -
Methionyl
senior tag
válasz
FecoGee #12050 üzenetére
Igazából a legnagyobb dolog ami hozzá tett az a "düh" amiért rengeteg olyan kérdés volt ami az OCG-be nem volt. Sőt, kimerem állítani, hogy baromi kevés csak simán az OCG (+ cbt videók). Remek alap, ez tény de ennél több kell. Illetve hozzátett még az is, hogy 10 pont kellet ugye a legutóbbi vizsga sikerhez. Na az pont volt az i-n
.
Amint kijöttem a vizsgáról, inkább jegyzeteltem telefonomba, hogy mely " szivatós " témák, protocollok, stb voltak és otthon szépen sorban végig nézegettem.
Egy itteni forumos kolléga ajánlása is a Foundation Learning Guide, remekül kiegészítette az OCG-t.Tulajdonképpen az olyan kényes témák amik csak "épphogycsak" elvoltak magyarázva (DMVPN, NAT64, NPTv6, IP SLA <->TPC/UDP [starvation, jitter, delay, globalsync stb]) ezeket olvasgattam, cisco forumon keresgéltem. Jah illetve most nem felejtettem el a "copy run start"
Kevés kérdés de, volt lab feladat 35 percig tököltem vele mire rájöttem, hogy hogy is oldjam meg..na akkor gyorsan fel is configoltam next question..még1 lab..a kva..
Illetve volt 1 kis malőr pont nálam..hiába rámentem hogy "end exam" kidobott valami survey-t és ennyi..nem dobta ki a pontjaimat, 10 percig vártam rá mert a központi gép is csak " homokórázott"
Feb-március folyt köv.
Switch
-
Zola007
veterán
-
Zola007
veterán
válasz
FecoGee #12019 üzenetére
Mi is mondtuk, hogy jobban örülnénk ha a fejezetvizsgákat is angolul csinálnánk, mert olyan félrefordítások vannak a kérdésekben, hogy néha szinte sírva fakadok.
Az anyag is rengeteg rosszul megfogalmazott mondatot tartalmaz, amit ha valaki 1:1-ben megtanul, akkor gondok lehetnek.
pl: "Az IPv4-gyel ellentétben IPv6-ban a csupa nullás címet is kiadhatjuk állomásnak, mert nincsenek szórási címek. A csupa nulla cím viszont fenntartott, ez az alhálózat forgalomirányító anycast címe, ezt csak forgalomirányítóknak lehet kiosztani."Másrészt nekünk is rossz, mert 2x annyi fogalmat kell megtanulni, pedig a szakmában nem hiszem hogy bárki megróna, ha nem tudok valamit magyarul, csak angolul.
-
crok
Topikgazda
válasz
FecoGee #12029 üzenetére
Transmitter and receiver - zipelve : D
Mint a modem: modulator and demodulator : ) -
TheProb
veterán
válasz
FecoGee #12018 üzenetére
Mondjuk elég érdekesen csinálja a cég a forintb@szást... Csak azért cseréljük le a tavaly lecserélt switch-eket, mert ezek POE-sok. igaz nem értem mért kell a gyár összes switch-ének POE-t támogatnia, de oké.
Sajnos elég érdekes agymenések vannak itt, hol olyan költekezés, mint az állat, hol meg csináljunk tüzet kövekkel... Nem értem.
Amúgy Network module (SFP-s) van mindegyik switch-ben, a jelenlegi main sw-ekben még van 2-2 sfp->üveg is. De egyik sincs kihasználva. Azon a pár SFP kábelen, meg biztos becsődölne egy ekkora cég.
Na mindegy, megírom akkor a főnöknek, hogy megint csak én szúrtam ki ezeket az alap dolgokat, remélem még le is basznak, hogy mért szólok érte...
(#12020) crok : utolsó sorod nekem szól? vagy azt mire írtad?
-
crok
Topikgazda
-
Windex
tag
válasz
FecoGee #11964 üzenetére
Én még az előző kódszámú vizsgán voltam, de sajna kevéssel lecsúsztam róla.
Nagyon rámentek a szabványokra, illetve név-karakterisztika alapján az ősrégi antennákra...
Tanuláshoz nekem elég volt a ~100 oldalas áttekintő, meg hogy sokat foglalkozom vele. Ahogy gyorsan átkattingattam, szerintem elég lehet hozzá a korábbi "könyv", meg az itteni leírások az új témák miatt.
-
Methionyl
senior tag
válasz
FecoGee #11855 üzenetére
Gratula, csak így tovább.
Egy kis kedv csináló
CCIE Wireless Succes Story
-
crok
Topikgazda
válasz
FecoGee #11886 üzenetére
Aki tudja az csinálja, aki nem tudja az tanítja.. aki azt se tudja az tesitanár.
Ez olyannyira igaz, hogy amíg az ITSH-nál szolgáltam addig volt olyan megkeresés hogy akkor tanítani kellene a Debreceni Egyetemen - még csináltam is volna.. csak aki tudja csinálja.. esély nem lett volna hogy ilyen időkre kikerüljek OPS-ból : D De az ITSHnál csináltam belső tréningeket, szerették a srácok (legalábbis a kiértékelésekben azt írták, lehet hazudtak..) meg átadom a tudásom ahogy tudom (aki ismer személyesen az tudja hogy hogy, szeretek sokat rajzolni, néha többet mond ezer szónál). Kb úgy beszélek ahogy írok : D Mindenki döntse el hogy az most pozitív vagy negatív : D
És igen, a rendszerben gondolkodás talán az egyik legfontosabb soft skill itt.
@Klambi: kicsit írd körbe mit szeretnél elérni, mi a cél és mi a hardware, mert ez így elég karcsú.. SIP vagy SCCP-t akarsz használni, mit próbáltál eddig, miért nem ment eddig? Hibaüzenet? Mert van pl. olyan megkötés, hogy SCCP FW 8.3(3) vagy alatti verziót ha 9.2(3) vagy utánira upgrade-elsz akkor előtte van egy köztes verzió amit *nem* hagyhatsz ki (8.5(2) és csak utána mehetsz a 9.2(3)-ra vagy magasabbra. Vagy CMExpress-t akarsz használni valamelyik routeren? Vagy miért akarsz amúgy upgrade-elni? Mire van szükséged ami most nincs benne?
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
FecoGee #11886 üzenetére
No-no.
Nekem pl fosulin volt egy tanarom, aki mar jopar eve dolgozott consultant kent cegeknek, (eleg sikeresen es eleg jol) es melette hobbibol tanitott a suliban, mert szerette volna, hogy ertelmes network engineerek keruljenek ki a piacra, olyanok akik hallottak real-life peldakat is.@TommyNagz: Ez igaz, experience almost always beat education.
Csakhat ha mar fosulin is hallasz gyakorlati tapasztalatokat igazi halozatokbol es nem csak a tankonyvszagu peldakat, akkor maris jobban erdekel a terulet, es konyebben helyezkedsz el.Nem beszelve arrol, hogy mar az egyetemrol/fosulirol le tudjak vadaszni a jobb embereket a cegeknek
-
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #11845 üzenetére
Mint emlitettem felvettek a Media Saturnba Ingolstadtba, de a lakas kereses egy remalom itt. Most azon vagyunk asszonnyal, hogy ne a hid alatt keljen laknunk. Aztan ha minden rendbe jott, megyek neki a DC-nek, nagyon tetszik ez a Fabric Path, VPC, VPC+ tema es a Medianal kell is majd vele dolgoznom.
De egyelore azon vagyok, hogy valahogy tul eljem ezt az egeszet. Sajnos ugy nez ki, hogy elso par honapban ingaznom kell, napi 180 km a nemet dugokban... hat nem egy leanyalom.Szoritok nektek, latom nagyon rajta vagytok a teman. Kicsit irigy is vagyok. Amiota meghosszabitottam a CCNP-t, nemigazan vettem konyvet/pdf-et a kezembe
Ugyes legyel ma a wajerlsszen
-
-
Zola007
veterán
válasz
FecoGee #11789 üzenetére
Köszönöm
akkor megpróbálom amatőr nyelvre fordítani:
Magyarul egy olyan routing protokoll, amit a Cisco fejlesztett ki a RIP helyett, hogy jobban legyen real-time kezelve a hálózat.
De még szabványügyi szervezet nem hitelesítette, ezért egyelőre Cisco gyártói "belsős" protokoll.
Figyelembe veszi a port és útvonalak állapotát, azaz távolságot, sávszélességet, késleltetést, terhelést, prioritásokat a router mindegy egyes portjára, amivel egy hálózatba "belelóg"
A RIP csak 30 másodpercenként küldött újra minden állapotot, ez meg azonnal, minden változás esetén frissíti és körbeküldi az aktuális állapotot, ezért bármilyen le-felcsatlakozást gyorsan lereagál.Ez kb. helytálló?
-
A_ScHuLcZ
addikt
válasz
FecoGee #11729 üzenetére
Na bocsánat, hogy csak most, igyekeztem utolérni magamat a napokban.
Lássuk csak, mik is voltak:
-viszonylag sok WLC-s és CAPWAP-os, néhány standalone és AP módokkal kapcsolatos kérdés
-néhány cli parancsos, ki kellett választani, hogy melyik a jó
-3-4 survey-es kérdés, az egyiknél nem tudtam melyiket válasszam, szerintem 2 is jó volt, de csak egyet kellett
-6-7 kliens eszközökkel kapcsolatos kérdés (iphone, android, valamint az egyik kérdés konkrétan arra volt kíváncsi, hogy egy 7925G milyen RSSI-t, SNR-t és data ratet igényel)
-7-8 kérdés, ami a hitelesítésre ment rá, melyiknél hova kell cert, stb
-2 karakterisztikás kérdés
-4-5 modulációval kapcsolatos kérdés
-2-3 EIRP / egyéb számolósHirtelen ennyi jut eszembe. Szimulációs és párosítós kérdés egyáltalán nem volt, ezen meglepődtem.
65 kérdés volt, a pass score 860.
-
zsolti.22
senior tag
válasz
FecoGee #11708 üzenetére
Akkor felcseréltem és akkor felcserélendőek, amiket írtam. Nálam Win7-en simán az Állapotra kattintva látszik szépen a különbség. Egyébként valóban azt írták, hogy beltéren nincs jelentősége, mert úgyis lesz bőven multipath, de mégse mindegy nálam
Schulcz: Az ocg szintén kb. semmit érő, szerintem csak abból tanulva biztos a bukás. A CBT sem mond túl sok újat.
-
crok
Topikgazda
válasz
FecoGee #11700 üzenetére
Függ ez sokmindentől, pl. hány dummy kérdésed volt, hány "könnyű", "közepes" és "nehéz" kérdés volt, a kérdések száma is ettől függ (pluszminusz 3..4 is volt már ugyanazon vizsgát letéve más-más embernél). Több könnyű kérdés kell ugyanannyi ponthoz de ez egyúttal magasabb passing score-t is eredményez.
-
zsolti.22
senior tag
válasz
FecoGee #11662 üzenetére
35k. Ez rendes használatban lesz falun, elé meg befogom az ASÁ-t, azon van poe. Kérdés, hogy a wave1 AC-hez elég-e az asa poe.
Dcloud? Dehogy, nem adok én meg semmit se a Cisco-nak!@Immy: egyelőre autonomous módra lesz állítva, aztán lehet, hogy majd megmondom neki, hogy hol a céges WLC
De akkor már hreap-ba (aka flex-connect) kell állítani, ha beütne a crah.
-
-
vzsolti1980
csendes tag
válasz
FecoGee #11617 üzenetére
Sziasztok!
A kapcsoló nélküliség nagyon régről jön. Szinte az összes Cisco routeren a 90-es évek végig volt kapcsoló (7xx,45xx,25xx,10xx) sőt még a nagyon régi ős fehér dobozos eszközökön is. A switcheken már akkor sem. Akkoriban a Live-ot Networkers-nek hívták és volt egy előadás, mert akkor ért véget a CatOs fejlesztése és migrálása Moduláris IOS-be. Ott hangzott el, hogy az IPX miatt nincs kapcsoló a kis port számú switch-eken.
Akkoriban teljesen természetes volt, hogy az Ethernet kártyákra tettek egy mini FlashRom-ot amibe egy 1.44-es lemezt teljes tartalmát be lehetett másolni. Ezen csak annyi volt, hogy megszólított a config.sys után néhány exe-t. (NWLink.exe meg NETSTART.exe ,de nem biztos, hogy jól emlékszem már). Utána pedig már az IPX kiszolgáló szervert szólította meg és onnan kapott a PC boot image-t és minden hasonlót, alkalmazásokat, stb. Egy-egy ilyen PC akkoriban 5-10 másodperc alatt bebootolt erre a szintre (Talán a memory check volt a leghosszabb).Viszont a Swicth akkár 1-2 percig is bootolt. Viszont ha nem kapott IPX szervert akkor megakadt pillanatok alatt és többször kellett a kikapcsolni a "mosógépkapcsolóval" a PC-t.
Mivel anno Kalpana azzal akkart kitünni a piacról, hogy ő legstabilabb és azért ezek a PC-ekkez közeli swich-ek sok esetben valami AUI-s vagy az akkoriban jelemző koax-os segmeneseket is tartalmaztak bőven ezért az irodában ha nem lehet kikapcsolni a switch-et akkor villám gyorsan bebootol a PC. Így akkartak az akkoriban elég népszérű 3Com Etherlink termékek elé vágni, hisz az övékre nem kell várni reggelente meg ki be kapcsolni. Nem sokkal később 1-2 év a többi gyártó is leszedte a switch-ekről a kapcsolókat. Aztán mikor 99-ben megjelent a Solaris SunRay terminál környezet ott már elvárás volt, hogy a SunRay kiszolgáló és SunRay desktop között nem lehet kikapcsolható switch. Akkor még NT4.0-ról beszéltünk a desktop fronton...
Zsolti -
Methionyl
senior tag
válasz
FecoGee #11621 üzenetére
Haha, ez tetszett
Nem a testing system-en kéne változtatni, hanem a srác hozzállásán és olyan feladatokat adni neki, hogy ahogy crok szavaival éljek "t@knyosra szop@ssa" magát. Egy senior nem attól lesz senior mert meglett neki a CCNP vagy bármilyen papírja rövid időn belül..Illetve ez a blog jól jön, főleg ilyenkor. Jövőhét péntek már vizsga
-
crok
Topikgazda
válasz
FecoGee #11626 üzenetére
Igen, jó a crosslink is, az is megoldás csak nem konzol ( : meg még ami jól jön az a WAN router > CORE Switch konzol kapcsolat, mert a switchloop miatt ha haldoklik is a site LAN attól még a WAN routerek általában elérhetőek, így onnan le lehet menni a core-ra, megtörni a loopot, mert a konzol mégiscsak konzol ( :
-
crok
Topikgazda
válasz
FecoGee #11622 üzenetére
Szoktunk olyat csinálni, hogy ha a site-nak két routere van két vonallal akkor a két routert rolloverrel összekötjük (AUX->Consol, de van ahol a CON és az AUX ugye ugyanaz az RJ45 aljzat) és így elérhető marad a konzolja a másik eszköznek ha kiesik a működőn keresztül (reverse telnet).
-
crok
Topikgazda
válasz
FecoGee #11617 üzenetére
Sose bíztam meg se az OIR-ban, se a hot-swapban, egyetlen gyártó egyetlen eszközében sem.. mindegy, hogy moduláris switch, router modul vagy RAID-ben egy HDD.. (bár még talán az megbízhatóbb).
Talán az egyetlen dolog amit így használok az az USB pendrive.. de még azzal is akadnak gondok néha ( :
-
crok
Topikgazda
válasz
FecoGee #11615 üzenetére
Power switch: elvileg több oka is van..
- kisebb az esély hogy kikapcsolod és így a site elveszti a hozzáféréseit a szerverekhez.. ha nincs WAN de legalább a LAN-on levő dolgok helyben elérhetőek akkor "nincs akkora gond" (80/20 szabály.. régi tradíció ugye..)
- kisebb gyártási költség (mert azért valljuk meg: a Cisco elég fillérba$zó)
- elektromos biztonság.. általánosságban elmondható, hogy amibe lehet valamilyen FRU-t rakni (modul, kártya, ilyesmi.. nem SFP/GBIC) azon van kapcsoló mert általában ezeket ki kell kapcsolni a cseréhez/beépítéshez (router modulok, sok régi 6500-as line card, 4500-asok..). A fix L2/L3 switcheken ilyenek nincsenek. A Catalyst switcheken sose volt - de persze van kivétel sok.
-
donatel
tag
válasz
FecoGee #11589 üzenetére
Melyikre gondolsz mert van több változat.
Azért kellene a magyar mert először átolvasnám magyarul a dolgokat és utána angolul. A neten a CCNA tan folyam négy magyar szemeszteréből kettőt találtam az 1 szemesztert (ez 4.0-ás verzió) és a 2. szeremsztert (ez 4.1-es verzió) de már úgy tudom hogy valahol 5.x verziónál jár.
-
Zola007
veterán
válasz
FecoGee #11579 üzenetére
Akkor úgy számolok, hogy legyen köztük mindenképpen hely
Switchek hátsó ventilátorosok, alul-felül tömör lemezesek, azok között is hagyjak 1 helyet?Én is az interface felőli oldalt tenném egy síkba
A kérdés inkább arra irányult volna, hogy az interface-ek síkja előtt még mennyi helyet érdemes hagyni, hogy kényelmes ívben tudjanak hajlani a kábelek?
Meg tudnád esetleg mérni, hogy mennyire állnak ki maximum egy teljesen feltöltött racknél? -
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad X13 Gen 5
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest