Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- CES 2026: A tévékben is okosabb lesz a Gemini
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- OnePlus 15 - van plusz energia
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
válasz
morgonc83
üzenetére
Igen.
Megvan a kézikönyve ?
Laprugószerűség van benne, ne spirálrugót keress.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Abban van szép sematikus ábra, hogy miként kell belehelyezni.

A slot fölé rakod a modult, ügyelve a nutolás helyességére.
Az elején be kell mindkét végén illeszkedjen, óvatosan, de határozottan kell benyomni a helyére. -
jokeph
nagyúr
válasz
morgonc83
üzenetére
Az részletkérdés.

Mármint, hogy fizikailag nem megy bele ?

Azt nehéz elképzelnem, szabvány a slot meg a modul méretezés is.
Gondolom, ez is már az a fajta slot, aminek csak az egyik fele "kallanytús", a másik fele fixes, és van benne belül egy rugó, aminek ellenében el kell tolni a modult.
-
jokeph
nagyúr
Üdv !
1. FM socketes lapokon relativ eléggé fűt a VRM, pláne a nagyobb 4 magos prociknál.
Hogy a passziv borda miért forró ? Nos, ez érdekes (illetve azt jelenti hogy a hő átadódik a bordára, ami meg jó dolog), de az még jobban hogy a borda nélküli meg csak langyos.
2. Én úgy tapasztaltam (P35,P45,X38,X58, AM2+, AM3, AM3+ és 1151-es socketes lapokon), hogy egy átlagos CPU esetén - semmi tuning a legjobb a top-flow hűtés, illetve sosem volt abból bak, ha meg volt támogatva a VRM és az északi hid is egy-egy extra aktiv hűtéssel.

A jól szellőző/átszellőző ház szerintem alap.
Amennyiben a CPU-n folyadék hűtés van, szinte kötelező a VRM-et és az északi hidat aktivan hűteni.

3. Ehhez nem tudok hozzászólni.

4. Fast boot (szerintem) adott esetben hatalmas öngól tud lenni, egy rendes inditásnál 2-3 másodperc előny nem egy nagy valami (saját vélemény).
A bővitő slotos vezérlő kártyáknak saját BIOS-uk van (régebbi alaplapokon a külön chipes mindenféle vezérlőknek-sata, sas, scsi, stb. is), tudomásom szerint az nem megkerülhető, de majd kijavitanak ha rosszul tudom.

-
Sziasztok!
Par kerdes, amire regota keresem a valaszt:
1.) Azt tapasztaltam, hogy kb. azonos felepitesu lapoknal, a VRM hutes szinte mindig forro, vagy nagyon meleg, mig a VRM hutes nelkuli verzio infras homeroval alig 40 fokosak a VRM chipek.
Ez mitol lehet? Foleg FM2/FM2+ lapoknal tapasztaltam jo sok tipust figyelembe veve.2.) VRM hutes nelkuli lapoknak egy 65W, vagy 95W fogyasztasu tuning nelkuli proci eseten mennyire kell odafigyelni arra, hogy korvetlenul a VRM-ek is kapjanak celzott levegot? pl. Top Flow hutes, vagy konkretan arrafele iranyitott venti. Vagy siman eleg ha ugy altalaban van eleg szello a hazban?
3.) Ha hazilag rakok a VRM-ekre bordat, akkor azzal el tudok rontani valamit? Olyasmire gondolok, hogy felboritom a VRM chipek tervezett NYAK-on keresztuli huleset, stb.
4.) Nehany lap eseten ha egy plusz kartyat hasznalok pl. sata vezerlesre, akkor egy plusz par masodperces lepes kerul be a boot folyamatba. Ezt ki lehet kapcsolni valahogy? Egy Gigabyte lapnal emiatt pl. hiaba kapcsolom be a fast boot/ot, nem lesz tole gyorsabb, csak nem irja ki a szokasos infokat. A sata kartya nelkul minden fasza.
Elore is koszonom a valaszokat!

-
dugo_
veterán
válasz
Fiddlestick
üzenetére
Én ezt megértem, de bebootolni telepítés nélkül egy live rendszert nagyjából 1-2 órás művelet, beleszámítva az iso fájl letöltését és a pendrive elkészítését... Csak kevesebb idő, mint Winnel szenvedni, amivel ugyanúgy nem jutsz előrébb.
Tessék, az I. menüpont kell neked, ami csak 4 lépésből áll:
https://logout.hu/bejegyzes/king_unique/live_linux_hasznalata_kulso_merevlemezek_teszteles.htmlHasználhatod a legfrissebb Ubuntut is, az sem különbözik ettől:
http://releases.ubuntu.com/18.04/ubuntu-18.04-desktop-amd64.iso.torrent -
Fiddlestick
aktív tag
halozati kapcsolatoknal , ethernet tulajdonsagainal a beallitasban van egy csomo ful, nem lehet hogy ott kellene alligatnom valamit ?
@dugo windowson kivul mashoz nem ertek, es meg csak nem is hasznaltam !
-
dugo_
veterán
válasz
Fiddlestick
üzenetére
Tegyél fel egy pendrive-ra valami tetszőleges linuxot (könnyítésképp egy ubuntut mondjuk), és 1-2 napig használd azt arról bootolva live rendszert. Rögtön kiderül, hogy szoftveres vagy hardveres a hiba.
-
MrDerekas
addikt
válasz
Fiddlestick
üzenetére
Valami nem kerek nálad. Ram órajelek rendben vannak? Ugyanezt állítottad bios-ban? Az akadás utalhat ssd-re, hdd-re, sata kábelre, rossz ram beállításra, de még a processzor lábak esetleges elhajlására is. Ezeket kellene ellenőrizni.Tápot kizárnám, mert akkor lenne random leállás/újraindulás. Magát a lan driver-t meg a lapod support oldaláról töltsd le. Lehetőleg egy másik gépen, hogy az akadozó net kapcsolat ne kavarjon be. Hirtelen ez jut eszembe egyelőre.
-
Fiddlestick
aktív tag
Illetve valami tuti sz@r mert letoltes kozben is eldobja, es kiirja hogy meghiusult - halozati hiba

-
Fiddlestick
aktív tag
válasz
MrDerekas
üzenetére
win 10, most valahogy siekrult eletet lehelni bele, regi driverrel sztem a win alap verziojaval nem volt kompatibilis, de nekem igy sem tetszik. Ha megnyitom a halozatot akkor csak annyit ir hogy halozat es hogy csatlakoztatva. Nem irja ki a halozat nevet (pedig mindig kiirta), es nagyon lassan kommunikal az osszes weblap szervereivel. Bal alul kiirja hogy biztonsagos kapcsolat letesitese, majd sokszor el is dobalja a honlapot.
Off:
Meg neha az eger is megfagy 2-3mp-re. Vadi uj gepet epitettem most. Torrent is lefagy es sokszor nem valaszolnak a programok.. Sosem talalkoztam meg ilyennel... i5 8400, msi b360 gaming plus, 700w corsair, 16gb hyperx predator, 1070 msi, 120gb m2 wd green es egy 2tb wf green. Hol a hiba ? Mitol akadhat ? -
MrDerekas
addikt
válasz
Fiddlestick
üzenetére
Milyen oprendszered van?
-
-
MrDerekas
addikt
válasz
Fiddlestick
üzenetére
A lapod user manualja nem ír véletlen valami szoftverről, hogy kell a csatolóhoz? Nem lenne példa nélküli. Csak este tudok utánanézni majd.
-
MrDerekas
addikt
válasz
Fiddlestick
üzenetére
Ha esetleg sziveskednél válaszolni a feltett kérdésemre...
-
Fiddlestick
aktív tag
válasz
Fiddlestick
üzenetére
Valaki ??? Mar 3x ujra raktam a windowst, es biost is frissitettem, ugyan ugy nem latja a netet, kezdek mostmar nagyon merges lenni..
-
Üdvözlet. Nemrégiben vettem egy ASRock Z370 SLI KILLER alaplapot és olyan gondom lenne vele, hogy amikor be kellene bootolni a rendszernek folyamatosan azt írja ki, hogy nem tudott és 10 mp-ről vissza számol ami idő alatt be lehetne hozni a bios-t viszont amikor letelik egyből betölt a rendszer. Ezt akkor is csinálja amikor csak az SSD van bekötve szóval másról nem is tudna bootolni. Mi lehet a probléma?
-
MrDerekas
addikt
válasz
Fiddlestick
üzenetére
Biosban engedélyezve van az ethernet?
-
Fiddlestick
aktív tag
Sziasztok! Adott egy msi b360 gaming plus lap, es nem latja az internetet, mindent rapakoltam mar az osszes letezo drivert, egyesevel is stb, msi oldalarol, az intel oldalarol, es folyton kidobal “intel ethernet connection (7) i219-v” hibaval, vagy ha nem, akkor vegig fut a telepito vagy 5percig es vegul; “cannot install drivers. No intel adapters are present in this computer... plz segitsetek mert tobb oraja sz*pok vele, egyebkent a gep vadi uj, ma vettem bele mindent.... koszonom !
-
-
Cry0
őstag
sziasztok!
adott egy Msi Z170a alaplap. eddig semmi problémám nem volt vele bármikor be tudtam lépni a biosba, viszont már lassan egy hete hogy hiába nyomom a del gombot ugyan úgy be bootol a windows. mi lehet a gond?
-
csi24biga
csendes újonc
sziasztok- egy kis tanács kellene mejik procit szerezem be vagy tartsam meg- jelenleg fm+ labban kegyeg fm2 a10 5800K de ha ez erösebb akkor inkább szeretném cserélni erre fm2+ athlon x4 880K választ elöre is köszönöm.
-
szimcsi
senior tag
Sziasztok!
Egyik rokonomnak az alaplapja tönkrement, amely egy HP H-CUPERTINO-H61-uATX -1.01 Motherboard LGA1155 DDR3 642201-001 volt.
Mi hamarabb szükség volna a pótlására, milyen jelenleg is kapható alaplap jöhet szóba?
intel pentium g840 2.8 ghz proci
ddr3 2b ram
ami ment a lapon.Köszönöm szépen!
-
MrDerekas
addikt
Én még teljesen sík alaplapot a 486-os idők óta nem láttam.
Annyi minden van mára rájuk zsúfolva, hevítve a forrasztások miatt a lap, ezerféle hőtágulási együtthatóval rendelkeznek a felhasznált anyagok... Szóval szerintem már a gyártósorról is akármerre ívesen pottyannak le. Ehhez hozzájön még a raktározáskori tárolási helyzete a doboznak, meg a szállítójármű -20 és +50 fok közötti raktere és meg is van az a centi. Viszont ettől még gyártási hiba is lehet. Oda akarok kilyukadni, hogy bírnia kell a ház által diktál síkra kényszerítést. Elállhatsz a vételtől, de nem látom garantálva, hogy a következő az alakilag rendben lesz. Én - tehát nem mondom, hogy te így csináld - a helyére tenném, képpel és/vagy videóval dokumentálva a szerelést. Aztán megépíteni a teljes gépet, teszt üzem, terhelés teszt és ha minden rendben van, akkor örülés. Ha nincs, akkor még mindig ott az elállás joga. Mivel alaki vagy esztétikai hibának könyvelnék el és ha gariztatod, náluk asztalon szépen elindul és megy, akkor kapod is vissza, csak 2-3-4 hétig nem lesz lapod. -
sulu1701
aktív tag
válasz
nTopee
üzenetére
Szia,
Igen, ma reggel sikerül megoldani a problémát NAGY részben a segítségednek köszönhetően! Figyelmetlen voltam amikor a CPU FAN-t csatlakoztattam mert nem a CPU Fannak a csatlakozójába dugtam hanem a CPU_OPT-be
amik egymás alatt vannak. (enyhén megtévesztő feliratozással)Az anomáliának azonban itt nem volt még vége mert továbbra sem adott képet, de legalább már nem beepelt. Végül a megoldásra vezető útra egy másik megjelenítő csatlakozásával sikerült rátérni. HDMI kábellel volt összekötve eddig is amit kicseréltem DVI-ra és megérkezett a jel a monitorra is.
Köszönöm még egyszer a segítségedet!

-
nTopee
csendes tag
válasz
sulu1701
üzenetére
Azóta sikerült megoldani? Se alaplapról se GPU-ról nem ad képet? Szerintem a csipogással nem mész sokra, szinte biztos hogy Asusnál az 1 hosszú 4 rövid CPU fan error(nem annyin pörög mint a gyári), ettől még kéne képet adnia. Ha megáll és zöld led világít az annyit jelent, hogy eljut boot device-ig majd nem talál semmit amiről bootolni tudna. Valószínűleg átjut POST-on, majd kidob egy CPU fan errort, továbblép és megállt a no bootable device felirattal.
-
Even
újonc
Sziasztok!
Ma vettem át az ipon-tól egy ASUS ROG STRIX H370-F alaplapot. Miután betettem az új házba, feltűnt, hogy nem fekszik jól rajta. Először azt hittem a házzal van valami, de megnéztem és görbe a lap. Eddig nem tapasztaltam ilyet, pedig a saját gépeimet mind én építettem.
Az egyik sarkánál majd egy centit kell lenyomnom, hogy becsavarozhassam, amit nem tettem meg, mert kicsit ráparáztam.
Mit javasoltok?
Kétlem, hogy egy ilyen egyenetlenség beleférne egy ilyen lapnál.
3 napon belül vissza tudom vinni, de előre félek, hogy 100 évig várattatnak egy cserével, ha egyáltalán ezt hibának könyvelnék el. Annyi időm most nincs.
Vásárlástól elállás gyorsabb?Előre is köszi a segítséget.
-
sulu1701
aktív tag
Sziasztok,
Vásároltam ma egy Asus Strix Z270F alaplapot, amivel akadt egy kis probléma a beüzemelés közben. Bekapcsoláskor ventik felpörögnek a Post state Ledek elkezdnek felvillan: CPU, RAM, VGA és a Boot_device led folyamatosan zölden világít. Beepel egy hosszabbat és 4 db rövidebbet!
A könyvet átbogarászva számomra is kiderült, hogy a sípolás arra utal, hogy hardware elem hibára hivatkozik. Próbáltam GPU nélkül, csak 1 ram modullal több slotban, másik ram modullal több slotban, HDD-vel, SSD-vel, nélküle.
Semmi olyan nem történt, amivel előre tudnák jutni, azaz a monitor nem ad képet.
Próbáltam CMOS cleart, elem ki.
CPU: i3 7100
"hivatkozhat" a jelzés táp problémára? Más nem nagyon maradt ötletem.
Esetleg nektek van ötlet vagy tapasztalat ilyen esetben?
Köszi előre is!
-
-
Rockland
tag
-
MrDerekas
addikt
válasz
Darkdeath102
üzenetére
Elképzelhető az inkompatibilitás is.
Az újabb lapokon van olyan funkció, (nem mindegyiken) hogy cpu nélkül is frissíthető a bios. Van egy olyan usb port rajta, amibe betolva a biost tartalmazó pendrive-ot indítod a lapot és ha jól rémlik egy kapcsolót/gombot kell addig nyomni, még elindul a pen. A support oldalról letöltött user manual-nak kell tartalmazni a leírásban, ha van ilyen funkciója ennek a lap típusnak. -
Darkdeath102
csendes tag
válasz
MrDerekas
üzenetére
Processzor socket hibára is gyanakodtunk, ezért többször kiszedtük illetve visszaraktuk a helyére. Tökéletesen ül a foglalatban. Haverom találta a HyperX oldalán ezt a bejegyzést.
Van olyan mód, hogy RAM nélkül lehessen a BIOS update-et lefuttatni ? Arra gondoltunk még, hogy a RAM nem támogatott a jelenlegi verzión. -
MrDerekas
addikt
válasz
Darkdeath102
üzenetére
Processzor tökéletesen ül a foglalatban? Macerás, de jó lenne ellenőrizni, mert ha a memvezérlő részén van valami érintkezési hiba (szennyeződés, sérülés), akkor ugyanez a hibakód.
-
Anulu79
addikt
válasz
Darkdeath102
üzenetére
Elegendő a táp teljesítménye az új géphez?
-
Darkdeath102
csendes tag
Sziasztok!
Haverom most rakott össze magának egy gépet. Minden alkatrész újonnan vásárolt, sosem volt használva. AQUA és Konzolvilág -tól (nem hiszem, hogy lényeges)
ASUS ROG Z370-E Gaming, Intel i7-8700K, HyperX HX432C18FB/16 (1x16GB).
Az utóbbi 2 nap azzal ment el, hogy próbáltunk minden létező megoldást, amit a support oldalak(HyperX, ASUS), Youtube és egyéb fórumokon találtunk.
A probléma az, hogy nem POST-ol a gép semmilyen módon. Az alaplapon végigmegy a self-test LED és a RAM-nál megakad. Nem is mozdul innen. Valamint az USB csatlakozók (2.0 - 3.0 - 3.1) sem adnak életjelet magukról.Tápegység nem lehet a ludas, mert a régi gépéből költözne az újba és a régiben hibátlanul teljesített. (kb. fél éves táp)
Próbáltuk már a HDD-VGA nélküli indítást, CMOS resetet, battery resetet, mobo resetet, de a RAM hiba megmaradt.
Minden ötletet elfogadunk, viszont a probléma az, hogy másik DDR4 hiányában pont a legnyilvánvalóbb megoldást nem tudjuk bejátszani, ugyanis a 100km-es körzetünkben nincs ismerős, akinek DDR4 RAM-ja lenne.
Segítő válaszotokat, hozzászólásotokat előre is köszönjük!
-
MrDerekas
addikt
válasz
Rockland
üzenetére
A másik két hdd-nél sem ír adatkapcsolat hibát? Mert gyakorlatilag bármely vinyó akaszthatja a rendszert. (A win indexelés/search is szinte folyamatosan fut a háttérben, ezért ha az megakad egy lemez/adatkapcsolat hiba miatt, akkor megáll az egész rendszer is) A smart adatokat meg a wdc hdd-ről lőtted:
-
abdulka1
őstag
válasz
core i7
üzenetére
Szia!
Esetenként vissza lehet hajtani, még nekem is sikerült itthon, csak egy nagyító, és fogpiszkáló kellett hozzá.
Ha viszont törött, akkor számíthatsz hibás működésre, vagy működés képtelenségre.
A cseréről a hardveraprón érdeklődhetsz. [link]Elnézést, de kicsúsztam a szerkesztési időből.
-
core i7
addikt
Sziasztok nektek mozdult már el az alaplapon tű/láb csak mert nekem igen nehezen vissza tudtam hajlítani származhat-e ebből bármiféle hátrányom?
Valamint ha letörne végéröl a behajíltott rész az mivel járna?
Valamint egy cpu foglalat csere egy másik hibás alaplaprol mennyibe kerül? -
abdulka1
őstag
-
MrDerekas
addikt
-
Anulu79
addikt
Sziasztok!
Van egy ilyen alplapot amihez vettem egy ilyen videókártyát. Bent van a kártya fent van a driver. A PCi csatlakozónál viszont világít a piros led az alplapon ami elvileg hibát jelez. Korábban egy GTX 1050 Ti kártya volt a lapon. Ha jól emlékszem akkor annál nem világított a piros led. Valakinek volna ötlete, hogy miért jelez (elvileg) hibát az alaplap?
Köszi!
-
Zοltta
senior tag
Pacsi!
Ebbe a lapba ASrock G31M-S R2.0
Bele tudnék rakni egy ilyen bővítő kártyát?
[link] még nem volt ilyennel dolgom és érdekelne ,hogy ha a sima pci slotba rakom akkor nem teszem e tönkre a kártyát
köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- ADATA XPG Lancer Blade 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL34 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- 32GB DDR5 4800MHz CAMM Laptop memória 1év garancia
- Patriot Viper Venom 32GB (2x16GB) DDR5 7400MHz CL36 - XMP - 120 hó garancia
- Patriot Viper Venom 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- G.SKILL Trident Z5 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30 - XMP/EXPO - 99 hó garancia
- iPhone 16 Pro 128GB Desert Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ryzen 7 3700X / RTX 2070 Super / 32GB DDR4
- BESZÁMÍTÁS! Apple Watch Ultra 2 49mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - HONOR 400 Lite 5G Velvet Grey Vékony, könnyű, AI-kameragomb 8/256 GB- 2027. 07. 01
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Annyi minden van mára rájuk zsúfolva, hevítve a forrasztások miatt a lap, ezerféle hőtágulási együtthatóval rendelkeznek a felhasznált anyagok... Szóval szerintem már a gyártósorról is akármerre ívesen pottyannak le. Ehhez hozzájön még a raktározáskori tárolási helyzete a doboznak, meg a szállítójármű -20 és +50 fok közötti raktere és meg is van az a centi. Viszont ettől még gyártási hiba is lehet. Oda akarok kilyukadni, hogy bírnia kell a ház által diktál síkra kényszerítést. Elállhatsz a vételtől, de nem látom garantálva, hogy a következő az alakilag rendben lesz. Én - tehát nem mondom, hogy te így csináld - a helyére tenném, képpel és/vagy videóval dokumentálva a szerelést. Aztán megépíteni a teljes gépet, teszt üzem, terhelés teszt és ha minden rendben van, akkor örülés. Ha nincs, akkor még mindig ott az elállás joga. Mivel alaki vagy esztétikai hibának könyvelnék el és ha gariztatod, náluk asztalon szépen elindul és megy, akkor kapod is vissza, csak 2-3-4 hétig nem lesz lapod.

)