Hirdetés
- Három új órát hozott a Samsung, a csúcson az Ultra
- iPhone topik
- Netfone
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- Macrodroid
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
easy...rider
őstag
-
Nincsen púpos kondi,csak öregedő akku,ami ugye forrasztott.
Marad a ram csere-bere.Doky586
Van vga, és gép is hozzá.
Tesztelni tudom,csak a miértjét nem értem, hogy egy egyszerű faék lapnál, mi az ami okozhatja.Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának. "Chasing Spiders and overheat"
-
Köszönöm.
Sajnos hibázik a lap.
Gép indul, ám képet nem ad.
Sok varia nincs vele, vga jó, táp jó.
Alaplapi cmos battery kicsit trutyis.
Esetleg a 4 ramból hibás, kontaktos valamelyik.
Gyakorlatilag működőképesen rakták el évtizedekkel ezelőtt.Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának. "Chasing Spiders and overheat"
-
MrDerekas
addikt
64 bites oprendszert használsz?
(#66440) Dugos Akkor pont úgy használod, mint amit szeretnél A ház kimenete is az alaplapra van csatlakozva.
[ Szerkesztve ]
www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
-
nagyúr
Üdv !
1. FM socketes lapokon relativ eléggé fűt a VRM, pláne a nagyobb 4 magos prociknál.
Hogy a passziv borda miért forró ? Nos, ez érdekes (illetve azt jelenti hogy a hő átadódik a bordára, ami meg jó dolog), de az még jobban hogy a borda nélküli meg csak langyos.
2. Én úgy tapasztaltam (P35,P45,X38,X58, AM2+, AM3, AM3+ és 1151-es socketes lapokon), hogy egy átlagos CPU esetén - semmi tuning a legjobb a top-flow hűtés, illetve sosem volt abból bak, ha meg volt támogatva a VRM és az északi hid is egy-egy extra aktiv hűtéssel.
A jól szellőző/átszellőző ház szerintem alap.
Amennyiben a CPU-n folyadék hűtés van, szinte kötelező a VRM-et és az északi hidat aktivan hűteni.
3. Ehhez nem tudok hozzászólni.
4. Fast boot (szerintem) adott esetben hatalmas öngól tud lenni, egy rendes inditásnál 2-3 másodperc előny nem egy nagy valami (saját vélemény).
A bővitő slotos vezérlő kártyáknak saját BIOS-uk van (régebbi alaplapokon a külön chipes mindenféle vezérlőknek-sata, sas, scsi, stb. is), tudomásom szerint az nem megkerülhető, de majd kijavitanak ha rosszul tudom.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
-
Isador
csendes újonc
Még egy kérdésem lenne: ezzel a beállítással 1,65V-ra emelődött a fesz, ami enyhe (2-3 °C-os) hőemelkedéssel járt a CPU/VGA-nál. Mindkettő 40-41 °C körüli alapjáraton, az alaplap pedig 30 °C-ra emelődött a 28-ról. Magasabb teljesítményű műveletekkel egyelőre még nem teszteltem. Hosszútávon elfogadhatóak ezek az értékek szerinted? (Főleg a feszre gondolok most)
-
Isador
csendes újonc
Köszönöm szépen a tippet! Sejtettem, hogy külön kell összeügyeskedni a feszkókkal az UEFI-ben, de aztán ahogy jobban megnéztem a beállításokat, szemet szúrt nekem a "D.O.C.P." nevezetű menüpont - talán ez volna az a bizonyos általad említett XMP AMD-s verziója (https://dlcdnimgs.asus.com/websites/global/products/zDRJFj2HfjDphY4C/New_UEFI_3.jpg) -, melyen belül kíváncsiságból kiválasztottam a "Profile #1" opciót, és lásd a csodát, rögtön beállította magának a 2133 Mhz-et, a Latency-t és a feszkót! Így most már magasabb órajelen ketyegnek a modulok. Csak tudnám, hogy ez miért nem jutott előbb az eszembe, holott nem most látom először...
-
nagyúr
Én is, sőt nekem megy is 2133-on, XMP-s 2*4 GB G.Skill Rip Jaws ram kit.
FX8320 CPU mellett.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
tlac
nagyúr
Volt egy regi tap ventim, ami 7V korul indult be, es en ugy allitottam be, hogy 50fok alatt 20% korul legyen a fordulat, amitol nem indul be a venti.
ez azért így nem veszélyes?
szerintem ettől leéghet a motorja(#60818) tlac
nincs senkinek kéznél nem beszerelt lap?
[ Szerkesztve ]
-
dugo_
veterán
Nem kell ehhez gparted.
Win telepítő adott állomásán Shift+F10, parancssor feljön, Diskpart elindít és mehet is a konvertálás.
daginyomigec
Ugyanez a probléma a Flash SSD topikban is, és egyelőre nem lett megoldás rá.
Húzz le minden meghajtót a lapról, esetleg bios reset mehet, SSD a SATA0 porton legyen, ha van rajta partíció, azt a Win telepítésnél töröld, hagyd, hogy a Win csinálja meg magának.
Azt is ki lehetne deríteni, hogy az SSD telepíthető-e másik gépben.rita7107
Ezek a brand lapok sokszor csak a saját ventilátorukkal működnek.
[ Szerkesztve ]
-
Viktor77
titán
-
félisten
Ez a lap: [link]
Ezek a kondik tudnak ciripelni? Esetleg a felül lévő 3+1db kocka formájú (gondolom) tekercsre gyanakodjak?
Mintha valahol a PCI-E csati és a proci között keletkezne a hang, de nem esküszöm meg rá.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
varmi2
nagyúr
Ez nem garis probléma. De próbálj meg egy két dolgot: a biosban kapcsold ki a c1 energiatakarékos funkciót, ha továbbra is csinálja, akkor az összes ilyen funkciót próbából, ha továbbra is csinálja, teszt erejéig próbáld ki másik táppal.
Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
04ahgy
nagyúr
Akkor hajrá. Nekem egy párszor nem volt jó (többek közt akkor sem, ha nem az AMD referencia szerinti HSI chip van a karin, van ezer meg egy féle). Hadd próbálkozzon csak a fórumtárs!
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
04ahgy
nagyúr
Lehet szabályozni. Egyébként nem érdemes erre alapozni a válasdztást, mert ahol szűkebbre van véve, általában ott jelentkezik hátrány is: háklisabb a RAM-okra, sok BIOS frissítés jelenik meg, akár hetente: "Improve System Stability", ahol szépen visszaszedegetik a teszteléskori előnyt.
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
törölt tag
Az alapértelmezett memóriabeállításokban van eltérés. Csak ezekhez lehet nem is férsz hozzá. De láthatóan ott van komoly eltérés, ahol a memóriasávszélesség számít. Ezt alátámaszthatta volna pár IGP-s játékteszt is, de azok ugye nincsenek a tesztben.
Illetve ami még befolyásoló tényező, az az EC valós órajele. Régebben ez szerepelt is minden tesztben, mert egyes gyártók (pl az Asus és az Abit) minden esetben 1-2MHz-cel magasabbra állította azt be. Magas CPU szorzó esetén ez akár 50-60MHz órajelkülönbséget is okozhatott, illetve a RAM-ok is magasabb órajelen üzemeltek emiatt.
-
IstvánLászló
senior tag
Alaplapoknál nagy a szorás teljesitményben.
Mindenkinek más lehet a kedvence.
Attol függ hogy jönnle a gyártó sórról,annyit tesztelnek rajta hogy jó vagy rossz.
Egy alaplap elöállitása mai technikával kb 1perc.
Remélem segitettem és nemirtam lámaságot.
Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
spanglee001
addikt
Na köszönöm, így már értem tehát akkor ott hideg ahol hűtöm és méri, de körülötte meg izzik csak ott nincs mérő. Rendben akkor nemvizezem az új lapot, valszeg akkor ezzel öltem meg sabert. Akkor egy irányított ventimegy a vrm környékere.
[ Szerkesztve ]
netezős pécék eladóak néha :D !!!!44!4!!négy
-
04ahgy
nagyúr
Én csak oda szoktam támasztani a ventit. De a kábelkötegelő is jó ötlet. Meglátod, nagyságrendi hőfokcsökkenés tanúja leszel.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Azokat nem kell hűteni, illetve nem is tudod. A rézen keresztül az alaplap NYÁK irányába sokkal jobb a hőelvezetés, mint a ferriten át. A lapot kell megfelelő légárammal hűtened. Maga a tekercs egyébként 200-220°C hőfokot is elvisel.
Ha nem biztosítasz légáramot, akkor a ráragasztott bordát a hajadra kenheted, átmelegszik az is, és ugyanott vagyunk, úgy, hogy a NYÁK szintjén mégjobban megreked a meleg levegő, a FET-ek még nagyobb hősokkot kapnak, és csak hamarabb pukkan el valamelyik hőmegfutás miatt. Tehát, a legfontosabb: a PCB közvetlen szintjén megfelelő légáram biztosítása.
HGyu
-
szacsee
nagyúr
CMOS Reset + elem kivétel után próbáld ki VGA és Ram nélkül indítani.
Ne legyen rádugva HDD, ODD stb csak egy PS/2-es bill és speaker + monitor... bár ha a VGA-t veszed ki az sem kell. Ram nélkül is próbáld ki.
Ha nem csipog, akkor az önteszt sem fut le. Ilyenkor két dolog lehet, vagy a deszka KO, vagy a proci KO.
Ha egy proci hal le, akkor az alaplap nem tudja az öntesztet végigfuttatni, legalábbis nálam régebbi gépeken ez volt. Azon a deszkán nincs ATX kieg csati (4-Pin)? Ha nincs rádugva akkor is ezt csinálja, vagy fel sem pörög a venti.
Bekapcsolás után ha a procihűtőről lehúzod a ventit és hideg marad, akkor esetleg megér egy misét, hogy a hűtőt leveszed és nagyon óvatosan megnézed, hogy melegszik-e a proci kupakja. Ha hideg marad, akkor valszeg lap.
Ha melegszik akkor nagy vonalakban a proci jó is lehet, bár a több millió tranyóból ki tudja mi szállhat el még.
Ezt a régebbi motorosok szokták alkalmazni olyan gépeknél, amiknek a procijában van hővédelem és nagy valószínűséggel a táp miatt nem halhatott le.Minap volt nálam egy M2N-E ami nem indult. Kiderült, hogy minden komponens jó, csak a táp védelme nem engedte működni a deszkát, mert valami nem smakkolt vele. Azóta egy K9N Neo V2-ben ketyeg az összes cucc azóta is.... igaz itt nem pörgött fel a proci venti sem.
Fentiek csak tippre jók, mert 100%-osan csak cserealkatrésszel tudsz megbizonyosodni a hibás alkatrész mivoltáról, de majd jön egy hozzáértő és leírja, hogy mit kell tenned.
[ Szerkesztve ]
-
lakisoft
veterán
én is pont ilyet akarok az enyémbe tenni csak nekem fm1-es a konfig. Biztosan menni fog vele. 120W-os fogyasztást mértem az A6-3500-es CPU-val. Kérdés az hogy hogyan oszlik meg ez a terhelés az ágak között.
A nagyon príma javított 450W-os M-tech táp nem bírja a gyűrődést .
Ma hoznak egy 350W-os FSP-t nekem is ideiglenesen, de a végleges ez lesz : FSP 550W Raider 80+ 16-18k körül meg lehet kapni és nem lesz több gond a táppal.[ Szerkesztve ]
- Árad -
-
-
BSR
csendes tag
Milyen proci, lap? Be dugni be lehet, a proci teljesítményétől függ, hogy kell-e neki a 8 pin.
(#28016) CoRt3z
Húzz le az alaplapról mindent, csak ram, VGA, proci maradjpon rádugva, meg a csipogó és a power gomb. Ha úgy se indul be, akkor CMOS reset után ugyanígy próba.
Végső megoldás: CTRL + ALT + Kisbalta
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! ASUS ROG STRIX B250F GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Gigabyte GA-Q77M-D2H rev:1.0 LGA 1155 alaplap
- AKCIÓ! MSI H81M-E33 Alaplap H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Kingston Fury Renegade 2x8 GB RAM DDR4 3600MHz - garanciás, ingyen szállítás
- 32GB 3600MHz hűtőbordás DDR4 kit (2x16GB)! Számlával, garanciával! ÁRON ALUL! BONTATLAN!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest