Hirdetés
- CES 2026: A Hohem kompakt SSD-je telefonos USB-elosztó is
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- iPhone topik
- Visszakerül a Realme az Oppo alá
- Telekom mobilszolgáltatások
- CES 2026: Főhajtás a Moto 360 előtt Polar funkciókkal
- Fotók, videók mobillal
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
whatnot
őstag
válasz
horvathpeter
üzenetére
Az elég fura, mert nekem alapbeállításon sem világít az rgb, csak a bios led.
-
bigdaddy3
tag
Sziasztok!
Kérdésem lenne: PCIE 2.0 csatis lapon működik az 1030-as vga?
Mert nincs csak fekete kép, HDMI kábel az összekötő.Köszönöm a segítséget.
-
MrDerekas
addikt
válasz
horvathpeter
üzenetére
RGB ledhez
Itt van a részletes manual. Sok időm nem volt átolvasni, de nekem az jött le, hogy csak alkalmazásból lehet tiltani az usb fesz leadást. (App charger menüpont) -
horvathpeter
aktív tag
Sziasztok!
ASRock Z370 Extreme 4 lapnál mit kell kikapcsolni a biosban, hogy ha kikapcsolom a gépet ne világítson a lapon az rgb, a hue+, illetve a billentyűzet és az egér is világít. Milyen beállítást keressek?
Köszi!
-
MrDerekas
addikt
válasz
BUZZLGHTYR
üzenetére
Értem. Másik bill-el is meg kellene próbálni, lehetőleg PS/2-essel. A biosban is megadhatod elsődleges boot opciónak a pendrive-ot és akkor nyomkodni sem kell a bootválasztót.
(#61189) Simba86 Pedig de jó ötletnek tűnt
A Realtek cuccokkal mostanság volt pár szoftveres gond, legalábbis szem elé került egy-két eset számomra. Sajna - talán korai demencia - nem jut eszembe egyik megoldás sem, de valami nemzetközi fórum leírás segített pár emberkének. -
MrDerekas
addikt
válasz
fbeni91
üzenetére
Ha ezt (990EX31.90) a nevű fájlt másolod egy FAT32-re formázott pendrive-ra, akkor mennie illene a frissítésnek. Esetleg megpróbálhatod kitömörítés nélkül másolni a pen-re a letöltött bios-t. Ez alapján próbálkozz
(#61184) BUZZLGHTYR Mit és hogyan csinálsz az újratelepítéshez? Miért gondolod, hogy alaplap hiba?
(#61178) Kisbocs06 Nem a ventik száma javítja a hűtést
Ha rosszul átgondoltan szereled be a ventiket és mondjuk alacsony nyomású lesz tőle a hűtés, akkor a 6-8 fok plusz melegedés reális. Az Aida meg lehet még nem frissült és azért ír ki nem helyesen dolgokat. A venti vezérlés kicsit összetettebb. PWM vagy sem a ventilátorok, a FAN foglalatok milyen módon szabályoznak, stb. A Hűtés topikban is kérdezhetsz, ott kicsit felkészültebb kollégák.(#61175) Simba86 Biosban engedélyezve van az integrált audio?
-
nzozz
aktív tag
Sziasztok!
Az Asus P7P55D típusú alaplaphoz elérhetőek még valahol a különböző driverek? A gyártói honlapon nem listázódnak. Tehát kiválasztom az alaplapot, az op.rendszert és egy darab drivert nem találok. Tudom, hogy régi lap, de a Windows újratelepítés után csak jól jönne 1-2 driver...Köszönöm
-
BUZZLGHTYR
senior tag
Hali, szereztem egy gepet amibe van egy hp ipm17 00 alaplap, i5 6400, micron 8gb ddr3l es egy hp 300w bronze tap. Win 10 van rajat, jelszavas. Azt is akarok ra rakni. Nem tudom bootolni a gepet ujratelepiteshez, hogyan tovabb? Alaplap hibaja, mivel ilyen szervergep fele?
-
Benhill
senior tag
válasz
NeoPampalini
üzenetére
Sajnos ez sem ismeri fel eszközként.
Viszont USB hubot tudom tiltani.
Kicsit gondolkoztam hogy mi lenne ha USB hubba dugom, mert ha nem vagyok a gép előtt, akkor minek világít? (nekem 0-24 meg a gép, a gép kikapcsolás nem megoldás)Mondanám hogy, már majdnem örültem hogy jó. Viszont ha USB hubba dugom és tiltom az eszköz, automatikusan visszakapcsolja magát valamiért, ha bele van dugva a LED.
Valószínű az lesz a megoldás hogy megblankolom a kábelt és teszek rá egy kapcsolót, hogy ne az USB-t huzgáljam

-
Kisbocs06
tag
Sziasztok ! Van arra valakinek ötlete hogy miért lehet az hogy vettem a gépembe 3 db 12cm ventilátort ( előlre 1db és 2db a ház tetejébe ) és hogy ne forogjanak maximumon ( az alaplapon csak 2 db ventilátor csatlakozás van ) vettem egy Deepcool Fan Hub ventilátor szabályozót is és feltünt hogy az Aida64 szerint is az alaplap elkezdett melegedni viszont ha szoftveresen kikapcsolom az ősszes ventilátort ami erre a Deepcool Fan Hub ventilátor szabályozóra van kötve akkor egyből csökkent az alaplap hőmérséklete kb 6-8 fokot!!! . Amint beinditom akár csak 30-40% os fordulatra a ventilátorokat azonnal kb 10 másodperc alatt ugrik az alaplap hőmérséklete 6-8 fokot , és ki kisérleteztem hogy minnél több ventilátort vezérel ez a szabályzó annál jobban melegszik az alaplap.Most kiszereltem a szabályzót és csak a tápra vannak dugva ventik igy nincs melegedés .A másik kérdésem hogy miért nemtudom az alaplapom második ventilátor csatlakozását szabályozni ? Asrock ab350m pro4 az arra csatlakoztatott ventilátor maxon pörög és az Aida64 ugy nevezi el hogy Tápegység!! Az Asrock A Tuning program is csak Chassic Fan1 et lát mikor 2 db ventilátor van a lapra dugva .
-
NeoPampalini
senior tag
-
Simba86
senior tag
Sziasztok!
Segítsetek kérlek, mert eldurran az agyam...Adott egy Gigabyte Z77-DS3H Rev1.1 alaplap (legfrissebb BIOS-szal, F11a) , amit most vettem és a régi alkatrészeimmel akarom használni, melyek mind tökéletesen működnek. Semmi mást nem cseréltem, tehát nem volt platform csere!
Felraktam a legfrissebb CU-es Win10-et. (Azt most hagyjuk, hogy mennyire elb.ott lett ez az update...)
Az egy dolog, hogy egy régebbi, 100/100-as Maxtor 120-as vinyót ismeretlen eszközként aposztrofál és nem inicializálható Windowson belül, pedig a BIOS-ban még a tárhelyet is felismeri. Oké, legyen, régi, elfogadtam...DE az, hogy SEHOGY NEM tudom életre kelteni a mikrofonját és az audioportját se a backpanelen, se a frontpanelen, az már mindennek az alja...
Google-t használtam, sikerült a Realtek hd audio manager-t felvarázsolnom a gépre, beraktam startup-ba is, hogy bootoláskor elinduljon. Érzékeli is, amikor bedugom a jack kimeneteket, rózsaszínt a rózsaszínbe, zöldet a zöldbe, kiírja, ez is pipa. Mégsincs hang, se mikrofon!Vki, akinek van rá kapacitása, kérem segítsen akár teamvieweren keresztül, mert életemben nem szívtam ennyit alaplappal...
A google szerinti HD audio manager-es beállításokon is túl vagyok, tényleg megpróbáltam mindent
A segítséget előre is köszönöm!

-
jokeph
nagyúr
válasz
csi24biga
üzenetére
Üdv !
Gyártói oldal leirás alapján Crossfire-t tud, azaz AMD VGA-ból lehet multi-GPU-t épiteni.
Ugyanakkor, szerintem nem éri meg, mert az alsó fekete slot csak x4-es, 16+4 sávos crossfire-t én nem épitenék (SLI-t sem).
Véleményem szerint többnyire jobb az egy erős VGA.

-
csi24biga
csendes újonc
sziasztok- akérdésem az lenne hogy a minap hozzá jutotam ehhez az alaplaphoz- ( ASUS- A55BM-PLUS ) és hogy ez hogy kezel 2 db vagy cf vga- kártyát vagy egyforma sli kártyát- mert lehet a slit nem támogatja. tehát a kérdés az hogy mejiket támogatja
-
Benhill
senior tag
Sziasztok.
USB portot (nem az összeset egyszerre, hanem pl csak egyet), hogyan tudok letiltani?
(konkrétum: Led szalagot a gépbe dugtam, de nincs rajta on/off gomb, ezért akarom hogy ne világítson csak ha előtte ülök.
Valami app lenne a legjobb, ha van. -
sziasztok !
Néhány napja megvásároltam egy gépet alkatrészenként boltból:
- Ryzen 2400G
- Asus Prime 350-Plus (BIOS 3202)
- Ballistic LT Sport 2400Mhz (2x4GB)
- BeQuiet! Pure Power 500W
- Inno3D GTX 1060 3GBOlyan problémám van hogy Win10 telepítés után (ha telepítek bármi drivert, ha nem), ha az USB portba bedugok valamit egyszerűen lefagy a gép. Reseten kívül semmit sem lehet vele csinálni. Ellenőriztem a HDD-t, de tökéletes állapotban van, feltettem többször újra a Win10-et de ugyanaz a hiba, hiába naprakész a rendszer. Bios hozzáférhető, CPU/RAM látható. Minden beállítás ellenőrizve
- 1. alaplap konklúzió: elég erős chipset hiba gyanúEzért fogtam magam és elmentem vettem egy másik ugyanilyen alaplapot, egy másik boltban hogy ki tudjak zárni minden más hibát. Összeszereltem de már a bekapcsolásnál problémák adódtak miszerint abszolút nincs kép (2 videokártyával, 2 monitorral és még az integrált chippel is próbáltam). Plusz már ott láttam hogy valami nem stimmel hogy semelyik USB-re bedugott periféria nem világított (vagyis gyanúsan nem kapott 5V-t, hiába dugtam át bármelyik USB-be).
Létezik esetleg egy régi bios miatt nem bootol fel ?(ez volt az első gondolatom)
Aztán pedig néhány bekapcsolás után abszolút semmi, már az alaplapi világítás is kikapcsolt és fel sem pörögnek a ventilátorok.
- 2. alaplap konklúzió: létezik hogy ez is rossz lenne ?További kérdéseim:
- Bár a fent említett RAM nem szerepel a Qualified Vendor listán, létezik hogy ez okoz bármi problémát ? (1. lapnál lefuttattam a Memtestet és mindent rendben talált)
- Tápegységgel nem hiszem baj lenne, hisz egyik lap megy a másik nem
- Videokártyát cseréltem így nem hiszem azzal probléma lenne
- Első lapnál csináljak egy BIOS frissítést ? Ettől nem vesztem el a garanciát stb. ? Vagy inkább vigyem vissza mindkét lapot a bánatban és vegyek egy teljesen másikat (akár másik típust is mert bizalmam eléggé megingott ebben a modelben)Elég tanácstalan vagyok, bármiféle segítséget köszönök előre is

-
fbeni91
tag
Sziasztok. Help kellene!!
Van egy asrock 990 fx exreme 3 alaplap. Bios 1.70.
Athlon ii x2 255 minden rendben.Fx 8320 procival nem ad képet!! Bios frissitest csak 1.90-re tudok....
A proci az elozo tulajnal extreme 4 lapban hibatlan...
Az extreme 3 tamogatja a 8320 procit. Most akkor hol a hiba? Frissitsem le a biost 1.90-re????

-
jokeph
nagyúr
válasz
NeoPampalini
üzenetére
Közbe ráleltem a problémára/megoldásra, mondhatni utolért a megvilágosodás.
H170-es lapon kisérleteztem W7 telepitésével (egyikkel sem ok), ez csak a felszereltségében különbözik a H110-től (több csati mindenből, multi-VGA, stb).
Annyi a probléma szimplán, hogy az USB 2.0/3.x vezérlését az új alaplapokon úgy oldották meg, hogy a 2.0-ás portokat sem a megszokott EHCI driver hajtja meg (ezt tartalmazza XP SP1-től W7-ig az összes WIN), hanem egy újabb szabványú XHCI driver szükséges, ez hajtja mind a 2.0-ás, mint a 3.x-es USB portokat, ezt a W10 telepitő készlete tartalmazza, a W7-é nem (A W8 és 8.1-ről nem tudok biztosat).
Itt jön képbe a leirás és a szükséges illesztő amit találtál az Asrock oldalán (én is megtaláltam a Gigabyte-én), azt kell "belefűzni" egy W7 telepitőbe, onnantól már működni fog a pendrive-os telepités, illetve meglesz minden csatlakoztatott USB-s eszköz is.
Nem tudom, ez igy mennyire lett érthető.

-
whatnot
őstag
A másik kérdésedre: még én sem tudom, rábízom olyanokra, akiknek tapasztalata is van.
De találtam ezt.
Explaining How Coffee Lake Turbo Works (8700K, 8600K)Táblázat szerint 8600K all core turbo: 4.1GHz
-
whatnot
őstag
válasz
horvathpeter
üzenetére
Nálam csak a piros világít, az RGB-nek nem kéne.
-
whatnot
őstag
válasz
horvathpeter
üzenetére
Szintén zenész, tegnap raktam össze

Azt találtam, hogy a BIOS LED nem kikapcsolható. "Please understand."™
-
whatnot
őstag
Tegnap beüzemeltem egy ASRock Z370 Extreme4 lapot. Szeretnék beállítani egy RAID1/Mirrort.
Próbáltam BIOS-ban, megadtam neki, hogy az adott két lemez alkosson egy mirror kötetet. Ezt még az OS telepítése előtt.
Az OS telepítő már külön kötetnek látta, telepítés után is a Win10 külön lemeznek látja és engedi is dinamikus mirror kötetnek formázni.
BIOS-ban meg úgy tűnik, elvesztek a beállítások.A lényeg: hogyan, melyik eszközzel érdemes beállítani egy RAID1 kötetet?
-
horvathpeter
aktív tag
Sziasztok.
Kettő kérdésem lenne. Egy Asrock Z370 Extreme 4 lapnál mit kell kikapcsolni, hogy ha kikapcsolom a gèpet ne világítsanak a ledek a lapon, illetve az NZXT Hue is világít. Gondolom akkor az usb portok is aktívak?! A másik, egy 8600 non k cpu van benne, szépen tartja is terhelés alatt a 4,1Ghz-t, de nem 4,3-on kellene mennie?
Köszi.
-
Rockland
tag
Szniasz

Annyi lenne a kérdésem, hogy ha az alaplap pci exp 2.0-ás de a vga 3.0 lenne akkor attól még menni fog, csak nem olyan sebességgel ugye?

Meg amúgy mennyit ront rajta hogy nem ugyan olyan a foglalat?
-
MrDerekas
addikt
válasz
BUZZLGHTYR
üzenetére
De van is vele valami problémád? Vagy csak úgy érdekel? Nem egy elterjedt lap és lehet csak nemzetközi fórumon találsz véleményeket róla. Ami meg nem releváns, mert az ember általában akkor ír, ha csalódott, bedöglött, tönkrement, ellopták, nem jött meg, stb eset forog fent. Ilyenek vagyunk, na
A fórumon a keresőben próbálkozz a lap típusával, hátha van pár tulaj itt is és esetleg írt már róla. Általánosságban annyit említenék, hogy finnyás lehet a ram-ra, de ha működik, akkor ez sem érint téged 
-
MrDerekas
addikt
válasz
NeoPampalini
üzenetére
" de a már előzőleg telepített rendszert nem tudja helyrehozni (a vonatkozó folyamat sokáig tart, a végén meg közli, hogy nem sikerült a javítás),"
Fentebb
Meg a folyamatos rendszerújraindulás, amit írtál, az is egy "meglévő" rendszert sejtet. Szerintem win7-el is újra tudod húzni. Meg jó lenne tudni, hogy mi is ez a nem induló rendszer? Másik gépen telepített, vagy eddig használva volt csak crashel...(#61143) BUZZLGHTYR Miért lenne gáz?

-
BUZZLGHTYR
senior tag
Van egy hp ipm17 00 alaplapom i5 6400 al 8gb rammal es r9 370 vga. Nem gaz ez a sima alaplap?
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
MrDerekas
üzenetére
A meglévő rendszer nem tud hunyó lenni, mert el sem indul (lsd. fentebb
).Amúgy miközben állítgattam az USB opciókat, sikerült valami olyan elcseszett kombót beállítani, ami után egyáltalán nem ment (nem világított semelyik LED sem az egéren, sem a bill-en), már a BIOS-ba se tudtam belépni -> CMOS reset.

Mindegy, feladom a baszakodást, ennyit nem ér az egész. Holnap kap egy tiszta Win10 telepítést, halaggyunk a korral.
(Már csak azon rimánkodok, hogy legyen elég hely a HDD-n a W10-nek, nincs sok ingerenciám mindent szétkapni, és manuálisan törölgetni/mentegetni... pedig sanszos, hogy ez lesz...
) -
MrDerekas
addikt
válasz
NeoPampalini
üzenetére
A lap natívan támogatja az usb 2.0-át, ahogy írta is fentebb a kolléga. Itthon H110M-DVS/3 lappal gond nélkül mennek a portok. Ha a win telepítő indul ezen portokról, akkor nem kérdés a kérdés, hogy a portok jók. Biosban a legacy usb mode engedélyezve van? Ha igen, és továbbra sem megy, akkor az áthelyezendő/megtartandó rendszer a hunyó.
-
szzimo53
tag
Üdv,
Kérdés hogy egy P8H67-M LE alaplap menni fog-e 1866Mhz Kinston HyperX Fury ramokkal?
A lap 1333-ig támogat hivatalosan ha minden igaz. -
jokeph
nagyúr
válasz
NeoPampalini
üzenetére
-
jokeph
nagyúr
válasz
NeoPampalini
üzenetére
Mondjuk, én vacakolnék, próbaképpen feldobnák egy W10 x64 Pro-t....

-
jokeph
nagyúr
válasz
NeoPampalini
üzenetére
Számomra hihetetlen....

Szerintem arra gondoltak Asrockéknál, hogy amennyiben az USB3-as portot használnád telepitéshez, az akkor kellhet.

Egyébként milyen W7-es telepitővel kisérleteztél ? UEFI/GPT?
Vagy legacy(CSM)?Van otthon egy H170-es lapom, azon kipróbálom a W7all-in-one penfrive-os telepitőmet (Kingston USB 2.0 32 GB, legacy(CSM) módban elkészitve)....
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
NeoPampalini
üzenetére
Némi keresgélés után felmerült az is, hogy esetleg a BIOS-ban piszkálni kellene a lemezvezérlő beállítását...!? Valamint, hogy elvileg nem a classpnp a ludas, hanem amit utána töltene be, de azt meg nem látom, micsoda.
Hümm... Lesz még próbálkozás az este, meglátjuk. -
NeoPampalini
senior tag
válasz
jokeph
üzenetére
Márpedig nem mennek, bármit állítok a BIOS-ban.
Ami működik, de hasznavehetetlen: Windows 7 telepítő, módosítva, hogy benne legyen az USB3 driver, itt van bill és egér, de a már előzőleg telepített rendszert nem tudja helyrehozni (a vonatkozó folyamat sokáig tart, a végén meg közli, hogy nem sikerült a javítás), és mivel driver telepítésre sincs lehetőség, így bukó. Command line-ból sem tudtam semmit csinálni, vagy csak túlhalad a képességeimen.
Egyébként az Asrock honlapja is arról ír, hogy Win7 telepítés előtt a telepítő image-et módosítani kell az USB3 miatt.
Nekem ebből, és a neten fellelhető hasonló problémákból úgy tűnik, hogy hiába USB2-es portok, driver nélkül nem fognak működni.
Volt egy régebbi, talán Paragon boot image-em Win7-hez (ezzel tudnék driver-eket telepíteni a HDD-n lévő rendszerre), azt indítva nincs se billentyűzet, se egér. Illetve, ha ezt még tudnám is módosítani, nem lenne jó, mert ez 32 bites, a telepített rendszer pedig 64 bites, ahogy a letöltött driver-ek is.
Safe mode intításnál a gép újraindul a classpnp.sys betöltésekor.
Még az jutott eszembe, hogy ha valahogy lehetne olyan command line-t indítani, ami nem akar driver-eket betölteni, talán bele tudnám szuszakolni az USB3 drivert, de ilyet se találtam, mert a safe mode command prompt is a driver-ekkel kezdi -> classpnp.sys, reboot.
Mindegy, ha nem sikerül megoldani, akkor max. lesz egy újabb Windows rajta, nem tudom.

-
jokeph
nagyúr
válasz
NeoPampalini
üzenetére
A hátpanelen lévő 4 fekete USB port nativan 2.0-ás, azoknak működniük kell... ha azok egy élő OS alatt nem mennek, akkor ott valami nagyon nincsen jól....
-
MrDerekas
addikt
válasz
NeoPampalini
üzenetére
Az I/O panelen nem minden usb port 3.0. A csökkentett mód eléréséhez esetleg egy PS/2 billentyűzet is jól jöhet.
(#61129) saelin Esetleg a notebookos topik(ok)ban keresni ilyen tulajt és kérni tőle egy képet vagy komplett dokumentációt keresni a neten. Azt viszont nem ártana kideríteni csere előtt, hogy mitől is égett ki.
-
saelin
veterán
Sziasztok!
Lenne egy HP Pavilon G6 noti aminek az alaplapján meghalt az usb vezérlő chip (daor33mb6f0 - az alaplap). Mivel teljesen oda pörkölődött így olvashatatlan és nem tudjuk kideríteni ismerőssel hogy milyen "chipet" is kellene berendelni. Be szeretnénk forrasztani.
Tudtok ebben segíteni, hogy hogy tudnánk kideríteni mi volt a chipre ráírva? -
törölt tag
válasz
Hegyirabló
üzenetére
Manapság egyre inkább jellemző, hogy a BIOS Flash IC-je az elemen keresztül kapja a táplálást. Ezért van az, hogy sok lap el sem indul lemerült, vagy hiányzó elemmel. Ha csak úgy lazába kiveszed feszültség alatt az elemet, akkor annak kellemetlen következményei lehetnek. Próbálkozni lehet éppenséggel, de a kockázat ott van benne. Ez nem azt jelenti, hogy ténylegesen le is fő a lap tőle.
-
NeoPampalini
senior tag
Hali!
Mi a teendő az alábbi esetben?
- vettem egy - majdnem - komplett új gépet
- alaplap egy Asrock H110m HDV, amin
- az USB2 portok is "kvázi-USB3"-asak, ennek eredményeként
- a meglévő Win7 állandóan reboot-ol, recovery-ben meg nincs se billentyűzet, se egér (tök mindegy, mit állítok a BIOS-ban)Annyit kiderítettem, hogy a rákfenéje az egésznek az, hogy a Win7 nem támogatja alapból az USB3-at, na de hogy a náthába tudok életre kelteni - reinstall NÉLKÜL! - egy meglévő rendszert? Az Asrock honlapján van valami tool, de az Win telepítéshez van, ha jól értelmezem.
Mit tudom én, valami linux-os pendrive megoldás is jó, ha valahogy meg lehet ezt ugrani. -
-
jokeph
nagyúr
válasz
Hegyirabló
üzenetére
Egyszerűbb lenne (meg biztonságosabb is) elmenteni őket.

-
-
törölt tag
válasz
Hegyirabló
üzenetére
HA nem nyírod ki vele a lapot, akkor talán.
-
Sziasztok!
Ha áram alatt cserélem ki az elemet az alaplapban, akkor megmaradnak a beállítások? Tehát nem bekapcsolva, hanem áram alatt.
Köszi!
-
d@minator
addikt
Sziasztok! A számítógép házon lévő kártya olvasó csatlakozóját az alaplapon hova kell dugni? Tippem szerint az usb-re. Na meg milyen szoftver kell hozzá vagy ezt látnia kellene, mint meghajtót?
(Asrock 1151 foglalatos és win10) -
jokeph
nagyúr
válasz
SwissAirplan
üzenetére
Üdv !
Pontosan milyen CPU van benne ?

Meg kellene a Corsair Vengeance pontos tipusa is.
-
SwissAirplan
aktív tag
Senkinek sincsen ötlete?
-
Kisbocs06
tag
Sziasztok ! Asrock Ab350M Pro4 tipusú lapom van és az lenne a kérdésem hogy a biosban belehet valahogy állitani hogy a gép inditásakor ne pörgesse fel a gépben lévő ősszes ventilátort maximumra ? Ez csak ilyen 2 másodperces jelenség kb ( felpörgeti pl a fél passziv vga kártya ventilátorát is maximumraés a tápegységben lévő ventilátort is ami sajnálatomra ilyenkor zörgő hangot ad ki pedig egy 20 ezres 5 év garis táp ) aztán szépen beáll a már meglévő beállitásokra .
-
csi24biga
csendes újonc
sziasztok- újra egy kérdés amire -fontos lenne a válasz- adott egy alaplap aminek a pci-e 16 slotja 3.0 ás de jelenleg csak pci-e 16 2.0 vgam van ha azt bele teszem menni gog vele vagy nem fogja kezelni-késöb tudok csak 3.0 vga-t venni
-
SwissAirplan
aktív tag
Sziasztok!
Van egy HP6200 Pro Alaplapom, a leirása alapján 16 Gigát tud kezelni 1333MHz- a 4 slotba!
Eddig 4 darab 2 Giga 1333MHz-es Elpida volt benneHozzám került 4 darab Crosair 4 Giga 1866MHz-es memória!
Ebből ha berakok kettő, megy szépen látja a 8 gigát, ha berakom mond a négyet akkor nem is indul a gép.
Viszont ha berakok 2 darab 4 gigásat meg 2 darab 2 gigásat akkor elindul és látja a 12 gigát ( de vegyesen nem nagyon szeretném használni)
Gondolom a magasabb órajel miatt nem fut a 4 egybe!
Mit tudnék tenni? valahogy lejjebb tudom húzni az órajelet? vagy mi a megoldás hogy menjen mind a 4 memo?
Köszönöm
-
jokeph
nagyúr
válasz
Chosen
üzenetére
Ha tápellátási/zárlat probléma lép fel a csatlakoztatott USB porton és/vagy az eszköz/kábel hibás, akkor simán megakassza a BOOT folyamatát.
Javaslom, hogy a monitorról válaszd le az egeret és a billentyűt, majd egyesével csatlakoztasd a gép hátpaneli USB portjára (hibaszűrés gyanánt).
-
Chosen
addikt
válasz
MrDerekas
üzenetére
Az SSD-t kizárnám, mert volt azóta cserélve és az újjal is jelentkezik. USB-ből mindössze kábel van csatlakoztatva, ami a monitorba megy, ahová egér és billentyűzet van rákötve, semmi más. Egy egér és egy billentyűzet csatlakoztatása hogyan akadályoz meg egy bootolást?

-
A_ScHuLcZ
addikt
Sziasztok!
Új Intel gépet szereltem össze, feltelepítettem a beépített VGA chip segítségével, majd beletettem a dedikált VGA-t, azóta a BIOS-on nem jutok túl. Minden egyes indításnál a BIOS-ban landol, és nem értem miért. Akkor is oda kerül vissza, ha elmentem a konfigot, és rebootolok.
A grafikai beállításoknál a PEG van kiválasztva a korábbi IGD helyett, egyéb ezzel kapcsolatos beállítást pedig nem találtam.
Ha kiveszem a VGA-t, és visszaállok IGD-re, akkor bebootol szépen..
Lap: MSI Z370M Mortar (legfrissebb bios)
Mi a tök lehet ez?

-
xxxpepe
tag
Hello srácok!Kérnék egy kis segítséget van egy GA-990FXA-UD3 (rev. 4.0) alaplapom!
Kérdésem az volna hogy ezen van M.2 slot foglalat ssd-nek mert én sajnos sehol nem találom,de még a google-be se!!!Szeretnék venni bele egy 256Gb-os ssd-ét és erre gondoltam Samsung 960 evo m2 250gb.
Csak nem tudom hogy van e ilyen foglalatom a lapon!Előre is köszönöm! -
S.O.S.
senior tag
Helló !
Köszönöm mindenkinek a válaszokat !
A neten én ilyen szép képet nem találtam..
Pár perce raktam úgy bele ahogy a képen van.Akkor ezek szerint fordítva is megy..
Remélem most már jó lesz. Ha ezek után is rosszalkodik akkor átnézem a kébeleket..
Mégegyszer köszönöm a segítséget!Üdv,
Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy ruhás topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Gitáros topic
- CES 2026: nagy újítást hoz az érkező AMD EPYC
- Cyberpunk 2077
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- CES 2026: A Hohem kompakt SSD-je telefonos USB-elosztó is
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- G.SKILL Trident Z5 RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 - XMP - 99 hó garancia
- Corsair VENGEANCE 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Corsair VENGEANCE 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- G.SKILL Trident Z RGB 64GB (2x32GB) DDR5 6000MHz CL30 - XMP - 99 hó garancia
- Patriot Viper Venom 32GB (2x16GB) DDR5 6400MHz CL32 - XMP - 120 hó garancia
- Keresünk iPhone 16/16 Plus/16e/16 Pro/16 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Dobozos! Xbox Series S 512 GB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4025
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

A Realtek cuccokkal mostanság volt pár szoftveres gond, legalábbis szem elé került egy-két eset számomra. Sajna - talán korai demencia - nem jut eszembe egyik megoldás sem, de valami nemzetközi fórum leírás segített pár emberkének.

Ha rosszul átgondoltan szereled be a ventiket és mondjuk alacsony nyomású lesz tőle a hűtés, akkor a 6-8 fok plusz melegedés reális. Az Aida meg lehet még nem frissült és azért ír ki nem helyesen dolgokat. A venti vezérlés kicsit összetettebb. PWM vagy sem a ventilátorok, a FAN foglalatok milyen módon szabályoznak, stb. A Hűtés topikban is kérdezhetsz, ott kicsit felkészültebb kollégák.

)![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)