- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- iPhone topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 400 Pro - gép a képben
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
vidékiürge
tag
nahh, a familybe belerakható egy "control", amitől a modelnél megjelenik egy mirror nyíl és szabadon tükrözhető.
Erről van szó és nekem ez egy egész vállalható megoldás
https://help.autodesk.com/view/RVT/2024/ENU/?guid=GUID-4AF18AA1-E16F-46A6-81B9-3CA1E8094F46 -
Raysen623
addikt
Ez egy vicc. Az egyik oka amiért rühellem a jó Revitünket az pont ez. Kismillió időt el lehet b@szni a tervek maszírozásával a Tag-ek miatt. Én a magam részéről inkább az Align lehetőséget használnám az elrendezéskor, hogy ne kelljen tükrözni. Reference plane ezt segíti is.
-
L4mie
veterán
Ennyi van
Digitális Mérnöki Szolgáltatások.Céget nem írok, de fönököm mondta egyik bim managerük csinálta.
Véleményem szerint építész/építő szakirányú lehet, mert gépész része fura a doksinak.Sebaj, egyenlőre más gondom is van a projekttel, istenért nem akarja export után jó helyre rakni az ifc-t egyik nézegetőben se....pedig kaptunk referenciakockát is, az tökéletesen a helyére kerül.
Próbáltam már mindent is, építész ifc-t újra importálni
Revitből csak azt exportálni.
És hiába van Reviben minden a helyén (forgatás, manipulálás nélkül) exportálás után a gépész modell egy D-Keleti rányba 30m-nyit elmászik.... -
L4mie
veterán
Szép-szép
Nálam meg áll a EIR alapú BIM fullosra paraméterezett projekt, mert igazából a megbízó nem mondott nevet kit keressünk az oldalukról, ha kérdéseink lennének, és van kérdés bőven. De legalább a hossz paraméter kiíatás lazán megy, az alapján meg szerintem a többi is. -
vidékiürge
tag
(közben írtam másik csatornán is, de rájöttem hogy jobb ha mindenki látja, így hátha a problémám okán mások is valami újat fle tudnak fedezni
)
Hú, hát, bouding boxozás helyett inkább akkor kézzel rakosgatom
sztem se adná vissza jól a koordinátákat.
Hát az van, hogy ezek a inplace familyk ugye építésztől jönnek IFC-n keresztül. Én csináltam AC26-nál az IFC fordítót, és így már tök jó IFC-ket kapunk, amiket Improved IFC importálóval húzok be. És ebben az RVT-ben cserélnék family-t, vagy minimum koordinátákat szednék ki, de itt az inplace dolog kicsit most bekavar. Íme egy nyomtató példa:
-
vidékiürge
tag
furniture kategória, amit electrical fixture-re cserélnék. Type-ot nem lehet váltni ennél az inplace-nél, felülírni sem tudom egy saját familyvel ha átnevezem, így kipróbálni sem tudom, hogy ugyanoda esik vagy sem
kicsit sakk matt, mert ha feltöltöm koordinátákkal (egy phyton scripttel amit Ranger^41 kolléga készített nekem), az is 0-0-0-át rak bele.
-
L4mie
veterán
-
-
vidékiürge
tag
a room bounded, és a VG-ben is úgy állítottam, hogy látszódjon a room. A linkelt modelben jól be tudom TAG-elni, de a hostban nem tudom a linkeltet. A csatolt képen mutatom, hogy a falat engedi kijelölni (TAG-elni), de a roomot nem. A neten phase problémát találtam még, hogy az lehet a gond, de az rendben van.
-
vidékiürge
tag
Probléma 1:
A Coordinate Base az Shared-re van állítva, de nyomtam egy exportot project base Pointtal, ugyan ez jött ki. De a Project Base Point és a Survey Pont ugyan ott van a modelben.
Probléma 2:
Na igen, ez megvan. De igazából a Global X-et keresem a shared paramétereimbe. Ami a Position X Y Z paraméteremben megjelent koordinátát nem értem honnan jön. Bár van egy sejtésem, hogy ezek a world coordinates, nem pedig a projekt origó paraméterei (ezt a Phyton kód "position.EastWest" szakaszából sejtem).Köszi a Dynamo progit, de kb 6 hibát kidobott (dereferencing a non-pointer, costum node definition not loaded...), és nem igazán akart lefutni
szerintem egy csomó bővítményem hiányzik.
-
TRicKolas
csendes tag
-
vidékiürge
tag
köszönöm, ez nagyon jó!!! ezt a kódot folytatom tovább. Viszont annyira hitvány a lámpások gyári family készlete (ha éppen van egy adott lámpához family, mert az sincs mindig), hogy még ha kézzel rakom be, akkor is egy kínlódás, a szoftver meg képtelen bármit is kedzeni vele. és nincs két egyforma lámpafamily!!!
szóval ezt így most jegelem a refplane-re illesztést, és folytatom azzal a bővülést, hogy az STF fájlomból bizonyos infókat behúzzak az általános lámpa familymbe (méret meg típus). Aztán majd megoldom a refplane-t később.fun-fact: a legnagyobb poén, hogy a külső lámpás méretező cégek (és forgalmazók) annyira nincsenek képbe a BIM-el, hogy igazából szintenként küldik az STF fájlokat
nem tudják egybe kezelni az épületet, az IFC-t meg sem tudják nyitni (se relux, se dialuxal).
-
vidékiürge
tag
Hát a helyzet a következő: A világításméretezés (ami egy külön szoftverrel készül, Dialux) feldolgozható formátuma számunkra egy STF fájl, ami sima text alapú. Az STF fájlban vannak koordináták, típusmegjelöléssel. Erre van egy Dynamo script, aminek az inputja ez az STF fájl, az outputja a FamilyIstance.ByCoordinates függvény, ami behelyezi a fájlban talált koordinátákra egy megadott Familyt.
Az eredmény vállalható, és már bővíteném a kódot, de a beillesztett familyk constraints paramétereiből eltűnik a "Level" paraméter.
Fájlok
Csináltam egy próba lámpa familyt, azzal is ugyan ezt csinálja, nem csak a gyártói lámpákkal (+a gyártó nonhost lámpákat valamiért Z-ben nem tudja beilleszteni). Szóval van baj -
vidékiürge
tag
hát pont ezt nézem én is, hogy a fejlesztés itt erős túlzás. Pont most próbálok dynamoval behúzni lámpákat a modelbe, egy netről szedett kódot csiszolok, faragok. Tök jó, de valamiért eldobja a Level parametert amikor behúzom. Keresem a neten a megoldásokat, és 2011-es fórumokon találom magam, hogy ez azóta probléma
és most nem tudom mit csináljak, mert valami API-ban kell a built-in paramétereknél visszakapcsolni, mert elvileg azt lövi ki. És ez 2011 óta megoldatlan. BÁÁÁÁR a 23-as verzióleírásban ez úgy van írva, hogy már javították. Hát nem sikerült....
-
fckdup01
tag
Ugy ertem akkor hogy cso tipus, mint a rehaunak a kulonbozo pe-xa csovei, vagy rozsdamentes, horganyzott, hdpe, pvc-u stb..
Ezeket ha jol tudom csak ctrl c ctrl v-vel lehet normalisan atmasolni, vagy a transfer project adatoknal. Nem tudom beolvasni ugy, mint egy konyokot vagy t idomot -
TRicKolas
csendes tag
Igen-igen, emlékszem. Ebben az esetben nem rfa-ról van szó, hanem system family-ket paraméterezünk a modellben.
Azt hiszem, most perpillanat az a kísérletezés tanulsága, hogy ha az x/y tengelyekhez paraméterezek egy csomó RP-t, majd azokhoz lakatolok system familyket, garantált a kiborulás egy idő után. Mintha olyasmi történne, hogy nem egyértelmű, hogy a global paraméterek átírása után melyik elem, amelyik "húz", és melyik, amelyiket "húzzák" - illetve a warningokat mintha az ellentétes irányú mozgatások generálnák...
Ezzel szemben ha kikukáztam az összes RP-t, és csak az x/y-t hagytam benne, és pl. a falakat közvetlenül ezekhez paramétereztem, nem dobott hibát... Igaz, a dimensionök száma láthatóan megnőtt. -
TRicKolas
csendes tag
Érdekes, hogy a problémás kísérleti rvt-t újranyitva (amiből a snapshot készült), most nekem is jól viselkedik. Alapvetően egy ennél sokkal bonyolultabb modellt próbálok visszafejteni ilyen alaphelyzetekre.
Lehet, hogy érdemesebb lenne úgy feltennem a kérdést, hogy ismertek-e olyan jelenségeket, ami az ilyen constraintezésnél elő szokott jönni? Gondolok itt olyan szituációkra, amikor "józan paraszti ésszel" működnie kellene a kényszerezésnek/paraméterezésnek, de valamilyen programozói okból mégse megoldás. (Jó ötlet, de a program nem szereti, ha úgy csinálom...) -
TRicKolas
csendes tag
Köszi! Ha házon belül kéne megoldani, biztos valami hasonló kerülő megoldással próbálkoznék, de sajna ki kellett adni külsősnek.
A tényleg kincstári megoldás az lenne, hogy addig toszogatni a felmérést (ha alkalmas rá), amíg a szükséges és elégséges mennyiségű pontot nyerem ki. Kiváltképp igaz ez terep esetében. De ez már szinte művészet. -
Ranger^41
aktív tag
Folyóméter sajna ebből sem lesz. Mármint a dynamo tudni fogja, de directshape-hez nem tudsz paramétert adni, nincs hova beírni. Továbbá, ha lejtésben van a terep, akkor a profilt is szépen meg fogja csavarni. Én szívem szerint nem kezdenék el Revitben környezetet modellezni.
-
Ranger^41
aktív tag
van a forge ökoszisztéma ami felhasználóként bim360/ACC-ben realizalodik, fejlesztokent meg tucatnyi api-ban, de az egész mögött a cloud worksharing "modul" az kvazi egy webre ültetett oskovulet revit server. Ha megnezel egy revit journalt láthatod a skyscraper urlt amivel kommunikal, na az volt az első webesitett revit server projekt neve, csak ele húzták az egész forge alapú vilag megváltást.
bim360 már jo ideje ACC, de az is egy szép story, volt a bim360, meg a plan grid, egy újabb third party service amit megvasarolt az autodesk, hogy aztán teljesen rebrandelje és eladja kis arculat valtas után mint új bim360, de sikerült belőle orbitális adminisztrációs káoszt teremteni, redundáns, nem működő adminisztrációs funkciókkal. gyász -
Raysen623
addikt
Revit szervert egyszer próbáltuk, de rövid időn belül elvérzett, igaz nem 6-an használtuk.
Végül egy lokális dedikált szerverrel sikerült megoldani, adott fájlkezelési módszert használva (pl. központi fájlt nem nyitottunk meg kliens gépről, hanem mindig a szerverről nap elején + heti backup az összes tervről, rendszeres takarítással és újraosztással). -
L4mie
veterán
WoW,
Kemény! na igen, más kategória, így megértem hogy szar lehetett a revitserver, nekünk amikor max 6 an vagyunk egy projekten (tényleg max, 14 év alatt 1x volt ilyen talán) bőven elég.
Árazást amikor mérnök napidíjazunk meg nem bírjuk így rendesen kigazdálkodni, mindegy most van egy BIM projekt ahol ez a követelmény, meg is fizetik, de lehet hosszútávon marad a 14. Ráadásul számíthatunk majd Anna megkeresésére, mivel korábbi értékesítőnk mesélte, hogy nagyon rászálltak a középkeleteurópai régióra, sebaj jöjjön, csak semmi kedvem körbeugrálni. -
L4mie
veterán
Köszi, akkor nézem a 2023-as követelményeket, de elég idiótán van leírva
mert beírja hogy 2016 os WS kell neki, de aztán le van írva hogy kell telepíteni korábbira...
gondolom bent hagyták a faq-t aztán le vagy ejtve...miért is kéne rendesen megdolgzoni a
zért a túárazott cuccértamit adnak.Nekünk egyenlőre bevállt, jobb mint a lokálisra várogatni, 2 virtuális gépen megy 2 szerver, egy a kisebb melóknak egy a nagyoknak.
Valahogy mi nem tapasztaljuk ezt a lassúságot, persze lehet más kategóriájú projektek futnak.Na ezt a construction cloud amiből ahogy néztem nekünk a pro kéne ez 1200€/év/felhasználó nanemár...úgy hogy kifizetsz évente 3-3500 € /felhasználó -t a revitért.... de valószínű ez biztos olcsó vagy betudják építeni az árazásába, de sajnon mi nem a gázszerelő hentes túárazott szférájában, se nem multinál melózunk ahol ezt a cég megengedheti magának, így marad a klasszikus szar revitserver megoldás.
Köszi a válaszokat
-
L4mie
veterán
Pontosan, különben kapod a fatal errorokat ifc betöltéskor.
Kérdés: Revit servernek ugyanannak a nagyverziónak kell lennie mint a revitnek amivel dolgoznál rajta, vagy azért van átjárás.
konkrétan 2014-es revitserverre pakolhatunk 2023-as projekteket?
Van ilyennel tapasztalatotok?
Mert a 2023-t most előfizetjük pár hónapra (projekt standard) és kéne hozzá revitserver, a felhős megoldás nevettésgesen drága
(én személyszerint nagyonnagyonkivagyokbukva az autodesk lopásszintű árazásán)Szóval a kérdés, hogy ha nem kompatibilis a régi szerverrel, akkor megy-e 2012 win szerver oprendszeren a 2023-as revitserver....sajnos az oldalán mindenféle eltérő információt találunk... -
vidékiürge
tag
háhh, akkor a rövidítés mágiám nem használt
Szép sztori amit leírtál, ezek azok az esetek amiket szeretnénk elkerülni (nyilván nem fogjuk tudni elsőre, de legalább megpróbáljuk
).
Rendben Dani, köszi szépen. Ezt észben tartjuk, és próbálunk minél több irodalmat is olvasni ezzel kapcsolatban. De nyilván a tapasztalatok a legértékesebbek. -
knbs
senior tag
Nalunk is ugyan ez a protokol van a revit file kuldesere.
@L4mie
Arat nem mondanek max annyit, hogy az en egy oramat 65 euroert konyvelik, ez nyilvan rezsikoltseggel egyutt ertendo.
Az hogy milyen familyt fejleszt az ember azt nem szamlazhatod ki, ezt ugye kesobb mas munkara is hasznalhatod.
Mi elrejtunk a sajat familyinkbe ugy nevezett vizjelet, ami nem lathato az atlag felhasznalo szamara, a gyakorlottnak is kell nagyon keresnie.
Szoval ha talakozunk sajat fejlesztessel konnyen meg tudjuk mondani, hogy mi keszitettuk e vagy sem. -
Ranger^41
aktív tag
apropó korlátok, nálunk most véglegesedik egy új workflow, kis sneakpeak: https://www.youtube.com/watch?v=pcH3iYI4mV0
-
Ranger^41
aktív tag
A Default Sill Height résszel egyet értek, bár sajnos tökre semmi értelme ezt így megtekerni, dehát Revit. A teljes family visibility logika egy őskáosz, nem tudom melyik okos találta ki, hogy ezt category függővé kell tenni, hogy melyik category metszhető, melyik nem, melyik generálja dinamikusan a project cut plane magasság alapján az elmetszet grafikát, melyik nem, illetve ott a harmadik kupac, ahol a familyben megadhatod, hogy a cut megjelítést familyből vagy projektből vegye
(structural column, framing) Annyit módosítanék csak az ábrádon, hogy a jobboldali esetben a kék zóna kiterjedése nem a host levelig tart, hanem az ablak alatt "Default Sill Height" magasságban ér véget, szóval statikus, de kb ez történik.
Az openinges résszel viszont tökre nem értek egyet, ha bármilyen komplexebb nyíláskáva kialakításra van szükség, akkor kénytelen vagy voidokkal vágni a hostot, hiszen a gyári opening elem az csak egy kvázi végtelen void extrusion, de sima voidokkal nem engedi kombinálni -
Ranger^41
aktív tag
Ne értsd félre, nem akarlak én semmiről sem meggyőzni, csak elmeséltem a személyes tapasztalataimat. Általában mindig úgy indul, a hogy a mérnöknek kevés a kapott funkció, és elkezd kiegészítő megoldásokat, automatizálási lehetőségeket keresni, aminek kvázi első lépése a dynamo. Valóban kis, pár személyes irodákban ennél tovább nem is érdemes menni, esetleg komplexebb igényeket kiszervezni külső fejlesztőnek, ha megtérül. Mi is dynamoval kezdtük, csak hamar kevés lett. Ettől függetlenül a tervező mérnököknek tartunk dynamo oktatást, és bátorítjuk őket, hogy a saját munkafolyamataikba építsék be, hiszen sokkal hatékonyabbak tudnak lenni vele. Akinek nincs efféle affinitása, az lepattan róla, aki meg rápörög, az viszonylag hamar tovább is lép. Nálam úgy nézett ki, hogy először dynamo, de hamar meguntam a millió+1 package keresgetését letöltését updatelését, pláne, hogy a dynamo keresője híresen lassú, és frusztrált elég sokat, így már azon kaptam magam, hogy arra használom a dynamot, hogy berakjak 1-2 alap node-ot, és python blockba megírom amit szeretnék. Aztán amint megtaláltam a Revit Python Shellt elég hamar el is engedtem, aztán már csak a másoknak készített dolgokat csináltam dynamoba, mert azt viszonylag egyszerű volt már másnál is futtatni, pláne custom packagek nélkül. Aztán ahogy kitapasztaltam a pyRevitet már gyerekjáték volt egyedi megoldásokat disztributálni soksok munkaállomás között.
Nálunk a fejlesztő csapat főleg adatelemzésekkel, adatbázis építéssel foglalkozik ami pl az ajánlatadást segíti, illetve teljesen saját költségvetés készítő programot fejlesztenek ami natív Revit alapú, beépülő, de ezek komplex megoldások. Az egységsugarú Revit felhasználónak készülő apró kis toolok jó részét én csinálom, de nem fejlesztőként, csak sima építészmérnöki végzettség van a hátam mögött, de érdekel a programozás, így mindenki jól jár a végén. -
Ranger^41
aktív tag
Igen, ideális esetben elég lehet, de viszonylag gyakori helyzet, hogy a földszint cropja nagyobb mint a többi szint, a csatlakozások miatt, mégis szükséges az ilyen egyedibb rajzokat is az általánoshoz igazítani. Igazából mi nem nagyon használunk Scope Box-ot a 0 API támogatása miatt, hanem a Crop Boundarykat is API-val klónozzuk szét egy forrásnézetről, így nem vagyunk rákényszerítve a téglalap formájú crop-ra se pl. Mi is bejártuk az ilyen "egyszerűbb" utakat, de mindig volt olyan eset, amikor az épp nem volt elég jó.
-
Raysen623
addikt
Az ugye megvan, hogy azért enged minden gombot megnyomni a Revit mert alapból egy erősen félkész "törzsprogram", ami előző életében táblázatkezelő volt és teljesen más célú a fejlesztése mint az ArchiCAD-nek?
Jelenleg mindkét platformra vannak saját kiegészítők fejlesztés alatt, mindezt azért mert inkább saját fejlesztést készítünk mintsem kifizessünk további helyenként súlyos pénzeket az Autodesk eleve borsos árán túl...szép ez az amcsi modell csak nem a felhasználónak származik belőle előnye.Röviden: a két szoftver teljesen eltérő múltal és más szándékkal íródott, így mindkettőnek más és más "öröksége" van. Mindkét oldalt van bőven hova fejleszteni meglátásom szerint.
Építészeknek tervkészítéshez sajnos jelenlegi kialakításában a Revit önmagában kevés és drága platform belföldön. -
Ranger^41
aktív tag
Az a gond, hogy Scope Box csak 3D Extentet tud fogni, és amikor alaprajzilag darabolnod kell egy épületet akkor cseszheted, mert a Crop úgyis átdobja 2D-re, szóval lefutottuk a köröket, és bőven ki van használva az eszköz.
A legtöbb Viewport pozícionáló az csak a viewportok középpontját alignolja, nagyon sokszor nem jól működik, mert pl hiába van 2 alaprajzon ugyanaz a Scope Box, hag az egyikből jobban kilóg valami annotation, akkor máris más lesz a Viewport mérete, ergo az alignolás is szar lesz. Mi pont ezért fejlesztettünk egyet erre is, ami a viewportokat a bennük lévő nézet koordinátarendszere alapján alignolja, áttranszformálva azt a papírtérbe.
Továbbá az OCD-m sikítva rohan ki az irodából, ha Scope Boxozni kell, mert az a nyomorult olyan mint a gyurma, esélytelen pontosan beállítani a méreteit, és ha két modell között kell azonos Scope Boxokat beállítani, akkor jön az eyeballing amitől meg a falat verem. Ilyen az élet -
Raysen623
addikt
Illetve nem kell Rhino licenszet venned (1000eur).
Cserébe az Autodesk licensz ami léptékkel drágább mint az AC+Rhino szerintem...
Ott ugye modell elemeket tudsz piszkálni, itt pedig mindent amit a revitben elérsz: tervlapokat, nézeteket, ezek összes beállítását, paramétereket, linkeket, 2d elemeket stb.
Szerintem ez csak letölthető kiegészítő mennyiség kérdése mindkét platformon...
Nyithatsz vele egy új revitet és kinyomtathatod belőle az összes PDF-et automatikusan, majd bezárhatod. Mindezt mondjuk naponta időzítve.
Erre külön Add-in-t fejlesztettünk. Mondjuk eleve felháborítónak tartom hogy nincs egy nyomorult publikáló Revit-ben.
A grasshoppert az archicad api limitálja ami revithez képest sajnos limitált.
Szerintem ez hamarosan meg fog változni, addig meg simán átlépünk rajta vagy megkerüljük.
-
Ranger^41
aktív tag
Ez sajnos nagy nyomor, de API-val ezt is lehet kezelni, mi a Scope Box és Propagate Extents kiváltására csináltunk saját Tool-t pyrevit alá, egy nézeten kézzel beállítjuk, és minden párhuzamos nézetre átklónozza a 2D extenteket (többek között).
Erre érdemes indulni:DatumPlane.SetCurveInView()
[link] -
vidékiürge
tag
Hoppá, akkor ez piaci rés, ha senki nem csinál ilyet
(és valahol megértem miért)
A matricán elgondolkoztam, de egyelőre még nem vittem tovább a texturázás irányába csodás kis elosztó familytKicsit komolyabban, igen, logikai a kapcsolat, ezért alapvetően nem foglalkozok én sem ilyennel (és nem is elvárás jogilag/előírásilag). Viszont itt extrém a helyzet az épületben, mert elég nagy kábelekkel nagyon kis helyen kell menni (95-240-es átmérőig kábelkötegek), amit meg kell oldani és egyeztetni építész-gépész-statikával.
-
L4mie
veterán
na tököm lennei BIM manager
jól fizet, de mindenkivel koordinálni mindent....nem az én műfajom, próbáltam.... (mondom ezt koordinálásból alt+tabolva
, szerencsére csak cégen belüli)
*amúgy mi fűtés-hűtést revitben méreteztetünk, mármint csőméreteket, szépen be van adva a familyknek a teljesítmény, tömegáramot számol a csatlakozó és két gombnyomás és kész is a csőméret
csak utána át kell nézni mert hajlamos a T-idomokat elszúrni.
-
TRicKolas
csendes tag
A másik, hogy ami linkekre nincs szükséged "Unload (for me)" paranccsal kilövöd. Ezt megjegyzi minden usernek külön-külön, és onnantól nyithatod az összes workset-et.
Ez csak linkelt rvt-k esetében működik szerintem. Ha sok a dwg, azzal is el tud jojózni.
A Specify...-ra én is gondoltam, igazából csak az a kérdés, hogy a Last viewed nem használható-e ki ugyanerre. -
L4mie
veterán
Btw: kollégákkal beszéltük: Építészeknek tényleg elég a light? Az a gondolatmenet, hogy azért csinálta az autodesk a lightot, hogy olcsóbb konkurenciát állítson az Archicadnek.
Bár ez az éves licenszdíj nálam még mindig kiveri a biztosítékot.
Építő 5 ből kapott már valaki visszajelzést az EMI-től? -
Raysen623
addikt
Én csak simán BEP (BIM Execution Plan) néven ismerem, nem értem miért kell ugyanannak a doksinak 20 féle nevet adni jó magyar szokás szerint. No mindegy...
A lényeg hogy legyen, és ezt már az elején a témában érdekelt tervező cégnek illik össze raknia és aláírni a megrendelővel. Utána mehet bele az alvállalkozói szerződés mellékletbe és csókolom. Így lehet valamennyire garantálni a dolgok helyes menetét.Az ArchiCAD-es verzió update sem nagy érvágás, főleg ha van SSA vagy mi a szösz. A lényeg: GS-nek is az a lényege hogy mindenki évente frissítsen és kapja az újabb verziót. Autodesk oldalon a licenszelés kissé sunyi módon van megoldva és csomagokba van rendezve, amitől lehet hogy kényelmesebb az upgrade de kurwa drága a platform maga.
-
TRicKolas
csendes tag
Mi is 20-assal megyünk, a 21-ben nem volt annyi újdonság, hogy elgondolkodjunk rajta. A 22-es ígéretes, sok apróság van benne a bemutató videók alapján, amit már "régóta kértek". Én mondjuk azt várom, hogy a scheduleöket lehessen transpose-olni, az oszlopokat a sorokkal felcserélni, mint Excelben. Jó, az is valami, hogy szét lehet vágni, ne legyünk telhetetlenek...
Hallottam már olyanról, aki már hallott arról, hogy valaki látott BEP-et a gyakorlatban.
Az előző helyemen Indiába szerveztünk ki modellezési munkákat. A vezetőség ebben elképesztő pénzügyi lehetőségeket látott. Valahogy az lehetett az elképzelésük a tárgyalások után, hogy ezek bármit meg tudnak csinálni, úgyhogy ilyen dolgokkal nem foglalkoztak, hogy írassanak a beosztottakkal egy részletes specifikációt.
Hát volt nagy sírás-rívás, amikor kaptuk vissza a "kész" munkákat. -
daninet
veterán
btw ha BIM projektről van szó van egy dokumentum amiről már hallottál ez a BIM Project Execution Plan (BPEP).
Ez a szerződés része kell legyen és lefektet ilyen dolgokat mint szoftver verziók, ki mit modellez és a többi. Fontos doksi, ha nincs csinálni kell, ha van akkor meg be kell tartatni. Ha nem te bízod meg a szakágakat, akkor azt kell meggyőzni a doksiról aki megbízza őket. Ez mindenkinek az érdeke. -
Raysen623
addikt
Két esetben egyeztek, egynél (kapott anyag) nem. Utóbbinál semmilyen infót nem kaptunk milyen koordináta rendszerben és hova rakták. Most ezt áthidaltam egy teljes modell mozgatással a raszterekhez pozícionálva és így már működik a Shared coordinates.
Az átmozgatás egyébként kész rémálom volt.
-
vidékiürge
tag
hát mi is megtárgyaltuk a kollégákkal ezt a kérdést, ugyan erre jutottunk. Nehezen képzelhető el, hogy valaki olyan komoly cracket csinálna, amik mostanában keringenek ezek körül a szoftverek körül. Hiszen egyrészt, ahhoz érteni is kell a szoftvert kód szinten, másrészt meg is kell hogy érje megcsinálni, azaz nemhiszem hogy tervezők készítenék, max megrendelésre. De akkor meg újabb két probléma van: ha fusiba csináltatnék valakivel ilyen cracket, biztos nem adnám ki a kezemből, a másik meg hogy mi garantálná, ahogy a köv verzióban (vagy frissítésben) nem foltozzák be? Ezek a crackek csak úgy tudnak működni, hogy a cél az ingyenes terjesztés, de ugye ingyen nem adhatják, így ezért nem foglalkoznak ezzel csak így. Sok fiatal mérnök "ingyen" be tud tanulni rá magától, így a szoftverfelhasználói gárda is biztosítva van. Igazából szürkezónás win-win, amíg nem nagyipari a felhasználás.
-
knbs
senior tag
Nalunk nem volt szo tort verziorol, nalunk a liszensz volt tobb gepre telepitve es a kinyert adatokkal bizonyitva lett hogy egy azon idoben tobb gepen volt hasznalva ugyan az a liszensz.
Szerintem a jogi resze a trukkos, ha belemesz hogy te magad beszolgaltatod az adatokat akkor eleg konnyu dolguk van es nem kell birosagra menniuk es perelni.
A fonkokom tudataban volt ennek, tudta hogy nem telejesen tiszta a dolog ezert is ment bele az egesz onkentes dologba.
Ennyi, mi relative konnyen megusztuk, en nem gondolom, hogy a maganzo embereket ellenoriznenek, mert onnan lassan es problamasan lehetne csak penzt kicskarni meg ha jogtalan is a hasznalat.
A cegeknel ahol tobb szoftver van ez mar kifizetodo, nalunk az egesz procedura lezajlott 4 het alatt az emailtol szamitva az uj liszensz vasarlasig. -
knbs
senior tag
Nalunk eloszor telefonon az orszagos disztributor felhivta a cegunk tulajdonosat. Elmondtak, hogy nem kotelezo az egyuttmukodes, de ajanlott. Nem tudom a beszelgetesben mi zajlott le de utanna ezt az emailt kaptam a fonokomtol.
A cegnel en vagyok a cegen beluli IT-s emberke, amit tudok megoldok, de van egy kulso partner aki ha valami komolyabb gond van a szerverrel akkor intezi.Szoval:
Dear Mr. xyz
Thank you for your continued cooperation with the Autodesk software license review of your organization.
In order to facilitate the collection of the data required by Autodesk to complete the software license review, please click here to access the Autodesk software license review script to be deployed/run by your organization.Please note that the Autodesk General Terms apply to the use of this Autodesk script. You can review the General Terms here. By using the script, you confirm your acceptance of the General Terms and your agreement to be a party to this binding contract. You agree to these Terms on behalf of the company or other legal entity for which you are acting (for example, as an employee or contractor) or, if there is no company or legal entity, on behalf of yourself as an individual (in either case, “You”). You represent and warrant that you have the right and authority (as well as the capacity—for example, you are of sufficient legal age) to act on behalf of and bind such entity (if any) and yourself. You may also access Autodesk’s Privacy Statement here
The Autodesk Script executes the following actions:
Runs Autodesk Inventory Advisor Standalone agent.Creates a folder named after each terminal scanned that contains: Autodesk software Product information tables Autodesk Software Registry keys Autodesk software installation typeCreates a folder named MSInstaller that contains: Files named after each terminal scanned with Windows Event log 1033,1034 Autodesk product information .Creates a folder named Inventory that contains: Files named after each terminal scanned with Autodesk Software inventory currently installed.
All data specified above is gathered using Microsoft Windows Management Instrumentation and Powershell queries. For more information regarding WMI please head to https://docs.microsoft.com/en-us/windows/desktop/wmisdk/wmi-start-page.
Once your organization has complete the data collection part of the Autodesk software license review, please ensure that all data collected during the software review process is sent to me. In circumstances where your organization is being assisted by an Autodesk authorized third party auditor, please send the collected data to them, copying me.
Please note that from this moment forward it is not allowed to uninstall any Autodesk software.
As discussed I would like to receive the data not later than Friday the 12th of July.
Please do not hesitate to contact me with any questions.
Kind regards,Ezeket en lefuttattam minden gepen ez a progi vegignezi a registryket minden windows bejegyzest stb. es a vegen pontosan kidobja mikor mit hasznaltak a gepen Autodesk programbol.
Egy cikk meg itt a szoftverlicensz jogasztol [link]
Csak halkan jegyzem meg, 5 liszenszunk volt kb 8-9 gepen hasznalva. Buntetes elso osszege 46 ezer euro, egy targyalas utan ezt le tudtuk tornazni 36 ezer eurora.
Namost Autodesk az ilyen jellegu illegalais hasznalatot meg toleralja abban a formaban, hogy a buntetes erteket le kell vasarolnod es akkor nem lesz jogi problema a dologbol. Kesobb beszeltem az Autodeskkes ugyintezovel telefonon kivancsi voltam, hogy mi van ha egy hivatalos Liszenszunk se lett volna mind kaloz, arra nem akart valaszolni, de celzott arra, hogy eredeti szoftver hianyaban nincs tolerancia. Arra kerdesemre pedig egyaltalan nem valaszolt, hogy egyszemelyes felhasznalokat neznek-e kontrolalnak-e.Szerencsere lejartak volna fel ev mulva a licenszeink igy vasaroltunk 8 liszenszet 3 evre meg 3 bim 360 liszenszet es akkor meg lehetett multiuser liszenszet abbol is vettunk 2-t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 8GB Fractal Design Define R5 FSP 750W
- Szerezd meg a tökéletes házat most!
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest