Hirdetés
- iPhone topik
- Megnövelte az Apple az iPhone 16 Prók kijelzőit
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy Buds3 - vissza a kályhaezüsthöz
- Apple iPhone SE (3. generáció) - szélsebes múltidézés
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Google Pixel Watch 3 - képpontos idő
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Redmi Watch 4 - olcsó hús, sűrű a leve
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Hirdetés
-
Barcelonából indul nemzetközi útra a Huawei MatePad 12.2 (2024)
ma Illetve a MatePad Air 2024, amit errefelé MatePad 12 X-nek hívnak.
-
Premier előzetesen a God of War: Ragnarök PC-s kiadása
gp Kratos legutóbbi kalandja a mai naptól Steamen és Epic Games Store-ban lesz elérhető.
-
Full-size AT formai tényezőjű gépház restaurálása.
lo Már volt egy sikeres gépház felújítás korábban [link] , most egy teljes méretű AT gépház került sorra.Egy IBM klón...
Új hozzászólás Aktív témák
-
vidékiürge
tag
Sziasztok!
Van itt olyan, aki épületvillamossági tervezésre használja a revitet? Lenne pár kérdésem hozzá :-)
Őskor, Ókor, Középkor, Újkor, DualCore *** Köszönöm, hogy nem vagy megmondóember!
-
vidékiürge
tag
válasz vidékiürge #144 üzenetére
húha, hát eléggé kihalt a terep igazából elkezdeném használni a Revitet, a felületet kezdem megszokni, de a szükségem lenne egy tapasztaltabb emberre (igazából tanárt keresek, aki segít átállni AutoCAD-ről, és adna 2-3 órát nekem).
Az AutoCAD-ben fejlett parametrizálható blokkokat hoztam létre épületvillamosságban, a Revitben hasonló rajzkészletet szeretnék elérni, gondolom erre vannak a family-k. Erre van lehetőség?
Őskor, Ókor, Középkor, Újkor, DualCore *** Köszönöm, hogy nem vagy megmondóember!
-
vidékiürge
tag
Szia!
Az Autodesk oldalán 2425 USD áron látom a revitet (ez kb 700-750eFt).
Az árképzésük tényleg szürnyű, az elterjedését kisebb körökben nagyon meggátolja, és így nehezebb is ezzel dolgozni, ha senki nem használja.
-
vidékiürge
tag
ahha, tényleg, én itt néztem, de valószínűleg a Te linked vonatkozik erre a régióra.
Sajnos az én építész kapcsolataim ArchiCAD-esek, Revitet nem igazán használnak, az egyéb szakágakról nem is beszélve Leginkább AutoCAD. Én villamos tervező vagyok, de a körökben amikben mozgok, nekem van a legnagyobb szándékom a Revit szoftverrel. Sajnos. Nagyon sajnos. De én még nagyon az elején vagyok, egyelőre inkább csak gyakorlok, éles bevetésre még nem került sor
A hálózatos licensz az mivel jobb a normálnál?Őskor, Ókor, Középkor, Újkor, DualCore *** Köszönöm, hogy nem vagy megmondóember!
-
vidékiürge
tag
Neem, nem simán BIM modellező. Villamosmérnök vagyok, jelenlegi tervezői munkaköröm szerint AutoCAD-ben saját készítésű dinamikus és attribútumozott blokkokkal váltom meg a világot (+ePlan), bármilyen épülettípus kategóriában.
Alig várom, hogy leteljen a maradék 4 hónap előírt szakmai gyakorlat, hogy aztán felelős tervező lehessek, mert onnantól egyedül is részt vehetek BIM-es melókban, ha akad, nem kell "felülről" jönnie.A Revittel csupán meg akarom haladni a koromat, de ez elég nehéz feladat, ha igényt nem látok rá a közelemben
[ Szerkesztve ]
-
vidékiürge
tag
Jaja, az a cél. Vagy legalábbis az egyik. Leginkább az lenne a legjobb, ha a cégnél ahol melózok, standard lenne a használata, de erre kevesebb az esély (munkák jellege miatt is). Szóval marad a maszek, és az önképzés :-)
-
vidékiürge
tag
Hmm, szóval az autodesk a rajzokat is menti és az alapján kutat? Csak mert azt elhiszem, hogy a mac címet vagy a gép tulajdonságait elküldi, de honnan tudja meg a cég vagy magánvàllalkozó nevét és címét?
-
vidékiürge
tag
hát mi is megtárgyaltuk a kollégákkal ezt a kérdést, ugyan erre jutottunk. Nehezen képzelhető el, hogy valaki olyan komoly cracket csinálna, amik mostanában keringenek ezek körül a szoftverek körül. Hiszen egyrészt, ahhoz érteni is kell a szoftvert kód szinten, másrészt meg is kell hogy érje megcsinálni, azaz nemhiszem hogy tervezők készítenék, max megrendelésre. De akkor meg újabb két probléma van: ha fusiba csináltatnék valakivel ilyen cracket, biztos nem adnám ki a kezemből, a másik meg hogy mi garantálná, ahogy a köv verzióban (vagy frissítésben) nem foltozzák be? Ezek a crackek csak úgy tudnak működni, hogy a cél az ingyenes terjesztés, de ugye ingyen nem adhatják, így ezért nem foglalkoznak ezzel csak így. Sok fiatal mérnök "ingyen" be tud tanulni rá magától, így a szoftverfelhasználói gárda is biztosítva van. Igazából szürkezónás win-win, amíg nem nagyipari a felhasználás.
-
vidékiürge
tag
Sziasztok!
Szerintetek a "tag"-eknek lehet külső paramétert adni? A kérdés azért, mert van egy tag family-m, és csináltam neki forgathatóságot egy type paraméterrel, de ugye ilyenkor egybe forog az egész family, miközben én egyesével szeretném a tageket állítani. Erre szerintetek van mód?
-
vidékiürge
tag
áhá, lelkem mélyén sejtettem, hogy így lesz. Köszönöm a tippet is!
Amúgy valaki nézte már a frissen fordított 19650 BIM szabványokat? Várható hogy itthon bárki is szóról szóra kövesse ezeket az "útmutatókat"?
-
vidékiürge
tag
Na igen... a szokások... azokból itt van rengeteg. Ezeket az ISO szabványokat ha valaki alkalmazza, akkor önmagában is működőképes a dolog? Nem kellenek ehhez komplett teamek/szakági összefogások, hogy ezzel legyen értelme foglalkozni?
[ Szerkesztve ]
-
vidékiürge
tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne (elektromos), hogy a kábelek modellezését Revitben ki-hogy oldaja meg? Jobb ötlet híjján (és gyors megoldás kellett), én a Conduit gyári familyt használom a vezetékek kirajzolásához, tálcára fektetéséhez. Ezt egy kicsit prosztónak gondolom ezt a megoldást, cserébe viszont elég jól működik.Őskor, Ókor, Középkor, Újkor, DualCore *** Köszönöm, hogy nem vagy megmondóember!
-
vidékiürge
tag
Hoppá, akkor ez piaci rés, ha senki nem csinál ilyet (és valahol megértem miért)
A matricán elgondolkoztam, de egyelőre még nem vittem tovább a texturázás irányába csodás kis elosztó familytKicsit komolyabban, igen, logikai a kapcsolat, ezért alapvetően nem foglalkozok én sem ilyennel (és nem is elvárás jogilag/előírásilag). Viszont itt extrém a helyzet az épületben, mert elég nagy kábelekkel nagyon kis helyen kell menni (95-240-es átmérőig kábelkötegek), amit meg kell oldani és egyeztetni építész-gépész-statikával.
-
vidékiürge
tag
válasz Raysen623 #300 üzenetére
Ez csak a gerincvezetékek esetében van így megcsinálva (azaz az a fő- és alelosztók és kisszekrények között), az épület kb 10000m2-er. Bár vártam, hogy ettől megrenccsen majd a gép, de döbbenet, hogy nem tette, pedig ebben nincs külön dedikált VGA és a proci is csak egy 6.gen i7-es
-
vidékiürge
tag
áhhh, konnektorokig nem Az azért nagyon kemény lenne. Csak tálca, és az elosztók közötti főbb nyomvonalak és kábelek (50-es, 95-ös keresztmetszet felett). És persze erős, gyenge, automatika, tűz (utóbbi kettőt még ki kell rajzolnom). Amúgy ez csak most először fordult elő, hogy ezt így meg keleltt csinálnom (de igazából annyira tetszik a tervezőtársaknak, hogy már kértek Tőlem egy hotelra is egy ilyen szintű rajzot )
Hát, az árát nem tudom (ahol ezt csináltam ott alkalmazott vagyok), én is remélem, amit most kértek Tőlem hotelt saját vállallásba, arra még nem adtam árat. Azt sem tudom mit lehetne elkérni ezért
* igen, ütközés az van, már tárgyaljuk az idálisabbútvonalat, de kemény mérkőzés van
[ Szerkesztve ]
-
vidékiürge
tag
Sziasztok!
Egy eléggé kezdő kérdéssel fordulok hozzátok. Ismét kábeltálcákat bűvölök és majd kifolyik már a szemem, mert a Revit úgy döntött, minden élvonalat megjelenít. Amikor mozgatom, akkor persze eltűnik. Hogy miért csinálja nem tudom, de legalább kikapcsolni/megváltoztatni sem tudom. Gyanítom grafikai beállítás probléma lesz (Hardware Acceleration mondjuk, az AutoCAD is gyakran csinál ilyet, hasonló a hatással). Szerintetek?
[ Szerkesztve ]
-
vidékiürge
tag
Sziasztok!
Megvan az első BIM projektünk (igazából egyből 3 jött). A szerződéshez BEP-et akarunk csinálni (ezt még tanulmányozzuk mit tartalmazzon), valamint elkezdtünk saját family-t és template-eket gyártani. A tervező szakágakkal egyeztetjük, hogy mi lesz az információ-/tervcsere módja, kell-e collaborate, milyen LoD-al kell dolgozni. Ezen kívül szerintetek mi van még, amire különösen figyeljünk?
-
vidékiürge
tag
háhh, akkor a rövidítés mágiám nem használt Szép sztori amit leírtál, ezek azok az esetek amiket szeretnénk elkerülni (nyilván nem fogjuk tudni elsőre, de legalább megpróbáljuk ).
Rendben Dani, köszi szépen. Ezt észben tartjuk, és próbálunk minél több irodalmat is olvasni ezzel kapcsolatban. De nyilván a tapasztalatok a legértékesebbek.Őskor, Ókor, Középkor, Újkor, DualCore *** Köszönöm, hogy nem vagy megmondóember!
-
vidékiürge
tag
Most gyorsan utána néztem a felvi.hu-n, BME indul BIM szakmérnöki, és van egy kis furcsaság. Én ugye épületvillamossági felelős tervező vagyok jogsival, kandón végeztem BSc-n épület és közműn villamosmérökit. Szerintem eléggé korrekt módon szakági tervező vagyok, ellenben a BME-n a képzésen való résztvevés feltételeiből mintha kiesnék ilyen tudással. Azért nálunk is mutatkozik hogy kell a BIM. Én értek félre valamit, vagy ide konkrétan fel se vennének?
https://www.felvi.hu/felveteli/szakiranyu_tovabbkepzesek/!IntezmenyiOldalak/szakiranyu.php?smeg_id=2691Őskor, Ókor, Középkor, Újkor, DualCore *** Köszönöm, hogy nem vagy megmondóember!
-
vidékiürge
tag
válasz fckdup01 #426 üzenetére
Szia!
Én próbálkoztam (mert nagyon szeretnék elmenni rá), de villamosmérnöki diplomával és tervezői jogosultsággal nem felelek meg az alapfeltételeknek. Érdemes végignézni, hogy mik a felvétel kritériumai (szerintem nagyon mellélőttek vele). Bár már szóltam és elvileg változtatnak rajta. Amúgy PTE-n és a BME-n van.[ Szerkesztve ]
-
vidékiürge
tag
Halihó,
Tiszta szenvedés. Az van, hogy alig kapunk értelmes építész BIM modelleket (a fal nem fal, vagy épp nincs is fal pedig kellene lennie...). Így hiába csinálok jó elektromos familyket, ha nem tudom elhelyezni őket, mert nem jó a model. Szerintetek mit célszerűbb csinálni?Maradjak a teljesen korrekt familyknél (pl konnektor wallbase legyen), vagy csináljak olyan ami működik (minden equipment, konnektortól a lámpáig....). Nem tudom merre folytassam a family gyártását. Köszi a tippeket!
-
vidékiürge
tag
jaja, ez valóban gond lehet. De így, hogy a hostot elengedtem, sokkal gyorsabban haladok mindennel, könnyebb is az élet. Értem az indítatását a revitnek ezzel, de igazából nem sok értelmét látom, mert inkább veszélyes-idegesítő, mint hasznos
-
vidékiürge
tag
hát pont ezt nézem én is, hogy a fejlesztés itt erős túlzás. Pont most próbálok dynamoval behúzni lámpákat a modelbe, egy netről szedett kódot csiszolok, faragok. Tök jó, de valamiért eldobja a Level parametert amikor behúzom. Keresem a neten a megoldásokat, és 2011-es fórumokon találom magam, hogy ez azóta probléma és most nem tudom mit csináljak, mert valami API-ban kell a built-in paramétereknél visszakapcsolni, mert elvileg azt lövi ki. És ez 2011 óta megoldatlan. BÁÁÁÁR a 23-as verzióleírásban ez úgy van írva, hogy már javították. Hát nem sikerült....
[ Szerkesztve ]
-
vidékiürge
tag
Hát a helyzet a következő: A világításméretezés (ami egy külön szoftverrel készül, Dialux) feldolgozható formátuma számunkra egy STF fájl, ami sima text alapú. Az STF fájlban vannak koordináták, típusmegjelöléssel. Erre van egy Dynamo script, aminek az inputja ez az STF fájl, az outputja a FamilyIstance.ByCoordinates függvény, ami behelyezi a fájlban talált koordinátákra egy megadott Familyt.
Az eredmény vállalható, és már bővíteném a kódot, de a beillesztett familyk constraints paramétereiből eltűnik a "Level" paraméter.
Fájlok
Csináltam egy próba lámpa familyt, azzal is ugyan ezt csinálja, nem csak a gyártói lámpákkal (+a gyártó nonhost lámpákat valamiért Z-ben nem tudja beilleszteni). Szóval van bajŐskor, Ókor, Középkor, Újkor, DualCore *** Köszönöm, hogy nem vagy megmondóember!
-
vidékiürge
tag
válasz vidékiürge #452 üzenetére
hoppá! egy point.bycoordinates és egy familyinstance.bypointandlevel-el sikerült feloldani a level paraméter eltűnésének problémáját, most már jól működik Viszont a gyári lámpákat továbbra is a "földre" dobja, de az már inkább family baj (gondolom a nemlétező hostja miatt)
-
vidékiürge
tag
köszönöm, ez nagyon jó!!! ezt a kódot folytatom tovább. Viszont annyira hitvány a lámpások gyári family készlete (ha éppen van egy adott lámpához family, mert az sincs mindig), hogy még ha kézzel rakom be, akkor is egy kínlódás, a szoftver meg képtelen bármit is kedzeni vele. és nincs két egyforma lámpafamily!!!
szóval ezt így most jegelem a refplane-re illesztést, és folytatom azzal a bővülést, hogy az STF fájlomból bizonyos infókat behúzzak az általános lámpa familymbe (méret meg típus). Aztán majd megoldom a refplane-t később.fun-fact: a legnagyobb poén, hogy a külső lámpás méretező cégek (és forgalmazók) annyira nincsenek képbe a BIM-el, hogy igazából szintenként küldik az STF fájlokat nem tudják egybe kezelni az épületet, az IFC-t meg sem tudják nyitni (se relux, se dialuxal).
-
vidékiürge
tag
Sziasztok!
Egy projektből kellenének az X-Y-Z koordináták. Erre találtam is egy frankó ki Phyton kódot, ami működik. Látszólag. Valamilyen koordinátákkal fel is tölti shared paramétereket, de annak köze nincs azokhoz a koordinátákhoz, mint ami az exportált IFC-ben van. Lehet ez így természetes, nem tudom, de ennek mi lehet a magyarázata?
Revit2023Őskor, Ókor, Középkor, Újkor, DualCore *** Köszönöm, hogy nem vagy megmondóember!
-
vidékiürge
tag
Probléma 1:
A Coordinate Base az Shared-re van állítva, de nyomtam egy exportot project base Pointtal, ugyan ez jött ki. De a Project Base Point és a Survey Pont ugyan ott van a modelben.
Probléma 2:
Na igen, ez megvan. De igazából a Global X-et keresem a shared paramétereimbe. Ami a Position X Y Z paraméteremben megjelent koordinátát nem értem honnan jön. Bár van egy sejtésem, hogy ezek a world coordinates, nem pedig a projekt origó paraméterei (ezt a Phyton kód "position.EastWest" szakaszából sejtem).Köszi a Dynamo progit, de kb 6 hibát kidobott (dereferencing a non-pointer, costum node definition not loaded...), és nem igazán akart lefutni szerintem egy csomó bővítményem hiányzik.
-
vidékiürge
tag
Jaja, látom a Holixa cuccait, nekem igazából egy rém egyszerű toolra van szükségem, ami nagyjából bárkinek bárhogy elérhető, különösebb fejtörés nélkül. Külön gyártó szoftverét nem alkalmaznám, inkább kódsorokat keresek és dynamo-s megoldásokat. Abból én is sokat tudok tanulni, meg azt a cég is jobban szereti
-
vidékiürge
tag
Sziasztok!
A linkelt modelleknél nem jön át a roomtag, és igazából nem is tudom tag-elni. A faltól kezdve mindent tudok, a room nem megy neki. Ez kezdők problémája, de nem tudok rájönni, miért van így.... Valakinek egy jó tippe van esetleg? De az is lehet csak rosszul állok hozzá...
-
vidékiürge
tag
a room bounded, és a VG-ben is úgy állítottam, hogy látszódjon a room. A linkelt modelben jól be tudom TAG-elni, de a hostban nem tudom a linkeltet. A csatolt képen mutatom, hogy a falat engedi kijelölni (TAG-elni), de a roomot nem. A neten phase problémát találtam még, hogy az lehet a gond, de az rendben van.
[ Szerkesztve ]
-
vidékiürge
tag
válasz TRicKolas #497 üzenetére
Ez nem lehet egy schedule beállítással kezelni, hogy adja össze az összes talált értéket shared paraméter esetén? (akár nested akár nem) Én az elosztók teljesítményigényét így adom össze.
-
vidékiürge
tag
ha már így felélénkültünk, lenne egy kérdésem. Találkoztatok olyan gonddal importált IFC esetén, hogy a Space-ek el vannak forogva a modelhez képest, miközben az IFC-ben rendben van mindenhol? IFC Exchange-el csinálom.
-
vidékiürge
tag
Archicad 27-esből. A fordítót én készítettem hozzá, és az IFC-t amikor nézem BIM Visionnel, hibátlan benne minden. Azonban amikor Revitbe behúzom a Roomok el vannak forogva az 0,0,0 körül. Küldenék képernyőfotót, csak épp nem nyilvános projekt
-
vidékiürge
tag
Sziasztok!
Arra van egy egykattintásos módszer, hogy in-place family-t lecseréljek bármilyen family-re? (csak most kb 2000db-ot)
A szituáció röviden: van egy hűtő az építész modelben, amit kicserélnék dugaljra.Őskor, Ókor, Középkor, Újkor, DualCore *** Köszönöm, hogy nem vagy megmondóember!
-
vidékiürge
tag
furniture kategória, amit electrical fixture-re cserélnék. Type-ot nem lehet váltni ennél az inplace-nél, felülírni sem tudom egy saját familyvel ha átnevezem, így kipróbálni sem tudom, hogy ugyanoda esik vagy sem
kicsit sakk matt, mert ha feltöltöm koordinátákkal (egy phyton scripttel amit Ranger^41 kolléga készített nekem), az is 0-0-0-át rak bele.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- iPhone topik
- Limitált, jubileum kiadást kap a PlayStation 5 konzolcsalád
- OLED TV topic
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Cyberpunk 2077
- Mini-ITX
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- További aktív témák...
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - kaparintsd meg már most!
- Canva Pro előfizetés - 1 éves
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen