Hirdetés
- iPhone topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Nem indulnak meggyőzően az iPhone 16 eladásai
- Huawei P50 Pro - emlékkép
- Mobil flották
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Fotók, videók mobillal
Hirdetés
-
Limitált, jubileum kiadást kap a PlayStation 5 konzolcsalád
ph Az első PlayStation harminc éves évfordulóját ünnepli a japán vállalat.
-
Ingyenes az Epic Store-ban a TOEM és a The Last Stand: Aftermath
gp A jövő hét folyamán a The Spirit and the Mouse lesz az ajándék.
-
Nyugodtan viheti az AI-szakembereket a Microsoft
it A Microsoft átvette az Inflection embereinek zömét, valamint a társalapítókat – de az EU trösztellenes hatósága nem piszkál bele a folyamatba. A hollandok elégedetlenek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
TRicKolas
csendes tag
válasz vidékiürge #215 üzenetére
Sziasztok!
Próbálni nem próbáltam, de ha jól láttam, a 2022-es Revitben megoldották a tagek forgathatóságát.
-
TRicKolas
csendes tag
Mi is 20-assal megyünk, a 21-ben nem volt annyi újdonság, hogy elgondolkodjunk rajta. A 22-es ígéretes, sok apróság van benne a bemutató videók alapján, amit már "régóta kértek". Én mondjuk azt várom, hogy a scheduleöket lehessen transpose-olni, az oszlopokat a sorokkal felcserélni, mint Excelben. Jó, az is valami, hogy szét lehet vágni, ne legyünk telhetetlenek...
Hallottam már olyanról, aki már hallott arról, hogy valaki látott BEP-et a gyakorlatban. Az előző helyemen Indiába szerveztünk ki modellezési munkákat. A vezetőség ebben elképesztő pénzügyi lehetőségeket látott. Valahogy az lehetett az elképzelésük a tárgyalások után, hogy ezek bármit meg tudnak csinálni, úgyhogy ilyen dolgokkal nem foglalkoztak, hogy írassanak a beosztottakkal egy részletes specifikációt.
Hát volt nagy sírás-rívás, amikor kaptuk vissza a "kész" munkákat. -
TRicKolas
csendes tag
Van valamilyen racionális magyarázatotok arra, hogy a bepozicionált dwg-t miért dobja el a program egy idő után?
Egy boldog világban a geodéta rajzát belinkelném, Acquire...-ral átvenném a koordinátákat, és ez úgy maradna, amíg meg nem gondolom magam. Ehhez képest a kollegina minden reggel azzal üdvözöl, hogy már megint el van csúszva a dwg.
Próbáltunk a linkeléskor visszamenteni a dwg-re, próbáltuk a shared coordinatest disabled-re tenni; de volt olyan fórum, ahol azt mondták, hogy az a kulcs, hogy szinkeléskor Project Northon legyen az a nézet, amelyiken keresztül linkeltünk... Hát, nem tudom. -
TRicKolas
csendes tag
Szerencsere lejartak volna fel ev mulva a licenszeink igy vasaroltunk 8 liszenszet 3 evre meg 3 bim 360 liszenszet es akkor meg lehetett multiuser liszenszet abbol is vettunk 2-t.
Azon gondolkozom, hogy vajon van-e lehetőség delayelni az előfizetés megkezdését? 5 évvel ezelőtti fórumokon írtak ilyen opcióról.
-
TRicKolas
csendes tag
Sziasztok!
Felmerült egy újabb érdekes kérdés.
Elvileg a projektek betöltését érdemben lehet gyorsítani, ha a nehézkes linkelt file-okat külön worksetre tesszük, és kikapcsoljuk a workset megnyitását, amit csak akkor kapcsolunk be, ha tényleg kell az adat. Ez ugye user beállítás, nem globális.Na mármost a felhőbe feltöltött projekt esetén azt figyeltem meg, hogy a program hajlamos elfelejteni, hogy én mit állítgattam be. Ha becsukom magát a projektet, és újra megnyitom, akkor még emlékszik, de ha magát a Revitet is újraindítom, és ezután nyitom a Workshared Cloud Modelt, akkor minden visszaáll az eredetibe.
Saját szerveren tárolt projekt esetén ez nem volt gond, a lokál file szépen megjegyezte, amit kellett.Hol a hiba?
(Persze, ha az Open workset default... opcióinál a Specify...-ra lövöm be a projektet, akkor ez megoldódik, csak jó lenne, ha erre nem lenne szükség.)
-
TRicKolas
csendes tag
A másik, hogy ami linkekre nincs szükséged "Unload (for me)" paranccsal kilövöd. Ezt megjegyzi minden usernek külön-külön, és onnantól nyithatod az összes workset-et.
Ez csak linkelt rvt-k esetében működik szerintem. Ha sok a dwg, azzal is el tud jojózni.
A Specify...-ra én is gondoltam, igazából csak az a kérdés, hogy a Last viewed nem használható-e ki ugyanerre. -
TRicKolas
csendes tag
Igazából egyik megoldás sem tetszik maximálisan.
1. linkelés current view only nélkül - morogni fognak, h ki kell kapcsolni a view-kon / view template-ekben az újonnan beszúrt dwg-t
2. külön revit a dwg-k számára - ha minden dwg számára kellene egy új rvt-t kreálni, ugyancsak morogni fognak + plusz az 1. pont itt is játszik
3. dwg familybe rakva - növeli a fileméretet + elvesznek a linkeléssel járó előnyök
+. ami most jutott eszembe: helyi protokoll, hogy syncelés előtt unloadoljon minden dwg-t a user - ??? -
TRicKolas
csendes tag
De csak tűnt... A kollégával kiszedettem próbaképp a Current view only módszerrel linkelt dwg-ket, és újralinkeltük simán külön dedikált Worksetre rakva. A projekt újbóli megnyitása során hiába zártuk a fenti Workseteket, ugyanúgy elhomokórázott a dwg-ket betöltögetésével.
-
TRicKolas
csendes tag
Én a következő BIM manager feladatkörökkel futottam össze.
- Aki maga egyben designer is, a projekteken tervez is, és a szakágakkal is koordinál, jellemezően egyszerre egy projekten aktív. A BIM háttérmunkában nincs igazán benne.
- Aki nem tervez, de ugyanúgy be van kötve a projektekre kifejezetten a koordinálás miatt + háttérmunkát is csinál.
- Akit kihagynak a projektek "menedzseléséből", főleg háttérmunkát végez - a belsős designereknek segít, fejleszt familyeket, folyamatokat, csinálgatja a standardeket.
- Akinek van gyakorlati tapasztalata, belső BIM csapatot, mondjuk modellezőket vezet, managel tényleges vezetői feladatkörrel.
- Aki a Revit ikonját talán felismeri, de inkább menedzser, mint szakember, lényegében az a feladata, hogy munkákat szerezzen, beszállítókat keressen stb.[ Szerkesztve ]
-
TRicKolas
csendes tag
Sziasztok!
Lehet, hogy pofonegyszerű a megoldás... A user azt szeretné, ha egy sheeten lévő nézetre rálógó Legend kitakarná a nézetet magát mindenestül.
A Sheetre helyezés sorrendje úgy van, ahogy kell lennie. A nézeten lévő elemek egy részét - itt most pl. a szaggatott vonallal látható Gridek - a Legenden lévő semmilyen maszk nem képes hideolni... Egyedül a szövegeknél működik, ha azok hátterét Opaque-ra veszem, de az is csak ott, ahol tényleges karakter van. Van ötletetek?(Olyan bohóckodás persze eszembe juttott, hogy csinálok egy baromi nagy szöveget teleírva majdnem fehér betűkkel, ezzel megkapom a kívánt végeredményt, csak nem valami elegáns.:-)
-
TRicKolas
csendes tag
Én a dynamo után C#-ban kezdtem el fejlesztgetni céges toolbart. Azon kívül, hogy érdekelt, egyelőre túl sok hasznát nem látom a mi szintünkön. Ugyanazt a feladatot dynamóval vagy pythonban sokkal gyorsabban össze lehetne rakni.
Visual Studióban debuggolni mondjuk nagyobb élmény, mint a dynamóban találgatni, hogy mi nem megy a python kreálmányodban. -
TRicKolas
csendes tag
Sziasztok!
Egy újabb gondolkodós kérdés. A Windows category ugyebár úgy működik, hogy a View Range-en belül a Cut Plane fölött is látszik, egészen a Topig. Ezt azonban úgy szeretnénk, hogy ezek az ablakok elmetszett állapotban látszódjanak. A kevésbé szerencsés, bár célravezető megoldás eddig az volt, hogy Plan Regionöket rajzolgatunk az ablakok köré. Gondoltam arra, hogy az ablak familyt tele kellene tolni symbolic line-okkal, amelyek nem-elmetszett állapotban is a metszet vonalait jelenítik meg, de ez veszélyes. További kókány ötleteim lennének meg, de biztos van erre valami intelligens megoldás...
-
TRicKolas
csendes tag
-
TRicKolas
csendes tag
Azt hiszem, nálunk valami olyasmi a mondás, hogy amíg a kiadott modellel nem kell többet foglalkozni, mintha tervcsomagkészítésre használnánk, akkor igazából mindegy, hogy ugyanazért a summáért a kliens megkapja-e vagy sem. Nem azért kreálunk modelleket, mert ez valami úri huncutság, hanem azért, mert minőségibb és gyorsabb munkát tudunk végezni, mintha 2D-ben vagy ceruzával rajzolnánk.
-
TRicKolas
csendes tag
Gondolom nem láttátok viszont a saját fejlesztéseteket referenciaként egy másik cég weblapján
Persze, feltettük ezt a kérdést a bossnak, hogy mi van azokkal az elemekkel, amiket mi készítettünk házon belül xyz időráfordítással, lenyúlhatják stb.
Ő különösebben nem izgatta fel magát ezen, én meg ugyanúgy megkapom a fizetésem, ha "ellopja" valaki az elememet. Engem csak az érdekel, hogy a kollégák tudják használni, és működjön, a többi nem az én problémám.
Meg hát őszintén szólva... hány dolgot guberáltam össze a netről?....... -
TRicKolas
csendes tag
Ilyennel találkoztatok már?
Eredetileg View Template szabályozta a nézeteken a View Range-t. A Top mindig a Level Above, a Bottom az Associated Level stb. Ugyanaz a logika tehát az épület több szintjén is.
Valamit tesztelgetni akartam, úgyhogy kivettem a pipát, ne szabályozza a View Template a View Range szabályait.
Eredmény: a View Range nem vesz tudomást arról, hogy a konkrét nézetnek mi az Associated Levelje... Verzió 21.1.5 -
TRicKolas
csendes tag
Kicsit leült a topik, úgyhogy bedobok egy jó kis kérdést.
Dynamóban, API-ban jártasoktól kérdezem. Az lenne a feladat, hogy a user lebök egy pontra a képernyőn, és oda lerak egy elemet a program. Eddig ez rendben volna, de mi a megoldás arra, hogy a kurzor mozgatása közben preview-ként mutassa a program az elemet, hogy nézne ki az objektum a kurzor aktuális helyén? -
-
TRicKolas
csendes tag
Sziasztok! Meglévő geodéziai felmérés alapján miből csinálnátok (kiemelt) szegélyt? Több megoldást is elvetettem.
1. Floorból viszonylag gyorsan meg lehet oldani, de abból nem lehet folyómétert számolni.
2. Railing lenne a kincstári megoldás (a szabadtér-építészeti addinek is ezzel dolgoznak), de íves vonalak esetén - ha az magasságilag is változik - a program időnként közli, hogy a profilt nem tudja végighúzni a megadott nyomvonalon, és kész. Fascia ugyanez.
3. Beamből szépen végig lehet pakolgatni modelcurve-k mentén, mindennel megbirkózik, de nem valami szép. A derékszögű töréseknél nem dolgozza össze a két elemet. És kicsit sokáig tart. -
TRicKolas
csendes tag
Köszi! Ha házon belül kéne megoldani, biztos valami hasonló kerülő megoldással próbálkoznék, de sajna ki kellett adni külsősnek.
A tényleg kincstári megoldás az lenne, hogy addig toszogatni a felmérést (ha alkalmas rá), amíg a szükséges és elégséges mennyiségű pontot nyerem ki. Kiváltképp igaz ez terep esetében. De ez már szinte művészet. -
TRicKolas
csendes tag
Új téma.
Egy global paraméteres kényszerezős feladatnál találkoztunk egy érdekességgel. Adott egy fal, amely 3 "oldalánál" is hozzá van kötve egy-egy reference plane-hez. Ha a global paraméter értékét módosítom, hisztérikus roham kíséretében közli a program, hogy ezeket a constrainteket betartani nem lehet.
Ennek mi a tudományos magyarázata?
(A bal+alsó tengely lehet pinnelve vagy sem, nincs jelentősége.)Általában ugyanahhoz az RP-hez több objektum is hozzá van lakatolva modellben, ezért nem közvetlenül a falhoz kényszereztünk a global paraméterekkel. De amúgy ha a jobb oldali "bütünél" megszüntetem az RP-t, akkor működik minden.
[ Szerkesztve ]
-
TRicKolas
csendes tag
Érdekes, hogy a problémás kísérleti rvt-t újranyitva (amiből a snapshot készült), most nekem is jól viselkedik. Alapvetően egy ennél sokkal bonyolultabb modellt próbálok visszafejteni ilyen alaphelyzetekre.
Lehet, hogy érdemesebb lenne úgy feltennem a kérdést, hogy ismertek-e olyan jelenségeket, ami az ilyen constraintezésnél elő szokott jönni? Gondolok itt olyan szituációkra, amikor "józan paraszti ésszel" működnie kellene a kényszerezésnek/paraméterezésnek, de valamilyen programozói okból mégse megoldás. (Jó ötlet, de a program nem szereti, ha úgy csinálom...) -
TRicKolas
csendes tag
Igen-igen, emlékszem. Ebben az esetben nem rfa-ról van szó, hanem system family-ket paraméterezünk a modellben.
Azt hiszem, most perpillanat az a kísérletezés tanulsága, hogy ha az x/y tengelyekhez paraméterezek egy csomó RP-t, majd azokhoz lakatolok system familyket, garantált a kiborulás egy idő után. Mintha olyasmi történne, hogy nem egyértelmű, hogy a global paraméterek átírása után melyik elem, amelyik "húz", és melyik, amelyiket "húzzák" - illetve a warningokat mintha az ellentétes irányú mozgatások generálnák...
Ezzel szemben ha kikukáztam az összes RP-t, és csak az x/y-t hagytam benne, és pl. a falakat közvetlenül ezekhez paramétereztem, nem dobott hibát... Igaz, a dimensionök száma láthatóan megnőtt. -
TRicKolas
csendes tag
Sziasztok! Lenne egy újabb fejtörőm... :S
Az Interoperability Toollal van tapasztalatotok? Van Archicadben egy modell, az "Archicad IFC azonosító" ás az "Egyedi ID" paraméterek adottak. A megfelelő Revit... kezdetű IFC fordítóval kiküldöm IFC-be a modellt.
Revitben beimportálom az Interoperability Toollal. A geometria oké, célnak megfelel. Viszont a fenti azonosítók (immáron "IFCGuid" és "Tag" néven) vagy átjönnek (legalább az egyik), vagy felülíródnak.
Azok a Revit kategóriák, ahol sikertelen volt az összekapcsolás:
- Columns (szinte mindig)
- Doors (néha)
- Floors (50%)
- Generic Model (50%)
- Railings (mindig)
- Stairs (mindig)
- Structural Columns (mindig)
- Walls (50%)
- Window (mindig)Van erre valamilyen racionális magyarázatotok? Vagy valamilyen lehetséges megoldás?
Kösz előre is -
TRicKolas
csendes tag
Összekapcsolás alatt azt értem, hogy készítettem egy Schedule-t, amely tartalmazza a Revit-elemeket Taggel + IfcGuiddal, aztán ezt összevetettem a forrásként használt Archicad fájlból kiexportált Konszignációval. (A Konszignációban az eredeti azonosítók voltak Archicad-szlengben.) A Schedule-ben található elemek jelentős részénél az a helyzet, hogy hiába keresem a Tag / IfcGuid alatt szereplő karakterláncot az Archicades táblázatban, nincs találat. Magyarán az azonosítók felül lettek írva.
Az nem baj, hogy a kategóriák nem lettek jók, ez most nem érdekes.
-
TRicKolas
csendes tag
-
TRicKolas
csendes tag
Sziasztok!
Új fejtörő, és lehet, hogy pofonegyszerű egy válasz.Adott egy family (nevezzük kockának), kell a Volume-ja. Ha a familybe nestelek egy másik familyt (nevezzük kiskockának), majd a projektben ha leinfózom az eredeti familyt, a nested kiskocka Volume-ját nem adja hozzá. Hogyan lehet ezt megoldani képletezés nélkül?
Ha a nested family shared, az csak annyiban segít, hogy a kiskockát külön is tudom listáztatni a projektben, de nekem nem erre van szükségem.
-
TRicKolas
csendes tag
A félreértések elkerülése végett: nem zárkózom el teljesen a képletektől, de elég spagetti.
Mivel a teljes family és a "kiskockák" volume-ja is érdekli a megrendelőt, ez utóbbihoz csináltunk egy shared paramétert, abban van a sok számolás. Kicsit tartok tőle, hogy a shared parameters txt fájlt mennyire tudják kezelni. -
TRicKolas
csendes tag
Sziasztok!
Találkoztatok már olyannal, hogy a View Range-nél a Level Above furán viselkedik?
Sablonfájl megnyit, van benne 3 szint. Level1-re modellezek egy pipe-ot, felemelem a végtelenbe. Level1 Floor Plan Top-ja "Above Level", ami ugyebár megegyezik a Level2-vel.
Architecture disciple-en minden logikus, viszont Mecha/Coord discipline-re állítva bármilyen magasan van a cső, látszódni fog.
A Level-ek Story Above tulajdonságát is átállítottam Defaultról, hátha, de nem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- World of Tanks - MMO
- iPhone topik
- Microsoft Excel topic
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Gyorsít az egyes Zen 5 dizájnokon a legfrissebb AMD AGESA
- Autós topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning