- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Külföldi SIM-ek itthon
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Térerő gondok, tapasztalatok
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tomika86
senior tag
Vagy azért írtad mert odaírtam a kommentben?
Az autós kijelzőmre tettem a kódot, ha bekapcsolom akkor 1 perc lesz maximum a belépésre és frissítésre, utána kikapcsolom a wifit az esp32-őn, a server handle pedig nem fog futni.
A wifire jelszóval lehet kapcsolódni.
A böngészőben is belépés van.Ez így ehhez a feladathoz mennyire védett? Mit tudnak tenni ha valaki rákapcsolódik? Ha soros portra csatlakoznak akkor letölthető a hexa kód az espről?
Visszafejthető bármivel a kód? -
Undoroid
őstag
Összesen 5 vezeték volt felszerelve a zsugorcső alatt: kettő a tápfesznek, három (egy spéci 3pin-es) egy csatlakozóval a mikrovezérlő felé...csak a strip rossz végére sikerült felszerelni! Bárkivel előfordulhat ez ebben a nagy melegben!
* * *
Esetleg erre lenne valaki másnak egy jó ötlete?
-
Undoroid
őstag
Igen, adott, amit köszönök!
Viszont az egyetlen UNO-lapom persze házon kívül van jelenleg...
" miért hívod PS2-esnek az analóg joystick-ot? " Azért hívom így, mert tudomásom szerint ez egy PS2-es joy. Az eredeti darabjegyzékben is így szerepelt a készletben. Keresővel is így találtam meg: PS2 Joy
Ha nem ez a neve, akkor rosszul tudtam! -
Harcipocok84
tag
Így gondoltátok a zéner dióda elhelyezését?
Valahogy nekem így nem áll össze, nem tudom így hogy lesz elvezetve a GND felé, de ha így működik hát legyen
Tehát röviden egy ilyen diódát (4,7V, 500mW) használva két opció állhat fent: polaritás helyesen dugom rá a mérővezetéket ezért a VCC a 30K-n keresztül megy akkor az arduino analóg lábára max 3,7V esik, így minden okés. Ha véletlenül fordítva kötöm rá, akkor a VCC a 7,5K-n megy keresztül, így megjelenik a 15V+ az analóg bemenet előtt, viszont ezt a zéner megfogja, és mivel nincs nagy áramerősség, így akár 10-20 percig is elbírja így működve? -
Harcipocok84
tag
Megnéztem egy feszültségosztó kalkulátorral és 20V-ig a fenti képen szereplő ellenállásokkal 3,7V körüli érték jelenik meg az analóg lábon amit az arduino analóg lábja simán kibír. Viszont ha fordítva köti be a feszültségmérő szálakat, akkor 16V ami bőven kinyírja az arduinot.
Tehát ha jól értem amit írtok tegyek be egy zéner diódát feszültségkorlátozásra.
1. Mivel normál használat során a feszültség max 3,7V ezért egy 4-5V közötti zéner tökéletesen megfelel a célra?
2. Mi történik amikor eléri az 5V-os zénerre 16V esik? Tönkremegy instant, vagy csak "bontja" az áramkört és megvédi az analóg bemenetet? Ha rosszul dugom rá, pár másodpercig kapja a 16V-ot, majd visszacserélem működik újra? Vagy úgy kell elképzelni mint a biztosítékot hogy ha "védett" akkor kuka, és ki kell forrasztani és újat beforrasztani a helyére?
3. Mit jelent a záróirány? a dióda fekete vége nézzen az arduino analóg lába felé?
4. Diódánál csak a feszültség értékre kell méretezni, vagy nézni kell valami más paraméterét is?Köszönöm!
JozsBiker: Nem, mivel a betápot egy XT csatin keresztül kapja a DC-DC, azt csak egyféleképpen lehet rádugni. Viszont a feszültségmérő szál csak két vezeték, azt már fel lehet dugni fordítva. -
And
veterán
Nem tudom, csak kérdezem: a dolog nem úgy működik, hogy valójában akkor sem marad ki megszakítás, ha több forrása is lehet, csak a később érkezőnek a végrehajtása késlekedhet kissé as ISR futásidejének függvényében? Legalábbis a legegyszerűbb 8-bites uC-k esetén így történik: ha már az ISR kódja fut, egy beérkező újabb interrupt-igény miatt azt nyilván nem fogja újra megszakítani vagy újraindítani a kontroller. Szépen végigfut, de utána lényegében azonnal újraindul az interrupt kiszolgáló rutint, hiszen az újabb megszakítást jelző belső flag már beállt addigra, és az nem vész el (feltételezve, hogy az ISR-ben nem törlünk ész nélkül minden ilyen flag-et akkor is, ha az adott megszakítást nem az váltotta ki). És akkor még mindig csak a legegyszerűbb, egyetlen megszakítási vektort használó és többszintű prioritást nem ismerő kontrollerről van szó.
A minél rövidebb ISR persze mindenképp előny, hiszen időkritikus alkalmazásnál, pl. nagyobb felbontású időmérésnél nagyon nem mindegy, mikor kapja meg a vezérlést az ISR. -
Undoroid
őstag
Utólag belegondolva az is lehet, hogy a másik is tökéletesen jó hozzá és csak azért rikácsol, mert a két példányból nem tud választani = bőség zavara?
...de az is lehet, hogy egyik sem lesz jó hozzá és célirányosan kell keresni hozzá azt a bizonyos file-t, amivel hajlandó lesz működni!
-
Melorin
addikt
Sajnos én ehhez sík hülye vagyok, közel járok az arduino széttöréséhez.
Kb semmi sem úgy működik mint a régi irremote library-ban. Mindig kiáll hibára a program ellenőrzése, és a példafájlok között sem találok értékelhetőt. Egyikben sem látok olyat, hogy ha xy kódot vesz a vevő akkor lépjen érvénybe a kód. -
sisi22
aktív tag
Juszt se mondod el, hogy miről van szó?
Meg nem lattam, talan egy het mulva megyek oda, akkor tudom meg, hogy milyen motor, stb.
Csak megkertek, hogy jo lenne egy kijelzes, es a decibelskalas megoldas merult fel, mint jo otlet, de eleg lenne ot led belole, mez az is kerdes, hogy hova es mekkora hely es egyebek. -
sisi22
aktív tag
Azt fordulatszám nélkül hogy mondod meg?
Logice alapjan, ami meg az elozo evezredben rogzult belem.
Feltetelezem, hogy egyenaramu motor, tehat a fordulatszamot a rajta folyo aram erossege hatarozza meg, amit pl. potenciometerrel valtoztatnak. Vagy esetleg a feszultseg valtozik?
A lenyeg, hogy valamelyik elektromos parameter valtozasa valamilyen kapcsolatban kell legyen a fordulatszammal. -
sisi22
aktív tag
Ha jol emlekszem, valami gumikorongot, de nem a fordulatszam a lenyeg, hanem az, hogy lehessen latni, hogy milyen fokozatban van, igy eleg egy 3-5 LED-es fenysor, mint pl. hangszoroknal a hang erossegenel, hogy minimalisan porog vagy kozepesen vagy erosen.
Most egy laptopot kell tisztaba tennem egy ismerosomnel, majd par nap mulva tudok ranezni erre a motorra egy masik ismerosomnel, csak jo lenne addigra kepben lenni, amikor odamegyek,
-
sisi22
aktív tag
Jogos, gyorsan irtam.
A tipikus, valoszinuleg 3v-os hobbimotort, amit gyerekjatekokba beepitenek.
Nem akarok az elektronikaba beleszallni, gondoltam, a motorhoz meno ket droton kellene feszultseget merni es az talan aranyos, vagy valahogyan valtozik a fordulatszamaval.
Nem kell tenyleges fordulatszamot megni, csak skalat, hogy a min-max savon belul hol van.
-
Melorin
addikt
IRremote.h lib-et használok. Samsung TV távirányítóját használom.
Megszakításra van kötve az infra vevő, vagy poll-ozol a programmal?
Magát a kérdést sem értem, sajnos a választ sem tudom
Talán a programkód elejéből kiderül:#include <IRremote.h>
const int IRpin = 9;
IRrecv irrecv(IRpin);
decode_results results;
int relay = 2; //D2
int buttonPin = 5;Ha nem, légyszi segíts kibogozni
-
And
veterán
Ez egyébként igaz (ipari PLC-k sem szokták óriási impedanciával fogadni a DI-jeleket), de nyákon vagy készülékházon belül megteszi a belső fel/lehúzó. Lehet persze bolondbiztosra tervezni, de azért túlzásokba nem kell esni. Egy hidegítő, pl. kerámia kapac lehet, hogy hasznosabb a bemeneten, mint a túl alacsony felhúzó.
-
-
ekkold
Topikgazda
Az arduino irányából nézve nem olyan nagy a különbség. Valóban van néhány specifikus dolog, de ezeken kívül a programok felépítése kb. ugyanolyan. Nekem az tetszett meg az STM32-ben, hogy egy sima arduinohoz képest nagyon gyors, az ára meg kb. ugyanaz (kicsit még olcsóbb is volt, amikor vettem). Nem csak az órajel, és a 32bit miatt gyorsabb, hanem hardveresen tud szorozni, és osztani, ami gyakran csak egyetlen órajelet igényel (14 nanosec!), (az osztáshoz időnként több kell). Mindez együtt nagyon gyorssá teszi.
-
ekkold
Topikgazda
A forrasztóállomásom szoftverét átírtam úgy, hogy a külső eeprom helyett a flash-be mentse a beállításait (így nem kell hozzá az eeprom a nyákra). Most ez úgy megy, hogy a 64k flash végére írom ki az adatokat (a program sokkal rövidebb). Viszont ha előre le tudnám foglalni a szoftverben a flash egy adott területét, akkor már fordításkor bekerülhetnének oda a default értékek, és később a flash-nek ezt a területét a programban lehetne írni is. Ehhez viszont az kellene hogy 1024-el oszható címen legyen a változó, mert csak egyben, 1k-s lapokat lehet törölni a flashben. Igazából enélkül is jól működik a program, de ügyesebb lett volna így.
-
Janos250
őstag
Az a baj, hogy nem tudsz címet, hogy hova tedd. Ha tudod a címet, közvetlen címzéssel bárhova lerakhatsz bármit, de honnan tudod, hogy hova? A regisztereit az ESP32-nek például közvetlen címzéssel érem el.
Assemblyt én az ESP32-n még csak egyetlen dologra használtam:
Van egy regiszter az ESP32-ben, ami a 80 Mhz-es ciklusokat számolja, ezzel elég pontos időzítést lehet csinálni. Viszont ez a regiszter cím olvasással nem érhető el, csak van egy assembly utasítás, ami ezt kiolvassa. Elég hülye ötlet, de így van. -
-
Janos250
őstag
A C++11 hozta be a raw string (R string) kezelését, és az ESP32 tudja.
A hagyományos stringnél csak macerásan oldható meg pár dolog, pl:\n
a sorváltás, és nem azt látod a programszövegben, ami majd ténylegesen lesz.
A raw string esetén nem kell escape-elni, hanem nyugodtan írhatod bele a sorváltást, tabulátort, miegymást, pontosan azt látod a program szövegében, ahogy az majd megjelenik például kinyomtatva. Én ezért szeretem használni. -
-
-
bár a követelményed ellent mond a csendességnek...
Szerintem azért, mert ha pedál (vagy bármi mechanikus), akkor van benne két végállás, amelyeknél a felkoppanásokat nehéz tompítani.Ha vékonyra csinálod a házat, és nem holdjáróban koncertezel, akkor érdemes megpróbálni egy nagy "antennát" a lábszenzor belsejében. Én hackeltem már meg TTP szenzort, hogy érzékeljen 18-as bútorlapon keresztül.
Ismerve a felhasználást, én valamilyen távolságérzékelőben gondolkodnék, ami könnyen már azt is látná, ha fölé fordítod a lábfejed.
Persze tudom, hogy nem ezzel kapcsolatban kértél tanácsot -
Tankblock
aktív tag
Anno játszottam a Touch bemenettel, emlékeim szerint egy tresholdot kellett állítani és ahhoz képest mérte h van-e érintés vagy nincs ---> töltés és kisütés ciklusokat végzett abból kalkulált. Hát nekem nem volt megggőző, egy touch sensor internetről simán jobb eredményeket hozott, igaz felületekkel nem kísérleteztem.
ha csak ON-OFF kapcsoló kell akkor infrakapu közé meg betenni egy fizikai gátat a pedál által aztán kész is....
PLehhez hasonlót lehet bontani is nyomtatókból :
[link]bár a követelményed ellent mond a csendességnek....
-
A214
aktív tag
Szuper, és azt tudja netán valaki mit és hol (melyik sorban)?
Vagy hol lehet letölteni a módosítottat,ékezetes karakterest.Tehát:
Működik, időt, dátumot ,időjárás adatokat város kód szerint szépen kiírja.
A hét napjait és a időjárási paraméterek megnevezését ékezet nélkül magyarul szintén.
Na ide szeretnék ékezeteket, ha megoldható.
-
tonermagus
aktív tag
Köszi a tippet és egyben bocsánat a késői reagálásért
Ez a megoldás szimpatikusnak tűnik. Az teljesen jó, ha 1-2 méteren belül tud érzékelni.
Kérdés hogy az jelenthet-e tapasztalataid alapján problémát ha:
- A vevő magasabban van picit mint az adó. Itt ugye kérdés, hogy a vevő milyen szögben érzékel, vagy az adó milyen szögben sugároz vertikális irányba. Elképzelhető hogy az oszlop 30-50 cm-el magasabban lesz mint az adó, ami a földön lesz. Ez lehet-e probléma?
- Párás/esős idő befolyásolja-e az érzékelést? Szabadtéren lesz használva... -
Janos250
őstag
"Ha működik, akkor nem szabad megjavítani"
Én ezt mégis fordítva szoktam követni. Amikor működik, akkor 50 %-ban van kész. Akkor kell elemeire szétszedni, és logikusan újból, optimalizálva összerakni, kommentezni, változóknak beszélő neveket adni, bekezdésekkel, szóközökkel olvashatóbbá tenni, sortörésekkel az összetartozókat blokkba szedni, stb. :-)
-
Tankblock
aktív tag
sizeof()
függvény megadja a választ.A legkiseb egység ami foglalódik a memóriában az a byte lesz. C++ meg lehet mondani melyik bit halmazát minek is szeretném elnevezni. Gondolom fordítási időben bit arithmetikával/bitmaszkkal a helyére shifteli mindenhol....
önmagában a
unsigned
kulcsszó csak egy típus modosítás [link] és nem típus. Az egy másik kérdés, hogy miért nem ad rá warningot/errort. -
Janos250
őstag
Nem jobb.
A Tied az összes eddigi mintának az átlagát veszi, ezek meg az utolsó néhányét.
Ha mondjuk Tomika86 az autó sebességét akarja számolni némi szűréssel, akkor a mozgó átlag a jobb, de ha a teljes útra akar átlagsebességet, akkor csak a Tied a jó.
Memóriában persze annál nagyobb helyet foglal, minél magasabb szintű nyelvi dolgokat használunk. A legkevesebb memória az assembly. -
-
-
-
-
Tankblock
aktív tag
-
Tankblock
aktív tag
Nem a programozó írja meg ugyanazt a fv, structúrát, classt, többféle típusra, hanem fordítási időben hozza létre a template alapján, ahogy a deklaráció(k) vannak. megelőzhető egy csomó copy-paste error ha használná az ember int, float,.... típusokkal ugyanazt....
A legtöbb standard library is így van megírva.Operator overload is standard c++,
Általában igaz, hogy illik tudni mi történik, mert jöhetnek a meglepetések... -
Tankblock
aktív tag
Szimpla c++ template megvalósítása a mozgó átlagnak, és némi fv operátor ....
Semmi extra, egy N elemű tömböt hoz létre és azt addig tölti fel adatokkal amíg nem éri el a megadott méretet, utána meg szépen kicseréli a legrégebbit a legújabbra, és számolja közben a mozgó átlagot.Lehet float, double, bármi ami szimpatikus....
C++ én így szeretlek..... -
Brain75
senior tag
A lényeg az hogy van egy USB-s eszköz ami működik PC-n és konzolon is.
Ez ad egy digitális jelet.
Ezen az eszközön egy gombnyomást kellene "lelopni" egy másik eszközre, aminek a funkciója csak az hogy ezt az egy gomnyomást emulálja.
Itt a probléma az hogy bele kellene "keverni" a rendes eszköz digitális adatfolyamába a plusz eszköz esetleges gombnyomásait.
Tehát olyan elektronikát kellene összerakni aminek van egy USB bemenete és kimenete is.Lehet hogy így kínai amit írok, de ez lenne a feladat és nem tudom mivel lehetne megvalósítani.
-
Mutatok képet, másról - érthetően, a szóban forgóról nincs. De majd behozok a melóba egy MPU modult és meglövöm azt is.
Amit látni ezen, az egy QFN16-os tokozás röntgenképe. A hűtőlapra általában gyártói előírás van, ami az IPC-t felülírhatja. Ebben általában két dolgot határoznak meg: teljes zárvány (void) százalék, és maximális egybefüggő zárvány százalék.
Ha nagy/sok a bubi, az jelentősen rontja a thermal-pad hőleadó képességét, így olyan esetekben kritikus ez, amikor jelentős disszipációt végez a chip.
Az MPU mems szenzorai ezzel szemben nem fejlesztenek sok hőt. A baj azzal van, hogy a thermal-pad a leadframe része, gyártás közben erre rögzítik a szenzort. A csatolt képen látod, hogy a "sarkokba" kinyúlik, de a lábakkal nincs összeköttetésben.
Emiatt, ha a lábakat leforrasztod, akkor az epoxy tokozás kevésbé adja át a gondot a MEMS-nek.
Viszont, ha leforrasztod a hűtőlapot, akkor lehűlés közben a forrasz kb. 200 foktól mereven tartja a felületet, amiben még bennevan a hőtágulásnyi alakváltozás. Amikor lehűl, akkor nem tudja felvenni a hideg méretét, marad benne egy kis "megnyújtás".
Ekkora méretekben a hőtágulás persze elképesztően kis méreteket ölt, de a benne lévő MEMS léptékeivel óriási számokról beszélünk.Szerk.:
Az Invensense előírások az MPU-t fogadó PCB-re. Harmadik oldal közepén keresd az "exposed die pad" részeket. Nem hogy leforrasztani nem szabadna, de még copper layert alárakni sem. [link] -
Kedvencem ezekkel az MPU chipekkel, hogy a hasuk alatti thermal-pad-re kiköti az invensense, hogy tilos leforrasztani, mert lehűlés után statikus feszültséget okoz a tokozásban.
Na ehhez képest 0, azaz 0 olyan MPU modullal találkoztam a piacon, ahol ne forrasztották volna le.
Hova tovább, egyszer egy csillió dolláros hadiipart kiszolgáló cég bérgyártóinál dolgoztunk, és a munkám végzése közben véletlenül felismertem az MPU egyik chipjét a quality checklisten. (Csak a helyzete és a PCB footprint alapján felismertem, kombinálva azzal, hogy volt sejtésem róla, hogy mibe építik.)
Felröhögtem, amikor megláttam, hogy nemhogy forrasztják, de 5% void limittel engedik át a röntgenes vizsgálaton. Odahívtam a qualitys mérnököt, és mondtam neki, hogy tegyünk úgy, hogy ezt nem én mondtam - mert amúgy nem lett volna szabad másra sem bámészkodnom, mint amiért odamentünk, nemhogy még kitalálni mi az és milyen IC-ket használnak rajta - de menjen, és szóljon a feletteseinek, vagy akinek akar, és mutassa meg az Invensense PCB design guideline doksiját nekik. Mókuska elment, majd az iroda ahová bement hangyabollyá változott 5 percen belül -
Ton-ton
tag
Nem teljesen.
Grbl adatokat küld. Tehát annyit mond csupán, hogy menj abba a pozícióba, adott sebességgel. Esetleg adott -pl. kör- pályán. A többi a kontroller dolga, ami mással nem foglalkozik.
Ráadásul ha jól tudom (aki jobban ért hozzá megerősít, vagy megcáfol), több utasítást tárolni is tud a kontroller... Egyfajta pufferként is funkcionál. -
Ton-ton
tag
A servoban kevésbé bízom. (tudom, hogy sokszor azt szokás használni)
Drágább is.
A léptetőmotor hátránya, hogy be kell állítgatni a vezérlőt (időveszteség), valamint az esetleges lépésvesztés.
Ez utóbbi nálam kiküszöbölhető, hisz két optikai kapuval tudom ellenőrizni, hogy előfordult-e. Ugyanis egy elméleti vonalon keresztülhalad minden esetben a kar.Mindjárt leírom a projectet, talán úgy érthetőbb lesz. :)
-
Ton-ton
tag
Régebben (vagy 15 éve) szórakoztam léptetőmotorokkal. Persze még kidobásra ítélt 386-on, nyomtatóport, tranzisztoros erősítés, stb).
Sajnos a multitasking oprendszerek bezavarnak. Tehát hiába írok a programba időzítést. Amennyiben a rendszer foglalt, akkor a program nem kap processzoridőt. A léptetőmotor megáll. Tehát rángatva fog menni. S ez a jobbik eset. Ugyanis utána viszont a kártyagép egymás után kiad tucatnyi lépést, olyan ütemben amit a mechanika nem tud lekövetni, tehát garantált a lépésvesztés...
Gyakorlatilag az arduino foglalkozik a hardverrel (motorok, ledek), a raspberry végzi a számításokat, és adja az utasításokat.
Mindkettő azt a geladatot végzi amelyik az erőssége. -
Janos250
őstag
Nem ismertem, megnéztem, de én a másikban jobban bíznék. Azt írja, a micro stepet is megoldja, azt nem tudom, hogy PWM-mel. Továbbá a másikakból az újabbnak van olyan előnye, hogy nem ránt rajta akkorát sem induláskor, sem megálláskor. Ez nem csak a hangját csökkenti drasztikusan, de a kar sem rángatódzik annyira, bár nem vagyok szakértő, csak amiket korábban olvasgattam.
-
sisi22
aktív tag
Leirtam 16959-ben, koszonom a segitseget, akkor keresek valakit a helyi butykolos elektronikusok kozul. Ahogy korbekerdeztem, itt a Raspberry pi a kedvelt hasonlo kutyu.
-
vegyszer
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG C3: egy középkategóriás OLED tévé tesztje
- Synology NAS
- Honda topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- World of Tanks - MMO
- Hálózati / IP kamera
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bittorrent topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Honor Magic7 Lite 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest