- Megvan, milyen chipet használ a Pura 80 Ultra
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Milyen GPS-t vegyek?
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fchris82
csendes tag
Sziasztok!
Lakásfelújításban vagyok éppen, és ha már újra lesz kábelezve az egész ház, szeretném okosítani a világítást. A készen vásárolható smart home megoldások nem pont azt tudják, ami nekem kellene - vagy nem akadtam rájuk. (A SmartHome topikban már feltettem a kérdésem, ott nem igazán kaptam választ, valszeg azért, mert a kérdésemhez kapcsolódó és értő emberek itt lehetnek inkább)
Érintésre működő villanykapcsolókat szeretnék, amikkel fényerőt is tudok állítani, és szeretném, ha néhány lámpa mozgásérzékelővel egybekötve kapcsolódna, időponttól függő fényerővel. Pl ha hajnali 3-kor lebotorkálok a konyhába vmiért, akkor csak 20%-on kapcsolódjon fel, illetve szeretném, ha este 10-kor automatikusan levenné a fényerőt a legtöbb helyen, ezzel mintegy "alvó üzemmódot indítva".Elindultam ilyen "csináld magad" irányba, eddig az az elképzelés, hogy:
- Csinálnék egyedi villanykapcsolókat. Itt találtam egy jó példát: https://www.youtube.com/watch?v=3KQd9F0P6PI PIC16F627A mikrokontrollert használ.
- A kapcsolóktól a "központig" lenne egy busz rendszer. A kapcsolók erre a rendszerre kapcsolódnak és küldik a jelet a "központba", ami aztán az idő és a kapott "kód" alapján felkapcsolja/lekapcsolja/dimmeli a megadott világítást. (a kapcsolók "küldenének" egy kb 2 byte-os integert, melyik kapcsoló, melyik blokkban, melyik funkcióját nyomták meg - fényerő növelés vagy csökkentés)
- A központban lennének a relék, az összes lámpa csillag rendszerben onnan lenne kábelezve (ahogy éppen összeszámoltam, 20-25 világítási zóna lenne).A legnagyobb kérdés a középső rész: milyen buszrendszer legyen és a kapcsólók hogyan küldjenek jelet, meg minek?
Jelenleg az RS485-tel szemezgetek, de kaptam egy olyan javaslatot, hogy elgondolkozhatok a CAN-en is. Mindkettőnek 2 ér kell, 4 eres kábel pont jó lenne, 2 az adatnak, 2 a 24V-os tápnak, amit a végeken down stepelnék a szükséges feszültségre - ezen keresztül kapnák az áramot az USB-s biztonsági kamerák is. Azt gondolom jelenleg, hogy egy vagy több Arduinoval vagy ESP32-vel (vagy mással) ez könnyen megoldható. Tudna itt bárki adni egy kis kapaszkodót, hogy:
- Melyik bus rendszert javasolná? Vagy melyiket biztosan nem.
- Hogyan kerülne a jel a bus rendszerre, ha ilyen dip switch-csel szeretném megoldani a kapcsolóktól érkező jel "programozását'? (lásd kép) Vagy jobban járok, ha inkább mindegyik mikrokontrollerbe beleprogramozom a dolgokat?
- Az Arduinót megfelelőnek tartjátok erre a feladatra, vagy vmi egészen mást javasolnátok inkább?Tudok az RS485 32 node-os limitjéről, de mivel emeletenként lenne egy-egy bus, ez még összesen is elég lenne, hát még ha emeletenként van. Ez így újraolvasva nagyon menőn hangzik, mintha nagyon sok emelet lenne, valójában van egy földszint, meg egy emelet
Én nagyon nyitott vagyok a tanulásra is, szóval ha tud vki vmi könyvet, vagy bármilyen oktató anyagot javasolni, ami kapcsolódik a témámhoz, azt is nagyon szívesen venném.
Új hozzászólás Aktív témák
- Futás, futópályák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Fujifilm X
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen routert?
- Asztalos klub
- Megvan, milyen chipet használ a Pura 80 Ultra
- Everest / AIDA64 topik
- További aktív témák...
- Fujitsu AKCIÓ!!! 14,1"-15,6"FullHD IPS,8.gen.i5,10.gen.i5
- HP Elitebook 840 G3 laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD/Matricázott) - Akku X
- Asus Rog Strix Gamer laptop makulátlan állapotban
- ThinkPad T14 Gen4 14" FHD+ IPS érintő Ryzen 5 PRO 7540U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- 16GB-os SODIMM (notebook) DDR4 RAM bazár - nézz be, lesz, ami kell neked!
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest