- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Magisk
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz
fchris82 #21301 üzenetére
Pár szóban én is a meglátásaimat...
A YT videós PIC aranyos, de nem a lakás nagyobb szeleteire, mert nem tudod egyszerűen integrálni, de pl. íróasztal világításnak OK. Lakásba már ESP8266 vagy még inkább ESP32 vonalon keresnék, ezzel több dolgot is lefedsz: pl. Home Assistantba integrálható, tudja dimmelni a 12 V LED-eket (PWM vezérlés és plusz egy alkatrész kell), alapból wifit (ESP32 BT-t is) tud, a programja OTA módosítható. Okos tervezéssel az ESP egy mozdulattal cserélhető, ha elhullik.
Ha új a vezetékelés, akkor a busz rendszer megoldható, fentebb volt erre példa, ha jól emléXem, de nem tudom, h megvalósult-e. Viszont a 230 V és az alacsony feszültségű adatkanócoknak elvileg külön csövezés is kell, ami megdrágítja a rendszert. Nekem volt átmeneti lustasági okokból a 230 V mellett vezetve adat, olyan 70 cm hosszan, először csak nem volt stabil high/low, majd az a bemenet meghalt az ESP-n...
"a kapcsólók hogyan küldjenek jelet, meg minek?"
Ittmindenkia többség a Home Assistant-ot és az ESPHome-ot fogja mondani, szerintem is ez a könnyen megoldható. Vezetékes kommunikációban nem tudok segíteni, egyszerűen nem olvastam utána részletesen, mert engem ez nem érint (régi ház, vezeték csak modem-server-PC-AP vonalon van).
Ahogy írták is, ledeknél jobb lenne a közelükben, a szalagra méretezett normális táp.
"Vennék vmi különleges színűt csak erre, nehogy véletlenül vki 220V-asnak nézze később."
230 V és arra fekete vagy barna (régi rendszerben) használható. 12 V-hez pirosat kellene használni. Zöld-sárga az csak a védőföld lehet.
A vezetékek keresztmetszetét online kalkulátorral érdemes átszámolni, ha nem sok méterekről van szó és van hely, akkor lehet egyel vastagabbal húzni. Nálam így csináltam, tűzhelyhez a 2,5 elég lett volna, 4-est húztam, nyugodtan alszom."Dimming control via firing angle method." van erről is indiai videó, LED-nél ez nem lenne megfelelő.
Mielőtt belevágsz, a villanyszerelős topikot is látogasd meg.
-
válasz
fchris82 #21301 üzenetére
Szia!
A beépülő tetőterünkben hasonlót csináltam. Ott mondjuk annyi volt a jó adottság, hogy az elosztószekrénytől csak a mosdó volt viszonylag messze.
Én nem babráltam egyedi fali kapcsolókkal. A használt szerelvénycsalád vakfedelének (majdnem annyiba került darabja, mint a kapcsolóknak
) hátuljára felragasztottam TP223 touch sensort. Ez sima digitális jelet ad. Azért nem akartam egyedi busszal elbonyolítani, mert ha egy villám elviszi az összes kapcsolót, akkor szívás azon hajtani, hogy mindet lecseréljem, mert addig nincs kapcsolható világítás. Ebből a szenzorból 20db 1500Ft, bármennyit tarthatok tartalékban. Vagy ha elköltözünk, nem akarom, hogy az új tulaj, vagy annak szerelője szidja anyámat az egyedi kivitelezéssel.
A kapcsolókhoz 3x0.75 vezetékkel álltam ki. Ez ugyancsak visszafelé kompatibilitás miatt van. Ha egyszer valami okból hagyományos kapcsolókra kell visszaállni, akár váltóra, akár wifis okosra, akkor meglegyen a vezeték.
A vezérlőközpont ESP alapú, ami egy arduino végfokozattal beszélget. Azért dupláztam, mert a logikát az ESP viszi, azon lehetséges hogy kell új firmware, amit OTA fel tudok rá tenni, de közben nem szeretném, hogy a kimenetek villódzanak, vagy elfelejtsék az utolsó állapotukat. Amint az ESP magához tér frissítés után, csak visszakéri a státuszt az atmega chiptől.Amit még nem oldottam meg, az a dimmelés. A legtöbb lámpa GK-ba süllyesztett LED panel. A gyári tápjuk a legalapabb gagyi LED meghajtó amit csak kapni lehet. Ezt valószínűleg kiváltom egy központi táppal, és sok áramgenerátoros kimenettel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mobil flották
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Bittorrent topik
- Óra topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kerékpársportok
- Fotók, videók mobillal
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Azonnali fotós kérdések órája
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Samsung S25 Ultra - Titanium Black - Használt, karcmentes
- Apple Ipad 10.generáció
- Új HP Pavilion x360 14-ek Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i5-1335U 8/512 FHD IPS Iris Xe
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Asus ROG G20AJ - Intel Core i7-4790, GTX 980
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged