Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Janos250

    őstag

    válasz tonermagus #11801 üzenetére

    Igen, próbálkoztam. Nem fogsz tudni lényegesen nagyobb pontosságot elérni, akármilyen GPS-t veszel! A hiba a technológiából adódik. A GPS pontosan veszi a jeleket, de NEM PONTOS, AMI ÉRKEZIK. Pl. légköri viszonyok, műhold órájának hibája, stb. Viszont a hiba - ha ugyanazokat a holdakat használja - két különböző, de egymástól néhány km-nél nem távolabb lévő helyen elhelyezett GPS-nél megegyezik. Ezt ki tudod használni. Próbáld ki, hogy két egyforma GPS-sel mászkálsz, láthatod, hogy a kettő nagyjából együtt hibázik, a kettő közötti különbség hibája lemegy a deciméteres tartományba. Azért csak nagyjából, mert ezekkel a GPS modulokkal nem tudod megoldani, hogy pontosan ugyanazokat a holdakat használják. A kettő közötti távolság hibáját a drágább (sokkal drágább) modulok úgy csökkentik, hogy az egyik méri a holdak hibáját külön-külön minden holdra, és azt elküldi a másiknak. A másik azokra a holdakra, amiket éppen használ, ezzel a korrekcióval kalkulál. Így pár centiméteres pontosságot tudnak elérni a milliós árkategóriába tartozó geodéziai GPS-ek. (Lehet persze párszázezerből is elég jó pontosságot elérni, hozzáértő tervezéssel, programozással).

    Tehát a megoldás:

    Kiteszel a partra egy GPS-t, ami méri a pozíciót, ezt valamilyen módon - WiFi, GSM, stb. - elküldi a vízen úszkálónak, és a távolságot a vizes és a száraz GPS által mért pozíciókból számolod. Így deciméteres hibát kaphatsz.

    Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

Új hozzászólás Aktív témák