Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz Shyciii #6736 üzenetére

Ami a terminálokat illeti: nekem a Termite jött be legjobban. Azon terminálemulátorok közül, amik még nem olyan bloatak, mint a Konsole, Gnome-Terminal, xterm, LX Terminal, stb.. A legnépszerűbb most linuxos körökben az Alacritty, de nekem nem annyira jön be, annak ellenére, hogy most én is ezt tesztelem. Kevesebbet tud, nehezebben konfigurálható, kicsit szerintem lassabb is. Valahogy most nagy hype van az Alacritty körül, mert új, meg GPU gyorsított, de ez utóbbi sem számít, mert ha fut hardveres GPU gyorsítást (OpenGL-t vagy Vulkan-t) használó kompozitor a WM felett, akkor úgyis minden alkalmazás kirajzolása GPU gyorsított lesz, az is, ami eredetileg nem volt az.

Az st nem lenne rossz, ha nem kéne minden egyes fontos funkcióhoz patchelni, raádásul a patch-ek is össze tudnak veszi. Alapból nagyon fapados az st, se átlátszó hátteret nem kezel, se görgetést, se truecolor megjelenítést (24-32 bites színmélység), se semmit, problémás a Unicode-emoticonok és néhány betűtípus megjelenítése, képek megjelenítése benne. Ezekre mind van st-patch, de mivel azok meg összevesznek, nehezen szabható testre, egy kínlódás normálisra megcsinálni. Megoldható persze, csak nagyon nem kezdőknek való. Aki mégis megpróbálná, az a Luke Smith-féle st-verziót használja az AUR-ból (megnézve hozzá Luke Smith legutóbbi st-s videóját a YouTube-on), az patchelve van mindenre, full extrássá, igazából viszont ilyenkor az st-nek a minimalizmusos előnye veszik el lényegében.

Igaz a Termite a legjobb, de annak is vannak hibái. Állítólag valami nem rendezett licencű vagy problémás frissítési modellű komponenst használ (már nem emlékszem pontosan), ami miatt nincs benne a disztrók 90%-ánál a hivatalos tárolókban, ráadásul nagyon sok függősége van a fordításának, nem magának a proginak, csak a fordításának. Ezt Gentoo-n tapasztaltam, hogy milyen nagy kínlódás forráskódból pörgetni, Void-on még nehezebb volt. Archon mázli, hogy benne van a hivatalos tárolóban, csak ezt a hajára kenheti az, aki mégse Archot használ, meg nem Arch-vonalat, mert pl. kiadás alapúságot vagy LTS-t akar, vagy systemd-mentes disztrót akar, így meg a Termite nekik egyből nem tűnik a legfrankóbb választásnak. Így most nincs egyértelműen mindenki számára legjobb terminálemulátor. A minmalistábbak st-vel és Termite-tal nyomják, illetve az egyre népszerűbb Alacritty-vel, a full extra bloat DE-s felhasználók meg a DE-jük terminálját használják, ami legtöbbször Gnome-Terminal, KDE-n a Konsole. Ez megint attól függ, hogy ki mire használja a gépet, milyen stílusban, milyen disztrót, WM/DE-t futtat. Vannak emberek, akik annyira GUI only-k, hogy szinte sose szednek elő terminált, amikor csak lehet, elkerülik, nekik meg mindegy. Aki viszont 90-99%-ban terminálos alkalmazásokat használ, annak meg baromi fontos, hogy milyen terminált használ, hiszen a böngésző mellett a legtöbbet használt program a gépükön.

Új hozzászólás Aktív témák