Hirdetés
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Fotók, videók mobillal
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Siriusb
veterán
Ha senki nem töri meg a hosszúra nyúlt matyóhímzést, majd én:
Aki KDE-t használ, az nem tapasztal időnként belassulást? Pl.: az ablakot a tálcára csak 1 másodperc múlva teszi le, de máshol is akadozik.
Kicsit félek, hogy hardverprobléma lehet a háttérben, pedig a gép nagyobbik rész nem lehet idősebb 8-9 évesnél. Mondjuk a ház biztosan megvan vagy 15 éves.
-
Siriusb
veterán
zsh-t használok kicsinosított prompt-tal (agnoster téma). Viszont virtuális terminálban, tehát pl. ctrl+alt+F2-nél hibát dob: character not in range (prompt_git szegmens).
Mondjuk nemigen használok git-et, tehát ezt a részt maximum törlöm, de van esetleg valami mód, hogy csak virtuálisban valami egyszerűbb prompt legyen? -
Siriusb
veterán
Jé, most vettem észre, hogy vagy röpke félév után ismét láthatóan jelenik meg az Execution log a qBittorrentben. Biztos rendkívüli fejtörést okozhatott a megoldás fellelése.

-
Siriusb
veterán
Nem akarok senkit sem elkeseríteni, de
[ALPM] upgraded libtorrent-rasterbar (1:1.2.8-1 -> 1:1.2.10-2)
és megy a qbitorrent (4.2.5-1). -
Siriusb
veterán
Én sem törtem még el soha semmit, még a billentyűzetet sem, pedig egyszer-egyszer voltam már mérges.
Mondjuk annyira nem is szoktam csapkodni, mint egyesek. 
Egy kis odafigyeléssel a tegnapi gubanc megelőzhető lett volna, de mostanában annyira rutinból nyomtam a frissítéseket, legtöbbször oda sem figyeltem.
Még a rendszermentésekről is leszoktam. 
Szerintem sokan nem is olvassák a híreket, én épp ezért használom a pikaur-t, mert az ügyesen az arcomba tolja, ha van kint valami. -
Siriusb
veterán
Óvatosan a frissítéssel, mert nemrég lefutott és azóta nem tudok belépni még root-tal sem.
Sajnos nem emlékszem, mik frissültek, csak az arch keyring ugrik be.Szerk.:
[link] -
Siriusb
veterán
válasz
Laszlo733
üzenetére
Elvileg az extra tárolóban a lua 5.4 van és a conky-lua a liblua.so.5.2-t vagy 5.3-at hiányolja.
Az AUR-ban lévő conky-lua függősége a lua52, ez a probléma. Most nézem, hogy a hivatalos tárolóban lévő conky-nak is van lua függősége
, igaz verzió megkötés nélkül.
De hülye vagyok, persze hogy változott az új szintaxissal.Mit ír hibának a conky neked? Indítsd el terminálban.
-
Siriusb
veterán
Firejail config kérdés:
Telegram esetén le tudtam tiltani könyvtárakat, viber esetén ugyanaz a módszer nem működik, pl. blacklist /mnt/akarmi vagy ${HOME}/akarmi2.
Van valami ötlet, mi lehet a gond?Szerk.: szokásos, beírom a problémát, egyből rájövök... Nem is futott firejail-ben.
-
Siriusb
veterán
Na, sikerült lefaragnom:
/home/siriusb> time /bin/zsh -i -c exit/bin/zsh -i -c exit 0,06s user 0,02s system 100% cpu 0,084 total1,9s user volt a kiinduló állapot. Szerintem ez volt az egyik bűnös:
#eval "$(pipenv --completion)"
Szóval én voltam a hunyó, bár ez nem lep meg egyikőnket sem.
-
Siriusb
veterán
Azt hiszem most lett elegem, hogy a lassú zsh betöltésből, használom inkább a bash-t, az azonnal betöltődik. Amúgy használ valaki zsh-t?
-
Siriusb
veterán
Valamikor váltottam proftpd-ről bftpd-re, már nem tudom miért, talán mert vagy 2 évig nem nyúltak hozzá, vagy mert AUR csomag. Viszont ez utóbbi nem őrzi meg a fájlok időbélyegzőjét, míg a proftpd támogatta/támogatja az MFMT-t.
A cél az, hogy az Android-os telefonról FolderSync-kel szinkronizált fájlok megőrizzék az eredeti fájl dátumokat. Van valami jó ötletek erre, vagy csak szimplán térjek vissza a proftpd-re?
-
Siriusb
veterán
Agybajt kapok! Libreoffice-ből nem tudok nyomtatni, csak üres oldalakat dobál, de még akkor is, ha pdf-be exportálom. Ha a pdf-t konvertálom pdftotext-tel, akkor ott van a szöveg.
Nem tudok rájönni, mi a baj. Grrrrrr
Valakinek tippje?
-
Siriusb
veterán
válasz
_Dumber_
üzenetére
Nekem is ez volt, lefuttattam egy frissítést, de nem jött új kde csomag tegnap óta. Újraindítottam az X-et, azután legalább a krunner működött, hát parancsoltam:
kquitapp5 plasmashell
és
kstart5 plasmashell
Így most megy, de újraindítás nem volt.Szerk.:
Hopp, mesa volt a ludas: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=255761 -
Siriusb
veterán
-
Siriusb
veterán
Meg kell mondjam, meglepően kellemes élmény jelenleg a KDE, nem számítottam rá, hogy ennyire tetszeni fog. Gyorsabbnak is érzem, mint a Cinnamon-t, kellemes animációk stb, egész jó a vizuális élmény. Egyedül kitty lassú, de az nem a DE hibája. Hmm, most is belegondolva meg kéne nézni a konsole-t, mit tud.
Berakom ide, hátha valaki szintén idegbajt kap a noto fonttól, pacman.conf-ban alapból ki lehet kapcsolni a szükségtelen variánsok kicsomagolását, nálam ez most így néz ki:
NoExtract = usr/share/fonts/noto/* !usr/share/fonts/noto/NotoSans-* !usr/share/fonts/noto/NotoSansDisplay-* !usr/share/fonts/noto/NotoSansMath-* !usr/share/fonts/noto/NotoSansMono-* !usr/share/fonts/noto/NotoSansLinear* !usr/share/fonts/noto/NotoSansSymbols* !usr/share/fonts/noto/NotoSerif-* !usr/share/fonts/noto/NotoSerifDisplay-* -
Siriusb
veterán
Végigtúrtam a konfig fájlokat, a netet is, nem találtam megoldást, miért hozza a feketelistás találatokat. Kilőttem többször is a krunner-t, volt balooctl purge, stb, semmi. Kíváncsiságból újraindítottam az X-et, így jó lett.
Tiszta MS életérzés fogott el...(#6684) BoB
Ez jó tipp, kösz!
Az még elég röhejes, hogy a krunner-ből ha a fájlt tartalmazó könyvtárat nyitom meg, azt a Nemo-ban teszi, nem a Dolphin-ban, na de mit akarok már?!
-
Siriusb
veterán
Napok óta használom a KDE-t, jobbára még tetszik is, de van pár dolog, amitől sikítófrászt kapok. Pl. eddig Synapse-t használtam a gyors fájlmegnyitásra, szépen be volt állítva, hogy a keresésben milyen könyvtárakat hagyjon ki. Krunner-ben ezt nem tudom megtenni, mert olyan könyvtárakból (pl. backup) is ad találatot, ahonnan nem kéne, s persze az elérési utat nem lehet látni rendesen, mert levágja, csak ugyanaz a fájlnév szerepel többször egymás alatt. Összes plugin letiltva, baloosearch terminálban jól hozza a találatokat, de krunner nem.
Előbb-utóbb tényleg az lesz - ismét -, hogy openbox-szal nulláról felépítem magamnak az egészet és akkor minden úgy fog működni, ahogy én akarom.
-
Siriusb
veterán
Már nem emlékszem, mi volt a nyűgöm LXDE-vel, persze az eltelt évek alatt sokat változhatott az is.
Igen, most már DE-ben gondolkozom, hogy készen kapjak mindent. Openbox-ot épp az ellenkezőjéért szerettem, gyakorlatilag én legóztam össze az egész rendszert, kiválogattam minden feladatra a nekem tetsző alkalmazást, mindent testre szabtam. Ez nem két perc volt. Most már nem szeretnék ezzel foglalkozni, bár nincs kizárva, hogy ez lesz megint a vége.

(#6669) BoB
Ez is egy probléma, hogy egy-két jó alkalmazást qt-re fejlesztenek. Kdenlive van fent nekem is, pedig az Openshot-tal is próbálkoztam.
Na, ismét adok egy esélyt a KDE-nek.
-
Siriusb
veterán
...Cinnamon után minden jó...

XFCE, LXDE, ezeket rövid ideig feltettem. Mondjuk az első elfogadható.
(#6663) Bici
Mi a baj? Kicsit ráuntam. Kellene valami MÁS.
Hmmm, most kicsit elgondolkoztam az xfce-n is. Régen az openbox+tint2 volt a nyerő, olyan jól be volt állítva minden, csak akkor is rámjött a változtathatnék.
Double Commandert próbáltam régebben, de állandóan lefagyott.Szerk.:
Közben eszembe jutott az egyik problémám a KDE-vel: az értesítések automatikusan törlődnek, pl. ha jelzett a Thunderbird, hogy új levél jött, az rövid időn belül eltűnt és mindig oda kellett mennem a levelezésre, hogy lássam a helyzetet, miután visszamentem a géphez. -
Siriusb
veterán
A minimalizmus jegyében
gondolkodom azon, hogy ismét bepróbálkozok a KDE-vel és lecserélem a Cinnamon-t. Milyen mostanság a KDE (gyorsaság, erőforrás zabálás, kinézet stb), vannak tapasztalatok?Gnome shell-t nem akarok, az egy annyira félresikerült vacak lett, Mate sem fogott meg. Openbox-ot meguntam pár év után, pedig arra nem szólhatok egy rossz szót sem. Tiling cuccokat nem nekem találták ki. Nem sok választásom marad.

-
Siriusb
veterán
Költöztetnék egy rendszert SSD-ről egy másikra. Adott egy EFi partíció, egy sima boot partíció, valamint még egy luks partíció lvm-mel megfejelve.
Arra gondoltam - mivel mehet offline az egész -, hogy létrehozom az új meghajtón a 3 partíciót és fájlrendszert (a régitől eltérő méretekkel), EFI és boot sima másolással átmegy. Luks partíciót létrehozom manuálisan, majd dd-vel a luks-ra rámásolom az lvm-et, ami feltételezésem szerint az lvm header-t is viszi, tehát egyszerű lesz az átméretezés. Ezután csak a grub telepítés marad.Vagy hozzak létre az új meghajtón PV-t (pvcreate), adjam hozzá a már létező volume group-hoz, mozgassam át logical volume-okat és válasszam le a régi meghajtót?
Lvm-mel sajnos csak annyi a tapasztalatom, hogy egyszer használtam már.
-
Siriusb
veterán
Megkérdezném a nagyérdeműt, ki milyen biztonsági megoldásokat használ a gépén, mint pl. apparmor, firejail stb.
Kíváncsiságból feltelepítettem a vibert és firejail-lel akartam futtatni, de nem tudtam megoldani, hogy a szinkronizálás működjön.
Ellenben nem ártana pl. a böngészőt firejail-ben futtatni, talán a rootless xorg sem lenne butaság... -
Siriusb
veterán
Hátha valaki tudja kapásból, mert most nem tudok utánajárni: cinnamon fut lightdm-mel, és már vagy 1 hete néha csinálja, hogy nyom magától egy kijelentkezést bezárva minden futó alkalmazást és ott állok a bejelentkező képernyőn a jelszónál (amúgy autologin van).
Ha nincs ötlet, majd jövőhéten ránézek, több időm lesz, de azért köszi. -
Siriusb
veterán
Xorg cleanup requires manual intervention
In the process of Xorg cleanup the update requires manual intervention when you hit this message:
:: installing xorgproto (2019.2-2) breaks dependency 'inputproto' required by lib32-libxi :: installing xorgproto (2019.2-2) breaks dependency 'dmxproto' required by libdmx :: installing xorgproto (2019.2-2) breaks dependency 'xf86dgaproto' required by libxxf86dga
when updating, use:pacman -Rdd libdmx libxxf86dga && pacman -Syuto perform the upgrade. After the update it will be safe to also remove the "xorgproto" package. -
Siriusb
veterán
-
Siriusb
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ha valaki nagyon elszánt, bár Ubuntu után tanulni jobb a Debian...
Nos, itt jön be a választás szabadsága, és ez egyén ízlése, nekem nem fekszik a debian vonal. Múltkorjában pár hónapig debian-t használtam, de halálra untam magam, jött vissza az Arch.
... vegyük úgy, hogy ebben most igazad van!
Mivel nem vagy te sem mai csirke, biztos emlékszel arra a vicces táblára, amit árultak anno valami olyan tartalommal, hogy "1. pont: A főnöknek mindig igaza van. 2. pont: Ha még sincs igaza, az első pont lép életbe".
(anno engem innen elhajtottak, mikor nagyon kezdő voltam, azzal, hogy ez egy komoly disztró komoly népekkel itt a topikban....)
Velünk már nem tapasztalsz ilyet, mi indok nélkül elhajtunk. Esetleg pofára is mehet a dolog...
-
Siriusb
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Én mindig azt mondtam, hogy nagyon jó kezdőknek is az Arch Linux, ha komolyan meg akarja ismerni a linuxot. Saját példámat felhozva: 4-5 órás, első alkalmas Arch telepítés alatt többet tanultam a linuxról, mint 2 év Ubuntuval ezt megelőzően.

Még mindig nem olyan hatalmas az Arch felhasználók tábora, hogy érdemes lenne különszedni kezdőre és haladóra, így legalább valaki biztos tud reagálni egy-egy kérdésre.
Te meg ne gyere ide, szapuld inkább a Digi mobilosokat továbbra is!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Azt a változást emlékeim szerint az Arch wiki lekövette, csak az illető nem ebből a forrásból olvasgatott, hanem külső útmutatást követett.
-
Siriusb
veterán
A rend kedvéért, nálam semmi probléma nem volt a pacman frissítés miatt. Csak nehogy azt higgye valaki, hogy problémás az Arch, mert oldalakon keresztül ez a téma.

-
Siriusb
veterán
válasz
Siriusb
üzenetére
Most látom, hogy már az elnevezéssel is lehet hivatkozni rá: https://wiki.archlinux.org/index.php/GRUB/Tips_and_tricks#Changing_the_default_menu_entry
-
Siriusb
veterán
Mi történik, hogy egy hete állandóan ott figyel a frissítések közt az újabb és újabb kernel?
-
Siriusb
veterán
válasz
SteveBeard
üzenetére
A hibaüzenetre a megoldás pedig az. Valószínű lesz más függőség is.
Ha kényelmesebben akarod megoldani, először telepíts egy AUR wrapper-t, például pikaur és az kezelni fogja a függőségeket is. -
Siriusb
veterán
válasz
Shyciii
üzenetére
Ezek szerint sem netctl, sem más nem zavar be. Egyáltalán hoztál létre nm-ben kapcsolatot?
Pl. nmcli c-vel ki tudod listázni, miket állítottál be. Ha meg fel van telepítve a network-manager-applet, grafikus felületen is ellenőrizheted.Szerk.:
ráadásként átnyálazhatod a logot journalctl -b-vel, abból is kiderülhet, mi a hiba. -
Siriusb
veterán
Ami így hirtelen eszembe jut e késői órán:
Letörlöd a régi VGA és proci specifikus csomagokat és konfigokat. Grub kipofozása. Fallback módban elindít, mkinitcpio -p linux futtat. Ja, és az új hardver specifikus cuccok telepítése.Szerk.: Biztos kihagytam valamit, de majd a többiek megmondják.

(#5805) BoB
Kösz -
Siriusb
veterán
Szia!
https://wiki.archlinux.org/index.php/Arch_User_Repository#Installing_packages
Vagy feltelepítesz egy AUR helper-t, pl. pikaur, és utána már egyszerűen, amúgy pekmenesen tudsz telepíteni és frissíteni is az AUR-ból.
-
Siriusb
veterán
Pikaur-ral frissítettem, erre kiírja, hogy q4-et frissíti AUR-ból. Mi a fenének van nekem qt4?! Megnéztem, a keepassx2 függősége, viszont ahelyett van a hivatalos repóban a keepassxc.
Ezután, ha már lendületben voltam, megnéztem, a kupfer-nek van-e valami normális alternatívája, mert 5-6 évvel ezelőtt még ez volt a legjobb. Nos, meglepetésemre találtam is egy Synapse nevű cuccot, ami egész jónak néz ki, hát gyorsan le is cseréltem a kupfer-t.
Végig kell gondolnom, mi az még, amit már sok éve használok és esetleg megérett a cserére.
-
Siriusb
veterán
Amint vargalex is mondta, tudod szabályozni, milyen parancsok futhassanak emelt joggal a te felhasználóddal, ez mennyi ideig tartson, stb.
Persze még mindig megteheted, hogy leforgatod a csomagokat és manuálisan telepíted, de ez macera.
Amúgy engem is idegesít ez a sudo-zás, Ubuntunál nagyon megutáltam annak idején. Kb. csak a pikaur-nál használom. Nyitok egy root terminált, megcsinálom, amiket kell és bezárom, nekem így áll kézre, hiszen a napi teendőkhöz kevés root jog kell.
-
Siriusb
veterán
makepg nem futhat root-ként.
Running makepkg itself as root is disallowed.[2] Besides how a PKGBUILD may contain arbitrary commands, building as root is generally considered unsafe.[3] Users who have no access to a regular user account should run makepkg as the nobody user -
Siriusb
veterán
válasz
Shyciii
üzenetére
udevadm monitor --environment --udev
Ez kiír minden változót, amivel tudod pontosítani a szabályokat az igényeidnek megfelelően.Nem tudom, milyen környezetet használsz, de általában be lehet állítani, hogy egy usb tároló csatlakoztatásánál mi történjen, jelezze a tálcán egy ikon, stb.
-
Siriusb
veterán
Valaki próbálta már felrakni az ungoogled-chromium-ot? Sajnos nekem a végén megeszi a 12 GB memóriát és behal. Illetve melyik chrome alapú böngészőt érdemes kipróbálni, amiből kasztrálták a google baromságait?
-
Siriusb
veterán
A könnyebb utat választva
:
Használ valaki kitty-t? Ha igen és megállt benne az élet, rájött már az okára? Egyelőre csak azt néztem, más terminál működik-e, és a gnome-terminál megy. -
Siriusb
veterán
Célszerűen elsőként a google.hu-t kell beírni, csak nem a terminálba.

https://forum.manjaro.org/t/wine-staging-dxvk-vulkan/49827/4
-
Siriusb
veterán
Nekem a parcellite jött be, habár most cinnamon alatt a gpaste megy.
-
Siriusb
veterán
Szia!
Elég sok kérdésre lehet választ találni a wiki-ben, pl.:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Thunar#Using_Thunar_to_browse_remote_locations -
Siriusb
veterán
Nem használok systemd-boot-ot, esetleg különböző elnevezéseket használva nem lehetne megoldani?
Pl. az egyik rendszerben megváltoztatni a generált fájlok neveit:
# cat /etc/mkinitcpio.d/linux.preset
# mkinitcpio preset file for the 'linux' package
ALL_config="/etc/mkinitcpio.conf"
ALL_kver="/boot/vmlinuz-linux"
PRESETS=('default' 'fallback')
#default_config="/etc/mkinitcpio.conf"
default_image="/boot/initramfs-linux.img"
#default_options=""
#fallback_config="/etc/mkinitcpio.conf"
fallback_image="/boot/initramfs-linux-fallback.img"
fallback_options="-S autodetect"És ez alapján módosítani a releváns boot bejegyzést (az csak a minta fájl):
# cat /usr/share/systemd/bootctl/arch.conf
## This is just an example config file.
## Please edit the paths and kernel parameters according to your system.
title Arch Linux
linux /vmlinuz-linux
initrd /initramfs-linux.img
options root=PARTUUID=XXXX rootfstype=XXXX add_efi_memmap
Gondolom a /boot-on van még plusz 60-70 MB szabad hely.
-
Siriusb
veterán
válasz
vargalex
üzenetére
Mondtam, hogy mindig a felhasználó a hülye!
Köszönöm!
(#5538) vinibali
proftpd folyamatosan megy, de azon csak a telefonom cuccait szinkronizálom belső hálón. Akartam valamit, amivel viszonylag egyszerűen tudok barátokkal megosztani (nagyobb méretű) fájlokat, ha ritkán szükség van rá. Nem is fog futni állandóan az sshd.service, nem akarok bajlódni esetleges támadások kivédésével, bár lehet továbbgondolom még.Köszi mindenkinek a segítséget!
-
Siriusb
veterán
és vinbali
Kipróbáltam úgy is, hogy "abc" volt csak a jelszó, biztos ne legyen billentyűzet kiosztás stb probléma, de semmi. Amúgy jó a felvetés, mert ilyen simán előfordulhat.

A tapasztalatom azt mutatja, hogy a hibák 99%-a maga a felhasználó.
Annak idején volt olyan ügyfél, aki azzal kezdte a telefonban, hogy ő egy szőke nő, nem ért a számítógéphez, úgy magyarázzak. Hamarabb megoldottam vele mindent, mint azzal, aki "rendszergazda"-ként mutatkozott be.
Felhasználó:
felhasznalo:x:1002:1002::/srv/ssh/jail:/usr/bin/nologingrep -v '#' /etc/ssh/sshd_config
Port XXXXX
HostKey /etc/ssh/ssh_host_rsa_key
AuthorizedKeysFile .ssh/authorized_keys
ChallengeResponseAuthentication no
UsePAM yes
Subsystem sftp /usr/lib/ssh/sftp-server
Match Group sftponly
ChrootDirectory %h
ForceCommand internal-sftp
AllowTcpForwarding no
X11Forwarding no
PasswordAuthentication yesBiztos valami banális hiba lesz, majd nekifutok mégegyszer friss szemmel.
root-ot nem akarok, csak az adott könyvtár hozzáférése kell az adott felhasználóval. Majdnem 100%-ban másoltam az arch wiki-ből mindent, hogy kevesebb legyen a hibalehetőség. Kulcsot direkt nem próbálom, mert az a cél, hogy mogyi ismerős is be tudjon jönni, ha szükséges. Még dinamikus dns-t sem akarok regisztrálni, majd megadom az IP címet, amikor kell. -
Siriusb
veterán
Na, mára feladom.
Arch wiki alapján felraktam az openssh-t, sftp-t akarok jelszóval használni esetleg néha kívülről is, de amikor megpróbálok belépni, mindig
...sshd[1444]: Failed password...
van a logban. Nem jövök rá, mit szúrtam el.
-
Siriusb
veterán
Juj, ettől a sok sudo-tól megszédülök.
Ez nem Ubuntu. 
Én feldobnám a networkmanager-t (és az nm-applet-et), hadd intézze, amit kell.
-
Siriusb
veterán
Szerintem csak azért volt külön tároló, hogy egyszerűbb legyen telepíteni/frissíteni. Bármelyik AUR helper-t is választod, letöltöd a PKGBUILD-et és a makepkg paranccsal megszülöd a csomagot, oszt csókolom. utána meg már használhatod a helper-t. Nálam jelenleg az aurman van fent, nincs vele semmi bajom.
Amúgy itt egy összehasonlítás róluk: https://wiki.archlinux.org/index.php/AUR_helpers
Szerk.: Basszus, most nézem, az aurman-t már nem fejlesztik.
-
Siriusb
veterán
Úgy emlékszem Cinnamon-ék nem támogatják még a Wayland-et.
Részemről az aurman-t használom, bár igyekszem kerülni a hivatalos tárolókon kívüli csomagok használatát.
Szerintem a Linux egyik fő erőssége, hogy egy cucc csak egy verzióban van fent a rendszerben, s nem százféle változatban, mint a tudjukkinél. Szóval ebben az irányban elmenni (hacsak tényleg nem muszáj), nem éppen a jó út.
-
Siriusb
veterán
válasz
eddie1978
üzenetére
Ez a rendszerszintű megoldás, ha csak a saját felhasználódnál akarod megadni, akkor a ~/.profile-t kellene módosítani. Amennyiben csak egy alkalmazásnál szükséges, akkor meg egy desktop file-t kell csinálni és az exec sorban ezzel a változóval indítani, pl.:
QT_AUTO_SCREEN_SCALE_FACTOR=0 shotcut -
Siriusb
veterán
Valaki próbálta már Arch Linux Archive-ból pacman-nel a downgrade-t?
Nekem panaszkodik a sig file hiánya miatt.
Most letöltöttem a régebbi poppler-t és helyből telepítettem, hogy működjön végre a pdf olvasó, de ha netalán szükségem lenne ismét ilyenre, elegánsabb megoldás.
Szerk.: kicsit továbbgondolva mi van akkor, ha olyan írta alá, akinek már vissza lett vonva kulcsa?
-
Siriusb
veterán
Azért nem mindent nyomnak ki ész nélkül.
Persze volt már problémám nekem is frissítéssel, pláne amikor a függőségek is frissültek és bonyolult lett volna a downgrade... Azonban nagyon ritkán ütköztem komolyabb problémába. 10 évvel ezelőtt szvsz az Ubuntuval sokkal többet kínlódott az ember.
Gondolom a kernelre azért jobban odafigyelnek, mint pl. a gThumb-ra.
-
Siriusb
veterán
Szia!
Ugye először csak a testing-be kerül be, s ha valami miatt problémás, vagy közben jön a javítás hozzá, szerintem akkor az adott verziót kihagyják, nem teszik ki mindenáron a népnek. Biztos láttad már csomagoknál, hogy az Arch alverzió 2-es vagy 3-as, amikor frissül, szóval csak a működő változat lesz publikus. -
Siriusb
veterán
Embörök, mit csesztem el?
Se az evince, se az xreader nem nyit meg pdf fájlokat, míg a qpdfview igen. A hibaüzenet:
! SyncTeX Error : No file?
terminate called after throwing an instance of 'std::logic_error'
what(): basic_string::_M_construct null not valid
[1] 21828 abort (core dumped) evince blabla.pdfPróbáltam --display kapcsolóval, de semmi. Amit még találtam (több évvel ezelőtti találat) a neten, a kernelt említi.
-
Siriusb
veterán
válasz
Shyciii
üzenetére
conky convertálás (elfelejtettem megírni): https://github.com/brndnmtthws/conky/blob/master/extras/convert.lua
-
Siriusb
veterán
válasz
Shyciii
üzenetére
Különösebb bajod nem lehet belőle, viszont az elképzelhető, hogy valami opcionálisan használja. Tehát nem hal be egy adott alkalmazás, ha letörlöd a csomagot, viszont valamely funkciója nem fog működni a hiányában (optional dependecies néven mutatja a pacman, amikor telepítesz valamit és lehet hozzá extrákat rakni).
-d, --deps
Restrict or filter output to packages installed as dependencies. This option can be combined with -t for listing real orphans -
packages that were installed as dependencies but are no longer required by any installed package.
Required-et ír a man is, tehát ezzel azokat a csomagokat látod, melyek nem kötelezőek ahhoz, hogy valami feltelepüljön/elinduljon.
Új hozzászólás Aktív témák
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium-1ÉV GARANCIA-Kártyafüggetlen, MS4091
- Lenovo A485 Ryzen 5 pro 2500U, 8GB RAM, 256GB SSD, jó akku, számla, garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3195, 95% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Mondjuk annyira nem is szoktam csapkodni, mint egyesek.
Még a rendszermentésekről is leszoktam. 
, igaz verzió megkötés nélkül.