- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Hirdetés
-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Sziasztok!
Volt mostanában conky-t vagy conky-managert érintő frissítés? Én nem használom, de cimbimnél egy frissítés után nem indul el az eddig jól működő conky.
Nem tudtam még ránézni, holnap vagy holnapután kapom meg a notit. -
törölt tag
Az igazat megvallva, az "ilyen" telepítő szkiriptek és installer helper-ek mutatják meg az igazi vanilla Arch miben létét. Ezek ismeretének hiányában, nem is tudtam volna ezek lehetőségéről.
Régebben válaszoltam neked, hogy ha egy telepítő segéd eljuttat egy Xorg/Xfce rendszerig, onnantól én már révbe értem.
Viszont egy pár hete neki fogtam egy Manjaro Architect telepítőnek. Hát nem is tudom, aki nem próbálta még, az tegyen vele egy próbát. Szerintem, beteges módon szét van dobva a rendszer konfigurálhatósága. Olyan, mint ha egy utolsó szériás VW Golf-ról kapnál egy robbantott összeszrelési rajzot, az utolsó csavarig.
Ugyanolyan összekattingatós telepítő, mint az ArchLabs vagy a Magyarch telepítő, csak ezerszer nagyobb részletességgel.
Abba is hagytam, mert lövésem sem volt az adott rendszer komponensek funkciójáról és függőségeiről.
Ez kb. egy olyan svéd asztal, ahol a tyúkot is neked kell megkreálni, ahhoz, hogy egy főtt tojást le vegyél az asztalról. A többi telepítő készen kínálja a főtt tojást.
Szóval ilyen mélyen nem akarom túrni a rendszert, mert ilyen mélységeiben nem is tudom.
Az Arch-ot meg szeretem, mert rolling, mert friss és az Arch Wiki mindenben segít. -
törölt tag
Helyre állt a rend
.
[20:12-cs jún 04 arcsi@prodesk ~]$ cat /etc/fstab
# Static information about the filesystems.
# See fstab(5) for details.
# <file system> <dir> <type> <options> <dump> <pass>
UUID=f8f57bc0-9fea-400e-af28-2e2992b8eeee / ext4 rw,relatime 0 1
UUID=D604-169D /boot/efi vfat rw,relatime,fmask=0022,dmask=0022,codepage=437,iocharset=iso8859-1,shortname=mixed,utf8,errors=remount-ro 0 2
/swapfile none swap defaults 0 0
[20:12-cs jún 04 arcsi@prodesk ~]$ lsblk -f
NAME FSTYPE FSVER LABEL UUID FSAVAIL FSUSE% MOUNTPOINT
sda
├─sda1 ntfs Helyreállítás B0BA22C5BA2287C4
├─sda2 vfat FAT32 6E22-EB06
├─sda3
└─sda4 ntfs 22FA23B5FA23845F
sdb
├─sdb1 vfat FAT32 D604-169D 327,2M 36% /boot/efi
├─sdb2 ext4 1.0 Arch f8f57bc0-9fea-400e-af28-2e2992b8eeee 16,8G 52% /
├─sdb3 ext4 1.0 PoP e9f920c6-10f6-4446-ac3f-6d0a2c4f60b2
└─sdb4 ext4 1.0 MX 65169124-daec-45b1-8ea3-147ef8eb666b
Köszi szépen. -
törölt tag
Amikor telepítettem, a másik lemez le volt húzva.
Akkor az Sxxx jelölés helyett írjam be az UUID-t a kezdő sor alá?[19:13-cs jún 04 arcsi@prodesk ~]$ cat /etc/fstab
# UUID=f8f57bc0-9fea-400e-af28-2e2992b8eeee
UUID=f8f57bc0-9fea-400e-af28-2e2992b8eeee / ext4 rw,relatime 0 1
# UUID=D604-169D
UUID=D604-169D /boot/efi vfat rw,relatime,fmask=0022,dmask=0022,codepage=437,iocharset=iso8859-1,shortname=mixed,utf8,errors=remount-ro 0 2
[19:19-cs jún 04 arcsi@prodesk ~]$
-
törölt tag
Sziasztok!
Van itt egy kis anomália:[19:13-cs jún 04 arcsi@prodesk ~]$ lsblk -f
NAME FSTYPE FSVER LABEL UUID FSAVAIL FSUSE% MOUNTPOINT
sda
├─sda1 ntfs Helyreállítás B0BA22C5BA2287C4
├─sda2 vfat FAT32 6E22-EB06
├─sda3
└─sda4 ntfs 22FA23B5FA23845F
sdb
├─sdb1 vfat FAT32 D604-169D
├─sdb2 ext4 1.0 Arch f8f57bc0-9fea-400e-af28-2e2992b8eeee 16,9G 51% /
├─sdb3 ext4 1.0 PoP e9f920c6-10f6-4446-ac3f-6d0a2c4f60b2
└─sdb4 ext4 1.0 MX 65169124-daec-45b1-8ea3-147ef8eb666b
[19:13-cs jún 04 arcsi@prodesk ~]$ cat /etc/fstab
# UUID=f8f57bc0-9fea-400e-af28-2e2992b8eeee
/dev/sda2 / ext4 rw,relatime 0 1
# UUID=D604-169D
/dev/sda1 /boot/efi vfat rw,relatime,fmask=0022,dmask=0022,codepage=437,iocharset=iso8859-1,shortname=mixed,utf8,errors=remount-ro 0 2
[19:19-cs jún 04 arcsi@prodesk ~]$
A rendszerem az sdb-n van, az fstab-ban az UUID-k stimmelnek, csak a /dev/sdxxxxx jelölők vannak elmászva. Az sda egy only Win10 lemez.
A rendszer nyekereg is, hogy nincs csatolva a /boot/efi.
Ha az fstab-ban kijavítom a helyes sd jelölőket, akkor béke lessz és nyugalom? -
törölt tag
Örök hálám kísérjen!
Nem láttam a fától az erdőt, igaz mondás.
Úgy tettem, ahogy javasoltad, 8814AU uninstall és 88xxau-aircrack install majd restart.
Működik!
Az új dkms install-al még egy másik problémám is megoldódott, amit ez után szerttem volna orvosolni. Elég bosszantó jelenség és tele van a net ilyenekkel, ráadásúl több forrásra vissza vezethető kiváltó okok lehetnek.
Konkrétan a leállítási folyamat megakadt ezzel az üzenettel:kvm : exiting hardware virtualization
Innen csak a power gomb hosszú nyomása állította le a gépet. Ez most megszűnt a wifi drájver telepítése után.
Már a multkor emlegetett HP brand gépen vagyok, a Haswell procival. Kellet alibva-intel-driver
csomag, mert annélkűl csak tekert a YT. Viszont azintel-hybrid-codec-driver
csomaggal ütik egymást. Vagy az egyik vagy a másik lehet. Utóbbit majd akkor teszem fel, ha gondjaim lesznek.
-
törölt tag
-
törölt tag
Sziasztok!
Vettem egy ilyen WiFi adaptert:
[link]
A rendszer látja:[16:42-k máj 26 arcsi@prodesk ~]$ lsusb
Bus 001 Device 003: ID 2357:0106 TP-Link Archer T9UH v1 [Realtek RTL8814AU]
Megtaláltam a hozzá való AUR csomagot:pkgname=rtl8814au-dkms-git
_pkgbase=rtl8814au
pkgver=4.3.21.r49.g741fa1f
Fel ment gond nélkűl, de nem működik.[16:53-k máj 26 arcsi@prodesk ~]$ cd /lib/modules/5.6.14-arch1-1/kernel/drivers/net/wireless/
[16:53-k máj 26 arcsi@prodesk wireless]$ ls -l
összesen 556
-rw-r--r-- 1 root root 398244 máj 26 13.10 8814au.ko.xz
Egész délelőtt gugliztam, de igazán eredményes bejegyzést nem találtam.
Szinte mindíg ehhez a két bejegyzéshez jutottam a végére:
[link]
[link]
Totál káosz van a fejemben, rendet kéne rakni.
Ebben kérném a segítségeteket. -
törölt tag
válasz
Shyciii #6871 üzenetére
Tudom, nem nagyon ajánlott, de én szinte realtime frissítek
.
A pamac indikátor ott csücsül a tálcán, aztán ha jelez. Megy a pacman -Syu, hiába állítottam 48 órára a keresést-figyelést. Mindíg jelez, amint van valami. Másra nem is nagyon használom csak erre, meg ha keresek valami csomagot. -
törölt tag
Meg lévő Win10 telepítés mellé, dual bootban is lehet alkalmazni a systemd-bootot? Az asztali gép mellé érkezik majd egy kis Dell noti is.
[link]
Egy db. m2-es SSD van benne (256 GB), telepített Win10-el. Erre is Arch-ot szeretnék majd telepíteni.
El gondolkodtam azon, mint azt fentebb említették. Hogy a linuxnak is készítek saját kis efi partíciót, hogy ne közösködjön a Win10-ével, meg emez ne rondítson frissítéskor bele.
Mi a helyzet, ha az Arch-ot systemd-boottal telepítem? Fölveszi a Win10-et az indító menüjébe? -
törölt tag
Na ettől kapok agyf.........t!
[link]
Nagyjából 3 és fél órája volt rendszerindítás. FF-ban megnyitva 4 lap: PH Fórum, LM.hu, Ubi.hu, HUP.hu, Distrowatch, Tutanota és a Google kezdőlapja. Az idő előrehaladtával egyre jobban lassúl, proci az egekben.
FF addon-ok: Ublock Origin, PrivacyBadger, Disconnect, CookieAutoDelete, NoScript, FB Container.
Chromium addon-ok: NoScript és FB Container kivételével uazok.
Brave-t próbáltam másik rendszeren hasonló setup-al, szintén lassul. Talán a legkedvezőbb mértékben.
Azzal meg itt bajban vagyok, mert AUR-ból jönne. De a build vége felé elszáll checksum hibával.
Legszívesebben kivágnám az ablakon a notit A6-ostúl, -stúl, -stúl, -stúl. -
törölt tag
Remélem érezhető javulást hoz az új konfig. Ettől a mobil A6 APU-tól már a hideg ráz. A CPU része nagyon renyhe, állandóan a maxon pörög a kihasználtság. Pedig csak jobbára böngészek, igaz 10 fölötti nyitott lapok vannak általában/böngésző. Kín kivárni mire ráfrissítek vagy visszaképek egy oldalon. Nem beszélve, ha még YT is van közben.
Hajlamos olyanra is, ha ott hagyom pár órára nyitott munkamenettel, restartolni kell mert a plafont veri a cpu indikátor és semmit nem lehet csinálni. Memória minimális a 6GB-ból és nem is swapol. A CPU viszont be van akadva. Szóval nem mindig érzem az SSD feelinget. Öreg fos Satellite, megérett a cserére. -
törölt tag
-
törölt tag
Sziasztok!
Van egy Arch rendszerem SSD-n, UEFI módban Grubbal telepítve. A haldokló notimat (AMD A6 proci és APU) cserélem egy (i5 APU) SFX konfigra. Átrakom az SSD-t. Számíthatok nagyobb galibára vagy intel spec csomagok fel és nagyjából kész? -
törölt tag
Egy olyan csomagról van szó, ami nincs meg bináris csomagban Debian rendszerre. Ez konkrétan a Deepin Desktop egy kiegészítője a Deepin Topbar. Arch community-ben benn van, ott tudom használni. Meg ugye az anya disztrón is. Most találtam az Ubuntu DDE remix-et (20.04) és ott is szeretném használni ha lehet.
Ebből kifolyólag jött ez a kérdés.
Az alkalmazás git repója is meg van, onnan lehetne forgatni közvetlen. Viszont a fordítási környezethez további összetevők szükségesek másik repóból. Amiben többnyire kínai nyelven van dokumenntálva. Elbogarásznék ott is, ha más nem lehetséges.
Emiatt gondoltam, hátha könnyebb a kész Arch csomagból átalakítani .deb-re.
Nem létfontosságú dolog, amolyan egyéni bütykölés.
Minden esetre amiket ajánlottál, azokat megpróbálom. Nem vesztek vele semmit.
Az az érdekes, hogy miközben kerestem a megoldásokat. A fordított irányú átalakításokra .deb > arch sokkal több találat volt, szinte csak inkább olyan.
Köszi szépen. -
törölt tag
Sziasztok!
Lehtséges olyat véghez vinni, hogy Arch-os csomagból (.pkg.tar.zst) Ubuntu-ra telepíthető (.deb) csomagot csináljak? -
törölt tag
-
törölt tag
Sziasztok!
Akadt egy érdekes problémám. Mivel van kapcsolatban ez a folyamat?
Ha ez a htop-ban a lista elején van, akkor állandó 73%-on van a processzor terhelés.
Ö lenne az:/usr/bin/mandb --quiet
ésPID:516
-al aroot
futtatja.
Ha restartolok utána se híre, se hamva. A terhelés beáll minimumra (1-3%). -
-
törölt tag
Sziasztok!
Egy kicsit értetlenkednék így Húsvét reggelén.
Telepítettem egy Arch-ot a Calam-Arch-Installer eszközzel. A trimmelés, ha jól tudom az itt "online" megy. A mountolt partíciók az SSD-nnoatime
ésdiscard
kapcsolókkal vannak azfstab
-ban. Kell-e emellé beindítani azfstrim.sevice
-t, vagy elég így is? -
törölt tag
B.U.É.K mindenkinek!
Kezdjük az évet egy számomra érdekes kérdéssel. Szóval itt az utóbbi két nap olvasgatásai itt és a HUP hasábjain. Arra juttatott, hogy most épp egy Obarun-t instaláltam, mert hogy systemd mentes,...... ecetera.
Felhúztam egy Xfce4 környezettel és telepítettem a LightDM+Greeter csomagot, hogy az legyen a bejelntkezés kezelőm, ne a gyári (passz nem tudom, de nem szimpatikus valami).
Itt S6 init rendszer van, hogyan lehet aktualizálni a LightDM-et?
(Nem kerestem még rá, mert nem tudom merre induljak). -
törölt tag
A Gentoo topik újra fog éledni, úgy gondolom. Egy darabig úgy gondoltam, hogy ha egyszer olyan szintre érek, ami már elfogadható számomra. Az az Arch tiszta telepítés lesz, viszont a Gentoo-s tapaszatlataidból azt szűröm le, hogy oda fogok kilyukadni a legvégén, amit sok évvel ezelőtt über geek-nek gondoltam. Amikor valaki már Gentoo Linux felhasználó.
-
törölt tag
válasz
gentlemann02 #6383 üzenetére
Cimbimnek egy Acer One kis 10"-os AMD C-70 procis ( néhai Brazos) gépen gyönyörűen muzsikál a Labs. Ugyan így egy régi Acer Aspire-n is 2GB memória, Intel Mobil Core(nem tudom pontosan) procival.
Meg van tőle őrűlve, hogy ez a két régi s.........r milyen fainul megy Arch Linuxal.
Előtte volt fenn mindenféle Debian, Ubuntu származék. Azt ez übereli vastagon. Annyi, hogy mindegyikre LTS kernelt tettem, nehogy a nagyon friss kiguruljon alóluk. -
törölt tag
válasz
gentlemann02 #6378 üzenetére
Nekem MX a főrendszerem, mellette tanulgatom az Arch-ot. Én ArchLabs-ból szoktam kiindúlni.
[link]
Többet lehet belőle tanulni, mint bármelyik klónból. Nem live, csak egy konzolos telepítő, kész GUI-val a vęgén.
Aztán van męg mit beálligatni rajta. -
törölt tag
Azt gondolom, hogy egy jó ideig még megmaradok Xfce felületen. Minimalista rendszernek meg most kielégít az ArchLabs telepítővel felrakott rendszer. Jócskán van mit beállítgatni rajta ígyis egy Debianhoz képest, Ubuntu és Mint-hez képest meg igazán.
Jó ez így párhuzamosan használva és látni a különbségeket. Tudom mi az ami kell nekem, ami nincs meg a rendszeren. Aztán összehozni működő képesre. -
törölt tag
válasz
Shyciii #6361 üzenetére
Nálam ez a téma úgy jött, hogy két cimbim egyszerre talált meg vele tegnap. Mindegyik a telóját szerette volna usb-n összekötni és fájlokat mozgatni a belső tárhelyről a gépre.
Ezt én eddig bluetooth-al oldottam meg.
Debian-on ez pikk-pakk összejött.
Arch-on meg láthatod a történéseket. Elindultam az Arch Wiki alapján, aztán mikor terminálból ment jmtpfs-el. Arra gyártottam ezt a kis felcsatoló szkriptecskét asztali indítóval.
Jó kis gyakorlat volt ez nekem, nem kellet még ilyet csinálnom.
Cimbi meg fel tudja tenni a gvfs-mtp csomagot és örűl majd, hogy működik. -
törölt tag
Ha már itt vagyunk Pesten, menjünk villamossal!
Felraktam agvfs-mtp 1.42.2-1
csomagot. Valóban full automata, azt csinálja amit kerestem eredetileg.
Nem baj, a délelőtti akciónak volt egy kis íze is. Nekem jól jött nagyon.
Ezt a gvfs csomagot meg a cimbim is fel tudja tenni.
Köszi szépen a segítséget ismét. -
törölt tag
válasz
#63718632 #6354 üzenetére
Sikerült összehozni!
Egy kis fájl a saját bin-embentelomount.sh
névvel.#!/bin/bash
jmtpfs /home/archlabs/Telefon
Erre egy asztali indító HandyGoooo névvel, amit áthelyeztem a/home/archlabs
-ba . Mivel úgy is ott fogunk ténykedni.
Teló rádug > Thunar megnyit > HandyGoooo klikk-klikk > Oldalsávban feljön a Telefon csatolási pont > klikk > Belső tárhely megnyílik > Fájlokat lehet mozgatni.
Érdekes módon az Android File Transfer-ben nincsenek előnézeti képei a fotóknak, így viszont igen.
Ha van finomítani való a kivitelezésben, azt szivesen veszem. -
törölt tag
Jó lenne ez a jmtpfs megoldás, csak ne kelljen mindig terminálba beírni a parancsot.
Arra gondoltam, hogy csinálni neki egy kis szkriptet, annak meg egy asztali indítót. Arra rákattintva lefutna a jmtpfs parancs.
No ez eddig kimaradt az életemből, most próbálkozom vele.
Olyasmiket olvastam már, hogy az ilyen egyéni szkripteket a saját home-unk bin könyvtárában tároljunk és futtassunk. Van is/home/archlabs/bin
könyvtár.
Ebbe csináltam egy ilyen txt-t:#!/home/archlabs/bin bash
Ennek héjparancsfájl tipusnak kell lennie és persze futtathatónak. Mi legyen a fájlnév után, .sh, .run?
Asztali indító létrehozása, odáig megvan, hogy a parancs helyére betallózom a szkriptemet. Mi legyen a munkakönyvtár? -
törölt tag
Az ESET a telón futott. Kikapcsoltam és a jmtpfs-el tudtam csatolni egy előre létre hozott könyvtárba.
A Telefon mappában ott a Belső tárhely mappa és működik a fájlok mozgatása.
Nem kétséges, zavar van az erőben. Nem igazán látom át, csak kapisgálom a témát..
-
törölt tag
válasz
#63718632 #6349 üzenetére
Újabb változás. Az
/etc/fuse.conf
-ot visszaállítottam eredetire, kikommenteltem auser_allow_other
sort.
A home-ban csináltam egy Telefon nevű könyvtárat. Úgy értelmeztem a jmtpfs nyűgjét, hogy nem talál vagy nem tud oda csatolni, ahogy kiadtam a parancsot.
Majd így próbálkoztam:jmtpfs /home/archlabs/Telefon/
Így már megjelent a Thunar-ban a Telefon csatolási pont és azon belül a Belső tárhely és lehet mozgatni a fájlokat.
Hogyan lehetne ezt automatizálni, hogy minden rádugáskor ez a folymat lefusson?
Próbálkoztam volna a Lemezek alkalmazással, hogy abban beállítani, mint ha egy lemezt akarnék fixálni az fstab-ban csak ne rendszer indításkor. Ott nem jelenik meg ez az eszköz. -
törölt tag
válasz
#63718632 #6348 üzenetére
Van némi változás. Kikapcsoltam az ESET Mobil Security-t.
[archlabs@archlabs ~]$ mtpfs allow_other ~/mnt
Listing raw device(s)
Device 0 (VID=0b05 and PID=5f02) is a Asus Zenfone 2 ZE550ML (MTP).
Found 1 device(s):
Asus: Zenfone 2 ZE550ML (MTP) (0b05:5f02) @ bus 1, dev 6
Attempting to connect device
Android device detected, assigning default bug flags
Listing File Information on Device with name: (NULL)
fuse: bad mount point `allow_other': No such file or directory
[archlabs@archlabs ~]$
Ami még érdekes, hogy így az Android File Transfer látja a belső tárhelyet.
A Thunar-ban még mindíg nem jelenik meg. -
törölt tag
Ugyan az a helyzet -o kapcsoló nélkül is.
[archlabs@archlabs ~]$ mtpfs allow_other ~/mnt
Listing raw device(s)
Found 1 device(s):
Asus: Zenfone 2 ZE550ML (MTP) (0b05:5f02) @ bus 1, dev 2
Error 1: Get Storage information failed.
Error 2: PTP Layer error 02fe: get_handles_recursively(): could not get object handles.
Error 2: Error 02fe: PTP Data Expected
LIBMTP_Get_Storage() failed:-1
Error 2: PTP Layer error 2002: Error getting friendlyname.
Error 2: Error 2002: PTP General Error
[archlabs@archlabs ~]$
Ha jól értelmezem a jmtpfs-t, arra ez a reakció:[archlabs@archlabs ~]$ jmtpfs /home/archlabs
fuse: mountpoint is not empty
fuse: if you are sure this is safe, use the 'nonempty' mount option
[archlabs@archlabs ~]$
-
törölt tag
Az MTP van kiválasztva és Debian-on meg is jelenik a fájlkezelőben a belső tárhely.
Az kimaradt az este, hogy azAndroid File Transfer 3.9-1
csomag is telepítve van.
Ezt a progit ha megnyitom, az megjeleníti a belső tárhelyet és oda-vissza tudom mozgatni a fájlokat.
Az lenne a jó, ha a Thunar-ban is megjelenne. -
törölt tag
Sziasztok!
Ismét kellene egy kis segítség, mert elakadtam. Egy Androidos telót csatlakoztatok USB kábellel a rendszerhez. MTP protokollal szeretnék a belső tárhelyhez hozzáférni.
Ez Debian-on két csomag telepítésével működik. Tallózható a rendszer fájlkezelőjével a teló háttértára.
Elolvasva az Arch-Wiki-t.
[link]
Ezeket a csomagokat tettem fel:
-mtpfs 1.1-3, jmtpfs 0.5-2, simple-mtpfs 0.3.0-1 és go-mtpfs-git 20190802-1
Ezt is elvégeztem a wiki alapján.[archlabs@archlabs ~]$ mtpfs -o allow_other ~/mnt
Listing raw device(s)
Found 1 device(s):
Asus: Zenfone 2 ZE550ML (MTP) (0b05:5f02) @ bus 1, dev 2
Error 1: Get Storage information failed.
Error 2: PTP Layer error 02fe: get_handles_recursively(): could not get object handles.
Error 2: Error 02fe: PTP Data Expected
LIBMTP_Get_Storage() failed:-1
Error 2: PTP Layer error 2002: Error getting friendlyname.
Error 2: Error 2002: PTP General Error
[archlabs@archlabs ~]$
Ezt is.[archlabs@archlabs ~]$ simple-mtpfs --device 1 ~/mnt
[archlabs@archlabs ~]$
Az/etc/fuse.conf
-ban kivettem a #-et auser_allow_other
elől.[archlabs@archlabs ~]$ cat /etc/fuse.conf
# The file /etc/fuse.conf allows for the following parameters:
#
# user_allow_other - Using the allow_other mount option works fine as root, in
# order to have it work as user you need user_allow_other in /etc/fuse.conf as
# well. (This option allows users to use the allow_other option.) You need
# allow_other if you want users other than the owner to access a mounted fuse.
# This option must appear on a line by itself. There is no value, just the
# presence of the option.
user_allow_other
# mount_max = n - this option sets the maximum number of mounts.
# Currently (2014) it must be typed exactly as shown
# (with a single space before and after the equals sign).
#mount_max = 1000
[archlabs@archlabs ~]$
Sajnos csak a "CD-ROM" jelenik meg a fájlkezelőben.
Mit kellene még csinálni?
Összegabalyodtam egy kicsit. -
-
törölt tag
Sziasztok!
Nagy valószinűséggel szert teszek egy Lenovo M30-70 13,3"-os kis notira. Egy 250-es WD Blue SSD-t fogok bele tenni. Megy rá Win10 is először, mert van jogtiszta frissítési alap és néha szükség van a 10-re is. Mellé akarok dualbootban ArchLabs-ot telepíteni.
A kérdésem az, hogy systemd boot esetén hogyan fog kinézni a boot választó? Kell-e számítsak valami gubancra vagy a Win update fog-e buzulni valamit a rendszer indítóban később? -
törölt tag
Más téma. Arra van esetleg bővebb információtok, hogy mely chip-es wifi stick-ekkel van a legkevesebb probléma rendes Arch telepítéskor? Nem tudok dróttal netezni, csak wifi hotspot-om van. Egy darabig el lehet VBox-ban is tanulgatni, de szeretném igazi vasra is feltenni. A sufniból előkotornám a régi tanuló gépem.
-
törölt tag
válasz
attilav2 #6291 üzenetére
Nekem nincs bajom a konzollal, terminállal. Cimbimet nem érdekli ez része a témának. Neki megfelel így, nem telepít semmit, csak frissít. Hozzám jön, ha gubanc van. Rutinból lövi a screenshotot és küldi nekem. A múltkori pacman gubancon kívűl az én botlásaim miatt kellett piszkálni a rendszerét.
-
törölt tag
válasz
Shyciii #6284 üzenetére
Igazából én nem tudom megítélni a yay, a trizen és a pikaur közti különbségeket. Nem olyan régóta van kapcsolatom az Arch-al. Jobbára a yay addig kell, amíg feleteszem vele a pamac-aur-t.
Az utóbbi hetek történései is abból adódnak, hogy cimbimnek van két régebbi notija, amik még linuxal tökéletesen működnek. Vele meg sikerült megszerettetni a linuxot, igazából az XP után már nem kívánta a Windowst. Szeret töltögetni tecsőről és találtam is hozzá progikat. Egy gond van, amikor az api változás miatt egy program verzió nem tud működni, amíg az újabb ki nem jön, vagy frissül. Így lett a választás az ArchLabs, mert mindkét notin ez fut a legjobban, egyforma rendszer és itt frissül minden a leghamarabb. Úgy hogy nem kell ppa-zni, .deb-ezni, appimage-zni, snap-ezni, flatpak-ezni. Egy felületen frissül a rendszer és az AUR-os programok is. Ezért kell a pamac-aur csomagkezelő-frissítés kezelő. Ő csak használja a rendszert és így meg frissíti. El is van csodálkozva a frissítések mennyiségétől és intenzitásától.
Mélyebben majd mostantól tudok foglalkozni az Arch-al. -
törölt tag
Volna egy-két érdekes dolog még amit megosztanék veletek. Ma reggel telepítettem VBox-ba egy ArchLabs-ot, mert kiakarok néhány dolgot próbálni.
1: Yay telepítése.
Szóval ez alapján, ez jön szembe leghamarabb a találatok közt és itt is ez volt ajánlva.
[link]$ sudo pacman -S git
$ git clone https://aur.archlinux.org/yay.git
$ cd yay
$ makepkg -si
A folyamat rendben lefutott, majd terminálban próbálva:yay -Syu
vagyyay -S pamac-aur
A válasz az, hogy a yay parancs nem található.
Ezután gondolva Frawly javaslatára, amikor a pacman frissülékor is gond volt a yay-el. Megpróbáltam ezt a telepítést:git clone https://github.com/Jguer/yay.git
cd yay
make
sudo make install
Ez előtt töröltem a yay könyvtárat, mert a meglévőbe nem klónozta ennek a tárolónak a tartalmát. Továbbá a múltkor ago
hiánya miatt elhasalt ez a telepítés, így most azt is feletettem előtte.sudo pacman -S go
Így már működött rendesen a yay.2: VBox-ban full screen-ben ArchLabs.
Mindent telepítettem a guest-en, ami kell a kernelnek a VBox-hoz + interakciós szolgáltatások CD-ről is a"VBoxLinuxAdditions.run"
-t.
Viszont a tálca és az ablakok villództak nagyon zavaróan.
A legfrissebb VBox már a "Képernyő" beállítások menüben a "Grafikus vezérlő"-nek VMSVGA eszközt állítja defaultnak.
Ha a VBoxVGA-t (ez volt régebben a default) választom, akkor megszűnik minden villódzás, rendesen-normálisan lehet használni a rendszert.
Ez azért érdekes, mert más Debian alapú disztrók indításakor kimondottan nyavajog a VBox, az elavultnak számító VBoxVGA miatt.3: ArchLabs telepítése VBox-ba.
Aki kedvet érez hozzá, az ne lepődjön meg. Akkor, amikor automata partícionálást választva a telepítő szkript hibával kilép. A default beállítás ebben az esetben, UEFI-GPT szerinti rendszer. A virtuális gépünk meg BIOS/MSDOS-os default.(ha uefis gépet kreáltunk, akkor nem lessz probléma).
A lemezt manuálisan kell partícionálni a telepítő által kínált programokkal(msdos-partícióstábla, 512MB ext4-boot és a maradék ext4-root partíció). Vagy ha idegen a parancssoros partícionálás, akkor bebootolni a virtuális gépet olyan live ISO-val, amin van GParted. Majd újra indítani az ArchLabs ISO-val és követni a telepítőt, a mount menütől.
Jobban nem részletezném, mert maga a telepítő nagyon egyszerű. Ezt is jobbára a kezdő próbálkozóknak gondoltam elmondani. -
törölt tag
Úgy néz ki helyre állt a rend. Bezártam minden futó programot és a "Munka menet és indítás" beállításokban kiválasztottam az automatikus mentést és bejelentkezéskor a munkamenet választó mutatását. Egy "default" menett munka menetem van, mint eddig, csak aktualizálva a mostani dátumra.
Most már munkamenet választó nélkül is rendesen megy minden bejelentkezés után. -
törölt tag
Az
/etc/xdg/autostart
-ban csak két tálcaértesítő indítás van:
-pamac-tray-budgie.desktop
-pamac-tray.desktop
A~/.config/autostart
-ban nincs se Pamac se Firefox bejegyzés.Tegnap mikor a frisstéssel küzdöttem, kikapcsoltam a Pamac-ban az AUR használatát és megpróbáltam "helyre rakatni" a frissítést. Most nem látom az az opciót. Szüttyögött a rendszer, majd negyed óra után nem tudtam sehogy se leállítani a folyamatot. Ekkor szabályos kijelentkezést és restartot csináltam. Közben a FF is meg volt nyitva. Azóta van ez a jelenség. Próbáltam volna htop-ban kilőni a Pamac-ot, de nem találtam a futó processzek közt.
-
törölt tag
Már leszedtem, nem abajgott semmi érte.
Lenne még egy kérdésem Xfce-vel kapcsolatban. Hol tud "beragadni" automatikus indításra, bejelentkezés után egy program. Ha nem volt olyan beállítási szándék, hogy benne legyen az automatikusan induló alkalmazások közt.
Multkor panaszolta a cimbim, hogy a QBittorrent elindul automatikusan, holott nincs beállítva sem a programban sem az Xfce-ben. Mostanra ez megszűnt, pedig nem tettünk semmit ez érdekében. Viszont tegnap este óta a Firefox és a Pamac indul el bejelentkezés után.
Hol lehetne bogarászni a rendszerben ez ügyben? -
törölt tag
Köszi szépen, elindult a frissítés.
Annyi lenne még, hogy ezen a rendszeren Yaourt van még Aurhelper-nek. Nyár elején még nem figyeltem a Yaourt elavultságát és az jött szembe legelőször, azt telepítettem. Most lecserélném Yay-re. Azt telepítettem már másik gépre. A Yaourt-ot hogyan tudom leszedni telejesen? -
törölt tag
válasz
#63718632 #6265 üzenetére
A nyáron volt hasonló anomália az x264 és x265 csomagokkal, de akkor nem tört ennyi minden. Arra már nem emlékszem hogyan oldottam meg. Most vissza bogarásztam a pamac-aur előzményeiben és ebben látom a hibát. Miszerint két ffmpeg csomag is telepítve van.
[2019-07-21 13:00] [ALPM] removed ffmpeg2.8 (2.8.15-2)
[2019-07-21 13:04] [ALPM] upgraded ffmpeg (1:4.1.3-1 -> 1:4.1.4-1)
[2019-07-21 13:40] [ALPM] installed ffmpeg2.8 (2.8.15-2)
[2019-08-18 16:56] [ALPM] upgraded ffmpeg (1:4.1.4-1 -> 1:4.2-4)
[2019-09-17 18:04] [ALPM] upgraded ffmpeg (1:4.2.1-1 -> 1:4.2.1-2)
A 2.8-as AUR-os csomag a másik meg a rendes Arch csomag. Mindegyik ugyan azokat a csomagokat rántaná magával vagy opcionális függőségben áll. Ezt már a Paste-ra teszem.
[link]Melyik ffmpeg-et hagyjam fenn?
-
törölt tag
Sikerült beleszaladni egy kis csomagtörésbe.
hiba: nem sikerült előkészíteni a tranzakciót (nem sikerült kielégíteni a függőségeket)
:: ax265 (3.2.1-1) telepítése megtöri a 'libx265.so=176-64' függőségét, amely ffmpeg2.8 által szükséges
x265 eltávolításra
audacious-plugins: opcionális függősége van ffmpeg: ffaudio input
audacity: opcionális függősége van ffmpeg: additional import/export capabilities
avidemux-cli: opcionális függősége van x264: for the corresponding video encoder plugin
avidemux-cli: opcionális függősége van libx264: for the corresponding video encoder plugin
avidemux-cli: opcionális függősége van x265: for the corresponding video encoder plugin
calligra: opcionális függősége van qt5-webengine: for Calligra Gemini
deadbeef: opcionális függősége van ffmpeg: for ffmpeg plugin
gegl: opcionális függősége van ffmpeg: ffmpeg plugin
imagemagick: opcionális függősége van libheif: HEIF support
libde265: opcionális függősége van ffmpeg: for sherlock265
parole: opcionális függősége van gst-libav: Extra media codecs
parole: opcionális függősége van gst-plugins-bad: Extra media codecs
parole: opcionális függősége van gst-plugins-ugly: Extra media codecs
phonon-qt5-gstreamer: opcionális függősége van gst-plugins-bad: additional codecs
phonon-qt5-gstreamer: opcionális függősége van gst-plugins-ugly: additional codecs
phonon-qt5-gstreamer: opcionális függősége van gst-libav: libav codec
qt5-multimedia: opcionális függősége van gst-plugins-bad: camera support, additional plugins
qt5-multimedia: opcionális függősége van gst-plugins-ugly: additional plugins
qt5-multimedia: opcionális függősége van gst-libav: ffmpeg plugin
smtube: opcionális függősége van mplayer: play videos with MPlayer
smtube: opcionális függősége van smplayer: play videos with SMPlayer
smtube: opcionális függősége van vlc: play videos with VLC
smtube: opcionális függősége van mpv: play videos with MPV
soundconverter: opcionális függősége van gst-plugins-ugly: Extra media codecs
soundconverter: opcionális függősége van gst-plugins-bad: Extra media codecs
soundconverter: opcionális függősége van gst-libav: Extra media codecs
soundkonverter: opcionális függősége van ffmpeg: ffmpeg backend
soundkonverter: opcionális függősége van mplayer: mplayer backend
webkit2gtk: opcionális függősége van gst-plugins-bad: media decoding
webkit2gtk: opcionális függősége van gst-libav: nonfree media decoding
youtube-dl: opcionális függősége van ffmpeg: for video post-processing
youtube-dl-gui-git: opcionális függősége van ffmpeg: convert video files to audio-only files
Figyelem: körkörös függőséget észleltem:
Figyelem: a(z) ffmpeg csomag saját x264 függősége után lesz eltávolítva
Szedjem le az x265 csomagot, majd update után tegyem vissza? -
törölt tag
válasz
attilav2 #6256 üzenetére
Ilyen mélyen nem vágom egyik rendszert sem, mint Te. Úgy látom az Open SuSe most favorit nálad. Anno engem nem fogott meg, viszont van egy fork-ja is (ha lehet így mondani). Lehet találkoztál már vele, a Gecko Linux-ról lenne szó.
[link]
Ha van kedved és időd megnézni ebben a kontexusban, mint a Fedora-OpenSuSe összehasonlítást.
Igazából akkoriban még ennyire sem voltam képben a témában és nem jött át, hogy Gecko-ék mit tesznek hozzá az eredetihez. Nekem csak annyi maradt meg, hogy default Ubuntu betűkészlettel operálnak és több minden van "összegerebjézve", mindazokból a kellékekből, amiket az anya rendszerre utólag kell feltenni. Ilyen volt a Korora is a Fedora-ra épülve, már egy ideje inaktívak. -
törölt tag
Csak egy olyan "Mi van ha" kategóriájú kérdésem lenne. Van-e az intel-ucode.img és amd-ucode.img legeneráltságának és betöltöttségének jelentősége. Abban a tekintetben, hogy ezek megléte vagy nem megléte okoz-e virtualizációs megoldások használatában rendellenes működést?
-
törölt tag
válasz
vargalex #6190 üzenetére
Az amd-ucode csomag a telepítéssel jött, nem én tettem fel utólag. Most újratelepítettem ahogy Frawly ajánlotta. Lett is amd-ucode.img a /boot-ban. Beírtam az ArchLabs.conf-ba a meglévő initrd sor után az amd img-t. Mentettem, reboot és most elindult a rendszer.
Szerintem nem a sorrend volt a probléma, hanem nem volt amd-ucode.img, amit be szerettem volna tölteni.Feltételezem, hogy az ArchLabs telepítő script-jét kellene egy kicsit csiszolni, ha systemd boot kerül alkalmazásra. Akkor nem jön létre az img.
De ez így engem nem igazán zavar, hogy utólag kellett beállítani. Hiszen jó pár dolgot, service-t is utólag röffentettem be. Tudom most már erre is figyelni kell.
Közeleg nagyon az a pillanat, amikor tiszta Arch-ot fogok telepíteni magamnak. Ezek apró lépések, abba az irányba.
Köszi szépen mindkettőtöknek. -
törölt tag
A
/boot/loader/entries
könyvtár tartalma:ArchLabs-fallback.conf
ArchLabs.conf
A sorrend így volt:title ArchLabs Linux
linux /vmlinuz-linux-lts
initrd /amd-ucode.img
initrd /initramfs-linux-lts.img
options
root=PARTUUID...........
A /boot könyvtárban nincsamd-ucode.img
.
A sorrendet néztem az ArchWikiben, ott is azinitramfs-linux.... .img
előtt volt az inteles ucode img. -
törölt tag
Sikerült egy jó kis helyzet gyakorlatot összehoznom
. Megcsináltam a módosítást konfig fájlban, majd restart.
A bootolás megakadt ezekkel a hibaüzenetekkel:Failled to open file: amd-ucode.img
Trying to load files to higher address
Failled to open file: amd-ucode.img
Vesztemre a fallback konfigba is beírtam a változást, nem bírtam elindítani a rendszert.
Jó hát akkor "valahogy" töröljük ki azt a két módósítást. Evidens, hogy egy live rendszerrel, amivel megkeresem a fájlokat, módósítom és örülök. Ahha, csak ugye a /boot könyvtár az üres, ha nincs bele csatolva az efi partíció. A conf.file meg ott van. Na hogy is kell kézzel mountolni live os alá UUID-vel egy speciális partíciót? Ritkán, szinte soha nem kell ilyen műveleteket csinálnom, de most muszály. A rendszer kész van, be van lakva, be van állítva. Nem opció az újra telepítés.
A lényeg, hogy a live os /media/demo-ba csináltam egy könyvtárat az efi partíció UUID azonosítójával. Mert a / partíciót is az alapján csatolja. Így már elértem a conf.fájlokat és kitöröltem a bejegyzéseket.
Most ismét ketyeg a rendszer.
Az amd-ucode csomag természetesen telepítve van. Kellene csinálni egy amd-ucode.img-t kézzel? -
törölt tag
Sziasztok!
Elakadtam egy kicsit touchpad ügyben. Úgy tapasztalom ezen kis notin, hogy mióta Endeavour van rajta. A tapipad laggol, beragad. Olyan mintha késve érzékelné az érintést vagy a görgető sávról az ujj elvételt.
Az előző rendszer ArchLabs volt és ott nagyon jól működött, ilyenek nem voltak.
Próbáltam volna tipus alapján elindulni, de se lsusb, se lspci, se lshw kimenetekben sincs semmilyen touchpad bejegyzés.
Az ArchLabs LTS kernellel volt telepítve és semmi más hozzáadva a touchpad tekintetében. Itt meg 5.3.7-arch1-2-ARCH ketyeg.Jó ötlet lehet feltenni az aktuális LTS kernelt és azzal megnézni?
-
törölt tag
-
törölt tag
Korai volt az örömöm, mert restart után megint 1 órával előrébb járt a rendszer idő. Hiába követtem az Arch Wiki-t. Viszont az általad írt parancs segített és nem találkoztam a Wikin. Konkrétan ez tette rendbe:
timedatectl set-ntp true
Nincs Windows, csak ez a rendszer és UEFI telepítés.
A BIOS órája is jól járt, jár. -
törölt tag
Most már megy az idő szinkronizáció is. Az Arch Wiki segített.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #6137 üzenetére
"Endeavour-t amúgy miért választottad?"
Legelőször egy véletlen folytán "jött szembe". Épp akkor volt telepítve egy friss rendszerem és a FF-ban még nem volt beállítva a NoScript bővítmény. A Distrowatch-ot nézegettem és egy reklám bannerben volt benne ( ezt a NoScript tiltja ). Ránéztem, letöltöttem. Majd később VBoxban kipróbáltam és bekerült a lehetséges esélyesek közé. Ezután lett belőle éles telepítés is.
Most meg a cimbim kis notijára heggeszettem fel ArchLabs helyett. Mert hogy ott is előjött a mai mizéria. Csak arra gondoltam, hogy ezen talán nem, de még is. Az ArchLabs ellen szól egy kicsit az a tény is amit ma, följebb idéztem a nem futó service-k kapcsán. Ugyan is nem fut a ntp service, ami frissen tartaná a rendszer időt. Ez úgy bukott elő, hogy cimbim szólt a multkor, hogy nem jól jár a az órája. Valójában mint kiderült a bios órája a ludas, viszont pontos időt meg nem húz a rendszer sehonnan.
Ez még egy megoldatlan feladat, utána kell járnom.
A vicc az egészben, hogy az Endeavour órája is előrébb van 1 órával viszont neki van ntp.conf fájlja, míg ArchLabs-nak nincs. De ettől függetlenül nem frissül az idő. Hiába jó időzóna van neki megadva.
Ez majd egy új téma lesz, csak előtte megpróbálom magam megoldani. Ha nem boldogulok vele, akkor jövök majd ide kérdezni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Milyen monitort vegyek?
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Milyen autót vegyek?
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Milyen routert?
- Autós topik
- Autóhifi
- További aktív témák...
- Asus HYPER M.2 X16 GEN 4 bővítő.
- BESZÁMÍTÁS! Asus Maximus VIII Hero i7 6700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Zalman i3 NEO 700W
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkel
- Silvercrest Rajztábla
- Felsőkategóriás merev csöves Gamer PC! I7 12700KF / RTX 3090 24GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest