-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #61212 üzenetére
1x8 pines a tápcsatlakozó [link]
Ami engem egy picit meglep egy XT/XTX nélküli kártya esetén - azt gondoltam, bele fog férni 150W-ba.
Ettől persze még nemszükségszerű, hogy a TDP több legyen, mint 150/160W ami mellett pillanatnyi áramfelvétel persze indokolhatja a 8 pines tápcsatlakozót.
Nekem ilyenekre nincs jó szemem, de így ránézésrea hűtés tekintetében nem látok érdemi különbséget a Navi23-ra épülő kártyák és eközött. Remélhetőleg a kompatibilitás elősegíti majd a költségek leszorítását. -
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #61216 üzenetére
A 7800 XT kapcsán többször merült fel az a tipp, hogy esetleg szintén Navi 31 lesz, csak vagy még tovább vágják, vagy a vágatlan, de jelentősen kisebb frekvenciákra képes példányokat szórják úgy ki.
Utóbbi esetet úgy képzelem el, ahogy a Zen architektúra működik, vagyis nem egy mag frekvenciája magas, hanem sok mag frekvenciája alacsonyabb. Például a Navi 31 összes 48 "magja" aktív lesz a 7800 XT GCD-ben, de a 7900 XTX 2300/2500 MHz-es értékei helyett olyan frekvenciáig lenne visszakorlátozva, amin már a kevésbé sikerült GCD is stabilan üzemel, és pont az eredeti Navi 32-es 7800-as, vagy 7700-as kártyák betervezett teljesítményét hozza. A különálló MCD-k segítségével simán tudnak készíteni 16 és 12 GB-os modelleket, ráadásul a szinte biztosan valamilyen tervezési hibától szenvedő első generációs Navi 31-es chiplet egységeket is ki tudnák így szórni, és elkezdhetnék gyártatni a már kijavított második generációs RDNA 3-as chipleteket. Extra haszonként pedig a nagyon visszavett frekvenciák hatására a 7800/7700-as kártyák fogyasztása is valószínűleg nagyon lecsökkenne. -
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #61209 üzenetére
A tipp ebben az esetben eléggé egyszerűnek tűnik.
A május végére jósolt 8 GB-os 4060 Ti ára a 22 TFLOPS és 8 GB alapján maximum a $350-os 6750 XT szintjére érkezhet, de az első vásárlói hullámot követően abból is engedniük kell. A mindshare árfelhajtó hatását nagyon visszafogja a "csak" 8 GB VRAM már igazolt kockázata, bár ha hinni lehet a pletykáknak, akkor x16-os lesz rajta a PCI-E 4-es csatlakozás, ami segít az akadozás minimalizálásában.
A július második felére várt 16 GB-os 4060 Ti ára már ott lehet a 4070 árához közelebb. Mondjuk $450-on, hiszen erőben gyengébb, viszont a 16 GB ebben a generációban maximálisan elég lesz a 1080p felbontáshoz, míg a 1440p mellé már a 22 TFLOPS lenne kevés.
A július első felére várt 4060 valószínűleg ez lesz, vagyis teljesítmény alapján a 6600 és 5700 XT közötti $200-os kategóriába érkezhet a mostani generációs kártyák valószínűleg leggyengébb tagjaként.A szintén május végére jósolt 7600 ára egyértelműen nem a 4060 Ti szintjén lesz, talán a $250-os 6650 XT leváltására szánják azonos áron, hiszen "csak" x8-as PCI-E 4-es csatlakozása lesz. Az a meglepő, hogy a számítási teljesítményben ezek szerint a 4060 Ti szintjére várják, ahogy a linkelt cikk sugallja.
$300 fölötti árszintre pedig érkezik majd valamikor a 7600 XT valószínűleg 6750 XT és 6800 XT közötti teljesítménnyel, valamint a 16 GB-os 4060 Ti következtében valószínűleg már a csúcs Navi 33 is x16-os PCI-E és 16 GB társaságában fog debütálni. -
válasz
Csak most teljesen összezavarodtam. Akkor a 4070 ellen nincs semmi jelenleg? Vagy a 4070 TI vs 7900XT
Vagy ez a sima 7600 4060 Ti szintű lesz ezek szerint ? És a 4060 ellen mi jön? A 4070 ellen mi jön? 3 kártya még? 7700-7700XT meg 7800?
Mit takar a a maradék rebesgetett 3 SKU ha a 4060 Ti ellen a sima 7600 jön? -
Petykemano
veterán
válasz
Azt hiszem, nem volt róla szó.
Mindenesetre dobozok - feltéve, hogy nem generative AI műve - már vannak:
A dolog érdekessége, hogy a 8GB RX 7600 (XT és XTX utótag nélkül ) 32CU-s változat lesz. [link]Ez szerintem két dolgot vetít előre, vagy legalábbis lehet benne reménykedni:
- Ez az XT nélküli változat remélhetőleg nem lesz drága. Többen $299-et rebesgetnek, de megkockáztatom, hogy talán az alá is benézhet. Vagy ha mégsem néz be, akkor is várható egy 28CU-s vágott változat 7500 XT néven (esetleg külön tápcsatlakozó nélkül, tehát max 75W keretben annak megfelelő hűtővel), aminek viszont nevéből fakadóan igazán nem szabadna $199-nál drágábbnak lennie.
- várhatóan a 7600 XT/XTX valamilyen nagyobb memóriakiszereléssel fog érkezni. Akár úgy, hogy Navi33 16GB rammal, akár úgy, hogy egy Navi32 12GB-tal, vagy 128bitre vágva 16GB-tal.mindenesetre állítólag május 25-én fog kiderülni, csak az előbb ezt elfelejtettem leírni.
-
válasz
Persze hogy ismeri minden gyengéjét főleg hogy rokonok, meg amúgy is, az a dolga.
Technically, it is safe to say that Lisa Su's own grandfather is actually Jen-Hsun Huang's uncle. -
válasz
Petykemano #61125 üzenetére
[AMD Confirms the Radeon RX 7800 XT is Coming Soon: 3,840 Cores, 16GB VRAM at $599 (≈RTX 4070 But Faster)]
"According to MLID, the RX 7800 XT will cost $599, the same as the RTX 4070, but offer substantially higher rasterization performance (≈RTX 4070 Ti). Ray-tracing, however, should be faster on the GeForce RTX cards. The RX 7700 XT, 7700, and 7600 will allegedly cost $499, $429, and $329, respectively. The first two will land later this month (or the next), while the latter will launch next quarter." -
hahakocka
őstag
válasz
Petykemano #61124 üzenetére
Azèrt nèzz egy 25-35 games tesztet is. Ahogy írtâk ezek nagyrèazt règebbi Rt S Nv sponsor gamek a teszten. S a plusz 8 GB vramok is fogyasztanak de kell is 1450p-4K rám làttad pl hogy az új gamekben eleinte 15 FPS én volt min 1%lowban a 3070 míg a nàla olcsóbb 6800 16 GB vrammal 50-55 FPS. Max FPS Ben is volt 35 FPS difi. Ondjuk engem aztàn nem èrdekel az RT se az Fsr se Dlss. Egyelőre majd ha nagy difi lesz grafikàban S nem -40% FPS el S nem mosottas Dlss-Fsr el akkor èrdekelajd főleg ha nem 3-4 gameben lesz csak jobban megèrős. 1440-4K ra akarok vâltani össz. 13 ève 1080 pben tolom már.
-
PuMbA
titán
válasz
Petykemano #60990 üzenetére
"Valahol azt hallottam, hogy 1080p annyira alacsony felbontás, hogy mai játékoknál már a médium textúrarészletesség felett a különbség észrevehetetlen."
Nem. Nyílt világú játékoknál nagy probléma a textúra és az eddigi kártyákon lévő kevés VRAM. Én a legmagasabb textúra beállításon is látok elmosódott textúrákat FullHD monitoron
Van hova fejlődni.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #60985 üzenetére
Csodalotos ez a generacio eddig
7900 XTX (7900 XT)
7900 XT (7800 XT)
7600 XTAzt vagom, hogy tele van a piac RDNA2-el, de nem most kellene ezen gondolkodni, hogy hogy adjuk el, hanem akkor kellett volna amikor vette volna a nep csak epp fentartottak az arat a hegyekben a banyaszat miatt
-
DudeHUN
senior tag
válasz
Petykemano #60985 üzenetére
8GB VRAM... sajnos ez már lassan 1080p-re sem lesz elég. Jó lenne nem ezen spórolnának, mert a Jedi Survival-ban már High-on is kifutnak a 8GB-os kártyák az eddigi beszámolók szerint :/ 1440P-n meg Epicen 18GB-os VRAM felhasználást jelentettek eddig a játéknál. Remélem megjelenésre ezen valamennyi faragva lesz.
~250 dolláron kellene maradniuk maximum vele. Különben DOA ez is... -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #60980 üzenetére
> kevesebbet kéne fizetnie a konzol chipért, ami versenyelőnyhöz juttathatja.
> Közben viszont ugyanezért tulajdonképpen az AMD meg ellenérdekelt lehet.Az AMD valójában inkább "érdekelt" lehet, mintsem "ellenérdekelt", mivel a következő konzolgenerációnál és az új vevőknél minden apró részlet számít. Az lenne a kellemetlen, ha éppen ezen a téren buknának el.
A helyzetet inkább úgy lehet értelmezni, hogy a konkurencia jobb eredményt ért el ezen a területen, mivel az AMD kevesebb erőforrást, fejlesztőt és kutatót fordított erre a szegmensre.
Amikor ezek a többéves kutatások és fejlesztések elindultak, akkor az AMD-nek még nem állt rendelkezésre annyi pénz, mint manapság. -
Yany
addikt
válasz
Petykemano #60969 üzenetére
Én továbbra is fenntartom, hogy túl szűk látókörű pusztán teljesítmény alapján megítélni egy terméket. Egyetértek, a 4070 túl lassú az árához képest, de összértékben, egyéb paramétereit/tulajdonságait figyelembevéve igenis felveszi a versenyt a hasonlóan árazott AMD kártyákkal. Nem mindegyik jelent valós értéket, de a piacot nem csak észszerű tényezők mozgatják.
-
Yany
addikt
válasz
Petykemano #60966 üzenetére
Szerintem simán kereslet-kínálat törvények diktálják az árakat (az általam már többször emlegetett nv-amd összejátszás mellett), sokkal inkább a 4070-es megjelenését látom árcsökkentő oknak. Annyi, hogy most már zöldet is kapsz "olcsón", ezért most már kénytelen csökkenteni a piros csapat is. Eddig főleg azért vehették, mert konkrétan nem is volt nv kártya odalent. Most van.
-
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #60959 üzenetére
Érdekes spekuláció Igortól.
Az Nvidiával is dolgozó partnerek, akik nincsenek elköteleződve az AMD irányába, inkább kivárnak a várható, kisebb kártyák megtervezésével.
Ők is látják, hogy a "középkategória" nem úgy fogy ahogy eltervezték, a bizonyos ár felett nem vásárló vevők kimozdíthatatlanok, elkerülhetetlenül árcsökkentésnek kellene jönnie.
Ha viszont nem fogynak a termékek ezen az áron, és árcsökkentésnek is kell jönnie (az AMD-től), akkor nagyon nagy kockázat a jelenleg tervezett árhoz passzoló hűtést és PCB dizájnt elkészíteni. -
válasz
Petykemano #60959 üzenetére
Pont most olvastam. Alatta a fórumban mindenki a 7800XT-t várja, a 7600-ot kb. senki.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #60958 üzenetére
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #60926 üzenetére
Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy látva a konkurenciát, hozzácsapjanak 10CU-t, hogy versenyképesebb legyen. Már az első pletykáknál kicsit keveselltem a 60CU-t a beharangozott célokhoz.
Még így is bőven elég pici lenne a gazdaságos gyárthatósághoz. Inkább a csipletelés tűnik problémának, hiszen bonyolítja a gyártást, miközben kellően olcsó lett az 5n, hogy ebben a piaci környezetben túl sok haszna ne legyen. -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #60923 üzenetére
60 helyett 70 CU-val megpaprikázva szerintem elég ütős lenne a Navi32.
-
GeryFlash
veterán
válasz
Petykemano #60912 üzenetére
Ha valos ez a problema amirol beszelnek es tudjak fixalni akkor szerintem okosabb lenne szep lassan kivezetni a jelenlegi ket Navi 31-es kartyat, kihozni 7950XT-t meg 7950XTX-et.
Mas kulonben tenyleg az lesz, hogy nem tudjak hova pozicionalni a Navi 32-t, mert vagy tul kozel lesz, vagy le kell fojtani, de annak meg mi ertelme.
350 dollaros Navi 33 realis, bar abban nem vagyok biztos h ez a leggyorsabb lesz. Nvidia arazasabol kiindulva naluk a legolcsobb kartya a 4060 lesz 450 dollar koruli aron. AMD-nel szerintem a vagott Navi 33 350, a nem vagott 400 dollar lesz. -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #60808 üzenetére
"a legdrágább művelet (energiában) az adatmozgatás és a legpazarlóbb az adatra várás"
Azért azt se felejtsük el, hogy csipen belül is van ám energiaigénye az adatmozgatásnak. Nyilván kevesebb, mint külső interfészeken, de van úgy is. Egy ilyen ram még így is nagyságrendileg gyorsabb és takarékosabb, mint a GDDR interfészre bízni a dolgokat. Látszik itt is: [link] . Egyedül a latency romlott némileg az RDNA2-höz képest, de még mindig sokkal jobb, mint a memóriából.A javított kiadás szerintem erősen függhet attól, hogy áll a munka az RDNA4-el, és mekkora is valójában az ára teljesítményben a szoftveres javításnak (feltéve, hogy a pletyka igaz).
#60806 Alogonomus : "...és akkor a tesztelők bemutathatták volna..."
Szerintem annak nagyon rossz üzenete lett volna, hogy bemutatják, hogy mennyire bénáznak: jó lenne a cucc, csak nem tudják kiadni működőképesen.
Eladhatóan ezt csak úgy lehetne, hogyha jönne egy ráncfelvvart 50-es verzió belőle, szépen csendben a finomhangolásra hivatkozva a gyorsulással, mint az eddigi 50-es verzióknál...
A legjobb persze az lett volna, ha nem a rajt előtt derül ki az egész... -
válasz
Petykemano #60803 üzenetére
Kapaszkodó is lehet ez, hogy miért nem ért oda a N31, ahová várható lett volna, de ugyanakkor lehet azt is mondani, ez így sikerült, nem tudott jobbat az AMD. De ha az első a valóság, akkor nem kellene egy javított verziót kiadni, amivel kiküszöbölik a csorbát?
-
válasz
Petykemano #60799 üzenetére
Annyira jól sikerült minket a komolykodó topikból kiutálni, hogy lassan 2 éve nem is írt oda senki.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #60799 üzenetére
Köszönöm.
Az elsőbe aligha érdemes írnom, ha szakmailag mélyenszántó alátámasztó kifejtést várnak el.
Az AMD CPU-k jövője fórumba még nem botlottam eddig bele, de akkor szerintem arra is feliratkozom.
Ebben a VGA-knak szentelt fórumban is láttam néha CPU-s hozzászólásokat, és ez a 30% eléggé komolynak hangzik, ezért írtam be, de akkor tartózkodom a CPU témáktól itt. -
bitblueduck
senior tag
válasz
Petykemano #60795 üzenetére
Meg tud RT-t is
-
csstriker86
csendes tag
válasz
Petykemano #60757 üzenetére
Hátha a Nintendo is rákapna, Switch2, bár a Nvidia Tegra Orin is tavaji fejlesztés, majd meglátjuk.
-
válasz
Petykemano #60788 üzenetére
Az affér = nézeteltérés.Nem tudok róla hogy az "affair" az honosítható lenne az affér kifejezéssel.Ezért nem értettem,milyen incidens adódott a két cég között.
-
HSM
félisten
válasz
"Érdekes, milyen felkapott lett a kézi konzol AMD alapon."
Elég jó lett hozzá az alap.Jó a perf/watt, stabil a driveres alap. Minden adott, hogy sikeres legyen a kategóriában. Én egy hatmagos Renoir APU-t használok, az is meggyőző, amit 15W-ból produkál, pedig az még csak VEGA IGP-s.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Petykemano #60764 üzenetére
Notebook-ba gaming-re van dedikált VGA, ott azon a fronton megy az Intel stongarming nVidiával kombinálva. Ezért is írtam ,hogy ahova csomag kell, oda AMD az egyetlen, lásd handheld vagy épp konzolok.
-
Chiller
őstag
válasz
1080p lesz az.
Amúgy ha ilyen erős a HW, akkor az üzemidő sem lesz olyan rózsás.
Az árról nem is beszélve.Mindegy, akinek kell vegye, én sose voltam egérmozis... szóval ez sem fog érdekelni.
-
válasz
Érdekes, milyen felkapott lett a kézi konzol AMD alapon.
Gondolom azért, mert jó általános teljesítményt nyújt az AMD megoldása.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #60712 üzenetére
> Miért kellett elhalasztani a Phoenixet?
Ha jól látom kb 2 hét múlva már kapható [1]
vagyis hamarosan publikus launch infó. Talán a jövő héten?[1] Mert már a mediamarkt.de is belistázta:
ASUS TUF Gaming A15 AMD Ryzen™ 9 7940HS --> szállítás 2023-04-12 - 2023-04-14
"Lieferung 12.04.2023 - 14.04.2023" -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #60731 üzenetére
> Igaz lehet, hogy az AMD által az RDNA3-ba beépített AI accelerator valójában FPGA
Létezik egy másik AI is ..
És a Phoenix APU - "AI Engine" -je szerintem nem FPGA-s,
legalábbis létezik egy "FPGA Fabric" is -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #60726 üzenetére
> létezhet-e bármilyen deal az AMD és az Nvidia között,
> ami arra késztetheti az AMD-t, hogy ne akarjon piaci részesedést szerezni?de akkor miért fejlesztenének ? (MI300,RDNA4,XDNA,CDNA)
de ha mégis és kiderül, akkor
- a befektetők kirúgnák a jelenlegi menedzsmentet
- és a hatóságok is trösztellenes vizsgálatot indítanak.szerintem csak egyszerű szerencsétlenkedés van mögötte ..
-
GeryFlash
veterán
válasz
Petykemano #60714 üzenetére
Eleg egyenlotlen lenne az a deal, ahol azert a nehany ezer EPYC processzort cserebe az AMD direkt 15% alatt tartana a dVGA market share-jet. Abba belelatni dolgokat, hogy egy jatek amit a VGA-hoz hozzaadnak hogy fut, az meg eleg unprofessional es, HU-tol tobbet varnek. Egy fostalicska port, de nyilvan nem azzal a szandekkal valasztottak hogy hogy fut majd a VGA-kon, hanem hogy most a sorozat miatt oriasi hype, ez kb teljesen egyertelmu, kar hogy a HU ehelyett osszeeskuves-elmeleteket gyart.
-
PuMbA
titán
válasz
Petykemano #60712 üzenetére
"Hogy megy a raktárürítés?"
Mivel az NVIDIA-nál hamarabb nem jönnek ki az AMD középkategóriás RDNA3 kártyái, ezért nem jól
Ugyanott vannak, mint az NVIDIA, bármi is hangzott el eddig. Még mindig rakatban vannak a boltokban az AMD kártyák.
Nem meglepő, de ezen kívül egy újabb marketing baki az AMD-től: a kártyákhoz adott Last of Us lényegesen rosszabbul fut AMD-n, mint NVIDIA-n
Hardware Unboxed-en a legutóbbi Q&A videójukban is elmélkedtek azon, hogy az AMD tényleg nem akar több market share-t-
-
Raymond
titán
válasz
Petykemano #60691 üzenetére
"magyarázd el nekem, hogy miért nem lehet ezt a DLSS/FSR frame generálás esetén is - IMU nélkül, vagy más inputvektorok figyelembevételével - alkalmazni? Mert ezt sajnos még mindig nem értem."
Szerintem osszekevertel valamit. Nem mondtam hogy nem lehet, azt mondtam hogy az alltalad keresett metodus mar letezik VR-ban, csak a sima monitoros jatekoknal valamiert nem volt hasznalva soha, pedig lehetne. Az a resz hogy kell vagy nem a kesobbi kocka vagy nem inkabb a minosegrol szolo diskuraban kerul elo. A DLSS3-nal hasznaljak es gondolom az FSR3-nal is fogjak hasznalni mert tobb adat = jobb minoseg. A VR-ban sokkal fontosabb a kesleltetes mint a 2D jatekoknal. Azok az 50-60-70 es magasabb ertekek amiket a DF-es DLSS mereseknel is lathatsz nem igazan hasznalhatok VR-ban. Ott az IMU adatokat hasznaljak arra hogy az elozo kepkockap minel jobban lehessen interpolalni, a sima monitoros jatekoknal a DLSS3/FSR3 megengedheti maganak hogy megvarjak a kovetkezo kepkockat es a kettobol plusz a motion vector adatokbol generalnak valamit. Gondolom ezert is mondjak a DF-nel vagy a HUB-nal is hogy a DLSS3 inkabb akkor jo amikor eleve megvan a 60FPS+ ami nem meglepo mert ott sokkal kevesebb idod van eszrevenni egy esetleges problemat. Alacsonyabb base FPS-el mar vagy az input latency vagy a kep minoseg vagy mindketto zavarhat. Hol lehet az also hatar azt nem tudom mert nincs RTX40-es GPU-m, de VR-nal a 45->90 meg OK es sokan hasznaljak a nagyon gepigenyes MSFS-t 36->72 modban de az egy olyan jatek is. Nekem mondjuk a 72FPS (nem interpolalt hanem nativ) nem az igazi. Nem igazan problemas, de eszreveszem hogy nem 90-en megy. A PSVR2-nel is az az egyik pozitiv szerintem hogy ott az igenyes jatekok 60->120 modban mennek es szemre ugyan nem eszreveheto, de erzesre realisztikusabb a 120 mint a 90. -
válasz
Petykemano #60675 üzenetére
Petyke ez neked akart menni, amit HSM-nek írtam feljebb a 680 ban, bocs.
-
Raymond
titán
válasz
Petykemano #60672 üzenetére
A DLSS-nel ott az elozo es a kovetkezo is, az VR megoldasnal csak elozo kep/mozgasvektor/depth informacio van mert a "jovot" az IMU alltal szolgalt informaciokbol is josolja, a generalas viszont csak az elozo kepinformaciot hasznalja bemenetnek, nem ketto koze keszit egyet hanem akkor keszit egyet ha az adott rendes render nem keszulne el idoben es akkor az elozotbol keszit egyett hogy az adott fix FPS meglegyen. Ez legtobbszor 90, de van 80 is (Rift S) vagy 72 es 120 (Quest 2).
-
válasz
Petykemano #60669 üzenetére
Mert a generált képkockák nem tartalmaznak valós bemeneti információt és a kettő valós képkocka közé beszúrva ez nem tűnik fel, ezt még tudja kompenzálni/ kevésbé észrevehetővé tenni a magasabb frame szám.
-
Raymond
titán
válasz
Petykemano #60663 üzenetére
Az amit az utolso bekezdesben leirsz mar letezik VR-nal evek ota. Ott csak az elozo kep a forras es abbol generalodik a szintetikus a mozgasvektorok es melyseginformaciok alapjan.
-
HSM
félisten
válasz
"hanem hogy megelőző x képkockából próbálják "kitalálni", hogy mi lesz a következőn"
Még a két meglévő között interpolálva is óriási a hibázás lehetősége (mint láthatjuk is a látványos képhibákat, lásd pl. F1 22 [link] ), mi lenne, ha ki kéne találni a következőt a semmiből?#60665 b.: A DLSS3 sem talál ki előre képkocakát, ezeket az adatokat a két meglévő közötti interpoláció minőségének javításához használja fel. [link]
-
válasz
"megelőző x képkockából próbálják "kitalálni", hogy mi lesz a következőn - gyorsabban mint ahogy az ténylegesen le tudna renderelődni. "
Nvidia ezt a megközelítést használja amit írtál. A mozgásvektorokból következtet.
Én azt gondolom az AMD megoldása jól fog tudni működni akár Régebbi kártyákon is. Sőt akár Nvidián és Intelen is. -
paprobert
őstag
válasz
Én azt várom, hogy jöjjön "enhanced quality" mód DLSS/FSR-ba.
Azaz hogy nem teljesítményt nyer a használója, hanem képminőséget. Azt várnám egy ilyen funkciótól, hogy lecseréli, bővíti, "átfesti" a végeredményt valós időben.
Mint ami kicsiben már mutatta jelét a DLSS-nél korábban, hogy a nagy felbontáson tréningelt textúrarészlet megjelent alacsony felbontáson. -
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #60610 üzenetére
Gyanús, hogy ez lesz majd az érintett bejelentés, mármint az FSR 3 kapcsán. Ami 11:30-12:30 San Francisco területén, az nálunk 19:30-20:30, vagyis ma este derülhet ki, hogy mi a helyzet AMD oldaláról a felskálázással.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #60495 üzenetére
Azt remélem, hogy március 23-én megjelenik valami info az FSR3-ról és/vagy a Navi33-ról, de úgy tűnik ez még várat magára. Azt gondolnám, hogy ha lenne valamilyen bejelentés, akkor arról talán lett volna némi szivárgás.
-
PuMbA
titán
válasz
Petykemano #60512 üzenetére
Kérdés, hogy mikor jönnek az alsóbb kategóriás kártyák. Az NVIDIA előtt kell kijönniük, mert akkor több eladáshoz is jutnak.
-
Jacek
veterán
válasz
Petykemano #60495 üzenetére
Nagy gondok lehetnek ott, ez a duma hogy ők nem akarnak 1500 dodos kártyát kiadni azért nincs ellenfele a 4090-nek....
A mostani sorozatot ugy kellett volna kiadni hogy 7800XTX és 7800XT , kicsit nyugodtabak lettek volna az emberek hogy hártha jön majd 7900
De ez így, szar a driver, szar az RT, szar a VR mi a lótüdőért vegyek AMD-t? -
GeryFlash
veterán
válasz
Petykemano #60484 üzenetére
A problema az hogy nem jonnek evente CPU-k/APU-k, tehat nem evi +30% lesz hanem inkabb 1.5 evenekent. Sot, most hogy kezd kicsit foldbe allni minden chip eladas, lehet hosszabb lesz a termekek ciklus ideje. Ami erdekelne hogy a GPU vajon mennyti fogyaszt, tippre 20 watt korul. Azert az szep lenne ha a mobil RX 480 100 wattjahoz nezem akkor otod akkora fogyasztasbol hozna vmivel jobb teljesitmenyt. Ennyi a GF 14nm es a TSMC 5nm kozott a difi.
-
válasz
Petykemano #60481 üzenetére
jah látom 60 nem 160.benéztem. Mondjuk nem sok értelmét látom, irodai gépbe esetleg jó lehetne.
-
válasz
Petykemano #60476 üzenetére
jelenleg az Intel ARC ellen ez több mint kevés, ha igazak a ma bejelentett árak.
-
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #60476 üzenetére
Miért jön egy ilyen gyenge kártya?
Mert a teljesítmény nem, a számmágia viszont számít az OEM-eknél. Az átnevezések is ezért olyan népszerűek arrafelé.
A vevő örül, hogy van VGA. A Dell egy szép nagy számot írhat a specifikációknál a GPU rovatba, és ezzel elégedett lesz. Az AMD örül, hogy pénzt keres a filléres szemeten. -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #60451 üzenetére
"Mihez képest olcsóbb?"
Jogos kérdés, saját magának a monolitikus megvalósításához képest értettem.
"Ha az N5 ára mérsékeltebb, akkor az azon nyert árelőny is mérsékeltebb, hogy a lapka egy része nem N5-ön készülni."
Ez vélhetően a mai helyzet. Én azt gyanítom, lényegesen gyorsabban csökkent le a waferek ára, mint előre várható volt.
A kapacitás-korlát megszűnése is persze csökkenti a csipletezés "hasznosságát", egészen máshogy nézne ki a mostani elemzésünk, ha dugig lenne az 5nm megrendelésekkel, és marhára nem lenne mindegy, hogy 3 vagy 4db GPU készül el egy waferről, míg a 7nm vélhetőleg bőven lett volna szabad kapacitás az MCD-nek.
Számolgattam amúgy picit... Mivel az MCD jelentős része memória, ami nem skálázódik jól 5nm-el, így az én elméleti monolitikus lapkám is 420mm²-es lett, bár ez egy nagyon konzervatív becslés, úgy mondanám inkább, hogy legalább ekkora. Sajnos pontos csip méreteket nem találtam, így próbáltam az elérhető méretek/arányok alapján közelíteni.
Monolitikus: 15*28mm, 0.1 defect density, 300mm wafer = 420mm², 66.68% yield, 87 good dies
Navi31 GCD: 11*28mm, 0.1 defect density, 300mm wafer, 308mm², 74.07% yield, 128 good dies
Navi31 MCD: 9*4.1mm, 0.1 defect density, 300mm wafer, 36.9mm², 96.39% yield, 1521 good diesÍgy a #60453 b. által linkelt wafer árakkal (7nm 10235$, 5nm 13400$) számolva a csipletes Navi31 költsége 145$, a monolitikusé 154$. Ezekkel a számokkal valóban vélhetőleg még rá is fizetnek picit a csipletre, ha szigorúan a gyártási költséget nézzük. Ugyanakkor, ha abból indulunk ki, hogy a hírek szerint a 7nm kihasználtsága elég alacsony [link] , énszerintem jóval olcsóbb lehet most azon gyártatni, és ha mondjuk korrigáljuk 7000$-ra a 7nm wafer-árat, akkor máris 4.6$-ra csökken egy MCD ára, úgy már csak 132.29$-ra jön ki egy teljes Navi31, 127.69-re a 7900XT. Illetve akkor is nyílik az árelőny, ha drágább a node, pl. a 3nm árával már ismét lényegessé válik a csiplet árelőnye.
Nagy jelentősége lenne amúgy tudni, pontosan mekkora lett volna monolitikusan. Ha kicsit kevésbé konzervatívan becslem, és mondjuk 448mm²-el számolok, akkor ez adódik:
Monolitikus2: 16*28mm, 0.1 defect density, 300mm wafer = 448mm², 64.97% yield, 79 good dies.
Ez a szvsz konzervatívnak tűnő 13400$-os 5nm wafer árazással is jelentős felár, hiszen így már közel 170$ egy csip, pedig nem lett lényegesen nagyobb. Ehhez képest már azért jól látható megtakarítás az olcsóbb 7nm-el számolt csiplet megvalósítás, ~130$-on, a vélhető 'összeszerelési' pluszköltségekkel együtt.#60454 Petykemano: "nem jelent nagy felskálázódást a Navi21-hez képest"
RT-ben azért szépet lépett előre: [link] . RT nélkül pedig a Navi21 is vaddisznó volt. Szerintem nagy jelentősége van, hogy RT-ben jelentősen tudtak javulni, hiszen az RDNA2-nek ez volt úgymond a gyenge pontja. Nem használhatatlan RT-vel, sőt, de nem is feltétlen hozza mindig az elvárható tempót, főleg WQHD-n vagy felette."mi a fenéért tervezték volna rá a v-cache ráilleszthetőséget teljesen feleslegesen"
Egyfelől, rátervezni pár csatlakozót kb. nem kerül semmibe. Másfelől miért ne tartanák meg maguknak a lehetőséget... Egy lényegesen magasabb órajelű GCD mellé pl. már lehet lenne jelentősége."Szerintem a chiplet interconnect sávszélessége limitál."
Limitál vagy sem, a késleltetést lényegesen javíthatná, ha magasabb a hit rate. Tehát vélhetően gyorsulna. Vagy úgy is írhatnám, javulna a sávszélesség kihasználtsága.#60458 Petykemano : Tény, hogy némileg alulmúlta a várakozásokat, és a félkész driverrel való kiadás sem tett neki jót. Eléggé az a benyomásom, hogy valamit villantani kellett a lefoglalt 5nm kapacitások miatt, de még kellett volna némi idő a driveres csapatnak, vagy akár egy respin fizikailag, ami úgy tűnik, elmaradt. Ettől függetlenül nem tartom rossz terméknek, sőt. Előbb vennék egy jobb 7900XT-t, mint 4070Ti-t.
-
válasz
Petykemano #60459 üzenetére
Melyik AMD és Intel GPU ra gondolsz?
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #60446 üzenetére
> Nagy remény övezte az RDNA2-t mint versenyképes architektúrát,
> amit versenyelőnyt jelentő gyártástechnológián készíttette,
> de ez az előny az RDNA3 vs Ada időszakban elveszett.viszont az Intelnek képes még nehézséget okozni az RDNA2:
MLID:
"RADEON has definitely "brought balance back" to GPU Pricing by keeping their RX 6650 XT below $300 for months until Intel was finally forced to lower A770 8GB pricing to keep up."
hu: "A RADEON határozottan "visszahozta az egyensúlyt" a GPU árazásába azzal, hogy az RX 6650 XT-t hónapokig 300 dollár alatt tartotta, amíg az Intel végül kénytelen volt csökkenteni az A770 8GB árazását, hogy lépést tartson." -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #60446 üzenetére
> De ezek leginkább annak írásos (hír jellegű) "bizonyítékai", hogy az AMD dolgozik azon,
> hogy a jövőben legyen versenyképes architektúrája
> és legyen azok piacra viteléhez szükséges gyártókapacitása.És én csak ennyit állítottam.
Próbáltam cáfolni azt, az állítást, hogy egyáltalán nem dolgoznak a gyártókapacitáson.
Az hogy felhabosodott már egy szerencsétlen következmény.
itt abba is hagyhatjuk.> Azonban ezt senki nem vitatta.
és akkor szándék/szerződés/nyilatkozat alapján kijelenthetjük, hogy dolgoznak rajta.
még akkor is, hogyha 1 pletyka szerint csökentették is a 7/6nm-es kapacitást.> Azt vitatjuk, hogy az AMD a múltban, vagy a jelenben tenne lépéseket,
>hogy a versenyképes architektúráját olyan volumenben gyártsa,
>ami piaci részesedésének növekedését eredményezi.??? itt nem pontosan értelek.
Én nem állítottam, hogy most van látható növekedés, csak annyit, hogy dolgoznak rajta.
Mert nagyobb a valószínűsége, hogy dolgoznak, mint hogy nem dolgoznának.mert
- lehet okosan és bután is dolgozni valamin.
- és nem minden munkának van azonnali látható eredménye.
- A legtöbb jelenlegi döntéseknek és lépéseknek a hatása 1-2-3 év múlva látható.
- mindig vannak ellenerők is, ami miatt nem minden munka eredménye látható.Persze te az azonnal 50% árcsökkentésre gondolsz,
akkor jelzem, hogy másfajta lépések is léteznek.Vagya arra utalhasz, hogy jobban dolgozzanak, mint az Intel vagy az nVidia;
de akkor már van valamilyen teljesítmény elvárás is részedről ..Nem látunk a jövőbe ..
Vagyis legkorábban ősszel térjünk vissza erre, amikor a 2023Q3 -as piaci részesedést és az AMD eladott volumenjét elemezzük.
Persze akkor is többféleképp értelmezhető eredmény lehet,
Mert a piaci részesedés igazából attól is függ,
hogy az nVidia és az Intel párhuzamosan milyen döntéseket hoz az AMD-hez képest.ps:
1.) Példa: egy jelenlenben tett lépésnek a "babaprojekt" érdekében - legkorábban csak 9 hónap múlva lesz látható részesedése a népességben! Ne várd másnapra!
2.) Bónusz találós kérdés: Ha 1 nő 9 hónap alatt hord ki egy gyereket, akkor 9 nő hány hónap alatt hodja ki? Vagyis vannak projektek amelyeket nem tudsz leröviditeni. Ez amolyan menedzseres vicc - ami arra emlékeztet (--> engem), hogy nem mindent lehet sürgetni és gyorsítani.> Nagy remény övezte azt, hogy mivel az RDNA3 részben vagy egészeben
> legacy N6 node-on készül, ezért olcsó és nagy volumenben előállítható
> és olcsó termékhez vezet.
> De az eddig napvilágot látott RDNA3 termék és a megjelenésre
> várókról szóló pletykák nem utalnak semmilyen formabontó, piacfelforgató árazásra.még az RDNA3 életciklus elején járunk, és a gyártást még most futtatják fel.
Vagyis várjuk meg a 2023Q3 / 2023Q4-es piaci részesedést is,Avagy egy maratoni futóversenyen se szerencsés rögtön az élre törni és az első 10km alapján nem hirdethetsz igazi győztest ..
-
válasz
Petykemano #60451 üzenetére
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #60447 üzenetére
Azért a chiplet nem hasznosulásra nem vennék mérget.
Borítékolhatóan lényegesen olcsóbb lehet így egy Navi31, hiszen jelentős része olcsóbb node-on készül, és mivel 7db pici/átlagos méretű lapka, így a kihozatal is az egekben lehet.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #60434 üzenetére
> RDNA2 @Samsung
> Viszont a Samsung dealből végül nem lett semmi.Szerintem csak átalakult ..
És most már az UCIe ( Universal Chiplet Interconnect Express ) lehet a fő fókusz.
Az UCIe Konzorciumnak az ARM és a Samsung is a tagja.
"The promoter members of UCIe are AMD, Arm, Advanced Semiconductor Engineering, Inc. (ASE), Google Cloud, Intel, Meta, Microsoft, Qualcomm, Samsung, and Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. "viszont ha jól értem az UCIe és az OSAT ("outsourced semiconductor assembly and test") csak 2027 körül fordul át dominánsá. ("Advanced packaging is expected to exceed the mainstream segment for the first time by 2027.")
az OSAT-ra 2 fő igény van:
- Datacenterek
- "Mobile packaging trends" --> és a Samsunggal való kapcsolat ide jól beleillik.> Én nem állítom, hogy könnyű feladat volna és hogy csupán le kéne tekerni a (menedzsment)
> fösvénységet és máris magától ölükbe hullana a nagy részesedéssel együtt járó piaci siker.az AMD tartósan akar az élre törni .. és nem csak olcsó dömpingtermékekkel - ideiglenesen..
és ehhez fejleszt is rendesen.az AMD a chipletes CDNA3/RDNA3-al a teljes piacot próbálja kezelni, vagyis ami a felsőházban történik ( MI300 ) annak a másodlagos hatása lejebb is érződni fog,
hasonlóan mint a CPU chipletes terület.
A chipletes GPU-val a fejlesztés is felgyorsul, amivel az nVidia lehagyására is lesz lehetőség.És az AMD elég nagy tétet rakott a Chiplet-re:
https://www.theregister.com/2023/02/23/amd_zettaflop_systems_nuclear/
"But while improvements in process tech are slowing down, Su argues there are still opportunities to be had, and, perhaps unsurprisingly, most of them center around AMD's chiplet-centric worldview. "The package is the new motherboard,"she said."
"Chiplets, argues the AMD boss, will allow chipmakers to address three of the low hanging fruits when it comes to compute efficiency: compute energy, communications energy, and memory energy.
Modular chiplet or tile architectures have numerous advantages. For instance, they can allow chipmakers to use optimal process tech for each component. AMD uses some of TSMC's densest process tech for its CPUs and GPU dies, but often employs larger nodes for things like I/O and analog signaling which don't scale as efficiently."
"AMD expects advanced 3D packaging techniques will yield 50x more efficient communications compared to conventional off-package memory and I/O.This is no doubt why AMD, Intel, and Nvidia have started integrating CPUs, GPUs, and AI accelerators into their next-gen silicon. For example, AMD's upcoming MI300 will integrate its Zen 4 CPU cores with its CDNA3 GPUs and a boatload of HBM memory. Intel's Falcon shores platform will follow a similar trajectory. Meanwhile, Nvidia's Grace Hopper superchips, while not integrated to the same degree, still co-package an Arm CPU with 512GB of LPDDR5 with a Hopper GPU die and 80GB of HBM."
Az egész itteni vita szerintem visszavezethető a Lokális vs. Globális optimalizációs problémára.
Sokan (pl. @Busterftw ) a rövidtávú lokális sikereket hiányolják ( olcsó dömping GPU )
és ebből próbálják levezetni, hogy akkor semmilyen munka sincs a háttérben.
Pedig szerintem vannak látható - a globális optimum irányába ható céltudatos munkák ( GPU chiplet ) amelyek kihatnak a jövőbeli GPU piacra és a versenyképességre is.
De ezek még korai fázisban vannak.
mindenesetre 2-3 év múlva kiderül, hogy az AMD-nek igaza volt-e vagy sem.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #60422 üzenetére
> Az AMD sokmindenen dolgozik, de szerintem törődj bele.abba,
> hogy az AMD nem törekszik és nem dolgozik azon, hogy többletkapacitás bevonásával,
> kockázat vállalás és alacsonyabb margó mellett, alacsonyabb árakon kínált termékekkel
> piaci részesedést növeljen a GPUk piacán.Azért lehet ezt okosan is csinálni;
1.) Partnerek ..
Az ARM GPU piac is folyamatosan egyre nagyobb lesz és még csak most jönnek a desktop ARM-ek ( Windows ARM )
És az is ismert, hogy az AMD és a Samsung már régóta dolgoznak ( ~ 2019) az RDNA2 samsung öntödére történő portolásán
Az első közös termék is megszületett ( Samsung Xclipse 920 (AMD RDNA2)) ,
és a folytatáson is dolgoz(hat)nak.szerintem ez is a kapacitás növelés lehetőségéről szól.
a Samsung bevonása win-win alapon, minimális kockázattal, ami hasonló mint a konzolos üzlet. ( sűrű fillér alapon .. )
2.) Integrált GPU részesedés növelése:
Az hogy a Ryzen7000-res procikba egy RDNA2-őt rakott, pár százalékkal csökkenti a direct GPU-s piacot is, mert az office-pécék már simán elmennek a beépített GPU-val.
A phoenix apu -nak meg a belépő játékos piacon lehet menő .. ( ár - teljesítményben legalábbis ) Ha a phoenix apu következő változata 3D-Vcache-t is kap és versenyképes áron lesz, akkor a directGPU-ra (desktop, mobil ) megint visszaesik a kereslet;
és akkor a DirectGPU piac további zsugorodására is vannak jelek:
- az Intel is erősödik ( erősebb Integrált GPU-t rak a procik mellé ( mert megvan már a technológiája ) Szerintem dolgozhatnak a phoenix apu riválisán is.
- és a desktop konzolok is erősödnek, egyre többen fontolgatják az áttérést a féltökéletes pc-s portok miatt ..
- és ott van a sok kézikonzolos AMD-APU - alapú gép is.
PS. utóirat ..
Amúgy én az AMD mobil stratégiában jelentős elmozdulást látok és teljes pályás letámadást,
a ZEN2, ZEN3, ZEN4 ( Phoenix, Dragon ) -al szinte minden igényt lefednek.
nem lehetetlen valamilyen hasonló stratégiai váltás a GPU-k terén is.szerintem a GDC után okosabbak leszünk.
-
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #60421 üzenetére
Hasonló fogalmazódott meg a CHIPS act-tel kapcsolatban is. Egyelőre nem tudjuk, hogy mennyire csak állami pénzlenyúlás az egész gyárépítéses támogatás.
Ha valódi gyárak épülnek(Intel, TSMC, Samsung), akkor gyakorlatilag az összes chiptervező elkezdhet termékstratégiát készíteni az olcsón elérhető, böszme nagy lapkákra, amelyek szó szerint ki akarnak repülni a gyárkapun, olyan gyártási túlkínálat lesz.
Mindenki elkezdhet bátran pazarolni, akár kétszer-háromszor nagyobb lapkákat hozni az adott szegmensbe.Bár számomra eddig sem volt kérdés, de ha beszakadó 7/6nm árak mellett sem látunk RDNA2 lapka gyártásban tartást, esetleg kisebb újrapozícionálással, az indirekten azt mutatja, hogy valójában egy cseppet sem tényező a lapka ára (amelyet oly nagy lelkesedéssel számolgatunk itt a fórumon), és az undershipping/channel management/vasököllel margó tartás többszörösen fajsúlyos a stabil profit fenntartásában.
-
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #60421 üzenetére
7/6nm, 40%-nál kisebb kihasználtság...
"És ettől vártátok, hogy a waferár majd biztos esni fog? Hát ez sajnos nem ilyen egyszerű. Egy csomó dolgot lehet még csinálni nem teljes kihasználás esetén, mielőtt a waferárhoz hozzányúlnának."
Bő másfél hónap alatt, de rosszul öregedett ez a hozzászólás... -
Komplikato
veterán
válasz
Petykemano #60424 üzenetére
Az első GDDR7 hír alatt már kérdeztem, de senki nem válaszolt, hogy a GPU gyártónak miért érné meg jobban, mint GDDR6/GDDR6X-ról GDDR6W-re váltani?
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #60420 üzenetére
Így van. Teljes mértékben egyetértek, jó gondolatokat írtál.
Ezért írtam csak némi kiegészítésnek a tudatos kockázat-minimalizálást. Bár most már látom, hogy a működési biztonságba ezt is értetted, én eredetileg az árrugalmasságra gondoltam, mikor írtad.
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #60413 üzenetére
"Az AMD-t szokás manapság meglehetősen kockázatkerülő magatartással jellemezni."
Meg tudom érteni őket, azok után, milyen merészet húztak a Bulldozer architektúrával és a gyártástechnoplógiájával, és az már csak történelem, hogy mennyire megégették vele magukat. Illetve arról is voltak pletykák, hogy valamelyik bányász-hullámban jó nagy adag , ha jól emlékszem Hawaii csipet gyártottak, amit utána a bánya beomlása után alig tudtak eladni...De lehetne említeni a zöld gyártót is, ahol jelenleg is messziről is jól látható kupac Ampere kártyán ülhetnek, hogy már lassan végtelenbe nyújtóan vezetik be az Ada termékcsaládot...
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #60408 üzenetére
Szerintem egy változó még ide kívánkozik. Mégpedig a kockázat. Ha olyan mennyiséget gyártanak, ami előbb veszíti el az értékét, mint ahogy eladták volna, akkor csak a veszteségeket növelték a gyártással. Még mindig szállingóznak pl. Navi21 kártyák újak extra akciósan kiskerben, ami pont jó időzítésre/legyártott mennyiségekre utal a 7900XT árcsökkentésével és az elvileg hamarosan a helyére érkező Navi32-vel.
-
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #60408 üzenetére
+1
Egyébként ez a kevés darabos, max marginos stratégia még működhetne is, ha az AMD vitte volna a performance crown-t.
Valami hasonlót csinált a Tesla tizenéve a roadster-rel. Nem olcsó, nem tömegtermék, de a legjobban gyorsul.De így se darabszám nincs, se prémium termék, se jó hírnév.
-
Yany
addikt
válasz
Petykemano #60402 üzenetére
Hát azt ugye láttuk már, milyen jól is végződött, amikor részvényesek közvetlen és rövidlátó módon történő kiszolgálása a cél az innováció helyett. Ld. Intel többéves teperése a Ryzenek megjelenését követően. Amikor már nem arról szólnak a hírek, hogy egy cég hogyan fejleszt a köv. generációra, hanem hogyan maxolja ki a profitot, akkor el is indult a lejtőn.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #60352 üzenetére
Az "árháború" talán tényleg erősnek tűnhet még a jelenlegi helyzetre, hiszen nem egységesen csökkent minden 7900 XT kártya ára. Talán csak tesztelik a vásárlókat, hogy egy gyengébb mindshare-rel rendelkező AIB kártyáját 10% engedménnyel elkapkodják-e a vásárlók. Amennyiben igen, akkor pedig lépnek majd a nagyok is.
A 7900 XTX árából szerintem nem fog engedni az AMD. Az eladási számokkal állítólag nincs semmi gond, ha nem is "repülnek le a polcokról", de komoly kereslet van rájuk a jelenlegi árakon is, gyorsan gazdára találnak a leszállított kártyák. Ráadásul a 4090-es kártyákból állítólag keveset tud/hajlandó biztosítani az Nvidia, ami szintén a 7900 XTX malmára hajtja a vizet.
Szóval akkor átfogalmazva legyen "árcsökkentési verseny", ami talán elindult a high end kártyák területén.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #60332 üzenetére
7900XT: $799
[link]Ez a lefelé csorgó ár nem csak azért örvendetes, mert maga a 7900XT ára a 7900XTX-hez.viszonyítva rendeződik. (Szerintem mindkettő mehetne még lejjebb.)
Hanem azért is, mert egyúttal az alatta helyet foglaló navi32 és navi33 várható árazását is tolja maga alatt lefelé. Remélhetőleg.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #60338 üzenetére
> Azért sajnálatos, hogy a V-cache (infinity cache bővítés)
> nem járt hasonló kellemes (mellék)hatással, mint a CPU esetén.Itt ( GPU ) nem lehet olyan könnyen megállapítani
Mert van-e V-cache nélküli - minden másban megegyező GPU? - amivel korrekten benchmarkolni lehetne?
Vagy van-e olyan lehetőség, amivel le lehet tiltani a 3D-Vcache-t a GPU-ból?
( lehet, hogy van, akkor remélem, hogy valaki jelzi ..) -
GeryFlash
veterán
válasz
Nekem nagyon furcsa hogy a current genek ara megy le mikozben az AMD-nel halomban allnak az eladhatalan felsokozep-felso kategorias RDNA2-k, es azert RTX3000-bol is van meg boven, es egyik ceg sem tori magat hogy arat csokkentsen, inkabb a current gen lesz meginkabb megerosebb. Jo pelda erre a 4070 vs 3090/3090Ti arai. Erthetetlen.
-
PuMbA
titán
válasz
A használt árak viszont kiválóak. 90k körül 6600XT. 130k körül 6700XT. Amennyiért vettem a 3060-at, azért most már 6700XT-t lehet kapni. A 3060 ára viszont nem változott a 120k körüliről, most is ugyanannyiért el tudnám adni
Eladásnál mindig jobb egy NVIDIA kártya, de vételnél az AMD nagyon jó, mert ők a kisebb hal.
-
DudeHUN
senior tag
válasz
Mindig lassabban követi le a kiskereskedelmi rész a változásokat. Tehát ha hullámzik az árfolyam, akkor azt később érzékeljük.
-
Pakmara
őstag
válasz
Petykemano #60304 üzenetére
Igen, pontosan így. De az alap mondás (+54%) már nagyon sántít. Fogyasztás: 7 l/100km, de reklámozzuk 3 l-essel mert van egy 10 km-es lejtő, lemértük hatszélben egy olyan példányon amiből kiszereltünk 300kg teszthez felesleges alkatrészt. (Mondjuk autentikus, végülis a fogyasztást is így mérik
)
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Petykemano #60290 üzenetére
Kivancsi vagyok itt mi a lehet a breakdown, ugye a cost of revenue altalaban marketing, gyartas, logisztika, fizetesek halmazat jelenti, direkt vagy indirekt modon.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #60287 üzenetére
Picit valaki felrazhatna a piacot vegre
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #60285 üzenetére
618 is the second largest and most important Shopping Festival in China. Every year from June 1st till June 18th , China's e-commerce landscape is filled with large-scale promotional activities and discounts on the hottest products of the moment.
Tehat Oktoberben mar johet is, ha epp akkor nem kell varni valamire, mondjuk napfogyatkozas a Marson
Nem lenne egyszerubb mondani, hogy bocsman' sracok annyi RDNA 2-onk van keszleten, hogy a kezifeket bekellett huzni, elobb eladjuk azokat aztan jonnek az ujak
-
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #60275 üzenetére
Egy dolgot kihagytál a termékkel kapcsolatban. A Navi33 RDNA3 lesz, míg a Navi23 csak RDNA2.
Láthatod, hogy az utódba 50%-kal több RDNA került. Ez azért elég sokat nyom a latba, és nem várhatod, hogy ezt majd csak úgy ingyen odaadják neked.
-
Chiller
őstag
válasz
Petykemano #60244 üzenetére
7600S >= 6800S
Ez már egy kib***** vicc amit az AMD leművel APU és laptop VGA "fejlesztés" címen...
Úgy csepegtetik, mintha minden egyes százalékpont növekedés az életükbe kerülne...
-
Yany
addikt
válasz
Petykemano #60264 üzenetére
De hiszen tényállás van, nincs mit beismerni. Minden szám, minden trend, minden kimutatás és technológiai vonatkozású hír egyértelmű e tekintetben.
Én már csak azt várom, hogy végre valami forradalmi, vagy ahhoz hasonló dolgot az *AMD* jelentsen be és ne egy újabb NVIDIA által teremtett trend utáni kullogás legyen álruhában, mint az elmúlt néhány évben. Nem bullshitre gondolok, hanem valós, tényleghesen a játékosok bőrén érezhető dologról.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #60255 üzenetére
Nem mindegyik modellből lesz valós termék.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #60255 üzenetére
Nem találtam semmilyen közelmúltbeli kézzelfogható fogódzkodót, hogy ez az RRA certificate milyen piacra kerülési időt sejtet.
A felsorolt ismert D702 és D704 esetén nem bukkantam hasonló jelentésre. -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #60250 üzenetére
Előbb próbáltam ki, minthogy eljutott volna hozzám a híre, hogy rossz, így elkerült a rontás.
De amúgy azt olvastam, win11-en volt gond, azt is kerülöm, ameddig csak tudom, így duplán be voltam biztosítva.Lehet, hogy az RT is ezért nem gyorsult, mert előbb kellett volna olvasnom róla?
-
válasz
Petykemano #60245 üzenetére
El tudom képzelni, hogy a Navi32-vel lefedik 6750XT és 6950XT közötti részt, azaz a 6950 XT alatti 25%-os sávot. Ezt 3 SKU-val meg lehet oldani: 7800 XT, 7800 és 7700XT.
-
válasz
Petykemano #60241 üzenetére
Szerintem nincs igazad ebben.
Az összes mostani Nvidia hírnél előjött a 2000 es sorozat tetris effekje, megjelentek mindenhol a szokásos körök, hogy Nvidia moslék meg is érdemlik , ganyék stb .driverekben ne mondja senki hogy ők tökéletesek, de tudod te , a szokásos körök. Nem kell bemutatni ezt neked. lehet/ biztos van is igazság ezekben, még ha végletesek is. .
A piacrész fordítást nem értem, mitől várjátok, főleg hogy követed, követitek a CPU oldalt is. A némileg olcsóbb ár, némileg jobb vagy kicsit gyengébb teljesítmény vagy ebben abban jobb,de ebben abban gyengébb nem elég (jelentősen ) piacot fordítani.
Kicsit mindig értetlenül állok ezelőtt a panasz elött amiben a vásárlókat /embereket / okoljátok sokszor. CPU fronton Hány év és generáció alatt is lett Amd egyértelműen jobb és gyorsabb mint Intel? 2017 ben 6 éve. Akkor még csak utolérték majd lehagyták és 5 éve egyértelműen jobbak. Most 5 generációval és 14 folyamatos növekedésű negyedévvel később később jött a hír hogy 30 %részt elmartak Inteltől [link]ez lett az a fordulat amire várt mindenki. ( mondjuk szerintem az AMD simán Intel lett árazásban meg pár dologban de ez más tészta) Ráadásul Nvidia nem béna és beszorult gyártástechnológián lévő cég. AMD nek legalább 2-3 generációban egyértelmű ár és teljesítmény fölényre lenne szükség hogy 51 % ba essenek Nvidiával szemben.
Nvidia vram fukarkodással amúgy saját maga alatt vágja a fát, hogy egy 3090 Ti erősségű kártyára rávarr 12 GB vramot. A 7900XT-t nem 50 dollárral hanem 200 dollárral kellene lecsökkentenie AMD nek. ( ezért mosolyogtam 40 dolláros newegg akciós hírnek,ami még csak nem is MSRP csökkentés csak egy bolt akciója. )csak hát valószínű követné ebben a zöld is aztán együtt buknának pénzt az árháborúban. -
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #60223 üzenetére
Ahogy Buddha is mondta: "Ami ma 4K, az holnap 1440p."
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #60216 üzenetére
A Hogwarts Legacy-ra már október óta van profil az NV és AMD driverekben. Valószínűleg frissítésre szorul, de már régóta ott van. Egyszerűen csak elfelejtették megemlíteni, amikor kiadták a drivert. Persze aki nem érti, hogy miképpen működik ezek fejlesztése, az azt hiszi, hogy jaj nincs profil, mostmilesz...
Nagyon sok profil az AMD-nél nem is változik a megjelenésre. Például a Call of Duty: Modern Warfare II profilját október végi meghajtóban említették meg, de változatlan formában ott van tavasz óta.
Az NV és az AMD nem úgy dolgozik, hogy csak az utolsó pillanatban rakják be a profilokat. Az AMD-nek már a Starfieldre is van profilja az idei meghajtóban, oszt mikor jön az még...
-
válasz
Petykemano #60206 üzenetére
40 dollár minusz ?
-
válasz
Mit sem ér vele az AMD, a Hogwarts Legacyban milyen már az RT teljesítménye? A 7900XTX-et is legfejlebb RTX 3060 árban kellene adni!
-
Devid_81
félisten
válasz
-$200 es a helyere is kerul
-
PuMbA
titán
válasz
Mégis csak versenyezni akar az AMD? Így kell csinálni
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #60161 üzenetére
A grafikai problémák nagyon kis része általános annyira, hogy fixfunkciós blokkot legyen értelme építeni rá.
Az RDNA3-ban van WMMA.
#60172 b. : Mivel az FSR2 később készült, így az AMD tudott reagálni olyan dolgokra, amiket a DLSS2 elemzése kapcsán láttak. Például arra a tényező, hogy bizonyos objektumok esetében a mozgásvektorok írása tilos lehet, és ha ez tilos, akkor nem tud velük mit kezdeni a felskálázó. Tehát szükséges egy alternatív módszer az adatok felhasználására. Ezt majd minden felskálázóba be kell építeni, mert maga a probléma általánosan nem kezelhető.
Most még nem tartunk ott, hogy ezzel sokan foglalkoznának, mert berakják a rendszereket általánosan, de a jövőben igazából sokkal több értelme lesz annak, hogy csak az egyiket kiválasztják, és azt extra adatokkal etetve, specifikusan az adott leképező problémáira átgyúrva alkalmazzák, ezzel söpörve le minden általánosra tervezett megoldás képminőségét. Mert valójában még mindig előnyösebb a specifikus technika, mint az általános, mert nem általánosan reagálsz a tipikus problémákra, hanem a te leképeződ saját specifikus gondjait kezeled vele.
#60192 bjasq99 : A metszésvizsgálat mindenképpen fixfunkciós marad. Annak emulációjának nincs előnye, mert ezen a ponton nem igazán van szükséges programozhatóságra.
-
bjasq99
tag
válasz
Petykemano #60170 üzenetére
Szerintem egyáltalán nem ez az út, szerintem a legjobb út a felskálázó programok programozhatóvá tétele amit talán nem lehet megoldani fixfunkciós hardverekkel.
A jelenlegi, helyzetben egyedül az Nvidiát nem? értem.Mint jól látjuk, az Fsr jól fut az aluk -on felesleges bármiféle fixfuunciós megoldásba kirakni, nem is beszélve, hogy ezek szerint némileg ad lehetőséget egyéb adatokkal táplálni.
Az Nv dlss -t régebbi kiadásban láttuk, hogy jól futott a cuda magokon.
Tehát az a sok tranya amit a tensorokra költenek valamilyen szinten pazarlás. -
bjasq99
tag
válasz
Mindenkihez szólok megvan mindenkinek az amikor egy időre az egész dlss nem a tensor core-k on hanem az általános feldolgozó egységeken futott?
-
bjasq99
tag
válasz
Én csak olyat olvastam hogy a felskálázás részét áttennék az Igpu -ra.
Engem is foglalkoztat ez a kérdés, hogy mivel a gyártói felskálázás egy sokkal "gyártóibb" megoldás mint a ray tracing hatékony kezelése, akkor miért nem húznak köré egy egész pipeline-t így spórolni a tranzisztorokkal. -
bjasq99
tag
válasz
Petykemano #60107 üzenetére
Igen az Oem vásárlók nagy része valószínűleg valamilyen mértékben fanatikus, csak ezt nem fejtettem ki a tényezők között. Nekik elég vagy elég a Brand neve vagy ha a nem ennyire fanatikus akkor elég megemlíteni nagy vonalakban pár featurot. Elég, hogy tudja ha bekapcsoljuk a Dlss3 -t akkor 2x olyan erős lesz a kártyád (mert igen találkoztam fórumókban, hogy fogalmuk sem volt arról, hogy ez azért mégse olyan mintha nativan 2x annyi fps -d lenne), (sima Dlss: az is AI, az Ai jó, Fsr az nem Ai, tehát nem jó tehát helló NvidiAi) (nem azért tényleg zseniális amit az Ai-al elért az Nv)
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Petykemano #60114 üzenetére
Videokártyáknál nem a sebesség a lényeg, hanem a megbízhatóság, kompatibilitás, stabilitás. Az összeszerelt gépeknél nem szeretik az egycsillagos értékeléseket és ha a vevőnek az ügyfélszolgálatot kell hívogatnia mert vmi nem OK.
A panaszkodó vevő később nem onnan fog vásárolni gépet/alkatrészt.
Amíg egy kicsit is tájékozottabb OEM menedzser az AMD drivergondjai miatt síró emberkéket lát (redditen, hírekben, youtube kommentekben, etc) addig nem nagyon lesz Radeon OEM gépekben és boltban előre összeszerelt gépekben.
Ez egyébként egy öngerjesztő folyamat ami az NV malmára hajtja a vizet. A legtöbb ember első PC-je boltból/OEM-től van, összeszerelve és az esetek többségében GF van benne. Később ha az illető új gépet vesz vagy fejleszt, akkor megint NV-t fog venni ha nem volt a géppel semmi gond, egyszerűen azért, mert az emberek így gondolkodnak.
A vásárlók másik csoportja akinek már egy ideje van gépe már megkérdezi az ismerőst, és mivel a többség Geforce-ot vesz, ezért neki is ezt ajánlják, szóval ő is azt vesz. Hogy a többség miért Geforce-ot vesz? Hát azért mert a többség azt veszi. Ez egy öngerjesztő folyamat. Itt már "mindshare"-ről beszélhetünk.
Vannak akik valahol látták, hogy a Geforce a gyorsabb (a model az mindegy) ezért aztán ők is Geforce-ot vesznek.
Másik dolog, hogy az NV-nek gördülékenyebb az OEM-ekkel való együttműködése, kommunikációja. Ha hardverre van szükség, akkor azt az NV azonnal tudja szállítani, az AMD meg nem (vagy legalábbis a múltban nem).
Van erről a témáról egy félkész bejegyzésem, 01.12-én körülnéztem itthon: az Alzán a 62 db kapható "gamer" gépből 1 db-ot árusítottak Radeonnal (és 13 db-ot Ryzennel). Aqua-ban 18-ból 2-ben volt Radeon, az Iponban az álló toronygépek közül pedig 50-ből 7 (integráltakkal együtt!)
A DIY piac kb. a teljes piac 10%-a ezért az összes teszt, cikk, yt videó semmit sem ér a piaci részesedések megváltoztatása szempontjából. A Ryzen PC piaci részesedése is max 20% a sok hype és a jó teljesítmény ellenére is, közben sokan azt hiszik, hogy az Intel már temethető.
MLID az egyik legnagyobb bohóc ebből a szempontból, állandóan nyomja az AMD destroyed Intel szöveget. -
bjasq99
tag
válasz
Petykemano #60114 üzenetére
Igen ameddig az Amd nem tud mást is előhúzni a kalapból addig a price/performace marad az egyetlen ige.
Mert nem elég a temérdek feature, túl kell Nv - t licitálni.
Mert dolgozik ám nagyon az Amd, de nem tudja a hátrányát behozni. (egyenlőre) Látjuk, hogy dolgozik mert lett Fsr lesz abból 2 is és lesz Fsr 3 is, de mindig másodhegedűsek. (Szerintem video felskálázó is lesz csak kérdés mikor)
Mert mindenki emlékszik az elsőre, míg a második a ködbe vész.(Elég megnézni a sportokat) -
Raymond
titán
válasz
Petykemano #60116 üzenetére
Az 1 es 2 socket is van Intel es AMD a Dell-nel. Melyik az az "AMD only" hir?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Call of Duty: Black Ops 6
- Kerékpársportok
- iPhone topik
- Autós topik
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Ingatlanos topic!
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest