- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Fotók, videók mobillal
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Hirdetés
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hahakocka
őstag
válasz
Alogonomus #67703 üzenetére
No a vègèn mègis a majd fèlèves leszek lesznek igazak. A 4080-7900xtx erő raszterben +-5%
-
válasz
Alogonomus #67644 üzenetére
Akkor lehet , nem tudom.
-
hahakocka
őstag
válasz
Alogonomus #67628 üzenetére
Igen 240-280e közt lehet én is ennyire tippeltem korábban, de ha hozza a 4080-4080 supert ez egész jó ár így.
-
hahakocka
őstag
válasz
Alogonomus #67594 üzenetére
Megmondták most többször is hogy nem lesz 1000 dolcsi közelében sem. Azor és társai így nehezen hiszem hogy 500-550e ért lenne mint most a 4080 super vagy akár csak 400e ft ért ha egyáltalán eléri a teljesítményét.
-
Jacek
veterán
válasz
Alogonomus #67614 üzenetére
32 fps alapjan sima RT lesz az vagy ordas kamu.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #67597 üzenetére
Nem értettem félre, ez tisztasor, én csupán azt tettem hozzá, hogy a 4080 árthat az eladásoknak.
Mert ugye hiába kompenzál teljesítményelőnyével 7800XT, ha 4070 sokkal több fogy.
-
válasz
Alogonomus #67597 üzenetére
Ezek kifutó gererációk, AMD nél nagyon sokan 6800 -és 6900XT-t vettek és a 6700XT volt a legtöbbet eladott kártya, hiába volt a piacon a 7000 sorozat.
Nvidia jobban gazdálkodik a kártyái kifutásával, 4090 et már hónapok óta nem tudsz venni értelmes áron a 4080 is rohamosan csökken választékban vagy pedig ez egy stratégia az AMD részéről az is lehet , mert erre nem reagál az Nvidia nagyon. Egyedül a 3060Ti-t nyomták le kifutásra.
Amúgy anno a GTX 1060 megjelenésénél a boltokban rohadt a sok 980 Ti kártya 2x magasabb áron, emlékszem rá mikor vettem. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #67594 üzenetére
Viszont ezt jól kell az AMD-nek navigálni, nem biztos hogy érdekében áll last genhez hasonlítani az RDNA4-et, ha már a nevezéktanban 5070/5070ti-re lőnek.
Mert ha 4080 szintű lesz 4080 árazással, akkor hajukra kenhetik a névhez igazítást, az átlag user épp csak annyit tud, a xx80 "jobb/több" mint a xx70. -
válasz
Alogonomus #67561 üzenetére
Teljesen igaza volt Raymondnak az a helyzet.Most is.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #67561 üzenetére
Persze, bezzeg a varázsló, aki generációkon keresztül wishful thinking jósólgat, aztán Oscar bácsi meg sosem jött.
Óvodás szint a hsz-ed.
Abu legalább az elmúlt években visszafogta magát ilyen téren
-
huskydog17
addikt
válasz
Alogonomus #67508 üzenetére
Csakhogy én nem performance-ról beszéltem, hanem FSR-ről, a kettő két teljesen különböző dolog. Másról beszélsz, mint amit írtam.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Alogonomus #67489 üzenetére
Az FSR FG megy 3000-es kártyákon. Meg minden máson.
-
Raymond
titán
válasz
Alogonomus #67489 üzenetére
"Arra gondolok, hogy a DLSS3 framegen az Nvidia állítása szerint kizárólag a 4000-es kártyákon tudott működni, aztán kiderült, hogy megy korábbi kártyán is."
A DLSS FG soha nem ment a korabbi kartyakon, az egy kamu hir volt valami rosszul kijelzett ballitas miatt (taht azt mutatta a jatek hogy be van kapcsolva, de a valosagab nem cisnalt semmit) vagy valami hasonlo.
Az hogy a FG mint funkcio nem mukodik a korabbi kartyakon nem azt jelenti amit irtal:
"Ahogy a DLSS3 is elment egyes 3000-es kártyákon, csak kevésbé hatékonyan"
A hogy irtam, azok a funkciok amik futnak (DLSS uscale, DLAA, RR) ugyanolyan minosegben futnak minden kartyan, mindegy hogy 20-as, 30-as vagy 40-es sorozat.
A hirek szerint az FSR4 pont ebben fog kulonbozni, mert ott az ML funkcionalitas hianya miatt a korabbi generacios kartyakon nem ugyanaz az algoritmus nem ugyanabban a minosegben fog futni. Hasonloan mint az XeSS-nel is van ket verzio - a jobbik ami ott fut ahol van hardveres tamogatas bizonyos gunkciokra es egy kevesbe jo ami a tobbi kartyan fut.
-
PuMbA
titán
válasz
Alogonomus #67485 üzenetére
"he RDNA4 updates include better MLOps that makes technology like FSR4 a lot better than it would have been."
Ha ezt a mondatot vesszük alapul, akkor is a "lot better" jelentése egyértelmű
RDNA3 ez alapján "lot worse" lesz, szóval szóra sem érdemes.
-
Raymond
titán
válasz
Alogonomus #67485 üzenetére
"Ahogy a DLSS3 is elment egyes 3000-es kártyákon, csak kevésbé hatékonyan, néhány funkciót kihagyva"
A DLSS3 ugyanugy megy minden kartyan, mire gondolsz itt? Nincs olyan hogy kevesbe hatekony vagy mas minoseg, ha megy akkor megy.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Alogonomus #67444 üzenetére
az a 10-15% pont indokolna egy XTX varianst ; ha jolemlexem a 6800XT es a 6900XT kozott is ugy 10-15% volt ; ha a Techpowerup adatbazisban nezem, akkor 6800XT 100% vs 6900XT 108% ...
-
Yutani
nagyúr
válasz
Alogonomus #67390 üzenetére
AMD hopes to launch both cards within Q1 2025.
Ezt TPU írta hétfőn, és a Q1 március 31-ig tart last time I checked. "Alighanem" és "állítólag", ugyan már.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #67390 üzenetére
A preorder indul el 2 het mulva. Nyilvan nem lesz +1 honap onnan a kiszallitasi ido, de meg csak januar eleje van, kb 1 honapot minimum tokolhetnek a szoftveren.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Alogonomus #67378 üzenetére
Nincs még kész a cucc, kell meg nekik az a 2 hónap, hogy ténylegesen legyen mit bemutatni. És itt most nem a hardverről van szó, hanem a szoftverről, ezt Abu is írta fentebb. A BS-t tudni kell elválasztani a tényektől.
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
Alogonomus #67362 üzenetére
Hat azzal valoban nem sokat lehet vagizni, hogy hoznak egy ugyanolyan teljesitmenyu kartyat méghozzá topnak a szeriába, ami már most is van a palettán. Még akkor se ha ezt kevesebb fogyasztásból és kisebb áron kínálják. (Vmivel jobb Rtvel) (Mert h 9070xt fölé nem jön semmi tudtommal)
Ettől még önmagában egy jó kártya is lehet és a userek 95%ban mindenre is elég lehetne, csak ezzel színpadra állni..
Főleg úgy h a masik oldal felnyalatja velük a padlót. De ha ez azt jelenti h 500 dolcsi környékén kapunk 7900xt teljesitmenyt, hát egye fene, lehet benevezek
-
atesz999
tag
válasz
Alogonomus #67283 üzenetére
Az olyan játékok esetén ami nem kapta/kapja meg a DLSS4 támogatást, az Nvidia app-ban lesz lehetőség aktiválni a DLSS4-et, többek között a "Multi Frame Generation for GeForce RTX 50 Series" ist. Tehát gyakorlatilag minden jétékkal működni fog.
"For many games that haven’t updated yet to the latest DLSS models and features, NVIDIA app will enable support through a new DLSS Override feature."Jah, mondjuk az is igaz, hogy ez csak akkor működik, ha a játékban már benne van a Frame Gen opció, csak épp az nem a Multi Frame gen. Így valóban ez sem megoldás a 10 éves játékokra, amik akkoriban eleve nem tartalmaztak ilyen grafikai beállítást.
De őszintén, a 10 éves játékok amúgy is futnak már bőven 144 Fps-el is egy ilyen kártyán mindenféle Frame gen nélkül is. -
PuMbA
titán
válasz
Alogonomus #67269 üzenetére
Kérdés, hogy milyen az FSR4 minősége, mert ugye semmit nem mutatott az AMD
Szavakkal operálnak, amire senki se kíváncsi. Az NVIDIA természetesen csinált összehasonlítást a DLSS 3.5 és a 4 felskálázási minősége között a Cyberpunk-ban és a 4 sokkal jobb. Ezt a minőséget ráadásul tudni fogja az összes RTX széria, tehát az AMD megint egy tökfej volt ezzel az egésszel, mert egy RDNA2 nem fogja hozni az RDNA4 minőségét FSR4 alatt. Az AMD és az "okos" meglátásaik újra lecsapnak.
-
T.Peter
őstag
válasz
Alogonomus #67067 üzenetére
A legtobb munkanal max idot nyersz egy gyorsabb kartyaval vagy epp kenyelmi faktor hogy valami jobban fut, de ezeket penzre nem tudod atforditani. Banyaszatkor lehetett egy az egyben atforditani penzre a nagyobb teljesitmenyt, de pl egy jatekfejlesztonek soha nem fogja visszahozni azt az 1500 dollar kulonbseget. Ott max azt tudja befolyasolni, hogy kevesebb problemat okoz amiatt, hogy nincs teljesitmenybeli hiany.
-
hahakocka
őstag
válasz
Alogonomus #67022 üzenetére
Én csak 4080-7900XTX hez képest -5% ot láttam frissebben. Most már olyat nem hogy meghaladná őket, maximum RT ben
-
válasz
Alogonomus #67022 üzenetére
Ez a TPU charton az ott lévő adstbázison alapul.A megjelenesig semmi nem lehetetlen.
-
ReSeTer
senior tag
válasz
Alogonomus #67010 üzenetére
Én végülis valami 7700 xt raster erősségre és 4070 RT-re várok 200 ezer alatt. Gondolom ilyen nem lesz.
Akkor mi értelme van az egésznek? Kinek akarják eladni? Csak USA? -
M.T.
senior tag
válasz
Alogonomus #66806 üzenetére
2799 aus dollár lesz az 5080 ára..
-
válasz
Alogonomus #66940 üzenetére
20-30 % az álmaidban volt. Lett javulás mikor a GRE bejött Europába és a 7900XT ára jobb lett.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Szívesen ám, legutóbbi negyedévre 2%-al kevesebben.
-
Raymond
titán
válasz
-
válasz
Alogonomus #66934 üzenetére
És wolfgang az egyik legjobb öreg motoros, neki lehet hinni. Ha tehát 7 % kal több ALU plusz 23 % kal magasabb órajel , akkor kb 30 % a 7800XT hez képest.
Ő még megemlíti hogy az AMD teljesítményt vesztett az MCM dizájnnal a monolitikus kialakításhoz képest ez is hoz némi előrelépést. A 4080/ 7900XTX 45 % -ra van a 7800XT hez akkor kb 35 % ra kellene érkezni egy AIB OC modellnek ahhoz képest, tehát kb 5070Ti lesz.
Ha az 5070 Ti-t Nvidia 699 dollára lövi ez a kártya ha AMD beválltja az ígéretét akkor 549-599$ lesz, ha nem akkor 649. -
válasz
Alogonomus #66806 üzenetére
Hol olvastál ilyen híresztelést vagy erről?
-
válasz
Alogonomus #66796 üzenetére
[link]
9070XT? Ezzel vajon azt próbálják jelezni hogy a konkurenciához hova lehet sorolni? = 5070? Amúgy ez nem rossz ötlet csak maradjanak következetessek. -
fLeSs
nagyúr
válasz
Alogonomus #66695 üzenetére
Nemrég nézegettem nagy OEM-ek konfigjait, és ezek többnyire AMD CPU mellé is NV GPU-t raknak (nem csak az Intel CPU mellé), szal ez nem igaz.
Az AMD ismeretlen, az NV pedig nem ismeretlen.
Aki új gépet vesz, az NV-t akar majd venni amikor lát két gépet/laptopot egymás mellett Radeon és GeForce logós matricákkal, mert az NV-t ismeri vhonann (tudatalatt), az AMD-t meg nem.
Emiatt az OEM-ek NV-vel rakják össze a konfigok nagyját.
Ez így egy ördögi kör.
Az AMD ebből csak sok nagy dobbantással (disruptive termékkel, mint a Ryzen volt) és marketinggel tud kilépni. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #66695 üzenetére
Ez mind szep es jo, de a legfobb gond az, mar generaciok ota, hogy az AMD nem gyartat eleget a piacra ahhoz, hogy az OEM-ek komolyabban piacon legyenek AMD-s konfigokkal.
Es ez CPU/APUk-ra mar regota igaz, ahol sokkal sikeresebb az AMD, na most akkor kepzeljuk el a prioritasi lista vegen levo consumer GPU mennyisegeket.
Ez a valodi problema.
-
válasz
Alogonomus #66677 üzenetére
Szerintem, ha az AMD hozza a Zen elötti formáját, akkor az intel a mai napig ugyanazt tudná, mint a Core2 óta mindig is.
Csak a Ryzen-ek ismeretében tűnik az intel bénának, pedig a mai napig simán versenyképes az AMD-vel, ami nem volt elmondható az AMD-ről Bulldozer korszakáról.
Az intellel szembeni túlzóak az elvárások, gondolom az egykori méretbeli előnyét, a régi gyártástechnológiai fölényét, az AMD vergődését mindenki biztos pontnak tekintette. Énnis sokáig azt vártam, hogy majd előhúznak valami ütőset a fiókból.
Ezenkívül az intel a TSMC-vel is versenyben áll, nem csak az AMD-vel.
Az elöbbivel szembem szerintem sokkal rosszabbul áll. -
Hellwhatever
aktív tag
válasz
Alogonomus #66674 üzenetére
Az Intelt Pat Gelsinger fojtotta meg nem az AMD.
Az AMD teljesítményét tekintve viszont teljesen megérdemelt Lisa Su jelölése.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Alogonomus #66674 üzenetére
A TIME a pénzügyi teljesítményen túl a vezetési stílust, stratégiai döntéseket, a vállalat megújulásának történetét is figyelembe vették.
Vagyis lényegében azt, hogy Lisa Su újjáélesztette/feltámasztotta az AMD-t.Jensen és az nVidia is rajta szerepel minden befolyásos listán
https://time.com/7012761/jensen-huang-2/
https://time.com/6980428/nvidia-2/
de nem lehet mindig csak ő a címlapon;
Ki venné akkor az újságot ?
> az AMD az idei év végére lényegében "megfojtotta" az Intel-t,
inkább a taiwani TSMC-n dölt el;
És remélem a következő Intel CEO - olyan lesz mint Lisa Su és feltámasztja a céget.
És lehet, hogy szintén Taiwani származású lesz -
válasz
Alogonomus #66672 üzenetére
Ennek a teljesítményét nem hogy az általad felsorolt több generációval ezelötti kártyákhoz kell(ene) nézni hanem az érkező új generációkhoz...
Ennyi erővel a 4060 csúcs kategóriás mert az 1080 Ti szintjét hozza.... -
yarsley
aktív tag
válasz
Alogonomus #66664 üzenetére
A jelenlegi alsó kategória nagyjából az RTX 3050, RTX 2070, RX 6600 és RTX 3060.
Hardveres RT egység nélküli kártyák esetén pedig az 5700 XT és 1080 Ti.
Az aktuális Nvidia/AMD kínálat között nem tudom mennyi értelme van évek óta nem kapható kártyákat felsorolni... De ha a mostani játékok követelménye a kiinduló pont, akkor az alja jóval lejjebb van. Pl POA 2: GTX 960 /RX 470, Baldur's gate 3: GTX 970 / RX 480.
-
PuMbA
titán
válasz
Alogonomus #66664 üzenetére
Az RX6600 80k pontot csinál a 67k-val szemben, tehát RTX3050 szintnek néz ki jelenleg.
-
Raymond
titán
válasz
Alogonomus #66470 üzenetére
LOL, nezd meg az egesz videot es gondolkozz el rajta egy picit. Nem alltatom maga azzal hogy rajossza lenyegre, de nem is akarom elvenni az esetleges sikerlemenyt toled.
-
PuMbA
titán
válasz
Alogonomus #66467 üzenetére
S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl PC Performance Analysis, Benchmarks
Több tesztben is ez látható. Itt a megterhelőbb városban 11,2GB a memória használat 4K natív felbontáson maximum grafikán
12GB VRAM ennek a játéknak elég.
-
Raymond
titán
válasz
Alogonomus #66467 üzenetére
"1440p és 4K esetén is szinte bitre azonos a lefoglalt VRAM mérete"
Nem az, nem tudom mit neztel, de a linkelt videoban nem ezt latni.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #66461 üzenetére
Igaz, a CPU vonal mar 9000-nal jar.
-
Robi BALBOA
őstag
válasz
Alogonomus #66377 üzenetére
Ez jogos, mondjuk akkor is kiadhatnák limitáltan megmutatva, hogy ők ilyet is tudnak.
#66378 S_x96x_S: Bonyolult, de az RX7000-es kariknál is már megoldották, ergó ők már tapasztalati előnyben is vannak.
Szerintem itt az igazság nem olyan egyszerű és Alogonomus kollégának is részben igaza lehet.
-Kell a kapacitás máshova ->MI300
-Bonyolult lenne
-Gamer szegmenshez viszonyítva drága, a megtérülés kicsi lenne.
-Brutál zabás lenne 3-4 chiplettel
-Következő genre tartogatják ezt a meglepitMondjuk bízom benne, hogy időközben mégis jön egy "Big RDNA4".
#66379 Busterftw: Sajnos ez is benne van, ugye szűkül a piac és átalakul.
-
Robi BALBOA
őstag
válasz
Alogonomus #66375 üzenetére
Igen tudom, hogy szerver szinten ez már nélkülözhetetlen(vagyis lehet nélkülözni, de azzal magát szívatja csak
).
Ezt én is olvastam pont ma.
Viszont ebben az esetben nem értem miért akkora kihívás össze legózni 3 vagy 4 chipletből (az AMD esetében) a "nagy" karit?
(az NV-nél érthető, mert az 5090 egy zabagép lesz a maga 2 chipjével is, már ha ez a pletyi igaz) -
válasz
Alogonomus #66171 üzenetére
Lehet nem értem a logikádat,de az 5080 elméletileg és ha igazak a pletykák nem biztos, hogy eléri a 4090 szintjét. Így a 4090 továbbra is a világ második leggyorsabb kártyája lehet ha eléri, akkor is a harmadik. Az azért elég felső kategória nekem...
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Alogonomus #66139 üzenetére
Igaz. Az abszolút trash kategória eltűnt.
Bár a krémje még mindig velünk van, az RTX 3050 és az RX 6400 és 6500 még kapható, azokat nem kellett kiváltani újabbakkal. Az RTX komolyabb, a Radeonok meg éppen egy 890M szintjén vannak (ha jól kalkulálok). -
fLeSs
nagyúr
válasz
Alogonomus #66125 üzenetére
De ez a GRE edition ez nem egy "hivatalos" és globálisan forgalmazott cucc, hanem elsősorban kínába megy és csak azért GRE, mert ott ezek a csillagjegyek népszerűek (rabbit = nyúl).
Én nem várok ettől a kártyától semmi pluszt a 7600-hoz képest. Sztem ugyanaz lesz mint a 7600, csak átnevezve más dobozban, így könnyebb lesz ott eladni a sok rajtuk maradt szánalom chipjüket.
MLID-nek semmi infója nincs róla, csak tippel (mint mi itt most). -
válasz
Alogonomus #66125 üzenetére
Ez egy jó kis népkártya lehet, kérdés hova fog érkezni és mennyiért. A 7600XT és 7700XT között van kb 30 % oda simán beférhet. A 4060 Ti köré tippelném. ha mondjuk 350 körülre teszik netán 12 GB vrammal azzal népszeű kártya lesz.
-
FLATRONW
őstag
válasz
Alogonomus #66078 üzenetére
Az igazság az, hogy az 580-on kb. egy 10 százalékos tuning volt a 480-hoz képest, és még így is egálban van jelenleg az 1060 vele.
Az 1070 ellen pedig még az 590 is kevés volt.
Tehát itt sincs semmi "fine vine"-ról szó.
De itt a lényeg az lenne, hogy hiába volt kisebb és hasonló teljesítményű a jobb gyártástechnológiai miatt a gpu, de még így is jelentősen nagyobb volt a fogyasztása, ami eléggé bekorlátozta őket.
Az AMD-nek nagyon nem megy elsőre az új gyártástechnológia, míg az NV-nek általában igen.
És ezt bizonyítja az is amit írtam, hogy a 16 nm-es Pascal kb. egálban volt a 2 generációs 7nm-es 5700xt-vel minden szempontból (fogyasztás/teljesítmény).
-
válasz
Alogonomus #66078 üzenetére
A GTX 1060 az RX 480 nal indult, nem az 580 nal és nem teljesített alatta még a PH-n sem,1 évre rá jött az 580.. Az 1070 lényegesen gyosabb volt mint az RX 580 , nem volt a közelében késöbb sem, 50 % is volt köztük.
Amúgy szép idők voltak a VGA piacon, az utolsó normálisnak nevezhető év volt. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Alogonomus #65887 üzenetére
> miatt az Intelnek nem sikerült volna tartania a határidőket,
> és végül a Sony visszakényszerült volna az AMD-hez,szerintem ilyenre nem szabad alapozni.
és más alternatív forgatókönyv is lehetséges a problémák kezelésére,
ami az AMD-nek szintén nem olyan jó.
- kötbér
- az Intel a TSMC -vel gyártat (ahogy most is a TSMC N3B-n )
- ...Vagyis nem érdemes kísérteni a sorsot.
Az AMD + TSMC együtt pályázott és $30 billion deal - volt
( Intel and IFS battled AMD and TSMC. )
és a TSMC-nek se volt érdeke, hogy az Intel gyártást (IFS) lovagiasan megkönnyítse.
Amúgy is mindkét cégnek presztizsveszteség lett volna a deal elvesztése.-------------
és az se biztos, hogy az Intel/IFS olyan jól volna a PS6-al.
ha a PS6 - 2027, 2028 körül jön ki, addig az Intel valószínűleg nem lát egy centet se,
de egy csomó tervezési költséget bele kell ölnie, ráadásul rengeteg kockázata van a projektnek.
Jelenleg (2024) az Intelnek semmi tartaléka sincs - és leépítésre kényszerül, hogy a PS6 áldás lenne vagy átok .. azt nehéz megállapítani. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Alogonomus #65443 üzenetére
>> - PCIe Gen5 ?
> Azzal csak bekorlátoznák a piacukat, pedig ebből a felső-középkategóriás kártyából
> sokat szeretnének eladni. PCIe 5 kártyahely még csak kevés lapon érhető el.a PCIe5 kártyák müködnek a Gen3 és a Gen4 -es foglalatokban is.
Valamivel el kell adni az új AM5-ös alaplapokat.
A Gen5-nek szigorúbb és kisebb a latency-je a Gen4-hez képest.
és ez adhat bizonyos esetekben extra sebesség növekedést.
( CPU DDR5 RAM <---> Gen5 kárya VRAM )
( GEN5 SSD <----> Gen5 kárya VRAM )extrém spekuláció:
A Gen5 lehetővé teszt a CXL -ben benne lévő lehetőségeket.
( multi GPU )
vagyis egy ryzen -es pc-ben
2db olcsón gyártható 8800XT GPU x8 Gen5 kapcsolaton keresztül össze tud dolgozni.De ha most nem is, később a CXL protokol -nak elég nagy haszna lehet.
"Panmnesia Uses CXL Protocol to Expand GPU Memory with Add-in DRAM Card or Even SSD" ( techpowerup ) Persze ude már >= CXL 3.1 kellene. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #65389 üzenetére
Az Nvidia nem erőltet bele semmit, az Nvidia már ezzel jött ki először a piacra, amikor az AMD letolt gatyával azt se tudta honnan kukázzon hirtelen valami RT megoldást.
A Path Tracing technológia pedig a következő lépés, nem marketing gimmick.
A "jóval" drágábbon meg inkább csak röhögni lehet.
-
gejala
őstag
válasz
Alogonomus #65266 üzenetére
Már megint ez a VRAM téma...
Avatar alig fogyaszt VRAM-ot. 4060 Ti 8 Gb és 16 Gb között nulla fps különbség van, 4K-ban is. 8 gigás kártyákon sincs beszaggatás, egyedül textúra pop-in van egy kicsit több. Ha van 16 gigád, allokálja mindet, de 12 is bőven elég neki. -
Lokii
aktív tag
válasz
Alogonomus #65206 üzenetére
Mondjuk jobb lett volna , ha tavaly jöttek volna ki , mondjuk annyira nem kár mert hardver fejlődés végülis lelassult... Csak aki célcsoport lenne 6600- és xtt fog venni , félve hogy 73-400 6400-1630as lesz. Amúgy DDR5os 1030 elment
Ha még nem lesz jó marad újonnan később 7600 , XT meg nem lett túl rózsás szóval 7700
Edit1 procinak: 8800 a 7900 XT szintjén majdnem elmegy. De jön a 7950 XTX csak hát nem tudom hogy későn e mert új top GPU... 73-400 hát ugye meg más tészta
-
Yutani
nagyúr
válasz
Alogonomus #65206 üzenetére
Kérdés, mennyire herélik ki. Azt már csak remélni tudom, hogy marad minden feature és a PCIe sávokat sem csökkentik le 4-re.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #65180 üzenetére
Miert ne lehetne 1200 dollar a 5080? A 4080 es 4090 kozott eleg nagy gap van.
Igy is sokkal olcsobb lenne, mint a mostani 4090 ar. -
válasz
Alogonomus #65180 üzenetére
"Szóval 4080-nál erősebb RDNA4 aligha fog érkezni, viszont a majd valamikor érkező 5080 valószínűleg $1000 alatt fog biztosítani játékban 4090 szintű teljesítményt, vagyis 4080 Super árán – a VRAM kapacitását nem nézve – kaphatsz egy 4090-et."
Rly? jensen mondta ezeket neked?
Semmi információ nincs még ezekről. Se ár, se teljesítmény. se semmi. -
válasz
Alogonomus #65166 üzenetére
Szerinted azok a pletykák valósak lehetnek, hogy csak a közép kategóriát célozzák meg és nem elsz érdemi teljesítmény növekedés?
-
válasz
Alogonomus #64938 üzenetére
my bad, bocs, rossz kommentet néztem.
-
válasz
Alogonomus #64935 üzenetére
igen , a szerkesztett posztod már jobb így , elsőre Kína volt benne.
Ettől függetlenül az AI ban szükséges nekik az évenkénti fejlesztés és a sokkal erősebb kártyák, tiltás ide vagy oda, mer nagy a konkurenciaharc ,és ez független attól milyen korlátozások vannak benne. Erre lenne szükség gamingban is amúgy. -
válasz
Alogonomus #64929 üzenetére
"Föld vásárlóinak minimum a negyedét "
Kína nem a negyede a piacuknak ez a kép pedig az össz bevételt takarja ráadásul. gamingban kb 10 % bevételt jelent az nvidiának , ami minden szintű kártyát takar.
nem kicsi persze, de nem ez határozza meg hogy a maradék 90 % ba ne szállítsanak erősebb kártyát mint a 4090D.
A H20 például hatalmas összegeket hoz nekik Kínából, [link] az odaszánt butább AI kártya, a korlátozások szerint működik, de ettől függetlenül máshol tolják a H200 at, mert van konkurencia.
Egyszerűen nincs konkurencia még a 4090 szintjén sem, a másik meg hogy az AI értékesebb már, ahogy írtad. -
válasz
Alogonomus #64929 üzenetére
A TSMC nem vett új gépeket jelenleg a régi rendszerekkel akarják megoldani a gyártást.
Intel megvette az idei évre várható összes gépet,ebből 3 van már nekik leszállitva kettő már gyártásban üzemel.A harmadik is záros határidőn belül termelni fog.
Ha minden jól megy 7 db gép kerül idén hozzájuk.
Mindegy hogy mit gyárt a TSMC apple vagy Amd vagy Intel chipeket,az Intel az új gépekkel egészen 1.6NM-ig tud lemenni majd.Sokkal fejlettebb technikával. -
válasz
Alogonomus #64807 üzenetére
Ez teljesen más...
-
Yutani
nagyúr
válasz
Alogonomus #64609 üzenetére
Szerintem örüljünk, ha 2 GPU-t egymáshoz tud drótozni az AMD és az logikailag egy GPU-ként fog látszani az OS felé.
-
hahakocka
őstag
válasz
Alogonomus #64609 üzenetére
Durva lenne, de kérdés hatékonyság és a skálázódás rendben menne e majd teljesen ilyen 2*2, 3*3 kialakítással. Hozná azt a 2-3 szorosat is fixen vagy változó lenne játékfüggően akár. Régen a Crossfirenál se volt dupla erő, bár mindenki azt várta olykor. Persze az más, nem multi chiplet ötlet.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Alogonomus #64597 üzenetére
hat ja, de ha már, akkor lehetne 7600XTX a neve
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Valamilyen igény biztos volt mindkettőre:
- "Anti-lag+"
- "RX 7650 XT -
KAMELOT
titán
válasz
Vágott chipeket valahogy el kell adni, de tényleg nem kell senkinek. 7800XT vagy felette.
-
Raymond
titán
válasz
Alogonomus #64560 üzenetére
A 3070 es 3080 kartyak azert "szorultak ki" a piacrol mert megerkeztek az utodaik es az NV-nek merfoldekkel jobb a channel es inventory controlja mint az AMD-nek. Az elso eset volt tavaly hogy jelentosebb 3070 es 3060Ti mennyiseg mellett is kijottek az utodok de akkor is elfogytak par honap alatt a regi termekek. A 6700XT pedig meg februarban is kaphato volt, mostanra fogyott el. A 6750XT es a 6800 pedig meg mindig van, Asrock es XFX-et valahonnan meg mindig elokotornak. PuMbA-val januar ota varjuk hogy "na most mar vegleg elfogynak" de meg mindig nem
-
hahakocka
őstag
válasz
Alogonomus #64560 üzenetére
Hivatalosan a 3090 S a 4090 is 450W nem? Persze a 4090 jobb sokkal újabb gen miatt. A 3060 csak azèrt 12 GB mert nem akartak 6gb osat így lett 2*6 . A VGA felèpítèse miatt eredetileg 6gb -os lett volna ha jól tudom nem?
Èn is megvàrom az őszt a cserère így 5 èv utàn.
-
PuMbA
titán
válasz
Alogonomus #64555 üzenetére
Igen, de a különbség az, hogy a RTX3060 a RX6700XT-nél is lassabb. Majdnem RX6600 szint, ami alsó kategória és természetes, hogy tovább húzza. Nagyon ritka, hogy erősebb kártyák maradnak fent az előző generációból, ami portfólió “elszámolást” mutat.
-
Anax
tag
válasz
Alogonomus #64521 üzenetére
Igen és az is egyértelmű, hogy bár csökkent a különbség, de nem "raszter teljesítmény alapján vannak árazva".
Ha így lenne rendre drágább lenne az AMD minden kategóriában.
-
t72killer
titán
válasz
Alogonomus #64521 üzenetére
Sokra megyek az amcsi árakkal (vagy bárki a fórumról)...
Re hazai árak:
A giga és msi mellett van még pár jó gyártó 4080/70TiS-re, akik minőségi 3ventis darabokat tesznek az asztalra, ők hogy állnak? Pl Zotac 070TiS 5év(!!) garival 358k. -
PuMbA
titán
válasz
Alogonomus #64364 üzenetére
Már sokadjára figyeltem meg, de a TPU tesztek mindig eltérnek a YouTube tesztek eredményeitől. A mostani Ancient Gameplays tesztben csak 13%-kal gyorsabb CP2077 alatt 1440p Ultra beállítással a 7900GRE a 6950XT-vel szemben egy 7800X3D CPU-val. 13 kontra a TPU-s 26,5%-kal szemben. Ez nem csak egy sima mérési hiba, hanem teljesen más tesztelési körülmények. TPU-nál be van kapcsolva az RT?
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
Alogonomus #64356 üzenetére
Ha IPC előrelépést nézel annak az a lényege, hogy megeggyezzenek az órajelek. Amikor a CPU-nál is elmondják, hogy átlag hány %-os IPC növekedés van, akkor azt azonos órajelen kell érteni, amire jön még az esetleges magasabb órajelből jövő előny amivel az újabb gen rendelkezhet.
-
PuMbA
titán
válasz
Alogonomus #64356 üzenetére
Ez igaz, de a tesztben van OC összehasonlítás is, nem csak 2,4GHz-re korlátozva, hanem ami a csövön kifér mindkét kártya esetén és akkor is "csak" 12.9% a különbség az RDNA3 javára
Amúgy OC nélkül mekkora GPU órajelre fut fel átlagosan a 6950XT és a 7900GRE? Nem közel hasonlóak?
-
PuMbA
titán
válasz
Alogonomus #64350 üzenetére
Azt hozzátenném, hogy ez egy játék, amivel a TechPowerUp nézi az energiahatékonyságot, mégpedig a Cyberpunk 2077
Most az Ancient Gameplays általam beszúrt tesztjében COD: MW alatt például nincs ekkora különbség fogyasztás / teljesítményben, én 10%-ot számoltam, tehát a TechPowerUp szerintem nem mutatja a teljes képet, mert csak egy játék alapján von le következtetéseket.
t72killer: Igen, a GRE fogyasztásban jobb, mint a 7800XT, hiszen több számolóegysége megy alacsonyabb órajelen. Ugyanígy volt a 6700XT-6800 esete is, ahol a 6800 25%-kal gyorsabb, de mindkét kártya ugyanannyit fogyaszt, merthogy a 6700XT kevés számolóegységét ki kellett nyúvasztani a magas frekvenciával, ami a fogyasztást elkente.
-
PuMbA
titán
válasz
Igen, ez architektúra összehasonlítás
Architektúrában nem volt jelentős előrelépés.
Anax: Miért fura? Tisztán látszik a pénzügyi eredményeken, hogy nem megy a szekér, mert az emberek nagy része nem cserél RDNA3-ra, mert úgy látja, hogy minek. Ez tény. Ezt nem kell összekötni AMD ajánlásokkal. Lehet nyugodtan ajánlani, mert van aki minden VGA generációnál vált az előrelépés mértékétől függetlenül vagy mondjuk ősrégi RX480-ról jön.
-
Anax
tag
válasz
Igen, ebben lett nagy az előrelépés.
Fura ez az AMD fikázás, ami itt megy, miközben azt látom a VGA ajánló topikban, hogy legalább 50%, de inkább több AMD ajánlás megy. -
Devid_81
félisten
válasz
Alogonomus #64306 üzenetére
Az egesz picit zavaros nekem.
Ahhoz kepest, hogy elkaszaltak az RDNA4 csucsot, egyre tobbet hallunk rola -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Alogonomus #64255 üzenetére
akkor sok sikert kívánunk az Intel kártyabiznizhez !
más látnivaló sajnos nemvan. -
t72killer
titán
válasz
Alogonomus #64283 üzenetére
Naja, PNY, brit ebayen nézelődve minden 3. kari ami nekem előjön PNY...
#64284: mindenesetre kár értük, mindíg akartam egy evga karit, de vhogy mindíg egyéb lett a vége.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #64273 üzenetére
Az EVGA sem volt akkora szelete a piacnak mint gondolnád, az ASUS/Gigabyte/MSI mellett.
Szóval igen, írja csak meg, ha már az EVGA-t is megírta.
-
törölt tag
válasz
Alogonomus #64273 üzenetére
Szerinted. Azzal pedig hogy ki mivel van tisztában, azzal szerintem te pont ne gyere. Aki szerint az nvidia saját maga vásárolja fel a kártyáit... [link]
Azt pedig most borítékolom, hogy az msi nagyságrendekkel több dvga-t értékesít, mint anno a prémium kártyákat prémium áron áruló evga, szóval biztos hogy az msi döntése sokkal jobban fáj.... ehhez sem kell semmi, csak elfogultság nélküli gondolkodás.
Egyébként az evga pont abban az időszakban lépett le, amikor alapos visszaesés volt a pc piacon, és nem volt várható javulás. Az msi pedig akkor, amikor pont elkezdődött az élénkülés. Tudom ezek összezavarnak, de a tények makacs dolgok. -
Lacccca87
addikt
válasz
Alogonomus #64260 üzenetére
Pedig anno a GAMING X volt a csúcs kategória a VGA-k terén ( AMD és NV is). Aztán ugye jött az NV a nyomorékoskodással hogy nem lehet 1 azon fantázianév alatt kiadni az NV és AMD kártyákát az AIB-eknek.
-
hahakocka
őstag
válasz
Alogonomus #64255 üzenetére
Na ne de miért?
Én AMD esetén mindig azt vettem vagy Sapphire-t. Kár.
-
válasz
Alogonomus #64250 üzenetére
Az mindegy mit chipletez és hogyan, ha jó megoldást hoz és hatásosan működik.
Meg most azt is láttuk, hogy a chiplet nem feltétlenül megoldás egyelőre semmire, megfelelően választott stratégiát jensen megint.( és az Apple is)
Azt is Már láttuk, hogy a legjobb GPU tervezők náluk vannak, nem számít nekik milyen gyártástechnológián vannak, hogy ha elsőre dolgoznak rajt vagy sokadszor. Biztos vagyok benne, ha hoznak Chipletet az jó lesz és előrelépés lesz.( elfogultság off)
A legtöbb embert amúgy nem érdekli mi van a gépében amikor azt nézi mennyi FPS-t ad a kártya. Nem tudom hány 7900XT tulajnak jár azon a feje hogy ez Chipletes GPu vagy hány 4080 tulajnak hogy ez Monolitikus. Szerintem senkit nem érdekel.
Az biztos, hogy a Grace Superchip összekapcsolása már most is megkíván elég magas szintű teljesítményt hasonló téren, persze nem így ahogy az AMD csinálja, ez biztos, hogy nagy tapasztalat. -
válasz
Alogonomus #64224 üzenetére
Én nem látok ebben kiemelkedőt. Az Nvidia az xx70 kártyáival általában hozta az előző gen 80 as kártyáit lásd 1070 -2070 -3070 és még a 4070 is újabb címekben a super meg persze lényegesen gyorsabb. Az 5070 szerintem szintén 4080 sebességű lesz legalább.
Az hogy 600$ ez vagy 500 az AMD, már nem sorfordító, már persze azonos sebesség mellett, meg hát az árazás is kérdőjel mert most 549$ ugye a 4070. -
Lacccca87
addikt
válasz
Alogonomus #64192 üzenetére
A super valtozatokat szerintem inkabb az indikalta hogy felgyulemlett egy rakat chip amit a sajat kategoriajaban nem de egyel lejebb mar eladhato.
-
Laca333
tag
válasz
Alogonomus #64192 üzenetére
"bőven alá tudott vágni a Geforce kártyák árainak"
Ez szerintem nem így van. Csak annyival olcsóbbak, mint amennyivel kevesebbet is tudnak raytracing-ben, upscal-ben, framegen-ben. Rasterben meg nagyjából egál. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #64185 üzenetére
" 4080 (S) és a 7900 XTX jelenleg ultra high end besorolású, míg a 4090 enthusiast."
Nvidia leírásban nem láttam azt.
Nyilván high en, de ultra? Kétlem.Illetve ismét, mire ez jön, már itt az új gen.
-
válasz
Alogonomus #64180 üzenetére
akkor az nagyjából 4070 Ti jobb esetben 4070Ti super, bár akkor annyira közel lesz a 7900XT hez hogy nem fogja 500 dollárért odaadni, mert kukázná a 7900XT-t és nem jól szoktak a készleteikkel gazdálkodni.
Ha kihozná és mondjuk a 4070 Ti super körül lenne akkor 600 dolláros árat célozna be vele sztem AMD. Valószínűleg az Nvidia ledobná 100 dollárral az árát.de akkor is jobb vétel lehetne az AMD. Persze sok a Ha.. -
Petykemano
veterán
válasz
Most egy 7900GRE $550, a 7900XT mondjuk $699
Fogyasztás szempontjából Legjobb esetben is 300+W helyett 250W, ami grafikonon látható lehet, de a gyakorlatban elhanyagolható különbség.Szóval ha a 7900XT teljesítménye jön le $500-ra, akkor az egy tier előrelépés, ami nem rossz, de egy kétéves generációváltástól el is várható.
De sajnos tényleg az van, hogy mire piacra kerül, addigra már egy következő generációval néz szembe.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Csak mire ez megjelenik, teljesen mást fog jelenteni a high end.
-
válasz
Alogonomus #64163 üzenetére
ha valaki szkeptikus volt a témával kapcsolatban ,az én voltam és ennek nem egyszer hangot is adtam..... melyik táborba tennél engem
?
-
Raymond
titán
válasz
Alogonomus #64163 üzenetére
Sokadszorra - siman megnezed ki az es mi a tortenelme, par percig tart, de a helyett direkt probalod ezt nem megtenni es ezt te "egészséges mértékű szkepticizmus"-nak titulalod, de ahhoz semmi koze, egy teljesen mas jelzo illik ra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- DOOM - The Dark Ages
- Kiemelkedően csendes ASUS VGA jött a Noctua közreműködésével
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- BestBuy topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- További aktív témák...
- Asus Dual GeForce GTX 1650 OC Edition 4GB Garanciával!
- GIGABYTE GeForce GTX 1050 OC 2GB videókártya
- MSI Ventus RTX 2060 6GB OC
- 3x ASUS Turbo RTX 2080 Ti (11 GB) / Frissen pasztázva / Igény esetén + EKWB vízesblokk.
- Gigabyte GTX 260 OC 896MB GDDR3 448 bit PCI-E videokártya -- augusztus 15.-ig jegelve!
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 9000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- MacBook Pro 16 i7-9750H 16GB RAM 512GB SSD RX 5300M 1 év garancia
- Vállalom FRP Lock os telefonok javítását ingyen kiszálással és akár helyszíni javittással
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest