Hirdetés
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Bár zajlik a CES, de nézzünk pár pletykát az új iPhone-ok kapcsán is
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- CES 2026: A tévékben is okosabb lesz a Gemini
- MIUI / HyperOS topik
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
üzenetére
Ez jó. Hihető.
Eddig azt gondoltuk, hogy biztos a tile based rasterizer és hogy kevesebb memóriasávszélesség is elég, a GCN meg memóriaéhes. nvidiának elég a szívószál. Na meg a DElta color compression.
Meg azt is gondoltuk, hogy a geometria, hiszen az nvidia sokat szivatta a tesszelációval az amd-tDe most újragondoljuk és a kabátot is újragomboljuk.
Átmentek a Zenes tervezők a radeon divízióba és rögtön falhoz vágta őket: ÚRISTEN, TI MÉG AZ IN ORDER EXECUTION-nél TARTOTOK??? (jó, persze kicsit csúsztatok)Mert ugye valami olyasmi történhetett még a régmúltban, hogy rájöttek, hogy nem hatékony a VLIW, mert - konyhanyelven - sokasodik az utasítások számossága, és nincs kihasználva a széles szó. Nem jön két ugyanolyan adatcsomag. Tudjátok, mint a tetrisben.
Aztán jött a GCN meg a SIMD és most már hatékony az utasításváltás, programozható, szuperskalár. De még így se jó.
Most tehát azt gondoljuk, azért jobb az Nvidia, mert nem "in-order" egy utasítással hajt végre annyi műveletet, amennyi adat rendelkezésre áll, hanem megfogja az adatot és annyi utasítást hajt végre rá, amennyit csak tud.
Najó, nem akarom viccesen túlokoskodni, de a lényeg, hogy megjött az új csoda-feature, amivel az AMD behozza a lemaradást.
(pont úgy, mint a primitive shader, compute shader, a dsbr, a variable length simd, async compute)
Na várjunk csak. Tulajdonképpen ez nem arról szól, hogy hát eddig is tudtak az ALU-k többmindent számolni, de csak akkor, ha külön szálon ment. Lehet, hogy mégse lőttem olyan távol az in-order - out-of-order hasonlattal? Hiszen képzeljünk csak el egy 4096 magos in-order végrehajtású processzort, amiben van mondjuk 4 ALU. Jönnek az utasítások és néha 1, néha 3, néha 4, néha 2 ALU kap egy-egy ütemre ténylegesen feladtot. Az async compute pont úgy működött, mint a processzorokban az SMT. Egy teljesen külön szál tudja hasznosítani a 4096 mag használaton kívüli ALU kapacitását.
De ha átalakítjuk a a procit ilyen spekulatív out-of-order végrehajtásúra, akkor ugye hirtelen több feladattal lehet egy ütemre feltölteni a 4 ALU-t.
Nem azt mondom, hogy pont ez történik, de illusztrációnak jó.
-
törölt tag
Jó hát van a szobának egy pusztító humora ami főleg angolra támaszkodik ugye.

Mindjárt elmondom csak én is kérdeznék valamit.Mai Adrenalin Edition 18.5.1-ben a számomra teljesen ismeretlen Ancestors Legacy támogatáson kívül van egy ilyen sor:
"AMD Ryzen™ Desktop Processors with Radeon™ Vega Graphics"
ez mit takar pontosan tudja valaki ? Mielőtt a konspirációs teóriák szárbaszöknek ugye...Visszatérve a Zen az a következő narancssárgás pirosas pontot rajzolja fel neked a papírra:
1. Elképzelhető hogy a Zen mellett PS5ben NV GPU van ?
Tehát AMD gyártja bele az APU-t. Ezt eddig hol is olvastad ?
2- Tehát hogy ZEN lesz benne
)
3. Az APU és a GPU+ CPU között jelenleg létezik egy szignifikáns teljesítményeltérés.
tehát vagy turbócsiga gyorsan megkapod a Vegát tartalmazó extra APUdat és akkor a PS5 pikk pakk kint lesz
VAGY Navi akkor APUban lesz Vega 64 teljesítményszint.
Már hogy ez miértis nem radeon idea ???
A baj ezzel más az hogy más narancs pöttyöket is előrevetít hogy AMD pénzzel a zsebében sem akar a Z10N által oly sokszor említett (amúgy jogos) gamer teljes lefedettség útjára térni hanem marad ezen a foghíjas gereblye lefedettségnél alulről a konzolba tervezett felülről a próba tervezett 2 kártya ami semmilyen módon nem tervezi megtörni az NV lefedettségét csak kiegészíti azt. és inkább Raja az aki régen az egy Manapontos Herry Potter volt most meg majd 1000 manával fog konkurenciát varázsolni.
. de nem számok tudod csak apró pöttyök. -
törölt tag
Csak a LINKet hagytam le semmi fontasat

-
törölt tag
válasz
Petykemano
üzenetére
Ez már jobban közelít szép is jó is csak gamer teljesítmény nélkül mint a sas toll a viharban.
Kell nekik a driver mint egy falat kenyér.
A mai nap szenzációja a 499 dolláros Vega ár far cryal. Nade ez tudományos szoba okosságokkal...még arra szeretnék reagálni hogy mi off és mi on itt. golya87 #35485
OFF: Ma Oszakába (japán) egy varjúnak megtetszett hogy az emberek veszik a vonatjegyet ,kellett neki is
Lenézte , átment e bank automatához kivette egy nő kezéből a bankkártyát és elvitte és betette a jegyautomatába !(mai hír)
ON: Minden ami az AMDvel vagy a Next Gen termékről ad infót . Nem az az infó hogy megjelent a Navi. Ahhoz egy év múlva kell visszajönni. Olyan ez mint a Kertész utcában egy Eu vizsgálat amikor eléd raknak egy lapot sok színes ponttal. Pirosak narancsok meg van pár kék és zöld, és egy számot kell leírnod megfejtésként.
A piros pont soha nem fog alkalmazni számot.
Ilyen infó volt a Zen a PS5ben amiről tudjuk hogy Apu fog jönni (mert ugye egy erős PS5re számítva külön GPUt leakseltek egyesek...)
és ilyen info az is amit most mondok. Én már mutattam itt a next gen AMD GCN alapját adható szabadalmat tudjátok
Nekem mindig olyan okosna tűnik aki leírja egy kommentbe hogy uArchs, az olyan..húúú érted
meg is irigyeltem uArchs uArchs uArchs
most kijött ismét egy beszélgetés
Curiosity about AMD's Patents Potentially Aluding to VLIW2 ("Next-Gen") vs Nvidias ArchitectureNekem megakadt a szemem ezen a kommenten hogy
Need some background first: vagyis hogy a hozzá szükséges háttértudás és nagyon szépen összefoglalja összehasonlítja NVvel (VS mentesen) én is akarok itt ilyen hozzászólásokat plllííííz
))GCN currently can issue instructions as fast as ALUs can do math operations
Any time a CU needs to load/store data from cache, do a scalar operation, do a transcendental operation (e.g. trigonometry) the ALUs will do a no-op as they don't have an instruction to execute
Separate to the above, as nodes get smaller, the amount of energy that it takes to do math decreases faster than the amount of energy required to move data. Jensen stated it was a similar amount of energy to copy data between registers and ALUs around kepler - a node shrink later, it's probably more.
Now, the patent covers two main things, and a combination thereof:The ability to bundle two math instructions into a single VLIW instruction. This will allow the ALUs to not stall when other instructions are being issued, improving performance at a given FLOPS (as measured by cores*clock anyway. The actual numbers of flops will increase).
A cache attached to ALUs that stores operands if the compiler indicates they will be reused in the near future
The combination of the above to do an operation, then another reusing the results of the first, as one instruction.
Nvidia added superscalar execution in small fermi, refined their superscalar model with maxwell, and added an operand reuse cache in maxwell. Which contributed significantly to Maxwell's improvements in perf/W and perf/FLOPS. This should hopefully do the same for GCN+ -
Petykemano
veterán
válasz
golya87
üzenetére
Lehet, hogy én értettem félre a kivágott mondatot, de mintha azzal próbálná magyarázni a Google chromebook hardver válsztását, hogy az amd fejlesztők hozzájárulnak a chromium fejlesztéséhez.
Valójában a teljes kép azt mondja, a chrome Osre elérhető kár pl a steam. A játékhoz viszont kell a gpu. Csak a chromeban még nincs teljesen kész a gpu (gyorsítás) kezelése. (Mármint a Linux appok által)
A Google lehet megrendelője a kabylakegnek vagy ravenridgnek, mert pici és jó fogyasztással ad mindkettő jó eredményt. Miközben a googlet nem kötik partneri mehállapodások és kedvezmények az nvidiához.
Enhez szerintem nincs szüksége custom chipre.
Az amdnek sokat segítene, ha lennének raven ridgedzsel szerelt chromebookok. -
golya87
őstag
válasz
Petykemano
üzenetére
És ha a Google a titokzatos harmadik megrendelő? Vagy az az Intel volt? (MS és Sony meplett)
-
Petykemano
veterán
válasz
üzenetére
Hát én egészen hihetetlennek tartanám, hogy azért kiadjon a Google egy chromebookot, mert az AMD fejlesztők a chromiumba commitolnak nyilván AMD specifikus cuccokat. És hogy nekik legyen már akkor egy saját chromebook. Azért, hogy fejlesszék a chrom(ium)ot olyan procira, olyan platformra, amit aztán a piacon senki nem vesz.
Inkább valami olyasmiről lehet szó, hogy a Google szeretné meghódítani azokat a felhasználókat, akik jelenleg kifejezetten játékra vesznek vagy vennének notebookot, olykor desktopot. Meghódítani úgy, hogy behúzni őket az androidba (chromeos alatt ugye már elérhető a play store), vagy egy újabb platformon biztosítani a play store kínálatát. És ehhez, a játékhoz, kell a kraft, nameg a chromebookhoz a kis méret, kis fogyasztás.
Ez egyébként egy olyan piac, ahol akár a tegrának is twremhetett volna babér.
-
törölt tag
válasz
velizare
üzenetére
De hogy én milyen lassan értettem meg ezt a mondatodat

Vigyázz mert már én is tanulok óangolt Hiö jír hiö jír (közhírré tétetik): KiddElhangzik benne egy kulcsmondat bármit is jelentsen ugye :
It’s no wonder that Google is planning for the future with Raven Ridge and Kaby Lake G Chromebooks, especially as AMD developers are contributing directly to the Chromium tree.Erről a "Linux app támogatás érkezik a Chrome OS-hez"-ről még nekem eszembe jut egy másik mai videó is.
RX Vega 64 faster than 1080ti (On Linux)!? Yes, but... -
Z10N
veterán
válasz
Plasticbomb
üzenetére
Az egy dolog, de a CEO mindenkinek dirigal. Ha azt mondja kell meg termek a piacra akkor csinalni kell.
-
Z10N
veterán
válasz
stratova
üzenetére
"Neked meg nekem talán elég."
Marmint az 570D 28cu-val es 4GB-vel? Nekem eleg lenne casual gamerkedni."De biztosan szebb haszon van egy GTX 1050Ti GTX 1080 VGA-val szerelt gépen mint az IGP variánson, hát még a Pro kártyás verziókon."
Ez nem tudom hogyan jon ide. Oem-kent es Box-ban ugyan ugy eladjak."Notebookban nem $250-t tudnak elkérni érte"
Ezt sem ertem."(emlékszel hogy Tonga XT-t is bő egy évvel előbb dobta piacra Apple notebookban (M295X), minthogy megjelent volna az asztali piacon alhol csak a Tonga Pro 2 GB "selejtekkel" kezdtek)."
Szoval ideje lenne mar kiadni az570D470D-t. Lassan ket ev alatt biztosan osszegyult annyi P10/20 selejt, hogy az eu-ba is jusson."Na ezek ellen nincsen most AMD GPU, amit ua. gépméretbe tehetnének mint a hasonló teljesítményű NV-t."
Tovabbra sem ertem a mobil vonal hogyan jon ide, ez egy desktop termek."Szóval oda biztosan nem ártana Navi."
Elobb legyen elerheto a kommersz vega.Fel nem tudom fogni, hogy a cpu vonalat tudjak normalisan csinalni az RTG meg bohockodik allandoan.
-
törölt tag
-
törölt tag
Zen arhitektura a PS5ben
Sony Is Working On AMD Ryzen LLVM Compiler Improvements - Possibly For The PlayStation 5
LINK -
stratova
veterán
Neked meg nekem talán elég. De biztosan szebb haszon van egy GTX 1050Ti GTX 1080 VGA-val szerelt gépen mint az IGP variánson, hát még a Pro kártyás verziókon. Notebookban nem $250-t tudnak elkérni érte (emlékszel hogy Tonga XT-t is bő egy évvel előbb dobta piacra Apple notebookban (M295X), minthogy megjelent volna az asztali piacon alhol csak a Tonga Pro 2 GB "selejtekkel" kezdtek). Na ezek ellen nincsen most AMD GPU, amit ua. gépméretbe tehetnének mint a hasonló teljesítményű NV-t. Szóval oda biztosan nem ártana Navi.
-
törölt tag
válasz
Televan74
üzenetére
Akkor fogsz hallani róla akikor a next gen konzolról Abu ír egy cikket és abban fogja beleírni hogy na ilyen lesz a Navi/ vagy hogy na ilyen nem lesz a Navi.
Oliverda cikke szerint már 12 nanón jön az NV de vannak olyan hangok is amik azt mondják KELL a 7 nm hogy manapság egy kártya 2 évig kihúzza ... tehát lehet a következő kártya reakció kártya lesz de mivel Intel Januárbanjelentimutatja be az új GPUját (nem apu) biztos hogy lesz akkoriban egy nyilatkozatháború úgy értem "ki mit mutat be egy nappal előbb" féle
)) Tehát én azt mondom január ,
Raja -1 day
AMDt eddig se érdekelte a karácsony nagyon és akkor GLO FO EUV tömeggyártás bejelentésével jön 18 H1ben. -
Z10N
veterán
Meg is erkezett a kovetkezo oszver a konkurencianal, ami nem is olyan rossz es nem csak azsiai piacra.
Igazan csinalhatna ilyet az amd is eu piacra. Kezdesnek 570D-t, ezzel pont valaszolni is tudna az 1050/3GB-re.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Németh Péter
üzenetére
A TUL az egyik legnagyobb OEM a világon. Ők látnak el egy csomó céget VGA-val, pl. Dell, HP, Lenovo, stb.
(#35473) Jack@l: Alig marad. De nem is MSRP áron adják manapság a VGA-kat.
A GDDR nem rossz, csak drága, és keveset gyártanak belőle a mai igényekhez. Ezért részben a bányászat felel, részben pedig a memóriagyártók kartelezése. Nem véletlen, hogy az NV az utóbbi két hónapban több olyan kártyát is bejelentett, aminek semmi más célja nincs, mint a GDDR5-tel való spórolás. Annyira kevés memória van, hogy muszáj változtatni a meglévő palettán. Egy-egy memóriát elvenni a középszinten, vagy akár az összesen a GT 1030 esetében. Nincs különösebb lehetőség másra, mert ha le is adnak többletrendelést a memóriagyártók felé, abból valamikor decemberben lesz valami.
-
Jack@l
veterán
580 8 GB os verzió msrp 229, 4gb-os 199. Lehet matekozni mennyi haszna marad a gyártónak szerinted.
Mert a gpu, nyák, dobozolás, szállítás, kis és nagyker haszon se ingyen van.Valamiért be akarod beszélni az embereknek hogy a gddr drága, rossz, nem is lehet kapni. Aztán eljön a július, amd fanok meg csak tátják a szájukat, hogy nem ezt mondták nekik.
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano
üzenetére
TUL-tól szerzem ezeket.
Az is nagyon fontos, és erre tényleg nem tértem ki, meg az NG sem ahogy látom, hogy GDDR5 és GDDR5 között is van különbség. A 7 GHz+ lapkák a legdrágábbak. A 6 GHz- lapkák sokkal olcsóbbak. Azok 12 dollár körül vannak. Én alapvetően a 7 GHz-cel számolok, mert ezeket alkalmazzák a drágább VGA-kon. Aztán innentől teljesen mindegy, hogy a 6 GHz-es jóval olcsóbb.
A másik tényező, hogy a gyártók lehetővé teszik hitelesítés nélküli vásárlást. Amelyik megrendelő el tudja végezni a hitelesítést maga, ott érdemesebb ezt lefaragni a vételárból, mert lapkánként lehet spórolni 3-5 dollárt. Ezzel bizonyos telefont vagy más eszközt gyártó cégek rendre élnek. A VGA-knál kevésbé jellemző, mivel csak az AMD képes rá. Ők persze hitelesítés nélkül rendelnek.
Szóval egyáltalán nem olyan egyszerű ez, hogy egy ár "rule them all".(#35468) namaste: A wafer szeleteléséig természetes, hogy ugyanaz a gyártás. De utána is vannak gépek, és azok eléggé különböznek. HBM tokozásról átállni a jóval egyszerűbb formára nem éri meg. Egyrészt maga a berendezés is sokkal komplexebb. A GDDR-ről LPDDR-re ugrani és vissza sokkal egyszerűbb, mert alapvetően ugyanazok a gépek, csak máshogy konfigurálva.
(#35469) Jack@l: Sajnos a GDDR és az LPDDR sokkal érzékenyebb ezekre. A gyártóknak nem csak lekötött, hanem általános kapacitásuk is van, amelyeknél a gépek DDR-t gyártanak, amelyeket ráraknak DIMM, SO-DIMM, akármilyen DIMM modulokra és küldik a piacra. A GDDR és az LPDDR esetében ilyen nincs. Ott a lekötött mennyiségre gyártanak fixen, mert a többletet sehova sem tudják eladni. Emiatt az ilyen boomokra a GDDR és az LPDDR sokkal érzékenyebb, ugyanis amíg a DDR esetében a gyártók szimplán le tudják kötni az általánosan működő gyártósorokat, addig a GDDR és az LPDDR esetében ilyenek nincsenek kiépítve.
-
törölt tag
Maradjunk annyiban hogy a DRAM árak az egy évvel korábbihoz képest 20%-ot nőttek.(van ahol 3 hónap alatt)
Pont nem jelent semmit mert a videókártyák meg nem ennyit hanem szigifikánsan többet.
A Gamer ott nézi hogy a bányász piac harcol a mobiltelefon piaccal és a szerver piaccal a memórialicitben.
Levonhatják a gyártók a bányászpiacot a termelésből csak attól még a gamer piac nem kap kártyát.
És ezt minden gyártó úgy gondolja hogy így jól van.Erősödnek a memória gyártók, rekord évet zárt az NV és megköszönte a kriptobányászoknak a plusz bevételt ma negyedéves jelentésben miközben alig pár hónappal korábban azt mondta a gamer kártyát gameroknak gyártja. Kihúzta az AMDt a csávából és újra 30% köré állította miközben Lisa a bányászkártyák számának jelentéktelenségéről beszélt.
És minden gyártó úgy gondolja ha majd kiadja az új generációját a Gamer piac itt fog állni és felszívja minden kártyáját. Az a Gamerpiac akire eddig rákényszerítette a 2-300ezer forintos kártyáit.
és akkor most panaszkodik a memória gyártó hogy visszaesett a kereslet így nem lesz fejlesztésre és majd később jönnek ki a dolgok. na menjél már
-
Jack@l
veterán
válasz
Petykemano
üzenetére
Te nem érted, attól hogy jött a "boom", attól a kártyákat nagyjából ugyanannyiért gyártják, max némileg drágábban szerzik be hozzá a ramot. De nem ennyivel drágábban. Ha nem tudná annyiért gyártani amd mint az eredeti msrp, beszüntetné a gyártást vagy emelné hivatalosan az msrp árat. De a közelben nincs még az a szint.
Meg kell nézni mennyi százalékot drágult a gddr5 (vagy az átlag ramcsip) azóta.It a 2017q1-es ram ár, nagy valószínűséggel a gddr is ezt követheti

-
namaste
tag
válasz
Petykemano
üzenetére
Idén jön a Vega Mobile GPU with HBM2, akár videokártyaként is ki lehetne adni.
(#35460) Abu85
A HBM gyártás legtöbb lépése megegyezik a többi DRAM-éval, hasonlóan épülnek fel. Ami több, az TSV-k kialakítása és a vékonyra csiszolás. De a közös gyártási lépéseket ugyanazokon a gépeken lehet elvégezni. -
Petykemano
veterán
válasz
Jack@l
üzenetére
Amit csinálsz, az szándékos félreértés.
Szerintem senki nem mondta, hogy másfél évvel ezelőtt 140 dollár lett volna a ram.
Másfél évvel ezelőtt, vagy mondjuk úgy, 2017Q1-ben mégvidáman $200-250 körül lehetett kapni ezeket a kártyákat. Aztán Q2-Q3-ben jött a boom. Ezt az árukeresőn vissza lehet követni a grafikonokon. Ez alapján elméletben lehetséges, hogy Q1-ben még "normál" áron, vagyis például $9-ért árulták a GDDR lapkákat, ahogy a GN is állítja, aztán Q2-Q3-ban a megnövekedett kereslet miatt már jóval drágább áron kezdték árulni a ram lapkákat.Tehát az elméletben lehetséges, hogy az akkori $200-os árból $60 volt a RAM, míg most a $300-350-os bolti árból pedig 144. Ez persze még nem jelenti azt, hogy a $18-os modul ár valós, de az a kutyulék, ahogy próbálod lehetetlennek beállítani a dolgokat, az semmiképp se állja meg a helyét.
-
törölt tag
válasz
Petykemano
üzenetére
AbuRedTV ???

-
Jack@l
veterán
válasz
Petykemano
üzenetére
Egy gtx 480 bolti! ára 200 dollár volt 1,5 éve, az 580 előállítási ára is kb ugyanannyi. Meglepődnék ha az egész cuccnál többe került volna a gyártás 100-120-nál az utolsó dobozfóliával bezárólag...
De biztos ebből 140 csak a ram
Valaki hazudik. -
Petykemano
veterán
Tudsz mondani olyan adatot, forrást, hivatkozást, másodforrást, ami igazolná, vagy legalább megerősítené azon állításodat, hogy a GDDR5 lapkák ára kétszerese annak, amit Steve Burke a GN cikkében közzétett?
Tehát itt van egy állítás részéről (na persze nem mintha ez olyan sorsfordító kérdés lenne), amit a nevével vállalt abban az újságban szemben a Te állításoddal, ami egy fórum kommentben található. Hiába szoktál Te is egyébként cikkeket írni, ha egyik álítás sincs forrásokkal alátámasztva és egyik ember szavahihetőségében sem kételkedünk, akkor azért egy cikkben megfogalmazni egy ilyen állítást mégiscsak erősebb, mint ha egy ugyanolyan publikációs lehetőségekkel bíró személy az állítását csak egy kommentben fogalmazza meg.
Azt gondolom egyébként, hogy mivel a gpu-k ára nagyon sokakat érint és foglalkoztat, nagy nézettséget/olvasottságot és hírnevet tudnál szerezni magadnak és a lapnak, ha ezt a konfliktust a nemzetközi térben fel is vállalnád, mint ahogy ilyen kérdésekbe például az AdoredTV bele szokott állni.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano
üzenetére
Nem, mert amíg a GPU-k esetében a bányászat specifikus probléma, addig a memóriagyártók felé mindenhonnan jelentkezik az igény. Pontosan fel tudják mérni, hogy ebből mennyi a bányászat, és azt levenni, majd minden másra bővíteni. Ezt megoldják évek óta, csak az utóbbi két évben nagyon nem bővített senki. Eközben az árak kúsznak fölfelé, amiből nagy nyereségeket csinálnak. Elég megnézni, hogy kilőttek 2016 óta. Nem csak egy gyártó, hanem mindenki. Ez minimum gyanús, nem véletlenül vizsgálódik Kína.
Mindemellett a bányászat a memóriagyártóknak nem egy kockázatos dolog. Most kiszolgálják, ha pedig alábbhagy, akkor átállítják a gyártósorokat DDR-re vagy LPDDR-re. -
Petykemano
veterán
Nem lehet, hogy a memóriagyártók is pont ugyanazért nem bővítettek, amiért a gpu kínálat sem? Mert azt gondolták: a bányászat volatilis, nem lehet rá üzletpolitikát építeni. Arra terveztek, amit a bányászat nélkül is el tudnak adni. Plusz a mobiltelefon piac tetőzik, így aztán plána szükségtelen a kapacitások bővítése.
? -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
namaste
üzenetére
Fizikálisan igen, de más memóriákról van szó. A tokozás miatt bele kell tervezni a TSV-t, vagyis kb. 5000 huzalnak át kell mennie az egyes lapkákon, hogy elérjék a legfelül található memóriát is. Ergo igen eltérő a technológia, amit alkalmaznak, és ez eltérő lapkákat igényel. Ezért sem annyira érzékeny ez a telefongyártók igényire, mert olyan mértékű módosítást igényelnének a HBM-et készítő gyártósorok, hogy értelmetlen ezeket másra átállítani.
A GDDR, DDR és LPDDR sokkal közelebb van egymáshoz technológiailag, így a gyártósoraik sem különböznek jelentősen. Ergo, ha a telefongyártók többet fizetnek az LPDDR-ért, akkor a nem lekötött kapacitásból szemrebbenés nélkül átalakítják a GDDR gyártósorokat LPDDR-hez. És bizony nagyon gyorsan tud így növekedni az ár, hiszen a VGA-gyártóknak nincs más választása, mint rálicitálni a telefongyártókra. Ilyenkor szokták azt csinálni a memóriagyártók, hogy mivel látják, hogy nincs elég gyártósor, így kiépítenek újakat, beterveznek újabb üzemeket a meglévő gyárkomplexumokba, és akkor a memória ára elkezd visszacsúszni, hiszen nem licitálnak egymásra a megrendelők. Na és most nem ez történt, hanem Kína már igen erősen gyanítja, hogy ezek a drága memóriagyártók megegyeztek az elmúlt években abban, hogy senki sem épít majd gyárat, és jól felnyomják a memóriák árát, amiből dőzsölnek egy darabig, nyilván a problémát már két és fél éve látták, a jelenlegi helyzet csak annak a kiteljesedése, hogy szándékosan nem reagáltak rá kapacitásbővítéssel. Emiatt mára igen kellemetlen szintre szökött fel a GDDR és LPDDR ára. A koncepció a memóriagyártóknak igazából megéri. Még ha kapnak is büntit, akkor is annyit kerestek, hogy abból ki tudják fizetni.
Ha olyan olcsó lenne a memória, mint amit a GN ír, akkor a legtöbb OEM a seggét csapdosná a földhöz örömében.
-
törölt tag
A Velünk élő történelem Little Lisa Cukiságmérőn mennyi ?

Egy srác a Vega szobába aki most vett egy Vega 56 Pulse kártyát azt állítja hogy Samsung memóriás példányt kapott. Na akkor fordítom azoknak akik nincsenek benne ebben az okkult Vega tudományban.

A Sapphire első példányai azért jöttek ki Vega 56on is Samsung memóriákkal mert hatalmas volt a memóriahiány és nem volt elég Hynix memória, ami jelenleg úgy tűnik egy ismét felbukkanó probléma a GPU gyártásban. -
Jack@l
veterán
válasz
Petykemano
üzenetére
Tudod mikor kerül a ram a polarison(vagy egyéb gddr5 kártyán) $144-ba...

Amikor 250 cég áll a mantle mögött, meseországban. -
Petykemano
veterán
válasz
namaste
üzenetére
Minél drágább a RAM, annál inkább megérné spórolni vele.
De nem lehet, mert abu végül bevallotta, hogy - az ő információ szerint legalábbis - a 4GB/stack-nél kisebb stackeket is ugyanannyiért akarták adni. Még ha nem is ugyanannyi, de ha $60 egy 4GB-os stack és mondjuk 2GB-ért meg el akartak kérni $45-50-t, már az is olyan minimális árelőny, - főleg egy $600-700-os kártya esetén, amiért nem lenne érdemes bevállalni a kisebb ramot, hiába van meg a technológia, ami képes lenne kompenzálni (HBCC)Tételezzük fel, hogy Abu infói a GDDR5 modulokról helyes ($18/1GB). Még $60/stack esetén is - a kategóriához mérten - tekintélyes árelőnyt jelentene egy HBM2-vel szerelt kártya egy 8 modulos polarishoz képest, nem? ($60 + interposer v EMIB + tokozás [vs] $144 + nyák + huzalozás)
-
-
törölt tag
Figyelem ez a hozzászólás a Memóriákról fog szólni ne olvasd tovább ha AMD szivárgást szeretnél hallani!
Két érdekes cikk jött ki egyik a Memóriapiac árainak alakulásáról Picit úgy érzem hogy bármi történik mindig sajnálni kell a memóriagyártókat.
A másik közvetlenebb A Global Foundries új vezérigazgatója, Tom Caulfield csepegtetett pár infót. -
törölt tag
válasz
Looserke
üzenetére
Nem szabad itt feltételes módban kérdezni hogy lehet e van e esélye csak úgy mint az Amerikai kongresszus bibliára a kezét és igen nemmel

Jön e idén Gamer kártya ssdvel ?
Eventek:
AMD: Computex Press Conference 18 nap múlva
NV: GTC Taiwan Keynote 11 nap múlva
Intel: Gregory Bryant's Keynote 17 nap múlva
és minden kiderül... vagy nem -
törölt tag
Gamer piacra szánt új kártyáról beszélsz ?
Mert új kártya lesz Vega 20 a neve és szerverek tele lesznek veleTöbbieknek:
CIKK Emelik az AMD részvények árát az inteles tervek kiadása után.Találós kérdés melyik a kakuktojás:
iMac , iPhone ,iBase Pesta elmondja nekünk !!! -
Abu85
HÁZIGAZDA
Notiban egyszerűbb frissíteni, mert a bányászok nem piszkítanak bele az üzletbe.
Szerinted miért vizsgálja Kína a memóriagyártókat? Elég sok jel mutat arra, hogy többen is karteleztek.

Akkor új hardver. Azzal menni fog maxon.

(#35443) Petykemano: A tömeggyártás definíciója alapvetően az, hogy a gyártósor specifikációját véglegesítik, nem pedig az, hogy tíz helyett ezret gyártanak.
Új kártya mindenképpen lesz idén, mert a szoftverpartnerekkel azért vannak szerződések, csúnya dolog lepacsizni velük új dolgok integrálására, miközben nem hozol hozzájuk hardvert.

-
Petykemano
veterán
Jó, én azt értem, hogy mintát vesznek, de az a professzionális piac, ahol azt mondtad, hogy $10000-ért vesznek. Ezt nyilván nem veszik százezerszámra. Itt nincs olyan limit, hogy figyu, nem gyártunk az új termék mintájából, mert a régi terméket még mind megveszik. SE mennyiségi, se költség limitáció nincs itt. néhányszáz termékmintát nyugodtan lehet eladni.
Gondolom ilyen termékmintája van az gyártóknak-nek is az általad késznek nevezett termékekből is. Ha valaki kér mintát borsos áron kaphat. De nem megy tömegtermelésbe, amíg a jelenlegi termékpalettát az utolsó szálig megveszik.
Nem azt mondom, hogy sose fog kijönni új kártya, de legalábbis nincs lépéskényszer.
Ha a kereslet nem csökken a kártyák iránt, vagyis nem következik be az az helyzet, hogy a régi kártya eladási mennyisége megcsappan, akkor lehet gondolkodni azon, hogy az új kártyát egy magasabb áron vezetik be. -
Z10N
veterán
"Notiba tuti lesz."
Azt dugjak fel. Laptopba minek, amikor kijott az intel megoldasa es eleve keves amd konfig van a piacon, mivel alig keresik"a memóriagyártók is hibásak voltak. Mert ugyanannyiért adták"
Mindegyik? Ez igy eleg kartell gyanus. Vegre olcsobban lehetne valamit impelmentalni, erre ellehetetlenitik, hogy majd vegyel dragan gddr6-t."Nem lesz ebből gond. A textúrákban és a modellekben az a jó, hogy nagyon széles tartományban butíthatók."
2020-ban mar nem a "720p texturara" leszek kivancsi. Addigra a 2160p 7+ eves szabvany lesz. Az 1440p atveszi az 1080p helyet a konzumer kategoriaban es az utobbi mar alap lesz. Mar a telefonoknal is alig van 720p, a 8K pedig mar itt van a kuszobon. Hova akarnak butitani?! -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano
üzenetére
A minta az nagyon fontos a professzionális piacon. Rengetegen mintát vesznek, hogy tudjanak dolgozni.
És mit ad most az AMD HPC AI-ra? A Vega 20 az első lapka, amit ide szánnak.
Akkor sose jön új kártya, mert a bányászat nem fog megállni. Épp azt várják, hogy a Q4-ben újra nagy lesz az igény.
Az AMD nem spekulál semmire. Ők a csúcstechnológiában érdekeltek. Az, hogy a memóriagyártók kartelezése miatt most pont az a legolcsóbb csak szerencse.
Az AMD-t a memória csak azokra a VGA-kra érdekli, amire még rendelnek referenciát. Ez gyakorlatilag a Vega. A Polarisra már nincs referenciájuk, innentől a memória áremelkedése a gyártópartnerek problémája. Az NV ugye máig árul referenciát a legtöbb modellből, mert van saját webshopjuk, persze a partnerek miatt nem sokat adnak el ott, mert zavarná a gyártókat, de egy limitált mennyiséget azért elfogad mindenki.
-
Petykemano
veterán
jövedelmező = nagyon leegyszerűsítve a szumma árrés, vagyis hogy az eladott termékek utáni árbevétel (mennyiség * ár) minusz a gyártási költség (mennyiség * ár).
Hogy jön ide a minta?
Nincs olyan, hogy a régit nem veszik, ha kellően alacsony áron adod.
A vega20-ról mondtam, hogy más.
Lehet, hogy keverem a gaminget a professzionálissal, de nem összekeverem.
"A gaming teljesen más. Amíg a user veszi a régit, addig jó az is. Ne vegyétek és adnak ki újat." => erről beszélek én is.
Akkor mégegyszer: nem akkor jön tehát új kártya, amikor rendelkezésre áll az új gyártósor tömegtermelésre és azon elkészül az új lapka, hanem amikor csökken a kereslet a régire.
Az spórolás, ha a legolcsóbb stacket veszed. De ha az AMD arra spekulál, hogy a RAM árak emelkednek és ő majd jól tud spórolni azzal, hogy kevés ramot is elegendő a kártyára rakni és végül pont azokból a RAM modulokból és végülis összkapacitásokkal tudsz gazdálkodni, mint a konkurensed, akkor pont nem tudtál spórolni semmit.
Mondok egy példát: TE csodálatosan ügyes burkoló vagy, a konkurensed meg béna. Nagy erőfeszítéseket tettél arra, hogy kidolgozd a módszered, hogy hogyan tudsz spórolni az anyagon, ragasztón, csempén mindenen. A konkurensed meg kókler barbárként pepecsel, tör-zúz, pazarol mindent. Elméletben azt tudod mondani a megrendelőnek, hogy te olyan jól dolgozol, hogy neked elég 9 doboz csempe, és 2,5kg fuga, míg a konkurensed 16 doboz csempével és 5kg fugával dolgozik. De cseszheted az elméleti előnyödet, ha a csempét csak 20 dobozonként lehet rendelni és a fuga kiszerelése is 5kg minimum.
Ha $40 egy HBM2 stack és $18 egy 1GB-os GDDR5 lapka, akkor egy 8GB-os polarison csak a ram $144.
miért nem húz erre az AMD egy 4GB-os kis vegát, amit mondjuk pont $80-ral tudna olcsóbban adni, mint a polarist? Ráadásul a HBM2 kínálat pont nem függvénye a GDDR5 keresletnek, tehát akár futhatna párhuzamosan is a kettő... -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano
üzenetére
Mit jelent a jövedelmező? A mintákat az AMD 10000 dollárért szállítja.
Nincs olyan, hogy a régit nem veszik. A Vega 20 olyan helyre jön, ahol ez lesz az AMD első terméke.Szerintem te kevered a professzionálist a gaming piaccal. A profi szinten még az első ténylegesen piacra szánt termék előtt is szállítanak mintákat. Ez bejáratott dolog, a főbb partnerek hamarabb kapják meg a technológiát, mint a piac maga. A gaming teljesen más. Amíg a user veszi a régit, addig jó az is. Ne vegyétek és adnak ki újat.
Az spórolás, ha a legolcsóbb stacket veszed. Nincs olcsóbb, tehát nem tudsz érte kevesebbet fizetni. Nem mellesleg eleve csak ~40 dollár már egy HBM2 stack 4 GB-os formában. Számolj utána, hogy mi éri meg. Egy 8 gigabites GDDR5 lapka jó teljesítménnyel ~18 dollár (felküldték a telefongyártók), míg egy 16 gigabites GDDR6 szintén jó teljesítménnyel ~35 dollár (ez ugye megy lejjebb, sajna az új memória mindig drágán kezd, ennek a GDDR5-höz mérten a reális ára olyan 25 dollár körül van).
Dehogy az ő bajuk. Alapvetően a mi bajunk, mert a versenyjogi lehetőségek szarul vannak kialakítva. Nem kaphat megfelelő licencet egy olyan cég, amely amúgy tudna versenyezni.
-
Petykemano
veterán
Lehet, hogy nem egyértelműen fejezem ki magam. DE én azt se állítottam, hogy a 7nm-en történő gyártás költsége beéri, vagy olcsóbb lesz, mint a 14nm. Még mindig csak azt mondom, hogy nem az fogja jelenteni az új kártya elindulását, amikor tömeggyártásra kész (a lapka, a ram, a gyártósor, stb), hanem ha jövedelmezőbben tudod értékesíteni az új szériát a régi helyett( vagy mellett). Ez két esetben lehetséges:
a) ha a régit már nem veszik, ekkor az új a régi helyére jön kb azonos áron, amit újra venni fognak a vevők.
b) vagy ha az újat drágábban tudod adni, mint a régit, mert jobb, és veszik ezt is, azt is.A Titan V tulajdonképpen utóbbira volt példa. És a Vega 20 is ugyanez lesz, de a profi piacon.
Az a helyzet meg nem áll fenn, hogy a régi szériát meg nem veszik, mert hát az utolsó darabokig megveszik.A status quot persze boríthatná valamelyik gyártó.
Ha az nvidia kijönne egy új szériával csak mert már nem akarja halogatni, többet ugyanis nehezen tudna eladni, mint most. Hiába járulnának a boltokba a régóta fejleszteni vágyók, ha a termelés szűk keresztmetszetét már most is a ram jelenti. De tételezzük föl, hogy mégis kiadja és nincs szűk keresztmetszet, akkor az AMD eladásai elkezdenek csökkenni és ez ez esetleg lépéskényszerbe helyezheti az AMD. Amiatt, hogy esetleg már nem tud eladni a kurrens termékeiből minden tervezettet.Vagy fordítva. Ha az AMD jönne ki egy új kártyával, amit nem korlátoz sem gyártási, sem összeszerelési, sem ram elérhetőség, akkor még többet adhatna el, mint most és haraphatna a piaci részesedésen, az nvidia meg azt érezné, hogy 5-10%-kal csökkent a forgalom és hát akkor lépni kell.
Ebben nem kell egyetértenünk. Nyugodtan hidd és mondd azt, hogy akkor jön ki az új kártyaa, amikor a lapka elkészül. (És ne zavarjon, hogy pont Te mondtad, hogy az AMD-nél és az nvidiánál is van készen új lapka, csak nem adják ki, mert a kurrens szériát is az utolsó darabig eladják és nem tudnák az új lapkával kiszolgálni az igényeket)
Én nem mondtam hogy az AMD rakjon 2db 8GB stacket a Vegára. Én pont azt mondom, hogy a jelenlegi RAM-hiányos és drága RAM-os helyzetben HBCC előnye abban tudna megmutatkozni, hogy tud az AMD spórolni a RAM-mal. AZ nem spórolás, hogy a 8GB-os kártya ellenében egy 8GB-os kártyát dob ki, ami akár 10GB-os igénynek is eleget tudna tenni. Sosem fog ez a helyzet előfordulni. Vagy akkor már senkit nem fog érdekelni. Vagy szerinted néhány kárörvendő Nvidia tulajon kívül bárkit is izgatott, hogy a 4GB -os fiji a földbe állt?
Az, hogy a HBCC-vel az nvidia nem tud operálni az az ő bajuk. Operálnak 5GB-os 1060-nal. Megoldják. Lehetne ezzel is foglalkozni, de nem ez volt a kiindulópont. Hanem az, hogy az AMD a spórolást elméletben tudja csak végrehajtani, a gyakorlatban nem. Mert nem tud a vega10 mellé 8GB-nál kevesebbet rakni. Egy polaris teljesítményű lapkához elég lenne 1, esetleg 2GB, de ilyen nem áll rendelkezésre, 1 csatornán bekötött HBM2 esetén is a minimum 4GB. Ebben a szegmensben sem lehet spórolni.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Notiba tuti lesz.
Senki sem kért 2 GB-os stacket, így ki sem építették rá gyártósort. Mondjuk ebben a memóriagyártók is hibásak voltak. Mert ugyanannyiért adták a 2 GB-ost, mint a 4 GB-ost. Nyilván nem kéri senki.

Nem lesz ebből gond. A textúrákban és a modellekben az a jó, hogy nagyon széles tartományban butíthatók.

(#35435) Pepeeeee: Két napja orrba-szájba osztják ezt a szart a Facebookon az AMD-s ismerősök. Szerinted?
-
törölt tag
Ez se annyira találgatos de megkérdezem ma jelent meg a RAGE2 bemutatoja mivelhogy Bethesda felvetodik a kérdés ez is AMD supported lesz

várhato hogy megjelenik benne az AMD radeon ryzen logo
Amugy azt értitek hogy az miért fekete
-
Z10N
veterán
Most akkor lesz uj vega nyaron desktopra vagy sem?
HBM2-bol miert nem csinalnak 2GB-s stacket? Igy sosem fog elterjedni.
Belepore eleg lenne 1 stack, a kozepkategoriaba meg 2 stack. Fent meg marad a 2x4 stack, pro-ra meg 4x4.UI: Ha a konzolok mozdulnak "SSG" iranyba mi meg 2020-ban is meg gddr5/6-tal fogunk hulyeskedni a belpo/kozepkatagoriaban akkor nagy gondok lesznek.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano
üzenetére
Akkor fog új kártya jönni, amikor kész lesz a lapka. A 7 nm-es node-on sosem lesz olcsóbb gyártatni, mint a 14 nm-esen. Sosem fogja utolérni. Az UEV picit segíteni fog, de ennyi, a 14 nm mindig olcsóbb marad.
Azért nem rak az RX Vegára két 8 GB-os stacket az AMD, mert spórolnak. A két legkisebb stacket használják. Az Intelnek szánt pGPU pedig egy 4 GB-ost stacket.
Úgy jön ide, hogy a HBCC nem univerzális. Az, hogy az AMD tud rá építeni, és a legkisebb stacket használják a HBM2-es termékeiken, semmit sem jelent általánosan. Az NV nem tudja ezt megtenni, mert a saját megoldásuk nem kompatibilis az x86/AMD64-es processzorokkal. Emiatt hiába olcsóbb a HBM2, mint nyolc GDDR5, vagy hat GDDR6, mindenképpen a GDDR-t kell az NV-nek választani.(#35432) Plasticbomb: Semmit nem kell támogatni vagy beépíteni. A meghajtóban beállítod azt a mennyiséget, amit szeretnél, a legjobb a minimum jelenleg, ami úgy 12 GB körüli.
-
Plasticbomb
addikt
Ez igyan nem annyira találgatós, de...
WoTban bejött egy új játékmód, ami alatt a meccs végére a vram felszalad 9-10GB méretre, az fps meg bezuhan. Jól sejtem, hogy itt a HBCC akkor még nem működik?
Van-e olyan lista, és hol van, amin azok a játékok szerepelnek, ahol vagy működik, vagy be van építve.
-
Petykemano
veterán
Ki mondta, hogy olcsóbb?
Adott egy kártya 14nm-en. Készül esetleg készen van már az új design egy új node-on. Bármikor be lehet lökni tömeggyártásba. A 7nm drágább, egy új design gyártása drágább. Azt mondtam, hogy nem akkor fog új kártya jönni, amikor kész az új node, hanem akkor, amikor az új kártya gyártása jobban megéri majd, mint a régié. Ez történhet azért, mert az új kártya sokkal jobb, mint a régi és sokkal többet tudnak eladni belőle. Ez jellemzően akkor következik be, amikor csökken a kereslet a kurrens kártyák miatt vagy piac telítődése, vagy egy jobb konkurens ajánlat miatt. Csakhogy ez most nem áll fenn, mert az AMD és az nvidia készleteit is viszik a bányába. Tehát nehezen fog előállni az a helyzet, hogy új kártyát érdemesebb lesz árulni, mint a jól bejáratott régit.Ahogy mondod, természetesen a felsőházban, a professzionális piacra ez nem érvényes, ezért a Vega20 meg fog érkezni.
HBCC-je az AMD-nek van. Pont arról volt szó, hogy amikor az Nvidia spórol a ramon, az AMD miért nem? Hisz neki ott a HBCC, amivel tudna ramot spórolni. Az Nvidiát köti a RAM mennyisége is, az AMD kiadhatna 1GB-os polaris teljesítményű kártyákat is akár, vagy 2GB-os Vega56 teljesítményű kártyát. Erre a válasz valószínűleg az, hogy az AMD a merev HBM2 kínálat miatt nem tud ebbe az irányba lépni. Merev mennyiségre és merev GB/stack értelemben is. Ahogy azt már korábban mondtad 4GB/stack kapható csak.
Az különösebben nem érdekel, hogy az nvidia mit csinál 4GB memóriával, nem is értem, hogy ez a kérdés hogy jön ide, az nvidia csak a csúcs profi kártyán operál HBM2-vel, ott meg nem kell spórolni a mennyiségen. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano
üzenetére
A 7 nm nem olcsóbb egyáltalán a 14 nm-es node-oknál. A TSMC 7 nm-es opciója elég drága. Persze felsőházba megéri.
Az a gond most, hogy a mobil gyártók licitálják felől a többieket. Ha ez olyan egyszerű lenne ahogy írod, akkor nem azon dolgozna az NV sem, hogy spórolja le a lapkákat az egyes termékekről.
HBCC-je csak az AMD-nek van. És az NV mit csinál a 4 GB memóriával?
Wolfenstein 2-ben ott van. A Far Cry 5 is alkalmaz hasonlót, bár ott az aszinkron compute ki van véve.
-
Petykemano
veterán
A GloFo-nak nincs sok köze a Vega 20-hoz. Ők 7 nm-en procikat fognak gyártani.
Értem, de ez nem befolyásolja a kiegészítésem. Akkor nem a GLofo fejlesztését fogják bevárni - az optimális nyereség mellett - hanem TSMC-ét.
A HBM más típusú gyártósort igényel, mint a GDDR5/DDR4 származékok. A memóriagyártók aránylag könnyen tudnak gyártósort átvinni LPDDR4/LPDDR4X-re, ha a telefongyártók fizetnek többet, vagy GDDR5/GDDR6-ra, ha éppen a VGA-k esetében érkezik nagyobb értékű megrendelés. A HBM-re olyan átalakításra van szükség, amivel már nem éri meg vesződni, mivel az átalakított gyártósor két hónapig is kieshet. A GDDR-LPDDR váltás oda-vissza két hét alatt megvan, az anyagilag és időben is megéri.
Ez ugyebár azt jelenti, hogy
- az nvidia könnyebben tud reagálni a keresletre. Ha lead egy nagyobb rendelést, fölé licitál a mobil gyártóknak,akkor viheti a kapacitást.
- Cserébe az nvidia kitettebb is ennek a jelenségnek a fordítottjára nézve (a polaris is.)
- Az AMD gyártókapacitása - minden pozitívumával és negatívumával együtt - merevebb.Anyagilag egyébként már mindenképpen megérné egy HBM2 nyolc GDDR5 vagy hat GDDR6 helyett. De figyelni kell a kapacitásra, mert egy HBM2 csak 4 GB, míg a GDDR-ekből 8-12 GB-ot tudsz építeni.
De hát erre ott a HBCC...Világosan megmondták, hogy compute implementáció lesz a cullingra primitive shader helyett. A primitive shadert csak olyan helyre használják, ami szabványos formában nem oldható meg.
Hol is érhető tetten ez a Compute Culling? -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano
üzenetére
A GloFo-nak nincs sok köze a Vega 20-hoz. Ők 7 nm-en procikat fognak gyártani.
A HBM más típusú gyártósort igényel, mint a GDDR5/DDR4 származékok. A memóriagyártók aránylag könnyen tudnak gyártósort átvinni LPDDR4/LPDDR4X-re, ha a telefongyártók fizetnek többet, vagy GDDR5/GDDR6-ra, ha éppen a VGA-k esetében érkezik nagyobb értékű megrendelés. A HBM-re olyan átalakításra van szükség, amivel már nem éri meg vesződni, mivel az átalakított gyártósor két hónapig is kieshet. A GDDR-LPDDR váltás oda-vissza két hét alatt megvan, az anyagilag és időben is megéri.
Anyagilag egyébként már mindenképpen megérné egy HBM2 nyolc GDDR5 vagy hat GDDR6 helyett. De figyelni kell a kapacitásra, mert egy HBM2 csak 4 GB, míg a GDDR-ekből 8-12 GB-ot tudsz építeni.
Világosan megmondták, hogy compute implementáció lesz a cullingra primitive shader helyett. A primitive shadert csak olyan helyre használják, ami szabványos formában nem oldható meg.
-
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano
üzenetére
Hihetőnek hihető, sőt éltem is át olyat, hogy a hardveres világot megváltó feature ugyan bekerült, de a kapkodás miatt bugosan, de úgy voltak vele, majd szoftveresen megoldják, aztán hónapok próbálkozása után feladták (jó húsz évvel ezelőtt Savage 2000).
De hogy hiszek-e abban, hogy bármit is jelenteni fog? Nem.
Ha a navi valóban moduláris lesz, és szabadon legózható, mint a Ryzen, az inkább kulcs a jövőbe, még akkor is, ha összterületre 2x akkora chip kell mint az nVidiának, akkor is fogható lesz árban és teljesítményben is. -
törölt tag
válasz
Petykemano
üzenetére
Szerintem nem fogják már erőltetni a primitive shadert Jön a Vega 20 ott úgyis a fogyasztás a fontos nekik a szerverekbe, utána meg váltanak a Navira, új GCN, ha egyáltalán GCN lesz még... ki lehet javítani a szarvashibákat aztán lehet a moduláris elemekkel spórolni az óriás GPUk ellen.
Nade itt van a cost per frame analízis
Állítólag csökkennek az árak. -
Petykemano
veterán
válasz
üzenetére
"inkább azt mondja Majd ha a Glo Fo elkészül
a 7Nanó EUV-val tömeggyártásbana következő nodedal és nagyobb nyereségre, bevételre tudunk szert tenni, mint a most is az utolsó darabig eladott szériával kiadjuk. Addig no para."Egyébként ebben a ramhiányos állapotban, ahol még az nvidia is azon spórol, hogy hat helyett öt gigabejt ramot tesz a kártyára, hogy .ki tudjon adni egy hatodikat, igazán megérhetné előrukkolni valamilyen olyan megoldással, ami 8GB GDDR5 helyett 1-2GB HBM2-vel operál. És akkor esetleg olcsölóbban (?) És a lészlethiány miatt nagyobb mennyiségben is lehetne teríteni a piacon.
De jaj, a HBM2 is szűkös, meg drága is. A szerelés is. És hát lapka sincs. Meg hát vajon ki mernék-e adni rábízni magukat a HBCCre?
Persze nem lesz ilyen már csak azért se, mert jönnek a polarisok még kettesével.
Azt mondják a Vega10-ben nem lett jó a primitive shader implementációja és a driver team hónapokig próbálkozott, de sikertelenül. Állítólagosan a Vega 20 (vagy a 12, ami szintén utána van) javítja ezt a hibát. Hisztek még ebben?
-
törölt tag
válasz
szmörlock007
üzenetére
Ezek a roadmapok egyre jobban hasonítanak a magyar érettségi kérdésre hogy "Mire gondolt a költő?"
Infó alig van benne az is inkább PR okokból, mi elkészültünk a Vega20-al /bár ide a nevét se írtuk ki/ ott működik a laborunkban !!!
A Négyzetrács is elmaradt negyedévekre se saccolhatsz belőle...a kis kártyának nyoma sincs rajta...
Ez ma már szimbolikus és inkább azt mondja Majd ha a Glo Fo elkészül a 7Nanó EUV-val tömeggyártásban kiadjuk. Addig no para. -
szmörlock007
aktív tag
Üdv

Ez a kép ma került ki amd-től. Ami érdekes rajta, hogy míg a 7nm vega már "design Complete",addig a navi még "csak" on track. Ezek szerint a navi inkább 2019 második felében jöhet, persze ez csak egy személyes tipp.
-
Petykemano
veterán
válasz
üzenetére
vajon a vega esetén mi lehet a szűk keresztmetszet? Abu szerint gddr5 hiány van.
HBM2 hiány is van? Vagy még mindig az összeszerelés?Ezt a vega56-ot akkor tartanám érdekesnek, ha mondjuk a GPU erősen frekvencia (TDP) limites lenne a hűtés miatt ugyebár és kompenzálásképp lehagynának róla egy HBM stacket - cserébe mondjuk odaadnák $400-420-ért (betömve a vega56 és az RX 580 között tátongó 50%-os űrt)
De valószínűleg nem ez fog történni, hanem fullos lesz és hangos és el akarnak majd kérni érte a mérete miatt $700-750-t.
-
törölt tag
válasz
Petykemano
üzenetére
Még csak nem is Nanó.
Vega 56 Nano skin
Olyan ez mint amikor egy koncepcióautót elutasítanak és a spoiler gyártó kiadja addonba.
Amúgy tudjátok mi lesz a jó, ha EK csinálna erre vizes blokkot.
Na az egy nagyon cuki kis kártya lenne , amit AMD-nek kellene eleve kiadnia. -
törölt tag
Igen a Computexen lesz uj AMD kártya YES

-
Petykemano
veterán
válasz
üzenetére
Valószínűleg semmi. Ami kiindulva abból, hogy eddig akkor jelent meg új széria, amikor apadtak az eladások (függetlenül attól, hogy azért, mert a versenytárs kidobott valami és elszívta a vásárlóat, vagy a kurrenms teljesítményszinttel telítődött a piac), azt jelenti, hogy az AMD még sokáig nem fogja kényszeríteni/siettetni semmi új kártya kiadására
-
törölt tag
válasz
Petykemano
üzenetére
Az ASRock a budget kategoriában 99 ezer alatt fog érkezni
Nem akarlak sokkolni de ismered a Cryptonight hashratet akkor mutatom
Mi fogja ezt az édes terhet levenni 99 alatt az uj NV kártyáknál szerinted
-
Yutani
nagyúr
válasz
Petykemano
üzenetére
Első ránézésre ugyanaz, de valójában nem, jól mondod. A Mech 2 hűtőjében 3 hőcsövet látok alul kijönni, míg az Armor MK2-nél csak kettőt, valamint a Mech 2-nek szebb a designja és kapott fém hátlapot.
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani
üzenetére
Ez nem ugyanaz, nem?
Mindenesetre sajnálatos, hogy úgy mutogatják ezeket, mintha viszonylag új fejlesztések lennének, miközben a polaris 2 éves és ez a verzió is 1 évnél régebbi. És azt írja: júliusi elérhetőség. Ami azt jelenti, az AMD-nél nem jön semmi addig. Mármint itt a sokat emlegetett Vega Mobile, vagy Vega12-re célzok. Szerintem legalábbis ha ezek közül bármelyik a P20 közelébe érkezne, akkor inkább azzal foglalkoznának, nem ezzel. Tér sincs nagyon. az 580 fölött ugyan másfélszeres teljesítménnyel van az 1070/vega56, de vajon mennyire érné meg ide pozícionálni egy terméket?
Az okokat persze értem: ha az utolsó darabig elviszik most is, ezeket is, akkor szükségtelen fáradozni új kártyákkal. A nagy kérdés, hogy vajon az nvidia mit tud majd kihozni (amire persze az előbbi kereslet-kínálat ugyanúgy érvényes) - kihoz-e egy a polaristól és a vegától jobb bányászkártyát, amire hirtelen mindenki le akarja majd cserélni korábbi kártyáit (polaris, vega vagy pascal), aminek hatására az AMD nem fog tudni már eladni régebbi szériás kártyát? Vagy egy új nvidia széria kijövetele esetén a használtra kidobott régieket is felszívja a bányapiac? -
törölt tag
válasz
Petykemano
üzenetére
és tessék mondani ez a Mech Páncélozott

MSi computexen Nincs Partner Programság hanem mostantol nektek kedves AMDsek ez az Uj Gaming X
Az NV kikoptatja a készletét a lassu memoriás 1060-asokkal
AMD is ezt csinálja csak ugy hogy épit uj gyárakat hogy még jobban kikoptathassa az 580akat
-
Yutani
nagyúr
válasz
Petykemano
üzenetére
-
Televan74
nagyúr
válasz
Petykemano
üzenetére
Navi -ig nem is várok nagy változást.Vega a HBM2 -vel meg túl drága a középkategóriához.

-
Petykemano
veterán
A polaris még marad, marad
-
törölt tag
Igen most nagyon nehéz GPUkról meg APUkról beszélni mikor itt a 2nd Gen Threadripper (2950X) meg az Epyc de azért próbáljuk meg
Z10N:Linus egy akkora troll hogy ilyet én még nem láttam
))
Ki meri írni hogy kapott egy Intel Videokártya Prototipust
Se mosolyjel. se kérdőjel, ekkora klikk vadász videót még nem láttál sokat mosolyogtam rajta tegnap főleg hogy milyen Intel kártyát mutogat...OMG
Már tegnap ezer körül forgott a diszlájk.
Crytek: Értem én hogy neked nem ez kell, de AMD piacok lefedettségében gondolkozik, és még mindig azt gondolom hogy jönni fog ezekre valamilyen kézikonzol is.
Robotika kiállításon voltam nemrég ott volt egy előadó aki úgy hívta magát jövőkutató, legyünk most mi is pár mindat erejéig ezek.
Ha meg a gyengébb tipusok ára lemegy megfelelő szintre nem vagyok benne biztos hogy pár év múlva nem lesz tele a világ az okoskütyükben Amd Apukkal.
Okoshütőkbe, KUKA robotokba, mert a grafikai processzoroknak van egy másik funkciója a szuper kijelző megjelenítésen kívül a kódolás dekódolás képessége amivel nagyon magas biztonságot el lehetne érni.
Ma még a Cryptonight és társai használják de ez idővel változhat.
Mert senki nem szeretné ha hekkerek az okosház fűtését viccből felvinnék 50 fokra...
Visszatérve a jelenbe A SONY már cáfolta hogy Computexen új PS5öt vagy VR sisakot villantana.
Így egyre messzebb kerülünk egy Amds GPU bejelentéstől is úgy érzem.
stratova: Szerintem is van itt valamilyen paktum Intellel piacmegosztásról, de még mielőtt valaki KARTELezést kiállt (bár a Ganxsta örülne neki
) azért itt nem készletvisszafogásról van szó mint a memóriaáraknál ugye
De az első momentumot nagyon megnéztem volna.
Liza asszony egy Intel ügynök keresi önt a kettes bejáratnál azt mondja Vegát akar az APUjukba
-
Z10N
veterán
Nem talaltam Inteles talalgatos gpu topikot, szoval...
Ha mar van inteles vega gondoltam elfer.
-
stratova
veterán
válasz
stratova
üzenetére
No érintőbill nincs a toppon. Szerintem még idén kijöhet pár komolyabb életképesebb mobil Radeon lapka, de nem kizárt, hogy csak profi/üzleti vonalon próbálkoznak Navi-ig.
A korábbi várakozásoknak megfelelően egyébként éppen a Precision 5530 / XPS vonal kapta Dellnél az Intel proci mellé épített Vega M-met. -
stratova
veterán
válasz
Crytek
üzenetére
Szénnéverik ja már értem, a +5-10 fps már a kettéhu*** szint, úgy tényleg szénné verik.
Bár az AMD brand piaci terjedését nem szolgálja, de házon belül leosztott a piac. IGP, RX 550, RX 560 (MX150-1050) Intelnek eladott Vega GM/GH, (1050 Ti, 1060 MaxQ) RX 570, RX 580 ami összelasásban még mindig töredéke nV-nek de a Radeon oldali lapokat leosztotta AMD saját és semi Custom termékei között.
Lehetne az értelmesebben konfigurált HBM-es jobb perf/watt arányú Radeon Vegákat még felfelé skálázni, de ki tudja, minen egyezett meg AMD Intellel exkluzivitás és termékpaletta tekintetében. -
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Crytek
üzenetére
Arra például, ahol üzleti szinten igény a 3D CAD. Mert ott ma választanod kell, hogy a notinak vagy ~15 órás üzemideje lesz, vagy teljesítménye az alapszintű 3D CAD-re. A Ryzen 7 PRO 2700U IGP-je tudja a Quadro 520M teljesítményét, és közben tud ~15 órás üzemidőt is. Ergo megszünteti a döntéshelyzetet, amivel korábban a cégek szembetalálták magukat. Innentől kezdve mindkét igényre lehet egy notebookot vásárolni. Az, hogy drága... a célpiac leggyorsabb platformjai mindig drágák.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Okos Otthon / Smart Home
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Linux kezdőknek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PlayStation 5
- Samsung kuponkunyeráló
- Eredeti játékok OFF topik
- VGA kibeszélő offtopik
- Autós topik
- Bár zajlik a CES, de nézzünk pár pletykát az új iPhone-ok kapcsán is
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight - 1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4250, 100% Akksi
- Akció! HP ZBook Firefly 14 i7-1185G7 32GB 512GB Nvidia Quadro T500 4GB 14" FHD 1 év garancia
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 - 4 ÉV GARANCIA!
- Apple iPhone 14 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus VG27AQL3A 27 180Hz IPS QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Se mosolyjel. se kérdőjel, ekkora klikk vadász videót még nem láttál sokat mosolyogtam rajta tegnap főleg hogy milyen Intel kártyát mutogat...OMG