- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petyás
tag
Sziasztok!
Újabb hiba jött elő, ami talán egyszer-kétszer, de hónapokkal korábban már előjött:
Elvette a videójelet. Kábel kihúz, majd vissza, és ment tovább.
MSI B450M Gaming Plus, 2x4GB Kingston HyperX, IGP
Ez mitől lehet? Legfrissebb driver van fent, korábban korábbi driverrel csinálta.
Köszönöm! -
apatyas
Korrektor
Szia, ha jól értem, a stabilitás nem kérdésed, csak hogy idővel nem megy-e szét. Vmi hosszabb használat után nézd meg, nem túl meleg-e. Ezen a feszen még bírnia kellene hosszabb távon. Nem említetted, de remélem 2*4GB-ról van szó, nem egycsatornás.
pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)
-
tzsolesz
nagyúr
Sikerült valakinek 4GB ramot kiosztani az IGP-nek?
Én hiába választom ki, ugyan úgy 2gb van. De mindjárt próbálkozok még. -
Zoo123
senior tag
Sziasztok!
Kingmax DDR4 4GB GLLF62F 2400MHz (1.2V; CL: 17,17,17,39) ram mehet 1.35V-on 2933 MHz-en CL: 16,16,16,39-en?
Nem lesz baja hosszabtávon, ugye?[ Szerkesztve ]
''Nem vagyok komplett őrült... pár darab még hiányzik!''
-
huntenseN
tag
Sziasztok!
Új gépet építek, ez a trió mennyire illik össze?
Gigabyte B450 Aorus M (Ezt nagyon jó áron tudom venni, ezért szinte fix, kivéve ha nagyon nem ajánlott)
Ryzen 5 2400G
Kingston HyperX Fury 16GB (2x8) 3200MHz CL18 HX432C18FB2K2/16Az IGP-t fogom használni, játék kb csak WoW (Classic) lesz.
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
tzsolesz
nagyúr
Igazatok van, annak kéne egy pici, de nem basztatom. Nem hiszem, hogy számotevő teljesítmény csökkenésem lenne ez miatt. Inkább visszarakom 1500Mhz-re 1.25V-on az iGPU frekit.
-
Vartanus
őstag
válasz tzsolesz #5285 üzenetére
Csak egy kérdés, mennyi fps veszteséged van abból a -67MHz-ből? Szerintem semmi. A 2200G egyébként is hivatalosan 2933MHz-et támogat, de azt is csak single rank, single chanel esetén, minden más esetben 2667 a hivatalos. Ahogy kolléga írja az IMC-nek kéne fesz ha zavar hogy nem fut 3000-en.
< AMD RYZEN™ POWERS. YOU DOMINATE. >
-
sewente
tag
Sziasztok!
- Ryzen 5 2600X - Stock hűtő
- 2x8 Gb G.SKill Aegis 3000 Mhz
- MSI B450M Gaming PlusA BIOS-t már frissítettem, illetve sikerült az A-XMP profil bekapcsolnom, így 2933-on stabilan jár a memória.
- CPU beállításokhoz még nem nyúltam. Mit érdemes rajta állítani így kezdésnek?
Köszi
-
FistXL
senior tag
Először is letiltod az alvó állapotot az energiagazdálkodásnál, majd CMD futtatása rendszergazdaként, beírod, hogy "powercfg.exe -h off". Amióta kikapcsoltam, sokkal kevesebbszer megy tönkre a rendszer, ha elmegy az áram, az egész gép stabilabb - nameg persze felszabadult 10gb tárhely.
-
Petyás
tag
Sziasztok!
Korábban jelentkeztem random fagyással/lassulással/újraindulással. (2400G, MSI B450M G+, 2x4GB RAM)
Érdekes módon bármelyik böngésző inkognitó módban 5-8 ablakkal belassítja eszméletlenül a rendszert.
Ma az alábbi hiba jött elő:
A képet "elmaszatolta", majd pár másodperc után képzaj volt, aztán vissza és újra. (töltenék fel videót, de nem engedi)
Alvó állapotba tettem a gépet és utána jó lett.
Ez mitől lehet?
Köszönöm! -
prolad
addikt
válasz Mercutio_ #5274 üzenetére
Én tervezem (IGP-hez még nem nyúltam, majd talán ma), CPU alulfesz már megvolt, 1V/3400mhz (tudom, alacsony az órajel, de ehhez az IGP-hez így teljesen jó). IGP-nél annyira durva tuningot nem akarok, talán 1400/1.15V-ot néztem.
Ja igen, 2400g-ről van szó.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
Szakik!
Van itt aki az IGP-t húzza, de a CPU-t alulfeszeli?
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
libit
tag
válasz tzsolesz #5268 üzenetére
nalam a 2400G indulasnal felugrott 67C°-ra de aztan megallapodott 60C° korul (3-8 fokos tuskekkel). 3,2-3,9GHz kozott ugralva max. 1,45V
4 perc utan lejebb ment 55C°kore (szinte tuskek nelkul), de a frekvencia is 3,5-3,7GHz-re max. 1,3V-tal
a huto kicsit tulmeretes: scythe mugen 5 (+1db hazventilator)
-
prolad
addikt
válasz tzsolesz #5269 üzenetére
Én csak sima Aidás teszttel próbáltam, de gyárin ott is 2 perc alatt 80-90 fok közelében volt. Játék alatt mrg 60 fok fölé se megy (mondjuk eddig a legigényesebb cím a BL remastered, biztos van ami jobban kihajtja). Lehet az érzékelő mér furcsán, GPU-Zn néztem a hőfokot, ott folyamatosan ugrált stresszteszt alatt egy 5 fokos tartományban, játék alatt meg szép, egyenletes az érték.
-
tzsolesz
nagyúr
Srácok, nektek AIDA tressz teszt alatt hány fokra kúszik fel (akár 4-5 perc alatt) a cpu, és gpu hőfok, nem a kupak, hanem a magok?
Nekem a cpu a 82-őt nyaldossa, a gpu meg a 86-88 fokot.. Ekkor inkább leállítottam. Korábban amikor megvettem, nem volt ennyi emlékeim szerint. 60-70 fok környéke volt. Mindezt alapon. A hűtő gyári, és performancon van a BIOS-ban.
A paszta a pár hónap alat kiszáradhat, vagy valamit benézek.
Mindenesetre megnézem Forza 3 alatt is.....[ Szerkesztve ]
-
tzsolesz
nagyúr
Megjött az G.Skill Aegis 16Gb-os kitem. Persze 2133Mhz-en indult., de rámentem az MPX-re, megnyomtam, és 3000Mhz-re állította magát autón. Suhan is szépen.
Este beszámoló. Játékokkal kitesztelem hogy ez stabil-e.... -
palfitom
félisten
Rossz topikban kérdezed, és rossz a megközelítés is.
A kapott ajánlások nem jók?Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
paperboy
senior tag
Itt leginkább APU-s konfigokkal rendelkezünk, hasonló nem igen van...
[ Szerkesztve ]
-
Komi28
senior tag
Sziasztok!
Új gép összerakása előtt állok.
Ez lenne :
MSI B450M BAZOOKA PLUS ALAPLAP
AMD Ryzen 5 2600 3.4GHz
480GB Kingston SSD 2.5" UV500
16GB 3000MHz DDR4 RAM G.Skill Aegis CL16Viszont a videókártyánál még vacilálok. Mit ajánlanátok kb. 70 e ft-ig hozzá? Illetve hasonló konfignál milyen van nektek?
Köszi -
veterán
Gondolom lesz majd Zen2-es APU, gyanítom a fenti cikkben szereplő Renoir lesz az.
Az AdoredTV-s leakben volt 6 magos IGP-s Ryzen 3xxxG, de az AdoredTV leak szerint ezekről kellett volna beszélni januárban a CES-en.
A topiklakókat úgyis egy ilyen Fenghuang Ravenhez hasonló fejlesztés érdekelne szerintem."A gép lelke egyébként egy egyedi tervezésű AMD SoC APU, amiben négy darab, összesen nyolc hardveres szál futtatására képes Zen mag található, az IGP pedig egy Vega architektúrára épülő, 24 multiprocesszorból álló megoldás lesz. A processzorrész 3, míg az integrált grafikus vezérlő 1,3 GHz-en fog üzemelni, míg a megosztott, GDDR5-ös szabványú rendszermemória 8 GB-os kapacitású."
solfilo
-
prolad
addikt
válasz solfilo #5257 üzenetére
Nem tudom, nagyon meglepne, ha nem lennének Zen2-es APUk desktopon, pont ez az a termék, ahol az AMD az abszolút nyerő választás. Lehet nem Q3-ban, hanem csak jövőre, de valaminek jönnie kéne.
Dobnék linket, de nem találom. Még december/január környékén olvastam valahol egy leaket a teljes 3xxx szériáról. Voltak benne elrugaszkodott dolgok, de az IGP nélküli Ryzeneknél az órajeleket leszámítva valószínűleg stimmel. Ott Q2 volt a sima processzoroknak és Q3 vagy Q4 a az APUknak. Az pedig mostmár biztos, hogy Q2-ben meglesz a Zen2 bejelentés.Persze az már más kérdés, hogy utána mikor lesz ténylegesen elérhető és az AMD kivárja-e az Intel új szériáját amiben új IGP lesz. -
veterán
Nem hinném, hogy fél évvel desktop Picasso után jönne egy Zen2 alapú APU. Fentebb linkelt cikk szerint is a Renoir jön a Picasso után, a 10W-os szegmensbe, szóval minket itt nem nagyon érdekel, max a htpc építőket.
Linket dobhatnál erről a Q3-ban érkező Zen2-es APU-ról.solfilo
-
prolad
addikt
válasz hokuszpk #5254 üzenetére
A kisebbik kaby lake G 65W TDP-vel megoldotta a dolgot tavaly 14nm-en,a nagyobbik is "csak" 100W, ha tényleg olyan jó lesz a 7nm gyártás, akkor ezt vagy még jobb at biztos tudná hozni az AMD is. Nyilván az árát is megkérnék, de én pl szívesen fizetnék érte kicsit többet. A Kaby lake G Nuc is csak azért maradt ki, mert az intel eléggé hanyagolja ezt a vonalat ki tudja meddig lesz támogatás.
Threadripper méretben valószínűtlennek tartom, akkora méretben meg annyi mag mellé a többség már inkább külön VGA-t vesz.solfilo
A Picassonál nem úgy volt, hogy az csak Zen+, frisebb stepping, elsősorban a mobil szegmensbe? A Zen2-es APUk meg majd Q3-ban, ami egybevág azzal, hogy a nagy AMD bejelentések lemennek május/júniusban, ez meg majd pár hónappal később. Ha tényleg minden szimten 2 magot berak pluszban az AMD a sima 3xxx-es szériába, akkor az APU-nál is meg kéne legalább ezt lépnie, ha már az IGP-hez nem is fog érdemben hozzányúlni.
Emellett biztos lesznek Navi alapú IGP-k a későbbiekben, ha már a Navi a PS5-be megy és kiemelt cél volt az energiahatékonyság növelése. -
veterán
válasz hokuszpk #5251 üzenetére
Picasso nem lesz nagy előre lépés (notiban már megjelent ugye), magszám, CU szám maradt, 12nm-en, architektúra is maradt, kb mint egy Raven Ridge +100MHz.
Majd ezek lesznek az érdekesek:
Fura hibridet tervez az AMD az APU és a CPU közéEbből a cikkből:
"Az AMD oldalán ugyan nem szűnik meg az APU, viszont például a jövőre szánt Picasso alapvetően egy áttervezett Raven Ridge lesz, míg a 2020-ban érkező Renoir nem pont a teljesítményorientált szegmenst célozza meg, hanem inkább az ultramobil piachoz fog közelíteni. Ettől persze a fejlesztés a maga szintjén megfelelő lesz, csak ez leginkább a 10 watt körüli fogyasztást fogja jelenteni."[ Szerkesztve ]
solfilo
-
hokuszpk
nagyúr
a hbm-es verzio logikus lenne, de szvsz 7nm ide vagy oda, a fizika kozbeszol, valahogy le kellene huteni, szoval valoszinuleg vissza kellene venni a sebessegebol, akkor meg minek. Masreszt erdekes lehetne az ara is. Threadripperben mar jobban elbirom kepzelni, ott nagyobb a hoatado felulet, boszmebb hutest lehet raapplikalnni, nomeg aki olyat vesz, kevesbe arerzekeny.
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
prolad
addikt
válasz hokuszpk #5251 üzenetére
Akkor majd a 4xxx széria meg az x600-as chipset. Az bizots, hogy már egy 2400g IGP-je is hihetelenül erős, ahhoz képest, ami (és akkor még az Intel-AMD hibridet fel se hoztam), engem szerencsére a z új címek már nem igazán hoznak lázba, ami meg mégis, arra ez. vagy ebből a következő széria elég lesz. A régi címeknél meg akár 4k-ban is a későbbiekben. Ha meg nagyon bilibe lógna a kezem, akkor várnék egy HBM-es verziót a 3xxx-es csúcs IGP-s modellből. Max 300 dollárért
-
prolad
addikt
IGP-t érdemes alulfeszelni? Vagy egyáltalán mennyi a gyári fesz? BIOSban csak az órajelet meg a feszt lehet állítani, de mindkettő auto-n van és manuálisan kell beírni az értéket. Stabi OC verzió már van, de megnézném a másik végletet is, processzor 1V-on stabil, RAMból is sikerült kihozni 3066-ot fesz emelés nélkül.
Egyébként 3066-os RAMoknál az IGP Bandwidth 49.1 GB/s (3133-on meg 50.1, de az már nagyon határeset volt), a GDDR5-ös 1030 ref. Bandwidthje meg 48,06 GB/s. 1030-am volt, ott a mem sávszél vígan elég volt ahhoz a kártyához, csak a mérettel volt gond. Amit ebből ki akarok hozni, hogy OC-nál nem lehetne a memória a szűk keresztmetszet. Illetve ha tényleg jön jövőre a DDR5 és tényleg közel dupla órajelen, akkor jöhetnek majd a combos IGP-k.emélem tényleg olyan lesz a 3000es széria, mint amit a januári leakekben mutogattak.
-
FistXL
senior tag
válasz ahantos1963 #5248 üzenetére
Tisztában is voltam, nem vagyok olyan nagy játékos, néha BF1-ezek egy kicsit, meg CS:GO-zok, ezekre elég. 900p-ben ultrán alap órajeleken 30fps-em volt, húzva 40 lett átlagban, bő 15%-os gyorsulás, ami azért nem elhanyagolható . nekem megfelel, persze ha valami durvább gépigényű játék megtetszene esetleg, spórolnék egy használt 580-ra/590-re, addig meg eljátszogatok ezzel. Szerettem volna a maximumot kihozni belőle, ami még nem károsítja.
-
ahantos1963
kezdő
Én egy dolgot nem értek: 2200G-t vettél. Tisztában kellett, hogy legyél a korlátaival. nem egy csúcs tuning proci. 5%-ért meg akarod ölni tuninggal?
Én nem cseszegetem a konfigomat. Tudom, hogy mire vettem. Nem lesz fürgébb a Passziánsz. Az összes többire pedig elég az, amit alap (turbóból) tud.
Gamer dolgokra pedig legyen nem APU Ryzen proci +egy dVGA kártya. Tisztább, szárazabb érzés.
----
(Mondjuk Trabanttal is lehetett ralizni, de volt neki külön kategóriája annó.)Van halál az élet után.
-
zolee1984
senior tag
Fix fesszel stabilabb a tuning is általában ezért én nem ajánlom az offsetet.
Nem ajánlott 1,2volt fölött tartani a soc feszt tartósan
Nézd meg 1,2alatt mit megy az igp.
Tuninggal nem megy a cnq elvileg hiába kapcsolod vissza.
De próbáld ki hátha a te lapodban működiküdv Zoli
-
FistXL
senior tag
Sziasztok!
Szeretném a maximumot kihozni a 2200g-ből, hosszas tesztelés után ezekre a stabil beállításokra jutottam:
- IGP: 1600mhz @ 1,25V (max ajánlott feszültség)
- CPU: 3850mhz @ 1,35V (1,4V a maximum ajánlott)Ezekkel nem vagyok még teljesen tisztában:
1. Global C-state control enabled-del és autón hagyott CPU fesszel a maximum fesz, amit felvesz a proci az 1,4v, viszont ha nincs terhelés alatt, akkor lentebb veszi a feszt, ezért idle-ben sokkal hűvösebb. Viszont melegebb terhelés alatt, mintha fix 1,35v-ra tenném a feszt, de 1,35v fesszel meg idle-ben melegebb.
Sajnos ha az offset voltage-el bármit babrálok, akkor fixen megáll a CPU fesz, nem változik terhelés hatására, pedig a Core performance boost ki van kapcsolva. Melyik verziót használjam?
2. SoC voltage 1,25 V-on van, mert ezzel együtt határozható meg az IGP feszültsége is. Ezt hagyjam fixen, vagy használjak a SoC voltage-re is valamilyen offset voltage beállítást (IGP feszt csak fixen lehet állítani, SoC feszt offsettel is).
3. Az AMD Cool 'n' Quiet az OC hatására kikapcsolta magát, viszont vissza lehet kapcsolni. Először is érdekel, hogy visszakapcsoljam-e, másrészt pedig ha igen, 3 állása van, Psate 0,1 és 2, melyiket ezek közül?
Vagy ha bármiben segítenétek, ami fontos OC-nál, annak nagyon örülnék!Hosszúra sikerült, ha valaki tud segíteni, annak ezer köszönet!
[ Szerkesztve ]
-
-
tzsolesz
nagyúr
3000Mhz-en járatod?
-
tzsolesz
nagyúr
Srácok úgy döntöttem 2x4GB megy, 2x8GB jön.
A lehető legolcsóbban szeretném megúszni a cserét.
A 2 ramom hétfőn elmegy....Ez lenne helyette: G.Skill Aegis 2x8GB DDR4 3000MHz F4-3000C16D-16GISB
Mennyire jó választás ez, a szupportban nincs benne, de sokan írják, hogy Ryzen kompatibilis.
2933Mhz-re mennyi az esélye alapfeszen? Nem nagyon akarom babrálni, mert ez nem hűtőbordás, mint amilyen az enyém volt, amit eladtam. -
veterán
Nincs mit!
Én lehet kapásból vennék egy bestbuy KIT-et, aztán a mostani modult meg eladnám. (2*4GB 3000MHz körüli G.Skill Aegis/Ripjaws, Patriot Viper, páros időzítéssel, ezek mennek szépen min 2933Mhz-en)
Nem sokáig lesz ilyen az Edge, áttér az is Chromiumra, ugyan nem értek hozzá, de feltételezem hasonlóan fog viselkedni így a Chrome-hoz.[ Szerkesztve ]
solfilo
-
Zoo123
senior tag
válasz solfilo #5234 üzenetére
Ha jól emlékszem 2018-as (intel iGPU) drivert telepítettem.
Egyébként azt vettem észre hogy a Ryzen 2200g-vel Win10 alatt az Edge böngésző a legkevésbé erőforrásigényes, a Firefox már enyhén lassabb, és Chrome még lassabb.
Firefox/Chrome alatt már néha van framedrop akkor amikor Edge böngészővel még folyamatos a videó.Mindenesetre köszönöm hogy letesztelted a Ryzen 2400g-vel, nagyon hasznos volt!
Mostmár tudom hogy veszek másik memóramodult hogy meglegyen a dualchannel és az APU tökéletesen lesz arra amire nekem kell.''Nem vagyok komplett őrült... pár darab még hiányzik!''
-
veterán
Köszi a visszajelzést! Látom megy a youtube gyorsítás, így tovább kerestem, ezt a cikket találtam.
"Today Intel announced the release of two new driver sets that will bolster Haswell and Broadwell processors with the ability to play H.265 and Google’s VP9 video formats.
The update, numbered version 15.36.14.4080, will “improve video playback through partial ardwareardware acceleration support” for VP9, as well as enable GPU decoding of the H.265 video."Bírom, hogy több írásban, wikipedián VP9 decode-hoz Skylake-t írnak, pedig így valamilyen részleges gyorsítással besegít a Haswell IGP is (H265-nél is).
Az mondjuk még mindig fura, hogy a céges Haswell masinán meg akad.mod: megnéztem, 2014-es ezen a gépen a driver (új gépként került hozzám 2017-ben), a fenti VP9 részleges support 2015-ös.
[ Szerkesztve ]
solfilo
-
palfitom
félisten
Minden platformon érdemes figyelembe venni a procik támogatását (dual vagy quad), és aszerint vásárolni ramot. A single-channel ram nem csak az IGP-t, és nem csak a Ryzent fogja vissza, hanem más rendszert is (még dVGA-s gépet is)!
[ Szerkesztve ]
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Zoo123
senior tag
válasz solfilo #5217 üzenetére
Bocsánat hogy ilyen soká tartott, de csak most volt időm kipróbálni amit javasoltatok:
-Hardveres gyorsítás kikapcsolva (intel IGP driver uninstall) ---> 1080p videók is szaggatnak, Windows ablakkezelés is akadozik.
-Single Channel DDR3 2400 (19 GB/s Vmem) ---> Szaggatás, rengeteg eldobott frame
-Dual Channel DDR3 2400 (38 GB/s Vmem) ---> Folyamatos lejátszás, nincs eldobott frame
60-70 Mb/s videólejátszás:
A tanulság pedig hogy a Ryzen 2200g Dual channel memóriával rendben lesz, de ezt másik memóriamodul hijján sajnos nem tudtam kipróbálni.
Mindenkinek köszönöm a segítséget! különösen:
-solfilo
-ahantos1963
-prolad
-palfitom
-hopex
-tzsolesz
-consonofórumtársaknak.
[ Szerkesztve ]
-
tzsolesz
nagyúr
Tessék, szívesen. idegölő jelenség. Azóta csinálta nekem hogy kapott egy 1Terrás Seagate vinyót a vas.
Ezzel meg fog szűnni.[ Szerkesztve ]
-
-
-
veterán
válasz ahantos1963 #5226 üzenetére
igen, így értettem én is, hisz Ravenre (Ryzen 2xxxG) kérdezett rá.
(#5225) Karesz85: nincs mit!
[ Szerkesztve ]
solfilo
-
ahantos1963
kezdő
válasz solfilo #5224 üzenetére
A lapomnál írja az MSI (vagy a honlapon, vagy a manual-ban) hogy Ryzen APU-knál csak x8 mód érhető el. (valószínüleg az APU fenntart az IGP részére egy x8-at körülményektől függetlenül - talán az estleges CF miatt.)
A többi Ryzen esetén nincs ilyen korlátozás.[ Szerkesztve ]
Van halál az élet után.
-
veterán
válasz #10034944 #5223 üzenetére
igen, ha jól tudom, igaz.
gyakorlati jelentősége kb nincs.GTX 1080-nál, a legnagyobb terhelést jelentő 4K-n kb nincs semmi hatása, gyengébb kártyánál még kisebb a hatása.
Metro: Last Light:
több játék és felbontás[ Szerkesztve ]
solfilo
-
törölt tag
Sziasztok!
A Raven Ridge apuknál az x16 foglalat csak x8 módban működik?
-
zolee1984
senior tag
Ha tovább csinálja figyelni kell a feladat kezelőt
Esetleg bios frissítés ha nem a legfrissebb
Chipset driver fel van telepítve?
[innen] leszedheted vagy az amd oldaláról
Energiagazdálkodás mire van állítva?
Ha fent van/lesz a chipset driver állítsd ryzen kiegyensúlyozottraüdv Zoli
-
consono
nagyúr
Kapcsold ki a hardveres gyorsítást, és nézd meg úgy. Valószínűleg a proci izomból jobban dekodol majd. Vagy nem, de egy próbát megér.
Born too late to explore Earth, born too early to explore the Universe. Born just in time to sit in front of the laptop and join a Teams meeting...
-
-
veterán
Megnéztem mindegyiket, Ryzen 5 2400G, 2x8GB 3200Hz RAM, Win10
4K@60Hz Youtube, megy Chrome és Edge böngészővel is, Edgében nincs eldobott frame, Chrome-ban van néhány.
8K@60Hz Youtube, itt látható, hogy 4K felett nincs hardveres gyorsítás, masszív lag az egész
Ghost in the Shell 4k sample, lejátszó MPC-HC
proci nem is megy max órajelen, IGP 66%, akadás nincs, eldobott frame 1 darab, amit induláskor szed össze. Memória használat 3,6-4GB között ugrál, szóval nálad eléggé határon lehet.2200G-val ugyan ezeket kéne produkálni kb.
[ Szerkesztve ]
solfilo
-
ahantos1963
kezdő
Nos, a 2400G-s gépemre D-SUB 22" fullHD 60Hz Samsung van kötve (8 éves), még az IGP-nek és a grafikus drivernek kell visszanyomnia a 4K-s videót fullHD-be.
Kb. olyan ez, amikor ráparancsolsz a törpére, hogy"..sszon lovat", de kislétrát nem adsz neki hogy felérjen a "célterületig".
-------------
Részemről befejeztem.Van halál az élet után.
-
Zoo123
senior tag
"Mindegy milyen erős az i7-4790K IGP-je, ha nem tud besegíteni a HEVC gyorsításba, linkeltem is két írást, ami Skylake-ről beszél Intel oldalon (az két gennel későbbi, mint a Haswell).
A lejátszásra lehet magyarázat pl az, hogy prociból ki tudja nyomni"
Az biztos hogy izombol besegít mert konektorból 120W-ot eszik olyankor a nyugalmi 70w helyett, de feladatkezelő szerint a CPU terhelés 50% alatt volt ha jól emlékszem.
"Mivel megvan az i7-es gép, igazán végére járhatnánk a dolognak azzal, hogy kiveszed a GTX-et, s megnézed az általad linkelt anyagokat, hogy mennek."
Azt én már hónapokkal ezelőtt megnéztem, csak a 4790k volt a gépben, minden bővítőkártyát kivettem és az általam linkelt anyagok közül a 4k 60fps illetve a Gits nyitójelenete akadás nélkül mentek, a 8k-t nem próbáltam mert akkor még ez nem érdekelt, most is csak érdekeségnek írtam.
"Vegyél már ki egy ramot az i5-ös gépedből, nézd meg mit tud single chanelben..... Kíváncsi vagyok....."
Majd este ha edzés mellett lesz rá időm, melóhelyen nincs i7, csumpi i5-ös laptop van, az meg FullHD 60fps-el is küzd.
[ Szerkesztve ]
-
tzsolesz
nagyúr
Akkor az i7 4790k-ban lévő dedikált videófeldolgozó egység erősebb/gyorsabb mint ami a Ryzen 2200g-ben van? Ezt nehezen hiszem.
Kb. 4-szer gyorsabb a Vega 8. Nem egy liga.....
Vegyél már ki egy ramot az i5-ös gépedből, nézd meg mit tud single chanelben..... Kíváncsi vagyok.....Az i7 4790K is kb csak 10-15%-al erősebb a 2200G-től.... Tehát az viszont egy liga.....
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Mindegy milyen erős az i7-4790K IGP-je, ha nem tud besegíteni a HEVC gyorsításba, linkeltem is két írást, ami Skylake-ről beszél Intel oldalon (az két gennel későbbi, mint a Haswell). Mindenesetre elég zavarosak az írások ebben a témában.
A lejátszásra lehet magyarázat pl az, hogy prociból ki tudja nyomni, ahogy pl az A8-7600-am otthon viszi az 1080p@60Hz youtube-ot gond nélkül, míg a Pentium G840-nek ez nem megy sajnos tökéletesen, egyik IGP-je sem tud besegíteni VP9 átállás óta.
Mivel megvan az i7-es gép, igazán végére járhatnánk a dolognak azzal, hogy kiveszed a GTX-et, s megnézed az általad linkelt anyagokat, hogy mennek.
[ Szerkesztve ]
solfilo
-
Zoo123
senior tag
válasz solfilo #5209 üzenetére
Elnézést, kifutottam a szerkesztési időből.
"Nem az IGP ereje számít, elvileg ezeket dedikált egységek végzik"
Akkor az i7 4790k-ban lévő dedikált videófeldolgozó egység erősebb/gyorsabb mint ami a Ryzen 2200g-ben van? Ezt nehezen hiszem.
Ha meg a memórisávszélesség a probléma a single channel miatt akkor pedig nem lenne 90% fölött a 2200g iGPU használat.A következő játékos/mindenes/ultrabrutál gép az egy Ryzen 3xxx lesz nyáron, az majd fog kapni valami jófajta 2x8GB DDR4 3200 CL16-os ramot, addig marad az i7.
A netezős/letöltő/filmnézős gépet viszont nem terveztem bővíteni.Lehet bedobom a tartalékkártyát (rx470 4g) a 2200g mellé, hátha az megoldja a videógyorsítást, vagy megmarad a 4790k média PC-nek, bár az erős tulzás lenne.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Nem az IGP ereje számít, elvileg ezeket dedikált egységek végzik, Vega 3 is viszi ezeket, pedig kevesebb mint fele a számolóegységek száma mondjuk a 2200G-ben lévő Vega 8-hoz képest.
Abban sem vagyok biztos, hogy a 4. generációs i7-4790K IGP-je gyorsítja a HEVC-et, ezen cikk szerint ahhoz 6th gen Skylake kell. Lehet izomból tudja a proci kitolni. Ha megvan még az i7-es gép, ezt is nézd meg, GTX-et kiszedve, feladatkezelőben látszik majd, hogy a proci vagy az IGP dolgozik.
wikiről:
"On August 5, 2015, Intel launched Skylake products with full fixed function Main/8bit decoding/encoding and hybrid/partial Main10/10bit decoding."[ Szerkesztve ]
solfilo
-
Zoo123
senior tag
válasz ahantos1963 #5205 üzenetére
Amit én használok az az MPC-HC (Mediaplayer Homecinema) lejátszó, ingyenes, dxva hw-es gyorsítást tudja.
A lejátszó a következő adatokat mondja a videóról:
------------------------------------------------------------------------------
Video
ID : 1
Format : HEVC
Format/Info : High Efficiency Video Coding
Format profile : Main 10@L5.1@High
Codec ID : V_MPEGH/ISO/HEVC
Duration : 35 s 786 ms
Bit rate : 65.2 Mb/s
Width : 3 840 pixels
Height : 2 160 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate mode : Constant
Frame rate : 23.976 (24000/1001) FPS
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0 (Type 2)
Bit depth : 10 bits
Bits/(Pixel*Frame) : 0.328
Stream size : 278 MiB (92%)
Writing library : ATEME Titan File 3.8.3 (4.8.3.0)
Default : Yes
Forced : No
Color range : Limited
Color primaries : BT.2020
Transfer characteristics : SMPTE ST 2084
Matrix coefficients : BT.2020 non-constant
Mastering display color primar : R: x=0.680000 y=0.320000, G: x=0.265000 y=0.690000, B: x=0.150000 y=0.060000, White point: x=0.312700 y=0.329000
Mastering display luminance : min: 0.0050 cd/m2, max: 1000.0000 cd/m2
------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ha neked 2400G-vel röccent egyet, akkor nem csodálom hogy nekem a mintegy 35-40%-al gyengébb IGP-vel megáldott 2200g-n is akadozik az első 10 másodpercben. Akkor ezen semmilyen memória nem fog segteni, ez az IGP sajnos csak enyit tud.
Ez most nem flame akar lenni!!! csak nem értem a dolgot az 4790k IGP-je harmatgyenge régi fos, de hogyhogy az viszi, az új Ryzen APU-k sokkal erősebbek IGP-ben akkor ennek szaladnia kéne.Ez a filmben kb a legnagyobb bitrátájú jelenet, a film többi része sima, folyamatos.
Kösznöm hogy megnézted!
[ Szerkesztve ]
-
FistXL
senior tag
Ha már szóbakerült, nekem azóta használhatatlan VLC-vel a 2200G, mióta megvettem . Ilyen videó megy, hogyha visszanézem a telefonnal készített (töltsétek le) videókat, amit viszont Zoo123 (5203) fórumtárs linkelt videót, tökéletesen megy VLC-vel. Letöltöttem a KMP playert, és kijelenthetem, sokkal jobb, mint a VLC, bármit lejátszik hibátlanul. A VLC színvonala sajnos az utóbbi időkben nagyon lecsappant, a telefonomon (Honor 9) iszonyúan laggolnak a 4k videók vele, a gyári player meg hibátlanul viszi...
-
palfitom
félisten
Single channel 4GB, alacsony órajelű rammal jól visszafogtad a gép teljesítményét, az biztos.
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
ahantos1963
kezdő
Letöltöttem.
VLC 3-mal simán megy, de mintha láttam volna 2-3 szemvillanásnyi röccenést.Win10 lejátszóval:
"A video lejátszásához új kodek szükséges.
HEVC -videóbővítmények
350,00 Ft"Na most "nyádpics" mikrofos, egy teszt miatt nem fogok a sztórból onnyál vásárolni.
Egyébként milyen videó ez a szar? Nem a címét kérdezem, hanem a felbontási tulajdonságait, bitrátát és egyéb kutyatökét.
------------
A 16 GB ramomból van adva az IGP-nek 2 giga.
Ez 4 giga ramnál ... hogy is mondjam csak ... öntökönszúrás.[ Szerkesztve ]
Van halál az élet után.
-
prolad
addikt
Azért 4GB RAM (akármilyen, ilyen felhsználásra tényleg elég a legalapabb is) nem egy óriási költség, főleg, hogy most esnek a RAM árak. A gép pedig meghálálja a dual channelt kb. bármilyen felhasználásnál. Arról nem is beszélve, hogy 4GB ma már igencsak belépőszint, Win+böngésző megeszi, IGP-nek nem tudom mennyit adtál, de ugye fél-1GB alapból lejön.
-
Zoo123
senior tag
válasz ahantos1963 #5201 üzenetére
Igen, ezt értem, de nem bővítek ramot "potyára", ha biztosan csak ezért akad a 4k felbontású 60-70 Mbit/s videólejátszás akkor igen.Ez csak egy csumpi letöltő/netezős/médialejátszó gép, annak elég a 4GB, de ha pl egy 2x4GB-tól megtáltosodik -amit kétlek mert a feladatkezelőben 90% fölött van a GPU kihasználtság, ezen nem fog segíteni nagyobb memóriasávszélesség sem- akkor örülni fogok.
Megtennéd hogy megnézed ezzel a videóval is hogy vajsimán megy-e a 2400g-n?
-
ahantos1963
kezdő
Ahogy solfilo fórumtárs "gyengéden" célzott rá, a 2200G-s konfigodnak masszív "memória keserve" van.
4GB ram: Eszik az oprencer, eszik a böngésző ( a gugli króm pedig sokat) zabál a youtube lejátszás, az IGP pedig belefullad a "kanál vízbe". A teli vályút azért jobban szeretné.
Az IGP-t még a lassú ram és a single channel is lassítja.Nézd meg a konfigomat az adatlapomon (tudom, hogy túlméretezett a tiédhez képest) de ötletet/tippet adhat a ram bővítéshez.
legalább 2 x 4GB G.Skill ramot (KIT-ben) kíván a géped és a B350-es lapod sem fog a ramok miatt hisztizni, ha legújabb a BIOS.Van halál az élet után.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 5 7600 (3.8-5.1 GHz, 6 mag, 12 szál, 65 W)
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Intel Core i7 9700 8mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ, 3év gar! AMD Ryzen 7 9800X3D OEM (96M, Up to 5.2 GHz) Processzor! BeszámítOK
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest