- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
CirrMee
addikt
válasz
sepsi0 #56152 üzenetére
A driveren keresztül alapvetően a GPU/memória órajeleket tudod befolyásolni. Magától (a szoftver) ezekhez nem nyúl, ugyanis az üzemi órajeleket a kártya BIOS -ából olvassa ki, és itt meg is áll a mutatvány. Az áramfelvétel a feszültség/órajelek/terhelés függvénye. Erre (a max korláton kívül) nincs befolyásod, mindig annyi lesz a felvétel, amennyire igénye van, illetve ameddig engedi a kerete. Teszem azt x értéket fogyaszt alapjáraton, 4x értéket meg terhelve. Ha belegebedsz, sem fog 4x fogyasztást produkálni alapjáraton, mert nem a te törvényeid, hanem a fizika villamossági törvényei szerint működik a kártya, ami szerint ha nincs meló, nincs (akkora) fogyasztás.
Az overdrive nem csicsa, hanem arra van, amire a neve is sugallja: túlhajtás. Mi eddig a normál üzemről beszéltünk, remélem nem akarod az egészet kicsavarni azzal, hogy errefelé tereled a beszélgetést. Az overdrive másik történet, amit lehet ésszel csinálni (pláne ha arra alkalmas az adott példány), és lehet eszetlenül is. Az egy dolog, hogy ezzel reklámoznak kártyákat (verseny van ugye), de a gyártók a reklámon túl nem rajonganak annyira érte. A garis miértre egy másik példa: elvileg illene az efféle technikát ESD védelem mellett szerelni, de nem állnak mögötted ezt ellenőrizni - pedig van elég kretén, akik a fincsi műszálas otthoni anyagokon végzik a szerelést, vagy ilyenre dobálnak alkatrészeket. A gyártó kénytelen ezt is benyelni, Vér Pistike meg esetleg dühöng, hogy mekkora sz*rt vett megint...
A tervezett avulásra én csak válaszoltam, de számomra tény, hogy egyre szarabb minden.
Írtan párat az okok közül.
Záró gondolat. Szoftveresen szándékosan/véletlenül egy hardvert sem lehet megölni?
Az a Crimson hiba, amin szokás lovagolni - és amit javítottak - sem arról szólt, hogy feltelepíted, egy gombnyomás, és már halott is a kártya. Ott a (venti) hűtésbe barmolt a driver (és ott sem mindenkit érintett, nálunk is ment mindkét kártyán hiba nélkül az a bizonyos driver), elégtelen hűtést okozva. Nem a semmiért magyaráznak sok topicban, hogy melegedős kártyánál hiába bírja az adott órajelet, ne menjünk huzamosabb ideig egy bizonyos hőmérséklet fölé. Egy ideig még elmegy a kártya, aztán már nem.
Az overdrive más kérdés: én ugyan személyesen nem próbáltam irreálisan magas értékekkel ajándékozni a kártyáimat, de ott szvsz bőven lehet tenni azért, hogy ne maradjon a régi (AB alatt pl eléggé ki lehet ütni az eredeti órajel korlátokat, de ugye az sem normális üzemnek számít). Az overdrive viszont nem üzemszerű használat, bekapcsolásával (pontosabban a túlhajtással) magad növeled a kockázatát annak, hogy a kártya rövidebb ideig fog esetleg szolgálni. Én sem használom alapon a kártyáimat/procijaimat alapon, de felfogtam, hogy mivel jár(hat) ez. Illetve akkor is felfogom, amikor mondjuk előszedem a VBE7/AtiWinFlash proggikat...
-
válasz
sepsi0 #56152 üzenetére
Ha így is lenne, módszer, eszköz nem lenne rá hogy kiderítsük.
Így marad az előbbi elmélet, hogy ócska a forrasztás...
Amúgy a kérdésedre megpróbálok röviden válaszolni.
Van a kártyákba túlfeszültség és áramerősség elleni védelem, biosba égetve. Sőt, se a crimson, sem a catalyst nem enged alapértelmezésben, fix órajelnél feljebb állítani. Jelen esetbe 1050 Mhz, ha 7870ről és társairól beszélünk. -
CirrMee
addikt
válasz
sepsi0 #56146 üzenetére
Azért felteszem neked a 2Ft -os kérdéseket:
-ha hülyeséget írok, miért javul meg (ha ideiglenesen is) sok kártya reballozással (gy.k.: újraforrasztás)?
-ha hülyeséget írok, szerinted miért kapnak felmentést az orvostechnikai/űrtechnikai/közlekedés technikai (pl fékrendszer elektronika) /stb cégek az ólommentes forrasztás alól, ahol kritikus tényező az üzembiztonság?
Elárulom: azért, mert már az ólommentes bevezetése előtt tudtak arról, hogy ennek mi az ára.Egyszerűen figyelmen kívül hagyod, hogy van itt egy sor tényező, ami összejátszik: ezeknek a kártyáknak, pontosabban a hűtőjüknek szép súlyuk van, ezt kombináld a ridegebb forrasztásokkal, plusz a felfűtések okozta hővel. Régen volt ólmos forrasz, kevesebb réteget tartalmazó nyák, kevesebbet zabáló GPU, kisebb súly, és - nem is volt ennyi nyűg. Nem állítom, hogy ez mind válasz az összes problémára, de ezek ismert és létező dolgok, melyek garantáltan belejátszanak a kártya élettartamába. És akkor nem beszéltünk arról, hogy gyártási hiba is adódhat, olyan is, amivel a teszten átmegy, és (akár két) évvel később is megy, aztán a következő nap már megadja magát. A gyárakban a minőségbiztosítás (a legendákkal ellentétben) sajna nem olyan szinten áll, hogy 'náza elektronmikroszkóppal nyálazzák át a panelokat éveken keresztül, mire rádobják a Pass jelzést.
Az amiről te írsz, az vaktában pufogtatás a nagy semmibe. Ugyan mi vágná haza a driverben? A venti profilos botlást már anno javították. Akkor mi marad? Nullák és egyesek helyett izzó vasvillás kettesekkel bombázza a hardvert...?
Az ő asztala 1m-rel arrébb van. A te szakmai tapasztalatod alapján annak a kártyának is be kellett volna tegnap adni a kulcsot.
Van egy rossz hírem, kolléga: ezt a te hozzászólásaidból lehet levezetni. Te írsz tervezett avultatásról, az alapján kellett volna egyszerre megdögleniük.
-
CirrMee
addikt
válasz
sepsi0 #56144 üzenetére
"...megkérlek ha rólam beszélsz válogasd meg a szavaid!"
nemKedves fórumtársam!Mi a jó istenről brekegsz? Tanul, olvas, értelmez!
Mikor lett neked címezve? Amúgy villantsd már meg szakmai tudásod eme oldalát, mert én úgy látszik, 12 év elektronikai gyártásban szerzett tapasztalattal nem érek fel odáig... -
Zeratul
addikt
válasz
sepsi0 #56139 üzenetére
Ez driver megölte a VGA-t enyhén szólva nevetséges. Mégis hogyan tenné? A ventilátor bugot javították, de azt lehetetlen nem észre venni hogy throttlingol a kártya, tuning nélkül nem is jelentkezett, illetve elég hosszú távon kellene throttlingolva hajtani hogy károsodás érje.
-
katt777
félisten
válasz
sepsi0 #53363 üzenetére
Szeretek a saját tapasztalatomra hagyatkozni, nem olyan tesztekre, amelyekkel valaki direkt meg akar győzni, ennyi az egész.
(Ebből mondjuk a csúcsok a valóságot enyhén és érzékelhető céllal kerülő VGA-tesztek.
) Az említett VGA alá szinte bármelyik megoldás jó, de éppen elég alaplapos tapasztalatom van ahhoz, hogy a legolcsóbbakat a legmárkásabbakból se javasoljam senkinek, illetve persze nem feledkezem meg a hosszabb távú használhatóságról, de ez megint preferencia kérdése. Én szeretem az évekig kitartó cuccokat, mert ezek ált. a kezdeti magasabb ár ellenére olcsóbbak a folyamatos cserélgetésnél, és kevesebb a lehetséges hibafaktor is. Ezek az én szempontjaim.
tka: Karit karira vásárolgatsz, ez szép.
Vettél volna egy drágábbat.
Viccet félretéve: írd felül a gyári profilt minőségi beállításokkal, és máris szaladni fog a BF4. Hogy ezt ?x írtam már, de senki nem keres... Mihelyst nem "optimalizál" a driver, rendben fut a program. DX-ben és Mantle-ben is ez volt a megoldás (előtte még random kidobás is előfordult a nagy laggolás közepette), ami persze ezúttal sem jelent 100%-ot.
AB tökéletes megoldás, viszont a driver saját órajel és feszvezérlését ki kell irtani, és kézzel profilt váltani. Így nem hülyíti meg és teszi tönkre a VGA-t a szükségtelen órajel és feszváltásokkal. -
katt777
félisten
válasz
sepsi0 #53355 üzenetére
Ha megnézed az említett procik tudását, rájössz, hogy az i3 megéri, és az AMD is jó. Én ha valamit erőltetnék, az Intel lenne (+nV
), de magam tapasztaltam, miben és mennyire jó az AMD. Direkt olcsó lapot pedig nem vennék továbbra sem, inkább kicsit drágábban minőséget.
GB-t lapot nem vennék, mert nem érik meg az árukat, ha az ember végigböngészi a tudásukat. AsRock nagyon jókat csinál olcsón, de tőlük sem venném a legalsó kategóriát. Viszont VGA-ból meg csak GB-ot, ha tehetem, abból az ASUS-t kerülöm messzire.
No de ki-ki elmondta a maga preferenciáit, a döntés nem a mi dolgunk.Mi csak megnehezítjük.
polgi803: Sapphire nem csak Mo-on 2 év garos, gyárilag pedig 3? El van ásva a doboza, oldalukon meg nincs ott.
-
kerekfej
őstag
válasz
sepsi0 #53355 üzenetére
Gigabyte GA-H81M-DS2V lap miben jobb az ASRock H81M-HDS-nál?
HDMI az nincs rajta
-
zozoz1
aktív tag
válasz
sepsi0 #53051 üzenetére
Most karácsony elött sok a meló kevés az időm. De dolog végére akarok járni.
(#53051) sepsi0
Minden ötletet kipróbálok. Valakinek az ajánlása csak be jön.
Ha igen közzéteszem...(#53052) sephi
Nekem most a catalyst nincs fent csak a vga driver.
Az MSI Afterburner 4.0.0 használom (van aki azt mondja neki ez a progi okozott galibát)Amúgy fél éve sincs hogy vettem a gépet. Próbáltam mindenből a legjobbat. Még is itt bírkózok.
-
katt777
félisten
válasz
sepsi0 #53036 üzenetére
Én továbbra is csak azt tudom mondani, hogy nem lapozófájl egyik játéknak sem. Hogy miért lehet rá szükség, már írtam. 8GB bőven elég, de 6 is. Jó pár éve egyedül a Force Unleashead volt az egyetlen, amely nem ment nélküle (kellett, el sem indult), de hogy 8GB RAM-mal ilyen gondok legyenek ÉP Windowson, olyat nem pipáltam. Jut eszembe, valami hálózati szarság BF-nél bezavarhat, de alapból tutira lazán fut nélküle. Persze muszáj megjegyeznem, hogy ez drivertől és update-től is függ. De ha nektek úgy megy, és OK, akkor fölösleges is vitázni rajta.
AMD-nél nem lep meg, hogy egy konfigon ilyen beállítással megy rendesen valami, egy másikon meg egy másikkal.
RetepNyaraB: FX-ben nem szakértek, de a 3.45GHz tutira kevés, nagyon sok helyütt olvastam, hogy inkább FX-8... procikat javasolnak AMD-sek is egy ilyen kalibertű kártya alá.
-
zozoz1
aktív tag
válasz
sepsi0 #53016 üzenetére
sepsi0
A Battlefield 3 directx-ét feltelpítettem a 4-re ahogy mondtad. De nem változott semmi.
Sőt úgy le fagyott (szürkehalál) hogy csak a reset segített...A virtuális memóriát nem egészen értem. "Ha nincs adj neki 1Gb-ot."
16 Gb memoria van a gépben. Ahhoz adjak hozzá még?(amúgy csak adaléknak hogy a játék legelején az épületben semmi gond nincs. Ahogy kijövök a szabadba 3-4 perc és összeomlik a gép)
katt777
Drága barátom ezer éve nem hallottam felőled. Ment PÜ.....
-
betegphiu
senior tag
válasz
sepsi0 #53016 üzenetére
sziasztok!
SAPPHIRE HD 7870 XT WITH BOOST (TAHITI LE)
Egy ilyen kártyát szereztem elég jó árban.
két kérdésem lenne.-milyen órajel,feszültség beállításokat használjak (hogy ne legyenek fps dropok amikről halványan olvastam valamit) megéri-e a boost órajelen futtatni (legalábbis driver felrakása óta nem piszkáltam,gondolom ez a gyári alap órajel akkor) alapból?
-állítólag ez bios kapcsolós.. az mi,hol van,mire jó és mikor kell használni?
előre is köszi,üdv!
-
-
katt777
félisten
válasz
sepsi0 #52255 üzenetére
Hát nálam messze nincs annyi CPU-használat, de Mantle leginkább kihajtatlan VGA-kon tud dobni.
Online BF4-eztél? Egyébként BF3-at is anélkül toltam. Egyetlen program nem ment virt. mem nélkül, amelyre emléxem, az valamelyik Force Unleashed volt. BF4-nél lehet ez verziófüggő is, én pl még update 1-gyel játszottam végig gond nélkül. Talán ez a titok nyitja.
Önmagában a lapozófájl hiánya 6GB+ RAM-nál nem akadályozhatná meg egyetlen játék futását sem, ilyen esetben legtöbbször a játék kódjában van a hiba, ritkábban a VGA driverben.juve600: Sztem leírtuk párszor, mely esetekben gyorsít.
(Gyenge proci, v. multi ill. gyenge graf miatt miatt relatíve gyenge proci.) Ez a tény, nem pedig az önmagában az 50%, ami e formában hamis állítás.
A VRAM megzabálásáról akkor még szó sem esett. Nálam csak lassulást okozott, illetve Thief-nél némelyik driverrel durva artifactelést.
És az a "remek" gyorsulás is számos programban elérhető persze (2-ben, 3-ban?). -
proci985
MODERÁTOR
válasz
sepsi0 #52233 üzenetére
ez igy nem igaz, nekem boot es a steam is SSDn vannak, nem kekhalalozik semmi.
az egyik marvel sata3 vezerlo utalta a sandforce vezerlos SSDket, ami miatt neha az SSD eltunt menet kozben az eszkozok kozul. na emiatt pl lehetett kekhalal, elvileg az 520 is SF alapu.
papírzacsi: ha egy ido utan lassul, akkor vagy a VRam, vagy a ram fogy ki. FC3nal konkretan 3-5 ora utan volt meg ugyanez.
masik lehetoseg, hogy valami (tap/cpu/vga) tulmelegszik es nekiall throttlingolni. tippre tegyel be valamit monitorozni a hatterbe, ha nezed a CPU / VGA orajeleket, RAM / VRAM foglalast es melle monitorozod a hofokokat, akkor ki kell jonnie a dolognak.
de szerintem szinte biztos, hogy a vram fogy ki.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
sepsi0 #52208 üzenetére
Mondjuk 1 dolgot ne felejtsünk el, hogy minden promócióhoz tartoznak viszonteladók, mégpedig, hogy mely viszonteladó vesz részt az akcióban.
Mondjuk a mostani Never Settle promócióban ez a CHS és a Ramiris
Azt viszont nem tudom, hogy a BF-nél is így volt-e.
-
juve600
nagyúr
válasz
sepsi0 #52213 üzenetére
ott látod
HUNGARY : CHS,RAMIRIS,az EXPERT volt a harmadik,de a kisker nem fogja neked megmodani kitől vette ,a nagyker meg szóba se áll veled,ők se modnják meg melyik kiskernek szállitnak
Amúgy olvastam az Origin topikban, hogy Te is így jutottál a BF4-hez, mármint kuponnal...
ezzel mi a problém?? én magát a kupont vettem meg itt az aprón(#52212) katt777
sztem ezt ne nagyon hangoztasd,ez ebben a formában biztos nem igaz,a kupont kiszedik valszeg a kiskerben és eladják külön,de hogy ki azt ugyse tudjuk meg -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
sepsi0 #52197 üzenetére
Csak a BF4 Edition kártyákhoz jár BF4. Ha nem az, akkor nem jár hozzá.
A mostani Never Settle promóció előtt pedig alsóbb kategóriás kártyákhoz (ha jól emlékszem 250-250x) járt kupon, ha jól emlékszem, de akkor sem BF4 járt. De az előző promócióra sajnos már nem emlékszem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Haditechnika, harcászat
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- E-roller topik
- Stellar Blade
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- További aktív témák...
- Asus Rog Strix RX 6800 XT LC 16 GB - GARIS (ritkaság)
- ASUS GeForce GTX 1650 Phoenix OC 4GB GDDR6
- 3 hónapos Sapphire NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24GB, még 33 hónap garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- PowerColor RX 6700 XT 12GB GDDR6 Hellhound Eladó!
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged