- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Elegáns tokozást kap a Xiaomi Watch S4
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
CirrMee
addikt
válasz
FoLey-v #56903 üzenetére
Pár fok nyeréséhez általában csak át kell szerkeszteni a hűtő profilt, ha az most gyári beállítással megy. Általában tróger módon vannak belőve, és csak egy Afterburner kell hozzá. Ha viszont van Afterburner, és engedi a feszültségek állítását, lehet próbálkozni alulfeszeléssel is, de ez inkább akkor opció, ha alap frekiken, vagy annak a környékén üzemel a kártya.
Süniket a BGA DRAM chipekre kell/tudod rakni (ezen a képen 8db a GPU körül). A GPU felőli oldalon általában fedi a hűtő tömb ezeket (jobb esetben gap pad -el kapcsolva is vannak, azaz kap a DRAM hűtést), szóval ott kevés az esély, hogy odaférjen. Manapság a túloldali chipeket szokták dekorálni vele, ha vannak ott - meg ha nincs ott valami lemezborítás. Nem gyári hűtőkhöz szokták pattintani, mert azokon van hely ilyesmihez.
-
CirrMee
addikt
Szerintem akinek reball után is megdöglik egyszerűen csak rámelegítettek.
Vagy B verzió: nem a forrasztás döglött, hanem a huzalozás sérült a tokozáson belül. Ott előfordulhat, hogy nagyon rövid ideig még jó lesz, aztán amint kap egy fullos terhelést, újra megkapjuk ugyanazt a hibát.
-
CirrMee
addikt
válasz
haligali72 #56800 üzenetére
Passzolom (melegebb időjárás miatt melegebb szoba, más driver, stb). Ha terheléssel megbirkózik a hűtő, akkor nincs gond, ez lenne a lényeges szempont.
-
CirrMee
addikt
válasz
haligali72 #56789 üzenetére
Ha minden komponenshez akad normálisan működő driver, rosszabbul semmiképpen, max jobban (memóriával jobban bánik).
zsoltdeak17
GameDVR kikapcsolva? -
CirrMee
addikt
válasz
richard0135 #56783 üzenetére
Döglött kártyák szoktak ilyet produkálni. Próbáld ki másik gépben, ha teheted.
-
CirrMee
addikt
válasz
kopygege #56701 üzenetére
Az oldalon rendszerint a fájl feltöltésének dátumát adják meg, az Aida ezzel szemben a fájlból kiolvasott dátumot közli veled. Amúgy ez szerepel a fájlban, ha letöltöd, majd kibontod: BIOS Date: 09/18/2013 18:07:48 Ver: 1APTC
Viszont ha jól látom, már korábban is kellett a fejlesztőknek belenyúlni VGA problémák miatt, szóval nincs kizárva, hogy még most sem tökéletes.
-
-
CirrMee
addikt
válasz
kopygege #56694 üzenetére
Elérhető valahol egy lista azokról az alaplapokról, amiket a 7850 támogat?
Kb annyi értelme van, mint listát keresni az összes olyan autóról, ami kerekeken gurul. Egy szabványosított csatlakozóról beszélünk, amit oda gyártottak, annak működnie kell. Feltéve, hogy az eszközök kifogástalan állapotban vannak.
Egy P8H61-ML x lapba próbálom bevarázsolni, de nem ad képet, ez lehet az alaplap hibája?
Lehet.
Mint ahogy lehet kontaktos (pl összetaperolt) csatolósín, kártya tápcsati, elégtelen táp, ócska gépház miatt (összeszereléskor) ferdén áll a csatlakozóban, stb. És persze lehet hibás kártya is... -
CirrMee
addikt
Szerintem ezekből lehet legózni, ha tippelnem kellene:
-szenzor hiba
-szenzor olvasási hiba (ez ki is zárható, ha több programmal is tapasztalható a jelenség)
-idegen hűtő pwm -en keresztül visszahat a szenzorra, és az bolondítja meg.Az ugyanis biztos, hogy az a gép, aminek a 12V ága nullára zuhan be (lásd kép), annál az a minimum, hogy szépen lefagy. Lehet ezért marad ugyanúgy tápcsere után is...
-
CirrMee
addikt
válasz
bobalazs #56625 üzenetére
Ha rákötsz egy multimétert, és azon sem látsz semmi gyanúsat, akkor gondolom azt is b*szhatod. Nem fogsz sehonnan sem olyan csuda szerkezetet kapni, amivel a kondik púposságát monitorozhatod. Vagy fordítva: attól hogy találsz random egy púpos kondit a tápodban, még nem biztos, hogy szenzorral, vagy műszerrel is ki fogod tudni mutatni.
Az Aida meg nem a kisujjából rázza ki, vagy találja ki azokat az adatokat, amiket mutat. Van az adott hardvernek egy vagy több szenzora, azok gyűjtik az adatokat, az Aida csak egy eszköz, ami ezeket kiolvassa, és számodra értelmezhető formában eléd tárja. Kb ennyi értelme volt a kirohanásodnak vele kapcsolatban. Itt is célszerű megjegyezni: aki kíváncsi valós értékekre, az nem a szenzorok értékeire hagyatkozik. Illetve nem ezres teszkós multiméterrel áll neki méricskélni.
-
CirrMee
addikt
Jó kérdés. Nálam kétszer balhézott hasonló hibával a 270: az asszony előző gépében akkor csinált hasonlót, ha "alapjáraton" használtam. A legkisebb OC (akár BIOS mod miatt is, downclock is ) hatására is abbahagyta. A másik dolog amit nem szeretett, ha vbe7 alatt átírtam a venti profilját, ezért AB alatt van az megoldva a mai napig is.
-
CirrMee
addikt
válasz
Triathlete #56601 üzenetére
Hagyott már cserben ilyen táp, de nem is ez lenne a lényeg. Ha azt mondod, hogy egy tápcserétől használhatatlanná válik, elgondolkodnék ezen a szálon.
-
CirrMee
addikt
válasz
Triathlete #56599 üzenetére
Kipróbálni egy garantáltan normális táppal (ennyibe kerülő csúftek nálam minden, csak nem az).
-
CirrMee
addikt
válasz
turkishzoli #56566 üzenetére
Azzal remélem tisztába vagy, hogy meg is válaszoltad magadnak a kérdést?
Ha 8x°C környékén 20% -al megy a hűtés, akkor talán azt kellene feltolni. Főleg Asus féle szokás, hogy a csendesség oltárán feláldozzák a hőmérsékletet, így nem árt azt kézzel beszabályozni (AB). -
CirrMee
addikt
válasz
Sgt. Chris #56493 üzenetére
Reball: a nyákról eltávolított BGA alkatrészt újra cingolyózzák egy erre alkalmas géppel, felkészítendő az eredeti helyére forrasztásra.
-
CirrMee
addikt
válasz
bajzal #56475 üzenetére
A fagyás nem power limit okozta dolog. Az kvázi azt jelenti, hogy az adott órajelen, az adott feszültséggel instabil a működés. Ha stabilizálni akarod az adott órajelen, a feszültséget kell emelni (jó hűtést feltételezve). Feltéve, ha bírja fizikailag a chip, illetve elbír a többlet hővel a hűtője.
Vissza kell lapozni, sokan leírták, náluk meddig lehetett tolni az órajelet. Szvsz annyira nem érdemes ezeknél erőltetni, elég sok elhullik mostanában közülük. Az itthonit én sem kergetem 1.1GHz fölé, azt még kényelmesen tudja hűteni nyáron is a hűtője.
Mindenesetre túl sokat ne akarj tőle: az egy gyárilag erősen OC -zett 7870, kb a technológia határáig kihajtva. Anno azért vettem én is sima 270 -est, mert azon még lehet okozni értékelhetőnek nevezhető túlhajtást.
-
CirrMee
addikt
válasz
bajzal #56473 üzenetére
Hasonló.
Ha eléri a limitet, az órajel visszavételével igyekszik korláton belül tartani a fogyasztást. Mivel ilyen kártyát nem pár forintokkal való spórolás miatt veszünk, az az érdekünk, hogy a kártya a lehetőségekhez képest ne fogja vissza magát. Pláne, ha toltunk rá némi pluszt is... -
CirrMee
addikt
válasz
Soos95 #56452 üzenetére
Annyi menni szokott, ami nálunk van (perpill asszony gépében), az 1.1GHz -en is elvan kényelmesen. Bár meg kell jegyezzem, amíg nem a jelenlegi Corsair tápokkal hajtottuk, csak 1050MHz -ig volt stabil, szerintem tápolási (6pin csati) probléma lehetett akkor. Viszont ha jól rémlik, a hűtő profilja elég kreténül van beállítva gyárilag (csendesre, de melegedett is mint állat).
Memóriáknak is dobhatsz egy százast, ha Elpida chipek vannak, azok ugyanis gyárilag 1500 -as tempóra képesek.
-
CirrMee
addikt
válasz
Baryka007 #56442 üzenetére
A forrasz eredete egy beszélgetés volt, hogy régen miért voltak tartósabbak a cuccok. Többen, köztük én is jeleztem, hogy régen volt az ólmos forrasztás, ami jobb volt, mint a mostani ólommentes, rideg sz*r, és sok döglött kártya reballozással életre kelthető. Ezt tekerték egyesek abban az irányba, hogy azért döglik ez a kártya, mert a forrasz.
-
CirrMee
addikt
válasz
Askformore #56392 üzenetére
Bugfront (kipróbálható) hasonlót nekem is csinált, még szerencse, hogy nem vettem meg anno. Ócska sz*r bugware, ennyit tud. BF1 is csinált valami balhét, ott az Origin újrahúzása megoldotta a problémát.
Cserélheted a BIOS -t a kártyán, attól egy sz*r programozás továbbra is sz*r marad...
-
CirrMee
addikt
válasz
jaroslav #56363 üzenetére
Az nem udvariatlan arcoskodás. A fórumot leszámítva, a való életben elég ritka volt, már a maga korában is (szerk: már a világnak ezen a részén). Az utóbbi időben nekem sem akadt a kezeim közé ilyen gép/proci, pedig szervizelek elég vasat.
Amúgy én is úgy voltam vele: ha adódna olyan biznisz, aminek a keretében le tudnám cserélni az itthoni gép prociját, menne bele egy 860 -as. De annyi pénzért, amibe kerülne a csere, inkább azt csinálnám, hogy passzolom a 2600k -t a páromnak, nekem meg jönne egy újabb vas - a 750 meg menne eladásra, amíg ilyen jó pénzt lehet kapni érte.
-
CirrMee
addikt
válasz
jaroslav #56360 üzenetére
Ne haragudj, de nem volt itt semmiféle fikázó savazás, udvariatlanság, meg hasonlók. Száraz tényeket írt le, amit sértésnek veszel. Ezért írtam én is, hogy a platformra magára (lásd: i7 860) nem szabad vagyonokat költeni, mert nagyobb összegű pénz esetén célravezetőbb minimum a Sandy i5 -re (k) ugrani.
Nekem is dolgozik itthon egy i5 750 (asszony gépében), kb 4-5 éve. Mégsem veszem sértésnek, mert egyszerűen eljárt felette az idő. Ha tényleg nagyobb összeget emésztene fel a csere, tuningot támogató alaplapot (& normális hűtőt) feltételezve célszerűbb felcsavarni az i5 tempóját, mert többre megy vele az ember.
-
CirrMee
addikt
válasz
jaroslav #56354 üzenetére
Az egyikre válaszolt a kolléga.
A másik: 270X, vagy azzal egyenértékű "zöldség".
Ha fel van csavarva 4GHz körüli tempóra, akkor max 7950/280 (vagy hasonló zöldet), annál nagyobbat tuti nem tud kihajtani.870 beszerzését csak akkor ejteném meg, ha (szó szerint) pár ezresnél nem kerül többe a csere.
-
CirrMee
addikt
Nem azt írtam, hogy csak és kizárólag ez az oka. Úgy rémlik, a téma azzal indult, hogy régen nem pár évig tartottak a kártyák.
Azt továbbra is tartom, hogy (sajnos) belejátszik az élettartamba. Azt is tartom, hogy:
-az ólommentes forrasztás rideg, már alapjáraton is (ergo hajlamosabb a törésre)
-minél nagyobb (súly, deformáció)
-minél zabálósabb (nagyobb hőtermelés, nagyobb hőingadozás nem válik egyik előnyére sem) a kártya, ezeket a hatásokat összeadva nagyobb az esélye egy meghibásodásnak. Azt is tudjuk, hogy újraforrasztva (reball) elég sok életre kelthető (izé, kérdés ezek után...? ).Ma már nem ott dolgozok, ahol lehúztam azt a bizonyos 12 évet. De ott voltam, amikor bevezették az ólommentes forraszt, és volt olyan időszak is, amikor pl egy fedél alatt ment a csarnokban az ólmos, meg az ólommentes gyártása. Vagy éppen egy bizonyos termék, amit először ólmos, majd később ólommentes forrasszal gyártottunk. Még 2010 után is összetettem a két kezem, ha olyan helyen dolgozhattam, ahol engedélyezett volt az ólmos huzal (alacsonyabb kihullás, nagyságrendekkel könnyebb javítás, stb).
Valami biztosan van a dolog mögött, hogy ennyi elhullik. Biztosat a gyártók tudnának mondani, de azok nem hinném, hogy ezzel fognak nekünk dicsekedni.
-
CirrMee
addikt
válasz
Plazmacucci #56241 üzenetére
Bányavírus a háttérben?
-
CirrMee
addikt
válasz
rantotthusi #56223 üzenetére
léghűtésre gondoltam!
Mondjuk én is...
1145 ön elmegy 78 ig is de miért?
Mondjuk pl azért, mert nem gyári órajelekkel üzemelteted.
Valamit valamiért: a feszültség/órajelek emelése többlet fogyasztással, ezen keresztül pedig többlet fűtéssel jár. Ha télen a szobádban felcsavarod a fűtőtesten a szabályzót, akkor is csodálkozni fogsz, hogy melegebb lesz?a ház oldala sincs fent ennyire melege lenne???
Termodinamikánál maradva: a hűtőd a kártya jelenlegi paraméterei mellett erre képes, mert a gyári órajelek kiszolgálására van méretezve.
A ház oldala: ha rosszul szellőző a ház (kialakítása miatt, vagy mert rosszul van kábelezve), akkor az oldallap levételével jobb lesz a kártyának. Ha jól szellőző a ház, akkor hátrányos lesz az oldallap levétele.mondjuk automata venti szabályzáson van az meg ugye fokozatosan emeli hozzá lehet jobb lenne manuálisan fellőni a ventiket ebben a jo időben!
Általában jobban jár az ember, ha maga lő be venti profilt, sokszor alulra méretezi a fordulatszámokat a gyártó, hogy csendesebbnek tűnjön a hűtés. Afterburner javasolt a profil állításara.
-
CirrMee
addikt
válasz
rantotthusi #56220 üzenetére
Asus 270 nálunk 1100 -as GPU órajellel 70°C körül.
-
CirrMee
addikt
válasz
anderledani #56169 üzenetére
Gépet bevinni, és előttük reprodukálni a hibát.
-
CirrMee
addikt
válasz
sepsi0 #56152 üzenetére
A driveren keresztül alapvetően a GPU/memória órajeleket tudod befolyásolni. Magától (a szoftver) ezekhez nem nyúl, ugyanis az üzemi órajeleket a kártya BIOS -ából olvassa ki, és itt meg is áll a mutatvány. Az áramfelvétel a feszültség/órajelek/terhelés függvénye. Erre (a max korláton kívül) nincs befolyásod, mindig annyi lesz a felvétel, amennyire igénye van, illetve ameddig engedi a kerete. Teszem azt x értéket fogyaszt alapjáraton, 4x értéket meg terhelve. Ha belegebedsz, sem fog 4x fogyasztást produkálni alapjáraton, mert nem a te törvényeid, hanem a fizika villamossági törvényei szerint működik a kártya, ami szerint ha nincs meló, nincs (akkora) fogyasztás.
Az overdrive nem csicsa, hanem arra van, amire a neve is sugallja: túlhajtás. Mi eddig a normál üzemről beszéltünk, remélem nem akarod az egészet kicsavarni azzal, hogy errefelé tereled a beszélgetést. Az overdrive másik történet, amit lehet ésszel csinálni (pláne ha arra alkalmas az adott példány), és lehet eszetlenül is. Az egy dolog, hogy ezzel reklámoznak kártyákat (verseny van ugye), de a gyártók a reklámon túl nem rajonganak annyira érte. A garis miértre egy másik példa: elvileg illene az efféle technikát ESD védelem mellett szerelni, de nem állnak mögötted ezt ellenőrizni - pedig van elég kretén, akik a fincsi műszálas otthoni anyagokon végzik a szerelést, vagy ilyenre dobálnak alkatrészeket. A gyártó kénytelen ezt is benyelni, Vér Pistike meg esetleg dühöng, hogy mekkora sz*rt vett megint...
A tervezett avulásra én csak válaszoltam, de számomra tény, hogy egyre szarabb minden.
Írtan párat az okok közül.
Záró gondolat. Szoftveresen szándékosan/véletlenül egy hardvert sem lehet megölni?
Az a Crimson hiba, amin szokás lovagolni - és amit javítottak - sem arról szólt, hogy feltelepíted, egy gombnyomás, és már halott is a kártya. Ott a (venti) hűtésbe barmolt a driver (és ott sem mindenkit érintett, nálunk is ment mindkét kártyán hiba nélkül az a bizonyos driver), elégtelen hűtést okozva. Nem a semmiért magyaráznak sok topicban, hogy melegedős kártyánál hiába bírja az adott órajelet, ne menjünk huzamosabb ideig egy bizonyos hőmérséklet fölé. Egy ideig még elmegy a kártya, aztán már nem.
Az overdrive más kérdés: én ugyan személyesen nem próbáltam irreálisan magas értékekkel ajándékozni a kártyáimat, de ott szvsz bőven lehet tenni azért, hogy ne maradjon a régi (AB alatt pl eléggé ki lehet ütni az eredeti órajel korlátokat, de ugye az sem normális üzemnek számít). Az overdrive viszont nem üzemszerű használat, bekapcsolásával (pontosabban a túlhajtással) magad növeled a kockázatát annak, hogy a kártya rövidebb ideig fog esetleg szolgálni. Én sem használom alapon a kártyáimat/procijaimat alapon, de felfogtam, hogy mivel jár(hat) ez. Illetve akkor is felfogom, amikor mondjuk előszedem a VBE7/AtiWinFlash proggikat...
-
CirrMee
addikt
válasz
sepsi0 #56146 üzenetére
Azért felteszem neked a 2Ft -os kérdéseket:
-ha hülyeséget írok, miért javul meg (ha ideiglenesen is) sok kártya reballozással (gy.k.: újraforrasztás)?
-ha hülyeséget írok, szerinted miért kapnak felmentést az orvostechnikai/űrtechnikai/közlekedés technikai (pl fékrendszer elektronika) /stb cégek az ólommentes forrasztás alól, ahol kritikus tényező az üzembiztonság?
Elárulom: azért, mert már az ólommentes bevezetése előtt tudtak arról, hogy ennek mi az ára.Egyszerűen figyelmen kívül hagyod, hogy van itt egy sor tényező, ami összejátszik: ezeknek a kártyáknak, pontosabban a hűtőjüknek szép súlyuk van, ezt kombináld a ridegebb forrasztásokkal, plusz a felfűtések okozta hővel. Régen volt ólmos forrasz, kevesebb réteget tartalmazó nyák, kevesebbet zabáló GPU, kisebb súly, és - nem is volt ennyi nyűg. Nem állítom, hogy ez mind válasz az összes problémára, de ezek ismert és létező dolgok, melyek garantáltan belejátszanak a kártya élettartamába. És akkor nem beszéltünk arról, hogy gyártási hiba is adódhat, olyan is, amivel a teszten átmegy, és (akár két) évvel később is megy, aztán a következő nap már megadja magát. A gyárakban a minőségbiztosítás (a legendákkal ellentétben) sajna nem olyan szinten áll, hogy 'náza elektronmikroszkóppal nyálazzák át a panelokat éveken keresztül, mire rádobják a Pass jelzést.
Az amiről te írsz, az vaktában pufogtatás a nagy semmibe. Ugyan mi vágná haza a driverben? A venti profilos botlást már anno javították. Akkor mi marad? Nullák és egyesek helyett izzó vasvillás kettesekkel bombázza a hardvert...?
Az ő asztala 1m-rel arrébb van. A te szakmai tapasztalatod alapján annak a kártyának is be kellett volna tegnap adni a kulcsot.
Van egy rossz hírem, kolléga: ezt a te hozzászólásaidból lehet levezetni. Te írsz tervezett avultatásról, az alapján kellett volna egyszerre megdögleniük.
-
CirrMee
addikt
válasz
sepsi0 #56144 üzenetére
"...megkérlek ha rólam beszélsz válogasd meg a szavaid!"
nemKedves fórumtársam!Mi a jó istenről brekegsz? Tanul, olvas, értelmez!
Mikor lett neked címezve? Amúgy villantsd már meg szakmai tudásod eme oldalát, mert én úgy látszik, 12 év elektronikai gyártásban szerzett tapasztalattal nem érek fel odáig... -
CirrMee
addikt
válasz
bobalazs #56141 üzenetére
Ez inkább.
Ez a "krimszonöltemeg" kb ugyanaz a hiszti, mint anno az Athlon XP mizéria idején. Most is volt egy hiba, ami korrigálva lett, de divat lett ráhúzni az azóta megjelent összes driverre, holott a hiba hónapok óta nem létezik.
Az ólommentes forrasztás inkább játszhat bele. Sajnos ez a forrasz nettó ócskaság a régi ólmoshoz képest. Ridegebb, törékenyebb, ezt kombináld még zabálós kártyáknál a hőingadozásokkal - nem hiába tartalmaz az ólommentes forrasz is minimális ólmot.
A tervezett avultatás azért gáz elmélet, mert viszonylag sokan állítják, még a garin belül döglik le a kártya.
-
CirrMee
addikt
A honlapjára tekerve "állapotjelző" villanyokból hirtelen ezt sikerült találni:
Ha erről van szó, akkor az aktív fázisokat mutogatja. -
CirrMee
addikt
válasz
tasakos #56067 üzenetére
Szkenneled valami erre való proggival. Részemről Malwarebytes free cucca a vírusirtó mellett, de ízlések és pofonok.
-
CirrMee
addikt
válasz
gears27 #55947 üzenetére
Nem kellene ennyin futni, hosszú távon meg pláne nem kellene így hagyni. Előfordulhat, hogy gyárilag idióta profilt kapott a hűtője (illetve driver hiba is okozhatja), kézzel csinálhatsz egyénit Afterburner alatt.
BIOS defaultot nyomhatsz még nyolcmilliót, annak semmi köze a kártya hűtéséhez. Speedfan amúgy nem csak az alaplapra kötött hűtőket vezérli? -
CirrMee
addikt
válasz
Atti777 #55942 üzenetére
Én is majdnem így "selejteztem" pár hete a sima 270 -es Asus -t az asszony gépében. Amikor átköltözött az én gépemből oda, akkor kezdett balhézni a gépe (8.1, összekuszált képpel kékhalál, hibaüzenet azonosíthatatlan), így mire is gondolhatna az ember, ha nem a kártya hibájára. Próbálkoztam hűtő pucolással, driver cserékkel, órajelek csökkentésével, és sokszor tűnt úgy, hogy sínen van a dolog, aztán csak-csak egyre gyakrabban fagyott. Akkor engedtem a win10 frissítésnek, oda is felment. Innentől kezdve viszont olyan hibaüzeneteket dobált, ami alapján egyértelműen hardver hiba lett azonosítva. Beszórtam a 7970 -es kártyámat a gépébe. Már boot közben megreccsent kékhalállal, akkor jött a többi alkatrész. Memtest szerint a dram -ok (4x2Gb) hibátlanok. Google szerint statisztikailag pont ezek, majd sorrendben proci és alaplap a legesélyesebbek a hibaüzenet alapján. Már éppen szerezni akartam alaplapot (kb lehetetlen az 1156 miatt), amikor jött a tipp kollégától, hogy azért próbáljuk meg a dram modulokat (látott már memtest hiba nélkül is elszállni), ezért elkezdtem a párokat kiszedegetni. Nosza meg is lett a hiba, az egyik párosból valamelyik tag hibás - ismét memtest, ismét jó szerinte.
-
CirrMee
addikt
válasz
alratar #55869 üzenetére
Én nem akarom húzni a kártyát, már így is OC a cucc.
A GPU eredetileg az 1050MHz -es tempóra lett szánva, így a 270, de még a 270OC is csak szándékos butítása a GPU eredeti tempójának. Olyan (Asus) 270 -essel nem találkoztam még, ami ne bírta volna röhögve a 1050MHz -es XT tempót.
Az AB pedig nem csak OC -ra alkalmas. A háttérben monitorozásra, venti profil átdolgozására, screen/video capture, illetve OSD infopanel pl játék közben a kijelzőre.
-
CirrMee
addikt
Javaslom tanulmányozd ezt:
A képen alig van eltérés fogyasztásban a 270X és a 7870 között, órajelben pedig ugye 50MHz a különbség, +DRAM órajel különbözete. Biztos csiszolgattak a gyártástechnológián, ilyenkor lejjebb is lehet szorítani a fogyasztást, de a kép alapján itt nem történt ilyen, szóval csak szimplán átcímkézték a régi cuccost, meg dobtak rá gyorsabb DRAM chipeket.
bobalazs
1050MHz a 270X szintje, az 1150 már OC -s órajel.Hogy miért adták ki olcsóbban a 270et ez egy rejtély.
Piaci igények lefedése.
De a gyártók sem hülyék, különben nem vállalták volna be a sima 270 -es OC változatait. Magyarul a gyártók is tisztába voltak azzal, hogy bőven elég oda az 1db tápcsati is. -
CirrMee
addikt
válasz
nesh_019 #55746 üzenetére
Fellehet-e húzni
Fel lehet húzni bármilyen órajelre, amit az adott program éppen lehetővé tesz. Mondjuk nem biztos, hogy ezt a kártya is szeretné. Másrészt a kérdésedre magad fogod megtalálni a választ, amikor elvégzed a kívánt beállítást. Nincs nagykönyvben megírva sehol sem, hogy melyik kártya mit bír ki - márpedig minden kártya mást és mást bír. Esetedben a GPU szinte biztos, hogy bírni fogja azt az órajelet, a GDDR5 esetében meg majd kiderül.
Az lenne a kérdésem hogy ez megoldható-e, és ha igen milyen programmal?
Pl Catalyst / Crimson drivert ha felszórtad, már meg tudod ezt oldani. Ha külső cucc érdekel, leginkább az Afterburner -t szeretik a jómunkásemberek.
-
CirrMee
addikt
válasz
bitpork #55677 üzenetére
Ha nem túl rég állt neki traktorozni, akkor jó eséllyel menthető.
Venti lekap, alján matrica alatt fellelhető rendszerint az a rés (vagy a matrica alatt van egy műanyag/gumi dugó pluszba), ahol meg lehet olajozni - vagy inkább zsírozni. Ez utóbbi azért tovább szokta bírni, mint a résből kifolyó olaj. -
CirrMee
addikt
válasz
viperabácsi #55670 üzenetére
Böngésző kiegészítői? Esetleg valami egyéb, feltelepített programmal összeakadás...?
Lehet megpróbálnék egy windows újratelepítést, de úgy, hogy első lépésben semmi update, és csak a foxi lenne feltelepítve. -
CirrMee
addikt
válasz
Petykemano #55651 üzenetére
Ezek szerint van nem UEFI-s változat is?
Ha jól rémlik azt írtam, hogy nincs külön ilyen, meg olyan. Ha UEFI -s a kártya, az működik BIOS -al szerelt lapokon is.
Nem tudom értelmezni a kérdést ezek után...
-
CirrMee
addikt
válasz
Petykemano #55646 üzenetére
Gyanítom azért nem találsz, mert ha jól rémlik, nincs a piacon csak UEFI -hez, vagy csak BIOS -hoz készült kártya.
-
CirrMee
addikt
válasz
Nuada herceg #55644 üzenetére
Én is használom, 7970 & 270. Alapon soha nincsenek hagyva, viszont (ilyen) gondom sincs a meghajtóval.
-
CirrMee
addikt
válasz
meglehet007 #55595 üzenetére
Sok lesz az.
Viszont mivel nem ismerjük a gépházadon belül uralkodó állapotokat, nem hiszem, hogy lehet pontos választ adni arra, a kártyával van e gond.
-
CirrMee
addikt
válasz
bmwfan199410 #55429 üzenetére
Szerintem akinek feleslegessé válik pl tönkremenetel miatt (pl GPU, VRAM, stb), úgyis megpróbálja elsütni a piacon.
Persze ha veszi rá a fáradságot... -
CirrMee
addikt
válasz
bmwfan199410 #55427 üzenetére
Hirdetések rovat...?
-
CirrMee
addikt
válasz
lajthabalazs #55378 üzenetére
Ha nem érted a lényegét, nem érted azt sem, hogy a tárolókon miért létezik. Az adatgyűjtést leszámítva a várható élettartamot próbálják megbecsülni vele (megbízhatóság, lásd az adataid múlhatnak ezen), erre pedig sem szükség, sem lehetőség nincsen a kártyákat illetően.
-
CirrMee
addikt
válasz
lajthabalazs #55372 üzenetére
Ha eléggé kerestél volna, sikerült volna arra is rájönni, a merevlemezeken (tárolókon) kívül nem igen találsz ilyen hardverelemeket. Ergo ami nem létezik, abból nem nagyon fogsz ilyen adatot kinyerni.
-
CirrMee
addikt
válasz
Steve198310 #55204 üzenetére
Van boost a kártyámon.
-
CirrMee
addikt
válasz
Steve198310 #55202 üzenetére
Nekem a limiter felkapcsolása nélkül is folyamatosan megy a boost órajel, ha van melója. Amennyire tudom, nem is órajelet vezérel a limiter, szóval amíg belefér az adott TDP keretbe - akár a limit kitolása nélkül is - a boost órajelen fog menni.
-
CirrMee
addikt
válasz
benvolio #55193 üzenetére
Én csak a sajátomról tudok nyilatkozni, az egy Asus R9 270 DC2OC, azzal semmi gond, jelenleg 1100/1500MHz órajeleken ketyeg. GPU -t tekintve ez a 270X felett van, a memóriáknak meg nem igazán tuning, mivel 1500 -as chipek vannak ezen a modellen, csak "gyárilag" visszafogva. GPU menne feljebb is, csak 1120MHz környékén elkezd a melegedés miatt zajosabb lenni a hűtés, így maradt ez a freki.
Úgy rémlik nincs túl sok gond ezekkel, inkább az eggyel kisebb géposztályban (Bonaire) vannak problémák, de ott nagyon.
270 -esnél szvsz a 270X OC okozhat problémát, ha sikerül olyat kifogni, ami nem szereti az OC órajelet.
Melyik ajánlott: amikor vettem a kártyámat, akkor bőven érezhető volt árban a különbség. Ha most nem nagyon van, szerintem az X -est érdemes. Ha jóval olcsóbban lehet szerezni sima 270 -est, normális hűtés esetén simán hozza az X órajeleit, lásd az én kártyámat is. -
CirrMee
addikt
...és akkor Te még csak az egyik lehetséges hibába futottál bele, van még más is. Én pl már többször belefutottam olyanba is, amikor a phase/clock értékek tolódnak el a terhelés változásának függvényében, ergo vagy fél percenként nyomtam az Auto gombot, vagy egyre homályosabb lett a kép.
-
-
CirrMee
addikt
válasz
bajzal #55075 üzenetére
Kb ezek miatt döntöttem a sima mellett.
Egyrészt a sima 270 korlátja is (technikailag) ugyanott van, Overdrive & BIOS hekk meg a lételemem, és hát nem kerül semmibe az a pár kattintás. Miért fizettem volna többet az X verzióért, ha ebből is meg lehet csinálni ugyanazt az eredményt?
ASUS meg azért, mert erről eleve tudtam, hogy 1500 -as Elpida chipekkel szerelik, magyarul eddig garantáltan és büntetlenül lehet azt is húzni.Bevallom egy dologtól azért tartottam, hogy az 1db 6pin betáp mennyire fogja lekorlátozni. Szerencsére ilyen probléma fel sem merült.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen légkondit a lakásba?
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Autós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 10***(X) "Zen 6" (AM5)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Motoros topic
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Egyedi ékszerdobozka
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest