- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Milyen mobilnetet vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
-
Névlegesen nem 1000- es, hanem 750/100- as, 133 FSB- re tuningolva. Fotó nincs róla, régen kaptam, akkor pont nem volt digit gépem és kamerás telóm sem, az anyagi mélyrepülés korszakom kellős közepén érkezett. Beépítettem, később is teszteltem, fotóztam blogban magát a gépet, de a procit nem vettem ki fotózni. Majd pótolom, úgyis ki kell venni, mert 1400- as Tuaval is meg kell hajtani(SlotKetes).
-
czundermák
aktív tag
Igazából nem lenne lényeg, ha nem egy összefoglaló teszten dolgoznék, ehhez szükséges maga a 693, hogy lefedjem azt a szériát. Készült egyáltalán 694-es lap Slot1-ben?
Pikari: Így igaz, viszont a 693 is a BX-el egyidős chipset, ha a 440 alfajait, az LX FX stb stb. variánsokat nem számítjuk. Azok azért bőven régebbiek, 440FX már 96 tavaszán kint volt, vagy az LX akár, az a P2-vel együtt jelent meg 1997-ben. Innen számítva szép kort megjárt lapkakészlet, ha az alapjait teljes egészében nem dolgozták át, jól kihúzta.
-
-
-
BE6 esetén többféle 3- as osztó/fix van a biosban. AGP/PCI/FSB. Ha pld def 133- as Coppert teszel bele, akkor 66/33/133 set a def, és alapból marad a 66 AGP. 100 FSB procinál, ha a 66/33/100- at választom, akkor is 66 az AGP, de ha tuningolom 133 FSB- re, akkor természetesen húzza a PCI/AGP- t is. Emiatt lett szokatlanul magas a V2SLI 3DMark. Persze ez a világcsúcshoz még kevés, ahhoz hasonlóan kellett húzni a Prescottot a P4P800- ban, csakhogy az arányaiban sokkal nagyobb tuningra képes, így a PCI is 53MHz- re került, és a Voodoo- nak ez a döntő. S775 és később lap esetén már fix PCI van, a V2 3DMark harmatos lesz.
-
Az nekem sincs (még, lol), de kompozitos broadcast monyóm van, amin néha gémelek gépre kötve (svideo kiad kompozitot a megfelelő vezetékkel) a P4-en, pl a Hot Pursuit 2 szerintem ronda magas felbontáson úgyhogy azt pc monitor helyett a broadcast monyón játszom, az szépen elfedi a hibáit és ad neki egy kis hangulatot
-
-
-
90% fölötti újrahasznosítást lehetne elérni. De nem tesszük. A medencés hasonlatnál az a kérdés, hogy ki vizel a medencébe. Az aki pár tonna sugárzó anyagot termel vagy az aki komplett falut telepít ki, hogy kitermelje a szenet alóla és azt égeti el?
Pista0001: Az nem újrahasznosítás, mert az az anyag sose ment erőmű közelébe. Még pontosabban kivonták belőle ami az erőműhöz kell, ezért még kevésbé aktív, mint a természetes összetételű urán lenne. Rákot (valójában inkább mérgezést, mert abba sokkal hamarabb elpatkol az ember) simán csak azért lehet kapni tőle, mert hasonlóan viselkedik a többi nehézfémhez. Pl. az Ólom vagy higany is káros.
Yutani: Ez a gyorsítós dolog sem az igazi, mert amekkora sebességre kellene gyorsítani elég sok oxidálódna mire átérne a légkörön. A kilövő környékén az emberek hullanának, mint a legyek, a többieknek meg terítenék a felsőbb légáramlatok. Szóval valami mást kell kitalálni.
-
-
Czo
addikt
Nem is biztos, hogy az user akar valtoztatni. Kelloen olcsoak lettek ezek a lowend nyomtatok ahhoz, hogy tenyleg kemyelmesen, eldobhato nyomtatokent kezeld. Megveszed arra a "projektre" ami a celja, majd utana kukazod. Sokkal olcsobb igy, mint venni valami tartosat, amit nem hasznalsz.
-
-
Hmm akkor ez attól fog függeni, melyiket látok meg először aprón normális áron, gyors 486-ot, vagy lassú Pentiumot.
#107172zotyesz66: nem tudom, még nem dugtam össze, mert kábelem nincs hozzá, utána kell néznem, milyen fajta való hozzá, és kapni-e valahol. Kártyás, igen. Illetve gondolom a Mitsumi vezérlős hangkártyákkal is működik, ha működik.
Remélem működik mert nagyon kedvelem a megszokottól eltérő CD meghajtókat, főleg amikor kombinálva vannak valami mással, pl Floppy meghajtóval, vagy kártyaolvasóval, esetleg több lemezt fogadnak, stb -
90-94-ig kb. Korhűség nem fontos annyira.
Az egész ötlet igazából azért jött elő mert van az a P2 amit említettem régebben, az IBM:
Azt akartam DOS+Win95 gépnek, de az már "túl modern" erre a célra a 300-as P2-vel (elindul amúgy benne az 500-as Katmai is, kipróbáltam, bár nyíg, hogy nem ismeri pontosan a procit), szóval abba egy Voodoo Rush lenne ideális vagy ilyesmi...Ezzel párhuzamosan nemrég sikerült vennem egy ultra cuki CD meghajtót 93-ból:
Szóval ez a drive +P1 +CT2770 (94-ből) +fekvő ház = királyság, főleg hogy nem is veszítenék helyet, mert az egyik monitor alá elférne.
Ehhez kellene valami konfig.Darth - köszi, jó ötlet, hogy kerüljem a Dallast, főleg azt ami nincs socketben.
-
A SteamDeckben, technikailag annak a vágott verziója van. Kevesebb zen2 mag kevesebb rdna2 cu-val, 180 Watt helyett 15 Watt, Windows megy rajta. De kétségtelen, ha azon megy, akkor az xboxon miért ne lehetne?
Mondjuk a SD is meglepő számomra, a 15 Watt korláttal is meghazudtolja önmagát. Abszolút vállalható monitorra kötve is.
És felébe, harmadába kerül egy legolcsóbb gamer notebooknak. -
Pikari
veterán
Az intel számára a gyártás presztizs kérdés. Ha leválasztás, akkor sok olyan dolgot választottak le, majd adtak el teljesen az évek során, aminek nagy részét később komolyan megbántak: XSCALE eladása / SSD technológia és SSD nand chip gyárak eladása / telekommunikációs részleg eladása. Nyilván sok problémával szembesültek mindegyik területen, de ezek nagyrésze erős öntökönszúrásnak néz ki.
-
-
-
RollandCG
csendes tag
Lehet, azaz Amigán mindent is lehet :-)
Erre van a http://whdload.de
Ahogy a programozó haverom mondaná, ha valami nincs Amigán akkor nem sírni kell hanem meg kell írni.
És így született meg 2014-ben az Amiga Guru vinyós változata, ez volt az utolsó Amigás fejlesztésem. -
Fücsök007
őstag
Nem lehet teljesen elválasztani a szoftvert a hardvertől, mivel hatottak egymásra oda-vissza. Kernel szinten Vista/Win7 NT 6.0, ez az alap nem változott csak fejlődött, mindkettőhöz telepíthető kiterjesztett kernel mod, emiatt a 64-bites változatokat nem tekintem retró OS-nek, csak 32-biten. (Vista alá GTX 1080 is rakható moddolt driver mellett, Win7 alá pedig RTX 3090 is rakható!) Egyébként ma már szinte mindenki XP és Win2000 prof. OS-t retrónak tekinti, mert az is.
-
Czo
addikt
Ezert irtam en is oprendszert
. Az aktualis, feature tamogatassal rendelkezo OS-ek OOB tamogatott gepei nem retrok, minden mas az. Ez alapjan,pl a 2018 elotti Macek retrok szerintem es kb a 2017 elotti PC gepek is. Ez jelenleg kb., 7 evet jelent, amit ha idoablakosan "visszacsusztatsz" akkor szerintem, teljesen rendben van.
-
-
KROK640
nagyúr
A Midtown Madenss 2 nem szerette a detonatorokat nálam nagyon, de ha kikapcsoltad a gyalogosokat az utcán, akkor mindkét részben sokat lehett javítani az élményen (és jelentőségük nem volt, lévén mindneképp elugrottak előled)
A másik amit még nem szeretett az MM, az, ha be van kapcsolva a Hyper Threading. Azzal konkrétan fagyott, de ha kikapcsoltam a HT-t akkor jó lett. Az első résznél csak brutál teljesítménycsökkenést okozott a HT. -
-
-
Czo
addikt
A hivatalos doksi szerint WDM kell hozza. Ha raguglizol, mashol is ezeket mondjak (pl. https://www.vogons.org/viewtopic.php?t=98803), Nem lehet, hogy a WINME ala WDM-es drivert raktal?
A VXD es a WDM driver alapjaiban elter egymastol, pl az audioservert (ami azota is resze a windowsoknak) a WDM architektura hozta el. Hozott ezen kivul, hardveres mixing tamogatast, letrehozhato csatornakat, utvonalakat (ezek osszekotoghetoseget), low latency input-outputot, bithelyes streameket, stb stb. A VXD driver, az tenyleg "csak" hangdriver, de WDM eseten teljesen mas az audiopath. Viszont 99ben, amikor megjelent, meg tul nagy overheadje volt a VXD-s "nyers"/"pucer" megoldashoz kepest, kellett hozza par ev, hogy a "lassitast" amit a vegtelen sok lehetosege behozott, ellensulyozzak a hardverek
.
-
-
-
Sikerült megoldani.
Köszönöm a tippeket mindenkinek!
Próbáltam az ISA clockot csökkenteni, a procit lassabbra venni, aztán kiszedtem minden foglalatos ic-t, IPA-val átmostam, a memóriát próbáltam 256-tal, 512-vel, majd fullon, de semmi.
Végül újrainstalláltam a GUS szoftvereket 0-ról és attól lett jó. Valami a midi konfigjában nem stimmelhetett.
Eddig a "jól bevált" több évtizedes anyaggal próbálkoztam. Annak idején mindenféle midi készlet upgradet beletoltam, valamelyik meg elcseszhetett valamit, aztán jól úgy maradt.Mondjuk, újra hallva a hangját Doom alatt, megmagyarázza miért nem emlékeztem rá.
Én nagyon szeretem ezt a kártyát, de a midi készlete az szörnyű.
Felraktam az 1.61 pro patcheket is, ami GS dobkészlettel egészíti ki. Az nagyon sokat dob rajta, de még mindig bőven kevés.
Most írok egy rövid bejegyzést logoutra a YamahaDB50XG kártyámról + egy Serdashopos waveblasterről, azért volt érdekes ez is. -
Czo
addikt
Ha van a gepben barmilyen hangkartya, amihez van WDM driver felrakva (pl a Live! mellett bernnhagyott SB16 pl), akkor a 98SE bekapcsolja a digitalis (adatkabelen keresztuli) lejatszast, igy semmi hang nem fog kijonni a drive hatuljan levo analog vagy digitalis hang csatlakozobol (szerk: sem a drive elejen levo fulhallgato dugobol). Ez a featuer ezutan minden Windows verzioban benne volt.
Hirtelen nem talalok screenshotot, de vagy a multimedia/cdaudio reszhez tennem, vagy a device manager/cdrom -nal.
szerk: anno vegtelen szivas volt ez a feature, mert sorra panaszkodtak a felhasznalok amiatt, hogy elinditja a lejatszast, de nem szol a fules, amit beledugott a driveba...
-
Czo
addikt
Az a 98SE egyik ujdonsaga! A WDM driverekkel jott el a lehetoseg arra, hogy ha CD-t akarsz lejatszani, akkor semmilyen (se analog, se digitalis) kabelre nincs szukseg, hanem grabbelve jatsza le a zenet, ha a drive tud grabbelni. Mintha a Multimedia beallitasnal lenen egy pipa, hogy digitalis lejatszast kersz. Ha azt kiveszed, akkor visszall a kulon kabeles megoldas, ami igy ebben az esetben lehet analog es digitalis is.
-
Fücsök007
őstag
Frekvencia szempontjából 10%-al több csak, viszont az L2 gyorsítótár teljes frekin pörög, ez számít DOS alatt is. 97-ben létezett már hasonló proci Pentium Pro formájában, MMX nélkül. Amúgy igen, csak DOS 6.22-höz jobb a Pentium 200/233MHz-es proci SD rammal, pláne tuning mellett.
-
Jó ötlet, ezeket kipróbálom. Plusz még megnézem több kombinációban is.
Régen egy 486 DLC-ben volt, újabb kártyám nincs, ez is csak megmaradt.
SET ULTRASND=240,3,3,7,5 vagy SET ULTRASND=240,3,3,7,7 -tel próbáltam. Azt olvastam hogy a doom nem szereti ha magasabb irq-n van.@czo, elvileg igen, minden más rendben megy. Windows nem indul, bootoláskor egyből dos promptból nézem. Csak a Doom nem akar zenélni. Indításkor nincs hiba.
-
-
Czo
addikt
Hja, en is ezt mondtam, hogy ezeket igy arultak. Pikari problemazik azon, hogy letezett dobozolt, muanyag dugos verzio, meg olyan dobozolt verzio is, amire nem lehet drive-ot dugni. Az SB0100 mellett nekem is van itt valahol egy 4670 szerintem (az volt az elso liveom nekem is).
-
-
Megértem, én is úgy indultam, hogy SB16, Vortex 2, Live egy gépben, aztán minden kikerült, csak a Live maradt. Vortex még magában is bugos mint a szar, nemhogy egyéb hangkártyákkal a rendszerben
Úgyhogy most lamentálok hogy mibe tegyem a Vortex 2-t a DX végigjátszáshoz, az összeállt P3-at nem akarom bántani.Lehet low effort megoldásként laptop végigjátszás lesz és a PCI-os dokkba megy a kártya, van egy Radeon 9600-as notim, azzal pont jó lesz Win98-hoz. Asztal alatt el is férnek, rácuppantom a SM IBM monitorra és joyride.
-
-
Tud az rendesen működni?
Amúgy igen, kétségkívül az A3D 2.0 a legjobb, amikor épp műxik a wavetracing és nem is pattog vagy hagy ki effekteket, de a DS3D +EAX is elég király.
Most készülődöm egy vanilla Deus Ex végigjátszásra A3D-vel, mert így még pont nem játszottam végig sosem.
20:30-nál a csapnál tetten érhető a wavetracing működés közben, imádom. -
Már nem emlékszem, hogy K6-2-n vagy Cel300@450 gépen játszottam annó a HL-t, és Riva128 vagy TNT1 volt az adott gépben. Az sem segít, hogy az EAX be volt kapcsolva (nekem ez volt az első EAX élményem), mert a Live!-ot még a SS7 gépbe vettem, és maradt még néhány évig és konfigig. De a táblázatból kiindulva valószínűleg már Celeronon játszottam.
-
-
386, 486, P1 kapcsolódik a gigabit routeren kersztül, ha 10/100- as switchre vannak dugva, az pedig továbbcsatizva a gigabit routerre. A régi hálókra is kiosztja a DHCP- t a modern telekomos router. Direktbe dugva a retró gép a gigabit routerre, nem látható a helyi hálón.
-
-
Pikari
veterán
Igen. Én újabban is szoktam a gépekbe ilyeneket pakolászni, mert egy időben volt belőlük egy doboznyi. Amik nekem vannak, azokon BNC is lenni szokott még. Linux alatt problémák adódhatnak abból, hogy a driverek hiányoznak, vagy ha a driver nem tudja kiolvasni a kártya MAC címét.
-
Czo
addikt
-
-
-
-
-
Czo
addikt
Node, a 486-os korszakba nekem feature connectorral volt osszekotve a TV Tuner es a VGA (egy cimbornaka meg a Voodoo-hoz hasonlo kulso passthrough kabele volt, de o csak full screen tudott TV-t nezni). A kanaan akkor jott el, amikor a mar PCI-on DirectX overlayt hasznalo kartya talalkozott egy olyan VGA chipsettel, ami tudott YUV-RGB-t esetlegesen skalazast is. Pl. ATI Rage vagy Trio64V+.
-
A lap persze, mérhet alá/fölé simán, de az odasülő ujjam megmondja a valóságot. Meg az is lehet hogy kis teljesítményű hűtőt tettél rá, feltorlódott a hő, venti nem tudta lefújni. A naptárazott hűtő+ház kevés, hiszen a R3800X is ugyanakkora TDP, de mégsem melegszik túl a modern ház+toronyhűtővel, @4.65 GHz- en sem.
-
Pontosan, a lap szenzora szerint is, meg kézre is. Ellenben a Barton bordája kézre is forró, meg a lap szerint is.
De ezt már igen sokszor tárgyaltuk, hogy a korabeli pici hűtőt rárakták rosszul szellőző házban, amiatt lett a népi hiedelem.
A Prescottot most kánikulában is be merem kapcsolni, a Barton az lehet megpusztulna...A TDP egy dolog, de a Prescott fejlettebb technológiával készült, ebben legtöbbször az Intel vezetett.
-
4800 király volt, votl a családban, ráadásul akkoriban kicsit meg is állt az idő a konzolok miatt, tehát valami elképesztő hosszú időt lehetett átvészelni azzal a kártyával úgy, hogy éveken keresztül minden új játék tökéletesen ment rajta, mert mindenki úgy csinálta a játékait, hogy a koros konzolokon is elfussanak
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Intel Core i7 10700 - 4.8 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest