- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Milyen mobilnetet vegyek?
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
KROK640 #112201 üzenetére
2000 nyár végén/ősz legelején amikor elkezdtem felépülni a tanári fizetésből és jött egy nagyon-nagyon kedvező ajánlat...
Pikari: Vagy csak emlékszem a gépeimre. De ha már google, akkor keressünk rá mennyit is fogyaszthatott.
R100 23W [link]
CPU 29W [link]
Merevlemez, CD, hangkártyára 20W bőven elég.Összesen 80W, ez bőven alatta van ennek:
codegen táp a valóságban kb 100w körül volt.
Sőt a 7500 csak átmeneti megoldás volt, mert a TNT2 után erősen nem vált be és egy fizuval később már valami Gef MX ment a gépben. Aztán meg egy 8500. Cserélgettem, mert volt rá végre keret és lelkesedésben sem volt hiány. Még a Tua Cerka is megjárta a gépet mielőtt cserére került. A táp meg nem változott. Mondjuk nem csoda, ezeken nem volt extra táp csati.
arn: 2000 nyarán váltottam állást, a tanári fizut tripláztam ezzel, hirtelen lett pénzem. De lehet, hogy a proci nem augusztusban, csak szeptemberben lett meg. Az tuti, hogy október előtt, mert még nem követtem el egy azóta is tartó hibát.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #112162 üzenetére
a cusl2 és különféle iterációi fél évvel korábbiak, mint hogy tualatin egyáltalán létezett volna.
szóval nem az a baja, hogy tualatint nem tud. ettől függetlenül sem volt nagy durranás az az alaplapcsalád, mert gyakran lespórolták róluk az integrált hangkártyákat, aztán nincs rajta isa slot sem (dos gaming hello), az agp 4x slot valójában csak 2x módban működik az esetek 99,9%-ában, ha csak el nem kezded hákolgatni különféle csoda programokkal és tweakekkel, a ratyi chipset miatt a 3. ram foglalat leginkább a dísz szerepét tölti be.
talán a leggagyibb és legszarabb alaplapok ezek voltak, amik nagyon menőnek, modernnek, gémingnek akarták magukat mutatni, de minden tekintetben a low end süt róla.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #112099 üzenetére
A havernak volt 1GHZ-es TB-je, DDR-es lapban (típusa már nincs meg), eszméletlen cucc volt, nagyon hasított XP alatt játékokkal.
2005 körül kellett meneszteni, előkerült olyan új játék, amit sajna nem tudott már futtatni, valami utasítást nem tudott a TB ami a játéknak kellett volna...#112102FoxiestFox: jaja, az lehetett az.
Valamelyik Star Wars játéknál bukott ki asszem. -
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #112071 üzenetére
Felhasználás kérdése... Netezni, egyszerűbb doksikat kezelni, szerkeszteni nem is kell több. Nálam ez a szubnotebook van napi használatban továbbra is, no nem Windows-zal, Linux-szal. Most is erről írok.
Mondjuk abból a szempontból lenne értelme lecserélni a régi gépeket modernebb "Atom" jellegűre, hogy az újabb technológiákkal ne erőből kelljen megküzdenie, és ne 100+ wattot fogyasszon. Egy modern SoC-os gép akár passzív hűtésű is lehet,10-20 watt lehet a teljes gép fogyasztása, sokkal kisebb helyet foglal. Már ha a játék nem játszik, bár amit a HD8450 tud, azt jó eséllyel ezek IGP-je is megugorja -
arn
félisten
válasz
KROK640 #112065 üzenetére
A duronhoz uj lap kellett, sokan bxben utaztak, egyszerubb volt egy 566ot 850re huzni. Az mas kerdes, hogy kb ott tudott annyit, mint a 600as duron, amit szinten lehetett huzni. Kesobb az athlon meg annyira olcsova valt, hogy gyk nem volt ertelme duronozni.
Meg azt is hozza kell tenni, hogy az elejen az athlon platformja epp olyan bugos volt, mint a k6e, ugy 2000 vege fele kupalodott ki. A p3 ala keszult apollok is egesz jok voltak.
-
-
válasz
KROK640 #112007 üzenetére
Még egy érdekesség, ami tipikus volt abban az időben és látszik a listán is. A PC-ket a legtöbb esetben 256kB-os Realtek, esetleg 512kB 9000 Trident kártyával adták el az ISA korszakban, de még a VLB időkben is csak ezt ajánlották az első PC-jüket megvásárlóknak.
Ismerősök meg sorban jöttek hozzám, hogy miért szaggat a Wolfenstein3D, pedig most vették az vadonatúj 386/486-os gépüket. Nálam meg még 286-on is gyors volt egy rendes Trident 8900-as kártyával.
A 256-os Realtekeket már akkoriban be kellett volna tiltani, annyira lassúak voltak. Talán még a Pentiumokba is belerakták 96/97-ig, hiába ment otthonra, mindenes gépnek. Folyamatosan gyártásban lehetett, vagy óriási készletet halmoztak fel belőle. A PCI-os Trio32/64 volt ami végre kiirtotta ezeket a szörnyűségeket az "első", illetve "alap" gépekből.frescho:
A sörből a csapoltat vagy házi készítésűt szeretem -
válasz
KROK640 #112031 üzenetére
Tényleg jól nézett ki, nem rugdaltam volna ki a paplan alól
Az ábrázolásod rendben, és nem is ugranék bele, lényeg ma már inkább csak a net, az legyen feszes/stabil.
Immár kábelen itt is a Voda van, kicsit panaszosan, ahogy mesélték, akinek még az van.
Villámdurranás, 3 napig nem volt kábelnet+tévé, szemben a 3. szomszéd garázstetőre csapott, ott a lakásban is minden kiégett. A Voda minden dúcon cserélgette az elosztókat. Nálam ívet húzott a mosógép és a bojler között, de minden megúszta, az optika is egyből ment a router restart után.Itt is szakadozik, ahogy elmondták, az optika viszont stabil.
-
Mindreader
tag
válasz
KROK640 #112001 üzenetére
Se nem poénból akarom, se nem kizárólagosan erről szeretnék netezni a régi gépeken. Érdekel a technikai oldala illetve ahogy mondtam van némi nosztalgia faktor részemről a dologban. Ezért szeretném megvalósítani itthon a lehetőségekhez képest úgy hogy a technikai oldala ne ahhoz hasonlítson mint amilyen a guminővel a szex
. Tehát úgy döntöttem akarok rendes dedikált hardvert és betárcsázást. Amit bármikor elővehetek ha úgy tartja kedvem.
Úgy döntöttem egy régi Cisco router lesz az alap egy analóg + egy FXS kártyával. Ez még akkora költség amit megér nekem. Elméletileg nem is kell más hozzá, legalábbis ahogy youtube videókból sikerült magam az elmúlt fél napban kiművelni.
Kicsit az a kategória ez mint amikor a megtett út fontosabb mint maga a cél. Lehet elszórakozok vele meg anyázok mire összerakom, ha működik meg örülök. Aztán meg majd néha nagyritkán beüzemelem, meg sokkolom vele a haverokat. -
-
válasz
KROK640 #112016 üzenetére
Telekom nemrég : bementem, az ajándékba kinézett LG tévé szerepelt a kínálatban. Fiam mondta, menjek be, tuti nagy kedvezményt kapok. Hát...2800Ft- ot mondtak, mert a netem picike, és csak duo csomag, valamint az évek utáni szívgárdatagság már megszűnt. Mondom : kedves igencsinos kisasszony, nekem a 250/70 optika már űrtechnika(pont ezt a kifejezést használtam én is), minek is kéne nagyobb, se perc alatt lejön minden. Há sajnos nemnagyon van egy ilyen apró előfizetésre kedvezmény, rendeljen mocsok drágán trio csomagot+korlátlan mobilnetet, akkor lesz kedvezmény - minek?, otthon vagyok, utálok utazni, tévét meg ritkán nézek.
Megrendeltem az LG tévét más online boltból, azt jóvan. -
válasz
KROK640 #112015 üzenetére
Ja, az E8500 vs PH-II-X2-565 csatában is XP alatt már a RHD6870- el mértem, meg persze az NV7900GS- el is, mert az is 98/XP alatt is konvergenciát mutat az erőben. A blogot még nem írtam meg, mert extraretró ultra-antinaptárazós tesztekkel úgysem érdekel senkit(bár Frescho kolléga mondta, hogy linkeljem csak), meg nyuggerként belustultam mint állat, többnyire csak kényelmes kanapé-jógázok.
RHD7950- el is mérni akartam, de az berosált egy idő után, visszaküldtem Imi bácsinak, aki írta hogy nála rendben megy, mindegy, visszautalta az árát.
Végül a Phenom-II maradt házban, FPU specifikusan gyengébb, de összpontszámban jobb az aberrált-ultraretró viszonylatban, és nekem ezen kategóriában ez a lényeg. Valamint Win98 alatt ehhez is jó az X58 moddolt driver set(na, ezt magyarázza ki valaki), és a külső USB SSD is jobban karcol
.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #112015 üzenetére
Nem elvetendő egy régebbi GPU-t egy modernebb procis gépbe bedobni, pozitívan meglepő eredmények születtek nálam több esetben is. pl. C2D E8500 3,16@4,44 GHZ+R9 380 - faján ment amúgy, de ugyanaz a game az R9 380-al klasszisokkal jobban hasított az i5-7600K mellé téve.
Ez a párosítás még a 9600GT/HD6850 esetén is helytálló, a CPU erő az CPU erő. -
válasz
KROK640 #112016 üzenetére
Behúzták szépen az ethernetet. A házba üvegen 1G jött be, beszélgettem a szakemberrel amikor szerelték az eszközöket. Amúgy tök normális HP switchek voltak, szóval nem alsó polcról építkeztek. A kaptárnak legalább megvolt az előnye, hogy nagyon költség hatékonyan tudták ezt kiépíteni és aki tervezte okosan jövőállóan gondolkozott. A felhasználók nagy része alig használta a netet, így maradt bőven sávszélesség a garantáltan felül.
-
válasz
KROK640 #111997 üzenetére
"így akar netezni." OK, hogy itt mindenki, de azért nem ennyire.
30 évvel ezelőtt már otthonról is használtam. nekem nosztalgikus, de nem hiányzik. Szóval olyan, mint a zsiráf, vagy a víziló.
20 éve már 10Mbit-es garantált, amúgy 100Mbit-es hálóm volt a szolgáltatótól. A lakásba költözésnek legalább ennyi előnye volt.vrob: Szuper vagy. Komolyan mondom, hogy egy sörre a vendégem vagy. Ha még több van, akkor még a hálám is üldözni fog. A korabeli vasak elfoglalták a kedvenc olvasgatós fotelem. Szerintem akkor ez több havi fizu lett volna.
-
válasz
KROK640 #112008 üzenetére
9800Pro - 2003, nálam pont emiatt lett az SS7 tesztben alkalmazva, kedvelem az elvetemült, antinaptárazós összeállításokat.
Az erős TL- es kártya meglepő eredményeket produkált a sokkal régebbi procikkal, jobban ki is hozta a különbségeket. Valamint a régebbi 100 alatti procik is tesztelhetők SS7- ben 100 vagy 112 FSB- vel, ez nem volt szokás a korukban. Brutál meglepetések jöttek, ez a lényeg. Azt már mindenki tudja hogy annó mire voltak képesek, az új beállítások a fontosak, hogy ma mit lehet kihozni belőlük. -
válasz
KROK640 #111994 üzenetére
SS7 vagy BX- be is príma a TX vagy a lepusztított 9800, azért is kedvelem, meg ahogy írtam, nem kell izgulni hogy tönkremennek, jóval alacsonyabb órajelek. Az XT gondolom emiatt pusztult meg. A 256bites 9800SE is működik, de tűzforró a RAM is, fene tudja meddig fog menni. Azért érdemes sufni hűtést pakolni a light verziókra is. A 9800Pro bordáját meg átalakítom csavarosra, a stiftes lefogatás nekem nagyon gagyinak tűnik.
Kompatibilitást is hozzák, az általam használt címekben nem jelentkezik grafikai anomália. -
válasz
KROK640 #111978 üzenetére
Khmmm. Mert retró topicban van és ez a kattanása? Amúgyis ebben az időben ez egy kellemes délutáni project, nem túl bonyolult. Két modemet össze tud fütyültetni. Nem kell se usernév, se telefonszám. Két terminál között lehet üzengetni, fájlokat küldeni. Ha meg rendes szolgáltatást akar akkor majd megoldja linux alatt, egy BBS-t telepíteni nem nagy kaland. A tartalom már érdekesebb téma.
LMY4Y: [link]
-
válasz
KROK640 #111979 üzenetére
Nagyjából - 8-4-8-8-128bit-297/240MHz vs 8-4-8-8-256bit-380/340MHz. A TX külön fejlesztett GPU, mert a sima 9600- ból amúgy nem létezett 8-4-8-8 chip, összességében egy 9800 visszafogva. A kisebb órajel+128 bit felület miatt hidegen jár a 9800Pro- hoz képest.
Hasonló kiépítés még a 9800 light verzió, ma príma időtálló, csak annó átvágták vele a vevőket. -
-
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #111866 üzenetére
Többször láttam/olvastam olyan esetet, amikor a jelzett minimális hardverigénynél gyengébb gépen is elindul egy-egy játék, úgyhogy szerintem ennél több. Szabványosítva biztosan nincs, a kiadóktól függ, abban biztos vagyok.
Pedig jó lenne egy szabványos módszer. Teszemazt meg kellene adniuk a legkisebb felbontást, ezen minimális részletesség mellett tudjon mondjuk legalább 30 fps-t a játék átlagban, és mondjuk ne essen 15 vagy 20 fps alá. Ugyanígy a az ajánlott konfigurációhoz is megadhatnák, hogy ha azon futtatod, mire számíthatsz.
-
válasz
KROK640 #111856 üzenetére
Ahogy telik az idő, persze az igények is módosulnak, de van olyan visszatekintő, ami nálam pld ma is érvényes.
Retróban is volt hogy kevés volt a vas, félretróban meg pld majdnem jó.
2 példa :
Retró : Arkanoid 2: Revenge of DOH/1989 : a mozgalmas részeken beszaggatott 386- on, 486DX40- en már ok - mikor is lett 486 gépünk ?
Félretró : SSam HD/HDSE 09/10 : ennek nagyon jó, hatékony motorja van. Én U/U/U- n kedvelem a grafikát, a tesztben Ultra/Medium/Medium settel futott :
Rendszerkövetelmények :
Processzor: Intel Pentium 4 3+ GHz vagy AMD Athlon 64 3500 sorozat
Memória: 1 GB RAM
Grafika: NVidia GeForce 7600 sorozat vagy ATI Radeon X1600 sorozat
HDD: 2,2 GB merevlemez- terület
Hang: DirectX 90. c kompatibilis hangkártya
Látszik hogy egyel későbbi kártyán - 8600GTS - még éppen, a proci amúgy elegendő, mert a Xeon 1.9GHz- en is földbe döngöli a 3GHz Penyát.Persze mint említettem a motor marha jó, a HD6850- el(2010) már megugrik, legalábbis U/M/M- el + 2.6/3.4GHz procival. Mai szemmel viszont az elvárás U/U/U, és az még jobban leterheli a vasat. A grafikonon látszik hogy azért GTX1650- el már igencsak nyugodt lehetek hogy nem futok laggokba U/U/U beállítással sem.
Valamint a teszt 1280x1024- ben futott, tehát még hozzá kell venni hogy felkapcsolunk FHD- ra.Kisebb felbontás/részletességgel lehet hogy elég az NV7600 is, nemtom, nincs olyan kártyám, 7900- al halvány, a 6600GT pedig bent is van a tesztben, fut vele, de látszik hogy diavetítés szint.
Az azonos évben megjelent kártyával viszont tűrhető, ami ritka. -
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #111824 üzenetére
Minő véletlen, 2003 őszén fejlesztettem PII-ről P4-re, 2004 tavaszán meg vettem jó áron vatta új Samsung Syncmaster 765 MB-t.
Imádtam, 1024*768@100HZ, ahogy írod, és kb. síkképcsőves. 1280*1024@85HZ.
Ezt a monitort egészen 2013-ig használtam, csak akkor álltam át LCD cuccra.
1600*1200-on rémlik a 75 vagy 72 HZ, 60 HZ csak a végfelbontáson volt (ami valami érdekes 1792*1344 vagy mi lehetett), amit akkor VGA ki nem bírt volna érdemben tekerni.#111851Pikari:
A 765 MB hiba nélkül kiszolgált abban a 9 évben.
Az előd 15"-os LG Studioworks 520SI 4 évet szolgált nálam, abban egyszer biztit kellett cserélnem, de ez minden, utána következő gazdája is boldogan használta úgy laza 4 évig.
A kuka mellől megmentett 19"-os IBM is rendben volt, fórumtársra hagyományoztam, tudtommal megy a mai napig is.
Egy 17"-os LG valamit még elmentettem, mert patika állapotú és síkképcsőves szerű.LCD: a korai példányok (2002-2004) képe egyszerűen borzalom volt asztalon és főleg játékban nézve (nekem legalábbis a 765 MB-hez mérve), mármint amik megfizethetőek is lettek volna számomra.
6-7 éve vettem több Samsung Syncmaster laposmonitort (204B, 205BW, 2243BW), jellemzően 2005-2008 közöttiek, ezeknek penge képük van (normális VGA-val), a mai napig is tetszenek.
Kell a sok kijelző, ne kelljen már állandóan mindent kábelezni, ha elkap a benchpad örület. -
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #111829 üzenetére
a geforce2 / fx5200 és hasonló kártyákat, ha feltoltad a celó órajelét 500 mhz körülire, már be lehetett mellé tenni. mivel azokban a hardveresen gyorsított t&l egység némi számítási igényt le tudott venni a processzor válláról. de pl egy voodoo3 coppermine p3-nál régebbi procival tiszta önsanyargatás.
-
jokeph
nagyúr
-
válasz
KROK640 #111770 üzenetére
Látod elhagytad az igaz utat! Bánd meg bűneid és térj meg gyökereidhez gyermekem!
FoxiestFox: Amit írtál alapnak jó, az én ízlésemhez kicsit ki kell egészíteni. Főként a korai címeknél. Első ránézésre ami rögtön hiányzik: az X-Wing és TIE páros. Ahogy klikkelgetősökből is hiány van, mondjuk egy DoTT mindenképpen kellene. korai Warcraftokat is csapjuk hozzá. Scortch-ot is hiányolom. Na majd ha lesz időm egyszer...
Pikari: Torzítja az analízised a hazai helyzet. Ide eleve később jöttek cuccok és akkor is a már olcsó, kifutó kártyákból vettek többet az emberek. 2001-ben TNT-t már ócsón (sic) utána vágták az embernek. az MX-ek is hihetetlen karriert futottak be évekkel későbbi gép felújítások miatt. Savage pl. 98 Karácsonyán került volt a gépembe, mert nem volt TNT már az üzleben, de valami kellett. Vagy várj csak, először egy Riva 128 volt, pár héttel később lett a Savage és azután a TNT.
Erről jut eszembe, hogy ugyanez volt korábban is. 89-ben a turbo XT-ket már kiárusításban dobálták az emberek után. Ugyanazokat a gépeket amiket itthon 93 elejéig hirdettek. 91-ben ugyanez volt a 286-tal, az USA-ban az olcsó AMD 386 SX és DX, meg a Cyrix DLC lett a belépő gép. Itthon 92 végére lett a 286 a belépő és a 386 a vágyott darab, már ha össze tudta kaparni rá az ember a lóvét.
Számunkra 96-ban jöttek be az olcsó Cyrix miatt a Pentium kategóriás gépek, de ezzel tudom, hogy az itthoni átlag előtt jártunk.
-
válasz
KROK640 #111763 üzenetére
Azért a C64-nél az elterés minimális volt egy PC-hez képest. Kicsit másként szól, a digi hang nem működik, mondjuk ahogy a másiknál. De ezek minimális különbségek. A 90-es években már erősen esett a mennyiség, aki kitartott a C64 mellett addira kitanulta csínjánt-baját-bánatát.
Pikari: Ránéztem, júniusban már újságban is hirdették. Nyomdai átfutást is figyelembe véve ez is megerősíti az emlékeim. Azt tudom még hozzátenni, hogy Fehérvárra kb. 1 héttel később ért le az újdonság és még akkor is érdemes volt vonatozni egy órát az árkülönbségért. A Délitől séta távolságra volt a Mikland, de ez már csak rémlik, nem esküszök meg rá, hogy az volt a park másik oldalán.
fpeter84: Az elmélet és a valóság néha ütközik. Ha sima sorosként akarod kezelni, akkor az eredeti PC-nek még a 9600 feletti sebességek is kihívást jelentenek. A bufferelt kezeléssel persze már többet bír.
a régi primitív IDE
Pont ez az, hogy az már nem primitív. A primitív az MFM/RLL volt ahol minden a vezérlőn múlt. Itt már a HDD magánügye, hogy miként dolgozik belül, és neki kell válaszolnia a parancsokra.
Ügyes ez a ROM loader megoldás. Bár amennyi időt beletettél az egészbe építhetnél egy XT-IDE-t.
Égetőből nekem ennek valami régi elődje van, amire használom bőven jó. Bár néha jó lenne, ha tudna DIL-es PIC-et és társait is írni.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #111761 üzenetére
Ez pontosan így van, azonban az emberek a termék bejelentését összekeverik azzal, hogy mikortól tudja ténylegesen hazavinni. Nekem az EPS elosztó kábelem tavaly 4 hónapon át utazott kínából egy borítékban, pedig az nem egy komoly logisztikai kihívás, meg nem is videókártya bonyolultságú dologról van szó, és még csak nem is tavaly jelent meg az a kábel
. És ha valaki azt mondaná, hogy miért nem magyarországról rendeltem meg, hát azért, mert sehol nem lehetett kapni, kb 30 webboltban néztem meg (ahol volt is ár mellette, végül kiderült, hogy nincs készleten).
-
-
válasz
KROK640 #111676 üzenetére
Az volt a gond, hogy kihagytam az FSB tuningot(P-III persze tuningolva van). A maga idejében nem lett volna pénzem Copperre. Retróként meg elárasztott pár kiló Cerka és P-III is, de persze csak a teljes kessesseket használom/teszteltem, a Cerkákkal nem is nagyon foglalkoztam, csak a gyűjtemény részei. Alapon jóval kisebb teljesítmény, a kisebb cache/kis FSB is visszafogja.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #111694 üzenetére
Akkor az egy egységsugarú 64 bites tnt2 volt némileg alacsonyabb órajellel, ahhoz viszont inkább már egy p3 kell, a 400as celeron nem volt elég az etetéséhez.
Amúgy a retró gépben nekem is most perpillanat épp egy asus v3400 figyel, mellette egy voodoo2, na ez a két kártya már jól fut egy kenyérpirítóban is.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #111687 üzenetére
igen, a tnt2höz sokkal combosabb proci kell, bár a 466os celeron az már nagyjából a határvonal, szóval ott közre játszhatott, hogy valami nagyon herélt kártyát foghattál ki, az m64-et nagyon sokféleképpen butították. és/vagy pedig túl új drivert tettél fel, mert az újabb driverekhez minimum p3 kell, különben diavetítés.
-
-
-
Czo
addikt
válasz
KROK640 #111571 üzenetére
Ah, en nem hiszem, hogy el tudnam kezdeni azt "ujra". Netflixen nezegettem mar regebben, de annyira "rossz" lehet, a modern cuccokhoz kepest, hogy nem igen tetszene.
De, ha mar elkezdtunk offolgatni, akkor hoztam nektek 3 idei es egy 2023-as karacsonyi reklamot, amelyek itt mennek/mentek a TV-ben.
Ime ketto, sima, hetkoznapi reklam:
Telstra (a helyi legnagyobb telco) 2023-as karacsonyi reklamja: https://www.youtube.com/watch?v=Fvsfh_Tbm6k
Woolworths (az egyik helyi nagy kereskedelmi lanc, kb mint a Tesco/Auchan) idei reklamja: https://www.youtube.com/watch?v=SweymeSeflALegyen ketto vicces, illetve sirva rohogos:
ALDI (oket ugye mindenki ismeri?) aktualis reklamja: https://www.youtube.com/watch?v=t5FJIgdPnXQ
AAMI (egy helyi biztosito) mostani reklamja: https://www.youtube.com/watch?v=WLmE-fpd374Szerk: nekem pedig, mennem kene aludni, mert hajnali 1 van.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #111533 üzenetére
A cache is számít szerintem, az i3-nak 3-4 MB van, az i5-nek 6 MB. Egy i5 4570-nek minimális az órajelhátránya, a 4670 meg be is előzi azt az i3 4170-t, ezek ma már filléres darabok. A legjobb persze a Xeon...
Tudtommal ECC ramot bár a proci támogatja, az alaplapnak is támogatnia kellene.
Az igazi "Haswell Xeon" mondjuk nem ez, hanem a 2011...
A Nehalem hivatalosan nem is támogat, csak 4 gigás modulokat. Az 1366-osok többnyire mennek 8 gigással is, az 1156-osoknak nem néztem soha utána, elég a 8 GB. Ha egyszer úgy alakul, hogy szerelgetem, majd megnézem...
gban: Nem Aliról, ebay-ről rendelek ilyesmit, bár esélyes, hogy van átfedés az eladók között. Talán ebay-en védettebb vagy... A Lynnfield Xeonom engineering sample, de eddig nem tűnt fel semmi probléma. 1366-os is rendeltem 2-t, azokról nem tudom, hogy már sorozatgyártottak-e, de azok is működnek. Haswell és Sandy Xeonokat nézegetek még, meglátjuk...
-
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #111528 üzenetére
Haswell Xeonból is van 3,6-3,7 GHz-es, szóval a magonkénti magas órajel meglehet. Emellett a cache is több, gyanítom. Természetesen a jobb Xeonok sincsenek ingyen, de azért olcsóbbak, mint a core i-k. Hirtelen a Gugli nem adott jó találtatot...
Annó a P55-ös DFI-mre keresve volt több találat is, így nyugodt szívvel rendeltem meg bele a Xeont. Mondjuk L-es (alacsony TDP-s) proci van benne, de van egy "normál" is itthon.
Eredetileg 750ti-t szerettem volna mellé, végül 970 lett bele, szóval jól kihúztam az élettartamát, a legnagyobb átfogású gépem a cpu-tt és a gpu-t tekintve.A HP USDT-mben pár alap tesztet csináltam i3 4130 vs i5 4570S vonalon, de sajnos még nem volt hozzá dgpu. Sajnos Win10-hez is már jobban kell a 4 mag, az i3-mal döcögősebb volt. Az alapötlet nekem is az volt, hogy az i3-mal lesz "hordozható" retro gamer, de úgy tűnik, az S-es i5 jobb lesz. Ha csak pár magot terhel, akkor valószínűleg max turbon megy, az meg 3,2 GHz, csak 200 MHz a hátrány. Ehhez Quadro M2000M-et vettem, de még nem úgy megy, ahogy szeretném.
Van még egy gépem i5 4570-nel és 1050ti-vel, itt csak low profile vga jöhetett szóba, ezért a visszafogott gpu, de szerintem ez is elég jó lett így. Az volt az előző géphez kapcsolódva az elképzelés, hogy ha abban az i3 marad, akkor ebbe átkerül az i5 S, hogy kicsit visszafogottabb legyen, de egyelőre ezt elvetettem. Nézegetem a Xeon kínálatot, ha lesz jó ajánlat, szerintem teszek ezekkel is egy próbát.
Memória a Nehalemben csak 8 giga van, felesleges szerintem több. A két Haswellben 16 giga van, néha ezekbe is túlzásnak tűnik, de igazából elfér.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #111526 üzenetére
a vége fele igen, csak 1997-ben nem létezett semmilyen geforce.
mint ahogy a core2duo megjelenésekor se létezett még mondjuk gtx 580, de ettől függetlenül ma már érdemessebb egyet belepattintani a korabeli kártyák helyett, mert jobban fog működni benne, mint mondjuk egy radeon 3850.
-
válasz
KROK640 #111494 üzenetére
"hanem már" - ez kicsit azt sejtetné, mintha '98-ban már kifutóban lett volna az AGP, pedig még 2003-as lapokon is volt.
Közel sem ezt írtam.
Hanem hogy már rájöttek, a kezdeti AGP őrület helyett meg lehet ezt már oldani olcsóbban is, azoknak, akiknek nem a video teljesítmény kell, hanem irodai gépet szeretnének.
Ettől még jóval többen voltak azok akik AGP-s lapot kerestek.Valamint arra reagáltam, hogy:
P II 400-as, nem AGP-s lapban kicsit furcsa. Ugyanakkor '98-ban még messze nem volt minden lapon AGP (még 2000-ben sem)
Ez így emlékeim szerint nem valós - szerintem kezdetben minden P2 lapra tettek AGP-t (amit később kiváltottak integrált VGA-val) nem pedig az elején nem, majd 'rászoktak'.
Mert én ezt úgy értem hogy a kezdeti P2 lapok egy része is AGP nélkül jött, jó darabig, de lehet hogy csak a megfogalmazás félreérthető. -
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #110793 üzenetére
Bulldozer: mennyit vett fel 7 GHZ-en ?
Gondolom, folyékony nitrós hűtéssel.
A Bulldozerben azt szerettem, hogy viszonylag könnyen lehet hűteni (és kell is!, nem célszerű 61 fok felett járatni tartósan), moderált OC (AC 4,4 GHZ az FX8320e-vel) könnyen megfogtam egy CM 140 XL AIO-val, úgy hogy a pumpa járt 80% körül, a venti vissza voltak tekerve 30%-ra. -
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #110793 üzenetére
A 805-ös pentium D-t 533mas rendszerbusz mellé szánták. Amelyik alaplap csak 533mat tud, az jó eséllyel nem tudna egy Pentium D-t magasabb órajeleken sem etetni. Meg eleve, némileg visszafogná a rendszerbusz is. Ezért fut relatíve alacsony órajelen az a chip.
A többi PentiumD már magasabb rendszerbuszt használ, és az órajelük is 3 GHz környékéről indul.
-
válasz
KROK640 #110678 üzenetére
Üzletileg működött volna. Ha megnézed más cég is ezt csinálta. A Spectrum első körben 16/48k-val jött egy prüntyögővel. Aztán kapott
rendesjobb keyboardot, majd 128k RAM-ot, több csatornás hangkeltőt, végül beépített floppy-t is. Szépen lépésenként. A már meglévő szoftverek miatt nem volt gond azzal, hogy mit fognak rajta használni az emberek és az új dolgok hasznosak voltak. De a PC is így fejlődött. A CGA-EGA-VGA lépéseknél voltak kis inkompatibilitások, de az a pár % nem okozott törést. Miközben egyre jobb lett a gép. -
válasz
KROK640 #110671 üzenetére
Pont ezaz, hogy csak C64-gyel felülről kompatibilis mód lett volna, a másik kettőt ejtve egyszerűbb, olcsóbb lehetett volna a C128. Azt mondjuk nem értem, hogy a BASIC miért van neked becsípődve. A programok töredéke íródott benne. Meg aztán ha lett volna egy jobb basic, akkor az a kezdőknek csak jó lett volna vagy nem?
Pikari: Igen, erről beszélek, hogy sokkal jobban is ki lehetett volna használni a ráfordított időt, áramköröket.
envagyok: Réskitöltő modellnek szánták, nem utakat kerestek. Elég jó visszaemlékezések vannak. Az A500 már rendes számítógép lett, ott más dolgokat követtek el. Igen, egy rendesen turbózott C64-et kellett volna csinálni. Ahogy írod mindenből annyit kellett volna előrelépni, hogy az már egy új szintet jelentsen, a fölösleges sose használt módok helyett.
-
válasz
KROK640 #110662 üzenetére
Félreértetted, a CP/M leszármazottjáról írtam, hogy kezeli a könyvtárakat. A C128 CP/M-mel elég lassú gépnek számít. De ezt is tudta, ki lehetett pipálni.
Igen, én arról beszélek, hog mondjuk 95%-kos kompatibilitásért cserébe lett volna egy 2x gyorsabb gép. Az Apple is kb. ezt az utat járta, nem tartotta a 100%-os kompatibilitást, de könnyen meg lehetett javítani 1-1 programot, ha nem jól működött. A BASIC 7-nél még ennyit sem tartottak. A HW-es kompatibilitás is felejtős volt C128 módban. Így nem is állt neki senki portolni egy olyan gépre fejleszteni ami ötödét se tette ki a C64 eladásainak. Ha nagyrészt egyeztek volna, akkor könnyen lehetett volna C64 és C128 progit is fejleszteni.
Minek vette volna bárki amikor úgyis C64 módban ment? Nyugatabbra tőlünk azért eladtak pár milliót belőle, pedig a C64-hez képest rövidebb ideig forgalmazták.
-
válasz
KROK640 #110618 üzenetére
Na hol is kezdjem a litániát. Szóval induljunk ki abból, hogy egy kitöltő modellt akartak csinálni. Mindezt akkor amikor már jött az Amiga. Ehhez képest bőven fektettek bele erőforrásokat és alkottak egy több részből összefércelt szörnyet. Amellett sem lehet elmenni, hogy a fejlesztés jelentős részét tette ki az, hogy teljesen C64 kompatibilis legyen. Ez nem volt az eredeti tervben, de a marketing már így hirdette, tehát nem volt mit tenni.
Szóval a fentiek határozták meg a gépet és a határidő. Ha elfelejtik a Z80-at, akkor a felszabaduló idő és erőforrásból sokkal jobb gépet lehetett volna kihozni. Értelme is lett volna, mert CP/M módban talán az egyik leglassabb gép és a miatta így-úgy tákolgatott 1571 helyett is lehetett volna jobb meghajtót tervezni. Azt az agymenést már ne is emlegessük, hogy két monitor kimenet van két különböző módhoz amik még csak nem is kompatibilisek egymással.
Mi lehetett volna értelmesebb fejlesztés? Lássuk sorban:
- Az eredeti VIC tudást lehetett volna kicsit bővíteni. Nem sokkal, csak mondjuk tudja egyszerre a 16 szín kezelését 2 helyett. De ha csak duplázták volna az egyes módokban elérhető színek számát már az is jó lett volna.
- A CPU ment 2MHz-en, C64 módban is engedélyezhetővé tehették volna. Dupla RAM sávszélességgel persze, hogy bírja. Ha lehet nagyot kívánni, akkor a WDC féle 65816-ot kértem volna még hozzá. De ez ugye tolta volna a megjelenést, 84-ben még csak fejlesztői példányok voltak elérhetők. Bár a MOS is gyárthatta volna, szóval lehet késést sem okozott volna.
- SID enyhe tuningolása, mondjuk egy szem 8 bites 8kHz D/A-val, vagy valami hasonlóval
- 128k maradhat, mert a memóriából sosem elég.
- Egy DMA vezérlő sem jött volna rosszul, de hívhatjuk blitternek vagy aminek akarjuk. Ezt sem kellett volna túltolni, hogy beférjen az időbe. Hang D/A, kép mozgatás és sok más munka megoldásához tök jó lett volna.
- Floppy meghajtó: 2 oldal és nagyobb kapacitás kezelés C64 módban is. PErsze a visszakapcsolás megoldható legyen, de ebben engedtem volna a kompatibilitáson a sebesség és kényelem miatt. Ha a TED szériához hasonló sebességű lett volna, akkor összetettük volna kezünk-lábunk. -
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #110572 üzenetére
Az 570 jó lesz, az még általában hajlandó is elindulni ezekben.
A 128gb vagy 256gb azért javasolt, mert gondolom nem egy évre veszed, hanem feltételezésem szerint mondjuk 10 évig használni akarod, mint munkagépet... aztán ramot meg akkor tudsz hozzá venni, amikor árulják ezeket, és mondjuk 5 év múlva meg már nem biztos, hogy lesz. Nem drága a ram ezekhez az elavult duálos lapokhoz, általában fele vagy negyed annyi, mint a normál desktop memória.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #110570 üzenetére
Tehát először van 6 szál, ami az első CPU fizikai 6 magja. Utána megint 6 szál, ami a második CPU 6 fizikai magja, utána az első CPU virtuális magjai, és utána a második CPU virtuális magjai?
Igen, a folyamatokat mindig a valódi magokra ütemezi be először, aztán ha azok elfogytak, utána jönnek a HT magok.
32-64 giga ramnak nincs értelme olyan gépben, inkább 128gb vagy 256gb ramban gondolkodj. Nekem a duál 1366-ban például 96gb van (papíron működik 192 is, de nem próbáltam).
A "normális vga"-val ne foglalkozz, mert a 3d gaming alatti teljesítménye ezeknek a relatíve újabb duál cpu konfigoknak nagyon szuboptimális szokott lenni pl egy tipikus gamer konfighoz képest. Szóval nyugodtan mehet bele valami pár generációval régebbi videókártya, nem oszt-nem szoroz.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #110564 üzenetére
6 mag és ht, ebből 2. a ht szálak a végén vannak. a második hatos a második fizikai processzor valódi magja.
ha valami 6 szálat kihasznál, akkor a második proci is már zabálja az elektronokat egy jobbgombkattintás kedvéért is erősen, az l3 cache teljesen felkapcsol, stb.
"az átlag usernek semmi szüksége sincs"
az átlag usernek semmi szüksége nincs dual socket alaplapra"úgy látom, hogy több a pain mint a gain"
helyesen látod, csak akkor szabad ilyet venni, ha a hátrányok meghaladják az előnyöket a te felhasználásod mellett. amúgy amit nem említettem meg, hogy az IRQ-val is gondok vannak ezeken. -
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #110560 üzenetére
Ha konvertálás közben játszani akartál volna, akkor sem kaptad azt a teljesítményt bp6-al, mint amire most asszociálsz, mert az alacsony memóriasávszélességet (főleg ilyen kevés cache memóriával párosítva, mint ami azokban a celeronokban volt) egymás elől zabálták el a folyamatok.
Ez mind a mai napig probléma, itt van pl a mostani dual socketes lapom (amiről most írok), ha elindítok egy konvertálást, masszívan bezuhan mindennek a sebessége, még a böngésző is érezhetően lassabban kezd el reagálni, aztán 2 db proci van benne egyenként 3 csatornás memóriavezérlővel, mégis töredékére esik és összeomlik az elméletileg elérhető teljesítmény. Ha limitálod a konvertálást úgy, hogy 6 szálat használjon, akkor ez a hatás enyhébb, viszont úgy meg pazarlod az áramot, mert negyed annyi threadon futtatva fele olyan gyors lesz a konvertálás, a fogyasztás mégis közel ugyanakkora marad. Szerver feladatok dettó ugyanez.
Én azért használom ezeket a duálos rendszereket, mert amikor kifutnak, akkor egy zacskó szotyi árából meg tudom őket venni, meg hozzá egy doboznyi ecc ramot egy táska krumpli áráért - így aztán lehet rajtuk virtuális gépeket is futtatni dögivel, és különféle dolgokat lehet rajtuk párhuzamosan indítani és tesztelni. Plusz ideális esetben nincsenek szarrá spórolva, tehát van rajtuk ps2 port, com port, néha akár lpt is, elég pci-e csatoló, néha sima pci is, van belső usb, 4-5 csatlakozó ventillátoroknak, nem csak 2 db sata, hanem 5-10. Szóval nem ilyen konzumer idióta cuccok, mint amik általában a piacon vannak, hanem ezekkel lehet dolgozni.
Ami a hátrány, az mindig a megkérdőjelezhető stabilitás, az ócska vrm, az alacsony órajel, a melegedés, a dizájn hibák tömkelege, pl a hűtés nélkül 100 fokig melegedő chipsetek, ami vészleállítást okoz, a zsúfoltság, a fogyasztás, hogy ívhegesztő forróságúra hevül tőlük a táp, a méret (általában hosszabbak, mint a normál atx), a nem létező support, kézzel kell kontrollálni a dolgokat, ha skálázódást akarsz.
De részemről valószínűleg vége a duálos alaplapoknak hosszú távon, mert 16 mag fölött már gyakorlatilag semmi értelme sincs a dual socketnek, talán még egy következő generációnyit dual socketezek, és utána a ryzen korszak hedt cuccaira fogok majd váltani, amikor azok elkezdenek kifutni, feltéve, ha szotyi árban lesznek a kifutás pillanatában.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #110553 üzenetére
Jogos, de az OS ütemezőnek lehet hogy meg kell magyarázni, hogy mikor melyik procit és melyik magot/szálat használja, mert ha elkezdi a 2 proci közt dobálni, a végeredmény igencsak silány lesz.
#110550KROK640: nemegyszer hallottam, hogy Xenon-t mondtak rá.... kérdem, izzót szeretnél cserélni halogénről Xenonra ?
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #110549 üzenetére
Tudok a létezésükről, de személyesen még nem próbáltam őket. Sok értelmük nincs, mivel nem tudják a szerver alaplapok tipikus funkcionalitását, ami miatt egy duál procis alaplap megfontolandó lehet: pl sata/sas portok száma, pci-e csatlakozók száma, memóriafoglalatok száma, dual nic, legacy csatlakozók.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- TCL LCD és LED TV-k
- SSD kibeszélő
- Linux kezdőknek
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- BestBuy ruhás topik
- nVidia tulajok OFF topikja
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- AKCIÓ! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest