- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #113187 üzenetére
Volt erre példa (csak már nem is emlékszem melyiknél) meg balhé is belőle, sőt a 3D Mark körül is volt valami ilyesmi.
De nekem nagyon sokáig ezek voltak az egyetlen forrás, lévén netem nem volt, eleinte nagyker forrás sem, de később sem mertem látatlanban elhozogatni hardvereket, mert ha valamit elvittem azt (erősen) illett eladni/megtartani, nem nagyon volt az a visszaviszegetés ami manapság.
Ráadásul mindent amit kihoztam ki kellett fizessek, tehát bármit is akartam arra azért a nagyker árára meg kellett lennie a pénzemnek. Így a HW tesztelős móka nem nagyon játszott -
Francia91
veterán
válasz
Pikari #113149 üzenetére
Én azért a Windows 7-nél tenném le a voksomat, elhiszem, hogy lehetne az XP-t patchelgetni, de azért az nem ilyen funkciókra lett írva, jobb ha már alapból tud dolgokat egy OS. És a Win7 sem volt lassú, elég pörgős rendszer, nekem ThinkPad T60-ason és T500-ason is van itthon, SSD-vel nagyon is pörgős a mai napig, és jól is néz ki.
Vistával sincs bajom, a W500-as ThinkPad-on és a Xeon-os LGA775-ös gépen az van, azzal sincs probléma -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #113149 üzenetére
- A Vistát leszámítva - én ezt a határt a Win 7-nél húzom meg, az utolsó tényleg jó Windows az volt. Az XP javítva és sokkal szebb kinézettel. Persze a gépigénye nagyon elvolt szaladva az alap vagy akár az SP1-es Winhez képest is, de azért mondjuk az SP3 gépigényével pariban volt kb a Win 7 gépigénye. Ott még a frissítést is ki lehetett kapcsolni.
A Win7 után a Win8 aztán több szempontból is rossz irányba kanyarodott, és sajnos - bár a start menüt pl visszakaptuk - sok szempontból most is nagyon rossz irányba halad. Már nem a userek kielégítéséről szól, hanem az adatgyűjtésről, nyomon követésről, és a reklámokról.
De sokat elárul az is, hogy az utolsó Windows amiért még komoly pénzt kértek az a 7 volt, aki azt megvette eredetiben, az lényegébe véve ingyen frissíthet azóta (akár 2009 óta) a legújabb Win-re is, már pénzt se kérnek érte, csak használd.
Meg most is : 3000-4000ft-ért Windows kulcsok? Tök jól hangzik elsőre, csak épp a különbözetet az adataiddal fizeted ki, na meg azzal, hogy az automatikus frissítés miatt a Windows már nem a tied, hanem egy bármikor bármiben megváltozható szolgáltatás, amiben nem azt kapod amire szükséged van, hanem amire szerintük szükséged van. A folyamatosan növekvő gépigényről és helyigényről nem is beszélve.
Ami külön nem tetszik, az pl az online fiók, meg az h gyakorlatilag netfüggő lett az egész kóceráj. Nemtudom ki találta ki azt a fantasztikus dolgot, hogy a Win 10-nek is kelljen net boot közben, de azzal használtatnám így, ahogy nálam megy.
Ugyebár a "remekséges" internetem imád randomra állandóan megszakadni, ha ez véletlenül boot közben történik meg, akkor a folyamat - a hol tartástól függően - 10 perces boot időt(!) tud okozni 10400F + 32GB DDR4 RAM + M2 SSD mellett is, vagy ha az asztal megjelenése közben történik, akkor simán végtelen ciklusba kerül egy fekete képernyő és egér nyíl mellett (ctrl + alt + del behozza a feladat kezelőt, de üres) és a RESETen kívül semmi sem segít. És nem gép specifikus mert a 12400F + 32GB DDR5-el is pont ugyanezt csinálja.
Még jó, hogy van RESET mindkét gépen, amit mellesleg az elmúlt hetekben emiatt többet nyomkodtam, mint előtte 10 évig összesen!Ha tehetném akkor simán visszamennék a sokkal szebb és barátságosabb Win 7-re.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #113155 üzenetére
azokat lezerrel vagtak at, a kesoi Barton/Tbred-nel meg volt egy fedoreteg is, es hidalason es a vezeto pottyozes nem latszott, mint a korabbi Palomino XP-knel
szoval azt mar nem moddolgattak sehova, mert a CPU tetejen a hidalas nem volt hozzaferheto eleve
de ez nem is volt lenyeges, inkabb tuning barat alaplap kelletta korabbiaknal se mindig kellett, az L1 hidalas osszekotese feloldott mindent
pl Abit alaplapoknal BIOS-bol azt allitottal be amit akartal, mert magan az anyulapon volt megcsinalva a mod ehhez, CPU-n nem is kellett csinalni semmit
a L1 hidalas kivezetese ugyanis a labakon is ki volt vezetve a CPU aljan, szoval ha eleve az alaplap meg volt hekkelve gyarilag, akkor mind1 volt, hogy van konfiguralva a CPU gyarilagBarton/Tbred-knel 5x-24x szorzo kozott barmit lehetett allitani az Abit KD7 es Abit KV7 alaplapokban, ott nem volt low meg high limit se
egyes alaplapok csak vagy low 5-14x, illetve high 15-24x kozott tudtak allitaniSlotA K7-knel volt meg olyan hogy piaci igenyek miatt egy idoben 8-900MHz-s CPU-k is 600-650-700-snak voltak eladva, es kibontva tokozasbol oket a CPU-n feliraton latszott hogy igazabol tudna ez 25-30%-l magasabb orajelet alapbol is... es meg utana jonne a tuning
csak ott a L2 cache meg half speed volt, szoval annak az orajel szorzojaval is kellett torodni melle
de aki SMD technikaban jartas volt, annak ez 5 perc volt -
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari #113091 üzenetére
Ez a 20 év is változó, mert van amit hamar kidobnak annyira elavul viszonylag hamar, és ha nem volt sok gyártva belőle OEM gépekhez, akkor nehéz lesz találni belőlük később.
Számomra egy adott windows akkor lesz végleg halott, amikor már egyik böngésző sem támogatja, win 7 64-bit idén márciusig támogatott még mozillán, aztán vége.
Win10 22H2-re még sokáig lesz biztonsági támogatás, tehát a böngészők is menni fognak sok évig még. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #113091 üzenetére
így van, szép karriert futott be, még az XPnél is hosszabbat, de ez a steam kliens megszűnése szerintem eléggé önkényes határ. 2024-ben már csak (fél)retro gépeken láttam Win 7-et. Öcsém igazán sokáig kitartott a Win7 mellett, 2023 januárjában ő is váltotta, mert egyre több szoftver/játék már nem volt hajlandó Win 7-en indulni.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari #113091 üzenetére
Valamikor 2017. végén keresztezte a Win 7 felhasználói görbéje a Win 10-ét úgy 40% körül, 2020-at már 25% alatt kezdte, úgyhogy a 2024. szerintem mindenképp túlzás, de hát ez is szubjektív, mint sok más dolog is.
Én inkább hardware-hez kötöm, mint évhez. 2017. végén, 2018. elején valószínűleg többen tettek Win 10-et korábbi gépre, mint Win 7-et aktuálisra. Kb, mint a Win 7 bevezetésekor, régebbi géppel sokan váltottak új sw-re, új hw-re ritkán került XP vagy Vista. Szóval elég valószínű, hogy Win 7-et azok használtak még, akik a korábbi hw-rel használták tovább. Nem releváns, hogy 2017., 2020. vagy 2024., mert az ekkori hw-rel már nem volt jellemző.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #113053 üzenetére
Technikailag érzetre igazad van, de igazából nincs is jelentősége jelen helyzetben ennek az összehasonlításnak.
1600+-as Athlon XP 1400MHZ, ha pedig 1600-ra gondolsz akkor akkor 1900+. Ehhez képest egy Barton 2500+ mindössze 233MHZ órajel többlettel rendelkezik, plusz 2× annyi cache-el. (azt mondjuk nem tudom, honnan jött ez az összehasonlítás)De itt most az a kérdés, hogy 1833MHZ VS 2200MHZ között milyen a különbség 512KB L2 mellett. FSB pedig 166 VS 200.
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pikari #112885 üzenetére
Kombinálva: lock nélküli és bóvli, azaz csatoló fej tekintetében pontatlan méretezésű, laza, deformációra és kontakthibákra hajlamos még úgy is hogy láthatóan a helyén ül a kábel, ez főleg az alaplapi oldalon volt problémás ahol a lapra merőlegesen nyúlott fel a kábel hosszan, a kábelek viszont roppant merevek voltak, előbb húzta ki magát a lap csatijából mint hogy hajoljon.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pikari #112881 üzenetére
2003 októberben vettem a fent említett lapot, összerakásnál néztem, hogy jé, ezen 3 IDE csati van, és mi az a 2 kis fekete izé ?
Utánaolvastam, aztán pár hónappal később m entgem is az első SATA cuccomért.
Itt engem az vonzott, hogy a 4 IDE helyem tisztán megmaradt a 4 IDE ODD-nek, a meglévő IDE HDD ment háttértárnak a Promise vezérlő IDE portjára, később vettem még egy SATA HDD-t, full lett a gép.A kábeltémában #112882arn-nak kell igazat adjak, mivel te később lapcsolódtál be, már nem találkoztál a lock nélküli bóvli kábelekkel és alaplapi csatlakozókkal.
-
válasz
Pikari #112858 üzenetére
Khmmm. mysql, ceph, veeam -> program futás sebessége. Ebben semmi tudományos nincs.
mysql -> Ügyfélnek mennyi idő után van beimportálva a feltöltött CSV vagy készül el a riport és abból a számla.
ceph -> media adatbázis kezelés. Képek feltöltése, átméretezés, replikáció több helyszínre
veeam backup -> mennyi ideig tart a futás, azaz mennyi időnként lehet incremental backupot csinálni. Snapshot konszolidáció stb. stb.Ezeknél tudni kell, hogy mi a szűk keresztmetszet. Ha nem méred, nem tudod. Hálózat sebessége, latency, valami kód részlet vagy a storage. Nem tudományos, hanem mérnöki megközelítés, nem sacc/kábé amire el fogunk költeni milliókat. Az elsők között használtunk PCIe flash meghajtókat (10k/darab) mySQL alatt, de előtte lemértük SAS meghajtókkal szemben. Ugyanezt megcsináltuk ceph-re és az jött ki, hogy a vinyó elég teljesítményben és kapacitásban 4x akkorát lehet kihozni ugyanabból a pénzből.
Nem mennek a kukába hamarosan, fokozatosan szorulnak vissza, de még mindig van terület ahol ár/értékben vezetnek. Ugyanez volt az SCSI-vel, apránként szorították ki az UDMA, majd SATA vinyók őket. Azokat meg a SATA, majd NVMe csatolós SSD-k.
FoxiestFox: Az elején küzdős volt. A Win95 szoftvere inkább lefagyott, mint írt. A Win 3.1-es stabil volt, de nem volt szabad a géphez nyúlni. Aztán amikor lett megoldás linux alá már jó lett.
KROK640: Megint abból indulsz ki, hogy felétek mi volt.
Azért furcsa a minimálbér, mert diákként össze tudtam szedni nyári/suli melletti munkából, meg ajándékokból kb. 30k-t egy év alatt. Vagy a szakgányolást fizették meg jól, vagy a keleti oldal ennyivel mélyebben volt.
Durva a különbség: 93 végén 386SX-et építettem amikor felétek a C64 ment. 95-ben a 486 DX2-vel is csak futottam a trend után, miközben nyugatabbra ott volt a Pentium ahogy arn írta. Mondjuk halkan megjegyzem, hogy NSZK-ba szakadt rokonyok ott is "csak" teljesen multimédiával kigyúrt 486-ost vettek csupasz Pentium helyett, az volt nekik kb. 1 havi fizu. Ez azért jó, mert este ezt kiegészítésként belemesélem a következő magyar verzióba.
hobizoli: Egészítsd ki a történetet, hogy mikor, mert anélkül nem lehet elhelyezni. Az, hogy mi volt az itthoni SOHO környezetben nem jelenti azt, hogy az volt a jó megoldás. Csak hogy érthető legyen két nem PC-s példa és mellé időpont: Az A4000-nél átálltak IDE-re, lett is belőle lázadás, mert az animációk kijátszásánál nem volt biztosan elég a tudása. Ez 1992. Az Apple az SCSI-t 97 vége felé kezdte elhagyni talán a G3 iMAC környékén. A kettő között volt 5 év és hatalmas fejlődés.
90-es évek végére az SCSI visszavonult a munkaállomások/szerverek területére, de ott még megvolt a maga előnye. A SATA és az első SSD-k ezt is kb. kinyírták, még a nagy, olcsó tároló kapacitás az ahol tartják a frontot. Ehhez is lehet évszámokat rendelni, azok nélkül értelmetlen a beszélgetés.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #112849 üzenetére
A 466-os Celeron mellett 1-2× tempoval
1700-as Celeron mellett akár 8-12×
De ott a 466-osnál más probléma is volt, mert a HDD-k PIO mode-ban mentek maximum 3-4MB/s olvasási idővel (és ezt mindenre, nem csak a CD írásra) és még az mp3 lejátszás is képes volt akadozni, ha közben valami mást is csináltam a géppel. Meg a 466-osban még a kábel is közös volt talán. Na erre már nem emlékszem biztosan. -
válasz
Pikari #112843 üzenetére
Ha nem mérted meg, hogy mit fogyaszt a sync, akkor honnan tudod, hogy valójában a sebességet a DB elérés vagy az adatok lemezre írása viszi el?
Leírtam, hogy valós terhelést mértünk, még alkalmazást is írtam. Ha nem tiszta, hogy mi az, hogy DB, ceph vagy veeam azon sajnos nem tudok segíteni.
Mit terhel a sync? Mennyi ebből az IO, mennyi amit hálózati forgalommal tölt stb. Ahol a SAS még mindig jobb az a hosszú ideig magas terhelés. A 15 perc wallet sync az rövid terhelés. A Monerónál meg kellene tudni, hogy ez mennyi terhelést jelent, mekkora tárhely kell, IOPs vagy inkább átviteli sebesség érzékeny. Ezek nélkül nem eldönthető, hogy szükség van-e gyorsabb tárolóra és ha igen mire.
Példát is írtam, hogy mikor és mire jó még mindig a SAS és mikor jobb az NVMe. Az SLC cache és annak ürítése a fw hangolásától függ. Hiába cserélsz SSD-re, az még nem jelent üdvösséget és stabil működést. Az iwiw kalibernél meg shardolod az adatokat vagy még inkább eleve jól skálázható DB-t választasz. De a képeket és más médiát ott sme fogod mind SSD-re rakni, mert inged-gatyád rámegy. Erre kell a tiered storage amiről írtam. Ha érted, hogy miről írok, akkor nem értem a kifogásaid. Ha nem, akkor írhatok részleteket. De az, hogy egy moneró sync-ből akarsz általános következtetést levonni az csak a ne nézz fel szint.
hobizoli: 98 végén már lehetett 300A cerkával vagy 166MMX-től felfelé kicsit piszkálva, normális HDD-vel CD íróval olyan gépet építeni ami biztosan írt. Ezt írtam, hogy kb. akkorra taksálom amikor good enough lett erre SCSI nélkül is. De volt amire még nem. Az első írók itthon talán 1 évvel korábban jelentek meg. Azok mind SCSI modellek voltak. Az ATA ami nekem lett az 99 elején jött és elég problémás volt az elején szoftveresen ez interface miatt. Típusszámom nincs, de lilás-kék gombja volt.
Ugyanarról beszélünk, csak te le voltál maradva. Mondjuk nem csak te, hanem kompletten az ország. Az, hogy neked vagy nekem mikor lett meg egy technika nem értem miért lenne mérvadó. Én szerencsés voltam és volt 2x-es Mitsumi meghajtó a 386SX-es gépemben hangkártyával 94-ben. KROK akkor még C64-nél tartott ami legkésőbb 87-től volt elavult az A500 megjelenésével. Szerintem mérvadónak annak kell lennie ami az akkor éppen aktuális, elérhető cucc volt a nagy felvevő piacokon. Németeknél 93 elején már hirdettek CD-rom meghajtókat. 94 elejére már nem különlegesség, sima számtech hirdetésben több variációból lehet választani, hangkártyával, szoftverrel több variációban.
Ott hibázik az SCSI temetése, hogy 1-1 estet nézel. Az igaz, hogy átlag otthoni felhasználásnál már nem volt sok értelme a Celeronoktól, de sok esetben pedig igencsak jól jött az SCSI. Még évekkel később is volt sok ilyen attól, hogy nem láttad, nem dolgoztál vele.
-
válasz
Pikari #112840 üzenetére
Sosem mértem.
->Dunning−Kruger-hatás
SSD-nél is hatalmas különbségek vannak. Párhuzamot is lehet vonni az SCSI-vel. Majdnem ugyanaz a meghajtó, de a firmware más. Ennek köszönhetően rövid mérésnél még jobban is teljesít a SOHO, mert pont erre hangolták. A folyamatos terhelést sokkal jobban, stabil teljesítménnyel bírja a "profi" cucc, bár egy kicsit lassabbnak tűnik 15-30 perces terhelésnél. Például a garbage collection másként van megoldva, sokkal hamarabb elkezdi és eleve foglalva van erőforrás erre a célra.
hobizoli: Rakd mellé az évszámokat. Nem tudom pontosan, de olyan 98 körüli lehet az ATA-4 szabvány. Az SCSI meg kb. a 80-as évek legelejénre datálódik vissza.
"lehet ilyen 486-knal meg szamottevo volt a diffi, de a Pentiumoktol kezdve"
Nagyjából, bár inkább a Pentiumok 3. szériája (MMX) és még inkább a PII platform az amikor már simán lehetett nagyobb sebességgel megszakadás nélkül írni CD-t mindenféle "ne nyúlj hozzá!" nélkül sima ATA meghajtókkal. Nekem elég hamar volt ATA-s íróm (nem meglepően itthon gyártott, leesett darab) és szenvedtem vele, mert nem volt hozzá csak a saját programja Win 3.1 alá az meg sok dolgot nem ismert. Az volt ilyen elindítod és békénhagyod darab. A legtöbb progi eleinte csak SCSI meghajtókat kezelt, linuxon is csak idővel jelent meg egy SCSI-ATA fordító réteg. Na ott az SCSI jó lett volna, csak ugye ez lett nagggyon olcsón.
Teljesen természetes, hogy az SCSI-t kiszorították adott szegmensből a gyorsabb consumer cuccok. Először workstatin-be mentek fel, mert több lemezt, írót tudott kezelni, majd onnan is feljebb szorultak. Még most is van olyan terület ahol nem tudod megoldani SATA-val.
Szóval az SCSI mellé kell rakni az időpontot és felhasználást, hogy adott időpontban volt-e haszna, vagy csak pénzt dobott ki az ember.
-
válasz
Pikari #112835 üzenetére
SCSI a 80-as évektől volt a 2000-es évek közepéig, onnan SAS vette át a helyét. A kb. 10 év tapasztalat ezért nem releváns.
Mekkora IOPs és MB/sec? Fontos, mert ahogy írtam a SAS ma már csak nagyobb méretekben értelmes SATA-hoz képest. Például 500-600 MB/sec folyamatos terhelés és 100k IOPs mellett. Nem stopperrel és szintetikusan teszteltük, egyszerűen ráeresztettük a DB vagy ceph OSD terhelést vagy csak több helyről több szálon párhuzamosan backupolunk. Érdekesség, hogy ezt a hálónak is bírnia kell, alap a 100Gbps, ha már alig drágább a 40G-nél.
SSD-t ne kevert az SCSI mellé, nem ez volt az eredeti kérdés. Le is írtam, hogy az NVMe sokkal jobb. DB-nél úgysem megy az ember pár TB fölé, inkább szegmentálja, oda nagyon frankó. De nagy storage esetén 100TB/node esetén anyagilag értelmezhetetlen. Kell 1-2 NVMe cache-nek (5-10% a HDD-hez képest) a second tier meg mehet SAS-ra. Ilyesmiket használunk pl. veeam alá, hogy legyen elég hely: [link]
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #112826 üzenetére
EIDE/SATA HDD-bol volt 10k rpm-s vagy feletti is, vagy 10k meg 15k rpm csak ilyen SCSI privilegium volt?
SCSI-ben mi volt plane annyira, hogy egyesek ra voltak gajdulva?home juzernel nem lattam ertelmet, mert kellett hozza PCI kartya is huszonezrekert, amikor az egy fel havi fizetes volt, meg a SCSI HDD es a CDRW is 20-30%-l dragabb volt ugyanakkora kapacitasnal, mint egy EIDE-s
lehet egy ceges kornyezetben es nagy adatmozgasok kozben kijon a diffi, de otthon....?egyik ismeros ra volt nagyon feszulve, hogy SCSI legyen a CDRW/DVDRW-je meg a HDD-je is, de 1-1 egysegnel szamitott ez barmit is...?
azon kivul, hogy az EIDE-hez kepest a PCI-s kartyaval egyutt nezve siman 2x annyiban van az egesz?
en vettem ~5k-ert egy HPT370A PCI EIDE zsugat, aztan CDRW/DVDRW a sec.master-n volt egymaga, semmi nem volt mellette a slave-n
igy lehetett 7 EIDE egyseg is a gepben: 4x HDD, 2x optikai, 1x mobilrack...
barmirol lehetett irni a lemezt, +8MB RAM is extra buffer-nek beallitvanem lattam mitol kene seggre ajulni tole, foleg hogy volt egyszerre hasznalatban vagy 3-4 fele SCSI is, es ezert 2x arat kifizetni, amikor az EIDE RAID megoldas is siman mukodik igazabol toredek aron, egy frutti aru kartyaval
nemelyik alaplapra ez a HPT-s megoldas ra is volt integralva
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #112818 üzenetére
A vállalkozó szemlélet eleve sok embernél nincs meg, de ebben az országban ezzel is nagyon óvatosan kell bánni.
Inkább a sok-sok fölösleges kiadás az amit nem tudok megérteni, meg amikor utólag racionalizálja, hogy neki - az amúgy tök fölösleges marhaság - miért kell mégis.Nos a hobbi (legyen az számítógép vagy bármi más) megint más. Észszerű keretek között, de én is szívesen költök a gépre, lévén szabadidőm nagy részét játszogatással, filmezéssel töltöm. Arra nem sajnálom. vagy elég itt körülnézni a topicban, sokan költenek jó régi - mai szemmel használhatatlan - gépekre. De messzebb megyek, egy időben nagyon aktív tagja voltam a hazai amerikai autós scene-nek, és ott is láttam, hogy bizony milliókat ellocsolgattak az emberek 50-60-70 éves autókra is, meg sok százezer éves szinten a találkozókra járás. (És hogy vigyorogtam pl mikor egy 1965-ös Impalaval gurultam végig Pesten
de ez tényleg csak egy példa a rengeteg eset közül). De ez hobbi... azt mondom az ember a hobbijára ne sajnálja.
Egyébként mikor volt pénzem, akkor több fordulóban én is költöttem a gépre, így lett az I3 4330, 24GB DDR3, GTX950, 500GB SATA SSD, 1+2TB HDD -s gépből I5 10400F, 32GB DDR4, RTX3060 12GB, 1TB M2 SSD, 4+2TB HDD két körből. (és közben még tápot, billentyűzetet, monitort és hangfalat is cseréltem --- a régi gépből gyakorlatilag csak a ház és az ODD maradt). De cserébe 2 éve nem kellett hozzányúljak, és ahogy elnézem még vagy 2 évig nem is lesz gondom az újabb játékok futtatásával semés mivel nekem ez a hobbim, nem sajnálom rá.
Amire sajnálom az olyan dolgok amiknek a cseréjéről a 2010-es évek második fele szóltak, hogy elromlott és kellett másik, így van most viszonylag új (3-4 éves mind) kazán, hűtő, mosógép, mikrosütő. És az utolsó tétel kivételével mind hatszámjegyű volt. De költöttem rá, mert muszáj volt. Ahogy a számlákat is kifizeti az ember, mert kell. De streaming, cloud, részletre új telefon, impulzus vásárlások, macskakozmetika meg ilyenek nem kellenek.A streamingel az egyik legnagyobb bajom, hogy még régen az volt a modell, hogy fizetsz (vagy nem) és a tied (DVD lemez, vagy file a gépeden) addig mostmár fizetsz, de a tied sem lesz. Megnézheted az adott filmet újra? Persze, ha még fent van, ha van neted, ha továbbra is fizetsz stb. Csak sokan ezeket (meg amit fentebb írtam) végig sem gondolják.
Húúú, de jól elkanyarodtunk a pofátlanul magas HDD árakról ...
2004-ben már volt 160GB-os HDD is, 2008-2009-re meg gyakorlatilag 1-2 ezer ft-os tételre esett az áruk. (igaz, használtan, mert újan nem nagyon voltak már ekkor ekkorák kaphatóak) Ez olyan mintha most a 4TB-os HDDk mennének ennyiért használtan, és újan már nem si lehetne kapni... na ez elgondolkodtató.
BTW volt egy 160GB-os Samsungom, rendesen bubi csomagba, csavarokkal, kis papírral, mindene eredeti, pontos gyártási idővel, alig 1 óra működési idővel. Eltettem a maga idejében, hátha ráizgul majd valaki erre. 2010 körül ment el 10 ezer ft felett, ami akkor elképesztően jó ár volt érte.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #112816 üzenetére
Ezt abszolút megfigyeltem én is!
De sokszor azért van, mert nagyon sokan "ideális gáz" tipusú emberek. Vagyis kitöltik a rendelkezésre álló teret, jelen esetben anyagi értelemben.
Rengeteg olyan videó van, hogy "ha ezt a 10 tanácsot betartod akkor sokkal jobb lesz az anyagi helyzeted" végig nézem őket, és 8-10et alapból videó nélkül józan paraszti ésszel betartok
Dolgoztam olyan irodaházban ahol minden munkaközi szünetben rendesen sor kígyózott a kv automatához, és napi 4-500ft-okat hagytak az automatában az emberek, miközben én pár naponta egy darab teával beértem.
Vagy elég csak arra gondolnom mikor 2020-ban dolgoztam Ausztriában. Együtt laktunk egy rakás magyarral. Aztán mikor jött a fizetés, akkor a csodálkozás, hogy nekem meg barátnőmnek miért sok százezerrel több? Aztán kiderült, hogy azért, mert ők 1-2 hét után már előlegeket kapkodtak fel, aztán a csapból is jager folyt, meg töltött káposzta, hamburger, pizza volt mindennap, meg ugrojunk be ide-oda nézelődni (bolt) aztán 3-4 tétellel jön ki, amire amúgy semmi szüksége nem volt. Mikor a kör lejárt és december végén hazamentünk, akkor tartottuk a kapcsolatot másokkal volt akinek már januárban elfogyott pénze, volt akinek február végén ... nekünk barátnőmmel még júniusban is volt pénzünk. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #112753 üzenetére
1999 - 1×3GB
2001 - 2×20GB
2002 - 2×40GB
2003 - 2×80GB
2004 - 2×120GB
2005 - 2×160GB
2009 - 1×1TB
2015 - 1+2TB
2020 - 4TB+2TB (+4TB + 1TB de ezutóbbi kettő offline)Itt most csak a főgép winyói vannak felsorolva, mert az összeset képtelenség lenne, ráadásul 2009-ben pl volt egy zöldségesládányi hibátlan 20-160GB HDD-m, amik összesen a franc se tudja hány száz GB-ot kiadtak meg hány darabban ... )
-
arn
félisten
válasz
Pikari #112766 üzenetére
Eleve olyan dbokat veszek be a gyujtemenybe, amik hibatlanok, es letesztelem oket hogy minden szempontbol megfeleloek e. Ezekkel sose volt problemam, 2016 ota egy sem halt meg kozuluk vagy valt bad sectorossa.
Ami nagyon csapagyas hangu, fura fejhangja van, vagy eleve bad sectoros es ezt legyalulni se lehet rola (zero fill + normal format), azokat inkabb kerulom.
Amugy vegyesen hasznalok mindenfelet, de vannak preferalt tipusaim az adott korszakokra:
95ig kocka wd (s2, s3, s5)
95-97 fireball/st (s7)
1999es ss7ben seagate medalist, ami eleg lassu, de ez mainstream gep - ahhoz passzol kategoriaban
98-2000 ibm (34gxpig - slot1)
2003as gepben seagate barracuda, baromi halk
2006 wd raptor + vmi meret optimalizalt wdModernebb korban wdt preferaltam.
-
válasz
Pikari #112753 üzenetére
Az én listám erősen hiányos, mert már nem emlékszem csak pár darabra.
93 - ST-225 MFM 20MB 386 mellé pont jó párosítás nem?
94-95 100-120 MB Conner
95 vége-96 eleje vége valami 420-as, elvégre 486-ra váltunk vagy mifene!
99 január Jó nagy Deskstar az első nagyvasba.
Itt van egy nagy luk amire nem emlékszem. Az tuti, hogy a Deskstar hordozóssá alakult, majd ebben el is halálozott. Az tuti, hogy 2004 körül az NF2-be már valami SATA került és volt mellette NAS is.
2005 végén 4x 120G SATA RAID 10 tömb a NAS-ba.
2006 elején RAID tömb kapmec fizikai behatás miatt, de le tudtam kaparni róluk az adat nagy részét pár trükkel. Ugyanekkor vettem 3x 250G-t, mind különböző gyártótól és széttelepítettem egymástól több km-re. Na ez nagyon fájt.
2009 Első SSD, valami kis méretű Intel a Win 7 alá.
2012 talán 120-as Agility 3 és mellé megint szétszórva 3 méretes, 1 TB feletti kapacitású merevlemez. Talán 2TB lehetett? De ez már messze nem retró. -
envagyok
veterán
válasz
Pikari #112739 üzenetére
Igen, már nincsenek "okosságok", Audiban régi sorvezetők már milla/hó kapnak.
Persze van ennek negatív hozománya is, már a seggünkben is kamera van, sőt jön a dáp, az kb kémprogram kategória.
Készpénz visszaszorítás, fizetés csak utalva, onnantól azt is tudni mit hol veszel.
Szép új világ -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #112726 üzenetére
Hát minden elismerésem... Ugyan felhasználói szokások eltérőek ,de '99-ben nekem a Seagate 3.2-es HDD egy igazi ipari nyomor volt*, a tálca jobb alsó sarkában folyamatosan ott figyelt a ballon, hogy nincs elég hely a meghajtón... míg a registryben ki nem kapcsoltam
Igaz, ami igaz, hogy mi hárman voltunk 3GB-ra, és öcsémnek a világért se ugyanazokkal a játékokkal kellett játszania mint nekem, fater meg dolgozott a géppel, és a nagyfelbontású scannelt BMP-k darabjai már akkor elvittek 4-10MB-ot/db. Ráadásul egy ideig csak 2.1-es HDD volt, na az volt még az igazi nyomor! Nem győztem állandóan íratni hordani a winyót, a saját meg a fater cuccai miatt.
A megoldás végül 2001-ben 2db 20GB-os Quantum LCT20 20 lett, na onnantól végre volt hely(megjegyzem olyankor már csíptem el 100MB-os BMP-t is a gépen, de szemben a 96MB RAMmal, 192MB RAM mellett már dolgozni is lehetett velük).
BTW nagy mázli volt, hogy fater dolgozott a géppel, mert így minden tervezett fejlesztés zöldutat kapott, sőt kicsit segített is, pl meggyorsította azzal a fejlesztést, hogy a végefelé hiányzó pénzt gyakran bedobta, így 2-3 héttel előbb is jöhetett mondjuk az új RAM vagy HDD. Szóval nekem 1.1GB totál élhetetlen lett volna, talán ha tök egyedül vagyok a gépre, akkor esetleg talán nem.* Végül 9000ft-ért adtam el egy bontóba, remek beugró volt az első 20GB-os HDD-hez.
-
válasz
Pikari #112696 üzenetére
Az i 8250U-t már lassúnak tartom. Hiába van benne elég RAM és 4 mag+HT. Ahogy megnyitok rajta 2-3 nem túl nagy programot és 8 lapot érezhetően belassul. A háttérben egy word-excel-VS code triónak nem kellene ennyire megfognia. Egy hello world vagy 3 oldalas doksi nem okozhatna ilyet.
Szóval ami szerintem elfogadható az egy 6. gen i5, vagy 8. gen-től az i3. Ezeknek van megfelelő single thread teljesítménye és elég magja is rendes használathoz. Az első Swiftet sem azért vették, mert jó autó volt. Ha a Swift a Pentium, akkor az i3 egy Astra szint amibe már elfér a család.
arn: Linux alatt elvileg igen. De ez is arról szól amit írtam. Ezt fent kell tartani, idő, ember és költség.
Fenyő: Tudtam, mert megtaláltam a korabeli méréseim, csak már azóta kicsit elfelejtettem
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #112685 üzenetére
Így van, ebben egyetértünk, hogy egy történelmi érdekesség, és egy különlegességet birtokolsz. Ezt nem is vitatom. Sőt, szerintem a hozzászólásaimból kiderül, hogy magam is érdekesnek tartom.
Azt viszont igen, hogy ezek a CPU-k bármikor is valós alternatívái lennének asztali szinten az Intelnek vagy az AMD-nek itt Európában. A "Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?" topicban egy darab KhaiXian CPU-t nem ajánlottak még. Na, én ebbe az állításodba álltam bele, miszerint tényleges alternatívák ezek. A konkrét KX5000-es modelledet pedig igyekeztem kontextusba helyezni, hogy 2017-ben hozott kb 2010-es I3 teljesítményt, modernebb (2015-2016-os) featurekkel. -
válasz
Pikari #112679 üzenetére
Teljesítményben. Ez azt mutatja meg, hogy hány év lemaradásban vannak. Persze lehet azt mondani, hogy ők nem akarnak csúcs cuccot építeni, de az olyan vergődés, mint amit az AMD ad elő a GPU-kal.
De amikor kijött az ugyanazt a teljesítményt nyújtó procikkal kellett volna versenyeznie. Érts ez alatt: A 8-as széria i3-masai lenyomják a 2-3 gen i7 processzorait. A HTs Pentiumok pedig kb. a régi i3-mak szintjét képviselték.
Ezek a cuccok érdekességnek, gyűjteménybe, meg nagyfal mögé jók, de amúgy olyan VIA-s az egész.
arn: Eddig az x86 procikról volt szó. Ez valami MIPS vagy RISC-V lesz. Azt egyszerűbb tervezni és jobb irány, csak megfelelő technológiát kellene még mögé rakniuk. Talán elérik az Intel Bronz-Silver Xeonjainak a határát. De ugye ezeknek meg az Apple kellene, hogy a mérce legyen. Néz meg, hogy a legszutykabb M1 mit teljesített.
envagyok: SCSI kártyád van? Ahhoz van CD emulátor
DOS-hoz van egy tanulság: Lassú gépen az EMM386 is számít. Akár 5-10%-kal is csökken vele a teljesítmény.
-
envagyok
veterán
válasz
Pikari #112689 üzenetére
Jónak mondod
Kb 30 komplett összerakott fullos beltartalmú és állapotú gépem van játékra.
Tomb raiderhez pont ott az ASUS S7 TX97 lappal a pentium 233mmx, diamond s3 virge, diamond voodoo, soundblaster pro2/awe32/gravis ultrasound/midi kártyával Roland sc-55/88/yamaha mu50-el, váltós cd-vel gyári tomb raider lemezzel, zip drive-al.
Eddig a szoftveres és a 3dfx-es exe volt rajt, most kíváncsiságból feltettem rá az s3d patcheltet, fura, hogy egész más beállítások vannak a játékban azzal.Visszatérve, a fenti gépet nincs kedvem bontogatni, és a tesztpadon lenne jó próbálgatni cd meghajtó nélkül további kártyákat..
Szóval jó lenne tomb raiderre találni no-cd patchet. -
envagyok
veterán
válasz
Pikari #112687 üzenetére
Persze gépházba építve.
De nem a tesztpad mellé letéve az asztalra.
Zörög felbúg, leáll, rezeg jobbra balra.
Ráadásul olyan jó a socket5 tesztpadom, pentium 166 overdrive procival, nem kell rá se hűtő, se 12v a ventihez, az IDE-re rádugva a CF adapter cf kártyával, cska rádugom a tápot monitort, billentyűt, egeret, aztán megy a buli. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #112676 üzenetére
"a kínai állam betiltotta a kivitelét" - emiatt megintcsak nemigen lehett valós alternatíva, mivel innen az EUból, vagy USAban nem tudod megvenni.
"forintban 5 számjegyű volt" - nem tudom ugyan, hogy mikor, talán a különlegessége miatt érhetett ennyit, de amúgy a teljesítményére már 2017-ben sem biztos, hogy adtam volna ennyit.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #112674 üzenetére
Ok, az megsüvegelendő, hogy van rajta M2 slot, meg 32GB RAM támogatás, de ha már 2017-es a rendszer, akkor a 7th gennel kellene összehasonlítani (sőt év végén már a 8th gennel) és azok mindezt tudták, sőt : M2 mellett már 128GB RAM támogatás volt, és utasításkészletben sem volt hiány
Tehát továbbra is csak érdekességnek jó szerintem, valós alternatíva soha sem volt.
Ami a tomb raidert illeti pedig egy 2016-os játék, és szép munka, hogy elindítottad, de amint írtad a VGA-don kifogott végül
-
válasz
Pikari #112677 üzenetére
Semmit nem jelent az FSB órajel önmagában. Jóideje már a busz is többszörözött, több fázisú órajelet használ a legtöbb platformon. Csak abba gondolj bele, hogy miként etetnék szerencsétlen procit adatokkal, hány bites adatbusz kellene?
arn: Arra a 32 magosra gondolsz aminek az egyszálas teljesítménye az atomos cuccokat sem karistolja? Tökéletes routerekbe, meg hasonlókba, de fürtöket építeni nem éppen.
Okos reklám platformot fejleszt a cégünk. Tudnák mesélni, hogy miként célozzák meg azt is aki "őt aztán nem fogják befolyásolni sose a rohadék..."
-
Pikari
veterán
válasz
Pikari #112676 üzenetére
Ami fura volt, és ma vettem észre, hogy a zhaoxinnak úgy tűnik, 100 mhz az fsbje. Ez azért érdekes, mert már nagyon low end gépeken is legalább 166 szokott lenni egy ideje. Ez arra utal, hogy a zhaoxin ésszel akarja megoldani a kihívásokat, nem izomból - nem dobálózik eszetlenül mhz-ekkel és elméleti adatokkal.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #112671 üzenetére
Így viszont visszatérünk az alapvető állításomhoz :
2017-ben mégis milyen áron és elérhetőséggel kellene rendelkeznie a kínai KaiXian KX CPU-nak ahhoz, hogy 2017-ben, vagy utána, valós alternatíva legyen úgy, hogy teljesítményben egy 7 évvel korábbi I3-as CPU-t hoz, miközben paraméterei alapján egy I5?Érdekesnek érdekes, de különben nem tartom valós alternatívának, még annak fényében sem, ha belegondolok, hogy 2017-ben mennyibe is került egy 1st gen I3. De szerintem 5000ft-nál biztos nem volt drágább, vagyis a kx5000-nek árban ezalá kellett volna bemennie, miközben van alaplap elérhetőség.
Plusz itt a konkrét esetedben még egy kicsit alma VS körte is ez, mert egybe van a CPU az alaplapjával, vagyis beágyazott rendszerekbe szánják, vagy laptopokba.
"ha egyik elől a másik elé átülsz, nem nagyon fogod észrevenni a különbséget" - attól függ miben. Dos alatt persze, hogy nem, de szerintem word vagy excel alatt sem. De ettől még nem feltétlenól valós alternatíva (pláne ilyen elérhetőséggel). Egyébként neked menynibe jött? így hirtelen a neten nem is találok rá árat
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #112667 üzenetére
Na, ez érdekes :
4C4T @ 3.3 GHz, Intel Core i5-3550 CPU --- 1059
2C4T @ 2.3 GHz, Intel Core i5-5300U --- 541
4C4T @ 2 GHz, ZHAOXIN KaiXian KX-540 --- 364Az I5 5300U egy laptop CPU, nem asztali, így inkább az előtte lévő I5 3550-hez hasonlítanám (nem is rémlik nekem ez a CPU) ami 2012 Q2-es megjelenésű, neve alapján alsó középkategóriás I5. Van viszont 1300MHZ órajel előnye. Azonos órajelen úgy kb 640 pontja lenne az I5-nek, szemben a 364-el.
Az I5 3550 egy 13 éves CPU, a ZHAOXIN KaiXian pedig nyolc. Elhamarkodott lenne ennyiből sok következtetést levonni, de az eredményeket érdemes észben tartani. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #112655 üzenetére
11684 ponttot ért el, 2000MHZ-en.
Ha mellé teszem a Intel I5 10400F (Turbo OFF! vagyis 2900MHZ) + 32GB DDR4 konfig leggyengébb 40617 pontos eredményét, akkor jutok, hogy ez túl erős neki IPCben. Legalábbis Octane alatt. (5,842 pont/MHZ VS 14,005 pont/MHZ az I5 javára)
A frescho féle 9th gen butított géppel viszont nagyon megnézném a versenyt mindenben -
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #112635 üzenetére
Aha, tehát egy alaplappal egybe integrált rendszer.
Igazából túl nagy kívánság listám nincs, én is csak pár tesztre lennék kíváncsi amihez van eredményem is :
chronium.github.io/octane/
krakenbenchmark.mozilla.org/kraken-1.1/
Cinebench R233D :
Valamelyik 3D mark
Unigine heaven benchmark 4.0
Rise of Tombrider
Ebből max az utolsó sok gigás AAA játék, de már 2016-ban is létezett, remek beépített benchmarkkal. -
válasz
Pikari #112634 üzenetére
Talán mert 7000-es procit teszteltek ami viszont fogyasztásban összevethető, vagy mert ez volt kéznél?
Sok TDP adat nincs, de itt van egy fogyasztási grafikon is: [Innen vették át az eredményeket] Az AMD ellenféllel kb. egy szinten fogyaszt és harmada a sebessége. De igazad van nem fair, mert miért i3-8100-at és AMD 5600G-t állítottak ki ellene amikor lehetett volna újabb, gyorsabb procit is találni ellene?
Jobban utána nézve a VIA CNS-en alapul, azt egyszer már keményen átdesignolták. A mostani nagy előrelépés a 7000-esnél egy újabb redesign és az órajel emelés szorzata. Nem teljesen új mag, kb. ugyanúgy leszármazott, mint ahogy a C2D és a core szériák. Volt egy állítólagos 7nm-re átállás, de erre nincs bizonyíték, ha meglépték és tömeges gyártásra képesek, akkor le a kalappal előttük. Elvileg chipletes, de nem találtam skalpolt prociról képet. A fogyasztása cserébe elszállt, a 30W-os adatodra kíváncsi lennék honnan származik. Intellel méretazonos a kialakítása a procinak, nem kell a hűtővel variálni, van rá dögivel. Ezt értelmezhették félre?
A fentiek alapján ők meglépték mindazt amit az AMD-Intel páros anno. Integráltak IMC-t, megreformálták a belső dolgokat amennyire lehetett és emeltek szépen órajelet. A következő lépés innen egyre nehezebb lesz és nagy a távolság a vezető gyártók mögött.
Ha tesztelnél pár egyszerű szintetikus tesztet, akkor össze tudnánk vetni. RAR, cinebench meg más ingyenes. Vissza tudom fogni a procim TDP-jét, az sem gond. Akár IPC-t is lehetne, hogy azonos órajelen mit tudhat.
-
válasz
Pikari #112617 üzenetére
Azt áruld már el, hogy egy számítástechnikai oldal miért hazudna a mérési adatoknál. Mi értelme lenne? Legegyszerűbben egy rendes teszttel tudnád megcáfolni. Össze lehetne ereszteni mondjuk egy sima i7 9700-zal, azt lehet butítani 4 magig, hogy a 6 gen i5-jeit hozza. Mellé csapni mondjuk valamit a 4. genből és kész.
"kb 2-4x gyorsabb mint amit a via leggyorsabb (quadcore) magja hajdanán tudott." Ami akkor tudott fele single threadet teljesítményt a konkurenciához képest. Nagyon szépen tartja a VIA-nál szinte már hagyománynak mondható lemaradást.
"az immár 8 éves kx5000 valódi teljesítménye kb egy második generációs i5 szintjével egyezik meg (azonos órajelen kb 15%-al lassabb)" Mi a valós órajele a kx5000-nek? 15%-kal lassab az IPC, de mi a szitu órajel terén? Nem keresek rá, csak tippelgetek: 2GHz? A 6000-nél már elérték a 3GHz-et? A 7000-es maximuma 3.5 körül van?
A felsorolt dolgok is évtizedesek, nincs mitől hasra esni, még jó, hogy hozza bármi amit kiadtak jó régen.
Nem másolt, csak megvették, mert nem voltak képesek sajátot tervezni. Az ugye megvan, hogy a tervezők evakuáltak a cégből, így probélmássá vált a továbbfejlesztés. A kx7000 pedig ahogy emlékszem már Intel magokon alapul.
Nagyon sok a hasonlóság a Baikallal, ha megnézed azt ami a háttérben történik. A ruszkik és a kínaiak is saját lábra akarnak állni legalább néhány kritikus eszöznél. Ez teljesen érthető, de az elérhető adatok azt mutatják, hogy a lemaradásuk nem akar csökkenni. Saját proci tervezés mellé saját gyártást akarnak. Ezt gáncsolja el a nyugat. Az USA aljasul játszik mind a kettő ellen ez nem kétséges, de ez láthatóan működik. Mondjuk már ez a sebesség is elég lehet a haditechnika nagy részébe...
-
válasz
Pikari #112605 üzenetére
Ezek nem alternatívák, inkább csak érdekességek.
Egy gyenge Ryzen 1 szintet talán tud, az 1700 simán elkalapálja. 1 szálon tuti nem, 8 szálon talán megver egy 1400-at. Ez annyira értelmes választás, mint a VIA C3 processzorok voltak. kx5000-en nem szeretnék internetezni, ahhoz képest még egy i5-ös 1155 is rakéta.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #112598 üzenetére
VGA fronton igen, hiszen az NVidia és az AMD mellett megjelent az Intel is
De CPU fronton? Ha esetleg a kínai Zhaoxin KaiXian CPU-kban reménykedsz, vagy az orosz Baikal sorozatban, akkor azok egyrészt itt nem elérhetőek, másrészt teljesítményben sem épp ideálisak. A Masterdeejay által tesztel Zhaoxin KaiXian CPU pl a már 2009 végén is elavultnak érződő Phenom 9500-am teljesítményét hozta 2021 vagy 2022-ben. Szóval nem lett sokkal izgalmasabb a mezőny. -
Pikari
veterán
válasz
Pikari #112558 üzenetére
Hát oké. Épp most tettem fel az új játszani kívánt játékot (Neptune Sega hard girls, OpenGL). És a GCN 3 , 256 bites memóriavezérlővel, és 8 giga ram mellett tud 12 fps-t.
Elkiabáltam. Karma. Ez van
Természetesen nem hardveres limitáció, hanem ennyire rossz minőségűek az amd opengl driverei. Kb fél másodperc után beakad kb 0.2 másodpercre, aztán megy tovább, és így tovább. Megnéztem 3 driverrel, mindegyikkel ezt csinálta.
Betettem másodlagos kártyának a gépbe egy 2 gigás nvidiát (fermi). 60 fps vsync, tükörsima.
Félelmetes, hogy egy nem-AAA játékokban kb 20x lehet gyorsabb egy tetszőleges nvidia kártya, mint az amd csúcskártyái.
Most két darab videókártya darál a gépben a saját 6 pines tápcsatlakozójáról, a ventik 2x hangosabbak, idleben is langyos a táp. Kissé nosztalgikus, mint a voodoo2 időszak.
chipset:
temp6: +89.0°Cazt a kurva
-
ityam
őstag
válasz
Pikari #112567 üzenetére
9xxx széria középkategória nekem kimaradt mert 8500 után szerencsésen vettem egy 9500@9700 PROt. Aztán kezdtem számtekboltban dolgozni és lecserélésre került egy 9800SE@9800 PROra. Aztán gyorsan cserélgettem a kártyákat. X800 np. 8800gts320, 8800gs,9600gso(G92) 384MB.
Eszembe jutott a kedvelt galaxy 9600gsom. Akkoriban még a top 3ban voltam vele itt:
PH toplista mára épp az uccsó 40. helyre szorult szegénykém.Pedig igencsak jól húzható példényka volt.(default órajele asszem 550gpu/1800Mem volt) -
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #112565 üzenetére
ez igaz, de ezek a regi R2xx-re epulnek, es ilyen low end putrikkal epeszu ember nem foglalkozott akkor sem
arra volt jo, hogy "vmitol kep legyen a monitoron" szint
a normalis 9xxx-s szeria a 9500-tol felfele volt az R300-as GPU-ra epulve
meg a 9250 masfel evvel 9500-9700/Pro utan jott ki
addigra mar majdnem X700 is volt R4xx-n -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #112561 üzenetére
Jah, csak másképp kavartak. Az NVidia egy kártya név alá akár három különböző kártyát is betett (álatalad is írt GT730), addig az AMD pont fordítva csinálta. Látszólag három különböző kártya is tök ugyanaz volt, csak más névvel. (és ez nem volt új tőlük, mert anno pl a Radeon 8500 = 9100 esetén is így volt).
-
-
válasz
Pikari #112506 üzenetére
Hát nem is adta ki hivatalosan, csak OEM-eknek de ebből azért van elég, nem kimondottan ritka kártya legalábbis kínában nem.
KROK640
Számolgassunk kicsit.
Ellenfele gyakorlatilag nincs az árában. (10-15eft 2023-as kártyaként) De tegyük fel hogy visszamegyünk az időben és mondjuk a GT1030-at tesszük meg ellenfeleként. Azt bizony megveri, de miért is?
GT1030:
384 feldolgozó
GDDR5 64bit mindössze 48GB/s
A hírhedt DDR4-es verzió 16!!!GB/s
Meg ne is említsük a még durvábban nyírbált GT1010-est szóval ezt az összehasonlítást felejtsük is el.GT1050
640 feldolgozó
GDDR5 128bit 112GB/s na ez már érdekesebbGT1630
512 feldolgozó
GDDR6 64bit 96GB/sRX6300
768 feldolgozó
GDDR6 32bit 64GB/sViszont azt meg kell említeni hogy maga a sávszél egyáltalán nem akkora hatással van rá mint a régi időkben. Gondolok itt az RTX3000 vs 4000 szériára ahol gyakorlatilag keményen megnyesték a sávszélt mégis arányaiban jó eredményt érnek el a 4000 kártyák. Egyszerűen nagyobb a cache, itt is ez van azaz L3 cache-t is kapott. Azaz egyértelműen nem írhatjuk le a kártyát azzal hogy csak 64GB/s sávszéle van.
Ezt úgy kell felfogni kb mint a prociknál, nem egyformán érinti őket a sávszél. Nálam hiába van 100GB/s a régi skylake-x-el ha egy modernebb ryzen meg megveri játékok alatt fele ennyi sávszéllel.
Félre értés ne essék tényleg gáz hogy 32bites viszont 30w-os kártyának nem is fog kelleni több, egyszerűen nincs értelme.
Készítem össze a teszteket. Sikerült végre működésre bírni az R9 380-ast, bár még nem az igazi.
Na de mivel is teszteljem majd?
Szintetikus tesztnek superposition lenne, viszont az nem egészen fair mert nem érinti a pcie sávszél limitáció.
Crysis? Mi az ami leginkább GPU limites? 3dmarkot nem szeretnék ott sem jön ki a pcie sávlimit.Hogy valamennyire új tech-et kapjon az R9 380, engedélyeztem neki is a rebart mivel az rx6300-as is úgy fog futni (segít valamit talán a sávszéllimiten) és valljuk be már minden gép támogatja (hack-el pcie gen2-is összehozható)
Asus HD7750 (250x)
Gigabyte R9 380 (380x)
Értelem szerűen a GCN 1.0-ával nem megy a rebar, a 2.0 és felette lett kompatibilis. Driver minden esetben moddolt legfrissebb egyforma lesz.GTX960-asom most nincs de szerintem hozzá legközelebb az R9 380-as áll. 1050ti szint lehet?
R9 380 (nálam egy gyári OC kártya van, ez az alap spec )
1792 feldolgozó (kései kártya, nem unlockolható X-esre) 190w
256bit GDDR5 176GB/sGTX960
1024 feldolgozó 120w
128Bit GDDR5 112GB/sNa ha ezt hozza 30w-ból emelem kalapom de olyan érzésem van hogy közel lesz hozzá. Ne felejtsd el hogy rx6300-as titkos fegyvere AFMF2 és FSR3 bár kezdetnek nem ezekkel bekapcsolva akarok tesztelni. Amiben biztos vagyok hogy modern játékokban veri a 960-ast ahol async compute, framegen, skálázás meg egyéb aktívan van (cyberpunk).
Időm lesz rá, kb két hét mire megkapom, ráadásul kettőt rendeltem. (érdekes lenne CF bár ezek már mintha nem tudnák)
RX580 GTX1060 szint kb amire nekem kell arra bőven túl erős.
Most az R9 380-ast kell kezdetnek kitesztelnem, szerintem az az ami GTX960-ast, 1050-est lefedi kb teljesítményben. -
Szirtimorc
senior tag
válasz
Pikari #112462 üzenetére
Azért 10 maggal jól elvagyok.
Persze, 1-2 videókonvertálón kívül kevés használja ki a több magot , viszont az egyidejű programok esetén azért érezni. Megy a torrent sok szálon, meg 2 virtuálgép, közben a YT sem akadozik.
Ezért is dühít az olyan komment, aki szerint ami gépre nem megy föl a W11 az hitvány gyenge muzeális szar, úgy is ki néne már dobni. -
Yutani
nagyúr
válasz
Pikari #112462 üzenetére
Ha az átlagember csak netezik és néha szerkeszt egy Word vagy Excel fájlt, akkor elég egy 2c/4t i3 is. Ha már játszik újabb, komolyabb játékokkal is, akkor jobb proci kell. Én a 2012-es Borderlands 2-nél döbbentem le, hogy mennyire kisimult a játék egy 2c/4t G4600 proci után egy i7-6700-on. Közben ment a duma, hogy egy G4560 mindenre elég, ennek Hobizoli kolléga volt az egyik prófétája, sosem feledem.
-
válasz
Pikari #112443 üzenetére
Az AMD is visszatért ehhez a felépítéshez. A szoftverek 1-2 éves lemaradaással tudják követni a vasat legjobb esetben. Ha pedig valaki nincs diktálási pozícióban, akkor meg nagyjából soha. Az AMD tanulhatott volna a K6 3Dnow esetéből, ott is apránként jöttek patchek.
arn: Egyre inkább úgy érzem, hogy fizethetek, de nem lesz tökéletes. Az újabb think-ek okosabbnak tűnnek és arányosan drágábbnak is. Az lenne a z igazi, ha capture-t is támogatnák direktben, de ne álmodozzak. Szóval akkor nekilátok gyűjtögetni.
-
válasz
Pikari #112441 üzenetére
A második szériánál kicsit javítottak a frontenden, de így is gyenge maradt. Ha 1 mag terhelését vesszük 100%-nak, akkor két magot terhelve egy modulban csak 160%-ra gyorsult. Egyértelműen nem tudta etetni a frontend a magokat. Arra tippelek, hogyha teljesen kigyúrják a frontendet, akkor nem nyertek volna helyet a szilíciumon, ugyanott lettek volna, ergo visszajutnak a kezdő állapothoz. Ezért nem érte meg azt kigyúrni. Amit elképzeltek az volt, hogy majd a programokat optimalizálják a felépítéshez, de a pár % miatt senki sem fordított rá külön libeket.
Próbálgattam és GCC-vel újrafordítva programokat akár 20-25%-ot is gyorsulhatott egy program. Távolról emlékeztetett a 8088 optimalizációs csodájára, ha valakit érdekel, akkor ez utóbbiról tudok kicsit mesélni, az végre retró, elvégre kívül 8 bites
Az FX legfontosabb újítása a brutális thermal és power management volt. Ez okozta a táp áramkörök rángatását, melegedését, throttlingját. A korábbiakhoz képest sokkal gyorsabban váltott üzemállapotot amit le kellett volna kezelnie az alaplapoknak. Jó tanulópálya volt a gyártóknak.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #112410 üzenetére
mondjuk eger+bill-nek boven eleg volt az 1.1 low speed 1.5Mbps is
------------
itt is volt par eve egy juzer, akinek 14db USB 3.0 port-s deszka kellett, de nagyon, mert neki ennyi USB cucca van
aztan irogattak neki a 100-110k-s anyulapokat, de azokon is "csak" 10db 3.0-s port vala
en meg csak megkerdeztem, hogy amugy miket hasznal, hogy ennyi 3.0-s port kell?
erre felsorolta, es a 14 egysegbol 3-4 igenyelt volna 2.0-nal gyorsabbat, 2 kulso HDD, pendrive ez-az....
a tobbi megy ilyen gamepad, eger, bill, kékfog, joystick stb szintu nyomoreksagok, amire a 2.0 is overkill, mert 1.1-n is el lennenek igazabol
de kozben 4db 3.0-t a legputribb, legfapadabb deszka is tudott mar akkoris, szoval az a resze meg van oldva
a 1.1 es 2.0-kra meg max berak 3 frutti aras USBhub-t oszt joido, az egesz megall 50k-bol
10-12 USB port 8 eve is alap volt egy H110-s frutti anyulapon is 4+6 4+8
max nem volt minden port kivezetve hatul, hanem tűsorkent, de ott van, amire lehet venni hatlap kivezetest ~1500-ert, meg lehet rakni USBhub-t is
maris tobb ammo maradt VGA-rameg RAM-ra
vagy pl a TP-Link-nek van a UH720-s megoldasa, 7db 3.0-s port es egy 4A-s tapegyseg van hozza 12k-ert (akkor)
+2 mobiltelefon tolto port is van az oldalan
meg mindig olcsobb, mint 110+ ezres deszkat venni
akinek ennyi nem elgh az vmit erosen Lqr, hiszen kizart hogy minden USB egyseg egyszere forgalmazzon teli savszelessegen
ne kel minden USB egysegnek dedikalt port -
-
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #112250 üzenetére
itt meg FSB diffi is van am, nem csak a L2 cache a tobb
meg a Via csipszetes alaplapoknal sokan nem kapcsoltak be a BIOS-ban a 4way interleave mode-t a RAM-ra, meg volt egy masik opcio is, aminek nem jut eszembe a neve, de szinten jol megtolta a RAM savszel-t, meg nem raktak fel a 4in1 drivert se, csak ment isten neveben a gep, ahogy feltelepult a WinXP ra a default/generic driverekkel, osztjolvanazugy ....mert azt se tudtak, hogy ilyen amugy van, meg kene
aztan akkor ezek nelkul eleg fura RAM savszelessegeket tudott
a masik, hogy neha csinalt olyat a 4in1 driver vmi sw bug miatt, hogy "kiesett" a HDD UltraATA mode-bol PIO mode-ba, es qrvara lelassultak a lemezmuveletek meg Win boot ido is, beszaggatott a mp3 lejatszas is pl a Winamp-ban, errol konnyen eszre is lehetett venni, hogy hoppa-hoppa van
ez akkor volt extran latvanyos is, ha pl CD/DVD-t irtal eppen
eccercsak elfogyott a buffer, es elkurodott a lemezpersze voltak buffer underrun protection-s irok mar meg lehetett adni RAM-bol tobb buffert korabban is, de ize
ekkor ujra felrakodott a 4in1, reboot, es ujra UltraATAmode-ban volt
ezt kesobb kijavithattak, mert egy verzioszamtol feljebb mar sosem jelentkezott ez a bug
nem volt amugy gyakori nekem par ev alatt max 2x jelentkezett ez, aztan az egyik ujabb verziotol fogva mar soha
nemtom melyikben javithattak ki amugy, mert 2-3-4 havonta jott ki egy uj belole, en meg csak siman felraktam -
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #112369 üzenetére
de az FSB is emelve volt 100/200-rol 133/266-ra, nem csak SDR<>DDR savszel volt a diffi, azaz FSB-ben is javult a savszel es csokkent a kesleltetes
amikor 133/266-rol 166/333MHz-re vettek az FSB-t 1GHz-l feljebb is javult a gep altalanos teljesitmenye
nyilvan nem linealisan, de ha 10-15%-l lett tole gyorsabb is gyorsabb -
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #112293 üzenetére
amugy azok a RAM savszel miatt doltek a kardjukba, mert a CPU egyre gyorsult, de a RAM savszel nem valtozik hozza es egyre tobbet var arra
viszont ugyanaz CPU, ugyanazon az orajelen, de DDR-l siman gyorsabb volt, mint SDR-l, pedig akkor a cache merete nem valtozik, orajel sem, viszont a RAM savszel javul, es amiatt kevesebbet jar uresen a CPU
csomo low budget DDR-s Duron konfigot raktam ossze egy idoben hasznalt cuccokbol, mert a DDR se volt mar sokkal dragabb az SDR-nel, meg volt hasznaltan is, voltak eleg ócccsó DDR-s anyulapok is, a Duron meg foleg volt egy rakattal
akkorra 8-10k-ert voltak a 600-650-700-s Duron-k
ECS K7S5A-ba mehetett a DDR es SDR SDRAM is, de eccerre csak az egyik
de ha ezt DDR-l raktam ossze siman gyorsabb volt a tokugyanaz gep, mint SDR-l, es csak SDR/DDR volt a diffi, minden mas ugyanaz benne
csak ilyen anyulapos PC-bol min 18-20-t osszeraktam es csak parba kerult SDR modul, tobbi az DDR volt
ezek a 800-866-933MHz-t siman vittek a FSB133-n DDR266-l, volt hozza egy hekker BIOS, amiben lehetett allitani is az FSB orajelet, azt fel 133-ra es csóközön
RAM es EV6 savszel-ben is javult, mintha a 800-850-900-st raktam volna bele, mert annak 100/200MHz volt az FSB-je, ez meg igy 133/266MHz es melle DDR a RAM is
de a 133MHz-s FSB-t ezek a "nagyok" mar nem birtak el, a szorzot meg ebben az ECS-ben nem lehett buzeralni...
meg amugyis minek legyen benne a "dragabb" CPU, ha a gyarilag kisebb orajelu is ugyanannyit tud vegulis es FSB-ben vegulis meg jobb is naluk?
egy ilyen DDR-s FSB tunnerolt Duron mar tenyleg karcolta egy SDR-s P3 szintjet, amiknel DDR-s anyulap kb 1 volt, aztan kifujt a buli, pl olyat sajat kezben nem is lattam... i840 volt talan az(?)
melle beugrott egy GF3Ti200 Ti500-ra huzva es keszen is vagyunk
amikor mar GF4Ti-k is voltak a GF3-k ara is occso lett
anno GF4Ti4200-128M-t vettem 48k-ert ujan, 64MB-s volt 40-42k korul, akkor mar egy GF3Ti200 huszonezres tema volt csak, Ti500-k voltak harmincezrek
meg csitti uj GF4Ti4200-64MB-l is raktam ossze ilyeneket olyanoknak, akik felfogtak, hogy jatekokhoz VGA loero kell elsosorban, nem csucs CPU....
foleg ha ennyije van csak ra, amennyi
akkor ez a CPU-deszka-RAM-GF3 meg csak ~1.5eves cuccok voltak amugy, es megnezed most se hasznal mindenki aktualis up-to-date max fel eves csucstechnikakat
ezek addigra az ujkori arukat mar elbuktak, mert kijott az ujabb generacio es az is annyiba kerult ujan
vki mar eladta, mert kijott vmi uj, tole megvettem, kicsit jobban osszehangolva, kiegyensulyozottabban osszeraktam, mint o tette, es hitte amiatt lassunak, es ment patentul
tipikus ellenpeldaja volt ennek, a kene a fiamnak egy gep, de nem kell komoly, csak jatszani kell neki....
uhm, OK
na az ilyen emberek mindig azt hittek a modemes meg az ADSL internethez meg a excel+word-hoz kell a kakao -
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #112329 üzenetére
aztan jott a Core2 es a feledes homalyaba kerult az egesz SMT tema par evre, mert egyszerubb volt 2-4core-t odapattintani a tokba...
foleg amikor mar TENYLEG elkezdtek par evvel kesobb a tobbszalas vegrehajtast hasznalni a sw-k meg az oprendszer is, akkor az SMP sokkal jobban skalazodik
kesobb az i3 is a 2c4t megoldasa sem tudta ugyanazt a kakaot egy i5 4c4t-hez kepest azonos orajelen, ha az adott sw rendesen kihasznalta a CPU tobbszalas kepessegetamig max csak 1-2 szalon futott vmi, addig qrva mind1 volt, mert meg azt tudta az i3 is
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #112329 üzenetére
Mindenképp jól jött. 2003 márciusában már meglehetett venni a 3.06GHZ-es HT-s P4-est, nekem is akkor volt hozzá szerencsém.
mire 2005-ben jöttek a Pentium D-k (én főleg itt a későbbi D805-re gondolok) pedig ha nem is 1×2 szálon, de 2×1 szálon (tehát két egyszálas alkalmazás egymás melletti futtatatása) módon ki lehetett használni. -
hobizoli
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #112323 üzenetére
Persze, a későbbi HT jobb. De én emlékszem, hogy leginkább arra használtam a HT-t, hogy játék közben konvertáltam. Nyilván egy olyan játék alatt ami amúgyis remekül futott volna a gépen, és nyilván a konvertálás is lassabb volt mintha semmi mást nem csinálna a gép, de így ment a kettő egyszere, és a csík helyett a játékot tudtam nézni.
Ez később a Pentium D805-el, pláne 4GHZ-en jelentősen javult, mivel a combosabb játékok is rendesen futottak (2005-ben még nem volt gyakori, hogy egy játék ténylegesen két nagyon gyors magot igényeljen), és közben a 4GHZ-es másik magon a konvertálás olyan tempoval zajlott, hogy leesett az állam. Az Athlon XP 1466@2669MHZ még külön külön sem futtatta olyan jól ezeket a dolgokat, talán a játék so-so, de a konvertálás messze lassabb volt rajta. -
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #112293 üzenetére
Duron abban maradt el, hogy 2x nagyobb a savszelesseg a EV6 buszon a chipset es a CPU kozott, mint RAM es a csipszet kozott, azaz a proci "várt" RAM-ra, mert ezek jelllemzoen 100FSB-n haszanlodtak SDR-SDRAM-l.
Kesobb amikor lettek DDR-s deszkak is kaptak egy seggbe rugast azok is, foleg hogy addigra mindenki IS tudta, hogy csuklobol viszi a 10k-ba kerulos Duron 600 is 8-900MHz-t, csak az FSB-t kell ehhez 133 ill.150MHz-re atallitani.
-
válasz
Pikari #112299 üzenetére
MMX és K6 mellett találtam minden félét meg a keveréküket, de a 125W elég keskeny volt. Upgrade-nél voltak meglepő dolgok amikor ATX-nek nézett ki, de mégsem az volt a cucc, mert a gomb nem nyomógomb volt, hanem kapcsoló a kamu ATX-ben.
Le voltatok maradva, a Celeronra váltás felénk 98-99-ben történt. Akinek nem futotta rá, az K6-ot próbált hergelni a gépbe.
-
Fenyő
őstag
válasz
Pikari #112293 üzenetére
A Duronok azonos órajelen kb 10-15%-al voltak csak elmaradva az azonos órajelű Athlonokhoz (szóval a P3-assal szemben is volt keresni valójuk), képest, miközben az áruk jóval kedvezőbb volt, ár/érték arányban egyértelműen a legjobbak voltak abban az időben, csakhát platformot kellett váltani hozzá, ami viszont már nem biztos, hogy megérte, de ezt már sokan leírták, minden esetre egy Celeron vs P3 között sokkal nagyobb volt a különbség mint egy Duron vs Athlon között.
Persze K6-3+ 600-tól nem várok nagyon sokat 400@600 Celeron ellenében, de az eddigi tesztek alapján nagyobb verésre számítottam, van ahol persze eléggé elhúz a Cerka, de néhol a K6 is nyer paraszthajszállal (kizárólag játéktesztek, csak a driververziók különböznek). Viszont a Duron 600 vs cumine PIII 600 között nem várnék szignifikáns különbséget.
-
válasz
Pikari #112287 üzenetére
A nagy kérdés, hogy ez merre volt vidéken?
125W-os táp-ot P1-hez adták? Vagy esetleg macskát dobálni?
2000-ben az 5x86 már keskeny volt a P1-el együtt. Felénk a belépő a K6/3 volt. Akinek kevésbé futott a szekér az ment a lepattanóra, a lecserélt alkatrészeknek mindig volt piaca és mivel cimborák voltak, ezért egy kerítés építést is simán be lehetett számítani egy videókártyába.
Az emlgetett pályaváltásnál egy 600E-t vágtak hozzám. Ősszel-télen kaptam egy T20-at ahogy lejárt a próbaidő, az után lett rendelve. 2001-ben bent a cserélt gépek már P4-ek voltak. Egy Compaq munkaállomásom még megmaradt... Amikor kérdeztem, hogy de miért az volt a válasz, hogy többe kerülne lassú géppel dolgoztatni az embereket. Amikor már benti melót végeztem, akkor a gépben 2 vagy 2.4-es Northwood jött és emlékszem, hogy az első között kaptuk páran ezeket. Ez nyár eleje lehetett, mert a szemem műtötték a tavasszal és az után volt.
Lanpartyra ahova jártunk két ember ugrott bele RDRAM-os P4-be. Amikor láttuk az ár/érték arányt, akkor mi kivártunk. A Tua Cerka tuningolva kitolta a BX idejét sokaknak. De ez már ugye bőven GHz fölött ment és több embernél is láttam. Aztán Athlon XP lett, majd az cserélődött Thorton -> Bartonra unlockolva procira.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Home server / házi szerver építése
- Kuponkunyeráló
- Battlefield 3
- Kiemelkedően csendes ASUS VGA jött a Noctua közreműködésével
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Óra topik
- Autós kamerák
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- HP EliteBook 830 G8 i5-1135G7 16GB 256GB 1 év garancia
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB / fekete / 24 hó jótállással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest