- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Yettel topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Van XT-IDE-m és gondolkoztam, hogy rendelek panelt és legyártok egy 10-es szériát belőle. De egy második szériás5150-et nem akarok elfcsúfítani. Az igazi a 412 lenne, 8 bites CGA/EGA/VGA kártyát már szereztem amit kimondottan ezekhez, illetve az XT-hez ajánlott a gyártó. Kell még egy 8 bites buszba illeszkedő 640k-ra bővítő+ EMS kártya és kész a csúcsra járatott PC.
-
arn
félisten
-5v nem kotelezo altalaban, de jo ha van
pas16, sb2 stb igenyli is.
combosabb 5v a 2000es evek elso feleben kellhet (combosabb athlon)szoval ha igyisugyis hasznalt a tap, inkabb hasznalok korban minel kozelebbit. az, hogy 10 vagy 20 eves... tok mindegy, altalaban fel kell ujitani
-
-
-
siti
őstag
igen, most ilyet használok, ide kábelen lóg, a tápkábel simán elér odáig és van ilyenem is hozzá, hogy kettő menjen együtt.
de van ilyen is, amit simán rádugok az ide vezérlőre, de stabilabb, ha alaplapi vezérlőre van dugva és nem a több kártya felett lebeg.
Ilyenre meg nem szántam rá pénzt, bár faragni se nehéz.Mivel a 386-os most az asztalon lakik (immár egy éve), eddig az ide kábelen lógó hátpaneles vált be, mert nem volt útban, ha kártyákat teszteltem. Ha beköltözik a házba, akkor meg marad fixen, hátlapon, és egyszerű kikapni a gépből, ha kell rá valami. A startech megoldás szép, elegáns, hát drága is, valóban meg egy előlap, caddy meg a filléres cf-ide, semmi extra, de jó ötlet, hogy még könnyebb legyen a CF csere.
A nem létező pentiumos gép miatt van alaplapra dugható (meg laptopra dugható 44pines), de ezt a gépet kihúztam (fenéket, amint lesz PCI riva128, vissza fog jönni a listára).
Még mindig jobb megoldás, mintha a nagy gépre dugnék egy USB floppyt és lemezen kellene másolgatni, vagy CD írogatnék mindent (bár ismerek olyant is, akinek ilyen mindenes CD-je van)
-
thomatox
csendes tag
Grat, hasonlót akartam múltkor összekalapálni, de konkrétan meghalt a gép a win95 telepítéskor. Először a cd rom, azt cseréltem. Utána felment a win,de nem reagált az egérre. Órákig települt, proci 100% -on. Nyomtam egy restartot, azóta csak sípol a lap, el se indul....
-
5x8, az meg hogyan ? 8GB- ig látja bios, és a 4x8- at már Win alatt partícionáltad hozá ? (a Win98 busmaster driver már akkor látja a többit). Vagy látná a bios, csak valami először nem stimmelt. Mindegy, lényeg hogy műkszik.
szerk : az egyik netes cikkből kimásoltam a HDD méret korlátokat, azért nem linkeltem hogy ne kelljen végigolvasni .
Határok
Az elmúlt évtizedek különböző operációs rendszerei és lemezkezelő eszközei a fentebb leírt rendszerben a legváltozatosabb hibákat és inkompatibilitásokat voltak képesek produkálni, de léteztek olyan korlátok, amelyek szinte mindet érintették, hiszen ezek a lemezvezérlő rendszerekben és/vagy a BIOS-okban voltak. Az alábbiak merültek fel a történelem folyamán:ATA specifikáció az IDE lemezekhez (127,5 GB): legfeljebb 65536 cilinder, 16 fej és 255 szektor sávonként, 512 bájtos szektorokkal.
BIOS INT 13H hívás (8 GB): legfeljebb 1024 cilinder, 256 fej, 63 szektor sávonként.
A DOS 504 MB-os határa: a gyakorlatban az ATA specifikáció és a BIOS megszakításhívás korlátai összevonódtak és mivel egyiknek sem lehetett túllépni a korlátain, mindkettőből a kisebb határok adták meg a küszöböt. Ha az előző két eset maximális CHS hármasát összevonjuk a kisebb értékekre, akkor 1024 cilindert, 16 fejet és sávonként 63 szektort tudunk használni. Ennek áthidalására egyes lemezkezelő eszközök kikerülték a BIOS-t és közvetlenül a hardverhez fordultak, ahol visszajött a 8 GB-os korlát.
Az 1,9 GB-os korlát: néhány régi BIOS csak 12 bitet használ a CMOS RAM-ban a cilinderek tárolására. Így aztán azoknál csak 4096 cilinder lehetséges.
A 3,2 GB-os korlát: volt egy hiba a Phoenix 4.03 és 4.04 BIOS-okban, ami miatt a rendszer nem tette lehetővé 3277 MB-nál nagyobb méret beállítását a meghajtókhoz.
A 4 GB-os korlát: létezett egy egyszerű BIOS átfordítás, amit ECHS-nek hívtak (Extended CHS, de néha "Large disk support"-ként is szerepelt a BIOS-okban). Ez úgy működött, hogy ciklikusan felezték a DOS számára mutatott cilinderértéket és duplázták a fejértéket addig, amíg a cilinderek száma legfeljebb 1024 nem lett. Mivel azonban a DOS és a Windows 95 nem tudott 255 fejnél többet kezelni, ha a meghajtó 16 fejet jelentett a BIOS felé, akkor ez a módszer csak 8192 * 16 * 63 * 512 = 4032 MB kapacitást tett lehetővé. (Úgy, hogy a DOS felé 1024 cilindert, 128 fejet és 63 szektort hazudott sávonként.)
A 7,4 GB-os korlát: egy kicsit okosabb BIOS-ok az előző módszert úgy módosították, hogy előbb a fejek számát 15-nek vették, így 1024, 240, 63 CHS értéket tudtak hazudni.
A 8 GB-os korlát: ha mindent megtettünk, amit csak lehetett, akkor maradt az 1024, 255, 63 geometria mint felső határ. Ez 8032,5 MB-ot tesz lehetővé.
A 31,5 GB-os korlát: egy időben a nagy lemezek 16 fejet, sávonként 63 szektort és 16383 cilindert mutattak a BIOS felé. Sok BIOS a cilinderek értékét úgy számolta ezután ki, hogy a lemez méretét elosztotta 16*63-mal. 31,5 GB-nál nagyobb lemezek esetén ez 65535-nél nagyobb értéket adott és ezt a BIOS már nem tudta kezelni.
2 GB-os LBA korlát: az IDE szabvány eredetileg a 22 bites LBA címzést vezette be.
128 GB-os LBA korlát: 1994-ben az ATA-1 szabvány 28 bitre terjesztette ki az LBA címzést.
128 PB-os LBA korlát: 2003-ban vezette be az ATA-6 szabvány a 48 bites címzést, jelenleg ez van érvényben. -
-
Egy db SCSI gépem van, még 2011- ben építettem, és még nincs blogolva ez sem
, bent van a géppiramisban.
Nyitva - bár nem sokat látsz belőle a kábeldzsungel miattAMD5x86 CPU- val. Az SCSI kártya saját biosos, ilyen. Megy simán natívan DOS alatt is és bootol CD/HDD- ről is. 2 halk SCSI HDD, 1 IDE HDD, 1 SCSI CDR (
asszem HP) van benne, ja nem is HP, hanem NEC, itt egy teszt róla.(#59647) nakos1212 : kössz
, majd próbálkozom vele, a 286- hoz kellett volna, hálókártya benne, de ugye arra nem megy fel a Win3.11/Win32s/TCP32, ezekhez legalább 386 kell. Mikor sikerült elindítani régebben, másik gépben, az Arachnevel el is értem a netet text módban
-
Korántsem jelenti hogy Nálad nem fog menni. Lehet hogy az én lapomon hibás az AGP vagy a chipset.
(#59634) arn : a dosos-koaxos korszakban volt külön hálózatos szaki a cégnél, emiatt nem is kellett foglalkoznom vele, kár mert emiatt hiányosak az ismeretek, én már csak az UTP- sekkel foglalkoztam, Win98 vagy későbbi rendszereken. Win3.11- el is csak amiatt tudom belőni mert kiadták hozzá a Win32s+TCP32 kiegészítést. Koaxos hálókártyáim vannak, de mindegyiken van UTP is, switchből nincs koaxosom, tehát nem is tudnám kipróbálni.
#59636 : grat ! Nálam biztos nem az a gondja, mert ezek be vannak lőve, de mégsem akarja az igazságot.
-
-
Ganz-[HUN]
addikt
-
arn
félisten
bioson mulik - asszem nekem is vmi 150et irt ki 4x40 mellett. de ettol 160on megy - van egy dosos tool (chkcpu vagy vmi hasonlo), ami nagyon hasznos. nem csak az orajelet, hanem pl az l1 cache modjat is megmondja (wt vagy wb). intel dx4nel pl csak mematviteli tesztekkel tudod ezen kivul ellenorizni, hogy tenyleg aktiv e a wb mod.
-
alvaro
senior tag
Mert az is
Az AMD 5x86 tulajdonképpen semmi más, mint egy writeback DX4 opcionális 4-es szorzóval és 16k L1 cache-sel. Ha 3x beállításban megy, a CPUID is DX4-es azonosítót ad vissza (0x4F4 helyett 0x494). Sőt writethroughra állítva megint változik a CPUID, így lesz 0x4E4 vagy 0x484. Ha jól emlékszem. Ha nem, akkor megkavartam a középső számjegyet
Egyébként pofátlanul szoktam jumperelés nélkül váltogatni a DX4 és 5x procikat, még az Intel DX4 is menni szokott így.
-
Ganz-[HUN]
addikt
-
-
-
Nekem is volt egy Dell Optiplex P-III- asom, egész jó masina volt, amíg az alaplap meg nem adta magát. RAM átment a BE6- ba, proci a P2B- be, táp kuka (valami összevissza kevert feszkábelek), ház kuka - csak a saját lapját fogadja, valamint az optika úgy volt rögzítve hogy ne lehessen kiszerelni, azért feszítővassal megoldottam
, azt is áttettem másik gépbe. Meg a vinyók is cselesen voltak rögzítve, az alaplapi oldalon is csavar, de azt az oldalt le sem lehetett venni
, a lemezt kombinált-fogóval gyűrtem fel hogy hozzáférjek a rögzítési pontokhoz.
-
Pedig párat már felsoroltam melyeket visz, vagy éppen XT a jobb neki, bemásolom ismét : Supaplex, CD-Man, Space Commader, Construct, DOH, Tologató, Amőba, Felix, Frogger, Laby, PacMan, Sakk85, Tetris, Turbocar, Quinta, Pango, Tenisz, Xonix, Zone.
Persze a videokártyád kicsit lassúbb (599), mint nálam : 928, nemtom hogy ennyike különbség a gyakorlatban mennyire érezhető -
Ha a korhűség nem szempont, érdemes. Hiszen már a P-II- esem is sokat profitál ha az MX helyére Ti200 vagy 4200 kerül. Az 1000- es P-III meg jobban kihajtja. De kérdés hogy az a kis táp elbírja- e ? Itt ugrott be hogy nem mértem rá a P-III fogyasztására, most gyorsan meg tudtam tenni, hiszen az van a tesztállomáson. BIOS : 110 W körül ugrál, a Win desktop szintén. 3DMarkoknál 130-140W között ingadozik. Akár a Ti4200- al, akár a V2SLI- vel hajtom. Csak a gép természetesen, monitor nélkül. Persze ez televan :
Abit BE6
Copper 750@930
2x128MB SD
Ti4200
V2SLI
Hálókártya
Awe32
Sony CDRW
Floppy
2 vinyó300W- os Azona táp hajtja.
Kérdés ha a V2SLI- t kihagynánk mennyivel csökkenne a fogyasztás, azok azért passzívan (tehát ha nem rajtuk megy a 3DMark) is zabálnak valamennyit.
-
arn
félisten
oszinten szolva en is sokat hajtom a korabeli drvokat, de aztan szinte sose hasznalom oket
inkabb csak helykitolto. pl a regi drvok eleve csak normal irt cdket olvasnak, aztan a rosseb irogat hozza mindig vmit, ami utana mehet a kukaba, ha frissiteni kellene vmit rajta.
-
Igen, 286- ban is megy tuti, mert jut eszembe abban van a 3. meghajtó, ami ugye nem Pana hanem Creative, de driver szempontjából ugyanaz. Ott meg SB16- on lóg, asszem be van tolva neki az /SBP:220 kapcsoló, aztán minden további nélkül megy ott is. Aztán hogy XT- ben kell-e működnie a vezérlőkártyájával az talány, lehet hogy nem fog menni...
Sony CDU33- asom nincs, viszont a vezérlőkártyám multi, Sony/Pana/Mitsumi csati is van rajta (némelyik SB modell is ilyen multiCD- s).
-
Ha megy 486-ban és látod melyik porton, akkor azzal kell mennia az XT-ben is. Mert a jumper nem fog magától átugrani. Én végigpróbáltam mind a 4 állást és nem sikerült eltalálni. Közben néztem képeket és láttam ott minden félét 260 és 600-as port között. Így nehéz lesz kitalálni
Ha ez megvan, akkor lehetne megnézni disassemblerrel a vezérlő progit, hátha ki lehet sütni mi a baja. A zigazság az, hogy most más vitte el az időmet és a következő randim már nagyon izgatja a fantáziám. A munkacíme egyelőre: Interview with the Vampire
-
CaptainJoe47
csendes újonc
Köszönöm az infót!
A gépet így szereztem, burkolat nélkül. Elem szempontjából szerencsém van, mert nem az alaplapon van, hanem a gépház falán tépőzárral rögzítve.
Ha jól olvastam a neten, akkor ezek szerint nem átalakított XT, hanem gyári 386.
Hamarosan a kártyákról is teszek fel képeket! -
Mondom bekapcsolom a BE6- ot a biosig, az előre definiált típusok miatt (amit általában örökölnek a későbbi lapok is), de már megírtad pontosan. Már csak be kell lőni valahogy a Commodore- on. Ha nincs kézi bevitel akkor a hozzá legközelebbi típust, ha az sincs akkor egy kisebb méretet kell választani. A kisebb tuti megy, a nagyobbra meg úgyis hibát dobna.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- MIUI / HyperOS topik
- Xbox Series X|S
- Kerékpárosok, bringások ide!
- LEGO klub
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Béta iOS-t használók topikja
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Bakelit, Vinyl lemezjatszó
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Beszámítás! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest