Hirdetés
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ear001
addikt
Nagyon jó cucc, csak megfelelően ki kell szolgálni.
-
robi-k
őstag
Mivel rohamosan tünt el az Audio-Technica AT33PTG/II tip. MC hangszedő a boltokból, gyorsan megrendeltem egyet a thakker.eu boltból (ott még volt raktáron).
Nagyon kíváncsi vagyok a hangjára
-
G@ben
addikt
válasz
Mr. Elliot
üzenetére
Köszi, meglesem azt is!
-
Ear001
addikt
A lemezekre, technikai okból nem lineárisan vágják rá a hangot, hanem a mélyet visszaveszik, a magasat megtolják. A lejátszásnál ezt rakja a helyére a phono fokozat, RIAA korrektor, hívják többféleképpen, a lényeg ugyan az. Ha ilyen nincs a lemezjátszóban, és a 99%-ban nincs, akkor egy külső elektronikával kell ezt megcsinálni, vagy a digitalizációnál, egy pluginnel, vagy erre való programmal.
Amúgy én is a letöltést ajánlom. Nem olyan egyszerű a digitalizáció, a földelés sem teljesen triviális, anélkül, meg mindenféle búgás, zaj kerülhet elő, pláne ha még adaptert is akarsz használni, a recsegés, a portól származó zajok is marha zavaróak digitalizálva, sokkal jobban, mint normál lemezjátszás közben.
-
robi-k
őstag
Több korszerű, új gyártású lemezjátszó rendelkezik USB vagy Bluetooth digitális kimenettel, ezekkel nem gond digitalizálni pl. az otthoni a hanglemez gyűjteményt. Az és TEAC TN-4D-SE lejátszómon is van, de soha nem használtam.
Bár tök felesleges, hiszen a különböző trackereken már biztosan fent van. -
G@ben
addikt
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Az adott helyen megvan a lemezjátszó, meg a számítógép, a kábeleket és a programot én viszem.
Ear001: pont erre gondoltam én is. Az mi?
Ahogy írtam, full amatőr vagyok ebben. -
G@ben
addikt
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Akkor nincs más hátra, mint a próba. Köszi!
-
G@ben
addikt
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Fogalmam sincs, milyen jelet ad ki. Audacityvel fel tudom venni?
-
G@ben
addikt
Lemezek digitalizálásában kérnék segítséget teljes amatőrként!
Van egy lemezjátszó, aminek a kimenete rca és van rca-jack átalakítóm, ami 3-pólusú. Kérdés, hogy ezzel össze lehet-e kötni a géppel vagy oda mindenképp 4-pólusú csatlakozó kellene, hogy a gép fel tudja dolgozni a jelet? Mi kell még ahhoz, hogy egy lemezt be tudjak digitalizálni? Átalakító, program, stb?
Nem a kifogástalan minőség a fontos, régi meselemezekről van szó, hallgatható legyen! -
H-Mano
tag
Üdv!
Öreg Taya DP510-esemen (Ortofon FF 15 XE Mk II) cserélnék lemez alátétet (új: parafa-gumi?) Mit ajánlanátok még emberi áron?
Illetve bakelit lemez tisztításhoz mit javasoltok?
Köszönöm. -
Ear001
addikt
válasz
azthittem
üzenetére
Az egy eszement jó lemezjátszó futómű, eléggé borzalmas hangkarral és hangszedővel. Amúgy sok karbantartást nem igényel, a gumik nem öregszenek benne, nem kell cserélni, legalábbis én még nem láttam olyat, amiben cserélni kellett volna, a csapágyba, miután kitakarítottad, mehet egy kis műszerolaj, a mechanikának ahol kell, szintén.
72 audio, alias Bodnár Zsolt mindent tud arról a lemezjátszóról, amit kell.
-
azthittem
csendes tag
Sziasztok!
Találtam a padláson egy dual 1229-es lemezjátszót. Szép állapotú külsőre, de szerintem át kellene nézni, újrazsírozni,elöregedett gumigörgőket cserélni stb. Szóval feltámasztani.
Esetleg van itt valakinek tudomása olyan szakiról, aki még foglalkozik ilyen régi lemezjátszóval?
Köszi előre is! -
ManUnited
aktív tag
Köszi, egyelőre marad így minden, aztán majd ha valahol torzít akkor legfeljebb állítgatom, a te leírásod alapján már biztosabban merem próbálgatni.
Meg a lemezjátszóról sem hiszem hogy mostanában feljebb fogok lépni, maximum hangszedőt cserélek majd valami magasabb kategóriásra rajta, ha annak egyáltalán van értelme. A hosszú kar gondolom a felsőbb kategóriás lemezjátszók kiváltsága.
Meg erősítőt tervezek cserélni valami jobbra majd ősz környékén. Amúgy is úgy látom így fél év lemezezés után, hogy itt a lemezeknél kb. nem létező minőségbiztosítás lesz a hangminőségben a leginkább a szűk keresztmetszet, rengeteg gyárilag karcos vagy szarul szóló lemezbe futottam bele már ennyi idő alatt is.
-
Ear001
addikt
válasz
ManUnited
üzenetére
Ahogy írtam is az antiskating csak egy átlag érték. A Frank Schröder-es ajánlás, amit linkeltél, az a nagyon kivezérelt barázdákra próbál optimalizálni, ami ott éppen csökkentheti a torzítást, máshol meg növeli. Mindenesetre eléggé nehezen beállíthatónak tűnik, a kifutó barázda meg tapasztaltom szerint pont nem jó ilyen célra. AZ Ortofon és a HFN&RR beállító lemez szerintem a hétköznapokban jobb eredményt hoz - a hosszú kar meg pláne jót!
-
ManUnited
aktív tag
Szia, először is köszönöm szépen a részletes választ.
A gyári beállítás elég erősen húzza kifelé, ezért kezdtem utána olvasgatni hogy biztos jó-e ez így, aztán elvesztem a sok egymásnak ellentmondó ajánlás között.
Az üres lemez egy akril lemez, azóta már tudom elvileg ez sem jó a beállításra mert mivel más anyag mint a vinyl, más a súrlódás rajta. Legalábbis ezt írták a fórumokon.
Steve hoffman fórumon ezt a cikket ajánlották, ez pont azt javasolja hogy befelé húzzon kicsit a kar és hogy a kifutó barázdát érdemes erre a beállításra használni. Ezért voltam bizonytalan, túl sok az egymásnak teljesen ellentmondó ajánlás, úgy látom a lemezjátszók világa erősen ilyen. Másik ilyen amibe belefutottam hogy szabad-e izopropil alkoholt használni a(z ultrahangos) mosáshoz vagy nem, ott is mindenki mást mond.
De még egyszer köszönöm a választ, akkor hagyom a gyári értéken vagy maximum egy kicsit lejjebb veszem ha torzítana valahol.
-
Ear001
addikt
A vákumos meg az ultrahangos lemeztisztítók a legjobbak. Ha nem akarsz rá költeni, de pár lemezt lemosatnál, több helyen is vállalnak bérmosást, és adnak új lemeztasakot is. Frissen vett új lemezeket én először ide vinném.
Ezek a kézi lemezfürdetők nem az igaziak, mert ugyan oldanak koszt, de az vissza is tapad a barázdába leszívás híján.
Mechanikus eszköznek legjobb a kecskeszőr kefe. -
robi-k
őstag
Egy kérdés a lemezek tisztításáról/mosásáról: ti mit használtok a lemezek tisztításához/mosásához (ha egyáltalán használtok ilyet), ill. mit javasolnátok?
Tudom, hogy minőségi tisztítás terén a legjobb megoldás egy infrahangos tisztítókészülék vákkum kamrával, de ez horribilis árú berendezés. Az aliexpress vagy más kínai eshop oldalak tele vannak mindenfélé kézi lemeztisztító kütyükkel, de valahogy egyikben sem bízom. -
Ear001
addikt
válasz
ManUnited
üzenetére
Az első, amit tudni kell, hogy az antiskatinget sehogy sem lehet pontosan beállítani - csak közelíteni hozzá, annyira, amikor már elengeded a dolgot.
A skating erő befelé húzza a hangszedőt, hangkart, ezt kompenzálja az antiskating, ami kifelé húzza. A gyári táblázatok, ajánlások általában elég kiindulási pontot adnak, pláne ha gyárilag hangszedővel szerelték a lemezjátszót, mert ez utóbbiról erősen függ az antiskating értéke.
Mi az, hogy üres lemez? Ha nincs rajta barázda, bár nem tudom, miért lenne ilyened, ezek marha drága, csak párszor használható spéci mérőlemezek, akkor az antiskatinget úgy kell beállítani, hogy egy cseppet nagyobb legyen a kifelé húzó erő, mint ami egy helyben állásra késztette a kart.
A befutó és kifutó barázda pont nem jó erre a célra.
A legpontosabb a mérő és beállítólemez. Az Ortfononén például van olyan rész, ahol egyre növekvő amplitúdóval van vágva egy frekvencia. Ez középről szól jól beállított kargeometria és antiskating mellett, aztán ez egyik csatorna betorzít - ezt kell korrigálni az antikating növelésével vagy csökkentésével. Ugyan ezt szkóppal nézve még pontosabban be lehet lőni.
Igen, érdemes beállítani olyan rövid karon, és nyugodtan mehet a gyári érték. Hallani önmagában nem nagyon fogod, csak annyiban, hogy a belső barázdákon kevésbé fog torzítani nagyon nagy kivezérlésnél. 12 colos karnál és afelett viszont már nyugodtan el lehet felejteni.
-
ManUnited
aktív tag
Sziasztok!
Egy kérdéssel fordulnék hozzátok. Az anti-skatinget mire érdemes állítani? Lp-120x, a gyári javasolt beállítás a tűnyomással megegyező érték, tehát 2. Így viszont egy üres lemezen kipróbálva elég erősen kifelé húz a kar. A neten többségben azt írják hogy egy helyben kéne maradnia vagy egy kicsit a középpont felé húznia. Páran viszont azt írják hogy az a helyes beállítás ha kifelé húz a kar. Szóval most akkor melyik a helyes beállítás? Melyik nem gyilkolja a tűt és a lemezt? Egyáltalán érdemes ezt piszkálni vagy ezen a belépő/középkat alja lejátszón még nem igazán számít, csak felsőbb kategóriánál? Hangban én nem vettem észre nagy különbséget, talán egy kicsit jobban szólt mikor a gyári értéken volt és kifelé húzott, de ez lehet csak placebo.
Előre is köszönöm a válaszokat, üdv,
ManUnited -
sinci01
aktív tag
Sziasztok, van egy lemezjátszóm, aminek a tűje kicsit meghajlott (nem tudom hogyan), lehet véletlen megnyomtam, amikor szereltem össze. Ez javítható valahogy, vagy cseréljem? Az igazság, hogy kb 20 percet sem hallgattam vele zenét, teljesen új. Próbáltam óvatosan vissza állítani egyenes állásba, de mindig visszaáll erre a ferde pozícióra.
-
Ear001
addikt
válasz
Mr. Elliot
üzenetére
Már jobb.
A Pio beépített phono erősítője nem egy csúcs valami, de amit kapsz mondjuk 100 000 alatt, azok sem jobbak, csak mások. Ha nem zavar az AT hangszedő vékony, magasba húzó hangja, akkor ne nyúlj a lemezjátszóhoz, ha zavar, akkor cserélj hangszedőt.
-
CharlieDrop
veterán
válasz
Mr. Elliot
üzenetére
Jaja. Majd a Sumiko Oystert én is fejleszteni akarom egy ML-re, de úgy tűnik a Jamo kis hangszóróknak tök mindegy
-
Mr. Elliot
senior tag
Ezt már mástól is hallottam – a kék széria már jobb? Tudom, hogy az árban is más kategória. Jelenleg egy Pionner A204r erősítőt használok Heco Victa Prime 202 sugárzókkal. Szerinted érdemes lenne egy külső phono előerősítőt vennem ehhez a lánchoz, vagy ebben a kategóriában ez még felesleges pénzkidobás? Ha fejleszteni szeretnék, inkább más irányba induljak? A szoba mérete miatt a jövőben is csak állványos, polc hangfalakban gondolkodnék.
-
Ear001
addikt
válasz
Mr. Elliot
üzenetére
Jó, hogy le lett cserélve, a Red talán a legrosszabb hangszedő, amihez volt szerencsém.
-
Ear001
addikt
válasz
Mr. Elliot
üzenetére
Ha mérleget használsz, akkor tök mindegy, milyen számok vannak írva a súlyra, nem számít.
-
Mr. Elliot
senior tag
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Igazából annyi, hogy ezeket Ortofon Red hangszedővel+tűvel árulják. István árulta de nem volt hangszedő hozzá, anyagi keretembe akkor ez az ATVM95EN fért bele. Azt hiszem 100ezer volt a lejátszó és olyan 60-70 ezret tudtam még hozzá hangszedőre. Pluszban annyi volt kérésem, hogy elektronikus zenéhez passzoljon, mert az nagyobb arányban szól nálam.
-
CharlieDrop
veterán
válasz
Mr. Elliot
üzenetére

van valami ami nem gyári rajta? -
Mr. Elliot
senior tag
Azért bizonytalanodtam el, mert a súly éppen határon van, István is úgy állította be nekem amikor vettem, hogy megfordította a karon a súlyt számozással hátrafelé, így érte el a kívánt értéket. Keresek egy videót aztán lehet neki állok.
Most néztem csak jobban utána ennek, hogy nem is csak egyféle súly létezik hanem vannak különböző súlyúak a márkán belül. Van még mit tanulnom. -
Ear001
addikt
válasz
Mr. Elliot
üzenetére
Szerintem nyugodtan. Az az AT bírja a strapát, az a kar nem túl macerás, nem olyan nagy kihívás.
-
Mr. Elliot
senior tag
Sziasztok!
Tudtok valakit ajánlani Veszprémben, esetleg a környéken aki beállítaná a tűnyomást?
Project Debut Esprit Carbon a lejátszó egy ATVM95EN-nel társítva. Takarításkor nem voltam elég óvatos és elmozdítottam a súlyt, van itthon mérlegem hozzá de mivel eleve fordítva van a súly, nem szívesen csinálnám én. Biztosabb kezekre bíznám.
-
sinci01
aktív tag
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Földelve van, a búgás csak bizonyos állásban jelentkezik, ha mozgatom a kart megszűnik, hol előjön.
-
CharlieDrop
veterán
válasz
Mr. Elliot
üzenetére
Oooo, ezt kerestem pont!
Köszi
-
sinci01
aktív tag
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Köszi, akkor marad a régi felújítása!
Hangkar belső kábelt hol tudnék venni? Találtam, de 2000 Ft/cm, hát azért na...
Biztosan van olcsóbb is, csak meg kell találni. Esetleg a 4.000 Ft-os Alis készlet megfelelő? -
CharlieDrop
veterán
Kicsit visszaolvasol, tényleg nem sokat láthatod honnan indulhat egy lejátszó. Szerintem 60 körül nincs olyan amit érdemes, de talán ami még használható az az AUDIO-TECHNICA AT-LP60X. Ez olyan 62-63 ezer ft. De ez csak az én véleményem.
Én elindultam keresgélni 150-es határral végül 200 lett (egy utolsó példányt erősen leárazva sikerült megvennem).
Pont az előbb üzemeltem be, az összes hiper szuper digitális formátum elmehet oda, ahová valóak, pedig egy pár monitor hangfalon próbáltam ki a lemezjátszó saját erősítőjével
Egyelőre egy elég, de a lejtő innen indul 
-
sinci01
aktív tag
Vagy érdemes foglalkoznom a régi Pio javíttatásával, mert ezek a régi gépek még rendesen meg voltak csinálva?
-
sinci01
aktív tag
Ha esetleg új lejátszó vásárlásán törném a fejem, és hagynám a régi Pioneer felújítását, mi az amit most érdemes vásárolni 60.000 Ft-ig?
A Pioneernek valószínűleg vezeték szakadása van a karban, vagy a panelban, mert bizonyos pontokon gerjed, búg, és a javíttatására sem akarnék vagyonokat költeni, inkább bepróbálkoznék egy új vásárlásával. -
sinci01
aktív tag
Sziasztok! Új vagyok a bakelit lemezjátszók körében. Kezdésnek vásároltam egy Pioneer PL445 lemezjátszót, és szeretném kicserélni rajta a hangszedőt és a tűt, de nem tudom hogy ehhez a típushoz melyik lenne a megfelelő ár/érték arányban. A lejátszót 60 Euróért vettem, ehhez mérten keresek hozzá hangszedőt. Ha tudtok ajánlani megfelelőt, megköszönném. Nem a legdrágább high-end kategória érdekel.
-
Mr. Elliot
senior tag
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Az Akt Recordsot elfelejtettem mondani.
-
CharlieDrop
veterán
válasz
Mr. Elliot
üzenetére
Nagyon köszönöm
-
Mr. Elliot
senior tag
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Én nem ismertem ezt a lejátszót de az előbb kikerestem. Nekem is nagyon megtetszett abban a színben.
Gratulálok.
-
CharlieDrop
veterán
válasz
Mr. Elliot
üzenetére
Köszi, megsasolom.
Dió színben

-
Mr. Elliot
senior tag
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Ezt is nézd majd meg; deep, különösen értékes darabokat találni itt abban a stílusban amiben keresel.
Milyen színben vetted a lejátszót?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4619, 100% Akksi
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R5 7600 16GB DDR5 512GB SSD RX 9070 XT 16GB NZXT H7 Flow fehér 750W
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 17 Pro 256 GB Silver - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök - Számlás
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Ahogy írtam, full amatőr vagyok ebben.

Kézi tisztíó kefém van.