- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Hová lett 1000 mAh?
- Mobil flották
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
r0b3r
senior tag
válasz
envagyok #64678 üzenetére
A kolega FPM ramos ötletével egyetértek! A héten raktam össze a VESA alaplapos 486-osom, amit pár kommenttel lejjebb láthattál is és abba is 30 + 72pines Ramok valók. A lap kb olyan lehet, mint a tiéd. 4Mb-os EDO Ramokkal nem indult, csak szaggatottan sípolt. 1db FPM Rammal már beindult, de így is át kellett jumperolni a ráírt érték szerint, 4Mx36-ra. Nem sima jumper, hanem az a soklábú átkötő híd...nemtom mi a neve.
Esetleg próbáld meg jumperolni az alaplap doksija alapján, vagy tegyél bele próbaként 30 pines Ramokat párban. Ha megy a lap, akkor mehet bele az FPM Ram.
-
Bile Demon
őstag
válasz
envagyok #64671 üzenetére
Ebbe elég 1db RAM, viszont EDO csak ritkán jó 486 mellé ott is inkább kései PCI-os lapokba, ebbe szerintem FPM RAM-ot kell tenni.
Van olyan lap, ami csak akkor indul, ha Bank0 Bank1 Bank2 sorrendben van feltöltve.
És azt kell jumperelni, hogy a Bank0 a a 4db 9 bites vagy az egyik szélső 32/36 bites foglalat legyen. -
-
-
válasz
envagyok #64596 üzenetére
Vannak régi játékok melyekhez a legjobb egy lassú 286 vagy XT, lehet hogy a 486 már túl gyors neki
. Billentyűzetérzékelés : tipp, esetleg az .ini filet nem tudja felülírni induláskor (CD- ről származó read-only file), előtte nem billről használták, hanem egérről, joy- ról, ez maradt a konfigban. A file attributumokat pld NC- vel is át tudod állítani, archive-pipa, read-only-pipa ki.
-
válasz
envagyok #64594 üzenetére
NC : CTRL+F1 - bal panel, CTRL+F2 - jobb panel lehívása. Egér : meghajtó betöltése, vagy az autoexec.bat - ba beírva kényelmesebb. Meghajtók pld : mouse, amouse, gmouse...stb. Joystick- et csak be kell dugni a game portba, amelyik játék kezeli, felismeri. C64- es Joy nemtom hogy műkszik-e DOS alatt, nekem mindkettő, a C64 és a hozzávaló Joy is kimaradt, nincs tapasztalatom velük.
-
unclefucka
senior tag
válasz
envagyok #64572 üzenetére
Mindegy, hogy honnan, vagy hogy mi alól telepíted, anno ez nem számított.
Én -ennyire- retró rendszereknél azt szoktam csinálni, hogy a merevlemezt kiszedem és egy külső kereten keresztül felteszek rá mindent, ami kellhet. Az sem lényeges, hogy van-e rajta DOS (Win 3.1), vagy sem, mert nem érzékeny ilyen szempontból.Úgy csinálom általában, hogy
0. lementek mindent a rendszer meghajtóról (partícióról), hátha kell még.
1. Formázom az eredeti helyén (pl. floppy-ról) DOS 6.22 alatt /s paranccsal, így megy rá egy alap rendszer.
2. Kiveszem a merevlemezt, bele egy külső keretbe és valami kényelmesebb felület alatt (XP, 7, 10) felpakolok rá mindent, ami kell, bármiről, amire anno cuccokat mentettem (CD/DVD, Pendrive, stb.). Ilyeneket, mint DOS622 könyvtár teljes tartalma, hogy ne floppy-ról kelljen szenvedni, driver telepítők, Win3.1 telepítő (ez telepítés után törölhető is), utána mehet rá játék, teszt, stb.
3. IF "valami lemaradt", GOTO 2.Az autoexec.bat -t és a config.sys -t előre megírtan szoktam tárolni alkalmas helyen, mert a fene se akarja újra írni a menü rendszert, meg minden ilyen macerát. Aztán a telepítők majd úgyis beleírnak minden sz@rt. Utána lehet szerkesztgetni, de az alap váz legalább már megvan.
-
Frawly
veterán
válasz
envagyok #64574 üzenetére
Fent van magyar belőle, de az összes floppy tartalma össze van ömlesztve egy mappába, úgyhogy valóban nem a legjobb feltöltés. Ma este próbálok neked feltölteni egy torrentről szedett Win 3.11 magyart, ami még floppykra van felosztva.
MS-DOS-ból nem volt magyar. Voltak más nyelvűek, francia, holland, stb., de azok sem értek sokat.
@gban: csak néhány kiírás, ilyen Starting MS-DOS... és Bad command or file name, stb. üzik vannak lefordítva, a parancsok nincsenek. Sok értelme nem volt lokalizálni ezeket. De ebben az időszakban nem is nagyon volt divat, nem volt cél a felhasználókat ennyire kiszolgálni, mint ma.
-
-
unclefucka
senior tag
válasz
envagyok #64568 üzenetére
Az SB Pro2-höz kellene driver Win 3.1 alá?
Ha igen, akkor van belőle a neten.
Az az érdekes, hogy a Creative saját honlapján is van, elvileg.
És persze a Vogons oldalon elég szép a lista. Ránézésre ez kell a Pro-nak
Telepíteni ugyanúgy kell, mint bármi mást, elindítod a progit és teszed, amit kér.Ezt a file -t lecsekkoltam, ennek működnie kéne.
-
Frawly
veterán
válasz
envagyok #64521 üzenetére
Szerintem bármilyen szabvány venti jó rá, ami 5V-tal megy. Egy csavarral keresztben a bordalamellák közé csúsztatva rögzíted, de akár még kábelkötöző is lehet.
Esetleg arra figyelj, hogy olyan vetni legyen, ami tud PWM-et, ha a kártya automatikus ventiszabályozását akarod használni. Nem tudom az FX5600-on volt-e ilyen.
-
-
unclefucka
senior tag
válasz
envagyok #64199 üzenetére
Egyetértek az előttem felszólalóval és megerősítem. Csak egyforma méretűeket kezelnek a kártyák. Mondjuk nem is láttam ilyen típusú RAM-ból nagyobbat, se kisebbet.
Mennyit érdemes beletenni? Amennyit bír! RAM-ból sosem lehet elég!
Én is simán belenyomtam a Virge-be, hogy 4MB-os legyen, 'oszt gyorsabb nem lett, de annál menőbb.Ugyanígy van 2MB-os Trio-m is.
A leghasznosabb, ahová ilyen modult tettem, az a GUS Ace kártyám, ott ég és föld az a plusz 512kB. -
unclefucka
senior tag
válasz
envagyok #64173 üzenetére
A Voodoo Rush témához:
A memóriák típusszámának a végén levő egy, vagy két számjegyű számra figyelj, hogy azonos, vagy jobb legyen (70ns -os memóriák mellé betehetsz 60-ast, fordítva nem).
Ezek a modulok 512 kB-osak voltak általában, de azért a méretre is oda kell figyelni.
Amúgy meg tök mindegy bármelyik döglött, vagy felesleges S3-ról le lehet bányászni a memóriákat.
Ebből a szempontból egy halott (és csúnya) Voodoo2 pl. aranybánya, főleg ha 12MB-os. -
jokeph
nagyúr
válasz
envagyok #64183 üzenetére
Igen, Antec Plus View II, és Performance Plus. Asszem ezek 2006 körüliek.
Illetve még a Plus View 1000.
Ehhez nagyon hasonló TT házhoz is volt szerencsém, de sajna nem írtam le a pontos típusát... pedig bele fért volna az s1366-os konfigom is, a Dark Rock Pro 3 hűtővel...
Volt belőlük ablakos meg teli oldalas is asszem, 80mm-es oldalventivel.
-
laskr99
addikt
válasz
envagyok #64145 üzenetére
Szerintem rongálás nélkül nem tudod leszedni. Penge beletört, a ragasztó az olyan mint a beton. Kis rést amit nyomtam oda benyomtam egy laposfejű csavarhúzót és elfordítva "lerobbant" a magon olyan a paszta kb mint egy p4 esetében, kicsit keményebb de letörölhető könnyen. A sarkot nézd meg bal alul, ott feszítettem.
Kulcstartó? Olyan ötletem van, hogy beleöntöm epoxiba és kívánt formára csiszolom az epoxit és lyukat hagyok a karikának. Vagy ahogy az egyik srác csinálta: [link]
Ezt nehéz lenne de kell kihívás, addig dísznek megmaradnak.
-
laskr99
addikt
válasz
envagyok #64142 üzenetére
Mint az üveg. Ezért akarok adott cuccokkal dolgozni és nem venni. Egy cpu ketté tört anno leszedéskor. Ez lejött szépen, óvatosan kezelve és savval maratva hibátlan. Csiszolni szinte nem is kellett, az a baj, a többit kell. Csak hibásat csinálok meg. Most szereztem egy 8800gtx-et a magot még le kell kapni.
Ez tört el és csiszoláskor a mag széle is lekapva. -
envagyok
veterán
válasz
envagyok #64130 üzenetére
Beraktam a 350-es Seasonicot, azzal jól megy.
Csávókám, akié a gép volt, kemény 20db gyorskötözővel ügyködte össze a kábeleket.
Félóra volt, mire mindent sikerült leszedni, és kivenni a tápot.
Mondjuk ez a Thermaltake Xaser V ház se piskóta a millió csatlakozójával.
Le is töltöm a manualt, nehogy valami rosszul legyen összekötve -
arn
félisten
válasz
envagyok #64137 üzenetére
azokhoz eleve felesleges volt... egy p3 max 30-35w (tipikusan meg inkabb 10-20w). az athlonok meg p4ek ennek 2-4x. videokartyakkal sem tudom, hogy mi a helyzet, de arra emlekszem, hogy amikor meg nem volt altalanos a kulso tap a kartyakon, akkor gyakran elofordult, hogyha vmi nagyobb teljesitmenyu kartyat tettel vmi gyengebb minosegu lapba, megtamogatva a tapcsodakkal akkor jottek a mindenfele x aktak.
a64nel szvsz mar altalanos volt a p4es megoldas, athlonnal nem.
-
hege8888
aktív tag
válasz
envagyok #64127 üzenetére
Hallottam, csak visszatart, hogy drágán mérik azt a két chipet..
(egy a 64be, egy az 1541-be, ha jól tudom)Egyik 64-essel kaptam egy Turbo Cartridge-et, azt használom, hétvégi alkalmakra megteszi.
Majd tesezk már fel ide róla képernyőfotót, hátha aki készítette, felismeri.. -
jokeph
nagyúr
válasz
envagyok #64130 üzenetére
2,8-as Prescott Pentium + Asrock i865G + 2*512 MB ram + GeForce 4 Ti 4200 évekig kocogott egy FSP Fortron 235W-os táppal... ennek a tápnak erős az 5V-os ága, van -5V-os rész is, 12V-on pedig kb 100W-ot tudott papíron. Igaz, a Prescott nem volt benne kitiporva, StarCraft 1 + BW-re volt használva a gép, benchmarkokat hírből sem ismerte.
-
alvaro
senior tag
válasz
envagyok #64127 üzenetére
Az van az Oceanic belsejében, szépen rámatricázták a ROM-ra. Csak a gépekben nincs, szóval úgy kezelik, mint egy sima 1541-et.
@arn: amint látod, c64-es drive, ugyanúgy 6502-vel és 6522-kkel, mint az 1541-ek.
Amiga majd következik, van 2db 500-asom, amik akár működhetnek is. Ehhez is kell forrasszak kábeleket, a'sszem.
-
envagyok
veterán
válasz
envagyok #64115 üzenetére
Megvan a hiba oka, éjjel megálmodtam, és tényleg... Leírom okulásként.
Szóval az FX5950ultrával, és a 9800xt-vel a 3dmark03 2., battle of proxycon teszt scene-nél indult újra a gép, szinte mindig ugyanott.
Ami próbáltam még, és hibátlanul ment:
3dm01
3dm05
call of duty
NFS HP
Splinter Cell
Aida stabilitás teszt is hibátlanul futott fél órát.
A tegnapi napom ráment, 2x telepítettem win xp-t, több directx-et, többféle driverrel.
Már azt hittem, mindkettő VGA hibás.
Szóval éjjel eszembe jutott, hogy modernebb gépeknél a táp szokott lekapcsolni a védelem miatt, ráraktam próbaképp a teszt tápomat.
És voilá, hibátlanul fut a 3dmark 03
Eszem megáll. -
-
envagyok
veterán
válasz
envagyok #64054 üzenetére
Na lett piros lap. Egy MSI 875P
Elég fura a BIOS-a, nem csoda, hogy nem szerették annyira, de megy stabilan.
Szóltam pár ismerősnek itt, aztán akadt egy elfekvőben.
Így most piros elejű házban, piros alaplapban piros FX5950 ultra.
Szép lesz.
Remélem lesz idő lassan összedobni.
Már csak egy thermaltake beetle hűtőt kellene levadásznom. -
válasz
envagyok #64049 üzenetére
Csodaszép az a Gainward 5950U.
(#64050) r0b3r : Príma konfig lett. Az ALi SS7 chipsett 512K alaplapi kessel is belát 128M ramot. Tehát lehet a gépedet még gyorsítani, beleteszel 128M 133- as ramot CL2- ben, aztán jobban repeszt. Voodoo3- at szokták ajánlani ehhez, de én eltértem tőle, GeForce3, nem korhű van mellette. Bár az összerakott MVP3- ban tartottam az időt, ott nálam is Voodoo3 van. Játék a Quake 1-2, FPS- t kedvelem. De erre a konfigra már sokféle game mehet, 96-2000 közöttiek kb.
-
unclefucka
senior tag
válasz
envagyok #63880 üzenetére
Én konkrétan a Xigmatek Midgard -ot nézegettem anno, meg az Enermax és a Silverstone (Kublai) tájékán érdemes még körülnézni.
Illetve volt még e srác a Logout-on, de nem jut eszembe a neve, aki rengeteg házat tesztelt, saját weboldala is volt. Onnan lehetne mazsolázni.
-
válasz
envagyok #63880 üzenetére
A Soprano és a Nine hundred nekem is megfordult a fejemben, csak nem ma, hanem évekkel ezelőtt... szépek.
Szerintem kellene lenni valami autentikusnak a Revoltec, a Gigabyte és az Aerocool háza táján.
Végül szétnéztem PH tesztek között is:
Asszem Gigabyte-ot meg Revoltecet mégsem kell keresni... de van egy CM még.
Szuperszellős Cooler Master ház -
válasz
envagyok #63847 üzenetére
Hallottam róla jót és rosszat is. Személyes nincs, ezért nem tudok nyilatkozni.
Goteket én ebay-ról vettem és aztán flasheltem. Beépítehető könnyen egy kis kerettel. Ha külsőként használod, akkor érdemes egy floppy átváltót használni.
PeachMan: A minimum egy A500 (A600) felbővítve 1MB-ra + gotek. A játékok jelentős része ezzel a kombóval is játszható hajtépés nélkül, de 3 lemez fölöttieknek már nem futnék neki. Ahogy írod, ha van rendes háttértár és WHDLoad akkor nem kell már floppy-t használni. Az ajánlott HC508-hoz viszont érdemes valami házat barkácsolni, hogy ne csupaszon legyen a gépbe bedugva. Ha egyszer összeállt a rendszer, akkor viszont nem tudom mi venne rá, hogy megint szétszedjem.
Tök jól leírtad a gyorsítók közötti különbséget. Szerinted mi az ami egy átlagos "csak kicsit játszani akarok" embernek elég? Nem kártya, hanem CPU/RAM szinten. Én egy 21MHz-es 68020 - 8 MB RAM pársot tartok úgy kb. annak ami érdemi előrelépés még az 1200-ről is és már elég átlag usernek, de kíváncsi vagyok mit gondolsz.
izee: A1200-höz még csak most készül a Vampire. Az Amiga 16 és 32 bites volt. A 68000 már eleve részben 32 bitesnek indult. Az utasításkészlet mindenképpen, de 16 bites volt a CPU nagy része (pl. ALU) amíg az utasításkészlet 32 bites. A 68020 már teljesen 32 bites.
Azt nem írtam ,hogy érdemes maradni a gyengébb kártyánál. Inkább úgy mondanám, hogy kihasználni 95%, hogy nem tudnád a Vampire-t.
-
törölt tag
válasz
envagyok #63851 üzenetére
Most nem tudom kikeresni, de valamelyik AM-ben biztos írnak róla. Az AM11-ben van cikk a HC508-ról.
Amúgy a lényege annyi, hogy a floppy-s játékok (system és trackload-os is) át vannak pakolva rendszerből ikon által indítható formába. Ugyanis nagyon kevés játéknak volt hivatalos HD Install verziója. A régi játékok legtöbbje trackload-os, ami annyit takart, hogy kilőtte a rendzser komponenseket betöltéskor és saját rutinnal vezérelte a betöltést, a floppy használatot. Ergo a floppy lemezen nem voltak fájlok láthatóak rendszer alól. Emiatt csak lemezről lehetett használni viszont kicsivel több tárterület volt kihasználható rajta.
-
törölt tag
válasz
envagyok #63847 üzenetére
Én a helyedben (ha van rá keret) egy cpu bővítést vennék a gépbe. Több lehetőség is van, például az ACA 500+, HC508 és (HC)Classic520, stb. Utóbbi kettő magyar fejlesztés, a HC508-at jól ismerem, tesztelőként kiadás előtti példányt kaptam, azóta is használom.
A lényeg, hogy a gotek az elején megoldás talán, de nagy mennyiségű játék esetén macerás a használata és ugye floppy sebességgel dolgozik csak. Folytonos lemezképek cserélgetése, főleg kalandjátékok esetén iszonyat macerás mai szemmel.
Bővítéssel viszont rendszert tudnál futtatni, megismernéd az Amiga OS-t, ami igazán meghaladta a korát és a WHDload-ot is tudnád használni, CF/SD kártyával tudnál a PC-Amiga között fájlokat oda-vissza mozgatni. Nézz utánna, hogy mi a WHDload, sok video van fent a neten. Szóval, ha igazán élvezni akarsz egy Amiga-t, akkor a bővítésre szánj kis pénzt még. -
Ranagol_5
senior tag
válasz
envagyok #63642 üzenetére
Pl a Volari pro duo
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Autós topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- alza vélemények - tapasztalatok
- DVB-T, DVB-S (2), DVB-C eszközök
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! ÚJ 27% 3 év AMD RX 7900 XT / 7900 XTX készletről KAMATMENTESEN!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest