- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Na igen procit még csak csak találni, de lapot azt elég nehéz, 93-ban meg lehet még csak Vlb-és volt, az meg még ritkább (bár van egy Opti chipes socket5-ös VIP-es lapom, talán ez a legnagyobb ritkaságom), bár itt is az Intel chipsetesek viszek a prímet abból meg nem volt vlb-és.
balintka Ti4200 az pont nem túl drága még most is egész jó áron lehet fogni őket (és van bennük kraft bőven), 2x-es agp-és lapban meg ált. az FX széria és a 9800pro a max (de pl 9600-os vagy 9800XT már nem jó), bár vannak újabb univerzális agp-és karik is amik mennek benne, pl. 6200-as és 7600GT is akad ilyenből, utóbbit be is próbáltam a P5A-ba, de csak Win7-hez és Linuxhoz van hozzá driver amivel működik, régebbi Winekkel kékhalálozik a cmov utasítás hiánya végett, de mondjuk P3-assal nincs ilyen gond. -
Egyetértek végülis, kb mindenhonnan látják hogy mikor megyünk *arni is, de az FB- ra még fokozottabban érvényes lehet, kiemelten figyelik a 3. felek, a hackerek is, hogy éppen hol nyílik egy kiskapu, ahol cselesen támadhatnak.
(#74353) frescho : én már megkaptam a másodikat is, mivel öreg vagyok, de minimális mellékhatásokat érzékeltem csak.
-
törölt tag
Aha, hát pont most nem jött be.
Nem akart mégsem indulni.
Lehet akkor ahogy DarthSun (#74314) is mondja, még a ws-t is állítani kellett volna.
De mindegy is, mert közben úgy döntöttem mégis passzolom azt az alaplapot a problémás cpu támogatás miatt és marad a pci verzió, ami rendben felismeri.
Csak ugye azzal meg az van, hogy kizárólag akkor megy vele a cd-rom, ha egy kábelen van a hdd-vel. Mindegy, marad így akkor egy kábelen. Sajnos serial/parallel kivezetésem nincs, bios-ban letiltottam ezt a két eszközt és egy isa kontrollert tettem be, amin a hdd/fdd/game lett letiltva. Így lett serial/parallel port is.
Ha majd kerül a kezembe port kábel az alaplaphoz, akkor kiveszem ezt a kártyát.
Nem tudom eldönteni, hogy ebbe a gépbe érdemes-e berakni a gravis klón kártyámat vagy tegyek bele pci-os s3 hangkártyát? Mondjuk drivert ahhoz még keresnem kell.#74315 Fenyő: Megoldódott, a vezérlő kártya volt 50MHz-re jumperelve 33MHz helyett.
-
törölt tag
Valami más probléma is lesz itt.
"Floppy disk fail (c0)" - 1.44 drive beállítva
Próbáltam 2db kábellal, 3db vezérlő kártyával (2db vlb, 1db isa) és 2db drive-al. Ugyanaz van.
Mi a fenéért nem indul a drive vele? Órajelet is alacsonyabbra jumpereltem, hátha valami ISA sebesség kavar be. -
törölt tag
Persze, nem várom, hogy a bios felismerje a cd-t.
Viszont bármit teszek a driver sem látja.
Csak akkor, ha ugyanazon a kábelen van a HDD és a CD.
Ilyen a bios:Szóval kicsit Tanácstalan vagyok. A pci verzió azért tetszett mert ebbe tudtam valami Matrox kártyát tenni, vlb-ből viszont csak egy sima Trident van.
-
Frawly
veterán
Ja, azért írtam kifejezetten, hogy a saját maga korában nem volt rossz, az nem is vitatom. Nem csak az Amiga, de a C64 meg a C/+4 és társai sem. Pont ugyanazt írjuk, hogy sok fan elfogultságból túltolta, nem csak a 90-es évek elején, hanem a mai napig túlhájpolják.
Erre kiváló példa a kolléga is, aki most itt az előző válaszomra besértődött, meg akkoriban is olyan felhasználásra Amigát tartott, amire a PC-k voltak jobbak. Én először 1988-ban ültem gyerekként PC elé, azonnal megfogott. Pedig az a gép egy XT volt csak, 640 KB RAM, Hercules kártya, borostány monokróm 13 colos monitor, PC speaker, MS-DOS 3.30, nuku 8087-es FPU, ezek abban az időben is elavultak voltak, mert akkor már a 286/386 + 287/487, EGA/VGA, 1 MB RAM, volt menő, meg volt már Adlib, stb., csak az a gazdag nyugat volt, és nem a rendszerváltozás előtt álló Cocom-listával sújtott kishazánk. De én már akkor is azonnal láttam, hogy komolyságban köröket ver azokra a Commodore-okra, amikkel addig dolgom volt (az Amiga nekem akkoriban kimaradt, megint: Cocom lista, nem nagyon volt senkinek ott, ahol én nőttem fel, csak becsempészett Commodore mikró, meg elavult PC). Egyszerűen aki nem volt elfogult, és nem a felszínen a grafikát, hangchip hangzását nézte, hanem azt, hogy milyen komoly alkalmazások vannak rá, mennyire szabványos-rugalmas megoldás, iparilag sztenderd perifériákkal, az azonnal látta már a 80-as évek elején is, hogy ez lesz a jövő, multimédia nélkül is látszott. Egyszerűen dimenzióugrás volt még az Amiga megjelenése előtt, a korai PC-k is, az előttük lévő megoldásokhoz mérten, hiszen nem voltál serial konzolra szorítva, meg nem tévére kötve, homályos képpel kellett nézni a 40 oszlopos karakteres üzemmódot, elmosott pixeleket, hanem magasabb volt a felbontás, rendes 80 oszlopos karakteres mód volt elérhető, rendes digitális kimenetben is, rendes nemzetközi karakterekkel, különböző kódolásokat támogatva, nem volt az ember BASIC interpreterre szorítva, hanem rendes OS, fájlrendszer, mappakezelés, 64-128 KB helyett 640 KB memória (korai PC-kről beszélünk itt még, nem a 386+, XMS-EMS megoldásokról, amik később jöttek), HDD, jobb minőségű mechanikus billentyűzet, komolyabb alkalmazások, komolyabb text editorok, komolyabb nyelvekhez compilerök, CAD, stb.. Nyilván játékok nem voltak olyan jók, csak ilyen egyszínű monokróm, meg 4 színű CGA-s marhulások, karakteralapú játékok, egy sávon prüntyögő PC speaker, szóval az átlag embernek nem tűnt nagy számnak.
Nyilván mikrókat is lehetett már akkor is hekkelni, meg RF-tv kimenet helyett kompozit monitorra kötni, mindenféle cartridge-dzal és perifériákkal bővíteni, de hát akkor majdnem annyiban is voltak akkor, mint egy pár gennel korábbi PC.
Ja, meg ott volt már akkor is a Mac, ami ugyan bizonyos szempontból megelőzte a GUI-jával a korát, de hát az meg megint már akkoriban is csak gazdag amerikaiaknál játszott a horibilis ára miatt, nem az átlag magyarnál.
Aztán nyilván ezek még fejlődtek is az évek során, de végül teljesen érthetően a PC-k jöttek ki győztesen, ez nem is lepett meg már akkor se senkit, előre lehetett látni. Mondom, a titka, hogy nem a játékokat, meg a grafikát, multimédiát kell nézni, mert azok is erős mozgatórugói az IT fejlődésének, de nem a legmeghatározóbbak. Van ugyan némi húzóerejük, mert vetetik meg upgrade-eltetik a gépet a felhasználókkal emiatt, de nem ezek a legdöntőbbek a nagy fejlődési trendek szempontjából.
Ez a mai napig látszik. Elég ha megnézzük a mai 8-16 magos, 16-32 szálas procis, 32-64 giga RAM-os gépeket, 10-16 gigás GPU-kat, 4+ GB/sec NVMe SSD-ket, hát játékok, amik jellemzően konzolportok, nem nagyon használják még ki ezeket a hardvereket, mégis a technológia fejlődik, tolják előre a hardverteljesítményt. De pár évvel korábban is, ha nézzük, hogy a játékok milyen konzervatívak voltak, sokáig a 64 bitet se használták, meg csak 1-2 prociszálat, stb..
-
KROK640
nagyúr
-
-
Ez volt ez első ami nem indult el nélküle, lehet másik játék már hamarabb is használta, de elindult nélküle is, monjuk így visszagondolva a Heretic még korábbi volt (meg volt vmi röpülőgép szimes, de a nevére már nem emlékszem), talán az volt az első fecske, nem tudom hogy létetik-e ilyen lista, mondjuk a dosos gémek nagyja már abadonware, csak kell egy 486sx meg jó sok idő.
PeachMan vertikális elemtartóként kesed
balintka Attól, hogy 2 oldalas még nem biztos, hogy low density, szóval mennie kell annak 256-ossal csak eltart egy darabig amíg találsz hozzá, tapasztalat ('98-as gyártású BX-be is ment) -
törölt tag
Fene, bukik a dolog. Akku le van szedve az alaplapról, hogy ne marja szát, új pedig nincs beforrasztva. A külső battery lábkiosztását még csak-csak kitalálom, de a feszültségét már nem. Vagyis minden kikapcsoláskor elfelejt mindent. Szóval jelenleg nem használható sajnos. [link]
-
Azt nehéz találni sztem, elég ritka példány lehet.
(#74210) balintka : az 500- as Katmai amúgy szépen megy @550- en is. Feljebb nem próbáltam, a mérsékelt tuning híve vagyok.
Én is egy nemrégen épített P4- et tettem viszonylag későbbi házba, DVD íróval. A kábelek kissé rövidek, mert felsőtáp van alsótápos házban, de éppen elértek a helyükre, kicsit gubancos, de nem gond, lényeg hogy jól műkszik.
-
Czo
addikt
En "agyfaszt" kaptam, amig bekabeleztem most a gephazam, hogy minden elferjen. Igazabol, nem is abban a sorrendben van, ahogyan en szeretnem, viszont ez az egyetlen egy sorrend, ahol mindenhez eler a kabel (fentrol lefele: 5.25" floppy, mobile rack, dvdrw, zip250, 3.5" floppy, ssd). Gondolkodtam is rajta, hogy venni kellene szalagkabelt kulon, meg csatlakozot es legyartani a tokeletesen illeszkedo es szepen elrendezheto kabeleket.
-
Annyira nem voltak megkésve. Pontosabban más-más ütemben érkeztek.
A K5 az első körből kimaradt, de mire megfizethetővé vált a Pentium platform, addigra befutott. A baja annyi volt, hogy mindig le volt maradva 1-2 lépéssel, de az úgysem tudta földi halandó megfizetni.
A Cyrix kimaradt az első körből és rögtön a magasabb órajelű darabokkal indított. A sima példányok baja a BIOS támogatás és a melegedés volt. De ezt nagyon gyorsan korrigálták az L sorozattal. Az MX pedig már nem volt lemaradásban, addigra támogatták az alaplap gyártók és nagyon olcsó volt. Ha jól emlékszem sima P54C Pentium 133 vagy 150 került annyiba, mint a 200-as 6x86MX. A Cyrix FPU-ja gyengébb volt, de ekkora különbség szépen kompenzálta és egy lépcsőnyit még lehetett tuningolni. Mondjuk az intel még többet, a 133-as minden erőfeszítés nélkül ment 166-on, jól belőve pedig 188-on.
A Socket 7 felpumpálása kényszer volt, mert az Intel lezárta a buszrendszert, nem véletlenül ment el a Slot1 irányába. Az Alpha buszrendszere nagy előrelépés volt a K7-nél. Én csak azt nem értem, hogy miért nem maradtak a socket formátumnál a sokkal drágább Slot A helyett.
-
Bile Demon
őstag
Én mindig (1993-1997) leakasztottam a házból a 2db 3.5"-s meghajtó fémkeretét. Egy csavar tartotta + 4db fül.
Akinek kellett a cucc (tőlem), az megoldotta.
Akinek papa-mama nem engedte, hogy "szétszedje" a gépet, annak vagy volt mobil rack-je, vagy nem az én ismerősöm volt.
Ha nekem kellett a cucc, és mobilrackes volt a másik oldal:
Udvariasan meghallgattam a kérést, hogy vegyek már mobil racket.
Beletettem a csupasz HDD-t az ő rackjébe.
És nem vettem mobil racket.1999-ben lett külön elmenős HDD-m, kaptam egy bad sectoros 850MB Quantum Trailblazert., CD írásra gyűjtöttem rá az anyagot és azt vittem. Az is mobil reckben lett olyan, amilyen. Szerencsére (úgy emlékszem) HDAT-al formázva low level parancsokkal meg lehetett javítani a bad sectort rajta.
2003-ban vettem mobil racket, itthonra és a munkahelyi gépembe is (hogy ne kelljen megbontani a benti gépet). Egyforma vipower ATA100 vagy ATA133-ast. A HDD ATA 100-ra lett átprogramozva, különben gyűltek a CRC hibák és/vagy letiltódott a DMA mód.
Elég kontrollált körülmények közt, két gépem közt egyforma rackek hordoztam a cuccot, míg egszer csak lett egy masszív perticiós tábla vagy file rendszer elszállásom. (2004 körül)A 2004-ben vásárolt USB2.0 - 2.5" ATA HDD házam azóta is megvan és működik, ugyanazzal egy 80GB Toshiba HDD-vel, amit 2004-2005 körül vettem bele (legolcsóbb leglassabb 4200rpm) USB2.0-ra az is overkill volt úgy emlékszem. Kb. mindenütt szokott menni, a saját vastag és rövid kábelével hátra bedugva. Az Y kábelét soha nem vittem/használtam.
1-2 éve dobtam ki az megsárgult, lefűrészelt sarkú (alaplap ütközött a sarkával) mobil rack keretet fiókkal együtt. Inkább rakok USB 2.0 kártyát retro gépbe, mint, hogy rackezzek...
Ott az IDE-CF, IDE-SD is erre a célra. -
Sztem ilyen "komplikáltabb" file műveleteket nem is erőltettem még USB drivere (többnyire pen vagy SD, de HDD- re sem). Ha másoltam akkor 1 folyamat ment csak. Megérkezett a 2 középkategóriás SSD- m, a kínai USB3-SATA kábelek meg már korábban, lehet hogy kipróbáláskor meghajtom majd többszörös ide-oda másolással, mit bírnak a Zen USB3.1 gen2- ben
. Ma már ki akartam próbálni, csak most a Nagymama laptopját telepítgetem
.
-
Amúgy ez látszik is. A 8core proci mellett, ha bekapcsolom az USB- s hangkártyát 2-3%- al nő a procihasználat, ha csak a belső X-Fi megy akkor csak 1%- on van nagyrészt a mutató. Persze a gyakorlatban nekem nem jelent hátrányt, mivel nem vagyok zenész, csak passzív hallgató.
-
Czo
addikt
Hm, nekem ugyan Intel chipsetek voltak abban az idoben, de ugy remlik, mar a TX chipset melletti PIIX4-hez is telepiteni kellett az Application Acceleratort, hogy az UDMA33 sebessege kiaknazhato legyen. Sott, ahogy nottek a merevlemezek, a 800-as sorozat melle pedig egyenesen kotelezo volt az IAA telepitese, mert ugy a 810/815-os chipset kapott 48 bites LBA tamogatast is. Szerintem semmi para nincs abban, ha a gyarto driverere szukseg van egy teljesebb funkcionalitas eleresehez.
-
Frawly
veterán
Akár. Nem ismerem a magyar viszonyokat, nem követem sok éve. Esetleg német eBay-ről vagy hasonlóról próbálkozni, úgy kiszállítás is rájön, de literenként még akkor is olcsóbban kijöhet, mint a 7k. Meg amiről én itt írok az a 99-100%-os cucc. A legtöbb helyen nem is árulnak ilyet, csak rendelni lehet. Amire esély lehet ilyen-olyan boltban, az az 50-70%-os fajta, elektronikára az is jó, csak akkor kb. 1,5-2× annyit kell belőle elpacsálni, ami nem tragédia, de ezt az árazásnál figyelembe kell venni.
-
-
Sanchez638
addikt
Nekem K6III jobban bejött.. P2-3 slot-os rendszerek nagyrésze nem működött amiket vettem/kaptam. Plusz instabil és össze vissza működtek. Gondolom a slotos fos megoldás miatt. Viszont tény és való, hogy inkább különlegesség, mint használható a k6 család. De én úgy szeretem, ahogyan van.
-
Nem vezetem magam félre, és mást sem, az indokaimat már leírtam többször is.
- igaz hogy utaltam a korabeliségre is, de ez inkább a K6-2 tömeges piaci jelenlétre irányult (főleg)
- hangoztattam hogy nekem lényegesebb a ma elérhető lehetőségek tárháza a retroval (nálam gyakoribb hogy a korhűség másodlagos). A retrokedvelő user is ma használja a gépét, sokaknak lehet lényeges hogy utólag mit-mivel lehetséges kobinálni. Más kolléga is szóvá tette már hogy nemcsak a Te világod létezik, a szigorú korhűséggel, én a Te nézetedet elfogadom, Te is fogadd el másét
- ha Pentium/PPro utasításkészletet nézzük, akkor is jelentősen elmarad az Intel, alapórajelen
- Win alatt is elmarad, ha a 3DNow által generált +pontszámokat levonom, akkor is
- a szubjektív tesztsorra is utaltam, nekem lényeges hogy az általam kedvelt programokban mit hoz, és szeretem is ellenőrizni a saját műhelyemben hogy mi a valóság. Valamint más FPS kedvelők is léteznek, akik láthatják feketén-fehéren hogy mit produkálnak a procik ezesetben. Hozzáteszem még, hogy a tesztsor korhű programokból áll
- a bugokról is volt szó sokszor, kiemeltem hogy nyilván a BX stabilabb, de az SS7- et is be lehet lőni stabilra, csak sokkal szűkebb a választható driverek listája, és alkalmazni kell a későbbi meghajtókat, tehát a korhűség már emiatt is gyakran alapból bukik. A driverek frissítéseit nem véletlenül adják ki, a mai hardvereknél is az 1-2 éves driverek forrnak ki jóra/hibátlanra. Ha jól van driverezve, belőve, szó sem eshet problémákról
- folytathatnánk a nézeteink megvitatását sokáig, de lehet hogy olyan lenne mint egy parlamentben, ahol 51% a többségi koalíció, a vita fennáll, de döntés sohanapján születik. -
Lehet még mindíg a fiókban kallódna, ha nem hívod fel a figyelmet a DOS kompatibilitására. Win alatt destop ok (de 1280- ban csak 16 bit-sebaj), meg egy 3DM99- et futtattam én is, tovább nem kísérleteztem vele, Win- hez ott van mellette a GeForce.
(#72696) Madara-san : jól pörög, procit 1GHz- re téve már lenyomná a V2SLI- t. Nézd meg DOS alatt Landmarkkal, állítólag BX- ben a 100+k- s video eredmény borítékolható.
-
-
-
-
Frawly
veterán
Én is bírtam őket, félre ne értsetek. Nagyon cool volt a maga idejében, mint most az okosóra, meg a VR. Csodájára jártunk, nem csak a programozható számológépnek, de pl. a menedzserkalkulátornak is. Emlékszem egyik osztálytársam faterja valami mufti volt a paksi atomerőműben, neki volt egy HP menedzserkalkulátora, valami 286-os, 1 MB RAM, de ilyen low power cucc, spéci DOS futott rajta. Csorgott rá a nyálam rendesen, pedig akkor se volt sok mindenre jó, a billentyűzete hiába volt QWERTY, ilyen számológépgombjai voltak, amin irgalmatlan nehéz volt gépelni, meg csak szöveget tudott a kijelzője, abból is csak pár sorosat, monokróm, rossz kontrasztarány, meg a gép memóriáját is nehéz volt kimenteni, vagy programot rátenni. Ez is csak mutogatni volt jó, fantasztikumnak, hogy tenyérben elfér és mi mindent tud, de komoly munkát már akkor se lehetett rajta végezni.
-
-
-
Ízlés dolga, gondolom.
Van, amiben ez, van, amiben az jobb.
Viszont engem sosem igazán a tech specifikációk érdekeltek, inkább az, hogy valamit mennyire kellemes használni, hogyan tudom adaptálni az igényeimhez.
Az LCD tech nagyokat lépett előre az elmúlt 15 évben, de igazán az iparágon belül (gamingre gondolok) szinte csak a hajlítás és a képfrissítés növelése megy, számomra egyik sem egy különösebben érdekes dolog, az én igényeimet még a pörgős játékok alatt is simán kiszolgálja 60 Hz (amivel még külön jól is járok, mert nem kell különösebben erős GPU hozzá).
És hát 10-15 éve is olyan IPS monitorok voltak, hogy gyönyörű feketékkel, kifogástalan színekkel tudták közel ugyanazt mint ma, csak lassabb válaszidővel, több ghostinggal, stb
Ez pedig nem elég ennyi év alatt.Én azt szeretem a CRT-ben, hogy ugyan szövegmegjelenítésben még kiváló állapotban is életlenebb, mint az LCD-k steril tisztasága, ám a felbontás és képfrissítés rugalmassága, a szín és mozgásmegjelenítése annyira fantasztikus, hogy sokkal jobb érzés játszani rajta, mert ránézel, és él a kép, a fekete _tényleg_ fekete, nem tűnik annyira digitálisnak még egy értelemszerűen teljes mértékben digitálisan előállított játéknál sem.
Pl alig várom hogy a SW Fallen Ordert kipróbáljam CRT-n.Tothg86: Ja, nem véletlen. Zabálják az áramot, fűtenek mint egy kazán, akkorák, mint egy nagyobb PC, ráadásul gyártani sem egyszerű, néhány évente elmászkálnak a beállításai és szét kell kapni hogy utánállíts, stb
Az LCD egyszerű, pár réteg fényáteresztő / szűrő / egy folyadékkristályos műanyag lap, pár LED és egy kontroller, és csoki. -
Írtam az eredeti kérdésben. Játszanék rajta, VGA-tól UXGA felbontásig.
Reddites tapasztalatok alapján az aktív átalakítók lagja gyakorlatilag elhanyagolható, 1-2 frame, 120 Hz-en játszva ez az én szintemen érezhetetlen, de szerintem 60-on sem érezném meg.Az LCD egy trágya, ha nem natívon használom, az OLED pedig hol van még a megfizethetőtől? Plusz annak is natív felbontása van.
Amúgy meglepő, hogy ilyen kevesen használtok ilyesmi setupot.
Azt hittem, beírok és jön egy tucat ebay linkSok év LCD után sokan kezdenek netszerte rájönni, hogy az LCD gaming hatalmas öntökönlövés volt képminőség szempontjából, és kezdenek előkerülni a jó kis sugárágyúk a padlásokról.
A Sony szélesvásznú CRT-je irgalmatlan árakon megy már, ha épp lehet látni valahol.
Trinitron, Diamondtron monitorok ára szintén úgy ment fel mostanában, mint a Gamestop részvényeké, még shortolni se kellett.
Na de komolyan, mit csináltok itt a retróban, benchmarkoltok 20 éves gépeket LCD-re kötve?jokeph: erre a modellre gondolsz?
-
Nem kell szkeptikusnak lenned, hisz kijelentettem én is, hogy nincs analóg a kártyán (egy RX570, talán a 7xxx-es sorozaton volt utoljára natív analóg kimenet).
Ezért tartom kizártnak, hogy egy passzív átalakító megoldaná a dolgot, de ha jársz a környékemen Tim82, megpróbálhatjuk.
-
Időrendben gondolom jobban passzol (nem néztem utána). Az erősebb demok inkább a P-III/800-on mennek simábban.
Thunderbird 1400- at próbáltam retroként is, SIS lapban, de a DOS kompatibilitást nem is ellenőriztem. A7N8XE/3000+ M-Barton- al nem jó a DOS mem-kezelés, P4P800/Prescottal ok - legalábbis nekem ez a tapasztalat.(#72495) PeachMan : a 128 bites R9550 egész jól teljesít, de a Ti4200- tól elmaradt, legalábbis az én tesztsorom szerint. Lemértem pár db kártyát Prescott mellett, melyek éppen akkor szabadon voltak. Olyan középszint alatti kicsivel. Az igazi középszint a R9600XT és TX. Az XT Northwoddal is magasabb pontot kapott, a TX pedig mégjobb kártya, alacsonyabb órajel, de több pipa.
-
-
ityam
őstag
Milyen jó is volt a FOP38 am
Már nem emléxem hogy milyen procit hűtött akkoriban, de fura volt hogy egyszer csak megszűnt a porszívóhang. Átdugtam alaplapon másik tüskére a hűtőt akkor megjött megint a porszívóhang. aztán pár hónap mulva megint elfelejtett tovább működni és nem volt több procihűtő tüske az alaplapon és ment molex átalakítóval. Gariba visszavittem azért az alaplapot hogy nem megy róla a venti. Életükben nem láttak ilyen hibát. Mindenesetre a cserealaplapon nem kísérleteztem és csak molexről használtam elég sokáig. Mondjuk azóta sem hallottam hogy egy hűtő megölje az alaplapi FAN csatlakozót. Aztán lehet csak nem kerestem rá és azért nem hallottam -
Tualatin P3 1400S 2002 január. Ami mondjuk nekem baj, és így inkább építenék egy 2001-es P3 1266S-es konfigot. 2002 már számomra is teljesen a P4 kora. De 2001 még elmegy P3-asnak is, mondjuk sokak szerint az "igazi" P3-as kor 2000-ben ért véget, mikor kijött a Willamette P4.
Építettem a napokban egy ilyet 3400G-vel, aztán eszembe jutott, hogy veszek egy ugyanilyen házat, PicoPSU-t, adaptert, csak egy ITX-es P3 vagy P4 lesz benne, amennyiben létezik ilyen, és az ára se tragédia.
-
törölt tag
Nyilvánvalóan senki se várja hogy egy zárt szabványt egy többségében lelkes fejlesztőkből álló közösség annyira támogasson, ahogy a saját fejlesztője, mellesleg a samba windows alatt is egy retek, ahol tök random hogy melyik verzió működik, és melyik nem, milyen az authentikáció, látják-e egymást egyáltalán a gépek, ha esetleg más verzió van a gépeken, már egy újabb kör, stb. Capture kártyát is nagyjából a Pc felhasználók 0,0001%-a használ - természetesen mindig ki lehet emelni valami hardvert ami nem működik, vagy csak forszírozás után, de ha akármilyen átlagos géped van, menni fog. a Linux támogat HP plottereket a 80-as évekből is, a Gravis UltraSoundot is natívan, míg Win10 alatt már 2006-os még simán működő teljesen átlagos nyomtatók már beszarhatnak. Az rtx-eddel való probléma kizárólagosan az NVIDIA felelőssége, akik nemhogy egy csapnivaló minőségű zárt drivert adnak ki, még a kártyák firmwarejeit is szignózzák, szóval még fejleszteni őket is teljesen esélytelen. A nagymamám gépén 6 éve van Mint és teljesen jól meg van vele, pedig nincs sok türelme és elszántsága, és amit ő csinál az áll legközelebb az általános felhasználáshoz, (Firefox, Office, VLC) ne keverd bele egy mondatba az rtx kártyát meg a capturet és az átlagosat.... Már megint előjön, mint előbb a Voodoos kommentednél is, hogy nem gondolsz arra hogy attól még hogy te máshogy gondolsz valamit, nem jelenti hogy a valóság, ill. a többi retrokedvelő vagy épp géphasználó köteles alkamazkodni a te szokásaidhoz. Én pl. szeretném a voodoot digitális kijelzőkön használni, és már párszázat legyártottak ebből a kártyákból, szóval igény fixen van rá.
-
Frawly
veterán
Ja, a capture kártya szivatós, de annál enyhítő körülmény, hogy átlag felhasználók olyat nem nagyon használnak már vagy 15 éve. Aki ma már adást akar capture-ölni, az használ dedikált céleszközön valami eleve digitális megoldást, PVR streamrögzítés, vagy külső capture HDMI-n. Analóg adás meg úgy sincs ma már, amit rögzíteni kéne, max retrózók szenvednek VGA analóg kimenettel, de ezekhez is lehet kész külső HDMI capture-megoldásokat kapni.
SMB megint olyan, hogy Windows-specifikus, nem lehet tőle elvárni, hogy olyan jól megy, mint Windowson (azon sem megy jól, mert sokféle eltérő SMB verzió, meg Windows verzió okozhat galibát ott is), meg védelmére legyen mondva, hogy a linuxos NFS se jobb. De ez igazából sem nem a MS, sem nem a Linux hiába, hanem a problémát megosztásnál az okozza, hogy nincs egy modern, OS független, nyílt megosztási protokoll, ami minden OS alatt jól működne, és össze tudná hangolni a különböző protokollverziókat, autentikációs és jogosultságkiosztós szinteket. Az iparágnak össze kéne fogni, és szabványosítani, implementálni. Aki hardcore, megoldja HTTP(S), S(FTP), SSH valamelyikével, kezdőbbek meg szenvednek SMB-vel, és örülnek annak, hogy egyáltalán megy, nem hogy fele sebességgel csak.
#72414 nakos1212: egyetértek, én is használtam már sikerrel elég sok gépen. P4-től, Asus eee PC-n át, Fusi Amilo, Latitude, ThinkPad, Elitebookig egy csomón, mindenféle nyomtatóval, webkamerával, hálózati csatolóval, alapvetően mindre fel lehetett tenni elég normálisan, max. egy firmware-t kellett felpattintani, vagy tárolóból kernelmodult feltenni. Talán egy olyan hardverem volt, ami nem volt támogatott, ócska eee PC-ben lévő integrált GPU, ami nevében Intel volt (Intel GMA3600, de igazából nem Intel, hanem egy PowerVR chip, amihez nincs linuxos driver), de szoftverrenderinges vsynces kompozitorral így is használható volt a gép arra, amire egyébként az ereje egyébként is elég volt. De az nem is rossz arány, 8-10 év alatt 1 ilyen hardverbe belefutni a sok között. Összességében Windowszal több problémám volt ilyen téren.
-
Frawly
veterán
A Plug-n-Play nem volt rossz dolog, de az első időben se a korai hardverek, se a korai Win95-ök nem implementálták tökéletesen, így eleinte sokaknak volt vele negatív tapasztalata.
Linux vegyes. A legtöbb gépen ma már elég jól megy, nem kell sokat reszelni, mivel kernelben sok driver benne van, és ezeket nagyobb mainstream disztrók bele is forgatják, meg a szükséges firmwarecsomagokat is mellékelik. Nagy szívás akkor lehet, ha egzotikus a hardver, egzotikus GPU (PowerVR, Matrox, hasonló), egzotikus Wi-Fi-modul/hálókártya, egzotikus vagy 32 bites UEFI, érintőképernyő, stb.. Akkor valóban hajazhat a DOS-os, Win95-ös időkre.
#72411 zotyesz66: általában a Lenovo, Dell, HP laptopok linuxos támogatása jó szokott lenni. Ezeken egyesül a Wi-Fi kártya szivathat meg, de általában az is működésre bírható, csak kernelmodult kell feltenni és/vagy forgatni, meg külön fw-csomagot beszerezni. Van, aki huszárvágással úgy oldja meg, hogy vesz bele egy olcsó USB-s mini Wi-Fi modult, amihez van rendes drivertámogatás, és használja azzal. De az elterjedtebb Wi-Fi kártyáknak a támogatása jó szokott lennie, Realtek, Intel kártyák, kivétel ritka ezek között. Qualcom, Broadcom, stb.-vel nagyobb eséllyel lehet szívás.
-
envagyok
veterán
Ott a pont :) Nyáron még tényleg nem volt.
Már cserélem is sima Audigy2-re
Audigy2 kb 2002.nov
Audigy 2zs kb 2003.nov
Figyelmetlen voltam, mert eredetileg 2003-as csúcs gépnek szántam, annyira nem vagyok AMD-vel képben, azt hittem s939 váltotta a s462-t 2004-ben, és a s754 a s939 alsószegmenses verziója. Az nekem kimaradt, hogy 2003 végén volt egy s940 szerver konverziö asztali szegmensbe, ès persze az is, hogy a s754-nek volt egy pár hónapos hattyúdala, amikor jónak számított. -
envagyok
veterán
Utánaolvastam kicsit most, mi volt a helyzet 2003 őszén AMD vonalon.
Fx-51 s930 és Athlon64 3200+ s754 volt csak ősszel
[link]
Kb 5-10% előrelépés volt az AthlonXP-hez képest, de a s940 inkább szerver foglalat volt ecc registered ramokkal, a s754 meg 1 csatornás.
Van arról infód, hogy a s939 lapok mikortól voltak elérhetőek?
2003 vagy csak 2004? -
envagyok
veterán
Tudom. Párszor ezt átbeszéltük.
Félreérthetően fogalmaztam.
A csúcsot az oprendszerre értettem. Sp2 2004 végétől volt.
Ramból az a baj, hogy ezüstöt szerettem volna hogy passzoljon a bordához, abból nincs kisebb.
Ha a gépet nézzük, akkor az 2003. Nyarán számít AMD processzoros csúcsnak. A 400 fsb 3200+ 2003 májusi és az fx5900 is. -
alvaro
senior tag
Sose is. Szívesen próbálnék még más chipseteket is, de S4 annyira ritka, hogy csodaszámba megy egy darab is, pláne használható állapotú.
S5/7 alatt is érdekes, hogy milyen chipset dolgozik, van pl. itt egy PCChips Opti Viper, na az például rettenet gyérDe annyira, hogy esélyes, hogy egy 100-ra húzott POD (próbáltam vagy 5-6 darabot, egyik se igazán stabil, egy Quake timedemo erjéig még jobbára elmennek) egy jóféle 486-os lapban veri a Viperbe tett P100-at. De ez benne a szép
-
envagyok
veterán
Ránézésre minden oké.
Megnéztem a procit, az is épnek tűnik, nincs lesarkazva.
De holnap kiszerelem a házból, még jobban átnézem, de mindenképp repülni fog, aztán tesztelem helyette Abit NF7-S-el vagy DFI lappal.
Kár, pedig szép volt a zöld MSI lap zöld FX5900-al, na mindegy akkor az megy az ASUS PC-DL dual P4 lapba, az is zöld
Az Abithoz színben passzoló max gainward vagy sparkle fx5900xt-m van@krok640 vcore emelésnél már windowsba betöltésnél újraindult.
lap/cpu/táp ezek maradtak
-
A mérési lista már kötött :
3DMark99
3DMark2001
Shiny
3DBench2
Landmark2 CPU/FPU/video
Doom1.9s
GLQuake1 StartTimerefresh
NPRQuake1 StartTimerefresh
GLQuake1 640x480 TimedemoDemo3
NPRQuake1 640x480 TimedemoDemo3
Quake2 800x600 OGL StartTimerefresh
Quake2 800x600 OGL Map.demo1.dm2
3DM2001-Dragothic-Low detail
3DM2001-Nature
Quake2 800x600 3DNowOGL StartTimerefresh
Quake2 800x600 3DNowOGL Map.demo1.dm2Mivel sok procit végigmértem már ezekkel, ez nem változtatható. Megpróbálom mindenhogy, az Intelt is lehet 100MHz FSB- vel hajtani, meg a nem 100 FSB- s K6-2- őket is. 2.5x100, 3x100, meg a névleges 66- ok, stb. A K6-III+ @617 és a Katmai/500 @550 külön is ringbe szállt, a K6 megközelíti a Katmai/500- at, sőt egyes lépésekben (Win alatt is) jobb. De nyilván én teljesen másképp nézem, nem foglalkozom az időrenddel, csak a platformok abszolút teljesítménye számít nálam, az időrend ~20 év távlatából totálisan másodlagos, az érdekel hogy ma mit lehet kihozni egy retroból.
Tehát csak a procikat cserélgetem, az overkill videokártya mellett, a visszapakolás után amiatt is ellenőriztem a K6-III+ - al a rendszert, hogy minden rendben van-e, mert ha nem akkor nyilván a következő mérendő procikkal fals eredményt kapnék. AGP nélkül pedig itt meg sem próbálnám mérni az Intelt, mindegyik mellé a R9800Pro, és ki van küszöbölve a videolimit, mindegyik proci egyenlő esélyekkel indul.
A chipset pedig problémásabb (tudni kell belőni), de nem feltétlenül szarabb, ez ismét jól látszik a kettő SD kártyás körömben, intel majd AMD, és az AMD ott hasít szorosan az Intel nyomában, sőt néha még az @550- nél is jobb eredményt kapott.
Azért tartottam fontosnak ismét részletesen leírni ezt, mert van olyan tag(ok) is tudtommal, akiknél szintén nincs bebetonozva az időrend, és nekik félrevezető lehet ha az S7/SS7 le van szólva. Jó az, még visszatekintve is, már csak amiatt is mert csak kevés ember engedhette meg anno a Slotos korszakban az Intelre váltást, Copper pld sokáig horror áron volt, a húzott Cerka meg nekem legalábbis nem nyerte el a bizalmam, valamint lapcserével is járt, ami az AMD- snek +költség volt. -
-
Nem, korábban is linkeltem hogy az első K6-2 200MHz- es, vagy hibásan írja a cpuworld ?
Voodoo2- höz már anno is az L2 cache- el ellátott procikat ajánlották, tehát legalább Slot1 P2, esetleg még a K6-III+ ami még kihajt egy single V2- őt. SLI esetén pedig még 750/930/1000MHz esetén is skálázódik Copperrel. Tehát nem csodálom hogy a sima K6-2 mellett nem megfelelő az eredmény, nem odavaló a V2. Egyébként nálam a 233@262 MMX mellett először V2 volt, de avval is csak vánszorgott, inkább V1- et tettem oda, avval elfogadható. Még megkockáztatom hogy egy 550- es K6-2 egy jófajta SS7 lapban esetleg már elfogadható eredményeket hozna single V2- vel - lehet valamikor kipróbálom.
-
Hasonlót :
"az elso k6-2, gyk egy mmx szintje"
Ebből én az első K6-2- re kerestem rá, ami 200MHz- es, amiatt ragoztam tovább. Értem hogy Neked nem jön be, nekem tetszik hogy az S7- et továbbvitték SS7 vonalra. Csak kicsit próbáltam védeni a platformot, többször írtál róla eléggé negatív véleményt. Lényegében én is hangoztattam, hogy nyilván egy BX mindenben jobb, de attól még dönthet bárki úgy hogy kipróbálja az SS7- et (persze szívás lehet vele).SS7- hez van a legtöbbféle procim, lassan folytatom a tesztelésüket, de még mindíg van hátra kitérő project.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone-t használók OFF topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen videókártyát?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Nyaralás topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 9 9900X Processzor!
- i5-8400 Processor, 6 mag, Max Turbo 4.00 GHz, ajándék hűtővel-elkelt TheCrafter22, értékelésre vár
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col, i7, 32GB, GTX1660Ti
- Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
- Samsung Galaxy A54 5G , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol extra kontrollerrel dokkolóval
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest