- Milyen okostelefont vegyek?
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Fotók, videók mobillal
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
veterán
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #97682 üzenetére
Ez így van, 4GB alatt felrakni értelmetlen, 6GB kevés honlaphoz elég gyors legtöbbször, ha elég erős a proci és van mellé átlagos sata ssd. 8GB az ajánlott, ez DDR1 vonalon vagy 8 foglalatos szerver lappal vagy 4X2GB-os ECC ramokkal lehetséges.
Pikari: teljesen egyetértek, ha komolyan akar retró és használható gépet egyszerre, akkor a legegyszerűbb AM3 vagy AM3+ alaplap, hozzá Phenom II Quad proci, és 8GB ram. Ezen lapok túlnyomó többségéhez van még XP driver, ami feltelepül még widows2000 professional vagy advanced server OS-re is! Utóbbival kihasználható 8GB ram (PAE miatt) és 99/2000-es játékok mind elindulnak vele, illetve USB3 is működik egyes lapokkal vagy külsű adapterrel! Eddig GTX 960-at láttam vele elindulni képek alapján, így dual boot megoldható win10 mellé. -
petakpa1
őstag
válasz
DarthSun #97677 üzenetére
Értem. Ha egyszer belefér az idődbe próbálj rá esetleg.
@ Pikari. Világéletemben AMD cuccaim voltak, de pont az S754 és 939 ami kimaradt. Ehhez teljesen új alkatrészeket kellene szereznem, ami nem kevés idő, és pont abból van sajnos a legkevesebb
.
+Bőven lehet, hogy az van amit Fücsök007 kolléga ír.Lehet pont azért bíbedődök most el szívesen ezekkel az Intel gépezetekkel, mert anno kimaradtak nekem. Utolsó Intel procim egy P1-200 MMX volt Asus TX97-E lapban. Utóbbi mai napig megvan, de ma már egy AMD K6-2+ van benne 500 MHz-en hajtva. Az is ki van maxolva
.
-
petakpa1
őstag
válasz
DarthSun #97672 üzenetére
Igen tudok róla, hogy van i865-re épülő s775 lap. Kérdés az viszont, hogy ennek a lapnak a BIOS-a támogatja-e az NX bitet? Az mindenképp kell Win10-hez, már 32 bithez is.
+ Ugye PCIE slot sincs rajta, ami egy overkill GPU-hoz jó lenne. Tudom, AGP-re van AMD HD4650/70, de azért PICE slottal igencsak kinyílnak a lehetőségek overkill GPU terén.Te telepítettél erre a lapra Win10-et egyébként?
i865-os lapom nekem is van kettő is, de socket 478 foglalattal, hozzá 2 db SL7PP. Ezekre megint csak próbáltam Win10-et varázsolni, de kiderült, hogy már az SL7PP sem támogatja NX bitet, nemhogy a két i865 lap. Elméletileg van olyan socket 478 P4, ami támogatja NX bitet, de socket 478-on még akkor is hiányzik a NX bit BIOS támogatása sajnos, így Win10 on socket 478 projektnek neki sem futottam.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #97672 üzenetére
Az i915 nem az i865 leszármazottja. Az előbbi nem támogatja a c2d-t semmiképpen sem, mivel hardveresen tiltva van benne a multiprocesszoros működés. Az utóbbi régebbi, de támogatja, ezért van olyan lap+bios, ami kompatibilis a c2d-vel.
A nagyobb szám nem feltétlenül jelent jobb produktumot, kb mint videókártyáknál, a geforce 710 nem jobb, mint a geforce 690...
-
válasz
DarthSun #97642 üzenetére
Nem toltottem le a binedet, mert no way, hogy en megarol letoltsek barmit is. De a 0.10 alapjan, ez lesz az, nem? https://popelka.ms.mff.cuni.cz/~stoupa/gus/index.html Ezt en anno probaltam
nem adott eppeszu eredmenyt XP alatt. 98 ala nem kellett, hiszen, 9x alatt, nekem mukodott az 1.2-es beta driver, es a Max szolt vele rendesen, DirectSoundot hasznalva is.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #97624 üzenetére
Szimpla hwmix - ez a hallgatoi oldalon kimerul az interpolacioban, ennyi a csoda. A korabeli par khzes hangmintakkal sokat szamitott, foleg ugy, hogy az akkori gepek swmixel nem hogy interpolaciot nem tudtak, de lassabb gepek egy sokcsatornas modot sem tudtak lejatszani vmi grafika mellett.
De ennek mar kesobb nem volt jelentosege, mert a gepek annyira combosak lettek, hogy a cpu swes interpolacioja jobb volt, mint a gravis hwes megoldasa (kb ez volt az a pont, hogy a hwes megoldas korlatozova valt).
-
válasz
DarthSun #97632 üzenetére
O, kozbe megvan! https://github.com/grepwood/dos32awe Olyan DOS extender modifikacio, ami megoldja a real modu creative emulator, es a protected modu jatek kozott az "adatcseret". Ez a DOS4GW helyett van, tehat annak a funkcionalitasat valositja meg, plussz atadja a midit az aweutil TSR-nek. Ez nagy otlet, majd futok egy kort, hogy mennyiben lenne megtakolhato vele az emuset/megaem. Es akkor a Sam n Max CD-s verzioja is jo MIDI-vel szolna GUS-on
-
válasz
DarthSun #97624 üzenetére
DOS alatt mivel toltessz be mintat? Valami modern cucc? Back in the day, csak az aweutil.exe volt (amit adtak a kartyaval), ami real modu jatekokban adott general midi vagy mt32 tamogatast, de megmakkant, ha pl. Dark Forcest, vagy mas protected modu szoftvert kellett az AWE gyari, ROM-janal szebb hangminosegben lejatszani.
-
Pista0001
addikt
válasz
DarthSun #97605 üzenetére
Én is úgy láttam, ahogy a többiek írták. Muszály lehetett pci-ra is kiadni valamit, de fejleszteni túl lassú lett volna, valószínűleg már az ötlet is túl későn jött. Megvették hát gyorsan az elérhető technológiák közül a legkevésbé rosszat cégestől, és kiadták a terméküket a saját nevükön.
-
válasz
DarthSun #97605 üzenetére
Az SB128, az nem "SB"
A Creative elegge nyogvenyelosen kezdett PCI-os kartyakba, nem volt se az SB 16 PCI, se az Awe64 PCI sikeres. Az Ensoniq AudioPCI viszont egesz jo DOS-os kompatibilitassal birt, igy felvasaroltak oket, majd "atcimkezve" kiadtak a Creative is az Audio PCI-t tobbek kozott, SB 128 neven, de ugyonezt vetted meg, ha SB 64-et vettel, meg meg egy csomo mast. Ez evolvalodott at a Live digi hang reszebe is, tobbek kozott a DOS driver, illetve az SB Live! legidegesitobb resze, a fix sampling raten valo moka is az AudioPCI-tol jon, csak mig a Live! mar 48kHz-n fixelt, az AudioPCI-nal ez meg 44.1kHz volt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #97602 üzenetére
Persze, a PC mai napig a legjobb játék platform
Persze mostanság vannak konzol exklúzív címek - mert enélkül a kutya se venné azokat, vagy legalábbis kevesen - de 2-3 éven belül minden kijön ezekből PC-re is, sokszor szebben, bővebben.
De már a DOSos időkben is igaz volt, hogy volt egy cím mondjuk C64-re, Amigán szebb és kicsit bővebb is volt olykor, PC-n meg mégszebb és még bővebb. -
Pista0001
addikt
válasz
DarthSun #97600 üzenetére
Isa-s kártyám egyedül egy Vibra 16 volt, azt használtam is az integrált helyett, mert kisebb hangfalakat elvitt külön erősítő nélkül
Most retrózni van SB16 PCI és egy Live, na meg az Emu, amit múltkor kérdeztem, hogy valaki ismeri-e. Eddig csak a 16 pci-jal jártam sikerrel, a Live valahogy nem akart működni 98 alatt. Xp alatt asszem nembis próbáltam végül.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #97597 üzenetére
Superbike nekem kimaradt, jó tipp volt a Moto Racer 2, régóta törtem a fejem mi lehetett az a játék
De legnagyobb kedvenc a Rally Championship 2000 volt. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #97581 üzenetére
Gondolom a Starwars racerre gondolsz, mint egyik legkompatibilisebb játék. Rémlik mintha Win7 alatt vagy akár Win10 alatt is tudtam volna vele játszani.
Moto Racer 2!! Hát ez az ... ez volt az a játék amivel játszottam '99 őszén, és motoros volt. Köszi(leellenőriztem most YT-n gameplayel és szinte biztos h ez volt az) Ez ment 32MB RAMal és az S3Trio-val is játszhatóan.
-
válasz
DarthSun #97590 üzenetére
Ezek teljesen hetkoznapi konfigraciok voltak anno is. Nekem most is, es regen is 3 hangkartya volt a gepben ebben az idoben, egy GUS, egy ESS es egy Live, kepet produkalo kartyabol pedig volt ido, mikor 4 is volt a gepben, 2db Voodoo 2 es 2 DB "2D" kartya, hogy lehessen 2 monitorom. A 98 nagy ujdonsaga volt, hogy lehetett osszesen 8 VGA kartya a gepben.
-
válasz
DarthSun #97588 üzenetére
Kepes vagy olyan VxD drivert kesziteni, amit Code2-vel nem tud betolteni, mert hianyzo rendszerhivasra fut a kodod. 98SE-ben eltunt par nem dokumentalt, de korabban hasznalhato rendszerhivas.
Ha nincs PS/2 egere, akkor a 12-es IRQ szabadon hasznalhato, ha az eger USB-s vagy soros, akkor nincs ertelme vigyazni arra, hogy szabadon maradjon a 12-es. A szabadon maradt, tehat nem hasznalt vonalakra pedig barmi kerulhet, nincs olyan, hogy rossz helyen van valami. Semmivel sem butabb ezen a teren a Windows 95.
Nezz bele a drivereibe, ezek jo oreg, 98SE elotti VxD driverek, siman lehet bennuk olyan, ami nem megy SE-n, de megy siman, vagy 95-on.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #97528 üzenetére
Ha halkan meg tudod huteni, nem… de a thunderbirdnel anno ugyancsak nagy problema volt, ezek a globalwin hutok nagyon zajosak voltak, addig a p3 a kis secc2 hutokkel vigan elvan. 2002/2003ban jottek a halkabb hutok, amik ertek is vmit (spire, zalman), de ha meg tuningoltad is, azok is karcsuak lehettek.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #97532 üzenetére
Nekem az S3Trio 3D/2X nevezetű kártyához volt Windows 98 alá volt balszerencsém vele, folyamatos glitchek (pl 3D MARK '99) háttérből "kivágott" effeketek, folyamatos asztéa dobálások stb. PHEJJ!!!
Ennél rosszabb VGA-m sosem volt!!!
Pedig mint felsoroltam pici feljebb csak az AGP szekcióban volt néhány, de ha kell a PCIE szekciót is fel tudom sorolni(bár ez már messze nem lenne releváns összehasonlítás nyilván)
Elsőre én is szerettem úgy ahogy, majd kellett 1-2 év mire rájöttem, mekkora szar, de nem haragszom senkire aki nosztalgikus értékkel tekint rá, mert végülis nekem is az. Az elrettentő szint...Ott voltam már a Pentium 166/233 érában is, még nem sajátként de havernél mindennap suli után (néha helyett) órákat, kicsit megéltem ezt is, meg a klasszikus Intel 740-et, vagy Vodoo RUSH-t is.
-
sidi
aktív tag
válasz
DarthSun #97537 üzenetére
Nekem Dell 486-os laptopban volt először LCD, annak jobb képe volt mint sok későbbi laptopnak, innentől tudtam, hogy le kell cserélni a 17" CRT-t, így 2006 körül vettem 15" Neovo LCD monitort, ami csak 1"-al volt kisebb a látható méretben.
Amúgy szerintem LCD-n az alacsonyabb felbontású DOS karakterek szemkímélőbbek, pont most állapítottam meg a 386SX-nél megint.Az egyetlen CRT ami még tetszett az zöld-fekete színű CGA:
Philips Computer Monitor 80, RCA bemenet (1 hang 1 kép) zöld megjelenítési szín,
eredetileg C64-hez volt, a hátulján külső potival lehetett áthangolni C64-re vagy PC-re,
az enyém most a szekrény tetején van, de ilyen mint ez: [link]
RCA kimenetű CGA kártyára kötve használtam:
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #97486 üzenetére
A képen látni normal/large/lba módot, azért gondoltam, hogy tud nagyobbat.
Ez 92 előtti pc lesz, így valami olyasmit olvasgattam, hogy az sb pro eredetileg 7-es irq-n van gyárilag és 220 az i/o. 220/7/1
A ct1350 SB 2.0-át gondoltam 240/5/5-re, a Gravis meg úgyis inites, annak 260/3/3/3/3 i-o/dma/dma/irq/irq.
SB Pro:
SET BLASTER=A220 I7 D1 T2
SB 2.0:
SET BLASTER=A240 I5 D5 T3
Viszont gondolom az autoexecbe nem írhatok be kettő set blastert, mert a 2. Felülírja az elsőt, gondolom én.
Ezért arra gondoltam, eleve az SB Pro ra lövöm be az autoexec.bat-ot, majd csinálok egy cms.bat file-t, amivel az SB 2.0-át állítom be.
A gameblaster/cms funkcióhoz kell egyáltalán így indítani a kártyát?Ps Itt azt olvastam, hogy az sb 2.0 csak dma 1-et tud : [link]
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #97369 üzenetére
Az is lehet, hogy csak desktopra kell. De ilyen felbontásnál már az is sokat elvesz a kártyából.
Nem csoda, hogy az FX5200 is gyorsabb nála.
Ne feledjük a GeF4 MX440 egy picit órajel emelt, átcímkézett GeF2 MX400 64MB.
Ahogy az MX460 egy még tovább emelt órajelű MX400 csak már akár 128MB-al.
Alapjaiban mind GeForce2.
Az FX5200 meg mégiscsak tulajdonképpen egy GeForce 5, még akkor is, ha az FX5200 konkrétan lassabb is mint a GeForce 3, de azért az már komoly lenne, ha a GeF4 aljától ami valójában a GeF2 közepe is gyengébb lenne.
Ez különösen abban az időben, amikor generációnként még egész sokat lépkedtek előre a kártyák (és az átcímkézés pont új, és merész terep volt) igencsak meredek lépés lett volna. -
gban
veterán
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #97347 üzenetére
Én végig a maga korára gondoltam természetesen. Vagy esteleg minimálisan utánbővítve, ami még 2-3 éves korábban megtörténik, mert később már inkább az egészet kompletten cserélik.
(lásd az előbb említett 2002-2003-as újság ahol már hirdették használtan az alakiépítéstől sokkal jobb gépeket).
A mai meddig bővíthetőség megint egy más szint, itt is van nyilván egy reális "handy" szint meg van az extrém. Az előbbi maximum 500GB-os IDE winyóig fog elmenni, míg az utóbbi : ami a csövön kifér -
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #97201 üzenetére
Persze, a későbbi házak jó hozzájuk, de igazából a jó szellőzés mellé egy "anti sleeper" hatást is keltenek. Mikor a ház alapján belövöd a 2010-es évek második felét, aztán van benne egy mittudomén ... Pentium II ...
Az említett ház nekem azért is lett volan jó, mert anna kidején sok helyen láttam, a boltba mi is jó pár C2D (olykor Pentium D vagy A64) konfigot raktunk össze ilyenbe, így nekem ez fejben "összetartozik".
Az, hogy a táp modern, az meg perszeAz Athlon XP-mhez képest a Corsair CX400 is modern (gondolkodtam is, hogy inkább a C2D-vel lenne egy korú) a Coolermaster Elite V3 600W meg igazából mind az Athlon XPhez mind a C2Dhez bőven túl modern
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #97211 üzenetére
Vga kartyan mulik de a normal 80x25 text mod 720x400 70hz alapvetoen. Megneztem a dell specifikaciojat, 75hzig tud, freesyncet is. Ahol ez nincs, ott gondolom marad a 60hz.
Ezert lennek kivancsi az osscre is, majd raszanom magam, hogy a modern vrr kijelzokkel rendesen megy e, meg milyenek a modvaltasok. Azert egy oleden lenne az igazi, ha mar modern kijelzo, jo lenne a macre is rakotni - csak a jelenlegi oledeknek nem jo a szubpixel resze, rossz az karakter olvashatosag.
Most megneztem par problemas demot mindenfele egzotikus felbontassal (320x256, fake modok), szepen vitte mindet, egyedul egy magas frekvencias hackelt vga modot nem tudott. A modvaltasok is egesz gyorsak, szvsz digitalis crtn se lenne jobb.
Nagyon keves monitor tud vgat es 15khzet is, epp ez benne a poen. Crtbol is a broadcast monitorok meg par masik, de azok is a 80as evekbol vannak, tehat vgakent erosen kompromisszumusak. Ezzel a monitorral gyk le tudnam fedni a 87-2006 idoszakot.
Mostanaban csinalnak mindenfele scalert, ezert lenne egy ilyen monitort erdemes szetszedni, aztan a vga reszet lemasolni, nem hiszem el, ha az egesz monitort adjak 110 euroert, ne lehetne olcson megcsinalni. A filteropciot hianyolom belole, valszeg sima interpolacio, jo lenne vmi pixelszerubb.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #97207 üzenetére
Marmint konverzio nelkul? Amit en lattam eddig az mind konvertalta 60hzre, ez meg nativ 70hznek tunik. 60hzes kijelzon a 70hzes scroll nem szep folyamatos, hanem neha megroccen.
Elvileg az amiga 15khz is megy rajta, de meg nem probaltam, mert nincs hozza adapterem.
A kijelzo es a fenykepezo pixelek kozotti interferenciat latod, 27 col, es csak fullhd.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #97118 üzenetére
A Zen 40-50%-al gyorsabb / core, amiből 50%-al több van. (gondolom nem releváns ebben a tesztben)
Az i7 mellett 1080Ti van, a Zen mellett meg egy gyárilag 11Gbps RAM-os 1080+, ami szegény thermal trottlingol, mert még rajta van a csavaron a matrica. (5-10%-al magasabb órajelen ment régen és 73 fokos volt.)
A két kártya között ennyi a különbség:
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #97110 üzenetére
A hátteret lehet én is onnan emeltem ki, már nem vagyok benne biztos.
Amúgy érdekesség: R7 Kaveri IGP esetén rendhagyóan lenyomtam 99MAX-tól '06-ig + UT2004DEMO teszteket is XP és W10x64 alatt is.
UT2004 DEMO-nál ugyan az összepontszám XP alatt jön, de a minimumok sokkal jobbak W10x64 alatt.XP min: 18-28
W10x64 min: 36-4899MAX/2000-nél W10x64 alatt röhejesen kevés a pötty, 2001SE-nél már kezd az olló záródni, '03/'05/'06-nál viszont mondhatom közel egálnak.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #97018 üzenetére
Éppen az jutott eszembe, mikor az előző alacsonyan hagyott RAM beállításokkal mérted, hogy a géped már lassan elavult
Van már Ryzen 7 is, próbálkozz azzal(Amúgy megnézném milyen rekordokat döntene egy 5800X3D vagy egy 7800X3D -- csak ugye ott meg a tuning felejtős
)
Amúgy szép munka!
(lehet h nekem is le kéne futtatnom ezeket az Intelen?)
-
gban
veterán
válasz
DarthSun #97069 üzenetére
Igen, élőben sem szúrtam ki elsőre a bal felső sarokban lévő négyzetben a miro feliratot, a képen meg még kevésbé látszik.
zotyesz66:igen, az egy Trio32, az még megvan, szerintem a saját korában sem volt ilyenem, és méltatlanul kevés szó esik róla, mert szerintem jóval ritkább mint a Trio64 variánsai.
Vagy talán pont ezért, mert ritka. -
jokeph
nagyúr
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #97051 üzenetére
A PBO akkor lehet jó, ha rászánod az időt, és negatív offset Vcore-al kiteszteled hogy mi az a pont ahol elkezd jelentősebben teljesítményt veszteni egy magon/több magon. Erre a CPU-Z is megteszi, hamar lefut, 3-szor szoktam neki odaadni azt átlagolok.
2T-1T - próba-cseresznye, látom a ram alap frekijén megy, igaz Zen1-es a CPU (Zen2, de főleg a Zen 3 IMC-je jobb), de szerintem mennie kell. -
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #97045 üzenetére
A CF nem korhű
Csak ezt sokat használnám főleg zenére, játékra.
Jobb lenne minél csendesebbre építeni.
Ma jött pár érdekes kártya, egy sis315e, azt nem nagyon ismerem, meg egy elsa winner2000avi/3d
Az egy s3 virge vx.
96-os az is.
Érdemesebb azt rakni a gépbe a sima virge helyett?
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #97039 üzenetére
Egyformán jó, és még a benchmark is 1% belül volt.
Nekem mint kártya a Diamond jobban tetszik.
Elkezdtem összeépíteni az álló házba a p233mmx-et, most néztem egész komoly cucc van abban is, egy chaintech 5sim sis chipes s7 lap.
Már sajnálom kicserélni a Soltekre.
Meg Gigabyte lenne még tx430CD-rom kérdésem lenne még.
Van egy 4 lemezes cd changerem, akkor már betenném.
CDR-4300A
Ahhoz dos alatt mi kellhet?
Illetve ha szeretnék feltenni windows95-öst is, külön partícióra tegyem, vagy jó egyben és a w95 dos módja is megfelel?
Agyalok hogy korhű hdd legyen, 800MB-1.2GB közötti van quantum, wd , seagate, nem tudom melyik a megbízhatóbb.
Vagy legyen 2GB CF kártya? -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #97038 üzenetére
Kis kedvcsináló (a ramok minden esetben 4*8 GB Patriot Viper Steel 3600 CL17 SR modulok - 2 db 2*8 GB-os KIT):
3600X+X370, GDM OFF és CR1:5600X+X370, GMD OFF és CR1:
5600X+X370, GDM ON és CR1 - így is lehet:
5600X+X370, GDM OFF+CR1, valamint energiatakarékos setupolás, visszacsípve BIOS-ból all-core 4,1 GHZ és 1,1 Volt Vcore manuálisan:
A SOC feszt már az elején (még a 3600X-nél) manuálisan + offsettel belőttem 1,1 Volt-ra, ez kellett a 4 modul stabilizálásához 3600 MHZ-en, 3200-as G.Skill-eknél nem kívánta.
-
válasz
DarthSun #97018 üzenetére
Pihenésképpen gameval teszteltem tovább. Vas vissza a lájtos setre : Proci 4GHz/RAM 1866.
Zandronum 2 oprendszerrel, szépen megy mindegyiken.
-Win98/QFX3450/OGL/FHD/Live PCM+hullámtábla
-Win11/GTX165/OGL/FHD/Realtek S1200A PCM+MS szintiWin98 alatt betölthető a Live- ra custom font, de a Win11 sem nélkülözi, a VirtualMIDISynth- el tetszőlegesen nagy készlet tölthető be, a Zandronum pedig bármilyen szintit lát (meg a ZDoom is), bár most mindegyiket alappal használtam, egész tűrhető úgy is.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #96995 üzenetére
2T/1T sokkal kisebb különbség, mint a fenti órajelek. Egy ilyen 8 magos szörnyet csak visszafog az alacsonyabb memória sávszél.
A 3600/CL19 RAM-nak biztosan tudnia kell a 3200/CL17-et, a CL16-ot már nem feltétlen.
Ha nem megy a 3200, akkor a 3000/CL16 is sokkal jobb, mint az 1866/CL13. -
válasz
DarthSun #97006 üzenetére
A BIOS-okban a legacy USB emulacio, vagy az USB support, illetve, az ezekhez hasonlo elnevezesek azt okozzak, hogy a BIOS elkezd PS2 egeret es billentyuzetet emulalni. Tehat, a BIOS kodja fut, pollozza az USB-t es emulalja a PS2-t, mindaddig, amig be nem toltodik egy USB kontroller driver es az nem reseteli az USB kontroller chipet.
Az Y elosztodnal, lehet meg kell cserelni a 2 pin kabelet. Erre pont nincs szabvany.
-
válasz
DarthSun #96998 üzenetére
Mindegy, akkor megpróbálom Windows 7-et. Egy teljesen alap nem piszkált installer is bootol, csak ugye egy darab usb-s eszköz sem megy, PS2 csatlakozó meg nincs az alaplapomon
Próbáltam bele integrálni már nem tudom hányféle AM4 usb driver-t de nem jártam sikerrel. Amit X79-es használtam install-t az is gond nélkül bootolt, csak ugye driver miatt ugyan úgy nem ment se a billentyűzet, se az egér (USB Legacy Support engedélyezve van).
-
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #96979 üzenetére
Azért 96-98 környékén jó szivatás volt a ház kérdés...
Gondolom kb akkor volt sz AT ATX váltás.
Az ss7 lapjaim szinte mind ATX-esek, egy SiS chipes vsn csak AT, de még az s7 ASUS TX97-XE lapjaim is ATX-esek, így a ház miatt kilőve.
Úgy vettem észre, hogy normàlis (értsd nem széthullott, agyonvert, összesárgult) házat nehezebb beszerezni, mint a hardverek 99%-át. -
-
válasz
DarthSun #96959 üzenetére
Najó, ez így van, de a Quake game changer volt.
Akkor minden megváltozott. Az volt a vég és a kezdet egyben
Tűkön ülve vártuk a verzió frissítéseit. Egyébként az elején szerintem 320x200-ra volt optimalizálva. Az első verziókban, nagyobb bontásban anomáliák voltak ... már ha jól rémlik.
Ahogy jöttek a verziók úgy javult a kompatibilitása is a különféle VESA felbontásokkal.Win95 alatt indítva felismerte, látta az ipx hálózatot, LAN partyn hasznos volt. Főleg ha már teljesen használhatatlanra meg volt omolva a Win95. Ha a Windows hálózata még éppen működött, akkor a Quake is
De a megjelenés után pár hónappal már volt neki natív Win95 támogatása + OpenGL a Voodookhoz.
Nehéz ügy, nem tudnám megmondani hova tartozik.
Probléma a behatároláshoz, hogy ekkora címek nagyon sokáig velünk lehettek.
Az első bétáját még 486-on vagy 5x86-on próbáltam DOS alatt, a végére meg már Win95, OpenGL alatt ment már ki tudja milyen, évekkel későbbi gépen. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #96879 üzenetére
2007-ben volt szintén hasonló "élményem" leszámítva azt, hogy azon a melóhelyen olyan légkör uralkodott, hogy egy ilyen movenél az életeddel játszottál, ezért csak a háttérben korlátozottan ment bármi is, annyira, hogy a lassulás senkinek ne tűnjön fel (nagyon). (bár talán már ott is 2Mbit volt, de addigra otthon már 8Mbit).
-
válasz
DarthSun #96943 üzenetére
Z80 procit és FDD vezérlőt, bár ez utóbbit csak korlátozottan, csak írni, olvasni lehet. A formázáshoz a sima image dump nem megfelelő, mert oda kellene a film byte, lead stb. kezelés is. De akkor már az 1 és 2 oldal kezelést is bele kellene írni, szóval az még csak gondolati síkon van meg. Aki volt a Várban a kiállításon, az láthatta, hogy alapszinten már működik. Pontosabban az a jó, ha senki sem vette észre, mert akkor működött jól
Annyira nem nagy meló, csak tudni kell számolni, hogy az utasítások beleférnek-e az időkeretbe, vagy sem. 1.75MHz-es külső órajelnél még igen, de még ott is van olyan rész amire ráfér az optimalizáció.
-
válasz
DarthSun #96940 üzenetére
Nem, ez nem eretnekség, már nincs lnkivíció. Inkább guminő. De ha lehet maradnék az eredetinél.
Az eretnekség amit éppen írogatok. Szoftver emulálta hardver. Valaki más fejlesztéseként indult, vannak vele gondok, ezért futás időt próbálok optimalizálni. Ember mániája a lookup táblás megoldás 4x RAM olvasás, 4x vagyolás és 3 kimeneti regiszter írás. De a végén már látom, hogy változtatok a vason és így lesz 3 register shift és egy írás helyette. Sok-sok ns-ot lehet vele nyerni és akkor nem kell 166%-on járatni a procit. Na meg amit bit banggel csinál azt is átírhatom interrupt kezelésre.
-
válasz
DarthSun #96928 üzenetére
Ennél azért megengedőbb vagyok és ami alatt ha eldugva is, de megvan a DOS az már belefér. Szóval akár egy ízletesebb P3-ason is el tudok csámcsogni.
Youngtimerekből csak a ritkább darabokra kapom fel a fejem, az átlag szutyok PC amit kilóra dobáltunk ki nem érint meg. Az érdekes gép legyen egy RDRAM-os munkaállomás, vagy Dual Xeon-os desktop esetleg 2x dupla GPU-val megáldott SLI-s rendszer. Az XP még túlságosan új, kell neki még 8-10 év.
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #96928 üzenetére
vagy 8 bit-en és előtte.
#96929Pikari: poénos, a kedvenc stratégiám DX9-es (SC2), a régi kedvenc RTCW OGL-es, a Doom 2016 meg jól érzi magát Vulkan-on, vagy OGL is lehet.
Tudom-tudom, különc vagyok.#96932P41N: X58-on még nem néztem meg, (Xeon X5690) de sanszosan ott is hoz a HT OFF.
W7/10-el néztem sok konfigon, és mindehol jelentősen kevesebb a pont 99MAX-tól '06-ig. -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #96912 üzenetére
Nálam P5Q-ban a nagyon régi procik nem működnek. A core2duok igen, de a P4-ek (amiknek alacsonyabb az FSB-je) már nem bootolnak. Voltak, akik erősködtek, hogy náluk megy, és hogy a P5Q bizonyos revízióiban márpedig **néha** működik (náluk). Nálam nem. És hivatalosan a P45 chipset sem támogatja már őket (az alaplapgyártókra van bízva, hogy megpróbálják -e a támogatást belehackelni hozzájuk).
Úgyhogy a p35-neo mellett kötöttem ki, ami alapórajelen indított eddig mindent (p4et, cerkákat, c2d, c2q, első és utolsó generációsat is), és ráadásul a p45nél még gyorsabb is volt. A hátránya csak annyi, hogy a magas ram órajeleket nem bírja, és ha csak szinkronba nem rakod az fsb-vel, már pár mhz-től is borul.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Plus Black Használt, karcmentes 256 GB tárhely 3 hónap garancia!
- Vállalom Xianomi Okos kamerák, szoftveres javíttását
- 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest