-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
P5E3 Deluxe-nál sok lehetőséged nincs is.
Mivel az X38-as lapok (X48 is) csak az X33xx-es XEON-okat eszik meg, ezek viszont többségében natív s775-ös XEON-ok, tehát nem kell faragni semmit sem.
Magam részéről én se bántom a lapot, az érték, CPU-ból meg van bőven, P35/45-be szigorúan a CPU-t reszeltem bele.
-
envagyok
veterán
A 1366-os i7-990x-et 60-ért adtam el most nemrég pedig kb 9 éves. ( kb korabeli i7-920 gombokat ér)
775-ös QX9770 is simán elmegy 30-40 körül. (kbkorabeli q6600 párezer forint)
Pentium 4 extreme edition lassan elérhetetlen árú. (korabeli 3GHz gombok)A 8086k egy limitált kiadás az intel40 éves x86 történetének ünneplésére.
[link] -
envagyok
veterán
Én 80 fok fölött nem szeretem látni a retró kártyáim hőmérsékletét.
Nem akarom gyilkolni őket. Még átlagos játék mellett is hullanak, nem kell furmark.
Ha hozzám kerül egy vga első körben kompresszoros hűtőtisztítás, mert odabenn a takarólemez alatt érdekes dolgok lehetnek, és utána jön a tesztelgetés. Sokszor a gpu-t is újrapasztázom MX-4-el, mert ott is láttam már pár rémséget. Ezt érdemes megcsinálni, mert egy nem gyári tiszta állapotban lévő kártyát is könnyen kivégez 4-5 perc alatt a furmark.
A 3dmark nem jó.
Az nem hajtja ki a gpu-t, mert keményen procilimites.
Én az unigine tesztjeit használom. Azokat mindig be lehet úgy konfigurálni, hogy gyengébb vason is 100%-on tekerjen folyamatosan a gpu.
dx9-re unigine sanctuary
dx9-10 unigine tropics
dx10-11 unigine heaven
kell hozzá vcredist_x86.exe ha problémázik.
Ezek futnak ablakban is, mellette simán gpu-z-vel ki lehet iratni terheléseket, hőfokokat, fogyasztást.
Ha ez elmegy egy félórát hiba nélkül, az a GPU jó. -
envagyok
veterán
A csíkozás RAM hiba.
Szerintem nem sok érte.
Nálam 3db ultra 4db gtx van.
Az ultrákból 1 ami tuti jó, nem is merem emiatt használni, ráadásul asus rog strix
Van egy ami jó, de a gyári ventiprofillal directx hibával kiáll, ha sokáig 3d-vel használom. Feltekert hűtéssel jól megy, meg van még egy, az is jó. -
-
arn
félisten
de mas lenne, epp erre vagyok kivancsi
sot, a kabelek elessege kozotti kulonbsegre. az algoritmus alapelve mar megvan a fejemben, mar csak le kell programozni. meg nem vagyok biztos, hogy jo eredmenyt ad - de egy probat meger. lenyegeben a kontrasztos pixelek eloszlasat neznem.
photoshoppal probaltam lemodellezni, hogy a szin es szaturacio mennyit szamit, de ranezesre nagy kulonbsegeknel eleg kicsi szamszeru elteres jott ki.
-
Sanchez638
addikt
Semmi trükk nincs benne. Sokszor szerencsém volt/van. Sokszor mondogattam magnak, hogy akarom. Sose kergettem a ATI 9700 és 9700Pro-t, de mégis szembe jött velem mind2. Két különböző helyről. Napokba C kategóriástól vettem cuccot szintén netről. Aztán volt egy két érdekesség benne..
De azét tegyük hozzá, hogy a V5-ért másnap felmentem Miskolcra vonattal. Inne Pestről.. Mivel senki nem tudta nekem ott átvenni, posta kiesett, utalás kiesett.
De envagyok-ot se kell félteni, már a fél világot megvette...
-
arn
félisten
attol fugg mikori a kartya, a pro gyk csak a gts gyorsabb memoriaju verzioja. a chip ua, tokmindegy mit irtak ra, hivatalosan csak decemberben jelent meg a "pro", de a drvben mar emlekeim szerint nyaron is gts/pro neven detektalta a kartyat. gondolom osz elott gts volt a chipen tobbnyire, utana meg gts-pro vegyesen, aztan csak a pro maradt. ultra gyanitom az lett, ami jobban birta az orajelet, a jobb kihozatalnal mar ennek sem lehetett sok jelentosege. a gf2ti a 150 nanon gyartott verzioja, ott mar az alaporajel is az ultrae volt.
-
envagyok
veterán
Megvan a trükkje, mikor egy AMD processzort húztam ki lábastól a lezárt foglalatból régen, akkor jöttem rá, hogy egy pici oldalirányú forgatással pikkpakk elenged.
Már csak azért is érdemes egy vga-t megnézni, mert tutira 4-5 fokot nyersz, illetve nem tudod előző gazdik mit műveltek vele. Ezüspasztás csodapasztázások, és társai. Vagy a vaterás imi bácsi, aki nem is tesz pasztát, mert szerinte hülyeségA minimum, hogy kompresszorral ki kell fújni a hűtők lamelláit.Aztán érdemes elolvasni korai teszteket hőmérsékletekről, és ahhoz mérni, hogy megy most.
Árulgatok most jó áron GTX 1060-akat, és pont hozott egy srác cserébe egy GTX770-et beszámításra.
Giga 3 nagy ventis, hatalmas hűtővel. Már alapjáraton 40 fok felett volt, 3d tesztnél szempillantás alatt 60 lett, majd elment 80 fok fölé kicsivel. Adtam is vissza a gyereknek egyből, hogy köszönöm, nem. Látszott a nyákon is, hogy görbült picit, és mondtam a srácnak, hogy valszeg nem fekszik fel egyenletesen a hűtés, akkor szokott egyből ugrani a hőmérséklet. Illetve az alapjárati és terhelt hőmérsékletek a korai tesztek szerint 20 fokkal kevesebb kellene legyen. Mondtam, próbálja pasztázni, és ha megáll 65 fokban a gpu, akkor hozhatja, beszámítom. -
Frawly
veterán
Ezt a szóban forgó kártyát nem ismerem, de ha tényleg olyan, hogy forrasztás csak úgy elengedi, akkor úgyis megette a fene, az egészet nem érdemes használni, le kell írni veszteségként. Ha meg normálisabb gyártású kártya, akkor meg szimplán lecsavarozható róla a hűtő és simán újrapasztázható.
-
Frawly
veterán
Bizony, hogy van, aki azt vallja, hogy újra kell kenni. Nem véletlenül. Sok ilyen kártyára eleve újkorában is csak ócska pasztát raktak, amit az userek sem cseréltek le, sokan azt sem tudták, hogy lehet. Közben meg az évek alatt a gyenge minőségű gyári paszta rég kiszáradt, csak egy ilyen széttöredezett, összeégett műanyag lemez lett belőle, semmilyen hőt nem vezet már a hűtő felé.
Pont azért kell cserélni, mert a melegedés kinyírhatja a hardvert, és mivel az van, amit írsz, hogy a szenzor sem mér pontosan, előfordulhat, hogy mikor még azt látod, hogy megengedett tartományban van a hőm., már rég túl forró a GPU-nak. Tényleg nem szabad sajnálni azt a jelképes összeget egy kis izopropil alkoholra és egy normális pasztára.
-
envagyok
veterán
GTX295 2 nyákos, 9800gx2 és 4870x2 HD6990 HD7990 a legdurvább.
Azokat nem is merem gyári beállításokkal nyűstölni. MSI Afterburnerrel egyedi profilt csinálok, és nem engedem 70 fok fölé. Inkább hangos legyen, mint egy újabb hősi halott.
A GTX285 viszont meglepően hűvös és halk. És az egy nyákos GTX295 is sokkal jobb, mint a 2 nyákos. -
-
Te írtad, hogy majd úgyis írom. 478 mint youngtimer? Kb. így mérem: youngtimer az amin nem fut el már egy friss linux distro. Oldtimer az ami basic prompttal indul és/vagy osztrák schillingért vásárlás után igyekeztek a honfitársaink szorgalmasan hazacsempészni. Amit ezek nem fednek le az a matuzsálem vagy "nagyvas" Mondjuk bajban vagyok, mert mondjuk a Nebulo-t ezek alapján nem lehet besorolni egyszerűen...
JSaN: [link]
-
Akksit leszedném, 2-3 helyen rámérnék és ha rendben az összeköttetés kipróbálnám.
- Ha nem indul akkor is menthető, de nem éri meg rászánni 1-2 óránál többet. Egy Acorn-t nekilátnék megpatkolni, de egy 486VLB lap simán pótolható.
- Ha indul, akkor ecet, fogkefe. Esetleg a foglalatokat kiszedni, hogy alatta is szépen le lehessen kezelni. Végül jól lemosni és hagyni kiszáradni.A 486 még nem ördöglakat és még nem is ritka, de jó youngtimer építhető belőle.
szerk: r0b3r már leírta a teendőket
-
Ranagol_5
senior tag
Bezony. Elhúzódott a 775-ös gép összerakása, először azért, mert szereznem kellett a laphoz hátlapot, aztán meg azért, mert valami combos táp kellett a VGA miatt.
De baromi hangos a cucc a lap északi hídján lévő zajkeltő miatt. Az egész gép süvít, mint a szar.
Arról nem is beszélek, hogy a deszkának olyan vdrop-ja van, hogy lehidaltam. 0,03-5V, szóval volt egy pár fagyásom mire be tudtam lőni megfelelően a 400-as FSB-t 9,5-es szorzóval.
A memóriákat hagytam 800Mhz-en, jól mennek így a saját 4-4-4-12-es időzítéseivel. -
-
-
envagyok
veterán
Öcsém most ment el mozdonyvezető tanfolyamra, nemrég végzett. Először lehülyéztem, mert értelmes gyerek, érettségi, és autovillamossági+sima autószerelő. Aztán már most nyálazzák körbe a maszek vasúttársaságok netto 700-as ajánlatokkal. Rendőrök durván keveset keresnek, nem véletlenül kapták itt lébénynél az egész bagázst, itt nettó 150-ből már elég nehéz megélni főleg ha gyerekek is vannak.
-
arn
félisten
nem tart vissza semmi
csak erdeklodes kell hozza.
engem kezdetektol nagyon erdekelt a hw, folyamatosan az ujsagokat bujtam, es teszteltem az ismerosok cuccait, elmentem nyaron ingyen melozni egy szamitogepszervizbe, stb a tobbi meg jott magatol. sajnos ironikus, hogy ebbol lehet a legkevesbe megelni szakemberkent - igy maradt hobbynak. ennek a retro dolognak baromira orulok, hogy egy csomo olyasmit is letesztelhettem, amit anno nem. erdekes volt, hogy az elejen nagyon kodosen emlekeztem dolgokra, de mostanra tok jol visszajottek az emlekek. azt sem gondoltam, hogy epp ugyanolyan oromet okoz egyegy regi hw tesztelese, es birtoklasa, mint egy 500 euros videokartyae.
-
hege8888
aktív tag
Jaa... Van olyanom is, de csak PCI-os verzióban. Az is egy elcseszett cucc a hülye táp kiborígatós megoldással..
Asus P5S-VM alaplap integerált SiS videoval (8Mb), K6-2 550-es proci, 64 Mb ram. Kapott még 64-et.
A HDD Quantum Fireball lct 7,5 Gb. és 100/100Most azzal vagyok meglőve (közben megtaláltam a drivert), hogy ez nem plug/play kártya, ütközése van.
Nyilván állítani kéne a BIOS-ban, vagy a Win98-ban, de megkoptak az emlékeim, hogy mit kéne figyelini..A biosban a 3 PCI slotra olyat tudok állítani, hogy:
Option ROM Scan (Enabled/Disabled)
Enable Master (Enabled/Disabled)
Latency Timer (Auto/040h/stb..)Van egy másik menüpont, hogy:
PCI/PNP ISA IRQ exlusion
Itt fel vannak sorolva az IRQ-k, és annyi, hogy (Available/Reserved)A manualban az benne szokott, hogy melyik slot-ra hányas IRQ megy?
Illetve van hogy kiírja, még a boot elején, hogy ütközés van, van, hogy simán betölt a 98..
-
A HD3850AGP- nél nincs ilyen gond, 4850 meg csak PCIe van
, 4650/70 van AGP- ben, de olyanom nincs. Az X sorozatú AGP is ok tudtommal, de saját tapasztalat arról sincs. PCIe- ből 6850 van kettő is, szépen mennek, problémamentesek. 4x/2x AGP- ben a 9800- asaim is stabilak. 939- es proci mellett 8x AGP- vel a 9800 rosált, 4x- esre állítva stabil. Sebességet nem veszt a kisebb AGP- vel.
-
r0b3r
senior tag
Egy ugyanilyen, gyárilag fekete IBM XT-t linkeltem az előbb is, csak másik oldalról. Remélem ez már működik.
https://williambader.com/museum/at/at.html
Hátha most... és ez is.
(#61308) DarthSun
Igazából több helyen azt látom, hogy az IBM XT-knél több típusnál ez volt a korhű.
-
Ranagol_5
senior tag
Áh, semmi időm nem volt próbálkozni vele azóta sem.
Talán nyáron vagy tavasszal már eljutok odáig..
i740, Savage4-ből két fajta, radeonok meg nv kártyák várnak tesztre, meg 9100-as igp-s ati chipes lap, meg tápokat kell cserélni az összerakott gépekben, 3-486-osokat koppra rakni meg kitakaritani. Lenne dolog. -
envagyok
veterán
"látva h a Kyro II-őt 10k-ért kínálja.
De azt legalább kiírta, bocs haver"
Megbocsátom.
Tudsz olcsóbbat?
Ebayen most licitáltak egyet 10+postára (16k lenne mire ideér), ahhoz képest olcsó, postával 10 alatt adom, majdnem félár. Az fx5900u sem kellett itt senkinek olcsón, ott meg tépik egymást az emberek, hogy megvehessék. -
arn
félisten
Ezzel a tipussal nagyon melle nyultal, mert 64bites busza van, es csak 2001ben jott ki - az asus kiszorta a meglevo keszletet. Vhol a gf3 kortarsa, de lassu es nagyon melegszik - sajnos a chip az egyetlen kapocs az 99 vegen kiadott kartyakhoz. Vmi lassabb p4 v palomino tarsa lehetne.
A tua 2002es, gf4 passzol melle.
-
Szép darab, ráadásul műkszik, erről a chipről nincs saját tapasztalatom. Az S3 trio/TrioV+/TrioV2/Virge/VirgeDX-GX-GX2, ezekből rengeteg van itthon, eddig egy TrioV2 hibásodott meg, azt felhasználtam ram donornak. Ja meg van valami Vision is, az is jó még. Savage is vagy 3db, azokat még ki sem próbáltam.
-
Kicsit sz*nak pofon a peltier-levegő párosítás. Nézd meg mekkora a hatásfoka. Nincs értelme mondjuk 100W hideg oldali teljesítményt csinálni úgy, hogy a meleg oldalon 300W-ot kellene disszipálni levegővel. Ráadásul ekkora TDP-t simán meg lehet hűteni levegővel is. Szóval nem látom értelmét. Vízzel, főként ha két körös, akkor lehet csinálni egy hideg kört aminek van tehetetlensége. Nézd meg bacsis fagyasztóba rakott vizes tuningját, hogy mennyi ideig bírja akár csak 1-2 liter víz is. A meleg oldal meg lehet hatalmas, akár egy komplett radiátor is, csak a pumpának kell bírnia. Vagy csak egy vödör víz. De láttam már olyat aki vízcsapra kötötte a slagot
-
-
Igen, csak ugye megvan a harácsnak is a maga varázsa. De értelmetlenül nincs értelme. Bezzeg még egy Amigának simán szorítanának helyet a csajok
Más téma: Azon gondolkoztam, hogy megnézem mennyibe kerülne egy XT-IDE NYÁK. Egyet nincs értelme rendelni, de ha lenne elég érdeklődő, akkor már lehet lenne értelme. Természetesen bármilyen anyagi haszon nélkül. Fülére lassan, de biztosan elkészülnének.
-
r0b3r
senior tag
A Q9400-as proci, amit 5-6 évig használtam még nekem is el van rakva ínséges időkre, mert most csak egy gyengébb alaplapom van hozzá.
Nekem most egy kicsit szünetel a retró...legalább addig se költök.
Vettem végre egy normálisabb videokártyát és a 2013-as XCOM-ot tolom orrvérzésig.
-
arn
félisten
* feleslegesen fogyasztod az elemet
* regi elem kifolyhat, tonkre teve a lapot
* a lap bizonyos reszei aram alatt vannak, biztonsagosabb, ha nem
* ha sokat nem hasznalod, konnyen megszivathat vmi beallitasakkor tegyel bele elemet, ha folyamatosan hasznalod, vagy gepben van, amit idokozonkent eloveszel. de miert is kellene egy hasznalaton kivuli valamibe elem?
a frissen osszerakott gepekbe mindig jo minosegu, friss elemet rakok, ot evig tuti nem lesz gond vele. amugy meg van egy kis doboz, amiben van par masik elem, amit tesztelesre osszedobott lapokba rakok bele.
-
Venyera7
senior tag
Lecsaptam rá egy teljes konfigban van 5k teljesen jó ár érte.
Tudom sajnos, ez meg pci + sli is van rajta, a terv meg egy 6600gt sli építese lenne. Igaz a konfig amibe menne még nagyon nem állt össze, egyszerűen vagy nincs ami kellene vagy van csak drága...
sanchezsa
Elég combosnak tűnik a hűtése kap egy kicsi ventit és nem lesz vele gond.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- SSD kibeszélő
- Renault, Dacia topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- További aktív témák...
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged