Új hozzászólás Aktív témák
-
Morris
veterán
értem, akkor a következő akku is maradhat éppen 2000mA fölött ugye?
lenne még egy kérdésem. Mindkét akku garnitúra 1,2V-os. A géphez (HP Mz65) 1,5Vos energizer elemeket adtak. Nemrég írta ki a gyáriaknál, hogy battery low. most visszatettem, megnéztem és még az optikát is kinyitja
érdekes -
plömplöm
őstag
csak hogy fokozzam a hangulatot: Trickle Charge Current: 80mA
szóval vagy mégsem ugyanaz a recyko-eneloop-nemtommi dolog, vagy kitudja. mindenesetre jó lenne beleolvasni abba az "eneloop megjelenésekori" "Sanyo ismertetőbe"
amúgy jó a topik, magasan szárnyal a színvonal
-
cigam
titán
Sztem ez csak azért van, mert így eladhatja hozzá a salyát töltőit. Gyakorlatilag csak az önkisülés mértékét csökkentették le, és ezt domborítják ki. Én 2 készlet eneloop-ot töltök IPC-1-el. Eddig semmi gond, pedig volt már hogy több mint 10 órán át cseptöltésen ment. Persze lehet csak mázlim volt, és 20-30 (csepp)töltési ciklus után már lesz vmi változás, de eddig semmi.
-
Kernel
nagyúr
Ezt az ismertetőt szeretném én látni eredeti formájában. A töltőkről épp írtam a HWSW fórumon is.
Eneloop akkuhoz nem csak a 2 cellás MDR03 töltőt mellékelik gyárilag, mely valóban nem rendelkezik csepptöltéssel, hanem épp ugyanúgy árusítják egyszerű időzítős töltővel (a 4 cellás MQN04), valamint a 2 cellás USB töltővel, ami pedig csepptöltő funkciós gyorstöltő.
A Varta R2U akksikhoz ugyanazt a primitív időzítős töltőt adják, mint a régebbi akkukhoz és még lehetne sorolni.
-
*Ropi*
félisten
Mert az egységnyi sugarú felhasználó magától nem fogja tudni, mikor kell kivenni az akkut. Csak a durva példa kedvéért: kisütés nélkül, csak töltésre beteszi este 8-kor 1 A-rel, majd elalszik. Reggel 6-kor ébredés után kiveszi. Vegyünk egy, a példa szerint teljesen kisütött 2500 mAh-s cellát: valamivel több, mint 2,5 óra alatt lesz tele 1 A-rel, utána még minimum 7 órán át csurog bele a csepptöltés 60 mA-rel reggel 6-ig. Nem folytatom.
-
Kernel
nagyúr
A szemléltetés kedvéért a töltés szót használtam és a poén kedvéért a 100-as szöget említettem. Mégha nem is a legjobb példa, mivel egy szögön azért nem egyszerű teljesítményt leadni (mondjuk felizzítani), persze az is megoldható, ha nagyon akarom.
Ha azt mondom, hogy egy 100-as izzóra rátöltök 1 kWh villamosenergiát, vagy egy vasalóra, vagy a számítógép tápegységére vagy bármire, akkor ugyan furán fogalmaztam, de azért túl nagy hülyeséget nem mondtam.
Egy hozzáértőnek szerintem érezni kellene, hogy próbáltam részben laikus nyelven, de azért érthetően elmagyarázni valamit, vagyis ezen nem érdemes fennakadni. De ha nem lett volna világos, akkor most utólag jelzem.
-
Kernel
nagyúr
Nyilván egy áramgenerátor fix áramot ad, a melegedés pedig a teljesítménnyel arányos, vagyis a cellán mérhető kapocsfeszültség és töltőáram szorzatával (P=UxI).
Nem véletlen, hogy a töltés végefelé fokozódik a melegedés, ahogy egyre nő a kapocsfeszültség. Továbbá eleinte a bevitt energia még nagyrészt tárolódik a kémiai folyamatokban és csak kisebb része alakul hővé. Végén viszont a cella már nem tud több energiát felvenni, hanem hővé alakul lényegében az összes bevitt energiamennyiség.
A telítettség elérésekor gyorsan megemelkedő elektrolit-hőmérsékletnek lényeges szerepe van, állítólag pont emiatt esik kismértékben a kapocsfeszültség és teszi lehetővé a -dU jelenség érzékelését. Gondolom, a ventilátoros hűtés ezt nem befolyásolja mivel itt egy relatíve "hirtelen" megváltozó belső hőmérsékletről van szó, ami a hőtehetetlenség miatt nem tud rögtön átadódni a környezet felé.
De talán nem mindegy, hogy a gyártó által méretezett hűtésről beszélünk, vagy valaki barkács hűtést alkalmaz. Ha túlhűtjük az akkut, probléma adódhat a -dU érzékeléssel, túlzottan ellaposodik a feszültséggörbe, az elektronika nem tudja helyesen észlelni a kritikus időpontot. Mivel a -dU feszültség amúgy is igen kis érték, ha túlhűtöm, még kisebb lesz.
-
ISZOLE
senior tag
Átgondoltam. Tölteni áramgenerátorral szokás ezért a nagy ellenállás nem korlátoz semmit viszont nő a hőtermelés (emlékeztetőnek: áram négyzet X ellenállás).
Nagya21: Nekem 2300-asok vannak, mint írtam az önkisülés a nagyobb kapacitásúaknál sokkal nagyobb. A vakuban való használat egyébként valószínűleg igencsak rosszat tesz az akkuknak mert túl nagy áramot vesz ki belőlük, nem arra vannak kitalálva.
-
ISZOLE
senior tag
Az okos mikroprocesszort is lehet szarul programozni, én ezért vettem "márkásat" (már ha az Ansmann annak számít). Szintén ez okból használom ugyanezen gyártó akkumulátorait mert azokhoz tervezték a töltőt. Az én akkuim még maximum csak "tőgymelegek" voltak töltés közben.
A kis önkisülés érdekében kisebb kapacitású akkukat használok, azokban nyilván vastagabb rétegeket használnak.
Amennyiben a gyorstöltés közben tűzforróak lesznek az akkuk akkor két eset van, vagy nagyon sok a töltőáram vagy igen magas az alanyok belső ellenállása. Ez utóbbi esetben nem a töltő teszi tönkre őket, szarok azok már. -
ISZOLE
senior tag
Ez nyilván mind igaz, de én már két éve használom a fényképezőgépemet egy ilyen töltővel és a hozzá adott akkumulátorokkal (amik természetesen hordozzák a jelölést miszerint gyorstölthetőek, talán ezért adják a gyorstöltő mellé). Eddig semmilyen problémát nem tapasztaltam, a töltési idő bőven egy órán belül van,a feltöltött akkuk a gépben hónapokig nem merülnek le, egy feltöltéssel a speckóknak megfelelő számú képet tudok csinálni (nincs is másik készlet akkum, inkább tartok a tatyóban négy tartós elemet, még nem nagyon volt rájuk szükség).
Ezek után ha az akkuk hamarabb haláloznak el mint az ideális esetben akkor is legalább három évi használtam őket és nyugodtan veszek egy másik ugyanilyen garnitúrát kb. 5 doboz cigi áráért és közben röhögök azokon akik órákig töltenek-kisütnek-formáznak-bügyürésznek amíg én vígan fényképezek mert azért vettem az akkukat meg a töltőt.(Egyébként a mikroprocesszor igen okos állat, figyeli az akku külső hőmérsékletét és ebből tudja mennyi a belső és ha túl melege van akkor visszavesz a töltőáramból és bekapcsolja a ventit. Ha a külsejét hűtöd akkor ugyanis a belseje is hűl, csak tudni kell a hőellenállásokat, azt meg már csak tudja aki gyártja.)
-
TeeJay
félisten
ja értem akkor az ugyanolyan mint az Ansmann nekem
az is 700mA bár ott nem írják milyen nagy a kisütési áram
okés akkor mihent van lóvé rá veszek egy ilyen L-es töltőt is és letesztelem a 20-22akksimat
thnx a infókat
csak tudnám hogy 2éve mikor az Ansmannt vettem miért nem láttam még ezt a töltőt -
drkbl
őstag
-
-
TeeJay
félisten
fotón láttam már csak nemtudtam hogy ez az LCD-s az
végülis én 11ért vettem az Ansmannt
de majd ha 1x sok pénzem lesz veszek egy ilyet is
bár ahogy látom a kék színű verziója 16ezer körül van
szóval ez sem olcsó ám és csak a profiknak kell ennyire profi töltő
annak aki 2AA akksit használ egy kompakt gépben annak az én töltőm is túlságosan jó
pláne hogy az emberek nagyrésze a legolcsóbb akksit veszi meg mert neki az is elégna majd következőleg ilyenbe ruházok be 2 garnitúra vadiúj akksival együtt
-
Kernel
nagyúr
Nem értem, hogy jön ez ide, nem az IPC-ről volt szó. Igazából azt sem értem, miért magyarázgatod ismét, hogy egy áram egy dróton legfeljebb két irányba tud folyni? Beszélt itt valaki harmadik irányról?
Inkább arról volt szó, az Energy 4 láthatóan más koncepció.
Persze egyébként értem én, mi a problémád, de láthatóan hiába írom, hogy én legalább egy processzorvezérelt Ansmann töltőt alaposan kiveséztem, megismertem a működését belülről és utána esetleg másképp látom a dolgokat, vagy talán túl bonyolultan fogalmaztam?
Ha beleteszel egy feltöltött akkut akkor mutatja a kisütést majd tölt de rövid időn belül leáll ez bizonyítja hogy nem sütött ki előbb és az akku tele van.Ez nem vicc.
Naná, hogy nem vicc. De mit is bizonyít? Talán, hogy a mérnök munkája pont úgy működik, ahogy eltervezte. Igazából azt sem értem, mélyebb ismeretek és vizsgálatok nélkül hogyan lehet ilyen magabiztosan bírálni valamit, persze van ez így, nem szokatlan az életben... szomszéd néni, Magdi anyus stb...
-
blattida
nagyúr
Az, hogy Te manuálisa milyen programot indítasz el az IPC-ben, nincs összefüggésben azzal, hogy egy mérve teljesen feltöltött és rendben lévő akkut minek kellene kisütni.
Nekem is van energy 4-es töltőm, de én nem tapasztaltam, hogy minden frissítés/kisütés ugyanannyi ideig tartana, elég nagy eltérések vannak.
Ezen a precíz meghatározás alapján minden elektromos dologban, készülékben, alkatrészben, stb elektron áramlás van, semmi más. Nesze semmi, fogd meg jól... -
Kernel
nagyúr
Ha Te is ezt a fórumot olvasod, akkor legalább nekem nem magyarázod el, mit lehet csinálni egy akkuval.
Nagyon nem mindegy, hogyan írták meg azt a programot, amit a mikrokontrollerbe égettek. Mikor és miért dönt úgy, hogy ő most kisüt, vagy nem süt, vagy tölt?
Egy terhelési teszt, feszültség és belső ellenállás alapján hibátlannak, teljesen feltöltöttnek minősített cellát miért sütne ki egy intelligens töltő? Nem sok értelme.
Tesztperiódusokat lehet még beiktatni töltés és kisütés közben is. Lehet, elektronika téren másnak odáig terjed a fantáziája, hogy akkuba áram ki vagy be, meg még a hasát is lehet simogatni, én azért ezzel nem így vagyok.
Ha lenne ilyen töltőm, nyilván nem beszélnék a levegőbe, inkább meggyőződnék a működéséról műszeres úton, oszcilloszkóppal, meg ami kell ilyenkor, ahogy tettem a PhotoCam III esetében is. Már ott is elég érdekes dolgok derültek ki a boncolás során.
Noha javítok azért ennél összetettebb dolgokat (szórakoztatóelektronika, TV) még egy kis akkutöltő is tud újat mutatni, ahogy folyamatosan fejlődnek a dolgok.
-
BEE
addikt
De lehet hogy nem csinál végig egy ciklust, hanem csak egy tesztmérést végez.
Valamelyik töltő leírásában azt olvastam, hogy megméri az aksi
belső ellenállását és az alapján dönt, hogy csak tölt, vagy felfrissít.
Aztán hogy ebből mi igaz és mi marketing, azt a fene tudja.BEE
-
Kernel
nagyúr
De miből tudod, hogy tényleg kisüt? (Vagy "akar-e" egyáltalán kisütni egy töltött cellát?)
http://www.ansmann.nl/estore/download/Energy4.pdf
-----------------------------------
LED kijelzők:A LED pirosan és zölden váltakozva villog: „Refreshing” - frissítő üzemmód
A LED folyamatosan, piros színnel világít: „Charging” - töltési folyamat
A LED folyamatosan, zöld színnel világít: „Ready” - az akku feltöltése befejeződött / impulzus csepptöltés folyik
A LED pirosan villog: „Error” - hibás akku jelzése
------------------------------------------A frissítő programról nem tudjuk pontosan, mit csinál és hogyan. A mai eszközök birtokában és fejlesztői fantáziával sokminden megoldható, ma már másképp is meg lehet közelíteni a dolgokat. Amikor berakunk egy töltött akkut, valószínűleg (a PhotoCam III-hoz hasonlóan), egy tesztperiódus játszódik le először, a kijelzés erről nem feltétlenül tájékoztat, vagy mutathat átmenetileg/látszólag Refresh-t is.
-
Vamp
senior tag
Itt azt írják, a refresh funkció a az akkuk kondíciójának megőrzését szolgálja, és nem egyenlő a kisütéssel, értelmezésem szerint. Azonban az Ansmann leírásában 200 mAh-s kisütési áram szerepel, akkor most végülis mit csinál ez a töltő a refresh alatt?
Egyébként továbbra is fenntartom, hogy ha kisütött akkut teszek bele, akkor számomra mindegy hogy kiírja-e a kapacitást, vagy sem. Ha defektes az akku, az előbb-utóbb kiderül. Amúgy van error-jelzése a cuccosnak defektes akku esetén.
-
Vamp
senior tag
Így világos. Viszont. Csökkent kapacitással (tehát mondjuk max 300 mA a 2600ból) is képes elérni az akku mondjuk a "zöldhöz" szükséges feszültséget? Nagyon nem emlékszem a fizikai képletekre, de úgy sejtem, igen. (Remélem nem tartalak fel a hülye kérdésekkel).
Egyébként, így utólag, mivel lenne célszerű megmérni az elemek töltöttségét? Tehát nem egy IPC-t vennék, hanem csak ami megméri, mennyi ment az elembe töltés után.
-
ottkar
addikt
-
Vamp
senior tag
Értem, ezzel is okosabb lettem. Szerintem az lesz, hogy ha komolyabb felhasználási területre tévedek (mondjuk picit jobb fotómasina, mint a Kodak C330), akkor beruházok egy ilyenre, ezt pedig eladom. Addig pedig majd figyelem az akksik tartósságát.
Jó lett volna tudni erről a töltőről, de ez egy elég eldugott topic volt
Eyébként a maradék kapacaitást milyen módszerrel méri meg egy ilyen töltő?
-
Vamp
senior tag
Hm, hát nem tudom... Ha jól emlékszem, 200 mA-val süti ki az elemeket. Namost. Nem értem, ha tele elemet teszek bele, akkor 1-2 percig "frissíti", aztán kb 3 percet tölti, és késznek nyilvánítja.
Ha viszont kampós akkut nyomok bele, ott van, hogy egy órán keresztül is süti kifele, aztán 3-4 órán át tölti. Mivel annyira nem ráz meg, ha egy akku meghal a 6-ból, nem fogok multiméterrel méricskélni. Persze jobb lett volna egy töltő, ami kiírja a felvett energiamennyiséget, de most már mindegy.
Egyébként nem értem, nem teljesen kisütött NiMh elemet nem szabad töltőre tenni, vagy mi? -
blattida
nagyúr
Az akksi nem fogja megkérdezni, de az általad is említett szélsőségek egy normális töltőben is kiderülnek, hiszen rossznak, hibásnak, halottnak fogja minősíteni a gépezet.
Gyárilag szar akku esetén meg mindegy. A gyors töltés sosem volt hasznos dolog hosszabb távon, az ilyen extrém töltőáram pedig baromság, píárfogás, semmi más.
A kapacitás probléma megoldása technológia váltást igényelne, de a gyártóknak ez nem érdeke, majd ha a nikkel-metál hibrid lufi kidurran, gyorsan előhúzzák a tarsolyból az utódot.
Az eneloop jelenleg jó, de ő is duzzadni fog és hasonló sorsra jut, ám ez még a jövő zenéje.
Én szeretném, ha nem így lenne... -
-
Vamp
senior tag
Hm, hát szerintem ha megkérdeztelek volna titeket, akkor az Ansmannt ajánljátok
A viccet félretéve, elég sokat pecseltem rendes akkutöltő keresésével, elolvastam pár tesztet külföldi, és magyar portálokon is, sehol sem húzták le a töltőt, külön dícsérték a refresh funkciót, és a regenerálást. Aztán kézbevéve, a gyakorlatban picit szokni kell, hogy minden egyes újraindulás/elem kiszedése/betétele után újrakezdi a refresht. Ebből a szempontból szarul jártam. Azonban elég minimális hőterhelésnek teszi ki az elemeket, ahogy észrevettem, és maga a töltő sem melegszik. Sajnos az IPC-ről nem hallottam előtte, a leírtak alapján természetesen most már azt vennék.
Egyébként nem értem ezt a "ha lenne egy akkum, amiben 300 van". Mivel mind a négy cella önálló vezérléssel rendelkezik, egyedi programmal tölti a különböző elemeket. Ezt ki is próbáltam, egy teljesen teli, valamint egy félig lemerített AA-s akkuval. A teljesen teli-t 3 perc refresh után 10 perc töltésre, majd csepptöltésre rakta. A félig telit pedig fél óra refresh után 1 órán keresztül töltötte, majd csepptöltésre rakta.
Szerintem a refresh alatt megnézi, adott töltéssel mennyit növeli az elem töltési szintjét, és ahhoz igazítja a feltöltőprogramot. Amennyiben tévednék, üssetek, mint szódás a szódásüveget!
-
bogiboy
csendes tag
Ez az a fotó akku amit használtam és 4-5 töltés után tropára ment párosával mind a 4 db:
Főlap:
http://www.vartamintabolt.hu/?page=varta_toltheto_akku&SID=c9decf7a195f0efd8b7d232fcdc7894d
kép:
http://www.vartamintabolt.hu/product_images/800x600/varta_5706_photo_accu_aa_2700_p.jpg?SID=c9decf7a195f0efd8b7d232fcdc7894dÜdv bb
-
Kernel
nagyúr
Az IPC-1L-nél egyértelműen 4 párhuzamos töltőkör van, 3 Amperos tápegység tolja neki, ahogy kell.
De a technika mai állása szerint FET-es kapcsolókkal és processzor-vezérléssel mindenféle trükköket lehet csinálni.
Megoldható a 2, 3, 4 csatornásnak nevezett töltés úgy is, hogy a processzor érzékeli a berakott cellákat, sorba kapcsolgatja szükség szerint. Ahol nincs cella, azt a slot-ot kiiktatja. A periodikus töltőáramban külön mérési periódusok is vannak, amelyik cella feltöltődött azt, kizárja a körből. (A FET-es kapcsolók mellett itt még egy leleményes diódás trükk is befigyel.)
A töltőáramot egy impulzusüzemű áramgenerátor adja, mely természetéből adódóan stabil áramot tol, függetlenül a soros cellák számától. Az áramgenerátor kapcsolóüzemű megoldása minimális disszipációt, vagyis energiatakarékos módot biztosít. A töltőt ellátó tápegységnek sem kell 4x-es áramot leadnia, hanem csak a szimpla áramot.
Pl. láttam ilyen 4 körös töltőt a neten, melynél a tápáram alapján kitűnt, hogy bár 4 csatornásként reklámozott, mégsem igényel négyszeres tápáramot.
Viszont az Ansmann PhotoCam III töltőt gyakorlatilag is szétkaptam, lerajzoltam, majd azt vettem észre, hogy ebben egy olyan processzor van, mely két töltőkör független ellátását úgy oldja meg, hogy azok sorba kapcsolódnak, méghozzá minden jel szerint alapból 2 db 1,2 Voltos akkut kezel, de egy feszültségosztóval a gyártó 2 x 2,4 Voltra állította be. Tehát ez egy olyan 2 csatornás töltő, amely csak kettesével tud cellákat tölteni.
A képen a vonalak is jól szemléltetik a belső sorbakötést, az valóban úgy is van. Látható, onnan nem lehet kihagyni cellákat, megszakadna a kör. Továbbá még ez a 2-2 kör is egymással sorba kapcsolódik, proci érzékeli, hogy van-e betéve akku, FET-es kapcsoló szükség szerint kiiktatja / beiktatja a bal vagy jobb felét.
Itt jött a trükk, a kritikus feszültségosztó alsó tagjánál egyszerűen átvágtam a rézfóliát, a proci innen kezdve 2 x 1,2 Voltos üzemmódban dolgozik, méghozzá azt a kettőt egymástól teljesen függetlenül kezeli, ahogy illik. Emiatt persze 1-1 slotot rövidre is kellett zárni.
Végeredményben átkapcsolóval kétféle üzemmódban is tudom használni, ezzel töltök egy 2,4 voltos akkus csavarhúzot is (külön kivezetett csatlakozással megoldva).
-
-
neduddki
nagyúr
HI!
En nem tudom, hogy a Sanyo a twicell-be mit rakott, meg hogy ugyanaz aminoseg-e mint 6-7 eve /ara megvan hozza:- )/, de hogy a strapabirasaval eddig kommercialban versenyre nem kellt senki
Most en voltas 2000-as ill. 700as iparikat hasznalok, de nem tunik ugy mintha szarabbak lennek a 2500asaoimnal mod: ill a 1000eimneludv
neduddki
-
Szoles
senior tag
Kösz, én is úgy gondolom, hogy qka. Persze nem gondolom, hogy az Energizer jobb lenne mint a többi, csak éppen ilyet vettem anno.
Ha megveszem a töltőt a Conradnál, válasszam a 4 db GP REcyko-s verziót plusz egy ezresért? Azok jó akkuk, nem?Más: ha van egy darab aksi, amit be kellene indítani normál töltővel (ami kettesével tölt), akkor lehet-e úgy, hogy a másik aksi helyét rövidre zárom? (pl. egy rozsdás szöggel :-) )
-
-
-
p_adam
addikt
Köszi Csak már arra állítottam tegnap este azért kérdeztem hogy ez most hány ciklusos lesz és hogy azt hol írja hogy most kisüt v. tölt.
Update: Jah most nézem már az egyik töltésre váltott (látszik hogy ezekszerint eltérő mértékben használódnak el), ezután megint ki fogja sütni vagy kész lesz?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- GOPRO Hero 11 BLACK akciókamera - különlegesség!!! Labs fw 01.20.70
- Olympus pl5, Panasonic 20 1.7
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest