Hirdetés
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
krealon
veterán
válasz
bambano
üzenetére
"pont most pont ugyanilyen routert pont most téglátlanítottam.
egy ifconfig a desktopomon, tftpserver, recovery image, két perc alatt lehúzta és működik."Pedig hidd el, volt olyan firmware verzio, aminek a bootloader-e nem tudta a tftp recovery-t.
Te szerencses voltal, nem a korai verzioju firmware volt a router-en.
-
lverti
csendes tag
válasz
bambano
üzenetére
ip -6 addr show dev pppoe-wan
13: pppoe-wan: <POINTOPOINT,MULTICAST,NOARP,UP,LOWER_UP> mtu 1492 qlen 3
inet6 2a01:36c:1000:6a2a:94bd:eaa:5ca7:beba/128 scope global noprefixroute dynamic
valid_lft 481555sec preferred_lft 481555sec
inet6 fe80::94bd:eaa:5ca7:beba/10 scope link
valid_lft forever preferred_lft foreverA wan oldal a 2a01:36c::/32 tartományból kap egy darab címet, ahogy a HowTo-ban is van.
-
válasz
bambano
üzenetére
Digi pppoe üvegen jön.
Beírtam a szerver /etc/network/interfaces-be mtu 1492. Elszállt a szerver alig bírtam visszaírni egy live linux-al.
Az openwrt router az ifconfig-ban azt írja, hogy a pppoe-wan MTU-ja 1492.A szerveren a ping -s xxxx-nek bármit megadhatok nem ír vissza hibát.
Mit tudok még tenni?
-
btz
addikt
válasz
bambano
üzenetére
Szolgáltatótól /48-at kapok. Csak a LAN-on ez nálam default /64-re volt állítva.
A"18002"-t javítottam, azt közben én is észrevettem. 1802 akart lenni, de mivel /56, úgy is 1800 lesz belőle a router1 LAN-ján.
A többi hibát amit privátban küldtél, átnézem ami tényleg olyan azt javítom.
Helyesírás ellenőrző is van a böngészőben és a linkek és az idegen kifejezések kivételével semmit nem húzott alá piros hullámos vonallal. A "mindkét" szót sem egybeírva. De még az "egybeírva" szót sem jelzi most, hogy beírtam.
-
footy
addikt
válasz
bambano
üzenetére
Az a problema hogy nem tudom kihagyni az openwrt-s routert, mert az a padlason van beepitve az antennaval egyutt. A sophos tuzfal pedig a pinceben lenne. Azt egyebkent sem tennem ki az idojaras viszontagsagainak. (Szerintem egy X86-os rendszer erzekenyebb ra mint egy ARM SOC)
Az LTE kapcsolatot PPP-vel hivom meg, viszont ha a sophos tuzfalrol inicializalnam a kapcsolatot, akkor szerintem PPPoE kellene mert ethernet keresztul akarok PPP-t. Vagy rosszul gondolom? -
válasz
bambano
üzenetére
Én is gondoltam erre, de teljesen rendszertelenül akadt meg a cucc. Viszont attól még lehet, hogy ez volt mögötte, mert béna voltam megnézni, hogy éppen hogy áll a lease a WAN lábon. Amúgy nem hiszem, hogy keveredett volna (hacsak nem bug), inkább a WAN DHCP lease megújításra tippelnék, ha DHCP gond lehet.
Amúgy (elvileg) 12 órás lease time van ezen a gány hálózaton, ez meg pár percenként dobta el magát...Na mindegy, azóta már leszedtem a routert, eladom repeaternek

-
suste
veterán
válasz
bambano
üzenetére
szerintem itt pont az a lényeg hogy ez van kéznél (0ft
)
meg az ilyen mókolás általában kicsit (vagy éppen nagyon) a kütyü és annak mókolásának szeretetéből jön
és ha még sikerélmény is van....
pár dollárért van mindenféle táp, de ezekből is több darab van szinte mindenkinek a sufniban
és 2-3000ft-ért 4portos switch + wifi + 2xUSB2 szabad felhasználása sem rossz szerintem -
-
tlac
nagyúr
válasz
bambano
üzenetére
hmm..
root@OpenWrt:~# exportfs -a
exportfs: /etc/exports [1]: Neither 'subtree_check' or 'no_subtree_check' specified for export "192.168.1.0/24:/mnt".
Assuming default behaviour ('no_subtree_check').
NOTE: this default has changed since nfs-utils version 1.0.x
exportfs: /mnt does not support NFS export -
vargalex
Topikgazda
válasz
bambano
üzenetére
Szia!
A kollégához hasonlóan én is egy scriptet futtatnék, ami a túloldal elérhetőségét ellenőrizné. Akár viszonylag gyakran is, azaz nem feltétlenül cron-ból futtatnám, hanem a script-ben lenne egy végtelen ciklus benne valamennyi sleep-el. A biztonság kedvéért úgy csinálnám, hogy ha x ellenőrzés szerint nem él a kapcsolat, akkor építeném újra a link-et.
-
-
_NCT
addikt
válasz
bambano
üzenetére
Mondjuk megakadályozom hogy felkúrja a routert és a rajta lévő adatokat, esetleg hozzáférjen ssh-val a teljes hálózatomhoz (wake on lan-al mondjuk be is tudja kapcsolni a gépem ha nem vagyok otthon)?
Persze ez inkább csak kíváncsiság, naponta hány db portscan-t kapok stb stb....
-
beleszólok
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
Vagy még inkább "stty -a".
Ha van kimenete, nyert ügyed van, lehet tovább keresni. Ha nincs, az gáz...Amennyiben itt "-echo" szerepel "echo" helyett, akkor "stty echo" és máris minden megy tovább.
(bambano verziójával az a baj, hogy akkor is látod a begépelt karaktereket, ha azok nem jutnak el a routerre) -
vargalex
Topikgazda
válasz
bambano
üzenetére
Szia!
A trunk az mindig azért trunk, mert lehetnek benne akár le nem forduló csomagok is, míg a release-kben nem. Utóbbiban is előfordulnak hibák, amiket az RC-k során javítanak. De ebben az időben sem áll meg a trunk fejlesztése! Sőt, a bejelentett hibákat ott javítják és átemelik/backportolják az aktuális release-lendő branch-ba is.
Szóval itt nincs release előtti fagyasztás...
"Szerk.: persze az IPKG_NO_SCRIPT értékének beállítása is jó.": ja, csak ez nem annyira júzerfrendli megoldás, hogy el kell olvasni a fél oprendszert, hogy telepíteni tudjunk.
Ez igaz, viszont alapban nem is támogatott más repo-kból történő telepítés... Az, hogy közben a trunk változott, a fentiek következménye. Hogy te nem frissítettél firmware-t, az a te gondod.

Igazából ezért fejlesztői verzió a trunk. Azon nyomban fel kell telepíteni az összes szükséges csomagot (vagy le kell tükrözni), különben lehet, hogy holnap a trunk repo-ban már egy új kernel verziót találsz. Vagy ilyenbe futsz bele, mint te.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
bambano
üzenetére
Szia!
Nálad valami meg van kavarva, vagy a firmware telepítésed óta változtattak a trunk-on. Ugyanis az RC3-as libpthread, librt és quagga csomagokban nincsenek postinst scriptek, csak a trunk-ban lévőekben. Nálad viszont éppen ez a postinst script hiányolja a hivatkozott default_postinst (egyébként a /lib/functions.sh-ban lévő) függvényt. Ez egyébként 7 napja került bele, úgyhogy ha te korábban telepítetted a trunk firmware-t, akkor nincs benne semmi meglepő.
Úgyhogy nálad a megoldás szerintem, hogy a libpthread és a librt csomagokat is az RC3-ból telepíted. Azaz az opkg.conf-ban a trunk-hoz tartozó repo-kat szüntesd is meg, különben mindenből a legújabb verziót akarja majd telepíteni az opkg, ami ugye már trunk-os verziót jelent!
Szerk.: persze az IPKG_NO_SCRIPT értékének beállítása is jó.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
bambano
üzenetére
Szia!
A quagga éppen broken, így azért nem találod a csomagok között. Valószínű valami módosult, így patch-elni kell, tehát neked sem fog alapban lefordulni. Persze saját build esetén javíthatod magadnak a hibát (és be is küldheted a patch-et hozzá).
A régebbi repo-kból is telepíthetsz csomagokat, ami nagyon fontos: kernel modulokat csak a te firmware-odhoz tartozó repo-ból szabad.
-
mzolcsi
csendes tag
válasz
bambano
üzenetére
Valamiért nem jó, ez a msmtprc fájl tartalma:
# Example for a system wide configuration file
# A system wide configuration file is optional.
# If it exists, it usually defines a default account.
# This allows msmtp to be used like /usr/sbin/sendmail.
account default
# The SMTP smarthost.
host smtp.upcmail.hu
# Construct envelope-from addresses of the form "user@oursite.example".
#auto_from on
maildomain XXXXXXXXXX.ipdns.hu
# Use TLS.
#tls on
#tls_trust_file /etc/ssl/certs/ca-certificates.crt
# Syslog logging with facility LOG_MAIL instead of the default LOG_USER.
syslog LOG_MAILEzt adja vissza a msmtp:
root@OpenWrt:~# /usr/bin/sendmail_change_IP.sh
msmtp: account default from /etc/msmtprc: envelope-from address is missingMásik esetben (t-home a szolgáltató) azonban ilyen beállításokkal pedig működik
-
sesomaru1989
aktív tag
válasz
bambano
üzenetére
Köszi a válaszokat.
A képkészitéssel nincsen gond, hanem ahová menti a képeket annak megosztási mappának az elérésével voltak bajok. Felcsatoltam a kis meghajtót, megadtam h erre mentse a képeket, és onnantól kezdve lassult be minden.A routeres megoldást akkor elflelejtem.

-
_NCT
addikt
válasz
bambano
üzenetére
Hú, köszi szépen, holnap bekonfigolom.
Amúgy ssh-t pl 333-as portra pakoltam át, tehát nem a default-on van.
Sajna FTP-vel nem jött össze, telefonom nem tudott csatlakozni másik porton ftp-vel.
Ezen kívül nincs sok minden, 51413 transmission meg 9091-es port a remote transmission és ennyi, no meg 443 router távoli eléréséhez.
-
idioty
tag
válasz
bambano
üzenetére
Igen, azért értetettem félre, mert a készülék feliratán lévő N750 szövegre utaltál. Ami pedig vezeték nélküli hálózat elméleti sebességét takarja. Mármint olyan készülékkel, elvileg, ami egyszerre képes kihasználni a 2,4N-es és 5 GH-es csatornákat. Amiből manapság nem sok van

u.i.: én nem mértem vezetékes tesztet, de érezhetően lassabb volt nekem is a másolás, mint ha gigabites lenne. De mint mondtam nálam nem kizárt, hogy kábel okozza ezt.
-
chris-v
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
"Július 6-val befejeződött a 20/10 és 40/20 Mbps csomagok sebességének növelése, a jelenlegi TopNet csomaggal rendelkező ügyfelek szolgáltatásának fejlesztése pedig folyamatban van, átmeneti lépésként a DIGI 100/25 Mbps-re gyorsította ezt a csomagot."
Tehát amíg a fejlesztések tartanak, addig a 80/25-ös 100/25-re változik.
-
Claude Leon
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
A rádió nem vezeték, erről a felületes szemlélő gyakran megfeledkezik.
Ugyan ez korábbi generációra vonatkozik, de azóta legtöbbnyire csak az átviteli sáv szélesedett (értem ezalatt még az ac-hez kötődő 2.4/5Ghz csatornák egybefogását is), az átviteli keretből hasonló arányban csíp le azóta is a protokoll, a szélesebb sávnak megfelelően nagyobb mennyiségben begyűjtött zavarokkal, máris elérkeztünk a dobozra írt rátával elérhető adatátviteli sok-sok hiányzó bitjéihez.Ezzel párhuzamban a régi, még switch nélküli ethernetet szoktam felemlegetni, megfelelő számú, hangoskodó végponttal megnézhetted, mennyi maradt a névleges sávszélességből.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
bambano
üzenetére
Szia!
Én anno azért többet mértem. Persze azóta az újabb kernel miatt is lassulhatott...
Persze gyári firmware alatt hw NAT-al nem gond neki a 900+ Mbps.
-
idioty
tag
válasz
bambano
üzenetére
Nekem 4300 van, de sosem mértem sebességet. Bár én kábelen használom.
De mi a fenének vezeték nélkül ekkora sebesség? Jó, elhiszem, hogy aki több gépen dolgozik nagy fájlokkal (mondjuk videóvágás), annak minden kis sebesség számít, de az meg csak kábelen fogja összekötni. Vagy esetleg ha a fájljait külső nason tartja biztonságosan berédezve...
A netszolgáltatók sem nagyon adnak 200MBitnél többet. Vagy ha igen, akkor annak már nagyon borsos az ára. Nekem most 30 megás netem van, két szerver és két asztali számítógép van a routerre kötve. No meg táblagép, telefon. De nálam ritka az az eset, amikor ki tudnám használni a nagyobb sebességet, pedig munkára használom. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy kb 0.5-1% lenne az, akit érdekel is, hogy valójában mennyi az annyi.
A másik baj, hogy a netszolgáltatók pont a feltöltési sebességet korlátozzák nagyon, pedig az nekem legalább ugyanolyan fontos lenne, mint a letöltési sebesség. -
LógaGéza
veterán
válasz
bambano
üzenetére
Én is próbálkoztam vele, 842ND-n, csak nem MumuDVB-vel, hanem TVHeadend-el, meg nem it9135-el, hanem RTL2832-val, egyből három tunerrel is, és mellé Oscam modullal. Egy tunerrel még éppen ment is, de kettőnél már el-eldobálta magát, kifagyogatott az USB alrendszer - mondjuk ezt a kernelmodul hibájának is fel lehet fogni, ugyanis anno csináltak ilyet rendes PC-n is ezek a tunerek

-
-
-
vargalex
Topikgazda
Hi!
Netgear WNDR3700 v2, Netgear WNDR3800, Ubiquiti RouterStation, Ubiquiti RouterStation Pro, Buffalo WZR-HP-AG300H. Ezekben ugyan az az Atheros AR7161 CPU dolgozik 680 MHz-en (a RouterStation Pro-ban húzható buherálás nélkül 800 MHz-ig), és a Buffalo kivételével 16 MB Flash van bennük (a Buffalo-ban 32 MB). A WNDR3700 v2 és a RouterStation 64 MB RAM-al szerelt, a többi 128 MB-al.
-
Mucsi14
tag
Aranyos vagy,
természetesen opnewrtvel kapcsolatos a gond .Akkor közzéteszem:Azért vettem olyan routert amin használható openwrt mert szeretném használni ezt [link]
Fel is raktam backfire-vel működött is.Csak ugye az meg problémás nálam (portnyitás bootolás) visszaolvasva láthatjátok.
Felraktam a snapshots fw-t de ezzel meg nem megy a MIA.
Ahogy nézegettem a topikokat sokan szeretnének vmi megoldást hogy csemetéjük ne lógjon állandóan a neten.Korlátozni mikor használhatja.Nekem erre a MIA lenne a legjobb és legolcsóbb megoldásTehát abban akartam kérni Alex segítségét hogy működésre bírjam snapshots alatt is a programot.
aki ezt hosszúnak vagy offnak találja beszélje meg az előttem szólóval
-
janos666
nagyúr
Sikerült végül képfilet generálnom.
Kicsit jobban utánaolvastam a mips16 AES kiterjesztésnek, és rájöttem hogy egyrészt nagyon problémás lehet, másrészt nem is olyan jó dolog az, mint amilyennek a mips.com-on reklámozzák, így inkább letiltottam. Azóta hiba nélkül lefordult a toolchain és a képfileok is.Na de most mehetek is megtanulni az U-Boot debrick-et.

LuCi-ból akartam frissíteni vargalex csomagjáról a sajátomra. Le OK-éztam, hogy jó a checksum, mehet a menet, aztán látszólag semmi sem történt úgy 5 percig. Akkor kapott egy ki-be kapcsolást a főkapcsolóval, ami után nagyon hamar kivillan minden LED, és ennyi. Nem oszt IP az ethernet portra kötött gépre, és fix IP mellett sem nyitható sem SSL, sem Telnet kapcsolat. Vagyis szépen hazavágta.Ezt azért reméltem, hogy nem lehetséges hogy hibaüzenet nélkül elkészül a képfile, de hazavágja a routert.

Egyébként ez volt a konfig fileom és WDR4300-asra tettem fel: [link]
És ami azt illeti, én direkt úgy forgattam, hogy make -j4

-
ZeUS2140
aktív tag
Gondoltam rá, hogy leveszem, és lefuttatok rajta egy felület tesztet, de tegnap mikor rájöttem mi a baja megnyaggattam kicsit és kifogástalanul működik.
Az egy 1gb-os file volt (1.34gb) és most is van rajta egy 8 és két 4gb-os file, mert hirtelen nem tudtam más gépre lementeni a videót a notiról, amit még nem vágtam meg.
Simán egyenletes sebességgel írta és olvassa is. 160gb-os a vinyó és este ugyan ezzel a 3 file-al teleírtam kb 90%-ig és nincs semmi gond.
Nem tudom mi volt. -
janos666
nagyúr
Na igen, addig azért még nem jutottam.
Kb. a konfig felét túrtam át tegnap. De ma szakítok még 5Gb-ot a Linux-nak (vagy inkább újrarakom, mert amúgy sem jó, hogy teleszemeteltem össze-vissza mindenféle pre-release csomaggal is, míg a megoldást kerestem) aztán kiderül.Olyan előfordulhat, hogy hiba nélkül elkészül a képfile, de a router megdöglik tőle?

-
janos666
nagyúr
Minden esetre van még OpenWRT-s kérdésem is.

A trunk/target/linux/ar71xx/makefile alatt átírtam a CFLAG-s részt, hogy -mips32r2 helyett -march=74kc paraméterre (vagyis kifejezetten erre a CPU-ra optimalizálja a kódot a GCC, ne csak általánosságban 32-bites MIPS-re).
Ugyan ezt el kéne még végeznem külön-külön minden olyan csomag makefile-jában is, amit hozzá szeretnék adni a képfilehoz és CPU intenzív (például samba és transmission), vagy ezután automatikusan mindenhez ezek a CFLAGS paraméterek lesznek használva?
Illetve a -march=74kc egyben lefedi a többi lehetőséget is, mint például a mips16e és DSP kiterjesztések is automatikusan használva lesznek ilyenkor, vagy ezeket még külön is adjam hozzá a CFLAGS részhez?
Amúgy... most kiadtam neki, hogy make, és szorgosan nekiállt fordítgatni nem tudom milyen konfigurációval. De érdekes, hogy csak a konfig menü nem működik, minden más lefordul...?

És hoppá! Kínomban annyi csomagot telepítettem már, hogy a 10Gb nem lesz elég.
-
janos666
nagyúr
Ja, tudom, hogy az efi filenek kell 64-esnek lennie, de ezt nem tudtam, hogy a grub és kernel meg kell-e hogy egyezzen.
Ha csak úgy lerántok egy 32-bites Ubuntu ISO-t és elindítom a GUI-s telepítőt, akkor az le akarja majd cserélni a már meglévő grub2-efi x64 verzióját a CD-n lévő 32 bitesre? Vagy erre is gondoltak már, hogy a gyakorlatban szinte minden EUFI 64 bites és ezért a 32-bites ISO-ban is 64-bites grub-efi van?
-
janos666
nagyúr
64-biten hasonló hibába ütköztél, mint én?
Az a gond, hogy nekem UEFI boot módban lett telepítve egy Win8, GPT pratícióra és csak utólag szakítottam le 10Gb-ot az Ubuntu-nak (kifejezetten csak ebből a célból, hogy OpenWRT-t fordíthassak magamnak
). És az UEFI csak 64-bites EFI bootloadert tud indítani. Itt kezdődnek a problémák, hogy vajon akkor a 64-bits grub-efi is tud-e 32-bites kernelt indítani vagy sem, arról nem is beszélve, hogy az automata telepítő felülírná a grub-ot, úgyhogy manuálisan kéne telepítenem a 32-bitest, megtartva a 64-bites grub-efi loadert.
Szóval az sem lenne egyszerű, hogy intézzek egy 32-bites Linux-ot.
Esetleg Win8 alól HyperV-vel VHD-ból...? -> Az sem gyerekjáték azért...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Eljött a CPU-k kora az AI-piacon
- Filmvilág
- Gitáros topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mesterséges intelligencia topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Parkside szerszám kibeszélő
- Villanyszerelés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Microsoft és egyéb dobozos és OEM szoftverek
- Eladó jogtiszta, Windows 11/10, Office 2019/2021/2024, Fizikai és Digitális licencek, Számlával.
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- PC Szervizeket, Gépépítőket keresek B2B szoftver partnerségre (E-számlával)
- 269 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IAH10) - Intel Core U9 285H, RTX 5060 (multitouch)
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB White Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4448
- BESZÁMÍTÁS! ASUS DUAL MINI RTX 3060Ti 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Thinkstation P320 MT,E3-1220 v6,32GB DDR4,256GB SSD,Quadro P2000 5GB VGA,WIN11
- Apple iPhone 16e 128 GB White 100% Akkumulátor 12 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

természetesen opnewrtvel kapcsolatos a gond .

vargalex