- Apple Watch
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Czo
addikt
Megfelelo Excel verzioval probalkozolm ugye? Mert, sajnos a tavaly (2022) megjelent januari Office 2021-es update az elso, ami nativ, ARM verzio. Ezenkivul, a ketto szoftvernek csak a neve ugyonaz, a forraskodjuk nem, tehat vannak erossegek, amik itt vannak jobban megirva, vannak, amik ott (mas-mas csapat fejleszti). Ennek, semmi koze a processzorhoz.
-
A numerikus billentyűkkel kiterjesztett "nagy" magic keyboard-dal a elég sok program zoomol a Cmd+"+"-ra (nagyítás) és Command + "-" -ra is (kicsinyítés). Példák: Books, DxO PhotoLibrary, Vivaldi. Egy okkal több Vivaldit használni browsernek
Ami sajnos nem zoomol a Command + "+"-ra, az a Safri, Mail, ...
-
soundsonic
aktív tag
Igazából sok hasznos windows funkciót elengedtem, de ilyeneket nagyon hiányolok mint 2 ablak egymás mellé tehetősége mint ipadosen. A legnagyobb gondom ami miatt kis időre visszatettem a régi pc-m mert egy moho pro nevű szoftvert használok és elfogyott az alkalmazásmemória ami miatt nem tudtam befejezni a renderelést osx-en. És ez eléggé felbosszantott.
-
Czo
addikt
A ketto szoftver teljesen szinkronban van. Az alap zoom gombokkal, mint a CMD- es CMD+, mind a ketto szoftver tokeletesen hasznalhato. "Shift+cmd+Ó"? En a delete gombtol balra levo ketto gombrol beszelek:
Ez a fajta nagyitasi modszer 20+ eve letezik, kb minden szoftverben. Legyen az Safari, vagy Opera, vagy TextEdit, vagy kb barmi. Szoval, ez a kozos pont. A Photos, ehhez kepest tudja azt, amit tud, egyfajta extrakent.Megfogtam, a filmnezesre tartott, Windowsos PC-t. Windows 10. Ami ugye Windowson CTRL+V az Macen CMD+V, szoval, az elobb hasznalt gombkombinaciot kiprobaltam, tobb alkalmazasban (tehat, ugyonugy, a 0 es a Backspace kozotti gombokrol beszelek). A Chrome es az Edge is igy zoomol. Ha entert nyomok egy JPG-re, akkor elindul egy app, amit az MS, csak ugy hiv, hogy Photos, no, ebben is CTRL- es CTRL+ a zoom. Sott, jobbat mondok, elinditottam egy Notepad-ot, es ott is
Szoval, ez egy olyan billentyukombinacio, ami elegge iparagi standardnak tunik.
-
Parson
addikt
Nézzük újfent máshonnan a dolgot: nincs arra opció, hogy adott alkalmazás futtatásakor automatkusan egy külön ablak listázza az opcionális billentyű-parancsokat?
Tény h senkinek nem káptalan a feje, főleg azoknak, akik nap mint nap váltogatnak a rendszerek között, így pl nekem is… -
Czo
addikt
A Preview.app, az gyari, beepitett app:
Vettem fel egy videot, ahogy a Photosban szorakozok. Ime.
00:09 - ott a csuszka, meg a Fit
00:21 - ott van a menuben a nagyitashoz hasznalhato keyboard shortcutok: cmdZ es a cmd+ cmd-.
Ha kimozgatod a mutatott csuszkat fit-bol, akar a kezzel, meghuzva a csuszkat, akar a cmdZ -vel, akar a cmd+ vagy cmd- gombokkal, akkor lesz fokozatmentes zoomod a magic mousen, ha nyomod a cmd-t a keyboardon.Ezt nem tudom jobban korulirni.
szerk: az kimaradt, hogy termeszetesen, 13.4.1.
-
Czo
addikt
No, akkor ujra
Mind a Photos.app, mind a Preview.app tud CMD+ es CMD- gombokkal nagyitani, mikozben, ha Magic Mouse-od van, akkor azzal megy a panning a tartalmon (scroll wheeles egerrel nem tudom, hogy mi tortenik, mert olyanom a Magic Mouse megjelenese ota nincs). Ennek ugye feltetele, hogy ne legyen letiltva nalad ez a billentyukombinacio.
Emellett, a Photos app tud olyat is, hogy ha nem "Fit" nezetben van a nagyitas, akkor a "CMD+foggleges scoll"-ra a Magic Mouse fokozatmentesen tud nagyitani (itt sem tudom, hogy ez mukodik-e gorgos egerrel). Itt, rogton az elso kep nalam egy "screenshot" az approl. Sidebartol jobbra, a kep tetejenek bal oldalan, van a nagyitast jelzo/kezelo csuszka. Ez alapbol "Fit" levellel indit. Innen, vagy a CMD+ / CMD- gombokkal (ha ugye, nem tiltottad le), illetve a "Z" gombbal (ha ugye, nem tiltottad le), vagy a csuszka alrebbhuzasaval tudsz "kimenni". Ezutan fog mukodni a fuggoleges scrollozas a CMD gomb nyomvatartasaval.
A harmadik opciod nagyitasra pedig, a trackpad (akar beepitett, akar kulso Magic), aminel pinch mozdulatra megy a nagyitas a Photosban, Previewban, Safariban is.
En egyebkent, a Photos appban a kepeimet 99.9999%-ban "Fit" nezetben nezem, mert joval nagyobb pixelszamban fotoznak a keszulekeim, mint a megjelenitoim keppontszama, ugyonakkor a Preview.app-ban ha zoomolni kell, akkor a CMD+ / CMD- gombok tokeletesen bevaltak, az elmult 25-30 evben. Erre nagyit a Word, az Excel, erre nagyitott anno a Netscape Navigator es az Opera is, de erre nagyit, ma a Safari is.
A Finderben, elohozva a QuickLook -ot (space, ha nem tiltottad le), itt ugye egyszeruen vegig tudod lapozni a folderek tartalmat, mindenfele program megnyitasa nelkul, mert tudod mozgatni a jobbra/balra/le/fel gombokkal a kurzort az alatta nyitvalevo Finder ablakban, trackpaden (szinten mind1, hogy MBP beepitett, vagy a Magic) pedig pinch segitsegevel tokeletesen tudsz itt is zoomolni.
-
blakey
titán
Fókuszáljunk a nagyításra. Elvileg garfikusok, fotósok nagy apple felhasználók.
Minden fotót photoshoppal nyitnak meg hogy bele tudjanak nagyítani? - elég nagy százalékban, igen, mivel be van állítva, hogy mely típusú fájlokat mi nyissa meg, de rengeteg lehetőség van, csak tudni kell használni. -
Czo
addikt
Nem ertem a problemadat. Nalam, az OSSZES alkalmazasra be van kapcsolva az iCloud mind a gepen, mind az iOS eszkozokon. Ennyi "folder" van letrehozva az iCloud Drive gyokereben (ezek ugye, az iCloudos dokumentumok). Mivel en is itt hozogattam letre a sajat dolgaimat, igy nem zavar, a tobbi sem. Nem jovok be ide, ki sincs rakva a Sidebarra, mert minek. Az itt letrehozott, sajat dolgaimat hasznalom, mindent kisymlinkelve oda, ahol nekem kenyelems:
- Downloads: symlink a ~/Downloads -ra
- Documents, Desktop: Be van pipalva, hogy legyenek a dokumentumjaim es a desktopom iCloudon
- Dropbox OLD: symlinkelve a ~/Dropbox -ra, hogy ami ott volt, ez a Path van benne beallitva, az otvabbra is megtalalja magat mindenfele atalligatas nelkul
- System: itt pedig egy csomo appnak a ~/Library-ban levo cuccai vannak (akar az Applications Supportbol, akar a Preferencesbol), amik vissza vannak symlinkelve oda. Igy nem csak az adataim vannak meg, pl projekt fileok Xcodehoz, vagy a tobbi kornyezethez, hanem az appok beallitasai is, igy tok mind1, hogy melyik gepem ele ulok le, mindenhol meg lesz minden beallitas is.Azt tudtad egyebkent, hogy itt hamarabb itt voltak a "gyari", tehat az alkalmazasok folderei? Az jott kesobb, hogy itt tetszolegesen letrehozhatsz foldereket, es generikusan, barmit tarolhatsz benne. Ekkor tudta kivaltani az iCloud a Dropboxot, ami jo, mert ugye minek fizessek 2 helyre, ha eleve a legnagyobb iCloud csomagot fizetem, legalabb tudom masra is hasznalni.
-
Mondom, hagyd a fenébe a Mac-et, ilyen ellenkondicionálással, ami benned van, soha nem lesz neked jó. Kötelező a munkahelyeden Mac-et használnod? Mert ha nem, akkor nem értem miért bosszankodsz olyan dolgokon, amit egyszerűen mellőzhetnél. Windows-t kell használni, osz t jónapot. Még anyagilag is jobban jársz egy windowsos géppel.
-
-
Syl
nagyúr
Trackpad.
Én nagyon szeretem, de munkára nekem teljesen alkalmatlan. Ilyen célra tartom az MX Master 3-at.A rendszer használatával kapcsolatos problémát meg simán el kell fogadni. Ahogy anno a nagy Munkás Pityu mondta: rosszul tartod!
Nem a rendszerrel van baj, hanem velünk, panaszkodókkal -
Czo
addikt
Nekem ott, csak a masodik van bekapcsolva, mert en csak azt a featuret kerem. Probalgasd ki, hogy neked melyik opcio lesz a megfelelo.
A csuszka Fit dolog a Photos.app-ra vonatkozik, hiszen ott is irtad, hogy nem tudod, hogy hogyan kell, ugy zoomolni, hogy ne a csuszkat hasznalod.
A Preview es a Photos app is tokeletesen zoomol mindent, ha a trackpadet hasznalod. Akar egy MBP beepitettjet, akar egy Magic Trackpadet. Ez szerintem tokeletes grafikai munkara, plane 3D tervezesre, legalabbis nekem sokkal jobban bejon a trackpad Fusion 360-ban (de elotte az Autodesk 123-ban is), mint elotte az eger.
A Photos.app az nem kepnezo, az foto kezelo, mint Windowson volt pl a Picasa valamikor. Ezzel nem egyesevel nyitogatod meg a jpegeket, hanem beimportalod, albumozol ha akarsz, stb stb.
A Finder Get Info ablakaban, amikor programot valasztassz, akkor ezt csak ahhoz az 1 filehoz teszed meg. Ha az osszes olyan tipushoz szeretned, akkor nyomd meg a Change All gombot is. Ezt a featuret nem sikerult az elmult 25+ evben atvinni Windowsra.
Ezt a konyvjelzos dolgot nem ertem. A Safari nem tolt be konyvjelzoket, indulaskor. Max az elozo, felbeszakadt (pl crash) miatti sessionben levo dolgokat tolti vissza, ha nem jelzed, hogy ne tegye. Ha nalad beakadt valami, akkor egyszeruen ne allitsd vissza. Van erre, egy 20+ eve letezo feature, megpedig, ha 1-1 app inditasakor nyomod a Shift gombot, akkor ahogyan gepinditaskor ez a Safe modot jelenti, ugy app inditasakor azt, hogy az app nem tolti vissza az elozo sessiont. Par eve, ilyen sem volt meg peldaul a Windowsban.
Amennyire szeretik a Windowsos appok teleszemetelni pl a Documents vagy a home foldered, annyira szeretik ezt itt is, ezzel sajna egyutt kell elni. En, mivel Dropboxrol koltoztem iCloud Drivera, eleve ugy hasznalom, hogy csinaltam a driveon egy foldert (pl Storage), ebbe huztam at mindent a Dropbox-bol. Plussz, hogy mindenhonnan kenyelmesen elerjem, kapott is egy symlinket a ~-ba. Nem is szoktam jarni az iCloud Drive gyokereben.
-
Parson
addikt
Nem fog tetszeni amit írok, de ez van: minden rendszernek megvannak a sajátosságai, amit vagy elfogadsz vagy csak mérgelődni fogsz h miért így működik és nem úgy. Egyszerűen tény, h ugyan lehet hasonlítgatni egyiket a másikhoz, de alapvetően fölösleges. Ha ezt akarod használni, akkor ezt kell feltérképezni, h hogyan működik és mik a lehetőségek benne, különben csak szívni fogsz vele. Ez tudom nem egyszerű, de magadat szívatod vele, ha állandóan csak a negatív dolgokra fókuszálsz. Persze könnyen lehet mondani, h én csak hobbi célból vettem, és emiatt én könnyen beszélek, de ettől még a helyzet változatlan. Kívánom, h sikerüljön hatékonyan használnod ezt a rendszert is.
-
Syl
nagyúr
Én nem mondanám f*snak a macOS-t, csak ... Hát, van vele gond, ez igaz.
Használatát szerintem masszívan a trackpad-re optimalizálták. Pl. a kép, pdf zoom simán megy vele. Persze ha extra igénye van az embernek akkor meg kell venni a BetterTouchTool-t.
Finder: pfff.... Nekem olyan, mint régen Windowsban az Internet Explorer
(#39456) Czo
> When switching to an application, switch to a Space with open windows for the application
Ez a kapcsoló olyan, mint windowsban az adatgyűjtést letiltó kapcsoló - teljesen hatástalan. Ha fejen állok is, cmd+tab váltásnál simán spaces-t vált.
-
Czo
addikt
Csak nehanyra reagalok:
- Nincs bekapcsolva nalad az "Automatically rearrange Spaces based on most recent use"? Ez megoldas lehet sok spacessel kapcsolatos problemara. Ugyonigy, tobb monitor eseten, a "Displays have separate spaces" segithet. Illetve, van meg egy opcio, ami meg a spacevaltas lesz, "When switching to an application, switch to a Space with open windows for the application", ami okozhat olyat, hogy ha megnyomod a Finder vagy a Safari ikonjat, akkor ahelyett, hogy nyitna egy ujat azon a Spacen, inkabb atlapoz egy masikra, ahol van neki ablaka, vagy velelmezhetoen volt a multban, vagy arra a spacera van rogiztve az alkalmazas.
- Photosban, ha a csuszka nem "Fit"-re van allitva, akkor a cmd+scrollwheel (MM-en is) rendje es modja szerint zoomol. Ha ki akarod ugrasztani "Fit"-bol, akkor meg kell nyomni a "Z" betut. (view menuben a zoom).
- Ha valamire nem jo a gyari beepitett szoftver, nyugodtan csereld le es allitsd at az alapertelmezett szoftvert, ezek utan nem fogja tobbet azzal megnyitni. Figyelem, itt az OSX kepes arra, hogy pl minden png-t a preview appal nyit, de egy adott filet a "kisjoskapista" appal. Tehat, ha a Fidner Get Info-ban atallitod az "open with..."-nel, akkor mindenkeppen meg kell nyomni, hogy change all, mert egyebkent, csak arra az 1 darab filera allitottad ezt at.
- Nekem a fotoim a Photosban vannak, nem akarom oket Preview appal nezni, ha valami mellett van valami kep, vagy gyorsan keresek valamit, akkor pedig ott a QuickLook, ami spacera jon elo. Igy siman vegig tudod lapozni a filejaidat, hiszen tudsz kozbe mozogni a kurzorral. De tudom, itt meg az a baj, hogy a kurzor megall a sor vegen. Akkor jon jol az a kepesseg, hogy a QuickLook meg tudja mutatni a kijelolt tartalmat is, raadasul ilyenkor 1 dimenzios a lista, tehat jobbra/balra mozogsz benne. Azaz, ki kell jelolni mindent, es utana spacet nyomni. A Preview-t en egyebkent kb, csak pdf-re, meg esetei emailben kapott, projekthez tartozo kep/stb megnezesere hasznalom.
- A preview, pont, ahogy a korabeli megtekinto szoftverek, a cmd+ es cmd- karakterekre nagyit. Regen a brozerek is igy tettek.
- A desktop eleresere, en egerrel a hot cornereket hasznalom. Nalam igy, a jobbalso sarok - show desktop, jobb felso sarok az expose, bal felso sarok pedig a program windows. A bal also volt a spaces nezet, de a 10.7 kinyirta, 10.13-ig segitett a TotalSpaces, azota beke poraira.
A nagyitos problemakra egyebkent, megoldas a trackpad sajnos. En pl anno, kimondottan a Fusion 360 miatt vettem egy magic trackpadet, mert az MBP trackpadjan tok jo volt a szoftver, de egerrel katasztrofa.
En azert szeretem, mert gyors es hatekony a kezelese
kb mindenre van shortcut, illetve, barmilyen menuponthoz egyszeru shortcutot gyartani. A Spaceket arra hasznalom, hogy az egymassal nem osszefuggo feladatokat/projekteket elvalasszam. Igy nincs bekapcsolva, hogy a rendszer managelje a spaceket, igy minden reboot utan megmarad mind a 6 darab ures space, mindig. Majd ezekre nyitogatom az appokat, Sokszor ugyonazt, tobb spacera is. Nincs bekapcsolva, hogy eltero space legyen a monitorokon, igy kulso monitorokkal, ha "spacet valtok", akkor az osszes valt egyszerre, mert igy tudom egyben kezelni a teret. Kb 8-10 eve elrontottak az All Window exposet, mert mostmar az osszes spacerol osszeszedi az ablakokat, ami ezt igy, egy kicsit kenyelmetlenne teszi (valasszam ki a 18-20 terminal ablakbol a megfelelot... koszi!). Regen volt 1-1 app, 1 adott spacera dedikalva, de errol 6-8 eve leszoktam (elotte, majd 10 evig volt az, hogy az 1-es space a generikus, a chat programok oda voltak rogzitve).
-
Parson
addikt
Látom magyarázni kell, mint egy kisiskolásnak:
1. Szavakat betűkből formálunk és nem számokból.
2. Ezt mások is megjegyezték, mig a helyesirási pontatlanságok másnak sem szúrnak úgy szemet, mint a betűk helyetti totál más karakterek (ezt illene érteni h miért)
3. A sima ékezetelhagyás is valóban helyesirási hiba, de hasonló a 2. ponthoz, és pont a megannyi különböző klaviatúra miatt mindenki elnézi, te mégsem ezt választottad, pedig tehetted volna, főleg h emlitve is lett.
4. Senki nem rúgdosott beléd, csak meg lett jegyezve, h illendőbb lenne közérthetőbben (igen egy hosszú ékezetes betű helyett annak rövid ékezetes/ékezetnélküli változata sokkal érthetőbb mindenki számára, mint egy számmal való helyettesités) írni.
5. Nem egy karaktert egyszer, hanem egy karaktert sorozatosan cseréltél le számra, egy elütésért senki nem szól semmit.
Tényleg nincs mit ezen tovább ragozni, nézd a pozitív oldalát, megoldottál vmit, ami máshol is hasznodra válhat, amihez az itteni noszogatás is hozzásegitett. Szívesen a többiek nevében is. -
Czo
addikt
Mi a konkret problemad? Alt + jobbklikk a Safari ikonjan a Dock-on, majd Force Quit. Ez killeli a Safari-t. Ha elinditod ujra, megprobalja ugye visszallitani azt, ahol jart, de kozben nyugodtan old meg megint. A rendszer kiszurja, hogy ez az app, nem tudott rendesen elindulni, ezert megkerdezi, hogy allitsa-e vissza az ablakokat. Itt meg nyomd azt, hogy ne.
De egyebkent, pontosan mi tortenik a Safari-val? Mibol gondolod, hogy valami baja van? Tuti nem hibas a geped egyebkent?
-
Parson
addikt
Nem kell személyes sértésnek venned azt a tényt hogy 0-t irsz ahelyett hogy i-t irnál egyszerűen. Mindenkinek jobb lenne. De felőlem foghatod bármire ha nem érted a lényeget. Mint irtam én se magyar billentyűről írok mindig, mégse majomkodok betűk helyett számokkal. Na jóccakát.
-
Parson
addikt
Nem szívesen írom, de ha én német billentyüzeten tudok irni hellyel közzel helyesen, akkor töled is mindenki szívesebben elnézné ha a hosszú i helyetti 0 helyett pl rövid i karakterrel oldanád meg, ha már a hosszú í karaktert vmiért nem találod… ahogy nálam pl hosszú ö ü egyáltalán nincs, csak ha digitális billentyüzeten magyarra váltok. Valszeg persze mindez falra hányt borsó, és brahiból csakazértis így nyomod, azért remélem vágod, h végeredményben nekem 8, csak hát mégis na…
-
blakey
titán
A fórumból is, hiába kapcsolom be hogy belépve maradok. - ez fura, mert nálam addig maradok belépve ameddig ki nem lépek vagy egy másik eszközön nem lépek be, tehát egy másik belépés "kiüti" az előtte éppen "futó" belépést és ez rendszertől függetlenül, minden OS-en így működött/működik, legalábbis nálam. Nem állítottam semmit.
-
-
Syl
nagyúr
Várjunk csak. Itt két különböző funkcióról van szó.
- A ctrl+görgő az böngésző funkció, lépésekben nagyít/kicsinyít egy oldalt (100, 110, 120, 133, 150 stb.). Ez oldalspecifikus és ezt a böngésző megjegyzi.
- Az egér/trackpad csippentés pedig OS funkció, fokozatmentes nagyítás, amiről a böngésző nem tud.
Firefoxszal könnyen kideríthető, csak ki kell rakni az eszköztárra a nagyítás elemet és nagyítgatni az oldalakat. -
-
Krethx
aktív tag
"Alkalmazás (Univerzális)"
Jó mivel azt jelenti mind kettő Arhitectura-n Natív. Ettől függetlenül még lehet hogy a program nem kellőképpen van optimalizálva."Továbbá a Megnyitás Rosetta használatával nincs bejelölve, és a Zárolt sincs"
Itt az állíthatod be hogy a Rosetta az az Intel Emu-val induljon el az app. Ami teljesen felesleges.Amit (#37674) hkari írt az is egy jó megoldás rá.
Én még a régi módszerrel keresem meg a programokat. Szeretek kutakodni. Launchpad-on és Dock-on nem nézhető meg. Ezek csak gyors indításra vannak kitalálva. Tehát én megnyitom az SSD-t a Desktop-on aztán Applications folder-be megyek. Vagy ugyanezt ForkLift-el esetleg néha a Finder icon-ra megyek.. Ott pedig kiválasztom amire kíváncsi vagyok. Nálam nincsenek elrejtve az SSD-k illetve a HDD-k. Csak kizárólag a Backup-nak használt tároló. -
Syl
nagyúr
-
Syl
nagyúr
104
[kép]
A BetterTouchTool segítségével lehet igazán érdekes dolgokat művelni, touchpaddel, egérrel stb. Én pl. olyanokat használok a touchpaden, mint
- 1 finger tap top middle - visszaugrik a dokumentum elejére / weboldal tetejére
- 2 finger double tap - bezárja az adott fület
- 4 finger tap - tabot vált
- 4 finger swipe down - elrejti az alkalmazást
stb., stb.
Rendszer- és alkalmazás szinten külön is lehet eseményeket felvenni. Persze a különféle windows stílusú snap felosztásokat is tudja.
Érdemes kipróbálni, és elveszni a millió beállítási opció között -
tboldi
nagyúr
1. Megválaszolva.
2. Ha több asztalt hozol létre (Mission Control), és külön-külön áthúzogatod a programokat, amelyikre szeretnéd, akkor megy kisebb ablakokkal (vagy ablakcsoportokkal) is.
3. Rendszerszinten az fn + balra nyíl a home, fn + jobbra az end, ha a klaviatúrán nincs dedikált gombja ennek a kettőnek, de Chrome-ban pl. a cmd + fel-le is működik.
4. Az előző pontból kiderülhetett, hogy én nem rókázok.
-
Krethx
aktív tag
Onnan tudod megalapítani hogy megnézed a programot hogy milyen Arhitectura-t használ.
Pl. Get InfoApple Silicon: Csak ARM-os gépen fut. Natív app.
Universal: Tartalmazza az Intel és a ARM bináris-t. Natívan fut Intelen és ARM-on is..
Jelenleg a macOS gyári programjai mind Universal.Intel: Itt Rosetta-t használ. Emulálja az Intel CPU-t.
De ugyan ez történ régen mikor 68K-ról PPC-re váltott a Mac. Van egy pár év átfedés. Aztán kiveszik a Rosetta-t a rendszerből.
Itt is eljön az az idő amikor már az Apple Silicon-os gépek az Inteles programokat nem futtatják. Ez elkerülhető ha nem frissítünk.
-
Syl
nagyúr
Hmm, tudom elcsépelt mondat (és rajtad nem segít), de nálam még soha nem csinált ilyet. Pedig reggeltől estig megy a gép, állandóan fut a róka, oda-vissza szinkronizál mac-ios-android-linux vonalon, még a 4k YouTube videók sem izzasztják meg. Pedig nekem csak egy '18-as inteles minim van. Erről jut eszembe, nálad a Firefox natív vagy rosettás?
-
Czo
addikt
No, a Sketchup pont egy rossz szoftver. A sajat informacioik, illetve egy forumon talalt info szerint is OpenGL-t hasznal a megjeleniteshez.
Az Apple a Mojave-val, desktopon deprecatedde tette az OpenGL-t. Valamikor azutan pedig ki is kerult egy csomo (es evrol evre egyre tobb), hardveres tamogatas a rendszerbol. Peldaul, a 2018-as MacBook Pro-m (Intel Iris Plus Graphics 655 1536 MB nevu "csoda" GPU) koroket vert a 2008-as MacBook Pro-m (NVIDIA GeForce 8600M GT 512 MB) -ra, ha pl Autodesk Fusion 360-rol vagy 123Design-rol van szo. Mindezt 10.13 alatt, mind a ketto gepen. Kesobb teltek az evek, ma a 2018-as gepen hasznalhatatlanabb az 123D mint a 2008-ason, es a Fusion 360 pedig egy csomo esetben beszaggat... Mind a ketto OpenGL-t hasznal.
Egyre tobb es tobb funkcio lesz szoftveresen renderelve, ha a fejleszto OpenGL-t hasznal, igy a fejlesztoknek nem marad mas hatra, minthogy atterjenek Metalra, vagy dobjak a MacOS tamogatast a picsaba.Firefoxot nem hasznalok a KDE3 megjelenese ota
Akkor a Konqueror kiutotte es azota is csak KHTML/WebKit alapu brozereket hasznalok.
-
PlayMax
nagyúr
Nálam folyamatosan lagolnak a weboldalak a 27-es 5k-s retina kijelzőn ,pedig van alatta egy 10700k és egy 8gb gddr6-os 5500xt is.
Ha rá kötök egy külső 1440p 120hz kijelzőt érdekes módon meg sem rezzen és száguld a rendszer úgy ,hogy közben a gyári beépített 27-es moncsi is megy (nem lehet ki kapcsolni az elsődleges kijelzőt).
M1 Macbook air / iPad pro-n hasít mint állat rendszer ,nincs web lag stb. , viszont tegyük hozzá nem egy 5120 x 2880 retina kijelzőt kell hajtani ebben az esetben.Új korában sem volt gyorsabb a gép ,mac os big sur -al jött és ugyanígy viselkedett.
Szerk.
Azon jár az agyam ,esetleg egy catalina-t kéne felraknom ,csak hogy fel e lehet egy 2020-as gépre. -
Ijk
nagyúr
Firefox fel tudja zabálni a ramot, mennyi van a minidben?
Szerintem nálam nem lenne natív ARM app, esetleg valami videoszerkesztő. Lightroom talán van natív, de nem vagyok benne biztos, játékok meg csak rosettával mennének.
Igazából ki kellene próbálni egy-két hétig mit tud aztán el lehetne dönteni. Egyelőre az i5 biztosabb. -
Czo
addikt
Milyen szoftverrel modellezel? Csak a kivancsisag kedveert kerdezem. Pl. nativ, vagy meg Rosettas? Echte Maces szoftver, vagy valami multiplatform utanzat, aminel nem vettek figyelembe a platformi sajatossagokat (pl. elavult OpenGL verzio ott is nagyreszt hianyzo gyorsitassal) stb?
-
A PicArrange alkalmazást használom a sztórból. Korábban a WidsMob Viewer-t használtam, de megszűnt a drag&drop, így kiesett. Ezt leszámítva jó lenne. Előre hozzáadom a mappákat, így egy kattintásra látom a bélyegképeket és a megnyitott képeket lapozni is tudom. ForkLift-ben annyira nem kényelmes, de ezek beváltak. Galéria nézetű képnézegetőt érdemes keresni, vagy a Finderben lista nézetben tudod pörgetni fel-le nyíllal a képeket a QuickLook-kal.
-
cigam
titán
az sokat elárul hogy elég sokan néztek másik fájlkezelő után. Annyira csak nem oké a gyári, el kell ismerni.
Ez nagyon szubjektív. Sok Windows-osnak az az első dolga, hogy felteszi a TC-t, pedig nem is használja ki a tudását. Másol, mozgat, töröl, átnevez. Pedig ezt az intéző is tudja, és n+1 (ingyenes) fájlkezelő is. Régen én is 2 ablakos fájlkezelők híve voltam (még az nc, vc időkben szocializálódtam). Aztán jött a macintosh, az OS X, a Finder, és rájöttem, hogy ez is élhető, tudja az alap dolgokat, az esetek 90%ban bőven elegendő a tudása, nincs szükségem 2 ablakos fájkezelőre. Annyira, hogy munkahelyen, Windows alatt is Intézőt használok, nem kell több. Ha félévente egyszer szükség lenne spéci átnevezésre, hát előveszem a freecommander-t, pedig egy átnevező utility is elég lenne, abból is van jópár.
Forklift-et is csak azért vettem meg, mert magyar, és elég sok plusz szolgáltatását ki tudom használni(ftp, szinkronizáció,mappák egyesítése, mert ugye a Finderrel csak lecserélni tudom és így sok meglepetés érhet, mert másképpen működik mint a Windowsban, könnyen eltünhetnek almapiák, fájlok, stb...), és mégis Finder-t használok ha másolok ide-oda, ha keresek valamit. És akkor nem beszéltünk az intelligens mappákról, a cimkézési lehetőségekről....
Senki nem mondta, hogy az operációs rendszerrel érkező programok minden igényt kielégítenek. Viszont az emberek többségének bőven elegendő a tudásuk. Ha több kell, hát szétnézel a lehetőségek között hiszen rengeteg gyártó készít programot a legkülönbözőbb feladatokra.-Skylake-
A macOS buta mint a szar
Az nem lehet, hogy ez alatt az egy év alatt Te nem ismerted meg a lehetőségeit? Hány oldal Manuel olvastál el? A cimkézéstől kezdve az intelligens mappákon át az automatorig rengeteg lehetőség, potenciál van az alap rendszerben is. Plusz a véleményezés közben kevered a fizikai megvalósítást a macOS tudásával. Mióta a macOS hibája, hogy a gép karcolódik?
Rengeteg problémája is van, nekem is itt van mellette a Windows-os laptop, de csak azért mert a céges program csak Windows-on fut, a VisualStudio-ban Windowsra írogatok programokat ami a munkámat segíti, és tisztában kell lennem a Windows működésével/használatával, hogy segíteni tudjak a kollégáknak, ha valahol elakadnak. -
-Skylake-
addikt
egyetertek a tobbiekkel, ezt a rendszert nem igy kell hasznalni. nekem most a privat gepem is mac es a ceges is az lett.
A macOS buta mint a szar, tele van teljesen useless megoldasokkal, a design oltaran minden fel van aldozva, kezelhetoseg , funkcinaliatas , fizikai design (mbp tisztan aluminiumbol... telen hideg, nyaron meleg, karcolodik/horpad , kenyes mindenre, csuszik mint a picsa, olben hasznalni lehetetlen a gepet , mert akarhova rakod azonnal odebb csuszik....) , de :
a gepeik szepek a szemnek, a rendszer szep a szemnek es egyebkent a legtobb munkafolyamatba beillesztheto, az akkuido kimagaslo es mivel szep az egesz, munka kozben is szep. nagyjabol ennyit tud a macOS amit igy az utolso 1 ev komolyabb hasznalat utan el tudok mondani rola, de ezt tudja. el kell donteni, hogy mit akarsz, ha vegtelen funkcionalitast meg tweakelest akkor rossz uton jarsz.
nekem mar lassan a zoknim is apple , mac mini, mbp , mba , 2 ipad , 4 iphone , 1 apple tv van itthon kettonkre baratnommel. tudod mi az ami ezek utan FIXEN van itthon ?
egy thinkpad....
hogy egy klasszikus idezzek : "all the people with the power to create use an Apple , and people with jobs use PC"
Ez egy orok igazsag nagyjabol es ez az egy mondat mindent elmond arrol, hogy mi az alapoveto kulonbseg a mac es win kozott.
-
cigam
titán
Miért akarod Windows-ként használni a macOS-t. Úgy fikázod, hogy még azzal sem vagy tisztában, hogy Finder-ben ugyanúgy kijelölhetsz minden fájlt menüből, és gyorsgombbal.
Persze szíved joga, de eleve rosszul indulsz neki. Nem egyből a fikázással kellene kezdeni, hanem a tanulással.Mondjuk akkor is körülményesebb mint windowson, ahol kijelölöm melyik alkalmazás nyissa meg.
Na és mi ezzel a gond? macOS-en is beállíthatod, hogy xy fajta fájlt melyik programmal nyissa meg.Mac-en gyakorlatilag kijelenthetjük hogy a fotók alkalmazás nem tud megnyitni minden fotót ami a gépen van.
Windows-on gyakorlatilag kijelenthetjük hogy a Fényképek alkalmazás nem tud megnyitni minden fotót ami a gépen van. Pl. a tga képekkel nem tud mit kezdeni. Akkor mennyivel különb?!
Senki nem állította, hogy mindent is megtudsz vele nézni. Több alternatívát is ajánlottam, de Te egynek nem néztél utánna, csak itt várod a sült galambot.Szerintem már több alkalommal rákérdeztünk, hogy pontosan milyen formátumú képekkel van gondod. Több alkalommal is válaszoltál, de érdemi infót nem adtál ami a probléma megoldásához vezetne. Szóval hisztizz tovább nyugodtan, de ne várj segítséget, hiszen jól látható hogy Te nem a megoldást keresed.
-
blakey
titán
Szerintem jobban mélyedj el a dolgokban, nem annyira para, mint ahogy itt leírod, 22 éve Mac-en dolgozom, rengeteg fotóval, nem 400 hanem több 100 ezerrel, mindig megtudom nézni, mutatni a megfelelő méretben. Mac-en is van olyan, hogy melyik alkalmazás nyissa meg. Ennyire azért nem kéne a Win-ről áttérőknek ekétni egy olyan rendszert ami számukra új. Azért mert Windows-on megszoktad még nem biztos, hogy az a megoldás a jó, és forditva is igaz.
De ha nem veszed a fáradságot és a topikban nem olvasol vissza, nem keresel kulcsszavakra, akkor nehezebb lesz megtalálni a megfelelő megoldást. -
Czo
addikt
A Quick Look pontosan ugy mozog, ahogy a "fileok" vannak. Tehat ha List view van, akkor le/fel kell a Quick Look-ban mozogni, ha az Icons aktiv, akkor pedig ketto dimenzioban (le/fel/jobbra/balra). Columsnal pedig le/fel alapvetoen, szintet valtani a directory treeben meg a jobbra/balraval. Mivel ez igy "egyseges", ezert szerintem ezzel semmi baj nincs.
Egyebkent, a QL automatan valaszt egy popup ablakmeretet. Ha ez eppen akkor nem tetszik, akkor atmeretezhetem az ablakot. Ha atmereteztem, akkor abban a sessionben, mindent az atmeretezett ablakban fog mutatni, tehat fix meretben. Az automata ablakmeretezes azert van, mert a QL Plugin fejlesztok szamara ad lehetoseget a rendszer, alapertelmezett ablakmeret beallitasra (ezt ki rosszul, pl.: "800x600"; ki jol, pl.: "kepernyo szelessegenek a fele, magassaganak a 3/4 resze" oldja meg). A default kepnezo pluginban siman nagyithatoak a kepek, ha bele akarsz nagyitani valamibe, csak pinchelni kell egyet. Regen ez jobb volt, mert kb 3-4 eve elveszett a cmd+0 (zoom to 100%) es a alt+mouseclick, amivel trackpad nelkul is mukodott ez.
En a nyilakat nyomkodom, nem azokat nevezzuk kurzorgomboknak es a hasznalatukat kurzorral valo blablablanak?
Az App Storeban szerintem nem fogsz talalni olyan kepnezot, ami megfelel neked, mert ott kotelezo az "App Sandbox" es eppen az az egyik featureje az App Sandbox-nak, hogy korlatozza a fileok hozzafereset. Ha aktiv a Sandbox, akkor csak azokat a fileokat eri el a szoftver, amiket explicite megfdtal neki. Tehat ha 1 kepet nyitsz meg vele (siman Open ugye), akkor nem fog tudni lapozgatni, mert fejlesztokent ahhoz sem ferek hozza, hogy mi van meg abban a konyvtarban, amibol a cuccot megnyitottad. Fejlesztokent ilyenkor meg tudom nyitni ugyonabban a folderben az ugyonolyan nevu, de mas kiterjesztesu fileokat (pl, megnyitott almafa.mkv -hoz meg tudom nyitni az almafa.srt-t). Ezert mukodik a Preview-ban a lapozgatas csak ugy, ha tobb kepet kijelolve nyomod meg az Opent.
-
PlayMax
nagyúr
Azért az IOS-t és az iPadOS-t ne rakjuk ehhez a “díszes linux”-hoz.
Apple legnagyobb találmánya a mobil eszközök és a rajta lévő rendszer.
Konkrétan egy iPhone / iPad gyorsaságban ,kezelhetőségben és a mindennapi általános feladatokra is sokkal jobb mint egy macOS.
Am M1-es iPad-om meg forradalmi és gépeket megszégyenítő teljesítményt nyújt az amúgy is tökéletes apple mobil rendszereken és ezt még tovább is reszelik - jovőre már a Final Cut és sok más fontos program is futni fog rajtuk (ami miatt használ a legtöbb ember maxOS-t) ,nem kétlem hogy idővel a Logic Pro is bekerül a sorba - aztán már tényleg a kutyának sem fog kelleni az apple asztali gépei bármilyen formában. -
Czo
addikt
En azt az elethelyzetet, amit te leirsz, en siman a QuickLookot hasznalva oldom meg. Spaceval megnyitom, aztan a kurzorral lehet lapozgatni. Ennel kenyelmesebb, plane gyorsabb dolgot elkepzelni sem tudok. Sott, ugye, mivel rendszer feature, tok mind1, hogy mi a fileformatum, ha ahhoz van QuickLook plugin a rendszerben, akkor azt is latod igy, ha mozogsz a kurzorral.
-
cigam
titán
Ne is hidd el, mert nem az, legfeljebb Te.
Semmi gond vele. Kijelölöm az egészet, és máris tudok jobbra-balra lapozni, nem számít a sor vége.
De!
Ha átváltasz "Galéria nézet"re, máris teljesül a kívánságod. Az ablakhoz méretezi a képek előnézeti képét, és a nyilakkal tudsz előre hátra lapozni.n+1 másik képnézőt használhatsz a gyárin kívül. pl. xview2, de pl. a Forklift-el is megoldható olyan nézet, hogy leméretezett ablakban mutatja a képeket, miközben a mappán belül lépdelsz.
Pontosan mik azok a képek amiket "kicsiben" jelenít meg? Formátum, példa? -
Czo
addikt
Cmd+Ctrl+F
bovebben: https://support.apple.com/en-us/HT201236
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fűnyíró topik
- Óra topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Elite: Dangerous
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Apple Watch
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Windows Insider Program
- További aktív témák...
- Kaspa bányász szett - kaspa miner eladó
- Komplett PC - Intel Core i7-9700K, 32GB RAM, NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER
- Gamer Félgép - MSI Z370-A PRO + Intel I7 8700K + Kingston HyperX 2x8GB 2666MHz CL13
- ASRock Z690 PG Riptide + Intel I7 12700 ES + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Új, Gamer - GIGABYTE Z790 D + Intel I7 14700K + Apacer Panther RGB 2x16GB DDR5 6400MHz CL32
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új, verhetetlen alaplap sok extrával!
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged